فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 76 (زمستان 1392)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 76 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین زراعی، حمزه محمدی صفحه 5
    قاعده کلی حاکم بر نظام های حقوقی اکثر کشورهای جهان، حمایت یکسان از مردم در برابر قوانین و برخورداری از حقوق و تکالیف است. در نظام آموزش عالی ایران نیز این قاعده برقرار است، اما با وجود تبعیض در نظام آموزشی ایران مانند عدم توزیع متناسب امکانات آموزشی، دولت به مقابله با این تبعیض ها برآمده و تلاش می کند با توسل به نظام سهمیه ها آثار تبعیض را کم رنگ کند و درصدد رفع آن برآید. تبعیض روا روشی است که دولت با توسل به آن درزمینه حق بر آموزش عالی می تواند به این هدف نائل آید. اما دراین باره دو سوال مطرح می شود: اولا، آیا در نظام آموزش عالی ایران می توان قائل به تبعیض روا بود یا خیر؟ ثانیا، آیا تمام اقدامات به عمل آمده را می توان ذیل عنوان تبعیض روا تبیین کرد؟ در این مقاله تلاش شده است تا با تبیین مفاهیم تبعیض روا، اصول و روش های به کار رفته در اعمال تبعیض روا در نظام آموزش عالی ایران مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برابری، عدالت اجتماعی، تبعیض روا، اقدام مثبت، حق آموزش
  • محمد قلی یوسفی صفحه 35
    در این مطالعه با استفاده از اطلاعات مربوط به ارزش افزوده میزان اشتغال و سطح سرمایه گذاری در 23 شاخه از صنایع مختلف کارخانه ای ایران براساس کدهای بین المللی ISIC میزان اشتغال زایی موجود با توان و ظرفیت اشتغال زایی صنایع مختلف در دوره زمانی 1388-1374 مقایسه شده است. نتایج نشان می دهند اشتغال موجود نسبت به ظرفیت اشتغال زایی صنعتی کشور بسیار ناچیز است. به عبارت دیگر روند رشد و تغییرات ساختاری در تولید نه تنها همراه با اشتغال زایی نبوده، بلکه موجب اشتغال زدایی صنعتی در کشور شده است. اگرچه برخی صنایع پویا مانند صنایع ماشین آلات و وسائط حمل ونقل و صنایع شیمیایی و پتروشیمی تا حدودی این نقصان را جبران کرده اند، اما بااین حال میزان و حدود اشتغال زایی آنها محدود بوده و در نتیجه طی دوره ذکر شده اشتغال زدایی صنعتی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال واقعی، اشتغال بالقوه، تغییرات ساختاری، صنایع کارخانه ای
  • مهدی شهبازی، کیوان شعبانی مقدم، مرجان صفاری صفحه 69
    برای حفظ سلامت و نشاط آحاد جامعه ضروری است زمینه های لازم برای همگانی کردن ورزش در کشور فراهم آید. این امر به طور مکرر توسط مسئولان کشور در همه سطوح مورد تاکید قرار گرفته است. مقاله حاضر چارچوبی را برای بررسی موانع و راهکارهای ارتقای ورزش همگانی در ایران از نظر مدیران و متخصصان امر (تعداد نمونه) فراهم می آورد و برخی راه حل ها و راهبردهای موفق مورد استفاده توسط سایر کشورها را برای رفع این موانع ارائه می کند. نتایج حاصل از پرسش نامه های طراحی شده در مقاله حاضر نشان می دهد از بین راهکارهای مربوط به ساختار تشکیلاتی و وضع قوانین و مقررات، سه راهکار مشخص کردن شرح وظایف تمام سازمان ها و نهادهای دست اندرکار ورزش همگانی، اتحاد و یکپارچگی بین سازمان های دست اندرکار ورزش خصوصی همگانی در کشور و فراهم کردن زمینه های ورود بخش خصوصی به ورزش همگانی دارای بالاترین اولویت بودند. از بین راهکارهای مربوط به آموزش همگانی و رسانه ای سه راهکار انتقال پیام ها از طریق رسانه های مختلف و اطلاع رسانی از طریق صداوسیما، استفاده از ایده های نوآورانه و جذاب برای گسترش ورزش همگانی و ترغیب مردم به کاهش استفاده از خودرو؛ و در میان راهکارهای مربوط به نیروی انسانی، دو راهکار بهره گیری از نیروهای داوطلب در توسعه ورزش همگانی و تربیت کارشناسان و مدیران حرفه ای در ورزش همگانی و در میان راهکارهای مربوط به زیرساخت ها، سه راهکار طراحی شهری با رویکرد گسترش ورزش همگانی، احداث اماکن ورزشی، پارک ها و فضاهای باز و تجهیز آنها با وسایل ورزشی و تفریحی و حمایت مالی دولت و پرداخت یارانه، بالاترین اولویت را به خود اختصاص دادند. از بین راهکارهای فرهنگی و اجتماعی، دو راهکار از بین بردن باورهای غلط درباره پرداختن بانوان به ورزش و تغییر نگرش رهبران دینی و مدیران دینی و مدیران ارشد کشور به ورزش، از بالاترین اولویت برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، موانع، راهکارها
