فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 90 (زمستان 1397)

فصلنامه قبسات
پیاپی 90 (زمستان 1397)

  • 208 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالکریم بهجت پور* صفحات 5-31
    تمایل به پیشرفت و شکوفاساختن ظرفیت‎های فردی و اجتماعی در انسان امری تردیدناپذیر است. قرآن که پاسخ به نیازهای انسان است، به این خواست فطری پاسخ گفته است. تفسیر تنزیلی حکیمانگی تامین راه های پیشرفت را با نگاهی فرایندی و نظام واره ای کشف و بر جوامع غیرمعاصر نزول تطبیق می کند. الزامات تفسیرنگاری تنزیلی پیشرفت نگر عبارت‏اند از: بینش سیستمی به موضوعات قرآن و انسجام درونی آیات، سوره ها و مجموعه منظم نزول سوره ها؛ لزوم توجه به اغراض سوره ای و اهداف بین‏سوره ای؛ توجه به سیاق حتی سیاق های بین‏سوره ای؛ تقسیم مراحل نزول سوره ها به تبع فرایند تحول مخاطبان قرآن؛ توجه به مخاطبان آیات و توجه به شرایط محیطی سوره ها و آیات و اصرار بر سرایت دستاوردهای پژوهش پیشرفت نگر قرآن به عصرها و فرهنگ های پس از نزول. تفاسیر پیشرفت نگر دچار آسیب هایی چون بی توجهی به ماهیت نزول تدریجی قرآن، فقدان نگاه فرایندی به مسائل مطرح‏شده در قرآن، بی عنایتی به ترکیب معنادار مفاهیم اسلامی، فقدان نگاه جامع سیستمی به قرآن، عدم توجه به گستردگی سیاق های فراسوره ای، کمبود حساسیت نظری به نظامات موجود در درون قرآن و تمرکز بر نظامات ذهنی یا سازمان های علمی خارج از قرآن و درنهایت به‏روزرسانی‏نکردن حاصل دستاوردهای تفسیری است.
    کلیدواژگان: تفسیر تنزیلی، تفسسیر تنزیلی موضوعی، تفسیر تنزیلی ترتیبی، روش ها، پیشرفت، عصری سازی قرآن
  • رمضان علی تبار، محمد محمدزاده* صفحات 33-62
    از باور فطری به خدا، تقریرها و تفسیرهای متعددی ارائه شده است. یکی از این تقریرها، تفسیر باور فطری به معرفت قلبی است که نه از سنخ علم حضوری و شهودی است و نه از سنخ علم حصولی؛ بلکه معرفتی است که خداوند در جان و قلب انسان به ودیعه گذاشته شده و صنع او می‏باشد. این تقریر که توسط طرفداران رویکرد تفکیکی ارائه شده است، از لحاظ مبانی، محتوا و روش با ایرادهای مختلفی نظیر تعطیل عقل از شناخت حصولی خداوند، انکار علم حضوری به خدا و نظایر آن مواجه است و درنهایت نمی تواند معیاری برای توجیه باور فطری به خدا ارائه دهد. در مقاله حاضر سعی شده است با روش توصیفی تحلیلی و با هدف تبیین و بررسی انتقادی این دیدگاه، به ارائه دیدگاه مختار بپردازد. در تقریر مطلوب، باور فطری به خدا به معنای باور قلبی و از سنخ علم حضوری خواهد بود. در علم حضوری به دلیل اینکه علم عین واقع است ، خطا در آن راه ندارد و در مقام اثبات و توجیه نیز «خودموجه» می باشد.
