فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 49 (پاییز 1387)

فصلنامه قبسات
پیاپی 49 (پاییز 1387)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 19,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر رشاد صفحه 5
    میان «اجتهادگرایی» و «قرائت پذیرانگاری» از لحاظ مبانی، مدعیات و تبعات، تفاوت های بسیار وجود دارد؛ اجتهاد، عبارت است از تلاش روشمند برای اکتشاف گزاره ها و آموزه های دینی از طریق دوال و مدارک معتبر، و براساس آن معرفت دین ممکن و روشمند است. قرائت پذیر انگاری، باور به این انگاره است که به جهت سرشت متن و ماهیت ذهن و مکانیزم فهم و...، متون دینی خوانش های گوناگون حتا متناقض را بر می تابند، و از یک متن فهم های متفاوت شکل می گیرد. و براساس آن دست یابی به فهم واحد عینی نهایی از متن دینی میسر نیست.
    محقق محترم مقاله، ضمن دسته بندی نظرات هرمنوتیکی به سه گروه: 1. مولف مدار، 2. متن مدار، 3.مفسرمدار، قرائت پذیرانگاری را مبتنی بر نظریه های متن مدار و مفسرمدار دانسته، اجتهادگرایی را، به ویژه براساس الگوی روشن شناختی پیشنهادی خود، مولف مدار معرفی می کند.
    وی پس از برشمردن ده تفاوت میان دوگفتمان، به نقد اجمالی قرائت پذیرانگاری می پردازد.
    کلیدواژگان: متون مقدس، فهم دین، معرفت دینی، اجتهاد، تفسیر، قرائت پذیر انگاری، هرمنوتیک، نسبیت گرایی
  • حمیدرضا شاکرین صفحه 19
    خداشناسی، یکی از زیرساخت های فهم و معرفت دینی است. گونه های خداشناسی و دیدگاه های مختلف در زمینه اوصاف الهی و معناشناسی اوصاف حق تعالی، نقش اساسی در سامان دهی معرفت دینی دارد. این نقش به گونه ها ودر ساحت های گوناگونی رخ می نماید که عبارتند از:1. ساماندهی نگاه کلان به دین؛ 2. تعیین و رد یا قبول منابع معرفت دینی؛ 3. تبیین قداست داشتن یا نداشتن و نیز ثبات و تحول معرفت دینی؛ 4. تاثیر در چگونگی فهم و تفسیر ما از نصوص و آموزه های دین.
    نتیجه تحقیق حاضر آن است که در میان آرای خداشناختی، تنها خدای توحیدی ادیان در حل مسائل و پاسخ به پرسش های بنیادین کلامی قادر است. از سوی دیگر، فهم بسیاری از آموزه های دینی، مستقیم یا غیرمستقیم، به تنقیح مبانی مربوط به اوصاف الهی و معناشناسی اوصاف خداوند وابسته است. در این عرصه نیز، تنها دیدگاه راهگشا نظریه اشتراک معنوی و تشکیک وجودی صدرالمتالهین شیرازی است.
    کلیدواژگان: خداشناسی، معرفت دینی، فهم، معناشناسی، دین
  • محمدتقی سهرابی فر صفحه 43
    در این نوشتار بر آنیم تا مباحث معرفتی درون دینی را با نگاه درون دینی بررسی کنیم. نخست به چیستی معرفت موردنظراصحاب دین و مستدل بودن آن، پرداخته ایم و در این زمینه، تفکیک دین داران را از متصدیان و صاحبان مذاهب فکری لازم دانسته ایم. امکان دست یابی به معرفت از نگاه اندیشمندان دینی و مروری به مدل های گوناگون دست یابی به معرفت، بخش بعدی را تشکیل می دهد. بحث دیگر، عوامل و موانع معرفت از نگاه منابع دینی است؛ اموری همچون تقوا در دست یابی به معرفت و اموری مانند تبعیت از هوی و هوس، در منع از معرفت، نقش اساسی دارند. ذومراتب بودن معرفت و وجود حجاب های نورانی در مراتب بالاتر و اینکه مراتب پایین معرفت، حجاب مراتب بالا می شود، موضوع دیگری است که به اختصار بیان شده است.