  • علی اصغر مانویی، پریسا مهاجری، عباس شاکری، منوچهر عسگری صفحه 99
    جدول داده ستانده متقارن در ایران توسط بانک مرکزی و مرکز آمار محاسبه می شود. بانک مرکزی به منظور جلوگیری از ظهور درایه منفی، پیچیدگی حذف آنها و همچنین برقراری تراز مجدد جدول، همواره از فرض تکنولوژی بخش طرفداری می کند. درحالی که مرکز آمار ایران، ابتدا از فرض تکنولوژی بخش طرفداری کرده، اما پس از آن، عبارت «عمدتا فرض تکنولوژی کالا با انجام تعدیلاتی براساس فرض تکنولوژی مختلط» را مبنای محاسبه جدول متقارن خود قرار داده است.
    یافته های مقاله حاضر حاکی از آن است که برداشت های متفاوت از فرض تکنولوژی و تعدیلات انجام شده توسط این نهادها موجب متفاوت شدن توصیه های سیاستی سرمایه گذاری می شود. همچنین تعدیلات انجام شده توسط مرکز آمار ایران، قابل ملاحظه تر از تعدیلات بانک مرکزی است و همین موضوع سبب شده است تا علاوه بر به وجود آمدن تفاوت های قابل ملاحظه میان ضرایب فزاینده تولید کالا، اولویت بندی سرمایه گذاری میان گروه های کالایی نیز تغییر یابد.
    کلیدواژگان: جدول متقارن، فرض تکنولوژی کالا، فرض تکنولوژی بخش، بخش پایین دستی و بالادستی نفت
  • سید حمید خداداد حسینی، بهنام عبدی، علیرضا حسن زاده، علی محمد احمدی صفحه 139
    مفهوم اقتصادیادگیرنده به عنوان زیرساخت اقتصاد دانش بنیان مطرح شده است. برابر این نظریه، گذار به اقتصادیادگیرنده در کشورهای در حال توسعه به عنوان بستر و زمینه ساز اقتصاد دانش بنیان مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اصل وابستگی به مسیر، اصل پسینی بودن مطالعات و عقلانیت محدود مطرح در اقتصاد تکاملی، بررسی فرایند گذار به عنوان تغییر کیفی موثر بر نهادها، سازمان ها و روابط بین آنها نیازمند توجه به مواردی همچون سطح توسعه یافتگی است و باید با توجه به پروفایل علم و فناوری هر کشور مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله گذار به اقتصادیادگیرنده در ایران با رویکرد سیاست علم و فناوری مورد بررسی قرار گرفته است. رویکرد پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، کیفی و با رویکرد تئوری داده بنیاد انجام شده است. براساس یافته های پژوهش، گذار به اقتصادیادگیرنده در ایران مستلزم توجه به مضامین یازده گانه شامل تفکر گذار، نهاد سیاست، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرمایه اجتماعی، شرایط اقتصاد کلان، بستر نهادی، توسعه منطقه ای، بنگاه های یادگیرنده، نظام آموزشی و پژوهشی، تعامل دانشگاه، صنعت و دولت و یادگیری مبتنی بر اعتماد متقابل است. جایگاه و روابط هریک از این مضامین در قالب مدل پارادایم مشخص و 6 قضیه مرتبط ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: اقتصادیادگیرنده، سیاست علم و فناوری، مفهوم پردازی، تئوری داده بنیاد
  • رضا نجار زاده، مرتضی عزتی، محمد سلیمانی صفحه 179
    یکی از چالش های اصلی سرمایه اجتماعی، سنجش و اندازه گیری آن است. ازاین رو روش های مختلفی برای آن پیشنهاد شده است. یکی از این روش ها ژنراتور موقعیت است که در این مقاله برای سنجش سرمایه اجتماعی نخبگان استفاده شده است. این روش بر سنجش میزان دسترسی فرد به منابع اجتماعی تاکید داشته و تلاش دارد منافع جذب شده توسط فرد در شبکه اجتماعی را بسنجد.
