فهرست مطالب

فصلنامه قبسات
پیاپی 30-31 (بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/03/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سخن نخست
  • صفحه 11
    توحید اندیشه اساسی اسلام و به تعبیری، اساس ادیان ابراهیمی است. این اندیشه در کلام اسلامی دقت و عمق یافته و فلاسفه اسلامی هم در آن بسیار موشکافی کرده اند. شهید مطهری در پاره ای از یادداشت های چاپ نشده خود، در باب اقسام توحید، توضیحات و نکات جالبی آورده اند که برای اولین بار به خوانندگان محترم تقدیم می شود.
    در ضمن از مسئولین مؤسسه صدرا که این متن را در اختیار مجله قرار دادند، نهایت تشکر را داریم.
  • علی مطهری صفحه 23
    این مقاله، در باب فلسفه تاریخ از دیدگاه استاد مطهری است. انگیزه طرح مسائل فلسفه تاریخ، رواج اندیشه های مارکسیستی در بیان محرک تاریخ و نهضت های اجتماعی در آن دوره بوده است اما فلسفه تاریخ فی حد نفسه، ارزش امعان نظر را دارد.
    در این مقاله، ابتدا اجتماعی بودن انسان و دیدگاه های گوناگون در این باره، سپس اصالت جامعه در عین اصالت فرد، سوسیالیسم مذهبی، پیروزی نهایی صالحان یا مستضعفان در رابطه انتظار فرج و اصلاح جامعه مورد بررسی قرار گرفته است. در هر مورد استاد به نقد و بررسی این موضوعات می پردازد و به نظریه مورد نظر خود نیز اشاره می کند.
    کلیدواژگان: مطهری، فلسفه تاریخ، اجتماعی بودن انسان، اصالت جامعه، اصالت فرد، انتظار فرج، اصلاح جامعه
  • محمد محمدرضایی صفحه 33
    این مقال بر آن است تا فلسفه اخلاق از دیدگاه استاد شهید مطهری را بررسی قرار کند. ابتدا به تعریف فلسفه اخلاق و شاخه های آن و روابط آن، با حکمت عملی و همچنین به معیار فعل اخلاقی اشاره شده؛ سپس شاخه های مهم فلسفه اخلاق که اخلاق دستوری و فرا اخلاق به شمار می رود، مورد بحث قرار گرفته است.
    در اخلاق دستوری از راه تحلیل عقلانی، تلاش می شود به معیارها و قواعدی دست یابیم که به واسطه آن می توانیم مشخص کنیم چه کاری خوب و چه کاری بد است. در این حوزه، به اخلاق غایت گرایانه و وظیفه گرایانه اشاره شده و در آخر، نظریه شهید مطهری به نام نظریه پرستش در حوزه اخلاق مورد بحث قرارگرفته است. در ادامه، مولف به نظریات متفاوت در حوزه فرا اخلاق که به اخلاق دستوری ناظر است و تعابیر و واژه های اخلاقی را مورد بحث قرار می دهد، اشاره کرده است که عبارتند از: 1. طبیعت گرایی اخلاق؛ 2. غیرطبیعت گرایی اخلاق یا شهودگرایی؛ 3. غیرشناخت گرایی اخلاقی.
    در آخر، مولف، نظریه شهید مطهری را در حوزه فرا اخلاق را مطرح می کند تا در پرتو نظریات دیگر اتقان و استحکام آن
    کلیدواژگان: خدا، فلسفه اخلاق، حکمت عملی، شهید مطهری، فرا اخلاق، اخلاق دستوری، خوب و بد، باید و نباید، احکام اخلاقی، عقل عملی، اخلاق وظیفه گرایانه، اخلاق غایت گرایانه
  • محسن جوادی صفحه 53
    این مقاله، ابتدا شرح و بیانی اجمالی از نظریه اعتباریات علامه طباطبایی به ویژه درباره مفاهیم اخلاقی می دهد؛ سپس می کوشد تا زوایای تاریک این موضوع را از رهگذر بررسی شرح و بیان هایی که شهید مطهری در توضیح نظریه مذکور دارد، روشن سازد. مهم ترین مساله ای که مطهری می کوشد حل و فصل کند، جاودانگی اصول اخلاقی است.
    چنین می نماید که نظریه اعتباری بودن مفاهیم اخلاقی به نسبی گرایی می انجامد. مطهری تلاش می کند تا توجیهی برای جمع اعتباری بودن مفاهیم اخلاقی و جاودانگی اصول اخلاقی بیابد. این توجیه مبتنی بر مفهوم «من علوی» است.
