فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 108، امرداد و شهریور 1396)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 108، امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین ساکی، مهرنوش ذاکرکیش، وحید تایید، سلمان لطفی، محمود امانی، رضا محمودخانی کوشککی صفحات 267-277
    زمینه و هدف
    یکی از عوارض دیابت، مشکلات تنفسی و کاهش عملکرد ریوی در این بیماران می باشد. بر این اساس هدف تحقیق حاضر بررسی اثر تمرین هوازی و مصرف امگا-3 بر عملکرد ریوی مردان مبتلا به دیابت نوع دوم بود.
    روش بررسی
    در تحقیق نیمه تجربی حاضر، 40 مرد مبتلا به دیابت نوع دوم با میانگین سنی 9/4 ± 5/43 سال، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در 4 گروه تمرین + دارونما، تمرین + امگا-3، امگا-3 و دارونما تقسیم شدند. تمرینات به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60-45 دقیقه تمرین هوازی با شدت 70-50 ضربان قلب ذخیره بود. امگا-3 به صورت کپسول و روزانه 1000 میلی گرم مصرف شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های t-test و ANOVA استفاده شد (05/0≥ P).
    یافته ها
    پس از مشارکت منظم در تمرینات هوازی افزایش معنی داری در FVC، FEV1 و VO2max در گروه های تمرین + دارونما و تمرین + امگا-3 نسبت به گروه دارونما مشاهده شد. سطح VO2max در گروه های تمرین+ دارونما و تمرین + امگا 3 نسبت به گروه امگا-3 به صورت معنی داری بیشتر بود. همچنین افزایش معنی داری در FVC در گروه تمرین + امگا-3 نسبت به گروه امگا-3 مشاهده شد (05/0>P). اما تفاوت معنی داری در متغیرهای مورد بررسی بین دو گروه تمرین + امگا 3 و تمرین + دارونما مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که تمرینات ورزشی اثربخشی بیشتری بر عملکرد ریه و تنفس نسبت به مصرف امگا-3 دارد. همچنین مصرف امگا-3 در کنار تمرینات هوازی اثربخشی بیشتری بر FVC نسبت به گروه مصرف امگا-3 داشت.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، عملکرد ریوی، تمرین هوازی، امگا، 3، VO2max
  • سمیه نگهداری، محسن قنبرزاده، مسعود نیکبخت، حشمت الله توکل صفحات 279-291
    زمینه و هدف
    بیماری آسم، چاقی یا اضافه وزن یکی از عوامل تغییرات قلبی - تنفسی است که راه های هوایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    روش بررسی
    این پژوهش در سال 1394 به صورت نیمه تجربی از نوع کاربردی و با استفاده از دو گروه تجربی(13نفر) و کنترل (13نفر) بر اساس غربال گری پرونده پزشکی و معاینه بالینی گروه ها انتخاب و تعیین گردید. افراد به مدت دو ماه مطابق برنامه فعالیت هوازی زیر بیشینه (45 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب) به تمرین هوازی پرداختند. شاخص های مورد اندازه گیری در شرایط پایه، به روش استاندارد اندازه گیری شدند. ارزیابی داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس و مقایسه پیش آزمون و پس آزمون هر گروه با آزمون تی زوجی در سطح معنی داری( 05/0 ≥p ) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هشت هفته تمرین باعث کاهش معنی داری ضربان قلب استراحت، فشار خون سیستولی، تهویه دقیقه ای و افزایش معنی داری حداکثر اکسیژن مصرفی و تحمل به فعالیت شد (05/0 ≥p ). اما در شاخص های مذکور در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد (05/0≥ p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات نشان داد که تقویت عضلات تنفسی و سایر عوامل فیزیولوژیکی طی فعالیت هوازی قادر است بهبودی قلبی و تنفسی ایجاد کند. همچنین فعالیت هوازی باعث تغییر مطلوب در شاخص های قلبی- تنفسی و تحمل به فعالیت زنان مبتلا به آسم مزمن دارای اضافه وزن شود.
