فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 114، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرید ایمان زاده، هادی جعفری تبار، نقی دارا ، صالحه تجلی ، امیر حسین حسینی، بهشته النگ، علی اکبر سیاری، پژمان روحانی، کتایون خاتمی صفحات 235-243
    زمینه و هدف
    گاستروانتریت حاد به دفع مدفوع شل و آبکی بیشتر از 3 بار در روز یا افزایش حجم بیش از 15 میلی لیتر/کیلوگرم/ در روز اطلاق می شود. سلنیوم در فعالیت های آنزیمی با خنثی کردن رادیکال های آزاد اکسیژن، و افزایش سیستم ایمنی نقش مهمی ایفا می کند. کمبود سلنیوم سبب افزایش ابتلا به عفونت، ریزش مو و شلی پوست می گردد و در ایجاد و پیشرفت برخی از عفونت های ویروسی موثر است. اخیرا کمبود سلنیوم در بیماری گاستروانتریت مورد بحث واقع شده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سطح سرمی سلنیوم با بیماری گاستروانتریت حاد می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مورد- شاهدی است که روی 80 بیمار 6-36 ماهه انجام شد. در گروه مورد 35 کودک مبتلا به گاستروانتریت حاد و در گروه کنترل 45 کودک سالم بررسی شدند. ابتدا سطح سرمی سلنیوم در کلیه افراد بررسی گردید و مجددا پس از 7-10 روز در گروه بیماران در مرحله بهبودی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی سلنیوم در مرحله حاد گاستروانتریت μg/L2/18±8/80 و پس از یک هفته از شروع بیماری یعنی در فاز بهبودی به میزان μg/L4/18±6/105 رسید. در گروه کنترل نیز میانگین سرمی سلنیوم μg/L3/15±5/94 بود. به عبارت دیگر در فاز حادگاستروانتریت و دهیدراتاسیون شدید نسبت به گروه کنترل، یک هفته پس از بهبودی و دهیدراتاسیون خفیف و متوسط سطح سرمی سلنیوم کمتر از مقدار طبیعی بود (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان دهنده کاهش سطح سرمی سلنیوم در فاز حاد گاستروانتریت نسبت به گروه کنترل بوده و در فاز بهبودی، سطح سرمی سلنیوم به نحو قابل چشمگیری افزایش یافت. لذا در برنامه ریزی درمان گاستروانتریت حاد به کمبود سلنیوم می بایست توجه شود.
    کلیدواژگان: سطح سرمی سلنیوم، گاستروانتریت حاد، کودکان
  • جواد زارعی، احمد عزیزی، محمدهیوا عبدخدا، سارا ساکی پور صفحات 245-263
    زمینه و هدف
    در یک دهه اخیر، نگهداری الکترونیکی مدارک پزشکی کاغذی بیماران با استفاده از شیوه تصویربرداری اسناد، به شدت مورد توجه بیمارستان های ایران قرارگرفته است. اما راهنما یا دستورالعمل مشخصی برای بیمارستان های کشور در خصوص استفاده از این روش وجود ندارد. لذا هدف از این مطالعه طراحی الگوی استفاده از تصویربرداری اسناد برای نگهداری مدارک پزشکی در بیمارستان ها بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود، که در سال های 96-91 و دو مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول وضعیت استفاده از شیوه تصویربرداری اسناد در هشت بیمارستان در استان خوزستان بررسی گردید. ابزار مطالعه چک لیست و داده ها با مراجعه حضوری به بیمارستان ها جمع آوری گردیدند. در مرحله دوم الگوی برای استفاده از تصویربرداری اسناد برای نگهداری مدارک پزشکی پیشنهاد گردید. این الگو در قالب یک پرسشنامه در اختیار 25 نفر از خبرگان موضوعی قرار گرفت. اعتبار الگوی پیشنهادی طی دو راند به روش دلفی تایید گردید. در هر دو مرحله از روش های آمار توصیفی برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مرحله اول نشان داد که بیشتر بیمارستان ها رویکردی آرشیوی به تصویربرداری اسناد داشته و بیشتر از این روش برای نگهداری پرونده های بیماران بستری استفاده می کردند. تمامی بیمارستان ها برای نمایه و اسکن پرونده ها از نرم افزارهای تصویربرداری اسناد استفاده می کردند. در مرحله دوم مطالعه در دو راند دلفی، در مجموع 129 مولفه برای الگوی نهایی استفاده از تصویربرداری اسناد، به تائید خبرگان رسید. الگوی نهایی شامل چهار بخش اصلی، برنامه ریزی برای پیاده سازی تصویربرداری اسناد، حداقل قابلیت های نرم افزار تصویربرداری اسناد، حداقل الزامات فرایند تصویربرداری اسناد و اجرای تصویربرداری اسناد در بخش مدارک پزشکی، بود.