    این مقاله پس از شرح تلاش شهید مطهری در این خصوص، نشان می دهد که پذیرش «من علوی» و ارجاع مفاهیم اخلاقی به رابطه تلائم و سازگاری فعل با «من علوی»، در واقع فاصله گرفتن از نظریه اعتباریات است.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، مفاهیم اخلاقی، من علوی
  • سیدعبدالحمید ابطحی صفحه 69
    بدون تردید، استاد مطهری از چهره های شاخص و خوش فکر و نوآور در اندیشه اسلامی معاصر شمرده می شود.حضور جدی و طولانی در حوزه های درسی دینی، وسعت مطالعات در علوم متنوع عصری، ذوق و استعداد وافر و تعهد و خلوص او در اعلای کلمه دین، وی را در عرصه ارائه خدمات دینی و تربیت نسل جدید، واجد سهمی انحصاری ساخته است.
    وی در فلسفه اسلامی دارای مطالعات گسترده و عمیق بود و در پرتو آشنایی با فلسفه متاخر جهان غرب، به مسائل مهم و سوالات اساسی این دوران توجه جدی نشان داد؛ از آن جمله مباحث شناخت ومعرفت شناسی است که مقاله حاضر، اندیشه های استاد را در پاسخ به مهم ترین مساله شناخت، یعنی کاشفیت و واقع نمایی علم، پی گرفته است. ضمن تاکید بر بداهت واقع نمایی علم، معیار آن را اتحاد ماهوی صور ذهنی و موجودات عینی دانسته؛ سپس درباره چگونگی دستیابی نفس مدرک به ماهیات اعیان خارجی، بر اندیشه عرفانی حضرات خمس تاکید ورزیده و سایر راه حل های بدوی را مطرود دانسته است.
    این مقاله درصدد است نشان دهد در عین این که اندیشه های استاد، به تنقیح موضوع کمک شایانی کرده است، همچنان مساله بسیار فربه و عمیق کاشفیت صور ادراکی، حل نهایی خود را نیافته است و بر اندیشه وران فرض است که راه آن استاد فقید را پی گرفته، موضوع را مانند استاد جدی تلقی کنند. بی تردید اگر از حضورش محروم نمی شدیم، بهره اش را در پیشبرد این موضوع خطیر، وافر می ساخت. رضوان خدا بر او باد.
    کلیدواژگان: شناخت، مطهری، واقع نمایی علم، صور ادراکی، معرفت شناسی، مطابقت ذهن و خارج
  • بهمن شریف زاده صفحه 101
    واقع نمایی ادراکات بشری که از آن با نام ارزش معلومات یاد کرده اند، از غامض ترین موضوعاتی است که در برهه هایی از تاریخ تفکر بشری، موضوع مجادلات فیلسوفان و اندیشمندان بوده است. در این باره آرای گوناگونی از اندیشمندان یونان، فیلسوفان مسلمان و متفکران عصر روشنگری غرب بر جای مانده که حاکی از نوع نگرش ایشان به آدمی، نفس او و حقیقت علمش است. اندیشمند معاصر، استاد شهید مرتضی مطهری در مواجهه با اندیشه های نو در این باب و با بهره برداری از میراث فلسفه مشاء، اشراق و به ویژه حکمت متعالیه، تقریری نو از این موضوع ارائه کرده است. او همانند استاد خویش علامه طباطبایی، علم حضوری را ریشه همه علوم حصولی بشر دانسته و بر این باور است که آدمی پس از اتصالی حضوری با واقعیات به علم حصولی دست خواهد یافت. آن چه در این نوشتار خواهید خواند، تبیینی از نظر او در این باره خواهد بود، در ضمن به تفاوت های ظاهری این نظر با نظر علامه طباطبایی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مطهری، علامه طباطبایی، واقع نمایی ادراکات، علم حصولی، علم حضوری، مطابقت ذهن و خارج
  • احد فرامرز قراملکی صفحه 119
    نظریه فطرت بر ویژگی های خاص انسانی در سرشت و خلقت وی اشاره می کند که انسان را از حیوانات متمایز می سازد. استاد مطهری این نظریه را از معارف اسلامی، قرآن و سنت، اخذ می کند و با نظریه پردازی و مفهوم سازی فلسفی از آن، در گشودن بسیاری از معضلات کلامی و دین پژوهی به کار می برد. نقش مبنایی نظریه فطرت را در سامان بخشیدن به اندیشه استاد مطهری می توان رویت کرد. معرفت شناسی، خداشناسی، جهان شمولی و جاودانگی اخلاق، انسان شناسی و اصالت انسان، فلسفه تعلیم و تربیت و بسیاری از مباحث دین شناسی چون پلورالیزم، منشادین، گونه های دینداری، منطق فهم دین در اندیشه استاد مطهری به نظریه فطرت استوار است. به همین دلیل نقدنظریه فطرت چالش مبنایی را به میان می آورد.