    کلیدواژگان: آسم، شاخص های قلبی تنفسی، تمرینات ورزشی، تحمل به فعالیت، هوازی، اضافه وزن
  • مطهره مصلحی، مهدی شهبازی، الهه عرب عامری، شهزاد طهماسبی بروجنی صفحات 293-306
    زمینه و هدف
    در جانبازان مبتلا به PTSD، اختلالات شناختی نظیر نقص در حافظه و توجه باعث شده است که افزون بر درمان های دارویی آنتی سایکوتیک و آرام بخش ها، کاوش هایی هم درجهت استفاده از بازتوانی های مختلف به منظور رفع این اختلالات، صورت پذیرد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه بازتوانی های مختلف بر حافظه و توجه این جانبازان می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 43 جانبازان جنگ تحمیلی با توجه به شرایط تحقیق به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی در چهارگروه کنترل، بازتوانی های بدنی، شناختی و ترکیبی تقسیم شدند. بهره حافظه و نمره تداخل توجه به ترتیب با استفاده از پرسشنامه وکسلر و آزمون استروپ در قبل و بعد از مداخلات مورد سنجش قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی همبسته، تحلیل واریانس و کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که پس از اعمال مداخلات بین گروه های تجربی با گروه کنترل در بهره حافظه اختلاف معناداری مشاهده شد(05/0P<). با این حال بین گروه های تجربی در بهره حافظه اختلاف معناداری وجود نداشت(05/0P>). علاوه بر این بین گروه های تجربی با گروه کنترل در نمره تداخل توجه تفاوت معناداری مشاهد شد(05/0P<). این اختلاف بین گروه های بازتوانی شناختی و ترکیبی با گروه بازتوانی بدنی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به موجود اختلالات حافظه و توجه در جانبازان PTSD، انجام بازتوانی های ترکیبی(تمرینات ورزشی - شناختی) می تواند به عنوان راه کاری جدید باعث بهبود معناداری در عملکرد حافظه و توجه آنها گردد.
    کلیدواژگان: آسیب روانی پس از سانحه، توجه، حافظه، جانباز
  • سعید ناصری برنج آباد، علیرضا هاشمی اسکویی، هانیه نیرومند اسکویی، سید امیرحسین امامیان شیرازی، میر علی اعتراف اسکویی صفحات 307-316
    زمینه و هدف
    استفاده از این پارامترهای سیگنال الکترومایوگرافی مستلزم آگاهی از میزان قابلیت اطمینان آن ها می باشد. هدف این پژوهش، محاسبه و مقایسه قابلیت اطمینان چهار پارامتر رایج در تحلیل سیگنال الکترومایوگرافی اندام تحتانی، هنگام حرکت روی پله و سطح شیبدار است.
    روش بررسی
    14 نفر مرد جوان سالم، 5 نوبت با فاصله زمانی 1 دقیقه از پله و سطح شیبدار با سرعت معمولی بالا رفتند و هربار پس از 30 ثانیه استراحت پایین آمدند. سیگنال الکترومایوگرافی عضله های راست رانی، پهن داخلی، پهن خارجی و درشت نی قدامی ثبت شد. در حوزه زمان، انتگرال سیگنال الکترومایوگرافی (IEMG) و مجذور میانگین مربعات (RMS) و در حوزه فرکانس، میانه فرکانس توان (MPF) و فرکانس میانه (MF) بدست آمد. ضرایب همبستگی درون طبقه ای (ICC) و خطای استاندارد اندازه گیری (SEM) پارامترهای فوق محاسبه شد.