    نتیجه گیری
    الگوی ارائه شده در مطالعه حاضر می تواند به بیمارستان ها، شرکت های ارائه دهنده خدمات تصویربرداری اسناد، کارشناسان اسناد و مدیریت اطلاعات سلامت برای استفاده از روش تصویربرداری اسناد کمک کند.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، تصویر برداری از اسناد، بیمارستان، بایگانی
  • علی یلفانی، مرضیه مختاری کرچگانی، فرزانه گندمی صفحات 265-276
    زمینه و هدف
    سندروم درد کشککی-رانی، یکی از رایج ترین اختلالات عضلانی-اسکلتی زانو می باشد. در این مطالعه اثر سه روش تمرین درمانی در آب (با و بدون کینزیوتیپ) ، بر درد، ناتوانی، تعادل پایدار و کیفیت زندگی زنان مبتلا بررسی شده است.
    روش بررسی
    در تحقیق نیمه تجربی حاضر، 45 زن مبتلا، به عنوان نمونه آماری انتخاب و تصادفا در سه گروه تمرین درمانی در آب، تمرین درمانی در آب با کینزیوتیپ موقتی و تمرین درمانی در آب باکینزیوتیپ دایمی، قرار گرفتند. جهت سنجش درد، ناتوانی، کیفیت زندگی و تعادل پایدار به ترتیب از پرسشنامه مک گیل، پرسشنامه ونکورف، پرسشنامه شرن بورن و بایودکس استفاده گردید. جهت مقایسه میانگین ها قبل و بعد از مداخله، از t-زوجی و جهت مقایسه میانگین ها بین گروه ها از آنوای یک-راهه استفاده گردید. سطح معناداری 004/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، بین اختلاف میانگین های پیش آزمون-پس آزمون در فاکتورهای درد، ناتوانی، تعادل ایستا و کیفیت زندگی بین سه گروه جز درد (002/0P=) تفاوت معناداری وجود نداشت. اما مقایسه پیش آزمون-پس آزمون، حاکی از معناداری کاهش درد (0001/0P=) ، کاهش ناتوانی (0001/0P=) و افزایش کیفیت زندگی (0001/0P=) در هر سه گروه بود. شاخص های تعادل در وضعیت چشم باز و چشم بسته بین پیش آزمون و پس آزمون در هر سه گروه تفاوت معناداری نداشت (004/0P>).
    نتیجه گیری
    تمرین درمانی در آب با کینزیوتیپ طولانی مدت بر کاهش درد بیماران اثرگذار بود؛ و از آن جایی که وجود درد روی کیفیت زندگی نقش موثری دارد بنابراین، احتمالا، حرکت درمانی در آب با کینزیوتیپ را، می توان به عنوان روش موثرتری، در درمان مبتلایان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: سندروم دردکشککی-رانی، آب درمانی، کینزیوتیپ، تعادل، درد، کیفیت زندگی
  • لیلا گل پسندحق، فرامرز زکوی، نجمه اعتمادی، منا عطایی صفحات 277-283
    زمینه و هدف
    افزایش تولید رادیکال های آزاد می تواند به استرس اکسیداتیو منجر شود که درپاتوژنز بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های دهان نظیر بیماری پریودنتال دخالت دارد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط آنتی اکسیدان های کلی بزاق و بیماری های پریودنتال صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق به صورت مورد – شاهدی در 15 بیمار مبتلا به پریودنتیت ، 15 بیمار مبتلا به ژنژیویت و 15 فرد سالم در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1390 انجام شد و آنتی اکسیدان های کلی بزاق این افراد به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    آنتی اکسیدان های کلی در افراد گروه کنترل، ژنژیویت و پریودنتیت بترتیب 19/0 ± 23/3 ، 16/0± 27/2 ، 18/0± 81/1 بود که نشان داد این تفاوت از نظر آماری معنی دار می باشد (0/001>P). ضمنا گروه کنترل با گروه ژنژیویت و پرودنتیت تفاوت معنی داری داشت (0/001>P) اما تفاوت معنی داری میان گروه ژنژیویت و پریودنتیت وجود نداشت (0/05<P).
    نتیجه گیری
    بیماری های پریودنتیت و ژنژویت با کاهش آنتی اکسیدان های کلی بزاق همراه هستند این در حالی است که تفاوت معنی داری در این کاهش بین بیماری پریودنتیت و ژنژویت مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: پریودنتیت، ژنژیویت، آنتی اکسیدان های کلی بزاق
  • حمیرا رشیدی، آرزو حافظی بیرگانی*، حاجیه بی بی شهبازیان، صدیقه نوح جاه صفحات 285-294
    زمینه و هدف

