فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 126، تابستان 1397)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 126، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد کاظم سجاد پور*، سعید باغبان کندری صفحات 5-38
    در سال 2011 شورای امنیت وضعیت بحرانی سوریه را در دستور کار خود قرار داد. پس از گذشت هفت سال از شروع این بحران که خود ناشی از چالش های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی داخلی سوریه است، همچنان این پرونده در دستور کار شورای امنیت می باشد. در این مدت اعضای شورای امنیت پیش نویس قطعنامه هایی را برای پایان دادن به این وضعیت بحرانی تهیه نمودند، اما به دلیل وجود اختلاف میان منافع اعضای شورا و متعاقبا فقدان اتفاق نظر در برخی موضوعات، پیش نویس قطعنامه های پیشنهادی به تصویب نرسید. تا پایان سال 2017 شورا نتوانسته است راه حلی قطعی برای خروج از بحران بیابد، اما با تصویب بیست و دو قطعنامه در این بازه زمانی دستاوردهایی در حوزه های عملیات صلح بانی، دسترسی های بشردوستانه، تسلیحات شیمیایی، تروریسم، فرایند انتقال سیاسی، تضمین حاکمیت ملی سوریه و مسئله پاسخگویی داشته است. لذا با توجه به اهمیت بسیار بالای وضعیت سوریه و رویکرد نهاد شورای امنیت در رابطه با آن، در این مقاله به تحلیل قطعنامه های صادره از جانب این نهاد می پردازدیم.
    کلیدواژگان: شورای امنیت سازمان ملل متحد، قطعنامه، بحران سوریه، دسترسی های بشردوستانه، تسلیحات شیمیایی، انتقال سیاسی، حاکمیت ملی، تروریسم، عملیات صلح بانی
  • سید محمد طباطبایی *، زهرا بهرامی صفحات 39-70
    نظام بین الملل به عنوان قالب نظری و عملی کنشگران در طول تاریخ همیشه دچار تحول و دگرگونی بوده و اشکال مختلفی را به خود دیده است. نظام بین الملل متشکل از دو بعد اساسی ساختار و هنجار می باشد که این دو امر به عنوان سنگ بنای سیستم جهانی اگر دچار تحول شوند، نظام بین الملل نیز دگرگون خواهد شد. تغییر سیستم از وضعیت چندقطبی به دوقطبی به دلیل تغییر در دو اصل اساسی فوق نمونه ای از این امر در عرصه تاریخی است. پس از پایان نظام دوقطبی سیستم بین الملل با اتکاء بر ساختار و هنجاری متمایز از گذشته در مرحله گذاری طولانی قرار گرفت. حال این سوال مطرح می شود که چرا نظام بین الملل دوقطبی پس از فروپاشی شوروی درطی نمودن مرحله گذار یا انتقال در جهت نیل به سیستم نهادینه شده جدید دچار فرآیندی طولانی شده است؟ در پاسخ، این فرض آزمون می شود که با فروپاشی نظام دوقطبی در 1991، آنچه دچار تحول اساسی شد تنها بعد هنجاری سیستم دوقطبی بود و بعد ساختاری آن با وجود آسیب دیدگی به دلیل اتکال مسکو بر توان قدرت بازدارندگی اتمی و در نتیجه بقای توازن هسته ای میان دو بازیگر سیستم ساز روسیه و آمریکا همچنان برقرار است.
    کلیدواژگان: نظام بین الملل، ساختار، هنجار، توازن قدرت، بازدارندگی هسته ای
  • مسعود اسلامی *، محسن غریبی صفحات 71-102
    انرژی یکی از مهمترین پیشران های توسعه اقتصادی است. در عرصه مناسبات و رقابت های جهانی، برخورداری از منابع انرژی هم ابزار قدرت محسوب می شود و هم در مواردی به هدف تبدیل می شود. منابع انرژی را می توان یکی از عوامل مهم ایجاد امنیت و پایدار شدن اقتصادهای جهان دانست. در عین حال انرژی خود نیز تابع و مشمول روندهایی است که می تواند امنیت آن را تقویت و یا تضعیف کند. امروزه مفهوم امنیت انرژی همگام با روندهای نوین ژئواکونومی انرژی، ابعاد جدیدی یافته است. روندهای تعیین کننده ای مانند شتاب بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر در کنار افزایش کارآمدی و کاهش شدت مصرف، نیل به کاهش تغییرات نامطلوب آب و هوایی، افزایش تولید نفت و گاز شیل (منابع غیرمتعارف) و حرکت تدریجی بین المللی شدن بازار گاز طبیعی، فرصت هایی را برای تامین امنیت انرژی در سمت تقاضا ایجاد کرده است. البته این تحولات در حالی رخ داده که انرژی های فسیلی و اشکال متعارف تولید آن، همچنان اصلی ترین منابع انرژی جهان است و تغییر جهت بازار مصرف آن به سمت کشورهای در حال توسعه آسیایی، محل عرضه از شرق و مرکز آسیا را به مقصد تقاضای آن یعنی شرق و جنوب آسیا پیوند داده است. پیوندی که امنیت انرژی کشورهای عمده تولیدکننده را تقویت کرده است.