    کلیدواژگان: نظریه فطرت، استاد مطهری، جهان شمولی، اخلاق، پلورلیسم، معرفت شناسی
  • ولی الله عباسی صفحه 133
    به طور کلی در باب قلمرو و گستره دین دو دیدگاه عمده وجود دارد:1. دیدگاه حداقلی که دین را محدود به قلمرو خاصی کرده و از دخالت آن در بسیاری از امور (اجتماعی، سیاسی، فقهی و...) می پرهیزد؛2. دیدگاه حداکثری که دیدگاهی جامع گرایانه در برابر گستره دین اتخاذ می کند.
    نوشتار حاضر، از نظریه دین حداکثری با تاکید بر دیدگاه استاد مطهری دفاع کرده، دیدگاه حداقلی را به چالش می کشاند.
    مباحثی که در این مقاله بحث و بررسی شده است، عبارتند از: قلمرو پیام پیامبران، جامعیت دین، دین و سیاست، قلمرو فقه و....
    کلیدواژگان: استاد مطهری، قلمرو دین، دین حداقلی، دین حداکثری، جامعیت دین، سکولاریسم، فقه
  • عبدالله حاجی صادقی صفحه 163
    انسان از جهات مختلف یکی از مهم ترین محورهای بحث همه مکتب ها و جهان بینی ها است. در این میان تبیین سعادت و کمال انسان در راه رسیدن به آن، از حساسیت و اهمیت بیش تری برخوردار است. انسان شناس آشنا به زمان، شهید استاد مطهری، در عصر انسان محوری افراطی (امانیسم)، پس از بیان دیدگاه مکتب های مختلف، در رابطه با انسان کامل و ایده آل، و نقد آن ها از نظر اسلام چنین نتیجه گیری می کند که انسان کامل اسلامی، انسانی است که تمام ارزش های انسانی، هماهنگ با هم در او رشد کرده باشد از آنجا که مباحث این استاد شهید به صورت سخنرانی های متفرقه در مجامع عمومی بیان شده است؛ و خود او فرصت تنظیم و ترتیب منطقی آن ها را نیافته است، این مقال بر آن است که گزارشی از آن چه ایشان در رابطه با انسان کامل در مکتب های مهم بیان و نقد نموده است را بیان، و موضع اسلام را به جویندگان کمال و سعادت واقعی ارائه کند، انشاءالله که چنین باشد.
    کلیدواژگان: مطهری، انسان کامل، امانیسم، کمال انسان، سعادت
  • علی شیروانی صفحه 187
    در این مقاله نگارنده می کوشد ابعاد گوناگون مساله نجات و سرنوشت نهایی انسان ها را از دیدگاه استاد مطهری (ره) تبیین و مبانی انسان شناختی و هستی شناختی آن را مشخص سازد. استاد مطهری در تحقیقی عمیق و همه جانبه با تاکید بر آموزه های قرآن و روایات معصومان علیهم السلام مردم را به لحاظ سرنوشت آخرتی دارای اصناف گوناگونی می داند:تفکیک میان مسلمان منطقه ای و مسلمان واقعی، کافر معاند و کافر غیر معاند، نامسلمان معتقد به خدا و قیامت، ونامسلمان غیر معتقد به خدا و قیامت، کافر قاصر و کافر مقصر، قاصر دارای عمل نیک و قاصر فاقد عمل نیک، ازمباحث مهمی است که در فهم منطق مخصوص قرآن در این موضوع حساس که استاد در صدد تبیین آن است، به طورکامل دخالت دارد.
    همچنین تفکیک میان نجات یافتگان از دوزخ و باریافتگان به بهشت و این که نه هر کس که سزاوار دوزخ نیست به بهشت بار یابد، و نه هر کس که به بهشت می رود، طعم آتش دوزخ را نچشد، و این که ممکن است برخی از کسانی که در ظاهر منکرند، در واقع بی آن که خود بدانند، مومن باشند (توسعه در معنای معرفت و ایمان به خدا) و بازشناسی حقیقت دیانت، از جمله نکته های مهمی است که استاد مطهری در تبیین منطق قرآن در مساله نجات مطرح می کند.