    یافته ها
    به طور کلی میانگین قابلیت اطمینان نسبی و قابلیت اطمینان مطلق نرمال شده پارامتر های دامنه ای بالاتر از پارامترهای فرکانسی بود. در حرکت بالا رفتن، قابلیت اطمینان نسبی و قابلیت اطمینان مطلق نرمال شده بیشتر از پایین آمدن است. در بین قابلیت اطمینان عامل های دامنه ای IEMG و RMS و نیز بینقابلیت اطمینان پارامترهای فرکانسی MPF و MF تفاوت کلی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    تفاوت قابلیت اطمینان پارامترهای سیگنال الکترومایوگرافی در شرایط مختلف حرکتی ضرورت دانستن قابلیت اطمینان این پارامترها را در پژوهش های علمی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی سطحی، قابلیت اطمینان، پله، سطح شیبدار، اندام تحتانی
  • ناهید چگنی، محمد جواد طهماسبی بیرگانی، مرضیه طهماسبی، علی زرگانی، حجت الله شهبازیان، شعله آروندی صفحات 317-326
    زمینه و هدف
    یک روش محاسبه دوز در پرتودرمانی، استفاده از درصد دوز عمقی (PDD) است. PDD، با افزایش فاصله چشمه تا سطح (SSD) ، با قانون عکس مجذور فاصله تغییر می کند. در شرایط بالینی، بایدSSD استاندارد را به مقداری که در عمل به کار می رود، تبدیل کرد. لذا در این پژوهش یک فاکتور جدید جهت محاسبه PDD وابسته به SSD پیشنهاد می شود.
    روش بررسی
    از شتاب دهنده الکتا کامپکت برای فوتون های ایکس6 مگاولتاژی، فانتوم Scanditronix blue با ابعاد 50×50×50cm3 و دو اتاقک یونساز با حجم حساس0.13CC استفاده شد. PDD برای میدان های 8×8، 10×10، 6.4×6.4 در SSD های 80 و100 سانتیمتر به طور جداگانه دوزیمتری شد. Ks0 و Ks به ترتیب پراکندگی کلیماتور را برای میدان درSSD استاندارد وSSD جدید به حساب می آورند. نسبت Ks0 و Ks برای اصلاح رابطه ماینورد اعمال شد.
    یافته ها
    با اصلاح فاکتور ماینورد، برای میدان های 8×8، 10×10 ، PDD با دقت بیشتر محاسبه شد. اما برای میدان 6.4×6.4 بهبود محاسبه PDD در عمق های حدود منطقه بیلدآپ مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    روش فاکتور ماینورد برای میدان های کوچک که پراکندگی کلیماتور در آنها کم است، قابل استفاده است. اما، برای عمق ها یا SSD های بزرگ، می توان با به کاربردن روش ماینورد تصحیح شده، دقت محاسبات PDD را برای SSDهای مختلف افزایش داد.
    کلیدواژگان: درصد دوز عمقی، فاصله چشمه تا سطح، فاکتور F ماینورد، پراکندگی
  • بیژن کیخایی، سید مرتضی حسینی نیک صفحات 326-332
    زمینه و هدف
    هموفیلی یک بیماری خونریزی دهنده ارثی وابسته به Xاست که به دلیل کاهش سطح فاکتور های انعقادی ایجاد می شود. در این بیماری خونریزی در نقاط مختلف بدن به صورت کبودی پوست، خونریزی های گوارشی، مفصلی، ادراری تناسلی و غیره ایجاد می شود. هدف از اجرای این مطالعه بررسی عوامل و ریسک فاکتورهای خونریزی در بیماران ناقل هموفیلی A می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مصاحبه ای در بیماران ناقل هموفیلی A صورت می گیرد و با توجه به آزمایشات به عمل آمده از آنان پرسش نامه ای در جهت خونریزی های رخ داده و علائم بیماران همراه با سوابق فامیلی و سطوح فاکتور 8 بیماران استخراج شده و مورد مقایسه و آنالیز قرار می گیرد. در کل 70 بیمار جهت مطالعه بر اساس حجم نمونه انتخاب شدند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    کمبود فاکتور 8 در زمینه خود می تواند باعث افزایش ریسک خونریزی در بیماران ناقل هموفیلی A باشد که بر اساس محاسبات میزان فاکتور 8 کمتر از محدوده 45-40 موجب افزایش ریسک خونریزی در امتداد کاهش میزان فاکتور 8 می باشد. خونریزی های مختلف (لثه، دهان، منوراژی و...) به تنهایی وابسته به سطح فاکتور 8 نمی باشند و سطح فاکتور 8 یکی از عوامل تاثیر گذار است و به تنهایی در ریسک خونریزی اعمالی ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش ریسک خونریزی در سطوح پایین تر فاکتور 8، لازم است که بررسی های دقیق در زمینه عوامل و علل خونریزی در بیماران با آگاهی رسانی بیشتر در زمینه خود مراقبتی و آگاهی نسبت به شرایط خود بیماران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: هموفیلی A، خونریزی، فاکتور 8