    کلیدواژگان: ژئواکونومی، انرژی، امنیت انرژی، انرژی های فسیلی، انرژی های تجدیدپذیر
  • مجید عباسی *، احمد عزیزی صفحات 103-130
    اتحادیه اروپا در برگیرنده کشورهایی است که دارای اصول،ارزش ها،هنجارها و فرهنگ مشترک هستند. به گونه ای که در سیاست مشترک خارجی و امنیتی این اتحادیه اصولی مانند: دموکراسی،حقوق بشر،مردم سالاری،حاکمیت قانون مطرح می باشد و یکی از شرایط اصلی عضویت در اتحادیه اروپا تاکید بر موارد نامبرده است. اهمیت این اصول تا اندازه ای است که اتحادیه اروپا در برقراری رابطه با کشورهای دیگردر زمینه های مختلف بر این اصول تاکید کرده است. برای مثال، در موافقتنامه های منعقد شده بین اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر بندی به نام حقوق بشر مطرح می گردد. این امر به این معناست که اتحادیه اروپا برقراری رابطه با کشورهای دیگر را مشروط به رعایت حقوق بشر توسط آن کشورها کرده است. برغم تاکید این اتحادیه بر رعایت حقوق بشر و معرفی حقوق بشر به عنوان مبنای ایدئولوژیک این اتحادیه و تاکید بر عوامل حقوق بشری چون دموکراسی، حقوق بشر، حاکمیت قانون و مردم سالاری، رفتار این اتحادیه در عمل مغایر بوده به گونه ای که دارای رفتار متعارض و دوگانه در رابطه با نقض موارد حقوق بشر در قبال کشورهای مورد بررسی (جمهوری اسلامی ایران،عربستان سعودی) بوده است. سوالی که در این مقاله مطرح شده این است که سیاست حقوق بشری اتحادیه اروپا در قبال جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی چگونه است؟پاسخی که به عنوان فرضیه مطرح می گردد این است که سیاست حقوق بشری اتحادیه اروپا به دلیل روابط سیاسی،تجاری- اقتصادی متفاوت با کشورهای نامبرده به صورت متعارض و دوگانه است. این مقاله در تلاش است به شیوه ای تطبیقی نقض استانداردهای حقوق بشری مورد نظر و تعریف شده، از سوی اتحادیه اروپا در قبال جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را تحلیل و تاثیر رفتار آن بر سیاست خارجی این اتحادیه در قبال آنها را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، اتحادیه اروپا، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ
  • رویا خضری * صفحات 131-152
    چین برغم تفاوت در بسیاری از زمینه ها از جمله نقش پررنگ دولت در اقتصاد و موضوع حقوق بشر، یک شریک مهم استراتژیک برای اتحادیه اروپا به حساب می آید. چین امروز، می تواند نقش مهمی در حفظ نظم و ثبات بین المللی و حاکمیت جهانی داشته باشد این نقش نیازمند افزایش مسئولیت پذیری چین و همراهی با نظم بین المللی است. مسائلی که در قرن 21 زمینه ساز نزدیکی چین و اتحادیه اروپا به عنوان بازیگران مهم بین المللی شده، رو به افزایش است و همکاری و مشارکت این دو را تبدیل به یک ضرورت نموده است. ضرورتی که طرفین آنرا در بیستمین اجلاس سران در جولای 2018 به وضوح مورد تاکید قرار دادند. افزایش ناامنی و تنش ها در سطح بین المللی، حمایت گرایی، تغییرات زیست محیطی، تروریسم و بسیاری موضوعات دیگر منجر به تعهد مشترک طرفین به حفظ سیستم چندجانبه گرایی مبتنی بر قوانین بین المللی در مقابل سیاست حمایت گرایی به ویژه از سوی آمریکا شده است. با توجه به موارد فوق، این مقاله درصدد است تا با نگاهی به روابط اتحادیه اروپا و چین بعد از روی کار آمدن ترامپ، به این پرسش بپردازد که چین و اتحادیه اروپا با وجود تفاوتها در زمینه های سیاسی، اقتصادی و حقوق بشری آیا مشارکت استراتژیک بین خود را در قرن 21 به عنوان یک ضرورت می بینند یا تنها به دلیل مقابله با سیاستهای ترامپ بهم نزدیک شده اند؟ و آیا این نزدیکی در آینده برای اتحادیه اروپا فرصت خواهد بود یا تهدید یا هر دو؟ بدین منظور در این مقاله با بررسی زمینه های مشارکت چین و اتحادیه اروپا بر اساس سند2020، موضع اروپا نسبت به طرح کلان کمربند- راه چین را مورد بررسی قرار داده، سپس با نگاهی به آمار تبادلات نظامی دو حوزه اروپا و آسیا- اقیانوسیه و هزینه های طرفین در بخش نظامی به این نتیجه دست یافته که اتحادیه اروپا باید کم کم چین را به عنوان یک شریک استراتژیک در مسائل بین المللی ببیند و نگاهش به چین هم فرصت باشد و هم تهدید و نه تنها تهدید صرف.