    کلیدواژگان: مطهری، نجات، شمول گرایی، فطریت، گوهر دیانت
  • حسین سوزنچی صفحه 207
    در خصوص آزادی و ماهیت آن و ارتباطش با دینداری دو پارادوکس وجود دارد. اول اینکه آزادی یعنی عدم محدودیت، اما هر گروهی برای آزادی محدودیتی قائل شده است. اگر آزادی اصل است و معیار همه چیز می باشد، چرا در جایی باید محدود شود و اگر محدودیت اصل است چه جای سخن از آزادی؟ به هر حال، اندیشه رایج این است که آزادی را فقط آزادی دیگران محدود می کند و با مراجعه ای به اندیشه های شهید مطهری می توان نشان داد که این نظریه، منطقا نامعقول است و تنها چیزی که صلاحیت محدود کردن آزادی را دارد، هدف آزادی است.
    پارادوکس دوم در نسبت آزادی با دینداری است. اگر دین اجباری نیست (لا اکراه فی الدین)، تکالیفی همچون جهاد و امر به معروف و نهی از منکر چه توجیهی دارند و اگر اساس دینداری بر تکلیف است. چگونه می توان از انتخاب آزادانه دین سخن گفت. شهید مطهری مساله را با تفکیک آزادی فکر و آزادی عقیده حل نموده، اما برخی بر این باورند که این سخن مصادره به مطلوب است ولی با توجه به مبانی فکری ای که ایشان در این بحث اتخاذ کرده می توان گفت اولا تفکیک مذکور واقعا معقول است و ثانیا می تواند پارادوکس مربوطه را حل کند.
    کلیدواژگان: مطهری، آزادی، دینداری، معیار آزادی، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر
  • سعید فراهانی فرد صفحه 223
    جامعیت فکری شهید مطهری سبب شده است تا به بسیاری از مشکلات فکری زمان خود پرداخته، برای آن ها راه حل هایی بیابد. به رغم این که تخصص اصلی شهید بزرگوار اقتصاد نبوده و از طرفی، اقتصاد اسلامی نیز در زمان وی چندان مطرح نبوده است، افزون بر کتاب هایی که به طور مستقل در این باره نگاشته، در سایر آثار خود نیز به مناسبت، مطالب ارزشمندی را درباره مسائل اقتصادی اسلام مطرح کرده است. ما در این مقاله کوشیده ایم، با استفاده از نوشته های استاد، چارچوب نظام اقتصادی اسلام را از دیدگاه آن بزرگوار معرفی کنیم. بدیهی است که داوری درباره دیدگاه های اقتصادی استاد مستلزم توجه به دو مطلب است:ا. همان طور که اشاره شد، این نوشته ها در فضا و وضعیت خاص نگاشته شده است.
    ب. برخی از آثار استاد که در متن از آن ها استفاده شده، یادداشت هایی بوده که هنوز از دید وی نهایی نشده بوده است. در این مقاله، ضمن اشاره به اختلاف نظرهایی درباره نظام اقتصادی اسلام و علم اقتصاد اسلامی و بیان دیدگاه استاد در این باره با استفاده از آثار شهید مطهری، مبانی و اهداف نظام اقتصادی اسلام را استخراج، و در پایان، اندازه دولت و بخش خصوصی و اختیارات دولت را در این نظام مطالعه می کنیم.
    کلیدواژگان: مطهری، نظام اقتصادی اسلام، اندیشه اقتصادی، مالکیت، رشد اقتصادی
  • علی باقی نصرآبادی صفحه 253
    نویسنده با فحص در آثار گوناگون استاد مطهری، درصدد ارائه و نتیجه گیری مباحث انتقادی وی بر نظریات جامعه شناسان است. با توجه به این که در علم جامعه شناسی، دانشمندان غربی نظریه های جدیدی را ارائه کرده اند و با توجه به سیطره علمی غربیان، آن نظریات، اصول مسلم انگاشته می شده، استاد شهید با جسارت و توان علمی کم نظیر خود بر آن ها نقدهای اصولی وارد کرد و در جایگاه متفکر مسلمان، آن ها را به چالش کشاند. جمع آوری و دسته بندی نقدهای استاد مطهری بر آن نظریات وجه همت این مقاله است.