    در مقاله حاضر با استفاده از داده های پرسش نامه ای که میان نخبگان و استعدادهای برتر عضو بنیاد ملی نخبگان توزیع شده؛ میزان سرمایه اجتماعی افراد (دسترسی هریک از نخبگان به منابع سرمایه اجتماعی) اندازه گیری و سپس با لحاظ کردن دو نوع سرمایه اجتماعی پرستیژ بالا و پایین، میزان دو نوع سرمایه نیز میان افراد مختلف سنجیده شد. نتایج حاکی از آن است که در جامعه آماری نخبگان دسترسی به منابع سرمایه اجتماعی در میان مردان، افراد متاهل، فارغ التحصیلان دکتری و رشته های فنی و مهندسی از دیگران بیشتر است. همچنین برای نشان دادن کاربردهای تکنیک ژنراتور موقعیت، اثرپذیری سرمایه اجتماعی از برخی متغیرها (جنسیت، تحصیلات، سن و وضعیت تاهل) با استفاده از رگرسیون برآورد شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ژنراتور موقعیت، اندازه گیری، سرمایه اجتماعی پرستیژ بالا، سرمایه اجتماعی پرستیژ پایین
|
  • Page 5
    The general rule governing over the legal systems of the most countries in the world is based on equal protection of people before law and their enjoyment of rights and obligations. This same rule governs higher education system in Iran. However, existence of certain discriminations in the higher education system in Iran due to various reasons, including inappropriate distribution of educational facilities, has made the government to deal with such discriminations. To this end, it tries to dilute the adverse effects of such discriminations and resolve them by resorting to quota system. Positive discrimination is a process by recourse to which the government can achieve this goal. However, two relevant questions arise:1. Is it possible to allow positive discrimination in the higher education system of Iran?2. Can all such actions be elaborated under positive discrimination? In elaboration of positive discrimination, this paper tries to make an analytical examination of the principles and measures adopted to exercise positive discrimination in the higher education system of Iran.
    Keywords: Equality, Social Justice, Positive Discrimination, Affirmative, Action, Dedicational Right
  • Page 35
    This paper tries to compare the existing employment rate with employment generation potential capacity in different manufacturing industries during 1995-2009, using the information related to the added value, employment rate and investment level in 23 industrial fields out of the variety of Iran’s Manufacturing Industries based on ISIC international code. The outcome of this study indicates that the existing employment rate is very low in ratio of the potential employment generation in Iran’s industrial activities. In other words, growth trend and structural changes in production not only fail to match with employment generation, but also has led to deterioration of job creation in the field of industry. Though certain dynamic industries such as machinery, transportation vehicles, chemical and petrochemical industries have to some extent made up for such employment deficiency, nevertheless employment generation in the mentioned areas was limited. As a result an overall unemployment of labor force in the manufacturing industries has taken place.
