فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 122، تابستان 1396)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 122، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهادر امینیان جزی، علی صانعیان صفحات 7-31
    در این مقاله پس از تعریف دیپلماسی اجبارآمیز و تاریخچه آن به رابطه دیپلماسی اجبارآمیز با حقوق بین الملل و سازمان های بین المللی پرداخته شده است. سپس نحوه اعمال دیپلماسی اجبارآمیز از طریق سازمان های بین المللی و نقش دوگانه حقوق بین الملل در برابر دیپلماسی اجبارآمیز، همچنین مزایا و معایب استفاده از دیپلماسی اجبارآمیز با ابزارهای حقوقی و قضایی بررسی شده است. نقطه کانونی مباحث چه در سازمان های بین المللی و چه در نهادهای قضایی بین المللی شورای امنیت به عنوان اهرم اصلی بوده است. علاوه بر این، تحریم به عنوان ابزار اصلی همراه با شرایط خاصی که پس از فروپاشی شوروی منجر به این رویدادها شده بطور ضمنی مورد توجه قرار گرفته که می توان از آن به شرایط زمینه ای توفیق دیپلماسی اجبارآمیز از طریق سازمان های بین المللی یاد کرد. نقش شورای امنیت در تشکیل انواع محاکم کیفری و سپس کمیسیون شبه قضایی غرامت با توجه به منشور ملل متحد و حدود اختیارات شورا مورد نقد و بررسی دقیق قرار گرفته است. در نهایت،کارایی دیپلماسی اجبارآمیز از طریق نهادهای قضایی و سازمان های بین المللی ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اجبارآمیز، حقوق بین الملل، شورای امنیت، محاکم کیفری بین المللی، تحریم
  • محسن پاک آئین صفحات 33-52
    سابقه افراط گرائی در قفقاز به بعد از عصر تزاریسم در روسیه و همچنین پس از استقلال جمهوری های قفقاز جنوبی در اواخر قرن بیستم برمی گردد. در این دوران اتحاد جماهیر شوروی با هرگونه آزادی دینی در منطقه قفقاز مقابله می کرد و همین امر باعث عکس العمل تند مسلمانان بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی گردید. به دنبال این تحول، یک خلاء اعتقادی در میان کشورهای حوزه قفقاز ایجاد شد و پس از رفع محدودیت های مذهبی، فرصت مناسبی برای اسلام گرایان جهت ایجاد ارتباط با مسلمانان منطقه از جمله گروه های افراط گرا که در روسیه مستقر بودند فراهم گردید. مشکلات اقتصادی- اجتماعی در جمهوری های شمال قفقاز از جمله بیکاری، کاهش درآمدها، کم سوادی و ناآگاهی نسبت به فرقه وهابیت، موجب نفوذ رادیکالیزم در جوامع قفقاز گردید. این شرایط فضای مناسبی را برای شکل گیری شبه نظامیان جدید در شمال قفقاز به وجود آورد و گروهی از مسلمانان با تفسیری افراطی از اسلام، وارد فعالیت های مبارزاتی شدند. این گروه ها بارها از سوی افراطیون خارجی بخصوص گروه های مستقر در عربستان، سوریه و عراق مورد حمایت قرار گرفته و موفق شدند تفکر منحرف خود را به دیگر مناطق مسلمان نشین روسیه نیز منتقل نمایند. جمهوری آذربایجان به عنوان بخشی از حوزه قفقاز که در مجاورت اسلام گراهای افراطی جمهوری داغستان و چچن قرار دارد، نیز امروز توسعه افراط گرائی فرقه ای و مذهبی را باور کرده است.
    این مقاله در مقام تحلیل و بررسی سابقه و چگونگی رشد افراط گرائی و نقش آن در امنیت قفقاز و علت وجودی خشونت و بی ثباتی در منطقه از جمله رشد تهدیدهای تروریستی در روسیه و جمهوری آذربایجان و میزان پذیرش جوامع این منطقه برای همکاری با تروریست ها می باشد.