    کلیدواژگان: فطرت، باور فطری، معرف قلبی، علم حضوری، توجیه
  • حسین وفاپور، محمد محمد رضایی* صفحات 63-97
    از عناصر مهم اکثر ادیان، سفارش ها و تاکیدات اخلاقی است؛ به‎نحوی‎که ارتباط وثیقی بین حوزه دین و اخلاق فرض شده است. در دو دین مسیحیت و اسلام نیز وابستگی اخلاق به دین به عنوان موضوعی مفروغ عنه تلقی می شود. در این مقاله به بررسی نظرات رابرت آدامز و علامه طباطبایی، دو تن از متفکران معاصر این دو دین در موضوع ارتباط دین و اخلاق و نحوه وابستگی اخلاق به دین از نظر آنان پرداخته شده است. آدامز، از طرفداران نظریه امر الهی در دوران معاصر، سعی کرده است با تفکیک مقام ارزش از مقام الزام در اخلاق و وابسته دانستن الزام به امر الهی و استقلال ارزش از امر الهی، همچنین با جداساختن عنصر معنا از ماهیت در عبارات و گزاره‎های اخلاقی نظریه خود را از بند اشکالات تقریر سنتی وارد بر نظریه امر الهی رها سازد. در این مقاله مطرح شده است که می‎توان مفهوم خوبی از منظر آدامز و مراتب آن را با مبحث مراتب وجود از نظر علامه و بحث وجدان و ندای درون در آدامز و مبحث فطرت و نقش آن در اخلاق از دیدگاه علامه مقایسه کرد؛ همچنین مبحث الزام در آدامز با اعتباریات در علامه مورد مطابقت قرار گرفته است. ضمنا موضوع ساخت اجتماعی اخلاق از نظر علامه که فلاسفه اسلامی کمتر بدان پرداخته اند، با نظر آدامز در باب نقش دیگری و اجتماع در شکل گیری اخلاق، مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: دین و اخلاق، امر الهی، آدامز، علامه طباطبایی، اعتباریات
  • محمد علی اردستانی* صفحات 93-117
    مابعد طبیعت به ‏طورکلی دانشی حقیقی است که روش اکتشاف در آن، برهان است؛ زیرا صرفا برهان، مفید یقین بالمعنی الاخص است. با این وصف، برخی مدارس ما بعد طبیعی شکل‎گرفته در دامنه مکتب حکمت متعالیه صدرالمتالهین، استدلال لمی را که استدلال از راه علت نفس الامری است، در فلسفه جاری نمی‎داند؛ زیرا موضوع فلسفه وجود است و محمولات وجود، همه راجع به وجود بوده و عین آن هستند؛ زیرا حقیقت وجود به دلیل اصالت، غیر ندارد؛ درحالی‏ که وجود، علتی ورای خویش ندارد. در «فلسفه رئالیسم» به مثابه دستگاه ما بعد طبیعی علامه طباطبایی، قسمی از استدلال انی که از طریق ملازمات عامه است، یقینی دانسته شده و روش اکتشاف در ما بعد طبیعت، برهان انی از طریق ملازمات عامه قلمداد شده است. در این نوشتار، روش اکتشاف در مابعد طبیعت و این دیدگاه نوآورانه که ریشه در سخنان شیخ‏الرئیس دارد، در تحلیلی فرایندی و بدیع آشکارسازی شده است.
    کلیدواژگان: روش، برهان، ملازمات عامه، مابعد طبیعت، فلسفه رئالیسم
  • علی بابایی* صفحات 119-143
    اینکه خداوند و شئون او شبیه چیست، از مهم ترین پرسش‎های مطرح در حوزه کلام، فلسفه دین، حکمت و عرفان است؛ از طرفی دیگر طبق آموزه های منطقی و فلسفی، تمثیل یا تشبیه افاده یقین نمی کند؛ لذا در فلسفه چندان جایگاهی برای طرح در خلال مباحث ندارد؛ اما حکمای اسلامی درعمل بسیار از تمثیل استفاده برده اند؛ به‏طوری‏که نوعی روش تفکر فلسفی خاص این فلسفه را القا می کند. به اعتقاد این مقاله در منظری کلی دو نوع تمثیل در منابع معرفتی حکمای اسلامی قابل تشخیص است که می توان یکی را «مثل» و دیگری را «مثل (= مثال)» نامید. تمثیل در معنای «مثل»، تشبیهی در عرض و تمثیل در معنای «مثل» تشبیهی در طول است. بین دو تشبیه عرضی هیچ حملی - جز از جهت وجه تشبیه وجود ندارد؛ اما در تشبیه طولی بنا بر تطابق عوالم و درنتیجه از جهات مختلف حمل حقیقت و رقیقت حاکم است. تمثیل طولی در آن واحد از هم ویژگی تشبیه برخوردار است و هم تنزیه. توجه به این نوع تمایز می تواند ما را در فهم بهتر مباحث حکمی نظیر حقیقت رابطه «نور مجرد» و «نور مادی»، فهم بخش اعظمی از مباحث دینی و حل بسیاری از معضلات معرفتی یاری برساند.