    در ادامه، گزاره های دینی در دو بخش اعتقادی و فقهی مطرح شده است. در امور اعتقادی، علمی بودن گزاره ها لازم دانسته شده است و همین امر در امور فقهی نیز برقرار است؛ مگر موارد اندکی که استثنا شده است. البته نکته مهم آن است که به نظر نگارنده، گزاره های فقهی دو بعد فقهی و اعتقادی دارند و در بعد اعتقادی، همیشه ضرورت علمی بودن محفوظ است. در نظر گرفتن این نکته، پی آمدهای مثبتی می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: معرفت، امکان معرفت، ابزار و موانع معرفت، کلام، فقه، ظن
  • غلامرضا میناگر صفحه 73
    با گسترش شبهه های جدیدی فراروی معرفت و معرفت شناسی دینی و نیز لزوم پاسخ گویی بنیادین و منطقی و سامان دهی آن، ضرورت تاسیس دانش هایی در حد بینارشته ای برای به سامان رساندن کاستی ها در حوزه دین پژوهی معاصر لازم می نماید تا آنجا که برخی از علوم دین پژوهی؛ همچون فلسفه دین، کلام جدید و الاهیات در حیطه آنها نیز نمی گنجد.
    از این رو، در دهه اخیر نوعی تحول و تکون در سامان دهی به نیازها و تاسیس علومی در حوزه موردنظر را شاهد بوده ایم. دانش «فلسفه معرفت دینی» از جمله دانش های نوینی است که می تواند با گذراندن فرایند نظام وارگی آن به این هدف مهم کامیاب گردد و به ایفای نقش در مرز معرفتی و دین پژوهی معاصر بار یابد.
    این علم که شاخه ای از فلسفه های مضاف به علوم است، با هماوردی دانش های همگن و همزاد خویش همچون دانش منطق کشف و فهم گزاره های دین و... تمایزها و اشتراک هایی از خود نشان داده است. از جمله محورهایی که این ویژگی ها را آشکار به نمایش می گذارد، بحث چیستی آن است که در این مقاله در تبیین و ترسیم زوایای آن کوشیده ایم.
    کلیدواژگان: فلسفه معرفت دینی، معرفت دینی، فلسفه مضاف به علوم (دانش درجه دوم)، فلسفه مضاف به واقعیت ها (دانش درجه اول)
  • سید حسین فلاح زاده صفحه 97
    معرفت دینی و معرفت تاریخی دو قلمرو برجسته معرفت انسانی اند که پیشینه ای بس کهن نیز دارند. در مقاله حاضر کوشیده ایم افزون بر پرداختن به وجوه مفارقت این دو حوزه معرفتی، تشابهات آن دو را نیز بررسی کنیم. معرفت دینی و تاریخی در امور مختلفی همچون نقلی بودن، تحقق موضوع ها در گذشته، اتکای بر روایت و... دارای پیوندهای روشی مشترکی هستند. از سویی، دین در تاریخ و در مقابل، تاریخ در دین، جایگاه برجسته ای دارد. گذشته از آن، دو حوزه معرفتی فوق در اموری به یکدیگر نیازمند و وابسته اند. این پیوندها، ضرورت توجه پژوهشگران هر دو رشته را به یکدیگر بیش از پیش آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: دین، معرفت دینی، تاریخ، معرفت تاریخی، مشابهت
  • عباس یزدانی صفحه 119
    یکی از پرسش های محوری در حوزه فلسفه دین، پرسش از معیار عقلانیت باورهای دینی است. تاثیرگذارترین پاسخ، پس از دوران روشنگری، پاسخ مدافعان دلیل گرایی بوده است. در این نوشتار، دیدگاه دبلیو. کی. کلیفورد به عنوان یک پارادایم متفکر دلیل گرای افراطی و دیدگاه پراگماتیسمی ویلیام جیمز به عنوان یک مخالف جدی دلیل گرایی افراطی بررسی و نقد شده است.کلیفورد ادعا کرده است که همواره، همه جا و برای همه کس، اعتقاد به چیزی بدون داشتن دلایل کافی غیرعقلانی خواهد بود. در مقابل، جیمز رهیافت کلیفورد را نامعقول می داند و از این فرضیه دفاع می کند که در بسیاری از موارد مانند باور به خدا، در صورت نبودن دلیل های کافی هنوز انسان حق باور یافتن را دارد. هرچند فرضیه جیمز نسبت به دلیل گرایی افراطی کلیفورد از اشکالات کمتری برخوردار است، اما هنوز دلیل گرایی در یک شکل معتدل قابل دفاع خواهد بود.