  • امرالله ابراهیمی، زهرا خیر، حمید نصیری، علیرضا برنامنش صفحات 333-344
    زمینه و هدف
    اختلال افسردگی دوقطبی هم از لحاظ مبانی بیولوژیکی هم از نظر پدیدارشناختی علائم از افسردگی غیردوقطبی متفاوت است.تشخیص ماهیت این دو در فاز افسردگی کمی دشوار و مستلزم مصاحبه دقیق و ابزار سنجش مناسب است. هدف پژوهش حاضر، تعیین روایی، پایایی، توان تمایزی و ساختار عاملی مقیاس سنجش مانیای یانگ (YMRS) بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع زمینه یابی و روان سنجی است. شرکت کنندگان 367 نفر، شامل 120 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی، 126 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی عمده و 121 فرد بهنجار از مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مطب های خصوصی بودند. مقیاس درجه بندی مانیای یانگ (YMRS)، مقیاس درجه بندی افسردگی دوقطبی (BDRS)، مقیاس درجه بندی افسردگی همیلتون (HDRS) و پرسشنامه افسردگی بک (BDI) برای گردآوری داده ها به کار رفتند و داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی و تحلیل تمایزات تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقیاس درجه بندی مانیای یانگ در جمعیت ایرانی همسانی درونی بالایی (α=0/82) داشت و روایی آن از طریق همبستگی بالا با زیرمقیاس آمیخته ی مقیاس درجه بندی افسردگی دوقطبی (0.74.5) تایید شد. تحلیل عاملی سه عامل فزون فعالی، رفتارهای پرخطر و پیش آگهی را بر اساس ملاک های تشخیصی DSM-5شناسایی کرد. مناسب ترین نقطه برش بالینی، نمره 5/7 با حساسیت 5/62 درصد و ویژگی 89 درصد در شناسایی بیماران تک قطبی از دوقطبی بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس سنجش مانیای یانگ از ویژگی های روان سنجی مطلوبی برخوردار است و قدرت تمایز افسردگی دوقطبی از تک قطبی را دارد.
    کلیدواژگان: مقیاس سنجش مانیای یانگ، روایی، پایایی، ساختار عاملی، افسردگی
  • طیبه لطیفی، مجتبی نوفلی، لیلا جبل عاملی صفحات 345-354
    زمینه و هدف
    فیمبریه(Fim2 و Fim3) از فاکتورهای حدت در Bordetella pertussis است و باعث اتصال باکتری به سلول های مژه دار دستگاه تنفس میزبان و تحریک پاسخ های ایمنی می شود. فیمبریه از ارکان اصلی واکسن های سلولی و بدون سلولی سیاه سرفه محسوب می شود. طبق پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی (WHO) در واکسن های سلولی باید حضور فیمبریه (Fim2 و Fim3) تایید شده باشد. در این تحقیق برای بررسی و تایید حضور Fim2 و Fim3 در واکسن های سلولی، دو سویه ی واکسینال 509 B. pertussis(دارای Fim2) و 134 B. pertussis (دارای Fim3) مورد آزمایش قرار گرفتند. سپس میزان بیان Fim2 و Fim3 در مراحل مختلف کشت برای تولید واکسن در بیوراکتور مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    روش بررسی
    برای تعیین و ارزیابی حضور فیمبریه ها از روش اسلاید آگلوتینوژن و ELISA غیر مستقیم استفاده شد و مقدار آن به صورت کمی محاسبه گردید. پس از تایید حضور فیمبریه ها دو سویه در محیط مایع B2 کشت داده شدند.