    تشخیص و درمان اختلالات کلسیم (هیپوکلسمی، هیپرکلسمی) و استئوپورز به عنوان مهمترین بیماری متابولیک استخوان اهمیت زیادی در طب داخلی و غدد دارد. تاکنون فرم هایی برای پرونده بیمار جهت تشخیص، درمان و پیگیری در منابع داخلی و خارجی تهیه نشده است. این پروژه با هدف طراحی حداقل داده های ضروری پرونده بیمار صورت گرفت.

    روش بررسی

    با استفاده از مطالعات ایرانی و خارجی فرم اولیه تهیه شد و با تکنیک دلفی نظر سنجی شد. در مرحله اول با نظر25 متخصص داخلی و 25 فوق تخصص غدد عناصری که75 درصد یا بیشتر گزینه زیاد را برای سوال انتخاب کرده بودند، به عنوان عنصر اصلی در پرونده گنجانده شد. عناصری که 50 درصد-75 درصد گزینه زیاد و متوسط را برای آنها انتخاب کرده بودند وارد مرحله دوم شد وتوسط 10 فوق تخصص غدد ارزیابی و پس از آنالیز عنصری که بیشتر و مساوی50 درصد گزینه ی زیاد را انتخاب کرده بودند به چک لیست نهایی اضافه شد.

    یافته ها

    عناصر اصلی انتخاب شده به صورت چک لیست بیماری ارائه گردید و حداقل داده ضروری در هفت کلاس دموگرافیک، تاریخچه، علائم، نشانه ها، یافته آزمایشگاهی، روش درمانی مدیکال و جراحی و پیگیری بیماری ارائه شد. 82 از 140 آیتم هیپوکلسمی، 85 از 158 آیتم هیپرکلسمی و 158 از 187 آیتم استئوپورز امتیاز را بدست آوردند.

    نتیجه گیری

    داده های مطالعه که به عنوان عناصر نهایی جهت ثبت در پرونده و در قالب الگوی کاربردی ارائه گردیدند و شامل مهمترین داده های مطالعات منتشر شده قبلی بودند.

    کلیدواژگان: هیپوکلسمی، هیپرکلسمی، استئوپورز، حداقل داده ضروری
  • محمود جهانگیرنژاد، آذرنوش آریان کیا، حاجیه بی بی شهبازیان، نگین کعبی صفحات 295-302
    زمینه و هدف
    بیماری های پریودنتال، جز بیماری های التهابی می باشد؛ دیابت اثر مخرب بر بافت های پریودنتال دارد و پریودنتیت ششمین عارضه دیابت شناخته شده است. این مطالعه، به منظور تعیین CPITN در بیماران دیابتیک نوع II و مقایسه آن با بیماران غیر دیابتی در بیمارستان گلستان در شهرستان اهواز در سال 97-96 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اپیدمیولوژیک- تحلیلی 115 بیمار مبتلا به دیابت نوع II و 115 فرد سالم مراجعه کننده به بیمارستان گلستان اهواز در رده سنی (60-35) سال بصورت تصادفی انتخاب شدند. و با گرفتن رضایت ضمنی، اطلاعات دموگرافیک بیماران (سن، جنس و میزان تحصیلات) و دفعات مراجعه به دندان پزشک، وضعیت دیابت براساس آخرین آزمایشات و شاخصCPITN در پرسشنامه ثبت شد و اطلاعات جمع آوری شده با آزمون کای اسکوئر آنالیز و در نرم افزار SPSS مقایسه شدند.
    یافته ها
    شاخص CPITN در بیماران دیابتیک به طور معناداری از افراد سالم بیشتر بود. مقایسه این شاخص بین دو گروه از لحاظ تعداد دفعات مسواک زدن، دفعات مراجعه به دندانپزشک، سن، تحصیلات معنادار شد ولی از لحاظ جنس معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    دیابت باعث افزایش نیاز به درمان پریودنتال می شود. این تغییر وابسته به جنس نمی باشد و ناشی از اثر مخرب دیابت بر انساج پریودنشیوم و کاهش میزان ترشح بزاق توجیه می شود. توصیه می شود در مرکز دیابت آموزش بهداشت ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، دیابت ملیتوس، شاخص نیاز به درمان پریودنتال، CPITN
  • شکوه تقی پور ظهیر، فرزانه سادات میرجلیلی * صفحات 303-314
    زمینه و هدف

    لنفوم اولیه ی سیستم عصبی مرکزی نوعی لنفوم غیرهوچکین مهاجم نادر و اکسترانودال است که معمولا مغز، نخاع ، مننژ و یا چشم را درگیر می کند. در این مطالعه ما به بررسی کلینیکوپاتولوژی این بیماری و میزان بقا در بیماران شهر یزد پرداخته ایم.