    کلیدواژگان: نقد، اندیشه، جامعه، جامعه شناختی، ماهیت، ترکیب، زندگی اجتماعی، اصالت فرد، اصالت جمع، تکامل اجتماعی
  • محمد جواد رودگر صفحه 271
    در این مقاله بر آن شده ایم تا «عرفان» را از دیدگاه استاد شهید مطهری بررسی کرده، به تبیین نگرش ها وگرایش های عرفانی او بپردازیم؛ چه این که استاد، عرفان را از نوع شناخت شهودی و مبتنی بر سیر و سلوک عملی دانسته تا انسان عارف سالک، از مرحله «فهمیدن» به منزل «رسیدن و دیدن» تکامل یافته، به مقام توحید درمراتب گوناگون نائل شود که عرفان را با توحید ناب و انسان کامل نسبتی تام و تمام خواهد بود و در این جهت برخی ازاصول عرفانی از وحدت شخصی وجود، سلوک و شهود، ریاضت و عشق و محبت بررسی شده و استاد، مقوله«وحدت وجود» را در مقام تصور و تصدیق از نوع سهل و ممتنع دانسته، معتقد است: بسیار اندکند کسانی که به حقیقت معنا و ماهیت آن می پردازند.
    به اعتقاد استاد، عرفان با تصوف فرق دارد و اولی را مقوله ای فرهنگی و دومی را اجتماعی می داند و به شدت برنظریه اصالت، استقلال و غنای عرفان اسلامی و زایش و رشد و بالندگی عرفان اسلامی از دامن فرهنگ و آموزه های قرآنی روایی تاکید دارد و نظریه بیگانه بودن عرفان با آموزه های اسلامی یا التقاطی و تلفیقی بودن عرفان اسلامی با عرفان های هندویی، مسیحی و... را نقد کرده، نمی پذیرد؛ اگر چه تاثیر و تاثر فرهنگ های اخلاقی عرفانی را با عرفان اسلامی قبول دارد.
    و نیز در این مقاله بر آن شدیم تا به تجلیات و نماد و نمونه ای از گرایش های عرفانی استاد شهید مطهری و تحول تکاملی اندیشه، انگیزه و عمل وی از حکمت به عرفان به ویژه در اواخر عمر گرانبهایش اشاراتی داشته باشیم.
    کلیدواژگان: عرفان، وحدت وجود، ریاضت، عشق و محبت، اخلاق، حکمت و فلسفه و
  • رحیم قربانی صفحه 293
    هم ارزی ماده انرژی با معادله وحشت انگیز 2E = mc آغاز شد که انیشتین با جسارت تمام آن را مطرح کرد و نه تنها فیزیکدانان، بلکه فیلسوفان را نیز در شگفت فرو برد. از آن زمان (1905 م) رویکردهای گوناگونی در این زمینه ارائه شده است. تمام این رویکردها از جانب دانشمندان غربی بوده است؛ با این همه، هیچ سیستم فیزیکی فلسفی که پایه های جهان شاختی معقول و مقبول داشته باشد، از سوی فیلسوفان و فیزیکدانان ارائه نشده است؛ رویکردهایی نظیر نگرش کلامی، متافیزیکی باطل، و دیدگاه های افراط یا تفریط گرایانه در فلسفه علم (فیزیک و ریاضی)، و... باعث شده است موضوع، بسی پیچیده تر و خوف انگیزتر از موقعیت اولیه اش باشد. نگرش صحیح و منطقی که بتواند سیستم فلسفی قابل قبولی عرضه بدارد فقط در حیطه جهان شناختی رئالیستی تصور می شود و این حیطه، بستر پرتکاپوی فلسفه اسلامی است. از دانشمندان اسلامی در صد سال اخیر فقط علامه طباطبایی و استاد شهید مطهری به صورت مبنایی به این مساله پرداخته اند. بررسی و رویکردهای این دو بزرگوار، دارای رهاوردهای بسیار عالی در فلسفه اسلامی و فیزیک است. مقاله حاضر، پژوهش درباره سوالات، مباحث و نظریات مطرح شده از سوی این دو بزرگوار بوده، رهاوردهای نوی در زمینه حقیقت ماده و انرژی ارائه می دهد، و پرداخت به نتایج عالی این بحث در فلسفه اسلامی را به مجالی دیگر می سپارد.
