فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 35 (بهار 1384)

فصلنامه قبسات
پیاپی 35 (بهار 1384)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 11,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آیت الله استاد عبدالله جوادی آملی صفحه 5
    فلسفه چیست؟ فلسفه اسلامی چیست؟ احکام و حکم آن کدامند؟ از فلسفه تعاریف گوناگونی ارائه داده اند؛ اما سرانجام به این نتیجه رسیده اند که فلسفه از سنخ اندیشه بوده و شناخت حقایق اشیا به مقدار ممکن است و اگر مجموع اندیشه و انگیزه در تعریف فلسفه اخذ شود، فلسفه را تشبه به خالق، به مقدار ممکن تعریف کرده اند. همان گونه که خدای سبحان هم اوصاف علمی دارد و هم اوصاف عملی، هم عالم است وهم عادل و حکیم، فیلسوف الاهی نیز هم اندیشه ناب و صائب و هم انگیزه سالم دارد. به هر حال، فلسفه یا همان اندیشه بوده و محصول عقل نظری است یا مجموع اندیشه و انگیزه بوده و محصول عقل نظری و عقل عملی، هر دو، است.
  • محمد محمدرضایی صفحه 11
    مساله رابطه عقل و دین یا به تعبیری فلسفه و دین یا رابطه اعتقاد دینی و عقلانیت و ایمان، یکی از مهم ترین مسائل در حوزه دین پژوهی و فلسفه دین است.
    در این حوزه، یک سوال اساسی وجود دارد: آیا اعتقاد دینی، عقلانی است یا غیر عقلانی و ضد عقلانی که باید به آن ایمان آورد؟ در پاسخ به این سوال، در جهان غرب، دو دیدگاه شاخص است: 1. اعتقادهای دینی با عقل سازگاری دارد که به آن عقل گرایی می گویند.
    2. اعتقادهای دینی با عقل ناسازگار یا ضد عقل است که به آن ایمان گرایی می گویند. از میان عقل گرایان به دیدگاه توماس آکوئیناس، ایمانوئل کانت و از میان ایمان گرایان به دیدگاه کیرکه گارد، ویتگنشتاین، نورمن مالکوم و پلانتینگا اشاره شده که همراه با نقد و بررسی است.
    سه استدلال کیرکه گارد در باب ایمان گرایی یعنی برهان تقریب، برهان تاخیر(یا تعویق) و برهان شور و شوق، بیشتر بحث شده است.
    در پایان، دیدگاه اسلام درباره رابطه عقل و دین مطرح و این نظریه مورد تاکید قرار گرفته است که در اسلام به طور کلی هماهنگی بین عقل و دین وجود دارد و ایمان گرایی به صورتی که در غرب مطرح است، در آن مطرح نیست و دلیل آن هم راز وار و غیر عقلانی بودن اصول اساسی مسیحیت و عقلانی بودن اصول اساسی اسلام است.
    کلیدواژگان: عقل، دین، فلسفه، ایمان، عقلانیت، اعتقاد دینی، اسلام، مسیحیت، تثلیث فلسفه دین
  • سعید گراوند صفحه 35
    فلسفه که وفق تعریف، علم به حقایق اشیا را چنان که هست و در حد طاقت بشری، غایت خویش می سازد بی آن که مثل کلام خود را ملتزم به دفاع از وحی و متعهد به توافق با شرع کرده باشد، در بحث از مسائل مربوط به مجردات خارج از ماده، و آنچه تحت تصرف حس و تجربه انسان نیست، تقریبا اکثر اوقات به آنچه در تعالیم ادیان و آرای متالهان اهل کلام است، منتهی می شود و جز در موارد نادر که فکر بر آنچه هست طغیان می کند و عقاید و سنن جاری را مانع سیر و بسط خویش می یابد، اغلب جواب هایی را که دین حاکم و سنت جاری بر محیط و عصر وی تحمیل می کنند می پذیرد و حاصل عدم تعهد وی با آنچه تعهد اهل کلام بدان منتهی می شود، توافق می یابد و آن جا که این توافق مورد تردید واقع شود، به دفاع از فکر یا تاویل در وحی می پردازد و از همین جا است که فلسفه با مقالات ارباب دیانات ارتباط می یابد و سیر در ادیان نظری اجمالی بر تحول عقاید فلسفی را هم دست کم در آنچه به این مسائل مربوط می شود، الزام می کند.
