فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور - سال ششم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1386)

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال ششم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1386)

  • 130 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/08/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی ناظری آستانه، ناهید خواجه موگهی، سیروس پاک سرشت، اصغر رمضانی صفحه 135
    پژوهش حاضر اثر مداخله چند بخشی در جلوگیری از دلیریوم بعد از عمل جراحی قلب باز را بررسی کرده است.
    روش بررسی
    در این مداخله بالینی که بر روی 32 بیمار 45 تا 70 ساله بعد از عمل جراحی قلب باز در دو گروه 16 نفره همتا شده انجام گرفت. از روز دوم بعد از عمل تا سه روز بعد، شش شاخص خطر شامل اختلال شناختی، بینایی و شنوایی، کم آبی، بی تحرکی و محرومیت از خواب مورد ارزیابی قرار گرفتند و مداخله با روش استاندارد بر روی گروه مورد انجام شد. بروز دلیریوم بوسیله مصاحبه بالینی بر اساس DSM- IV- TR دو بار در روز (صبح و عصر) تعیین گردید. داده ها به کمک آزمونهای t و مقایسه نسبتها (S- Plus) تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانه تعداد کل شاخص های خطر و بی تحرکی در گروه مورد نسبت به گروه شاهد، کاهش معنی داری داشتند. سایر شاخص های خطر و بروز دلیریوم تمایل به کاهش نشان دادند.
    نتیجه گیری
    پیشگیری اولیه دلیریوم، احتمالا موثرترین روش درمان آن است.
    کلیدواژگان: شاخص خطر دلیریوم، برنامه پیشگیرانه دلیریوم، جراحی قلب باز
  • آرش عزیزی، شیرین لواف، بتول دهبان نژاد صفحه 143
    گرانولهای فوردایس بصورت پاپلوهای زرد یا سفید رنگ می باشند که می توانند در مخاط دهان بخصوص در مخاط باکال و لب بالا دیده شوند. آنها غده چربی اکتوپیک می باشند که بوسیله اپی تلیوم پوشیده شده اند گرانول فوردایس تقریبا در 82 درصد جمعیت دیده می شوند. این گرانولها بصورت کلینیکی تشخیص داده شده و احتیاج به بیوپسی ندارند. هدف اصلی از این تحقیق مقایسه کلسترول و تری گلیسیرید خون در افراد دارای گرانول فوردایس و افراد فاقد این گرانول می باشد.
    روش بررسی
    98 بیمار در 2 گروه، گروه A، 50 بیمار (45 مرد و 5 زن) دارای گرانول فوردایس و گروه B شامل 48 بیمار (38 مرد و 10 زن) فاقد گرانول فوردایس انتخاب شدند. سن بیماران مورد مطالعه 75-30 سال بود و از افراد دو گروه آزمایش کلسترول و تری گلیسیرید خون بعمل آمد و نتایج آنها با هم مقایسه گردید. نتایج تحقیق بوسیله T- test آنالیز شدند.
    یافته ها
    مطالعه مذکور نشان داد که در دو گروه ذکر شده، مقدار تری گلیسیرید و کلسترول خون از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نشان نمی دهند.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که گرانولهای فوردایس صرفا غدد چربی اکتوپیک بوده و جز آناتومی نرمال به حساب می آیند و وجود یا عدم وجود آنها نشانده افزایش کلسترول و تری گلیسیرید خون نمی باشد.
    کلیدواژگان: گرانول فوردایس، تری گلیسیرید، کلسترول
  • غلامحسین نوروزی نژاد، کاظم رادان، محسن حسینی پور صفحه 147
    برای تعیین اینکه چه نوع خدمات روانپزشکی برای جامعه مورد نیاز می باشد لازم است از میزان شیوع انواع اختلالات روانپزشکی آگاهی داشته باشیم. تغییرات شناختی- هیجانی در بیماران جسمی بخصوص اگر سیر مزمن و تحلیل برنده مانند بیماران دیالیزی داشته باشند بیشتر دیده می شود. در تحقیق حاضر برای بررسی شدت و میزان شیوع علایم افسردگی در بیماران دیالیزی 60 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه که تحت درمان به روش همودیالیز بودند در یک مقطع چهار ماهه مورد بررس قرار گرفتند.