    کلیدواژگان: حقیقت ماده، انرژی، جوهر، فهم معکوس از طبیعت، رابطه فیزیک و فلسفه، انرژی به صورت جوهر
  • صفحه 331
    تدبر در حالات شهید، مرتضی مطهری این تبیین گر اسلام ناب محمدی(ص) در عصر حاضر، تلاشی برای تقویت روحی مریدان پاکباخته این شهید، شناسایی رموز توفیق آن عالم فرزانه، فرصتی برای درس آموزی و سرمشقی برای سالکان راه حقیقت و توفیقی برای این بنده ناچیز است. از جمله ویژگی های بارز آن شهید عبارتند از:تهجد و تقوا، اخلاص، هوش و استعدادهای خدادادی، تعمق و تدقیق در امور، جامعیت علمی، حسن سلوک، تواضع و محبت به بندگان خدا، روحیه خدمت به مردم و جامعه و.... اهم یافته های تحقیق درباره رموز توفیق آن استاد فرزانه بدین قرارند:نظم و انضباط، ساده گویی و ساده نگاری، شناخت زمان و پیش بینی حوادث، حریت و صلابت، استقامت در برابر ناملایمات، جامعیت اندیشه، ژرف نگری و بصیرت در برخورد با جریانات فکری و سیاسی، انصاف و جوانمردی در برخورد با مخالفان و منحرفان و.... امید است این نوشته، چراغی فراروی طلاب و دانشجویان جوان برای ترسیم آینده ای درخشان به منظور حضور موثرتر در صحنه های فکری و خدمت رسانی به امت شهید پرور ایران اسلامی و پایه گذاری دوباره تمدن اسلامی باشد.
    کلیدواژگان: استاد مطهری، رموز توفیق، ویژگی های بارز، زندگینامه، اسوه
|
  • Ali Motahhari Page 23
    This essay deals with the philosophy of history from Ayatollah Motahhari’s viewpoint. Although the main motive behind raising the subject returns to prevalence of Marxist views on the drivers of the history and the social movements at the time, yet the philosophy of history, per se, is worthy of a deep deliberation.The essay first, examines the social character of man and the different views on this matter. The relevance of the theory of collectivism along with the relevance of individualism, religious socialism, the ultimate victory of the righteous or the depressed ones and the relationship between waiting for the rise of the twelfth Shiite Imam and the reform of the society from Ayatollah Motahhari’s viewpoint are discussed as well.Martyred Ayatollah Motahhari’s favorite view is pointed out in all of the aforementioned cases.
    Keywords: Motahhari, the philosophy of history, the socialistic character of man, individualism, collectivism, intezar (waiting for twelfth Shiite Imam), the social reform
  • Mohammad Mohammad Rezaie Page 33
    The essay aims at discussing the moral philosophy from Ayatollah Motahhari’s viewpoint. First, it deals with the definition of the Moral philosophy and its sub-branches and its relation with the practical wisdom and the criteria for moral act. It, then, discusses the other major branches of the moral philosophy namely, the normative ethics and the meta-ethics. The normative ethics is concerned to find out (through rational analysis) the criteria and the rules, by which one can determine and distinguish what is good and what is evil. In this regard, the teleological ethics and the deontological ethics are spelt out. Finally, Ayatollah Motahhari’s theory of the worship in Ethics has been scrutinized. The author goes on to review the different theories in meta-ethics that refer to the normative ethics and elucidate the ethical terminologies:1) moral naturalism;2) moral non-naturalism or intuitive ethics;3) non-cognitivist ethics.In conclusion, the author raises Ayatollah Motahhari’s theory in the area of meta- ethics to prove its strengths in light of other theories.
    Keywords: God, moral philosophy, practical wisdom, Motahhari, normative ethics, good, evil acts, moral rules, practical wisdom, teleological ethics, deontological ethics
  • Mohsen Jawadi Page 53
    The paper, first, presents a brief description of the mentally - posited theory of Allamah Tabatabaie, particularly with regard to the ethical concepts. It attempts, then, to clarify the dark dimensions of the subject, in light of the descriptions and explanations made by Ayatollah Motahhari in this regard. The most important issue that Motahhari tries to solve is the issue of eternality of the ethical principles. It seems that the previously mentioned theory results in relativism. Motahhari attempts to justify the mentally - posited and the eternality of the ethical principles. The justification is based on the concept of “man-e-elwi” (the transcendental self).Describing martyred Motahhari’s attempts in this regard, the paper shows that accepting the “transcendent self theory” and referring ethical concepts to the relation of consistency of human acts with “transcendental self” is practically standing aloof from Tabatabaie’s theory of cridotries.