    کلیدواژگان: چین، اتحادیه اروپا، آمریکا، حمایت گرایی، طرح کمربند-راه، هزینه های نظامی
  • افشین زرگر *، فاطمه سادات معلومی صفحات 153-186
    جنگ داخلی سوریه که در 7 سال گذشته مهم ترین بحران خاورمیانه لقب گرفته، این منطقه را به صحنه رقابت و تقابل قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای تبدیل کرده است. گستردگی جغرافیای منازعه، حجم بالای خسارت وارده، وقوع خشونت های بسیار شدید و نیز حضور مستقیم و غیر مستقیم تعداد بی شماری از بازیگران نظام بین الملل در صحنه نبردهای عملیاتی موجب شده است تا از این بحران به عنوان یکی از نمونه های منحصر به فرد در یک دهه اخیر یاد شود. ماهیت پدیده های بین المللی نشان داده است که قدرت های بزرگ در یک ساختار چندجانبه، به موازات همکاری و رقابت، درصدد تبیت موازنه قدرت در محیط بین المللی هستند. با وقوع بحران در سوریه نشانه هایی از این نوع روابط میان روسیه و ایالات متحده از سال 2011 مشاهده شده است. روسیه طی سال های اخیر بازیگر اصلی در سوریه بوده و در میان بازیگران خارجی در سوریه قوی ترین طرف بوده است، اما در طرف مقابل ایالات متحده هم با داشتن ابزارهای متعدد و به بهانه مقابله با خطر داعش و جلوگیری از نفوذ ایران در سوریه در این کشور بحران زده به ایفای نقشی پرداخته است که هم سو با منافع روسیه نبوده است. به این ترتیب تقابلی آشکار و پنهان بین روسیه و آمریکا در سوریه پدید آمده است.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، امنیت منطقه ای، سیاست خارجی روسیه و آمریکا، رقابت منطقه ای، توازن قدرت
|
  • Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour *, Saeid Baghban Kondori Pages 5-38
    In 2011, the United Nations Security Council put Syria situation in its agenda. Having its roots in unstable domestic social, political and economic problems, the situation, after seven years, is still remain in the council’s agenda. Meanwhile, the council’s members has drafted several resolution to put an end to the crisis. Notwithstanding, due to conflict of interests among the council’s permanent members and subsequently, the lack of consensus on certain issues, the efforts for adopting the proposed drafts were blocked. Although, by the end of 2017, the council was unable to find a definitive solution for the crisis, it made significant progress through adoption of twenty two resolutions on various critical issues in particular peacekeeping operations, humanitarian access, chemical weapons, terrorism, sovereignty and accountability. Thus, in light of the extraordinary importance of Syrian crisis as well as the Security Council’s approach toward the case, this article put the council’s resolutions in to account in order to evaluate the evaluate the councils work in Syrian crisis.
    Keywords: Syrian Crisis, United Nations Security, Russia, Sovereignty, Resolution, Chemical Weapons
  • Seyed Mohammad Tabatabaie *, Zahra Bahrami Pages 39-70
    The international system as a theoretical and practical space of international actors, has always evolved and changed in different ways throughout history. The international system consists of two basic dimensions of the structure and the norm, which as a cornerstone of the global system, will change the international system if they are transformed. Changing the system from a multipolar to bipolar state due to the change in the two basic principles mentioned above is an example of this in the historical arena. After the end of the bipolar system, the international system was placed in a transitional phase, relying on a structure and normative distinction from the past. The question of the leading article is why the bipolar international system has undergone a long process after the collapse of the Soviet Union during the transition phase or the transition to an institutionalized system? In response, it is assumed that with the collapse of the bipolar system in 1991, what was evolving was the only normative dimension of the bipolar system, and the structural dimension of the system, despite its damage, still exists, because Moscow relied on the power of nuclear deterrence and as a result of survival the nuclear balance between two actors system maker, Russia and the United States.