    روش بررسی
    به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر از دو پرسشنامه جمعیت شناسی و آزمون بک که شدت برخی علایم شایع افسردگی را تعیین می کند استفاده شد. پس از گردآوری اطلاعات بدست آمده با استفاده از برنامه آماری SPSS و به کمک آزمون آماری کای- 2 با سطح معنی دار P<0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این تحقیق افراد مورد مطالعه 60 نفر شامل 23 نفر زن و 37 نفر مرد بودند که مشخص شد که فقط 5 نفر (8.3 درصد) دارای نمره آزمون بک کمتر از 10 و غیره افسرده می باشند و 55 نفر (91.7 درصد) آنها دارای نمره آزمون بک بین 11 تا 40 بودند. که این میزاع شیوع افسردگی 5 تا 6 برابر شیوع افسردگی در جمعیت عمومی می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد که درصد قابل توجهی از بیماران همودیالیز دچار افسردگی همراه می باشند. ضرورت ارزیابی روان شناختی این بیماران و حضور روانپزشک، روانشناس و مددکار در تیم درمانی و فعال شدن خدمات روانپزشکی مشاوره- رابط در بیمارستانهای عمومی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماران همودیالیزی، آزمون بک
  • نغمه قاری زاده، طاهره ظاهری، محمدحسین حقیقی زاده صفحه 153
    مشکلاتی نظیر نشت لبه ای، پوسیدگی ثانویه و واکنش پالپی اغلب پس از ترمیم های کامپوزیت وجود دارد و یکی از دلایل عمده این مشکلات کاهش میزان سختی می باشد. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه چهار روش مختلف پر کردن مواد همرنگ دندان و تاثیر هر یک در میزان سختی ایجاد شده در ترمیم های کلاس 2 صورت گرفت.
    روش بررسی
    در 40 دندان پره مولر بالا که سالم و بدون پوسیدگی بودند یک حفره مزیالی استاندارد تراشیده شد. دندانها به صورت اتفاقی به 4 گروه تقسیم شدند. در گروه اول دندانها با استفاده از نوار تریکس فلزی و وج چوبی پر شدند. در گروه دوم از ماتریکس شفاف و وج های نور استفاده شد. در گروه سوم نوار ماتریکس فلزی، وج چوبی به همراه Light- Tip و در گروه چهارم که از نوار ماتریکس فلزی، وج چوبی و شیشه بایو گلاس استفاده شد. هر دندان از بعد مزیودیستال و از مرکز ترمیم توسط تیغه الماسی دستگاه برش به دو نیمه برش داده شد. دندان های برش داده شده در اپوکسی رزین مانت شدند سپس با استفاده از دستگاه سختی سنج ویکرز ریز سختی نمونه ها در 9 نقطه به فاصله 100 و 500 و 2500 میکرون از کف جنجیوال و فواصل 100 و 750 و 1300 میکرون از دیواره آگزیال سنجیده شد نتایج تحقیق با استفاده آنالیز واریانس و Mann Whiteny ارزیابی شدند.
    یافته ها
    گروه دوم بیشترین میزان ریز سختی را نشان داد که با سایر گروه ها تفاوت آماری قابل ملاحظه داشت. گروه اول کمترین میزان ریز سختی را داشت.
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد استفاده از ماتریکس شفاف بیشترین میزان ریز سختی را در ترمیم های کلاس 2 رزین کامپوزیت باعث می شود. استفاده از ابزارهای هادی نور در ترکیب با ماتریکس فلزی و وج چوبی باعث افزایش میزان ریز سختی رزین کامپوزیت نسبت به استفاده از ماتریکس فلزی می شود.
