فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 77 (بهار 1393)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 77 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آتوسا گودرزی، محمدحسن صبوری دیلمی صفحات 5-39
    در این مقاله دو تابع جداگانه برای تقاضا و عرضه صادرات غیرنفتی ایران در سال های 2009-1976 با استفاده از روش هم جمعی برآورد شده است. براساس نتایج این مطالعه رابطه بلندمدت میان تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز موثر واقعی و صادرات غیرنفتی وجود دارد. نتایج ناشی از برآورد مدل تقاضای صادرات غیرنفتی کشور که شامل متغیر های تولید ناخالص داخلی شرکای تجاری ایران، نرخ ارز موثر واقعی و صادرات غیرنفتی ایران می شود نشان می دهد که کشش تقاضای صادرات غیرنفتی نسبت به نرخ ارز برابر با 303/0 و کشش درآمدی در این تابع برابر با 409/2 است. این نتایج حاکی از آن است که نرخ ارز موثر واقعی اثر قابل توجهی بر مقدار صادرات غیرنفتی کشور ندارد. از طرف دیگر ضرایب برآورد شده برای نرخ ارز موثر واقعی و تولید ناخالص داخلی در تابع عرضه صادرات غیرنفتی کشور به ترتیب برابر 055/0 و 031/1 است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، صادرات غیرنفتی، عرضه و تقاضای صادرات، هم جمعی
  • ابوالفضل شاه آبادی صفحات 41-69
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر آزادی اقتصادی و سیاسی بر جریان بین المللی مهاجرت (با تاکید بر مهاجرت نخبگان) از کشورهای در حال توسعه منتخب به ایالات متحده آمریکا طی دوره زمانی 1996-2009 با رهیافت پانل دیتا می باشد. یافته های مطالعه حاکی است شاخص آزادی اقتصادی و فقدان آزادی سیاسی و مدنی تاثیر منفی و معناداری بر جریان مهاجرت و مهاجرت نخبگان دارد. همچنین متغیر انباشت مهاجرت نخبگان به طور مثبت و معنادار مهاجرت و مهاجرت نخبگان را تحت تاثیر قرار می دهد. متغیر نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی بر جریان مهاجرت تاثیر بی معنا و بر مهاجرت نخبگان تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین شاخص توسعه انسانی نیز بر کل مهاجرت و مهاجرت نخبگان تاثیر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مهاجرت نخبگان، آزادی اقتصادی، آزادی سیاسی، توسعه انسانی
  • مجید بهستانی صفحات 71-106
    هویت ملی اصلی ترین عامل در انسجام اجتماعی و وفاق ملی در هر جامعه تلقی می شود. هر اندازه یک ملت از هویت محکم تر و منسجم تری برخوردار باشد، به همان اندازه در تحکیم پایه های همبستگی و وفاق اجتماعی موفق تر خواهد بود. عناصر هویت ایرانی از زمان مشروطه تاکنون از سه عنصر تمدن ایران باستان، تمدن اسلامی و تمدن مدرن تشکیل شده است. چیزی که در نگاه موشکافانه به تاریخ معاصر ایران مشخص می شود افراط و تفریط در به کارگیری عوامل هویت ساز سه گانه فوق توسط دولت ها بوده است. به طوری که هیچ گاه شاهد همزیستی مسالمت آمیز عوامل سه گانه در عرصه هویت سازی نبوده ایم. معمولا دولت ها با به کارگیری یکی از این عناصر به تضعیف دیگر عناصر هویت ساز پرداخته و با رویکردی خصمانه آنها را «دیگری هویت» خود قلمداد می کنند. سئوال مقاله حاضر این است که نوع سیاست هویت از سوی قدرت سیاسی حاکم چه تاثیری بر ساختار احتمالی قدرت سیاسی آینده خواهد داشت؟ این مقاله با اتخاذ رویکردی تحلیلی به تاریخ معاصر ایران در پی آن است که در وهله اول به تایید وجود این افراط وتفریط در سیاستگذاری از سوی دولت ها در رابطه با این عوامل سه گانه پرداخته و نشان دهد که این عدم تعادل در اعمال عوامل هویت ساز، منجر به بی ثباتی در هویت ملی شده است و در درجه دوم به دنبال تاکید بر این نکته است که نوع سیاست هویت از سوی قدرت سیاسی حاکم تصویر احتمالی قدرت سیاسی آینده را شکل می دهد. راه دستیابی به یک وضعیت باثبات، در کنار نهادن نگاه های کاهش گرایانه و ذاتگرایانه به هویت و در به کارگیری توامان همه عوامل هویتی و رسیدن به یک اجماع است. به طوری که بتواند همه سلائق مشروع و قابل قبول جامعه را پوشش دهد.