    کلیدواژگان: مثل، حقیقت و رقیقت، برهان، فلسفه اسلامی
  • باقر طالبی دارابی، محمد اسماعیل عبداللهی* صفحات 145-169
    معنویت‎گرایی سیاره ای، انسان امروزی را انسان رشدیافته در فضای مدرنیته می داند؛ فضایی که اگرچه در قالب یک پروسه عظیم، شکوه و جلال خاصی در عرصه تکنیکی داشته است، حفره هایی بیش از حفره های انسان دوران ماقبل مدرنیته پدید آورده است. تمام تلاش این نوع معنویت گرایی به این است تا راه حلی برای درمان بیماری و آسیب های ناشی از پروسه مدرنیته که بر پیکر انسان وارد شده، پیدا کند. راه حلی که این نوع معنویت‎گرایی پیشنهاد می کند، اهتمام و تمرکز بر معنویتی است که در پرتو نظریه بازگشت به سنت و امر باطنی مشترک در افسون‏زدگی جدید به دست می آید. نظریه بازگشت به سنت که به عنوان آرمانی برای رهایی انسان سیاره ای در دوران مدرنیته پیشنهاد می شود، پر است از نکات تامل‎برانگیز، ای هام و ابهامات متفاوت. علاوه بر اینکه تبیین درستی از مفهوم سنت، روح و معنویت ارائه نمی دهد، دچار یک نوع تکثرگرایی سنتی و سنت‏زدگی افراطی می شود که با طرح راهبرد هستی‎شناسی درهم شکسته و افسون زدگی جدید حاصلی جز تولید معنویت‎گرایی نویی از جنس معنویت های غیرهویتی و شریعت گریز خودساخته ندارد.
    کلیدواژگان: معنویت گرایی، معنویت، سنت، بازگشت به سنت، روح گرایی، تفکر سیال
  • رضا خراسانی، ولی محمد احمدوند* صفحات 171-198
    مقاله حاضر در صدد ایضاح مفهومی عدالت جنسیتی است که کاربست آن در متون، اسناد بالادستی و ادبیات گفتاری در ایران معاصر ابهاماتی را به وجود آورده است؛ به‏طوری‎که اخیرا درج عنوان عدالت جنسیتی در ماده سی و یک لایحه برنامه ششم توسعه پرسش هایی را در مورد مفهوم و ماهیت عدالت جنسیتی مطرح نمود که حاکی از تنوع دیدگاه‏ها و برداشت‎ها از این مفهوم است. این تشتت در فهم و برداشت‏ها موجب تعدد رفتارها در به‎کاربستن آن در ساحت عمل می‏گردد؛ ازاین‎رو نوشته حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که معنا، مفهوم و ماهیت عدالت جنسیتی چیست؟ آیا تقریر این عبارت در قانون، عبور از نصوص اسلامی تلقی می شود؟ از این حیث کوشش می‏گردد نخست معانی و مفاهیمی که واژه عدالت نظر به گفتمان هایی که ذیل آنها ظهور یافته، بررسی شده، سپس رابطه بین مفهوم عدالت و جنسیت ذیل هر یک از این گفتمان ها (گفتمان سنتی در غرب و اسلام، گفتمان مدرن در غرب و اسلام) بررسی و پیامدهای آن تحلیل گردد. در مقاله حاضر نگاه اسلامی برجسته شده است؛ همچنین به نتایج اجتماعی کاربست تئوری «عدالت به مثابه تساوی» در گفتمان مدرن پرداخته می‎شود.