    یافته ها
    میزان بیان فیمبریه ها در فاز های مختلف رشد به دست آمد و بهترین زمان برای برداشت و توقف کشت تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج بیشترین میزان بیان Fim2 و Fim3 و بهترین زمان برای برداشت باکتری از فرمانتور فاز لگاریتمی باکتری است. با اینکه میزان بیان این دو فیمبریه در این فاز با یکدیگر متفاوت می باشد اما در نهایت بیشترین حضور فیمبریه در این فاز است.
    کلیدواژگان: سیاه سرفه، Bordetella pertussis، واکسن، ELISA، فیمبریه، Fim2 و Fim3
  • هومان خورشیدی، سعید رئوفی صفحات 355-368
    بوی نامطبوعی که از نفس افراد ساطع می شود به هالیتوزیس مشهور است. علل بوی بد دهان به دو دسته داخل دهانی و خارج دهانی تقسیم بندی میشوند. حدود 85 درصد از موارد بوی بد دهان علتی در داخل دهان دارند و عمدتا« در اثر فعالیت میکروارگانیزم ها و تخریب و تجزیه آمینو اسیدها به گازهای بد بو ایجاد می شوند. احتمالا» گونه های مختلف میکروبی در این فرایند نقش دارند و مرتبط با یک گونه بخصوص میکروبی نیست. در بین علل داخل دهانی زبان باردار و عفونت های پریودنتال نقش عمده ای دارند. در بین علل خارج دهانی، لوزه ها و بخصوص التهاب مزمن لوزه از علل شایع بوی بد دهان هستند. در این بررسی،اپیدمیولوژی، طبقه بندی، علل داخل دهانی و علل خارج دهانی بحث شده است. در پایان به روش های مختلف تشخیص و گزینه های مختلف درمان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هالیتوزیس، دهانشویه، ترکیبات سولفور فرار، بار زبان، پریودونتیت
  • زهرا ایلخانی، بیژن شفیعی، مرتضی فرازی صفحات 369-377
    ایدز یک بیماری عفونی دستگاه ایمنی انسان است که می تواند حوزه های گفتار، زبان، و شناخت را در کودکان درگیر کند. با توجه به مطالعات محدود در این حوزه، پژوهش حاضر، اثر درمانی رویکرد واژگان هسته ای را در یک کودک 5 ساله مبتلا به ایدز، مورد بررسی قرار داد. ارزیابی های گفتاری قبل و پس از مداخله کودک مبتلا به ایدز در این مطالعه نشان داد که نمره بی ثباتی از 75 درصد به 25 درصد کاهش یافت و این تفاوت نشان دهنده افزایش وضوح گفتار در نمونه مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: ایدز، اختلال گفتاری، وضوح گفتاری، رویکرد واژگان هسته ای
|
  • Hossein Saki, Mehrnoosh Zakerkish, Vahid Taeid, Salman Lotfi, Mahmood Amani, Reza Mahmoodkhani Kooshkaki Pages 267-277
    Background And Objective
    One of the complications of diabetes is respiratory problems and reduced lung function in these patient. There for the aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise and consumption of omega-3 on male pulmonary function with type II diabetes.
    Subjects and
    Methods
    In the present quasi-experimental study, 40 male with type II diabetes with an average 43.5 ± 4.9 y old were selected by purposive sampling method and randomly divided into 4 groups: exercise placebo, exercise omega-3, omega-3 and placebo. Training for eight weeks, three times a week and each session includes 45-60 min of aerobic exercise with 50-70% of heart rate reserve. 1000 mg Omega-3 capsules were consumed daily. For statistical analysis t-test and ANOVA were used (P ≤ 0.05).
    Results
    After regular training for 8 weeks, a significant increase was observed in FVC, FEV1 and VO2max in two groups: exercise placebo and exercise omega-3 compared to placebo. VO2max levels significantly increased in exercise placebo and exercise omega-3 compared to omega-3. Also significant increase in FVC in exercise placebo compare to omega-3 group (P 0.05).