    بدین گونه، عمده ترین مسائل فلسفی که بدون حل آن ها زندگی انسان پوچ، و خود انسان محکوم به یاس و خذلان واقع خواهد شد، خیلی پیش از آن که با پاسخ های فلسفی مواجه شود، نزد اصحاب دیانات مطرح بوده است، و آنچه متفرع بر این مباحث می شود و اهل فلسفه به حل و طرح آن ها علاقه نشان داده اند، و از آن جمله شامل جبر و اختیار و خیر و شر و اتقان عالم و عنایت الاهی و سعادت و شقاوت خلق است، پیش از آن که در فلسفه مجال طرح یابد، نزد اصحاب دیانات مطرح شده است، و فلسفه بعدها کوشیده تا آن ها را از صورت مجرد اعتقاد بیرون آورد و کسوت برهانی بر آن ها بپوشاند. در این مقاله نخست درباره ی مشخصه ی دین و فلسفه سخن به میان آمده؛ سپس مناسبات تاریخی این دو آموزه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: دین، فلسفه، مناسبات تاریخی
  • ابوالحسن حسنی صفحه 59
    پژوهش فلسفی، یکی از وجوه ممیز انسان از حیوان است؛ همان گونه که حساسیت به دین، یکی دیگر از وجود ممیز این دو به شمار می رود و پیشینه هر دو به قدمت حضور بشر بر روی زمین است. این دو ویژگی ارتباط محکمی با هم دارند و این ارتباط سبب می شود نمودهای این دو ویژگی حیات بشری، (معرفت فلسفی و آموزه های دینی) رابطه تنگاتنگیبا هم داشته باشند. این روابط را به طور معمول تحت عنوان «دین و فلسفه» بررسی می کنند.
    کلیدواژگان: دین، فلسفه، منشاء دین، اثبات پذیری گزاره های دینی
  • محمدصفر جبرئیلی صفحه 71
    دنیای فلسفه در طول تاریخ بلند آوازه خود، چهره های ماندگار و اثرگذاری را به بشر تحویل داده است. فلوطین یا پلوتینوس از جمله آنان یا یکی از سر آمدترین آنان است که اندیشه ها و افکارش از همان زمان در تفکر فلسفی فیلسوفان تاثیر قابل توجهی گذاشت. حتی فلسفه مسیحیت تحت تاثیر او تاسیس شد. فیلسوفان مسلمان نیز از پیروان مشا و اشراق و حکمت متعالیه از دیدگاه ها و افکار او بهره مند شده اند. این نوشتار در پی آن است تا دیدگاه های او را در عرصه ما بعد الطبیعه (البته به اجمال) بیان کند و نسبت دین و فلسفه را در اندیشه هایش نشان دهد.
    کلیدواژگان: دین، فلسفه، نوافلاطونی، مابعد الطبیعه فلوطین، احد، عقل، نفس، مراتب نفس، ماده، معاد تناسخ
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 97
    هویت فلسفه اسلامی در دو ساحت امکان و تحقق، پرسش اصلی نوشتار است. درباره هویت فلسفه اسلامی، دو دیدگاه کلان ایجابی و سلبی را مطرح ساخته اند. پیشینه تاریخی این مساله به فرهنگ مسیحیت بر می گردد؛ اما نگارنده، ضمن بیان امکان فلسفه اسلامی، به تبیین و تحلیل شش رویکرد در باب تحقق اسلامیت فلسفه پرداخته است.
    هویت فلسفه اسلامی در پرتو فرهنگ و تمدن اسلامی، جهت گیری، طرح مساله، ابداع استدلال و رفع اشتباه در مقام اثبات و رویکرد مفهوم بلامصداق و بی هویتی فلسفه اسلامی در مقام نفی بیان شده است. هویت فلسفه اسلامی در پرتو اسلام جامع نگر نظریه برگزیده مولف است.
    کلیدواژگان: هویت فلسفه اسلامی، امکان فلسفه اسلامی، تحقق فلسفه اسلامی، آموزه های اسلام، عقل
  • سیدیحیی یثربی صفحه 117
    این مقال بر آن است که آرای ابن رشد را در خصوص اصل علیت مورد مداقه قرار دهد.