    کلیدواژگان: افراط گرایی، تکفیریون، قفقاز، جمهوری آذربایجان، روسیه، ایران
  • محمد مهدی میرزایی، علی گلستانی صفحات 53-80
    هند از بدو استقلال تحت تاثیر عوامل مختلف دستخوش تحولات بسیاری شده است. زمان، شدت و نحوه اثرگذاری این عوامل در طول زمان متفاوت بوده است. از جمله این عوامل که در فرآیند تحول توسعه هند نقش داشته، رهبران و تصمیم گیران آن هستند. تا جایی که هند به موقعیت کنونی دست یافت. از این منظر، نقش هند به لحاظ تاثیرگذاری و نیز از نظر اهمیت بررسی همانند بازیگران اصلی این عرصه بسیار مهم است. این نگارش ضمن بررسی وضعیت اقتصادی هند قبل و در زمان استقلال، برنامه ها و سیاست ها، مولفه ها و البته نقش افراد که هند پس از استقلال را به جایگاه کنونی رساند؛ به نقش تصمیم گیری و مبانی تصمیم گیری در توسعه هند می پردازد و از این منظر به پاسخ این سئوال که «چه عواملی و چگونه در توسعه هند موثر بوده اند؟» تمرکز دارد که در پاسخ به آن «تغییر تصمیم گیران، نگاه، باورها یا مدل تصمیم گیری آنها عامل اصلی تحول هند محسوب می شود» را به آزمون می گذارد. این نگارش با دیدی توصیفی-تحلیلی با روش کتابخانه ای و بر اساس اسناد و کتب موجود، ضمن معرفی عوامل و منابع اثرگذار بر اهداف و جهت گیری هند در مسائل توسعه، با بکارگیری نظریه جیمز روزنا در تاکید بر اهمیت «فرد» و «نقش» در ساختار تصمیم گیری هند به تحلیل جریان توسعه این کشور می پردازد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، رهبران و تصمیم گیران، توسعه، هند، گاندی، هندوها
  • صباح زنگنه، حسن کریمی صفحات 81-108
    نگاهی به تاریخ کردستان نشان می دهد که سرزمین کردها در هر چهار پارچه کردستان (ایران، عراق، سوریه و ترکیه) محل زندگی فرقه های مختلف دینی همچون اهل سنت، شیعه، یارسان، یزیدی، شبک، بهایی و طریقت های قادریه و نقشبندیه و پیروان دیگر ادیان الهی همچون مسیحیت و یهودیت و همچنین پیروان آئین زردتشتی بوده است. چنین تنوعی به لحاظ عقیدتی بخشی از تاریخ کردستان بخصوص باشور کردستان (کردستان عراق) بوده است. علیرغم این تنوع فرقه ای در کردستان عراق و با وجود گفتمان حاکم بر این منطقه که عمدتا گفتمان اهل سنت بوده درگیری و کشتار فرقه ای روایت نشده و یا اگر بوده، ناچیز بوده است. اما با رواج سلفی گری در کردستان، این همزیستی مسالمت آمیز فرقه ای جای خود را به تفکر خشونت آمیز سلفی گری داد. ریشه پیدایش سلفی گری در کردستان عراق به نفوذ تفکر اخوان المسلمین در عراق و کردستان (1940) بر می گردد. علی رغم اینکه اخوان المسلمین خود را یک جنبش اسلامی با خط مشی مسالمت جویانه به جهان اسلام معرفی کرده باید گفت که بیشتر رهبران گروه های جهادی از بطن اخوان المسلمین برخاسته اند و مبانی عقیدتی آنها به جماعت اخوان بر می گردد. به عنوان نمونه، متفکران اندیشه های رادیکالیسم اسلامی همچون سیدقطب مصری و ابوالعلاء مودودی پاکستانی در افکار و آراء خود امت اسلامی را به جهاد در راه خدا به منظور احیای خلافت اسلامی تشویق و دعوت نمودند. گروه های جهادی که در بخش های مختلف جغرافیای سیاسی جهان اسلام از جنوب شرق آسیا (فیلیپین) گرفته تا غرب قاره آفریقا (نیجریه) پراکنده اند. یکی از کانون های فعالیت آنها اقلیم کردستان عراق بوده است. پیدایش تفکر اخوان المسلمین در کردستان عراق از یک سو به دلیل وجود موزائیکی از اقلیت های قومی و مذهبی همچون کرد، ترکمن، آشوری، عرب، کلدانی، سنی شیعه، یارسان، قزلباش و شبک و از سوی دیگر فقدان یک مکانیسم حزبی از جانب احزاب ناسیونال و سکولار در این اقلیم منجر به شکل گیری گروه های جهادی و تندرویی همچون جندالاسلام، انصارالاسلام و جماعت انصارالسنه شد که با شعار بازگشت به سنت سلف صالح و مبارزه با بدعت تحت لوای احیای خلافت اسلامی در قالب جهاد در راه خدا به جنگ با احزاب کردی و ایجاد ناامنی در کردستان گام برداشت. این گروه های رادیکال اسلامی اگرچه توانستند اندک زمانی اوضاع سیاسی و اجتماعی کردستان عراق را متاثر سازند، ولی در نهایت کردستان از لوث وجود فیزیکی آنها پاک شد.