    روش بررسی

    کلیه نمونه های مربوط به لنفوم های سیستم عصبی مرکزی از ابتدای سال های 1389 تا پایان 1394 از گروه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد استخراج و وارد چک لیست از قبل تهیه شده گردید. میزان بقا با مراجعه به مطب پزشکان انکولوژیست و نیز تماس تلفنی با بیمار مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    این مطالعه بر روی 15 بیمار با لنفوم اولیه سیستم عصبی مرکزی انجام شد از این تعداد 7 نفر (7/46 %) مرد و 8 نفر (3/53%) زن بودند. بیشتر بیماران با نقایص حرکتی (3/33%) ، علایم افزایش فشار داخل مغز (7/26%) و تشنج (20%) مراجعه کرده بودند. در تمامی موارد از نوع لنفوم منتشر سلول B و 3/13% از نوع درجه بالا بود. در بیشتر موارد (80%) ضایعه در یکی از نیمکره های مغزی بود. بیشترین فراوانی مربوط به لوب تمپورال و پریتال بود.

    نتیجه گیری

    لنفوم اولیه ی سیستم عصبی مرکزی نوعی لنفوم غیرهوچکین مهاجم نادر و اکسترانودال هست. وضعیت کلینیکوپاتولوژی این بیماری در مطالعه ی ما، تنها با تفاوت های اندک، مشابه با سایر مطالعات بود. میانگین بقا در بیماران بدون نقص ایمنی، اختلاف معناداری با بیماران مبتلا به نقص ایمنی نداشت.

    کلیدواژگان: لنفوم اولیه، دستگاه عصبی مرکزی، کلینیکوپاتولوژی
  • همت الله مرادی، فهیمه اسفرجانی*، محمد مرندی صفحات 315-328
    زمینه و هدف

    کنترل میزان کلسیم سیتوزولی به دلیل نقش عمده انقباض عضلانی به دقت صورت می گیرد. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی تغیرات SERCA2a، اصلی ترین انتقال دهنده کلسیم، و PLN ، پروتئین مهاری آن، با تمرین ورزشی بود.

    روش بررسی

    18 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در سه گروه تمرین ورزشی هوازی (AET) ، تمرین اینتروال شدید (HIIT) ، و کنترل (CO) قرار گرفتند. گروه AET و HIIT به ترتیب با سرعت های، 12 تا 15، و 25 تا 30 ، 5 روز در هفته و به مدت 8 هفته بر روی تردمیل دویدند. در پایان عضله بازکننده طویل انگشتان (EDL) و عضله نعلی (Sol) خارج شد و محتوی پروتئین های SERCA2a و PLN با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. آزمون آنالیز واریانس یک راهه، آزمون t استودنت مستقل، و آزمون آنالیز واریانس دوراهه در سطح معنی داری (05/0α=) برای تحلیل آماری استفاده گردید.

    یافته ها

    از نظرمحتوی پروتئینی SERCA2a بین عضلات EDL و SOL گروه کنترل (001/0=p) و گروه AET (030/0=p) تفاوت معنی داری وجود داشت. اما تفاوت محتوی پروتئینی PLN بین عضلات EDL و SOL تنها در گروه AET معنی داری بود (007/0=p). به علاوه، بین گروه های کنترل، AET و HIIT از نظر محتوی SERCA2a (046/0= p) و PLN (006/0= p) اختلاف معنی دار بود. همچنین، بین شدت تمرین و نوع تار عضلانی بر محتوی پروتئینی SERCA2a (042/0= p) و محتوی پروتئینی PLN (008/0=P) اثر تعاملی معنی داری مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به عملکرد بهینه عضلانی، به ویژه عوامل موثر بر انتقال کلسیم، در نظر گرفتن همزمان نوع تار عضلانی و شدت تمرین متناسب با آن ضروریست.