    کلیدواژگان: هویت ملی، ایران، اسلام، مدرنیته، مشروطه، مشروعه، پهلوی، اسلام سیاسی، جمهوری اسلامی
  • محمد جواد جاوید صفحات 107-140
    مصلحت، ناظر به منفعتی است که لزوما از مسیر معمول قانونی عاید فرد یا جمع نمی شود. از سوی دیگر عدم رعایت این حق نیز ممکن است صدمات جدی به سایر حقوق بنیادین فردی یا جمعی وارد آورد. از این منظر می توان چنین فرض کرد که حق بر مصلحت حقی ثانوی است که جنس حمایتی از حقوق اولیه را در وضعیت فردی و اجتماعی داراست. با توجه به این مفروض، فرضیه مقاله حاضر به دنبال اثبات این گزاره است که اساسا مصلحت در مقیاس شایع آن در حقوق عمومی و سیاسی، حقی به طور کامل شهروندی محسوب می شود تا حقی بشری. در نتیجه این حق به عنوان حقی ثانوی، موقت، متغیر و در نهایت سیال و نسبیت پذیر است. هدف آن نیز مانع شدن از تهدید تام و تعطیلی حقوق عامه شهروندان در جامعه است. طبیعی است که وضع و اعمال چنین حقی مبتنی بر مصلحت، در وضع جمعی بر وضعیت حقوق بشری فرد، محدودیت زا باشد.
    کلیدواژگان: مصلحت، حقوق بشر، حقوق شهروندی، نسبیت، اسلام، قانون
  • محمد آتشک صفحات 141-165
    هدف مقاله توصیفی حاضر، ارزشیابی توسعه آموزش برای همه در کشورهای متذکره در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی بوده که داده های لازم برای این امر به شیوه اسنادی جمع آوری شده و منطبق با چارچوب پیشنهادی بخش آموزش یونسکو با استفاده از روش تحلیل ثانویه داده ها مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج این بررسی حاکی از آن است که در شاخص توسعه آموزش برای همه، گرجستان بالاترین وضعیت و افغانستان پایین ترین وضعیت و ایران نیز دارای رتبه 18 در میان 25 کشور بوده است، به بیان دیگر گرجستان، تاجیکستان، قزاقستان، آذربایجان، ازبکستان، بحرین، ترکمنستان، کویت و ارمنستان دارای سطح توسعه بالا و کشورهای یمن، پاکستان و افغانستان دارای سطح توسعه پایین و اکثریت کشورهای منطقه و از جمله ایران، دارای سطح متوسط توسعه آموزش برای همه بوده اند.