    کلیدواژگان: گروه های جهادی، اخوان المسلمین، اقلیم کردستان، جنبش اسلامی، جندالاسلام، انصارالسنه
  • مجید بزرگمهری، سید مهدی طباطبایی صفحات 109-150
    حوزه قفقاز جنوبی متشکل از سه کشور آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال جمهوری های مذکور، بسیاری از اندیشمندان، این منطقه را در وضعیت خلاء قدرت ارزیابی کردند، به همین دلیل، این حوزه جغرافیایی توجه بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای همچون روسیه، اتحادیه اروپا، آمریکا، ایران و ترکیه را به خود جلب کرده است.
    ایران به واسطه تاریخ مشترک با قفقازجنوبی و همچنین جایگاه این منطقه از جهت ارتباط زمینی با فدراسیون روسیه و شمال اروپا، اهمیت زیادی برای این منطقه قائل است. بر پایه واقعیت های ژئوپلتیک و ژئواکونومیک، جمهوری اسلامی ایران نسبت به این منطقه به عنوان مکمل امنیتی و اقتصادی خود حساسیت زیادی نشان داده است.
    ترکیه از کشورهایی است که از ابتدای فروپاشی شوروی، نقش اساسی در منطقه قفقاز جنوبی ایفا کرده است. قرار گرفتن قفقازجنوبی در میان دو حوزه نزدیک دریایی (خزر و سیاه) ترکیه، باعث اهمیت مضاعف این منطقه برای این کشور شده است.
    سوال محوری این مقاله بررسی تطبیقی سیاست های ایران و ترکیه در قفقاز جنوبی بر پایه شاخص های مهم تاثیرگذار در معادلات منطقه ای است. در تدوین مقاله با بهره گیری از روش کتابخانه ای، ازاسناد به زبان ترکی برای تبیین دیدگاه های ترکیه استفاده شده است.
    علیرغم اینکه فروپاشی شوروی فرصت تاریخی را در اختیار ایران و ترکیه قرار داد تا با برقراری روابط و همکاری های نزدیک سیاست ها و اهداف خود را در قفقاز جنوبی پیش ببرند، اما سیاست توسعه طلبانه ترکیه و سیاست احتیاطی و مدارای ایران برای ایفای نقش در معادلات این منطقه، شرایطی را دامن زد که هر دو کشور توفیق کافی برای تاثیرگذاری در این معادلات را نداشتند؛ هر چند که ترکیه موفقیت بیشتری را در این عرصه کسب کرد. در واقع، قفقاز جنوبی بیشتر به نقطه تلاقی تضارب اهداف ایران و ترکیه از یکسو و آمریکا و روسیه از سوی دیگر تبدیل شد.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، ایران، ترکیه، سیاست های منطقه ای، روسیه، شوروی
  • مهدی زاده علی، فرشته میرحسینی صفحات 151-182
    ایران هراسی پدیده ای چند بعدی است که در پیوندی عمیق با موضوعات سیاسی و امنیتی قرار گرفته است. با این وجود نمی توان با تقلیل آن به این ابعاد از ریشه های تاریخی، فرهنگی و حتی سیاسی و بین المللی آن غافل شد. این امر بیش از هر جای دیگر، در مورد جریان ایران هراسانه ای که در جهان عرب در حال وقوع است، صادق است. از این جهت پژوهش حاضر با تکیه بر این پرسش که ریشه های ایران هراسی در افکار عمومی جهان عرب چیست، به ارائه مجموعه ای از راهکارها برای برون رفت از این شرایط می پردازد. این فرضیه در پژوهش حاضر به آزمون گذارده شده که ایران هراسی در جهان عرب نه تنها ریشه تاریخی و فرهنگی دارد، بلکه تحولات سیاسی اخیر در منطقه در تشدید آن موثر است و برای عبور از شرایط جاری نیاز به ارائه یک استراتژی منسجم برای بازیابی تصویر ایران در جهان عرب وجود دارد
    کلیدواژگان: ایران هراسی، اسلام، جهان عرب، انقلاب اسلامی، رژیم صهیونیستی
|
  • Bahador Aminian Jazi, Ali Saneian Pages 7-31
    This paper discussed the relation between Coercive Diplomacy and International law through International Institutions. After a brief review on the history and the mechanisms of Coercive Diplomacy and International Law, the means of Coercive Diplomacy in the after Second World War era is introduced. And the ways in which the Super Powers abuse the International Courts and Organizations to pressure other states is explained. International Organizations Functions inter alia, legitimating the Coercive Diplomacy is investigated. This legitimating and justifying role of International institutes is elicited by analyzing the UN Security Council decisions and International Atomic Energy Agency resolutions related to Iran Nuclear Crisis. Also Sanction as an alternative tool to Use of Force in the post-Cold War Coercive Diplomacy is perused and some examples of it are given. The conformity of the UN Security Council decisions to International Law is studied in the European Court of Human Rights (ECtHR) and European Court of Justice (ECJ) cases. The last part is dedicated to summarize the conditions of an efficient and successful Coercive Diplomacy.