    کلیدواژگان: پروتئین فسفولمبان، پمپ کلسیمی آ، ت، پ آز شبکه سارکوپلاسمی (SERCA2a)، تمرین اینتروال شدت بالا، تمرین ورزشی هوازی
  • ناهید پیرایه، محمد جعفر شاطر زاده، حسین نگهبان، محمد مهرآور، ندا مصطفایی صفحات 329-338
    زمینه و هدف
    تشخیص دقیق و تمایز ضعف عضله چهارسرران بین درجات خفیف و متوسط تا شدید استئوآرتریت زانو می تواند به درمان به موقع و پیشگیری از عوارض بیشتر در این بیماران کمک نماید. بنابراین هدف ما از انجام این مطالعه، ارزیابی دقت اندازه قدرت عضله چهارسرران و تعیین مطلوب ترین نقطه برش آن در ایجاد تمایز بین دو گروه استئوآرتریت زانو بود.
    روش بررسی
    در کل 130 بیمار استئوآرتریت زانو بر پایه سیستم درجه بندی Kellgren-Lawrence (KL) ، به دو گروه 65 نفره با علائم رادیوگرافی خفیف (درجه 2≥KL) و 65 بیمار با درجه علائم رادیوگرافی متوسط تا شدید (درجه 3≤KL) تقسیم بندی شدند. قدرت عضله چهارسرران با استفاده از دینانومتر ایزومتریک ارزیابی شد. دقت این اندازه توسط محاسبه حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی ROC (Receiver Operating Characteristic) ، نسبت درست نمایی و ارزش اخباری تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ی ما نشان داد که قدرت عضله چهارسرران حساسیت بالا و سطح خوبی از دقت را در ایجاد تمایز بین دو گروه بیماران استئوآرتریت زانو دارد. همچنین، بر پایه نتایج نسبت درست نمایی و ارزش اخباری، قدرت عضله چهارسرران به ترتیب توانایی خوبی برای خروج درجه متوسط تا شدید بیماران استئوآرتریت زانو و تشخیص دقیق بیماران درجه خفیف دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما شواهدی برای دقت خوب قدرت عضله چهارسرران در ایجاد تمایز بین دو گروه بیماران استئوآرتریت زانو فراهم می کند. بنابراین، پیشنهاد می شود که این شاخص قبل از برنامه ریزی برای درمان این بیماران، مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، قدرت عضله چهارسرران، دقت تشخیصی
  • صفحات 339-345
    زمینه و هدف
    بسیاری از مردم معتقدند که چشمه های آبگرم در درمان بسیاری از بیماری های پوستی موثر هستند، اما آنها از وجود مواد رادیواکتیو طبیعی که ممکن است در این چشمه ها یافت شوند بی اطلاع هستند. مواد رادیواکتیو با گسیل پرتوهای مختلف می توانند میزان دز دریافتی مردم و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. هدف از انجام این مطالعه تخمین دز موثر سالانه و خطر مازاد ابتلا به سرطان ناشی از گامای طبیعی در کنار چشمه آبگرم روستای گراب شهرستان بهبهان است.
    روش بررسی
    برای اندازه گیری آهنگ دز گاما، در چشمه آبگرم و اطراف آن شش نقطه در نظر گرفته شد. با استفاده از سرویمتر RDS-31 میزان آهنگ دز در این نقاط در چهار فصل سال اندازه گیری شد. همچنین دزیمتر در دو ارتفاع cm5 و m 1 قرار داده شد و آهنگ دز در هر نقطه به مدت 10 دقیقه قرائت و ثبت شد.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین مقدار آهنگ دز جذبی در فصل تابستان و زمستان به ترتیب 392 و 42 به دست آمد. دز موثر سالانه جذب شده در نقطه 1 (مظهر چشمه آبگرم) به طور میانگین 4/0 محاسبه شد. خطر مازاد ابتلا به سرطان نیز در این نقطه با بیشترین مقدار برابر با 3-10×60/1 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان دز موثر سالانه و خطر مازاد ابتلا به سرطان ناشی از گامای طبیعی در چشمه آبگرم بیش از مقدار میانگین جهانی است اما این مقادیر برای ساکنین روستای گراب کمتر از میزان استاندارد است.
    کلیدواژگان: آبگرم بهبهان، دز موثر سالانه، خطر مازاد ابتلا به سرطان در طول زندگي، سرويمتر RDS-31
|
  • Farid Imanzadeh, Hadi Jafari Tabar, Saleh Tajali , Amir Hossein Hosseini, Beheshteh Alang, Ali Akbar Sayari, Pejman Rouhani, Katayon Khatami , naghi dara Pages 235-243
    Background and Objectives
    Diarrhea refers to the passage of three or more loose of watery stools per more than 15ml/kg/day in infant or >200 gr/day in older children and adolescence. Selenium (Se) is suggested, like other trace mineral and anti-oxidant enzymes, is one of the important immune factor that neutralized free oxygen radicals. Selenium deficiency leads to occurrence of bacterial infections, hair fall, loss of skin elasticity, or disease progression of some viral infections. Recent research has suggested that selenium deficiency has role in gastroenteritis therefore we designed a study for relation between serum selenium level and acute gastroenteritis.
    Subjects and
    Methods
    This is a case-control study which performed on 80 infants and children in the range of 6-36 month of age. In case group were 35 children with acute gastroenteritis and in control group were 45 healthy children. We measured serum selenium level by atomic absorption via spectrophotometer method. In control group performed once and in the case group twice during admission and recovery phase 7-10 days after treatment.
    Results
    The mean serum selenium level in the acute phase was 80.8±18.2 µg/L and after 7-10 days in recovery phase was 105.6±18.4 µg/L. Mean serum selenium in control group was 94.5±15.3 µg/L. Serum selenium level decreased significantly in severe dehydration than mild and moderate dehydration (P<0.001). There was no relationship between selenium level with age, weight, sex, breastfeeding, socioeconomic and underlying disease.
    Conclusion
    The results of this study indicate that decrease selenium level in acute phase of gastroenteritis compared to control group and significantly lower than in recovery phase. We suggest during treatment of gastroenteritis, attention to selenium deficiency need to be made
    Keywords: Serum Selenium Level, Gastroenteritis
  • Javad Zarei, Ahmad Azizi, MohammadHiwa Abdekhoda, Sara Sakipour Pages 245-263
    Background and Objectives