    کلیدواژگان: کلیفورد، جیمز، عقلانیت، دلیل گرایی، باورهای دینی، باور به خدا
  • خداخواست عرب صالحی صفحه 137
    مبحث تاریخی نگری (Historicism)از موضوعات تاثیرگذار درمباحث معرفت شناختی است. در مقاله حاضر، از آن جا که گادامر متفکر معاصر آلمانی (2002-1900م)، متاثر از استاد خود هیدگر، آخرین و اساسی ترین حرف ها را در زمینه تاریخ مندی ذات وجود انسان و پیرو آن تاریخ مندی فهم او ارائه کرده است، به بررسی و نقد اندیشه های او در این زمینه خواهیم پرداخت. نوشته حاضر پس از بررسی دیدگاه گادامر، حدود بیست وهفت ایراد و ابهام را در آرای او برملا کرده است.
    کلیدواژگان: دازاین، افق، تاریخ مندی، پیش داوری، فهم
  • حمیدرضا آیت اللهی، محمدرضا جوادی یگانه صفحه 163
    در این نوشتار، مقالات منتشر شده در زمینه مسائل دین پژوهی در طول سال های 1376 تا 1383ه‍.ش بررسی شده و تلاش شده است با دسته بندی موضوعی آنها، عنوان هایی که در بازه زمانی فوق، دغدغه اصلی دین پژوهان جامعه بوده است، بازنموده شود و عناوین به ترتیب اهمیتشان معین گردند. در بررسی دیگر کوشیده ایم روند رشد و افول دین پژوهی در مقاطع زمانی مختلف واکاوی شود و به عواملی که در این افت و خیزها اثر گذارند، اشاره کنیم. در مقایسه ای دیگر، روزنامه ها و مجله ها از نظر میزان توجه به مسائل دین پژوهی با یکدیگر سنجیده شده است. همچنین می توان اندیشمندان جامعه را از نظر میزان توجه شان به دین پژوهی مقایسه کرد و افرادی را که آثار بیشتری در این مدت، پدید آورده اند مشخص ساخت.
    کلیدواژگان: دین پژوهی، مقالات منتشر شده، عنوان های اصلی و فرعی، مقطع زمانی، پدیدآورنده
  • ترجمه چکیده انگلیسی
    ابوالفضل ساجدی صفحات 1-10
|
  • Ali, Akbar Reshad Page 5
    There are many differences between ‘ijtihadgara’I’ and ‘the idea of the possibility of different readings’ in terms of their bases, claims and effects; ijtihadgara’i means a systematic effort to discover religious statements and teachings using valid evidences; on this base religious knowledge is possible and systematic. ‘The idea of the possibility of different readings’ is to believe that there are different and even contradictory readings of religion due to the nature of the text, the essence of mind, the mechanism of understanding and …; and different understandings appear from one single text. As a result it is not simple to reach to a final objective understanding for a religious text. The researcher of this article has divided hermeneutic theories into three groups: 1. author-centered; 2. text-centered; 3.interpreter-centered. He believes ‘the idea of the possibility of different readings’ is based on text-centered and interpreter-centered theories and ‘ijtihadgara’i’ is author-centered, especially on the basis of his suggested methodological pattern. He counts ten differences between the two discourses and then briefly criticizes ‘the idea of the possibility of different readings’.
    Keywords: holy texts, understanding religion, religious knowledge, exertion, interpretation, the idea of the possibility of different readings', hermeneutics, relativism
  • Hamid, Reza Shakerin Page 19
    Theism is one of the fundamental bases and foundations of religious knowledge and understanding. There are different kinds of theism and different perspectives regarding God’s attributes and their meaning which play an important role in the organization of religious knowledge. This role can be seen in different shapes and fields such as the following cases: 1. It organizes our macro-perspective to religion, 2. It determines the rejection or acceptance of the sources of religious knowledge; 3. It explains the holiness or non-holiness of religious knowledge and its stability or reformation; 4. It effects our understanding and interpretation of religious narrations and teachings.The result of this research shows that only the monotheistic religions, among theistic theories, can answer the fundamental theological questions and solve their problems. On the other hand understanding a great deal of religious teachings depends, directly or indirectly, on revising the bases of God’s attributes and its semantics. The only theory that solves the problems of this field is the univocal view and Molla-Sadra Shirazi’s graded being.