    Keywords: Coercive Diplomacy, International Law, International Tribunals, UN Security Council, Sanction
  • Mohsen Pakaeen Pages 33-52
    The Caucasus became radicalized after Czarist Russia conquered the previously independent Muslim peoples in the 19th century and forcibly incorporated them into the Russian Empire. The Soviet government subsequently repressed all genuine forms of religious expression in caucuses, creating an ideological void that Islamists exploited following the Soviet Union's collapse. The collapse of communism left an ideological vacuum in the Northern Caucasus, while the end of censorship and Soviet border controls gave the region’s Muslims greater connections with the larger Islamic world, including increased ties between Russian-based and foreign terrorist groups. Economic problems throughout the North Caucasus, including high unemployment, widening income gaps and deteriorating public education and lack of knowledge about Wahhabism further contributed to widespread popular alienation.
    These conditions created a receptive environment for Islamist militancy in the North Caucasus. The officially distorted version of Islam in the Russian Federation found itself in a vicious struggle with more radical interpretations, often supported by foreign extremists seeking to exploit the collapse of Soviet border controls to propagate their doctrine among Russian Muslims. Republic of Azerbaijan as a part of caucuses and a neighbor of Russia and radical Islamism of Dagestan and Chechnya in Russian, is known for the flourishing ethno-religious radicalism. This Article provides an overview and analysis of the rise of extremism; the history and role of radicalism insecurity of caucuses; the genesis of violent and instability in this region, including the growing terrorist threat from the extremist in Russia and Azerbaijan and Muslim parts of Russia, as well the vulnerability of these societies to cooperate with terrorists.
    Keywords: extremism, takfirists, Caucasus, Republic of Azerbaijan, Russia, Iran
  • Mohammad Mehdi Mirzaei, Ali Golestani Pages 53-80
    India, since the independence, has been affected by several factors. These factors vary in duration, intensity, and the way that they impacts. One of the factors that contributed to the process of Indian development is the “leaders and decision makers”. From this perspective, India's role as one of the most influential actors in this region is very important. This paper examines the economic situation of India before and at the time of independence, the plans and policies, the components, and the roles of those who put India back into current situation. It considers the role of decision making and decision making principles in India's development and from this perspective, tries to answer the question "by which factors and how the Indian development has been affected?" In response to this question, it is submitted that "decision makers change their views, beliefs, or decision-making models as the main factor of Indian evolution". This writing is descriptive-analytic with a library method based on available documents and books. While introducing the factors and sources that influenced India's goals and orientation on development issues using the theory of James Rosenau, emphasizes the importance of the "individual" and "role" in India's decision-making process, and also analyzes India’s development
    Keywords: Decision making, Leaders, Decision makers, Developments, India
  • Sabbah Zanganeh, Hasan Karimi Pages 81-108
    The Jihadist groups mean that those groups that in order to restore the Islamic Caliphate and generally create a religious state ÎØÇی ÊÑÌãåengages in armed conflict and violence, ÎØÇی ÊÑÌãåwhich not only caused fear among the Muslims, but also have followed the world's horrors. The theoretical basis of this radical movement come back to Ibn-e Teimiyeh Harrani (8 A. H) known as Sheikh ol-Eslam. However, after his death Muhammad Ibn-e Abdul Wahhab in the 18th century was revived again his thought that one was return to Salaf-e Saleh tradition and another the fight against heresy, ÎØÇی ÊÑÌãåbut in the modern world perhaps it can be said that the roots of these groups attributed to Ikhavan-olMoslemin movement in Egypt and the thoughts