    In the past decade, hospitals in Iran have been heavily interested in electronic storage of paper based medical records using document imaging. But there is no specific guidance or instruction for hospitals in Iran regarding the use of this method. Therefore, the purpose of this study was to design a model for the use of document imaging for paper based medical records keeping in hospitals.
    Subjects and
    Methods
    This is cross-sectional and descriptive study was conducted in two phases since 2012 to 2017. In the first phase, the use of document imaging method was investigated in eight hospitals in Khuzestan province. Data were collected using a checklist and on-site visits from hospitals. In the second stage, a model was proposed for using document imaging to keep medical records in hospital. This model presented as a questionnaire and was distributed to 25 experts. The validity of the proposed model was tested in two steps using the Delphi method. In each stage, descriptive statistics methods were used for data analysis.
    Results
    The results of the first phase showed that most hospitals used document imaging as archive for keeping inpatient medical records. All hospitals used document imaging software to index and scan records. In the second phase of the study in two Delphi rounds, overall 129 components for the final model of document imaging implementation were approved by the experts. The final model consists of four main parts, planning for document imaging implementation, the minimum capabilities of document imaging software, the minimum requirements for the process of document imaging, and the implementation of the document imaging in the medical records department.
    Conclusion
    The model presented in this study can help hospitals, document imaging service providers, document and health information management specialists to use the document imaging method
    Keywords: Medical record, Document imaging, Hospital, Filing
  • Ali Yalfani, Marzieh Mokhtari Karchagani, Farzaneh Gandomi Gandomi Pages 265-276
    Background and Objective
    Patellofemoral pain syndrome is the most common knee musculoskeletal disorder. The aim of this study was to evaluate three therapeutic protocols’ effects on pain, disability, static balance and quality of life in women with patellofemoral pain syndrome.
    Subjects and
    Methods
    In this semi-experimental study, 45 women with patellofemoral pain syndrome were selected and divided randomly into three exercise groups: aquatic therapy, aquatic therapy with temporary kinesiotape and aquatic therapy with permanent kinesiotape. In order to assess the pain, McGuillan's questionnaire was used, to assess the disability, Vanukurf questionnaire was used, to assess the balance, Biodex Balance System was employed, and to assess the quality of life changes, Sherne Bourne questionnaire was used. Paired sample t-test and one way ANOVA were used to means comparison. We considered α 0.004.
    Results
    The results showed, except for pain (P=0.002), there was no significant difference between the pretest-posttest mean differences in disability, static balance and quality of life among the groups. However, the results of t-test showed significant differences between pretest and posttest of these three factors. Pain relief was significant in sensory (P=0.001), as well as disabilit (P=0.001) and quality of life (P=0-.001) were significant. Balance factors in open eyes and in closed eyes position were not significant between pretest to posttest in all of three groups.
    Conclusion
    Aquatic therapy with permanent patella kinesiotaping had more effect on pain reduction. On the other hand, pain can effect on quality of life, so we recommend aquatic therapy with kinesiotape as an effective protocol to patients with patellofemoral pain syndrome
    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Aquatic therapy, kinesiotape, Balance
  • Leila GolPasand Hagh, Faramarz Zakavi, Najmeh Etemadi, Mona Ataii Pages 277-283
    Background and Objective
    Increase in free radicals leads to oxidative stress which is implicated in the pathogenesis of many systemic and oral diseases such as periodontal disease. The aim of this study was to find the relationship between the salivary total antioxidant level and periodontal disease.
    Subjects and
    Methods
    This case control study included 15 patients with periodontitis, 15 patients with gingivitis and 15 controls were recruited from patients referring to Ahwaz Dental School in 1390-1391. The levels of salivary total antioxidants were evaluated using Spectrophotometry method.
    Results
    Control group had significantly higher total salivary antioxidant level compared with patients with gingivitis and periodontitis (P<0.001).The difference between total salivary antioxidant level in patients with gingivitis and periodontitis was not significant (P>0.05).
    Conclusion
    The findings demonstrate an inverse relationship between total antioxidant level with development of periodontitis and gingivitis
    Keywords: Gingivitis, Periodontitis, Total salivary antioxidant
  • Homeira Rashidi, Arezo Hafezi Birgani, Hajieh bibi Shahbazian, Sadighe Nohjah Pages 285-294
    Background and Objective