    Keywords: theism, religious knowledge, understanding, semantics, religion
  • Mohammad, Taqi Sohrabifar Page 43
    This article will try to analyze intra-religious cognitive discussions from an intra-religious perspective. The first question mentioned is what religious scholars mean by knowledge and how much is it rational. It is said in this section that it is necessary to differentiate between common religious people and religious theoreticians and scholars. In the next section, we will discuss the possibility of achieving knowledge, as the Islamic scholars say, and will review the different ways of achieving knowledge. Another discussion is the obstacles and factors effecting knowledge from the perspective of religious sources; for example piety has a great effect on achieving knowledge and sensuality is a big obstacle. The following points are briefly mentioned as well: knowledge has different levels; there are some luminous curtains in the higher degrees of knowledge; and the lower degrees of knowledge are curtains for the higher degrees.In the next section religious statements are discussed in two parts: beliefs and jurisprudence. It is said in the belief section that all the statements should be scientific. It is the same in the jurisprudence section except a few cases which are excluded. The important point is that the author believes jurisprudential statements have two aspects: belief-wise and jurisprudential; and the first one should always be scientific. Considering this point has some good results.
    Keywords: knowledge, possibility of knowledge, the means, obstacles of knowledge, theology, jurisprudence, conjecture
  • Gholam, Reza Minagar Page 73
    Some new and important questions have been raised regarding religious knowledge and epistemology; on the other hand it is necessary to organize these questions and answer them fundamentally and logically. As a result it is essential to establish some interdisciplinary sciences to regulate the lacks and flaws of contemporary religious studies. The other religious study sciences such as philosophy of religion and modern theology do not cover these fields as well.We have therefore seen a kind of revolution in organization of these needs and consequently establishment of new sciences in this filed. One of these new sciences is “the philosophy of religious knowledge” which can help to achieve this goal and play an important role in the borders of contemporary knowledge and religious studies only after passing through the process of becoming systematized and coherent.This science is a branch of attributed philosophies and has some similarities and differences with other similar sciences such as logic, discovering and understanding religious statements and …. Some of the discussions that show these characteristics are the discussions explaining what it is which I have tried to explain and clarify its aspects in this article.
    Keywords: philosophy of religious knowledge, religious knowledge, philosophies attributed to sciences (second degree knowledge), philosophies attributed to realities (first degree knowledge)
  • Seyyed, Hosein Fallah, Zadeh Page 97
    Two outstanding fields of human knowledge are religious knowledge and historical knowledge which have a long background as well. This article will try to mention the differences between the two mentioned fields and also investigate their similarities. Some of their similarities are their common methods such as being narrated, occurrence of their subjects in the past and relying on narrations. On the other hand religion has an outstanding position in history and vice versa. They also depend on each other in some cases. These relationships show that it is necessary for the researchers of the two fields to be related with each other.
    Keywords: religion, religious knowledge, history, historical knowledge, similarity
  • Abbas Yazdani Page 119
    One of the crucial questions in philosophy of religion is the question of the criterion of the rationality of religious belief. The most influential response since the Enlightenment is the evidentialist approach to the rationality of religious belief. In this paper, the view of W. K. Clifford as a paradigm of the extreme evidentialism, and the pragmatist view of William James as a serious critic of evidentialsm will be discussed. Clifford claimed that "It is wrong, always, everywhere, and for any one to believe anything upon insufficient evidence." On the contrary, James attempted to reject Clifford's Maxim. He defends the idea that in many cases, like belief in God, one still has a right to believe in the absence of sufficient evidence. Although there are fewer problems in James's thesis, and Clifford's thesis entails more painstaking problems, but the modest evidentialism is still defensible.
    Keywords: Clifford, James, rationality, evidentialism, religious belief, belief in God
  • Khoda Khast Arab Salehi Page 137
    Historicism is one of the subjects that effect epistemological studies and I have elaborately discussed in another article. Since the contemporary German scholar, Gadamer (1900-2002), following his professor Heidegger, has presented his last and main sayings regarding historicality of the essence of human’s being, followed by historicality of his understanding, we will investigate and criticize his ideas in this field. After inspecting Gadamer’s ideas, this article has pointed out about twenty seven problems and ambiguities in his words.
    Keywords: Dasein, horizon, historicality, prejudgment, understanding
  • Hamid, Reza Ayatollahi, Mohammadreza Javadi Yeganeh Page 163
    This article will investigate all the articles published in the field of Islamic studies between the years 1376 to 1383, and will categorize their subjects to clarify the ones which were the main questions of the researches in this period. These subjects will be sorted according to their importance. Also the course of increase and decrease of religious studies in different periods is researched and the factors which may affect this rise and fall are mentioned. The newspapers and magazines’ attentions to Islamic studies are compared as well. Another comparison which may be done is comparing the attention of society’s scholars to religious studies and mentioning the ones who have written more articles or books in this period.
    Keywords: religious studies, published articles, main, subsidiary titles, time interval, writer