    کلیدواژگان: عدالت، جنسیت، گفتمان، مدرنیسم، فمینیسم، سنت
|
  • Abdolkarim Behjatpoor * Pages 5-31
    There is no doubt that there is a tendency to the improvement and florescence of the personal and social potentialities of human being. Qur'an, which is a response to human's needs, has responded to this innate need. The Tanzili interpretation [of the Holy Qur'an], having a process and systematic view, leads to the discovery that the development methods provided [by the Holy Qur'an] are wise and are adaptable with the other societies after the time of Qur'an's descent. The obligations of writing the tanzili development-based interpretation are: systematic vision of the Qur'anic subjects and the internal coherency of the verses, surahs and the well-organized collection of the descent of the surahs, the necessity of paying attention to the goal of each surah and the purpose of inter-surahs, paying attention to the context [of each surah] and even the context between different surahs, division of the stages of descent of surahs according to the process of change of Qur'an's addressee, paying attention to the addressee of the verses and the circumferential situations of surahs and verses, and insisting on the extension of the achievements of the development-based researches on the Holy Qur'an to the times and cultures after the time of descent. Development-based interpretations have some flaws such as: not paying attention to the essence of the gradual descent of the Holy Qur'an, not having a process view of the matters pointed in the Qur'an, negligence of the meaningful combination of Islamic concepts, lack of a comprehensive systematic look to the Holy Qur'an, disregarding the extensiveness of the meta-surah contexts, insufficiency of theoretical sensitivity to the systems present in the Holy Qur'an and inadequacy of focus on mental systems or scientific organizations outside the Holy Qur'an, and finally not updating the result of interpretive achievements.
    Keywords: Tanzili interpretation, Thematic tanzili interpretation, Ordinal tanzili interpretation, methods, development, Conforming the Holy Qur'an with the time
  • Mohammad Mohammadzadeh * Pages 33-62
    There are various descriptions and interpretations of the innate belief of God. One of these descriptions is the interpretation of the innate belief as a cordial knowledge which is neither a kind of immediate knowledge or intuitive knowledge nor a kind of acquired knowledge; it is rather a kind of knowledge entrusted by God in human's heart and soul and is his creation. This account has been presented by the followers of the separation approach and has various defects in terms of its basis, content and method such as: suspension of reason in finding the acquired knowledge of God, denial of the immediate knowledge of God and similar problems; and finally it cannot present a criterion for the justification of the innate belief of God. I have tried to present the correct idea in this regard using a descriptive-analytic method in order to have a critical investigation and explanation of this theory. The innate belief of God, according to the correct account, is a cordial belief and a kind of immediate knowledge. Since immediate knowledge is a kind of knowledge which is identical with outside reality, it has no mistakes and is self-justifiable in its justification and proof.
    Keywords: Nature, Innate belief, Cordial knowledge, Immediate knowledge, Justification
  • Hosein V_Mohammad M * Pages 63-97
    One of the most prominent aspects of most religions is their recommendations and emphasis on moral values in a way which is considered to be an intimate relation between religion and morality. In Christianity and Islam, dependence of ethics on religion was taken for granted.  In this article, we assess dependence of ethics on religion from Adams and Tabatabaei’s viewpoint. Adams, as a proponent of divine command theory, has circumvented the traditional objections against divine command theory by distinguishing the value from the obligation in morality, depending the obligation on divine commands and autonomy of value from divine command and finally, by separating the element of meaning from essence in moral propositions. In this essay, Adam’s understanding of the concept of goodness and its levels has been compared with the grades of existence from Tabatabaei’s viewpoint. Also, conscience from Adams point of view has been compared with innate (fitrah) and its role on ethics in accordance with Tabatabaei’s vantage point. Additionally, the obligation from Adam’s view point and ideality from Tabatabaei’s view have been comparatively studied. Finally, social construction of morality in Tabatabaei and Adam’s view regarding the role of “other” and community in forming the morality has been discussed.