    Conclusion
    The results showed that the aerobic training were more effective on pulmonary and breathing function than the consumption of omega-3 alone. In addition, consumption of omega-3 and combination aerobic training of FVC were more effective than the consumption of omega-3 alone.
    Keywords: Type II diabetes, Pulmonary function, Aerobic training, Omega -3, VO2max
  • Somayeh Negahdari, Mohsen Ghanbarzadeh, Masoud Nikbakht, Heshmatollah Tavakol Pages 279-291
    Background And Objective
    Asthma, obesity or overweight is one of the factors change of heart- espiratory airways that are affected.
    Subjects and
    Methods
    This quasi-experimental research was carried out in 2015 using two volunteered groups; experimental (n = 13) and control (n = 13). Weber Group was selected by screening of medical records and clinical examination. The experimental group was subjected to a planned submaximal aerobic activity (45 to 80 percent of maximum heart rate) for two months. Indicators (resting heart rate, systolic blood pressure, and minute ventilation, oxygen consumption and endurance activities) were measured relative to the baseline values using standard methods. Data evaluation and analysis of covariance compared with pre-test and post-test.
    Results
    The results showed that eight weeks of training significantly decreased resting heart rate, systolic blood pressure. While minute ventilation maximal oxygen consumption and endurance activities (P≤0.05) were significantly increased. But the change indicators in the control group was not significant (P≤ 0/05).
    Conclusion
    The results showed that the aerobic activity strengthens the respiratory muscles and other physiological factors can cause breathing and heart recovery. Aerobic activity also resulted in favorable changes in cardiovascular parameters and tolerance of overweight women with chronic asthma.
    Keywords: Asthma, Respiratory Cardiac Index, Exercise Tolerance, Aerobic, Overweight
  • Motahreh Moslehi, Mehdi Shahbazi, Elaheh Arabameri, Shahzad Tahmasebi Boroujeni Pages 293-306
    Background And Objective
    In veterans with PTSD, combined with administration of the antipsychotic and anxiolytics are subjected to cognitive disorders such as loss of memory and attention. Attempts for ameliorate these disorders by employing different rehabilitation programmes have been undertaken. The aim of this present study was to compare the effectivenss of various rehabilitation protocols on memory and attention of veterans with PTSD.
    Subjects and
    Methods
    In present semi-experimental study, forty three Iranian and Iraqi veterans of war were targetly selected and divided randomly in four groups including control, physical, cognitive and combinational rehabilitation protocols. The level of memory and score of attention interference were measured with Weksler questionnaire and Stroop software test respectively before and after interventions. Statistical analyses were measured by independent t-test, two-ways analysis of variance, and covariance.
    Results
    There were significant differences between experimental and control groups in memory score (P0.05). As well as the significant differences were observed between research groups in score of attention interference. Deep survey showed that these differences were among cognitive and combined rehabilitation protocols with physical protocol.
    Conclusion
    According to these results combinational rehabilitation (aerobic–cognitive training) can lead to a new way for significant improvement in memory performance and selective attention.
    Keywords: Post Traumatic Stress Disorders, Selective attention, Memory, Veteran
  • Saeed Naseri Berenj Abad, Alireza Hashemi Oskouei, Hanieh Niroomand Oskouei, Seyed Amir Hossein Emamian Shirazi, Mir Ali Eteraf Oskouei Pages 307-316
    Background And Objective
    The use of electromyography (EMG) parameters depends on their reliability. The purpose of this study was to determine the reliability of common EMG parameters recorded from muscles of lower extremity during walking on the stairs and an inclined surface.
    Subjects and
    Methods
    Fourteen healthy young males went up the stairs and an inclined surface with normal speed and after 30s rest went down. This was repeated 5 times with 1 min intervals. At the same time, surface EMG of rectus femoris, vastus medialis, vastus lateralis, and tibialis anterior muscles were recorded. In time domain, integrated EMG (IEMG) and root mean square of EMG (RMS), and in frequency domain, median frequency (MF) and mean power frequency (MPF) were calculated. Intra-class correlation coefficients and standard error of measurement for each parameter were calculated.