    کلیدواژگان: آموزش برای همه، سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران، ارزشیابی
  • علی نصیری اقدم صفحات 167-193
    هدف از این مقاله ارزیابی آثار مثبت و منفی لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم بر محیط کسب وکار است. برای این منظور از روش شناسی گروه کسب وکار بانک جهانی در برآورد شاخص پرداخت مالیات، به عنوان مبنا، استفاده می شود. نتایج مقاله حاکی از آن است که با تصویب لایحه 1. نرخ کلی مالیات برای شرکت های معمول تغییری نمی کند؛ 2. در صورت اجرایی شدن طرح جامع مالیاتی امکان کاهش زمان و تعداد پرداخت های مالیاتی برای شرکت مودی وجود دارد؛ 3. از نظر پذیرش هزینه های سرمایه گذاری به عنوان هزینه قابل قبول و عدم وضع مالیات بر اضافه بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی ها، انگیزه فعالان اقتصادی برای کسب وکار تقویت می شود. در عین حال، این لایحه با وضع مالیات بر ثروت و مالیات بر نقل و انتقال مکرر از مبانی اقتصادی مالیات ستانی فاصله می گیرد؛ و با وضع مالیات بر مجموع درآمد اشخاص، بدون توجه به نرخ مالیات بر شرکت ها و همچنین بدون اصلاح ساختار معافیت ها، نظام مالیاتی دچار دوگانگی می شود. در مجموع به نظر می رسد با رفع برخی کاستی ها، تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی بتواند بهبود مناسبی در محیط کسب وکار فعالان اقتصادی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: مالیات های مستقیم، سهولت پرداخت مالیات، محیط کسب وکار
  • سید محمدرضا سیدنورانی صفحات 195-226
    اگر هدف دانش اقتصاد را کارایی در تخصیص و توزیع منابع بدانیم، ادبیات موضوع درباره شاخص تخصیص بهینه منابع کفایت می کند. اما درخصوص توزیع، شاخص های موجود، تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. در نتیجه ارزیابی آثار توزیعی سیاست ها براساس متدلوژی های متفاوتی صورت می گیرد. این مقاله دو گروه مهم از شاخص های توزیعی، یعنی شاخص های سنجش فقر و سنجش نابرابری را مورد بررسی قرار می دهد و در بین شاخص های مطرح شده، سه روش شناسی در ساختن شاخص های نابرابری و پنج روش شناسی در ساختن شاخص های فقر را ارزیابی می کند. درنهایت براساس مجموعه ویژگی های شاخص مطلوب، معیار بهینگی و انطباق محتوای آنها با اقتصاد اسلامی، تنها دو گروه از شاخص ها با عنوان فقر مطلق و فقر فرصت ها معرفی می شوند که نسبت به حقوق مرتبط با توزیع مجدد از نظر حقوق اقتصادی در اسلام تناسب بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، شاخص فقرمطلق، شاخص نابرابری، شاخص فقر فرصت ها، حقوق اقتصادی اسلام
|
  • Atousa Goodarzi, Mohammad Hasan Sabuori Deilami Pages 5-39
    Two different functions for Non-oil export demand and supply is estimated in this article by using co integration technique during the period 1976-2009. Results show that there is a long-term relationship between gross domestic production، Real effective exchange rate، and Non-oil export in both supply and demand sides of Iranian economy. The results of estimating export demand function that include GDP of Iran trade partners، real effective exchange rate، and dummy variable for Iran-Iraq war verify that demand elasticity for real effective exchange rate is 0. 303 and income elasticity becomes 2. 049. These results reveal that real effective exchange rate have not significant role in Non-oil demand function. On the other hand، estimated real effective exchange rate and GDP coefficients in export supply function of I. R. of Iran are 0. 055 and 1. 031، respectively.
    Keywords: Exchange Ratey, Non, oil Export, Export Demand, Supply, Cointegration
  • Pages 41-69
    The main propose of this study is to investigate the effect of economic، political and civil freedom on international migration from selected developing countries to the united States (by emphasizing on brain drain) during the period of 1996-2009 by panel data approach. Study findings showed there is a significant negative relationship between the economic freedom and total migration and brain drain. The lack of political and civil freedom has negative and significant effect on total migration and brain drain. Also the stockpiling of migration and brain drain affect positively and significantly on migration and brain drain. The effect of unemployment rate of university graduates on migration and brain drain is respectively non-significant and positive and significant. Human development index also has negative and significant effect on migration and brain drain.