    کلیدواژگان: ریز سختی، کامپوزیت نوری، نوار فلزی، نوار شفاف، بایو گلاس، لایت تیپ
  • جعفر آی، علی اکبر نکوییان، جواد شجاعی صفحه 159
    تستوسترون آنانتات (TE) به دلیل دارا بودن اثرات آنابولیکی به عنوان داروی افزایش وزن و افزایش قدرت عضلات در جوانان و ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرد، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که غلظت بالای این دارو در پلاسمای خون ممکن است بر فعالیت طبیعی بافت های مختلف بدن از جمله بافت عضله قلب اثر داشته باشد، لذا در تحقیق حاضر تاثیر غلظت بالای داروی تستوسترون آنانتات بر تغییرات هیستولوژیکی، مقدار آنزیم کراتین کیناز (CK- MB) و مقدار گلیکوژن ذخیره شده در سلولهای عضله قلب در موشهای صحرایی نر بالغ مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 120 موش صحرایی نر بالغ نژاد چارلز ریور در پنج گروه به صورت زیر تقسیم بندی شدند. گروه 1- کنترل بدون تزریق یا عمل جراحی- گروه 2- گنادکتومی شده تیمار با تستوسترون آنانتات (5 میلی گرم TE به ازای هر 100 گرم وزن بدن به صورت تزریق داخل صفاقی و به مدت 60 روز)- گروه 3- گنادکتومی شده دریافت کننده حجمی مساوی از حلال دارو (روغن زیتون)- گروه 4- گنادکتومی نشده دریافت کننده تستوسترون انانتات- گروه 5- گنادکتومی نشده دریافت کننده حلال دارو. 60 روز پس از شروع آزمایش، نمونه های سرم خون جهت اندازه گیری میزان هورمون تستوسترون و آنزیم CK- MB و همچنین نمونه های بافت عضله قلب، از بطن چپ نیز مطالعه هیستو موروفولوژی و هیستو کمیستری تهیه گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت سمی هورمون تستوسترون و CK- MB در گروه های دریافت کننده TE نسبت به گروه کنترل و دیگر گروه ها در سطح بالاتری بود (P<0.001) مطالعات میکروسکوپی مقاطع بافت عضله قلب نشان داد که طول و عرض هسته و سلولهای عضله قلب در گروه های دریافت کننده دارو در مقایسه با گروه کنترل و سایر گروه های دیگر افزایش معنی داری داشته است (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این نتایج بیانگر آن است که هورمون تستوسترون انانتات بصورت اگزوژن و با مقدار بالا توانسته است اندازه طول و عرض هسته و سلولهای ماهیچه قلب را افزایش دهد همچنین مطالعات هیستو کمیستری و اندازه گیری آنزیم CK- MB نشان داد که افزایش هورمون تستوسترون باعث افزایش ذخیره گلیکوژن و افزایش CK- MB که یکی از فاکتورهای وقوع انفارکتوس می باشد، و افزایش ذخیره گلیکوژن در سلولهای عضله قلب می تواند فرد را در معرض خطرات جدی از جمله بیماری ذخیره گلیکوژن و انفارکتوس قلبی قرار دهد.
    کلیدواژگان: تستوسترون انانتات، هیستولوژی، سلولهای عضله قلب، موش صحرایی
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، محسن خلیلی، سیده فاطمه مهدوی سلیمی صفحه 168
    هدف
    هیپرآلژزی یکی از علایم بارز دیابت قندی در میان مدت محسوب می شود که بر کیفیت زندگی افراد مبتلا تاثیر دارد. با توجه به وجود شواهد تحقیقاتی مبنی بر اثر ضد دیابتی بوزیدان، در این بررسی اثر ضد دردی ریشه این گیاه در موشهای صحرایی دیابتی شده در مراحل حاد و مزمن آزمون فرمالین مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    موشها به شش گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با بوزیدان، کنترل دریافت کننده سدیم سالیسیلات، دیابتی، دیابتی دریافت کننده سدیم سالیسیلات، و گروه دیابتب تیمار شده با بوزیدان تقسیم شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم بطور داخل صفاقی استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار با بوزیدان نیز پودر مخلوط شده این گیاه با غذای استاندارد موش (6.25 درصد) را دریافت نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات درد در موشهای دیابتی پس از گذشت دو ماه در دو فاز حاد و مزمن بدنبال تجویز کف پایی فرمالین بیشتر از موشهای کنترل بوده و درمان با بوزیدان به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار در نمرات درد در مراحل حاد و مزمن می گردد (p<0.05). ضمنا با تجویز سدیم سالیسیلات به موشهای دیابتی، کاهش معنی دار در نمره درد فقط در مرحله مزمن آزمون فرمالین مشاهده گردید (p<0.01).