    ابن رشد، انکار علیت را به دلیل ناسازگاری با عقل و اختلال منطق فهم و علم، نامعقول دانسته، تقسیم علت فاعلی به بالطبع و بالاراده را غیر دقیق و و تقسیم به طبیعی و الاهی را نادرست می داند. مولف، موارد نیازمندی معلول به علت را بیان، و قاعده الواحد را از نظر ابن رشد یک خرافه ارزیابی می کند. این مقال، ابن رشد را به سبب نکته سنجی های ظریف و دقیق در موارد گوناگون، فیلسوف و نه شارح به شمار می آورد، و به برخی از نکات می پردازد.
    کلیدواژگان: علیت، معلول، قاعده الواحد، علل فاعلی الهی، امکان
  • عبدالرحیم سلیمانی اردستانی صفحه 127
    یکی از واژه ها یی که در مجموعه عهد قدیم بارها به کار رفته و به آن با دیدی اغلب مثبت نگاه شده، واژه «حکمت» است. در این مجموعه، برخی از کتاب ها عنوان «کتا ب های حکمت» را گرفته اند. در این مجموعه، رد پاهایی از حکمت نظری یونان دیده می شود؛ اما آنچه برجستگی دارد، «حکمت عملی» است. معنای حکمت و حکیم و کاربردهای آن ها و این که هر یک از دو واژه «حکمت عملی» و «حکمت نظری» چه جایگاهی در این مجموعه دارند و این که آیا آن ها به صورتی سازگار در این مجموعه به کار رفته اند، موضوع این نوشتار است.
    کلیدواژگان: حکمت، حکیم، حکمت عملی، حکمت نظری، کتاب مقدس، عهد قدیم
  • ابوالفضل محمودی صفحه 145
    از ویژگی های دین هندو که به طور معمول پژوهشگران بدان اشاره می کنند، آمیختگی و پیوستگی دین و فلسفه در این آیین است. این امر را می توان به ویژه در متون اصلی این آیین که به عنوان متون «شروتی» یا «وحیانی» شهرت دارند، مشاهده کرد. «وداها» که بخش اصلی ادبیات وحیانی یا «شروتی» را تشکیل می دهند، مهم ترین متن مقدس هندو هستند که کهن ترین اسناد مکتوب اقوام هندو اروپایی شمرده می شوند. در این آثار، افزون بر اندیشه های اولیه دینی هندوان، نخستین بذرهای اندیشه های فلسفی و عرفانی هندو را می توان مشاهده کرد که البته در ادوار بعد از تحول یا تکامل برکنار نمانده اند.
    این نوشتار بر آن است تا ضمن معرفی این ادبیات کهن مهم ترین اندیشه های مطرح در این مجموعه را از دیدگاه هند شناسان مشهور به اختصار گزارش دهد.
    کلیدواژگان: ودا، شروتی، هنوتئیزم، مونوتئیزم، مونیزم
  • ابوالفضل ساجدی صفحه 159
    نویسنده در این سطور به بیان دیدگاه فلسفی و دینی ویتگنشتاین و پیوند آن‎ها با یک دیگر می‎پردازد. در این باره وی نخست رویکرد فلسفی متقدم ویتگنشتاین را بیان کرده؛ سپس بطور گسترده‎تر دیدگاه متاخر وی و پیوند مفاهیم (بازی های زبانی) و (صور حیات) با دیدگاه ایمان‎گرایانه و غیر معرفت‎بخش او و پیروانش را عرضه داشته است. مترجم در انتها برای ارزیابی آرای ویتگنشتاین بابی گشوده، و مولفه های فلسفی نگرش دینی او را برشمرده و ملاحظاتی بر ان افزوده است.
  • محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 181
    برخی از متکلمان اشاعره و عرفان و روشنفکران معاصر تحت تاثیر علوم طبیعی و تجربی مدعی اند که براهین فلسفی یا اصلا ناممکن یا فاقد کارکرد مثبت است.