    Keywords: international system, structure, norm, power balance, nuclear deterrence
  • Masoud Islami *, mohsen gharibi Pages 71-102
    Energy is one of the most important accelerating factors for economic development. Energy Ownership is power’s aim and likewise, instrumentation of authority in global competitions. Energy resource is significant element to provide security and make international economy sustainable.Energy is depends on some procedure that lead to increase or decrease of its security. Today, energy security concept, along the “new energy Geoeconomy “ has new aspects like advance on use renewable energy and pay more attention on decrease energy intensity, raise shale oil and gas and internationalize gas market that whole of them, make opportunity for energy security in supplier countries.Although, fossil fuel and conventional production is the majority kind of global energy resources and substitute energy market to developing country in Asia lead to link supplier oil and gas countries in east and center Asian to demander countries in south and East Asians.
    Keywords: Geoeconomy, energy security, energy, renewable, fossil fuel
  • majid abbasi *, ahmad azizi Pages 103-130
    The European Union's member countries share common principles, values, norms and culture. Therefore, the EU's common foreign and security policy is based on principles such as democracy, human rights, democracy, and the rule of law; also one of the main conditions for membership in the European Union is to comply with these principles. These principles are so important that the European Union emphasizes on binding them in its relations with other countries in various fields. For example, in the agreements concluded between the European Union and other countries, a clause related to human rights is incorporated. This means that the EU has conditioned its relations with other countries on respecting human rights. Despite the European Union's emphasis on respecting human rights, its behavior has been in practice incoherent and contradictory on the subject of human rights violations towards different countries; in this regard, the best example is EU's stances towards the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia on that matter.
    The main question that this research intends to answer is: "What is the EU's human rights policy towards the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia?" The answer given as the hypothesis is that: "The European Union's human rights policy influenced by political, commercial and economic factors has been contradictory and discriminative towards these two countries.
    Keywords: Human Rights, EU, Saudi Arabia, Islamic Republic of Iran
  • roya khezri * Pages 131-152
    China, despite its differences in many areas, including the government's strong role in the economy and the human rights issue, is an important strategic partner for the European Union.
    China can play an important role in maintaining international order and stability and global governance. This role requires increasing China's accountability and compliance with international order. The number of factors that brought China and the EU as important international actors closer to each other are increasing, and their cooperation and partnership has become a necessity. This issue was clearly underlined by the parties at the 20th Summit in July 2018. Increasing insecurity and international tensions, protectionism, climate change, terrorism and many other issues have led to a joint commitment by the parties to maintain multilateralism based on international law against protectionism policies, especially those from the United States.Given the above mentioned issues, this article is an attempt to study the implications of US Trump on China – EU relations and whether China and the EU, despite their differences in political, economic and human rights areas, are considering their strategic partnership a must in the 21st century, or have just come closer to one another to confront Trump policies? Is there any opportunity or threat or both in such proximity for EU in the future? In this paper, it is first tried to investigate the EU stand toward China Belt – Road Mega Project by studding the areas of China-EU partnership under the 2020 document and then by Looking through the statistics of military exchanges between Europe and Asia-Pacific countries and military costs of both sided, the conclusion has made at the end that the European Union should gradually see China as a strategic partner on international issues and needs to look at China as both threat and opportunity at the same time not a mere threat.
    Keywords: China, EU, US, Protectionism, Belt-Road Project, Military Costs
  • Afshin ZARGAR *, Fatemeh Sadat Maloomi Pages 153-186
    The Syrian civil war, which has been the most important crisis in the Middle East over the past seven years, has turned the region into a rivalry and rivalry between regional and trans-national powers. The geographic extent of the conflict, the high volume of damage, the occurrence of extreme violence and the direct and indirect presence The numerous international actors on the scene of operational battles have made the crisis one of the most unique examples of the past decade. The nature of international phenomena has shown that great powers in a multilateral structure, along with co-operation and competition, seek to stabilize the power equivalence in the international environment. Since the crisis in Syria, signs of this kind of relationship between Russia and the United States have been seen since 2011.
    Russia has been the main actor in Syria in recent years and has been the strongest player among foreign actors in Syria, but on the other side of the United States, with multiple instruments under the pretext of confronting ISIL's threat and preventing Iran from penetrating Syria in this crisis-affected country. Has played a role that has not been in line with the interests of Russia. Thus, there is a clear and secret opposition between Russia and the United States in Syria.
    Keywords: Syria Crisis, Regional Security, Russian, American Foreign Policy, Regional competition, Balance of Power