    نتیجه گیری
    از طرف دیگر کاهش معنی دار در نمرات درد در گروه کنترل تیمار شده با بوزیدان در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد. بطور خلاصه نتیجه گیری می شود که تجویز خوراکی بوزیدان به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار میزان احساس درد در مدل تجربی دیابت قندی القا شده توسط استرپتوزوتوسین گردیده که این می تواند بعنوان یک درمان کمکی در هیپرآلژزی دیابتی مطرح گردد.
    کلیدواژگان: بوزیدان، درد، دیابت تجربی، موش صحرایی
  • حشمت الله شهبازیان، حسن نیسی صفحه 175
    افزایش فشارخون باعث آترواسکلروزیس تسریع یافته پس از پیوند کلیه شده و فاکتور خطر مهمی برای مرگ و میر قلبی عروقی و نارسایی کلیه پیوندی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع افزایش فشارخون پس از پیوند کلیه و ارتباط با فاکتورهای خطر شایع قبل و پس از پیوند کلیه می باشد.
    روش بررسی
    بیماران مورد مطالعه در سال اول پس از پیوند هر 1 تا 2 ماه یکبار ویزیت شده و ضمن گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی با تاکید روی اندازه گیری فشارخون، آزمایشات لازم انجام می شد. فشارخون بالا یا مساوی 140/90 یا هر میزان فشارخون با مصرف همزمان داروهای پائین آورنده فشارخون به عنوان پر فشاری خون تعریف می شد.
    ارتباط فاکتورهای خطر شامل سن و جنس گیرنده و دهنده، وزن گیرنده، هیپرتری گلیسریدمی، هیپرکلسترولمی، دیابت و مصرف سیگار قبل و بعد از پیوند، سابقه فشارخون قبل از پیوند کلیه و عملکرد پیوندی با افزایش فشارخون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    207 بیمار وارد مطالعه شده که 70.5 درصد آنها مرد و 29.5 درصد زن بودند. در 3 ماه پس از پیوند 73.4 درصد و در 6 ماه 76.8 درصد و در 12 ماه 84.5 درصد بیمار دچار پرفشاری خون بودند. در هیچ مقطع زمانی، ارتباط معنی داری بین افزایش فشارخون و جنس و سن گیرنده و دهنده و وزن گیرنده دیده نشد. همچنین ارتباطی بین افزایش فشارخون و سابقه دیابت، هیپرتری گلیسریدمی، مصرف سیگار قبل و پس از پیوند کلیه و هیپرکلسترولمی قبل از پیوند دیده نشد. هیپرکلسترولمی پس از پیوند در ماه های 6 و 12، سابقه فشارخون قبل از پیوند در ماه 12 پس از پیوند و عملکرد کلیه پیوندی ارتباط معنی داری با افزایش فشارخون پس از پیوند داشتند. (به ترتیب p= 0.04، p= 0.043، p= 0.004، (p= 0.039.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که افزایش فشارخون پس از پیوند کلیه شیوع بالایی دارد. بنابراین با توجه به این شیوع بالا و اینکه افزایش فشارخون پس از پیوند فاکتور خطر مهمی برای افزایش مرگ و میر قلبی عروقی و نارسایی کلیه پیوندی می باشد، توصیه می شود فشارخون بیماران در دو دوره پیگیری بدقت اندازه گیری شده و بیماران با فشارخون بالا از نظر علل قابل رفع مورد بررسی قرار گرفته و در سایر موارد فشارخون بصورت تهاجمی تحت درمانهای غیر دارویی، کاهش دوز استروئید و سیکلوسپورین و در اکثر بیماران درمان دارویی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، پیوند کلیه، هیپرکلسترولمی
  • ناهید شهبازیان، فرنوش فلاحت صفحه 181