    Diagnosis and treatment of calcium disorders (hypocalcemia and hypercalcemia) and osteoporosis as the most important metabolic bone disease, are of great importance in internal medicine and endocrine diseases. There is no checklist of patient records for diagnosis, treatment and follow up in Iranian and foreign resources. This study was designed to provide minimum data set for registration in patient medical records.
    Subjects and

    Methods

    Using Iranian and foreign published literature, a preliminary data form was prepared and evaluated using Delphi technique. In first stage the opinions of 25 internal specialists and 25 endocrinologists who selected 75% or more as"high" for a data question were included as main element in record. In the second stage, elements selected as "high" or "middle" (50-75 %) were assessed by 10 endocrinologist and analyzed. Elements that had greater than or equal to 50% chose "high" were added to final checklist.

    Results

    Selected elements presented as checklist, and minimum data set in 7 categories: demographic information, history, symptoms, signs, paraclinical data, treatment and follow-up for disease presented. The scores for osteoporosis was 158 out of 187, while hypocalcemia was 82 of 140 and hypercalcema was 85 of 158.

    Conclusion

    These final elements provide as an applied pattern for registration in patients’ medical records and contain the most important elements in the published literature

    Keywords: Hypocalcemia, Hypercalcemia, Osteoporosis, Minimum Data Set
  • Mahmoud Jahanirinejad, Azarnoush Arian Kia, Hajia Bibi Shahbazian, negin kaabi Pages 295-302
    Background and Objective
    Periodontal disease is among the most common inflammatory diseases. Diabetes is a risk factor for greater periodontal destruction. Periodontitis is recognized as the sixth serious complication of diabetes. The aim of the present study was to compare the community periodontal index of treatment needs (CPITN) of type 2 diabetic patients compared to nondiabetic patients referred to Ahvaz Golestan hospital in 2017-2018.
    Subjects and
    Methods
    The present analytic epidemiological study was conducted on 115 type 2 diabetic patients and 115 nondiabetic patients (age range, 35-60 years) referred to Ahvaz Golestan hospital. The subjects were selected, randomly. Written informed consent was obtained from all participants. Demographic parameters including age, gender, education level and data about frequency of dental visits, blood glucose indices and CPITN index were collected. Data were analyzed using a Chi-Square analysis and SPSS.
    Results
    The CPITN index in diabetic patients was significantly higher than nondiabetic patients. The difference of CPITN index regarding behavior of tooth brushing, frequency of dental visits, age, and education level was significant between two groups, but concerning the gender no significant difference was found between two groups.
    Conclusion
    People with diabetes are more likely to experience periodontal disease. The results of present study indicated that diabetic patients need more periodontal treatment, but the gender did not affect these results. This could be explaining the destructive effect of diabetes on periodontitis tissues and decreased salivary secretion. Therefore, diabetes education programs are recommended
    Keywords: Periodontal disease, Diabetes Mellitus, Community Periodontal Index of Treatment Needs (CPITN)
  • Shokouh Taaghipour Zahir, Farzaneh, Sadat Mirjalili Professor of Pathology.Department of Pathology, School of Medicine, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran. Pages 303-314
    Background and Objective

    Primary central nervous system lymphoma is a rare, extra-nodal non‐Hodgkin's lymphoma. It commonly involves brain, meninges or eyes. In this study, we investigated its clinicopathological features and survival rate in Yazd.
    Subjects and

    Methods

    All samples related to the central nervous system lymphomas were extracted from 2011 to 2016 at Pathology Department of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran. They were registered in the pre-designed check-lists. Survival rates were evaluated by referring to the physicians' offices, and also by calling on the patients.
    Subjects and

    Methods

    All samples related to the central nervous system lymphomas were extracted from 2011 to 2016 at Pathology Department of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran. They were registered in the pre-designed check-lists. Survival rates were evaluated by referring to the physicians' offices, and also by calling on the patients.

    Results

    The present study was performed on 15 patients with primary central nervous system lymphoma including 7 males (46.7%) and 8 females (53.3%). The most common clinical presentations were motor deficits (33.3%), increased intra-cranial pressure (26.7%) and seizure (20%) respectively. All cases were diffuse large B-cell lymphoma, and high grade in 13.3% of cases. In most of cases (80%), the lesion was in one of the cerebral hemispheres. The most frequent sites were the temporal and parietal lobe.