and ideas of the Islamic Movement. Although Ikhavan-olMoslemin has been introduced itself as a Islamist movement with its peaceful policy in the Muslim world, ÎØÇی ÊÑÌãåbut most leaders of the Jihadi groups have arise in Ikhavan-olMoslemin and their ideological foundations returns to them. ÎØÇی ÊÑÌãåFor instance, the Islamic radical thinkers such as the Egyptian SayyedQutb and the Pakistani Abul Ala-e Mawdudi in their thoughts and ideas were invited and encouraged the Islamic Ummah to Jihad in Allah's way in order to revival of the Islamic caliphate. The ÎØÇی ÊÑÌãåJihadist groups in different parts of the political geography of the Islamic world expanded from South East Asia to West Africa and one of the focuses of their activities
    has been Iraq Kurdistan. The emergence of thought of Ikhavan-ol-Mosleminin Iraq Kurdistan that on the one hand due to the mosaic of ethnic and religious minorities such as Kurds, Turkmen, Assyrians, Arabs, Chaldeans, Sunnis, Shiites, Yarsan, Ghezelbash, and Shabak and the lack of a party mechanism in nationalist and secular parties in this region leads to the formation of Jihadists and extremists such as Jund al-Islam, Ansar al-Islam and Jamaat-e-Ansar al-Suuna that by the slogan of a return to the tradition of Salaf-e Saleh and anti-innovation under the banner of restoring the Islamic caliphate move through Jihad in Allah's way to fight Kurdish parties and insecurity in Kurdistan.
    Keywords: Jihad, Ikhavan-olMoslemin, Kurdistan, Islamist movement, Jund al-Islam, Ansar al-Suuna
  • Majid Bozorgmehri, Seyed Mehdi Tabatabaee Pages 109-150
    Scholars of regional studies consider Transcaucasia (or the South Caucasus) as a region, which consists of three countries including Azerbaijan, Georgia and Armenia. After the collapse of the USSR, Iran and Turkey were to seek their own foreign policy in the South Caucasus based on all common points they had in this region. The main question is to study comparatively the foreign Policies of Iran and Turkey in the region.
    We can say that the most significant opportunity for these two countries has been the collapse of USSR and the most serious threat for them has been the risk of the presence of a third power in this region. However, according to the sequence of events addressed in this study, it seems that the most rigorous threat for Iran in the South Caucasus is the security problem and presence of Trans-regional powers, especially in Azerbaijan. In return, Iran, by paying more attention to Armenia, has converted this country into its own source of opportunities in previously mentioned region. Besides, on the one hand, Turkey, because of positive attitude of Azerbaijan to it, have attained a proper opportunity in the South Caucasus. On the other hand, the deadlock between Turkey and Armenia has been the main threat for Turkey’s foreign policy in the South Caucasus. Then Iran's foreign policy orientation has been trying to support Armenia as a barrier between Azerbaijan and its rival, Turkey. Iran's goal is to emphasize the corridor south to north through Armenia, in order to reduce its dependence on Turkey to connect with Georgia and Black Sea littoral states.
    Keywords: South Caucasus, Iran, Turkey, Regional Policies
  • Mehdi Zadehali, Fereshteh Mirhosseini Pages 151-182
    Iranophobia is a multidimensional phenomenon that has been deeply linked to political and security issues. But, its historical, cultural, and even political and international roots cannot be ignored by considering such those issues. These conditions are adapted to current Iranophobia trend in Arab world more than anywhere else. As a result, the present research tries to provide a set of solutions for cantering the current problem in Arabs public opinion by focusing on the answer of this important question that "what are the roots of Iranophobia in Arab world?" The hypothesis has been examine in this study is "Iranophobia in the Arab world not only have a historical and cultural root, but also the recent political developments in the region exacerbate it and for overcoming the current situation, it is necessary to present a coherent strategy for restoring Iran's image in the Arab world.
    Keywords: Iranophobia, Islam, Arab World, Islamic Revolution, Zionist Regime