    Keywords: entally, posited perceptions, ethical concepts, the transcendental self
  • Sayed Abdul Hamid Abtahi Page 69
    No doubt, Ayatollah Motahhari is a prominent figure, and a creative, and innovative thinker in the contemporary Islamic thinking. His long and active presence in religious teaching centers, his vast knowledge of different fields of the modern sciences, and his remarkable talents, commitments, and sincerity in uplifting the cause of religion has made his contributions and services to religion and the new generation a unique and matchless experience. Beside his familiarity with the Western philosophy, he had a comprehensive and deep knowledge of Islamic philosophy and paid serious attention to the fundamental questions of the time including the question of epistemology. The paper explains Ayatollah Motahhari’s views in response to the most important question of epistemology that is the reliability of the knowledge. Emphasizing on the obviousness of the reliability of the science he believes that the criterion for this is the essential unity of the subjective and objective images. With regard to the way of achieving a soul capable of understanding the nature of external objects, he emphasizes on the mystical views and discards the other initial solutions.The paper attempts to show that though the views of Ayatollah Motahhari has considerably contributed to the elucidation of subject, yet there is a long way to get this deep question solved. Therefore, it is the obligation of the contemporary scholars to follow the path of Ayatollah Motahhari with a firm intention. Needless to mention that if we were not deprived of his presence, the subject would have witnessed a remarkable progress so far.
    Keywords: Perceptive Images, Knowledge, epistemology mystical View, Motahhari
  • Wali, Ul, Allah Abbasi Page 133
    Generally, there are two approaches with regard to the scope and the domain of religion: 1) The minimalist approach, which limits the religion in a specific domain and prevents it from interfering in most of social, political, and jurisprudential affairs;2) Maximalist approach, that emphasizes on a comprehensive perspective with regard to religion.The present paper supports the Maximalists theory with an emphasis on Ayatollah Motahhari’s views and challenges the minimalist theory. Furthermore, the following issues are also discussed in the paper: The scope of the message of the prophets, the comprehensiveness of religion, the religion, and the politics and the domain of jurisprudence.
    Keywords: Ayatollah Motahhari, the scope of religion, minimalist religion, maximalist religion, secularism, jurisprudence
  • Abdullah Haji Sadeghi Page 163
    Man, from different aspects, has always been the center and the subject of debates of all schools of thought and worldviews. In the meantime, the explanation of human perfection and prosperity and the way to achieve them has been of a great sensitivity and significance. In an era of extremist humanism, the martyred Ayatollah Motahhari, a renowned Islamic thinker and an up-to-date scholar, has examined and reviewed the views of different schools of thought with regard to the idea of the ideal and perfect man emphasizing that: a perfect man is the one who has grown and developed all of human values consistently in himself. As we know the views of Ayatollah Motahhari have been expressed in public conferences and lectures, and he did not have the opportunity to organize and arrange them in a logical order. Therefore, this essay aims to sum up the views and critiques of this distinguished scholar on the characteristics and attributes of a perfect man and present Islam’s perspective for those who are in quest for a true and real prosperity.
  • Ali Shirwani Page 187
    In this essay, the author attempts to explain the different dimensions of the Salvation and the ultimate destiny of man from Ayatollah Motahhari’s viewpoint and clarify its anthropological and ontological foundations. Emphasizing on the Quranic teachings and Islamic traditions, in a deep and all-inclusive research, Ayatollah Motahhari, categorizes the people into different categories by their fate in the next world.Distinguishing between true and apparent Muslim, believer, and non-believer Muslim, hostile and non-hostile infidels, believer and non-believer non-Muslims, culpable and non-culpable infidels etc. are among the serious debates that help to have a better understanding of the specific logic of holy Quran with regard to the subject under discussion. Besides explaining the logic of the holy Quran with regard to human Salvation, Ayatollah Motahhari scrutinizes the following major points: The distinction between those who are safe from hill and those who will rest in the heaven, those who will neither enter to the heaven nor to the hill, and the possibility of a case wherein those who are non-believers apparently may be the true believers, and the recognition of the truth of religion.
    Keywords: Motahhari, Salvation, holy Quran, ultimate destiny religion
  • Hossein Soozanchi Page 207
    There are two paradoxes with regard the nature of freedom and its relation with religiousness. First, freedom means no limitation. However, some believe that there is a limitation to freedom. The question is that if freedom is the basic principle then why there should be a limitation. In addition, if the limitation is prior, then, is there any room for freedom? Anyway, according to the mainstream thinking, the freedom is only restricted by the freedom of the others. Referring to the views of Ayatollah Motahhari, one can show that this theory is logically irrational. The only thing that has the capability to limit the freedom is the objective of freedom.The second paradox arises in the relation of freedom with religiousness. If there is no compulsion in religion, than how certain religious obligations such as jehad (holy war) and amre ba ma’ruf wa nahie az monkar (inviting people toward good deeds and preventing them from evil) are justifiable? If the religion were based on obligation, then how one would speak of freedom of the choice in religion? Martyred Ayatollah Motahhari has solved this dilemma by distinguishing between the freedom of thought and the freedom of belief. Some are of the opinion that this is not but an argumentation by what itself is the source of controversy. However, taking the intellectual foundations of his views, it seems that; first, the aforementioned distinction is rational. Secondly, it may solve the related paradox.