    Conclusion

    Primary central nervous system lymphoma is a rare, invasive, extra-nodal non‐Hodgkin's lymphoma. In our study, its clinicopathological feature was similar to the other studies. The mean survival rate in patients with immune-deficiency was not significantly different from patients without immune-deficiency

    Keywords: Primary lymphoma, Central nervous system, Clinicopathology
  • Hemmat Allah Moradi, Fahimeh Esfarjani, Mohammad Marandi Pages 315-328
    Background and Objective

    The control of cytosolic calcium is precisely due to its major role in the muscle contraction. So, we investigated the changes in FULL NAME FIRST (SERCA2a), the most important calcium transmitter, and its inhibitory, (Phospholamban Proteins (PLN), with exercise.
    Subjects and

    Methods

    Eighteen adult male Wistar rats were placed in three groups, aerobic exercise training (AET), high intensity interval training (HIIT), and control group (CO) .The AET and HIIT groups ran on treadmill at speeds of 12-15 (m/min), and 25 to 30 (m/min), respectively, 5 days a week for 8 weeks. At the end, the extensor digitorum longus (EDL) and soleus (sol) muscles were extracted and the concentration of SERCA2a and PLN proteins were measured using ELISA kits. One way ANOVA, independent t-test, and two-way analyze of variance at the significance level (α = 0.05) were used.

    Results

    In terms of SERCA2a, there was a significant difference between the EDL and SOL muscles in the control group (P=0.001) and the AET group (P=0.030). Also, there was a significant difference in PLN between EDL and SOL muscles only in the AET group (P=0.007). Also, there was a significant difference between the control groups, AET and HIIT in terms of SERCA2a (P=0.046) and PLN (P=0.006). In addition, an interactive effect was observed between exercise intensity and muscle fiber type on the SERCA2a (P =0.042) and also PLN (P = 0.008).

    Conclusion

    To achieve optimal muscle function, especially factors affecting calcium transmission, it is necessary to consider simultaneously the type of muscle fiber and the intensity of exercise appropriate to it

    Keywords: SERCA2a calcium ATPase, Phospholamban Protein, High interval intensity training, Aerobic exercise
  • Nahid Pirayeh, Mohammad Jafar Shaterzadeh Yazdi, Hossein Negahban, Mohammad Mehravar, Neda Mostafaee Pages 329-338
    Background and Objective
    Accurate diagnosis and discrimination of quadriceps muscle weakness between mild and moderate to severe grades of knee osteoarthritis (OA) can help timely treatment and prevention of future complications. Thus, our aim of this study was to evaluate the accuracy of quadriceps strength measure and to determine its optimal cutoff point in discriminating between two groups of mild and moderate to severe knee OA radiographic sign.
    Subjects and
    Methods
    Based on the Kellgren-Lawrence (KL) grading scale, a total of 130 knee OA patients were classified into 65 patients with mild (a KL grade≤ 2) and 65 patients with moderate to severe (a KL grade≥3) radiographic sign. Quadriceps muscle strength was assessed using isometric dynamometer. The accuracy of this measure was determined by calculation of sensitivity, specificity, area under the Receiver Operating Characteristic (ROC) curve (AUC), likelihood ratios (LR), and predictive values (PV).
    Results
    Our results showed that quadriceps muscle strength had high sensitivity and good level of accuracy in discriminating between the two groups of knee OA patients. Also, based on LR and PV results, quadriceps muscle strength had good ability for ruling out moderate to severe grade of knee OA patients and accurate diagnose of mild grade of patients, respectively.
    Conclusion
    Our findings provide evidence for good accuracy of quadriceps muscle strength in discriminating between the two groups of knee OA patients. Thus, it may be recommended that this measure be evaluated before planning for intervention
    Keywords: Knee osteoarthritis, Quadriceps muscle strength, Diagnostic accuracy
  • Pages 339-345
    Background and Objectives
    Many people believe that hot water springs are effective in treating many skin diseases, but they are unaware of the presence of natural radioactive substances that may be found in these springs. Radioactive substances with different ray emission can increase the dose rate of people and risk of cancer. The aim of this study is to estimate the annual effective dose and excess lifetime cancer risk (ELCR) due to natural gamma near Garab hot water spring in Behbahan city.
    Subjects and
    Methods
    To measure of gamma dose rate in the hot water spring and around it, six points were considered. The dose rate in these areas was measured using the RDS-31 Survey meter in four seasons of the year. Also the dosimeter was placed at two heights of 5 cm and 1 m, and the dose rate was read and recorded for 10 minutes in any point.
    Results
    The maximum and minimum amount of absorbed dose rate was obtained in Summer and Winter 392 nGy/h and 42 nGy/h, respectively. The annual effective dose at point 1 (nearby the principle hot water source) was calculated 0.4 mSv. The excess lifetime cancer risk was gained at this point with the highest value of 1.60×10-3.
    Conclusion
    The results of this study showed that the annual effective dose and excess lifetime cancer risk of natural gamma in the hot water spring is higher than the global average but, these values are lower than the standard for residents of the Garab village
    Keywords: Hot water spring of Behbahan, Annual effective dose, Excess lifetime cancer risk, RDS-31 Survey meter