    Keywords: Potential, Actual Employment Generation, Structural Changes, Manufacturing Industries
  • Page 69
    It is essential to prepare necessary grounds for institutionalizing sport for all in the Iranian society for the Public health and vitality that it is frequently emphasized by the officials of different ranks. This paper tries to provide a framework for the study of barriers and solutions intended to develop sport for all in Iran from the viewpoint of the concerned directors and experts based on Friedman analysis of data. It also seeks to propose successful solutions used by other countries to remove these barriers. The outcome of this study based on the analyses gained from the questionnaires designed for this purpose indicates out of the solutions related to the organizational structure and institutional rules, three solutions had the highest priority as follows:1. Elaborating job description of all organizations and institutions involved in sport for all,2. Improving an integrated coordination among the relevant institutions,3. Paving the way for enabling private sector to get involved in the sport for all.The best solutions for the media and public education include:a) Transmission of messages through different media and coverageof such information through IRIB,b) Using interactive and innovative ideas to develop sport for allc) Encouraging the public to use cars less.Utilizing volunteers to promote the sport is the most effective strategy for human resources.In the field of infrastructures, three prominent strategies are offered as follows:1. Urban design with the aim of sport development,2. Construction of sport facilities, parks, urban open spaces (recreational spaces) equipped with sports and recreational facilities,3. Government funding and support of subsidies programs.The following two cultural and social solutions were also prioritized as follows:1. Removing misconceptions against sharing women in sport,2. Changing attitudes of the officials and religious leaders toward the sport.
    Keywords: Sport for all, Barriers, Solutions
  • Page 99
    In Iran, the Symmetric Input-Output Tables (SIOTs) are calculated by two Institutes i.e the Central Bank (CB) and Statistical Center of Iran (SCI). The Central Bank always supports the industry technology assumption in order to avoid emergence of negative elements, the challenges facing their removal and re-balancing of the SIOT. On the contrary, Iran Statistical Center was initially in support of the same technology assumption, while in 2001 it placed the phrase” mainly commodity technology assumption with some adjustment based on the mixed technology assumption” as the basis for calculation of its symmetric table. Findings of the paper indicate that different interpretations of technology assumption and modifications conducted by such institutes lead to different policy implications on the priority of sectoral investment. Also adjustment made by the SCI is more considerable than that of the CB. This same issue has not only led to notable differences in the incremental coefficients of goods production, but also has changed investment priority among commodity groups.
    Keywords: Symmetric Table, Commodity Technology Assumption, Industry Technology Assumption, Downstream Oil, Gas Industry, Upstream Oil, Gas Industry
  • Page 139
    The concept of learning economy means the infrastructure for knowledge based economy. According to this theory, transition to learning economy in the developing countries is considered to constitute necessary bedrock for knowledge based economy. With due respect to the path dependency principle, the ex-post studies and bounded rationality in evolutionary economy, such cases as level of country development combined with its science and technology profile should be considered in the transition process as a qualitative change affecting institutions, organizations as well as interaction between them.. This paper tries to study transition to learning economy in Iran based on a scientific and technological approach. This research paper is based on an inductive theme conducted in a qualitative manner under a data-oriented theory. The analytical findings of this research indicate that transition to learning economy in Iran requires due consideration of the 11 themes which include: transitional thinking, policy institution, ICT, social capital, macro-economic conditions, institutional context, regional development, learning firms, research and education system, GIU interaction and collaborative learning based on mutual understanding. The status of the 11- fold themes and their relations with each other is specified within the paradigm model and the relevant six components.
    Keywords: Learning Economy, Science, Technology Policy, Conceptualizing
  • Page 179
    Measurement of Social Capital is one of the major challenges intended to elaborate this concept. As a result, different methods and techniques have been proposed for it. Position generator is one such technique used in this research paper to measure social capital of elites. This technique focuses on the measurement of individual access to social resources and tries to measure the benefit received by the individual in his/her social network This paper tries to measure the individual’s social capital (access of every elite to the resources of social capital, using the data gained from the questionnaires distributed among elites and talented members of the National Foundation of Elites. Then, the two types of social capital (low and high prestige social capital) among different individuals were evaluated. The paper concludes that access to social capital resources among males, married couples, PhD graduates as well as graduates in technical and engineering fields exceeds that of others. Finally the paper uses regression to indicate usages of position generator techniques and the effects of certain alternatives (sex, education, age and marital status) over social capital.
    Keywords: Social Capital, Position Generator, Measurement, High Prestige Social Capital, Low Prestige Social Capital