    این مقاله به نقد این رهیافت می پردازد. ابتدا امکان شناخت خداوند و مکاتب گوناگون در آن را بررسی می کند؛ آن گاه بعد از اشاره به آرای منکران براهین فلسفی، ادله آنان را به نقد می کشد که مهم ترین آن عبارت از امتناع اقامه برهان برای خداوند به دلیل ماهیت و علت نداشتن است. واپسین دلیل مخالفان، تمسک به دلیل نقلی است که ارزیابی خواهد شد. فرضیه نویسنده در این مقاله، تعمیم برهان به برهان انی و شبه لمی مفید یقین است که اقامه آن برای اثبات خداوند امکان دارد
    کلیدواژگان: امکان شناخت و اثبات خدا، طبیعت گرایان، عارفان، برهان لمی و انی و شبه لمی
|
  • Mohammad, Mohammad Rezaei Page 11
    The relationship between reason and religion or, between philosophy and religion, or in other words, the relation between religious belief and rationality is one of the most important issues in the field of religious studies and the philosophy of religion.An underlying question in this regard could be raised as such: is the religious belief rational or irrational and rather anti rational? With regard to answering this question, there are two major perspectives in the West:Rationalism, which means that religious beliefs are consistent with reason;Fideism, which means that beliefs are inconsistent with or even hostile to reason Here, we refer to, assess and review Thomas Aquinas and Immanuel Kant’s views as the representatives of rationalists and, Kierkegaard, Wittgenstein, Norman Malcolm and Platinga’s views as prominent pioneers of fideism. Kierkegaard’s three arguments on fideism (that is, approximation argument, postponement argument, passion argument.) are discussed in detail. In conclusion, Islam’s point of view with regard to the relation between religion and reason is discussed and argued that, in Islam, there is a total consistency between reason and religion. In Islam, there is no room for fideism of the form relevant to western philosophy. The reason lies in the mysteriousness and irrationality of Christianity’s basic principles and the rationality of Islam’s fundamental principles.
    Keywords: reason, religion, philosophy, faith, rationality, religious belief, Islam Christianity, trinity, the philosophy of religion
  • Saeid Grawand Page 35
    Philosophy, according to its definition, is aimed to approach the truths of phenomena as they are and to the extent human capability allows. Unlike theology, philosophy is neither bound to defend the revelation nor committed to be compatible with Shariah. As far as the issues related to the immaterial and extrasensory abstracts are concerned, philosophy often results in what are manifested in religious teachings as well as in the theologian’s views. Except for rare cases, where human thought revolts against the status qua and transcends the prevailing traditions and beliefs considering them as hurdles in the way of its progress, philosophy often surrenders to the solutions imposed by the dominant religion and prevailing costumes. Hence, philosophy is interested in what are addressed by religions rendering the review of the evolutions of philosophy –at least in areas of common interest – an essential part of any deep religious study. Similarly, the major philosophical problems- that if not answered -will render human life hollow and meaningless and condemn the man to frustration are debated by religious experts before encountering their philosophical answers.The paper, first, addresses the characteristics of religion and philosophy then examines the historical relations between them.
    Keywords: religion, philosophy, historical relations
  • Abulhasan Hasani Page 59
    Philosophical inquires are one of the distinguishing features of human being from animals, as the sensitivity towards religion is one of his other distinguishing features. Both of these two features are almost as old as the presence of man on earth. These features are deeply connected to each other. In addition, this connection generates a close relationship between the manifestations of these two features of human life. These relations are generally studied under religion and philosophy.