    Results
    The average relative and normalized absolute reliability of iEMG and RMS were higher than MF and MPF. The average relative and normalized absolute reliability in going up were better than going down. In overall, there was no difference between the reliability of RMS and IEMG and also between MF and MPF.
    Conclusion
    Differed reliability of EMG parameters in various movement conditions emphasizes the need to have reliability measures for all parameters of each muscle in conducting researches.
    Keywords: Surface electromyography, reliability, Stairs, inclined surface, Lower extremity
  • Nahid Chegeni, Mohammad Javad Tahmasebi Birgani, Marziyeh Tahmasbi, Ali Zargani, Hojatolah Shabaziyan, Shole I. Arvand Pages 317-326
    Background And Objective
    The percent depth dose (PDD) is used as a dose calculation method in radiation therapy. PDD varies with source surface distance (SSD) according to inverse square law. In most clinical situations it is necessary to convert standard SSD to that must be used in practice. Therefore; this research proposes a new factor to calculate PDD corresponding to SSD.
    Materials And Methods
    Electa compact accelerator for 6MV photon beam, Scanditronix blue phantom the size of 50 ×50 ×50cm3 and two ionization chamber with sensitive volume of 0.13 cc were used. Dosimetry was done for field sizes: 8×8, 10×10¡ 6.4×6.4 cm2 at SSD=80 and 100cm. Ks0 and Ks taking into account the collimator scatter, for fields in the standard SSD and the practical SSD, respectively. The ratio of Ks0 and Ks was applied to correct the Maynord F factor.
    Results
    This corrected Maynord F factor revealed better results for 8×8 and 10×10 cm2 fields further more the corrected Maynord F factor, reached the more precision in buildup region for the 6.4×6.4 cm2 field for PDD calculations.
    Conclusion
    For small fields with less collimator scatter, Maynord F factor method is more accurate to calculate PDD changes with varying SSD. Although, for large depths or SSDs, using the corrected Maynord F factor will show better results for calculating PDD variations with SSD changes.
    Keywords: Percent depth dose, Source surface distance, F Maynord factor, Scatter
  • Bijan Keikhayi, Morteza Hosseini Nik Pages 326-332
    Background and
    Objective
    Hemophilia is an X linked bleeding disorder due to the decreased level of coagulation factors. In this disease bleeding in different parts of the body manifested as bruising and bleeding in gastrointestinal, musculoskeletal, genitourinary and other organs. The aim of this study was to investigate the role of factor VIII as a cause factor for bleeding among hemophilia A carries.
    Subjects and
    Methods
    This study was based on a preliminary interview with carriers of hemophilia A to gather information on the occurrence and symptoms of the bleeding experienced along with family records. Then the serum level of factor VIII was measured. A total of 70 patients were selected for the study based on sample size. The data obtained were analyzed using SPSS software.
    Results
    Lack of factor VIII on its own can increase the risk of bleeding in patients with hemophilia A carriers. Based on the data analysis, factor VIII serum level less than and in the range of 40-45 carries an increased risk of bleeding. Bleeding from different sits such as gums, mouth, and menorrhagia alone are not dependent on the level of factor VIII, however, it is level is contributing factor in bleeding tendency
    Discussion
    Due to the increased risk of bleeding in patients with lower levels of factor VIII, it is necessary to fully scrutinize these patients by assessing serum level of factor VIII and in terms of the development of bleeding. In addition, in order to prevent further complications, increase in awareness among these patients of their condition can be helpful.
    Keywords: Hemophilia A, Bleeding, Factor VIII
  • Amrullah Ebrahimi, Zahra Kheyr, Hamid Nasiri, Alireza Barnamanesh Pages 333-344
    Background And Objective
    Unipolar depression disorder is different from bipolar depression disorder base on both phenomenology and biology. Discrimination of these two disorders in depression phase is a little difficult needing precise interview and suitable instrument. The goal of this study was to determine reliability, validity and factor and discrimination power analysis of young mania rating scale (YMRS).