    Keywords: Religion, morality, Divine command, Adams, Allame Tabatabaei, Idealities
  • MohamadAli Ardestani * Pages 93-117
    Metaphysics is generally a real knowledge which uses demonstration (proof) as its method of discovery; because it is merely argumentation which leads to certainty in its special meaning. Yet some metaphysic schools formed in the field of the transcendental wisdom school of Molla-Sadra do not accept a priori proofs – which is a proof via the nafs-ol-amr cause – because the subject of philosophy is 'being' and the predicates of being are all about being and are identical with it; the reason is that there is nothing other than the reality of being because of the 'principality of being' while being has no cause beyond it. A kind of posteriori proof which is [obtained] through general consequences is considered certain in the "philosophy of realism" and the method of discovery in metaphysics is considered to be this kind of proof. The method of discovery in metaphysics and this innovating view which is rooted in the words of Sheikh-o-Ra'is [Avicenna] is disclosed in this article using an innovative and process analysis.
    Keywords: Method, Proof, General consequences, Metaphysics, Philosophy of realism
  • Ali Babaei* Pages 119-143
    This point that "how  is God and his attributes" is an important issue in Islamic theology, philosophy of religion, philosophy and mysticism.  According to the philosophical and logical doctrine, allegory or exemplification is not certainly; and could not be used so many in philosophical subjects. But there is many signs in Islamic philosophy that shows they have used allegory unusually in philosophical activity. Such as using suggests a  special philosophical thought path peculiar to them. I want to show that, generally, there is two kind of exemplification in the Islamic source of thought that one is "example = mesl" and other one is exemplar= masal or mesal.  The important phrase of Islamic philosophers especially Mulla sadra saing: God have no example but have exemplar" refers to this distinction. Both part of this phrase refers to two verb of Quran.  Mention to the important exemplar of Islamic philosophy, l believe  that exemplification in example meaning is a lateral resemble and exemplification in exemplar meaning is a resemble in erectile.
    Keywords: Adage, Example, reality, Proof, Islamic philosophy
  • MOHAMMAD SMAILE ABDOLLAHY * Pages 145-169
    According to planetary spiritualism today's human is developed in the atmosphere of modernism; although this environment has created a specific glory and greatness in the technical fields in the form of a vast procedure, but it has more flaws [for human being] compared with the pre-modern human. All the attempt of this spiritualism is to find a solution to cure the illnesses and damages caused by the procedure of modernism for human being. The solution of this kind of spiritualism for the modern enchantment [and insanity] is to focus on and strive for the spirituality achieved through the theory of return to tradition and the common esoteric matter. The theory of return to tradition, which is an ideal for the freedom of the earthen (planetary??) human in the modern period, is full of problematic points and has various ambiguities. In addition to the fact that it does not present a correct explanation of the concepts of tradition, soul and spirituality, it also has a kind of traditional pluralism and radical traditionalism; posing the collapsed strategy of ontology and the new insanity, it has no result other than the production of a new tendency to spiritualism which is a kind of non-identifying spirituality and is anti-religious and self-made.
    Keywords: Spiritualism, tradition, Return to tradition, Flowing thought
  • Reza Khorasani, ValiMohamad Ahmadvand * Pages 171-198
    The present article seeks to illustrate the concept of gender equity, which has been applied to contemporary issues in texts and upstream documents in Iran. Recently, the introduction of the title of Gender Equity Bill on the Sixth Development Plan raised questions about the concept and essence of gender justice, which implies a variety of views and beliefs about this concept. Diversity in the interpretation of this concept has raised controversy in the community. Hence, the present article seeks to answer the question of what is the meaning, concept, and meaning of gender justice? Since the notion of justice depends on various political discourses, first of all we try to describe each of these discourses. Then, the relationship between the concept of justice and gender in each of these discourses (traditional discourse in the West and Islam, modern discourse in the West and Islam) is examined.
    Keywords: Justice, Gender Equality, Modernism, feminism, tradition