    Keywords: Freedom, religiousness, the criterion of freedom, jehad, amre ba maruf
  • Saeid Farahani Fard Page 223
    The intellectual comprehensiveness of the martyred Ayatollah Motahhari led him to get involved in most of intellectual issues of his time and find a solution for them. On the one hand, economics was not the field of his specialization and on the other hand, Islamic economics was not a recognized discipline until that time. Yet, in addition to the independent books written by him on the subject, he has also raised certain valuable points on a number of occasions in his other works. Referring to Ayatollah Motahhari’s works, the author has attempted to introduce an Islamic economic framework from Motahhari’s perspective.Of course, any judgment about Motahhari’s economic views requires that the two following points must be taken into account: a) Theses views were written under certain circumstancesb) Some of the works of Motahhari cited here were his incomplete or non-finalized notes.Pointing to some controversies on the nature of Islamic economic system and Islamic economics the author extracts the basis and the objectives of Islamic economic system. The paper ends with an examination of the size of private and public sectors and the terms of references of the state in this system.
    Keywords: Motahhari, Economics, Islamic economic system
  • Ali Baqi Nasrabadi Page 253
    Reviewing the works of Martyred Ayatollah Motahhari, the paper aims at extracting and presenting his critiques on the sociological views. As a courageous, a highly qualified, and a unique muslim thinker, Ayatollah Motahhari has strongly challenged the modern theories developed by westerners in the field of sociology; the theories that were taken for granted due to the intellectual dominance of the West. This paper is devoted to compile and classify the critiques raised by Mortaza Motahhari.
    Keywords: critique, thought, society, sociology, nature, shape, social life, individualism, collectivism, social evolution
  • Mohammad Jawad Rodgar Page 271
    The essay aims at examining the mysticism from Ayatollah Motahhari’s perspective and explains his mystical approaches and tendencies. Ayatollah Motahhari believes that mysticism is a type of intuitive cognition based on the practical mystical conducts, through which a mystic evolves from the phase of cognition to the phase of spiritual presence. The mystic attains, and enjoys different stages of the Unity. Taking the high correlation between mysticism and the pure Unity and perfect human being into consideration, Ayatollah Motahhari discusses some mystical principles such as the personal unity of existence, conduct and intuition, asceticism, love and adoration. Ayatollah Motahhari emphasizes that the “unity of existence” is a simple concept but simultaneously it is very hard to imagine. He states that only few people are concerned to the reality of its meaning and nature.According to Ayatollah Motahhari, one should distinguish between the mysticism and Sufism. The first concept is to be regarded as a cultural issue and the second one as a social issue. He strongly emphasizes on the originality, independence, and richness of Islamic mysticism and its rise, growth and progress in light of the Quranic culture and teachings. He rejects the theory suggesting that Islamic mysticism is far away from Islamic teachings or it is a combined product of Islamic, Hinduism and Christian mysticism, though he does not reject the mutual influences of moral-mystical cultures and Islamic mysticism on each other.The paper also attempts to point out certain manifestations, symbols, and samples of Ayatollah Motahhari’s mystical approaches and the evolutionary transformation of his thoughts, motives, and acts from philosophy and wisdom towards mysticism, particularly in the last years of his precious life.
    Keywords: Mysticism, the unity of existence, asceticism, love, adoration, ethics wisdom, philosophy
  • Rahim Qorbani Page 293
    The theory of equivalence of matter and energy emerged with the horrible equation of E=mc2. When the equation, first, was intrepidly introduced by Einstein, not only the physicist but the philosophers were taken by surprise. Since than (1905) different approaches have emerged in this area. All of these approaches are from western scholars. However, so far, no physical-philosophical system with accepted and rational cosmological foundations has been presented by the philosophers and the physicists. Certain theological and baseless metaphysical approaches along with extremist views in the philosophy of science (physics and mathematics) have led the subject to become more complicated than its initial phase.The correct and logical approach that could suggest an acceptable philosophical system is imaginable only in the framework of a realistic cosmology. This framework is the dynamic framework of Islamic philosophy. Among Muslim scholars in the last century, only allamah Tabatabaie and Ayatollah Motahhari have taken the subject serious and studied it in depth. An assessment of the approaches of these two distinguished scholars will result in highly precious achievements in the Islamic philosophy and physics. The present paper investigates the questions, debates and the theories presented by these two scholars, and hope to set forth new and novel achievements with regard to the reality of the matter and energy.
    Keywords: Energy, substances, an inverse understanding of the nature, the relation between physics, philosophy