    Keywords: religion, philosophy, human, philosophical inquires
  • Mohammad Sfar Jibraeli Page 71
    The world of philosophy in its spectacular history have granted a number of influential and eternal figures to human societies Plato or Plotinus is one of the most prominent and pioneer figure among them. Ever since, his thoughts and ideas have been a considerable source of inspiration and influence for the philosophical thinking such that even the christen philosophy was born and brought up under its influences. Muslim philosophers, including the Peripatetic, Illuminationist and Transcendental philosophers also benefited from his views and visions This paper is aimed at explaining his views on metaphysics and tracing the relation between philosophy and religion from his viewpoint
    Keywords: religion, philosophy, neo, Platonism, Unity, reason, soul, matter, Resurrection, transmigration
  • Abdul Hussein Khosrow Panah Page 97
    The identity of Islamic philosophy in the two realms of possibility (imkan) and realization (tahaqquq) are the main questions in this research. With regard to the identity of Islamic philosophy two macro affirmative and negative perspectives are presented. The historical background of this issue goes back to Christine culture. However, maintaining the possibility of Islamic philosophy, the author explains and analyzes six approaches to the realization of Islamic philosophy. The identity of Islamic philosophy has been spelt out in light of religious philosophy, Islamic culture, civilization and orientation, revealed teachings, Quran and tradition (Hadith), creation (ibda) to prove the proponents’ position and the irrelevance and lack of identity of Islamic philosophy to serve as the negating cases. The identity of Islamic philosophy in light of comprehensive Islam is author’s favorite theory
    Keywords: identity of Islamic philosophy, the possibility of Islamic philosophy, the realization of Islamic philosophy, Islam's teachings, reasoning
  • Syed Yahya Yasrebi Page 117
    This paper aims at scrutinizing Ibn Rrushd’s views on the causality. Ibn Rushd is of the view that denial of causality due to its allegedly inconsistency with reason and distorting the logic of perception and knowledge is irrational, and the division of efficient cause, into bil taba and bil eradah is an inexact division and the classification of causes into natural and divine is inappropriate. The author, points out a number of evidents revealing the fact that effects are needy to cause. He assesses the unity rule in Ibn Rrushd’s view as a superstition. The author concludes that Ibn Rrushd’s delicate and deep thoughts makes of him rather a philosopher than a commentator.
    Keywords: causality, effect, the unity rule, the divine efficient cause, possibility
  • Abdurrahim Sulaimani Ardestani Page 127
    A frequently used and often positively approached term in the Old Testament is the word “wisdom”. A number of the Old Testament books are titled “The Books of Wisdom”. In these set, there are some traces of Greece’s theoretical wisdom (hikmah) but what is prominent there is the practical wisdom. The meaning of wisdom and wise hikmah wa Hakim, their application and the place of theoretical and practical wisdom in these books and whether they are applied in a consistent manner are the subjects that this essay deals with.
    Keywords: hikmah (wisdom), practical wisdom, theoretical wisdom, the Bible, the Old Testament
  • Abolfazl Mahmoodi Page 145
    A salient feature of Vedism (which later developed into Hinduism), as often noted by researchers, is the combination of philosophy and the religion in this faith. This feature is more evident in this religion's main sacred texts, generally known as scriptures of revelation (or Shrutis). The Vedas that form the main parts of Hindu's revealed scriptures or Shrutis are considered as the most ancient written documents of Indo-European races. In these writings, in addition to the Hinduism's earliest religious thoughts, the earliest seeds of Hindu's philosophical and mystical thoughts also can be found. However, in later periods they might have not resisted to evolutions and developments. Introducing these ancient literatures, the essay aims to review briefly the major thoughts of these set from the viewpoint of famous Hinduism experts
    Keywords: Veda shuruti, henotheism, monotheism, monism, cosmology, creation
  • Abolfazl Sajedi Page 159
    This article is review and evaluation of 42-37 and 59-72 of the following Book: Stiver Dan R. The Philosophy of Religious Language, Sign, Symbol, and Story, oxford: Blackwell Publishers 1996. Stiver in these pages expands philosophical views of Ludwig Wittgenstein and its effect on his rreligious position. In this regard, he briefly explain’s Wittgenstein s mer and later philosophy including his idea of "language game" and "form of life" Then the author turns to the relation between Wittgenstein’s later view and his noncognitive understanding of religious language and what is called "Wittgensteinian fideism" Finally the translator evaluates Stiver’s analysis of Wittgenstein and adds some critics to it.
  • Mohammand Hasan Qadrdan Qramaliki Page 181
    Impressed by physical and experimental science some ashariah and mystic (Gnostic) theologians as well as some contemporary intellectuals argue that philosophical reasoning are at all impossible or lack a positive function. This paper presents a critique to this approach. First, it reviews the possibility of cognition of God and the different schools of thoughts in this regard. Refereeing to the views of deniers’ philosophical reasoning, it then reviews their arguments. Their most important argument is the impossibility of raising a case to prove God because there is no cause and nature for the existence of God. The final reason of the opponents is their resort to traditions (naql) which is also appraised in the paper. The author’s hypothesis in this paper is that the generalization of burhan (reasoning) to burhan inni and shebh limmi could be used as a case for the proof of God’s existence.
    Keywords: the possibility of proving God, naturalists, Gnostics, burhan limmi, burhan inni