    Keywords: Brain Drain, Economic Freedom, Political Freedom, Human Development
  • Pages 71-106
    Every society needs national identity to reach national unity and social cohesion. More cohesion، the stronger the social consensus would be. The constitutive essences of Iranian identity from the Constitutional Revolution till now are ancient Iranian civilization، Islamic civilization، and Modern civilization. A deep study of this period has clarified the fact that all governments have applied unbalanced identity policy towards constitutive essences of identity. It is hard to find out a balanced combination between the three mentioned civilizations. The governments usually take one or two essence (s) let the third aside intentionally and introduce it inimically the otherness of his/her selfness. What are the consequences of the governments'' identity policy on possible status of next political powers? With studying analytically the contemporary Iranian history، this article shows the governments'' identity policies were intemperate and such unbalanced approach has led to instability in national identity. Secondly it affirms the kind of one dominant identity policy may articulate the possible status of next political power. Achieving a stable national identity requires laying away reductionist-essentialist viewpoints to identity، using simultaneously all identity essences to set up consensus. This consensus should include all legitimate and respectful interests of the society.
    Keywords: National Identity, Iran, Islam, Modernity, The Constitutional Revolution, Mashrouee, Pahlavi, Political Islam, Islamic Republic
  • Pages 107-140
    Interest relates to interest that isn''t resulted from typical legal path to individual and people. On the other hand، nonconformity to this right may cause essential damages to the other fundamental individual or public rights. From this point of view، it can be assumed that right to interest is a secondary right which has a supportive property for primary individual and social positions. According to this assumption، this paper tries to prove that basically interest in the common scale in public and political right is entirely the citizenship rights rather than a human right. As a result، this right is as a secondary، temporary، variable، indeterminate and relative right whose purpose is stemming threats and terminating public right of citizens in society. It is natural that enacting and applying such right is based on the interest- in comparison to public right position and individual right position- being restrictive.
    Keywords: Interest, Human Right, Citizenship Right, Relativity, Islam, Law
  • Pages 141-165
    The aim of this descriptive article is to evaluate ''Education Development for All'' in the countries mentioned in the Islamic Republic of Iran''s 2025 development vision. The needed data were collected according to the ''documentary research method''. They were later analyzed based on UNESCO-advised logic through the use of the ''secondary data analysis method''. The results indicate that as far as ''Education development for All'' index is concerned، Georgia and Afghanistan are the highest and the lowest in rank respectively while Iran stands 18th among the 25 countries. In other words، Georgia، Tajikistan، Kazakhstan، Azerbaijan، Uzbekistan، Bahrain، Turkmenistan، Kuwait and Armenia are higher in ''education development for all'' than other countries of the group، while Yemen، Pakistan، and Afghanistan suffer from low status from the ''Education Development for All'' index standpoint. Finally، the majority of the countries in the region، including Iran، are regarded in the medium status in the framework of the index mentioned.
    Keywords: Education for, all, Iran's 2025 Development Vision, Eevaluation
  • Pages 167-193
    This paper examines the pros and cons of new reform bill of direct tax act، and its effects on business environment in Iran. Doing business “paying taxes” index is used to study the effects of new reforms on ease of paying taxes in Iran. The results indicate that the enactment of the new bill would result in (1) no change in total tax rate; (2) reduction of time and number of tax payment; (3) powerful motivation for investment by accepting investment costs as the tax acceptable costs and by exemption of the excess value which is created via property revaluation. The negative aspects of the new bill are (1) introducing two new wealth taxes and (2) introducing personal income tax without reconsidering corporate tax and the structure of deductions and exemptions. In sum، after removing these shortcomings، enactment of the new bill makes doing business easier in Iran.
    Keywords: Direct Taxes Act, Ease of Paying Taxes, Business Environment, Doing Business, Iran
  • Pages 195-226
    If the aim of economic education assumed to be efficient allocation and distribution of resources، the available indices in the literature suffice our purpose. However، literature of the subject records varieties of distributional indices without any distinction. As a result the distributional outcomes of policies are evaluated differently. In this paper، we discuss two groups of distributional indices namely، Indices for Measurement of poverty and Indices for Measuring Inequality. We have classified these methods into three methodologies for constructing inequality index and five methodologies for constructing poverty index. In the end، evaluating these indices on the bases of optimality criteria and characteristics of good index from Islamic point of view، we found that two groups of Indices of poverty namely، absolute Poverty index and Poverty of opportunity Index، comply with Islamic norms and code of conducts specially to the Islamic economic rights and Islamic law of redistribution.
    Keywords: Poverty, Inequality Indices, Absolute Poverty, Poverty of opportunity, Methodology