    Subjects and
    Methods
    Three hundred and sixty seven people (120 bipolar depression disorder, BMD, 126 major depression disorder, MDD and 121 healthy people) from Medical University of Isfahan’s clinical centers and private clinics were participated in this study. We used Young Mania Rating Scale, Bipolar Depression Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale and Beck Depression Inventory for gathering data, then analyzed them using Pierson Correlation, factor analysis and discrimination power analysis.
    Results
    YMRS had a high internal consistency (a=0.82) in Iranian population and it also showed a high concurrent validity with mixed subscale of BDRS (r=0.74.5). Factor analysis showed three factors named hyperactivity, high risk behavior and prognosis based on DSM-5 criteria for BMD. The best clinical cut of point was 7.5 with sensitivity of 62.5% and specificity of 89% to distinguish unipolar depression disorder from bipolar depression disorder.
    Conclusion
    Persian version of YMRS has good psychometric characteristics and has an acceptable power analysis for discrimination between BMD from MDD.
    Keywords: YMRS, validity, reliability, Factor structure, depression
  • Tayebe Latifi, Mojtaba Noofeli, Leila Jabalameli Pages 345-354
    Background And Objective
    Fimbriae (Fim2 and Fim3) are one of the most important virulence factors in Bordetella pertussis and it causes the adhesion of bacteria to the upper respiratory tract cells and that enhances immune response. The level of antibody production against fimbriae is directly related to the level of protection. Fimbriae is one of the main components in both whole-cell and acellular pertussis vaccines. According to WHO standard, in the whole-cell vaccine, presence of fimbriae must be confirmed by two techniques including ELISA and slide agglutination.
    Subjects and
    Methods
    In this research, two strains of B. pertussis 509 (with Fim2) and 134 (with Fim3) were tested by culturing in B2 and presentation of fimbriae was assessed at different stages of cultivation. In this study indirect ELISA and slide agglutination assays were used to determine and evaluate the presence and quantity of the fimbriae during cultivation period. After confirming the presence of the fimbriae, two strains (134 and 509) were cultured in B2 medium; and according to the fimbriae expression, the best time for harvesting and stopping the cultivation was determined.
    Results
    The high level of fimbriae expression and the best time for harvesting and stopping the culture was in the log phase. However, the level of expression in two strains was dissimilar in different time points, but eventually the most expression level was in the log phase.
    Conclusion
    According to the results of the highest expression of Fim2 and Fim3, and the best time for bacterial removal of the bacterial logarithmic phase governor. Although the expressions of these two fimbriae differ in this phase, the ultimate fimbria presence is in this phase.
    Keywords: Bordetella pertussis, vaccine, ELISA, fimbriae, Fim2, Fim3
  • Hooman Khorshidi, Saeed Raoofi Pages 355-368
    Halitosis is an unpleasant odor of the mouth. The cause of halitosis is classified into intraoral and extroral. About 85% of halitosis have intraoral origin and mainly created because of degradation of amino acids into bad smelling gases by micro-organisms. Probably, the different strains of microorganisms are involved in this process and it is not associated with an especially microbial species. Among the intraoral causes, the tongue coatings and periodontal infections have a major role in causing malodor. Tonsils are the most common cause of extra-oral halitosis. In this review, epidemiology, classification, intraoral and extra-oral causes discussed. The last part of this review discusses the different diagnostic methods and treatment options.
    Keywords: Halitosis, Mouthwash, Periodontitis, Tongue coatings, Volatile sulfur compounds
  • Zahra Ilkhani, Bijan Shafiei, Morteza Farazi Pages 369-377
    Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) is a human immune system infectious disease¡ which can involve speech¡ language and cognition areas in children. According to limited researches in this area¡ the present case study, investigates the effect of the core vocabulary approach in a 5 years old child with AIDS. The speech assessments before and after in the child with AIDS showed that decreased score of inconsistency from 75 to 25% and this difference showed that the increased consistency in the subject.
    Keywords: AIDS, Speech disorder, Speech intelligibility, Core vocabulary approach