    اختلالات قاعدگی در تازه بالغین بویژه در دو سال اول پس از شروع قاعدگی که بسیاری از دوره ها بدون تخمک گذاری است شایع می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلالات قاعدگی در دختران مدارس راهنمایی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی و توصیفی بوده، نمونه گیری بصورت تصادفی خوشه ایو جمعیت هدف دختران نوجوانان مدارس راهنمایی که به مرحله قاعدگی رسیده بودند می باشد. پس از جمع آوری اطلاعات مربوط به مشخصات فردی و خانوادگی، وضعیت قاعدگی، شرایط همراه و شواهد مورد نیاز در معاینه فیزیکی، داده توسط آزمون تحلیل واریانس و آزمون ارتباط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    244 دختر مقطع راهنمایی در مطالعه شرکت داشتند. میانگین سنی آنها 13.6±0.72 سال و میانگین سن شروع قاعدگی 12.3±1.22 سال بود. شیوع اختلالات قاعدگی در جمعیت مورد مطالعه 45.9 درصد بود. اولیگومنوره شایعترین و منومتروراژی نادرترین آنها بوده است. بیشترین شیوع اختلالات قاعدگی در 13 سالگی و سال اول پس از شروع قاعدگی بود. بین سن شروع قاعدگی و اختلالات قاعدگی ارتباط معنی داری وجود داشت بطوری که هر چه سن شروع قاعدگی پایین تر بود شیوع اختلالات کمتر می بود (p<0.05). بین سن شروع قاعدگی و BMI نیز ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش BMI سن شروع قاعدگی کاهش نشان می داد. (p<0.05) ولی بین شیوع اختلالات قاعدگی و BMI ارتباطی وجود نداشت. همچنین بین وضعیت اقتصادی و سن شروع قاعدگی و اختلالات قاعدگی ارتباط معنی وجود نداشت. از جمعیت مورد مطالعه فقط 5 نفر (2 درصد کل افراد و 4.4 درصد افراد با اختلال قاعدگی) همزمان با اختلال قاعدگی علایم دیگر مثل آکنه، هیرسوتیسم یا سابقه بیماری مزمن داشتند.
    نتیجه گیری
    از این مطالعه نتیجه گرفته می شود که اختلالات قاعدگی در تازه بالغین شایع می باشد و در عمده موارد یک یافته طبیعی ناشی از عدم تخمک گذاری می باشد ولی با توجه به اینکه در بعضی موارد می تواند بدنبال علل مهم دیگری باشد توصیه می شود در صورت تداوم اختلال پس از 2 سال بررسی تشخیصی و درمانی لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: قاعدگی، اولیگومنوره، تازه بالغین
  • زاهد صفی خانی، بابک قوامی زاده، رمضانعلی نعمت پور صفحه 187
    آنتروپولوژی شاخه ای از علم زیست شناسی است که قسمت های مختلف بدن را مورد سنجش کمی قرار می دهد. سفالومتری یکی از شاخه های آنتروپومتری است که ابعاد آناتومیک سر و صورت را بررسی می نماید. مغز انسان بیشترین میزان رشد را در طی دوران جنینی به انجام می رساند و این تکامل در شش سال اول زندگی نیز دارای سرعت قابل ملاحظه ای است. پیچیدگی دستگاه عصبی سوالاتی را در اذهان ایجاد نموده است که هوش چیست؟ آیا افراد باهوش مغز و در نتیجه سر بزرگتری دارند؟ آیا اندازه دور سر و حجم مغز در میزان هوش موثر است؟ این بررسی با هدف یافتن ارتباط بین حجم مغز و ضریب هوشی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این بررسی تعداد 560 نمونه مذکر و 497 نمونه مونث در محدوده سنی 11-9 سال، بدون در نظر گرفتن قومیت، بر اساس نمونه برداری تصادفی- خوشه ای، در سال 1384-1383 در شهر اهواز انجام شده است. در این مطالعه از وسایل سفالومتری استفاده شد و طول، عرض، ارتفاع و دور سر اندازه گیری و با استفاده از فرمول های مربوطه حجم مغز محاسبه گردید. برای تعیین میزان هوش نمونه ها، آزمون هوشی ریون انجام شد. از برنامه نرم افزاری SPSS for windows، آزمون T و دو نمونه ای من- ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون برای تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط بین اندازه دور سر و ضریب هوشی معنی داری نبود (p>0.05). ضریب همبستگی پیرسون رابطه ضعیفی را بین حجم مغز و ضریب هوشی نمونه های مذکر تایید می کند و این رابطه در نمونه های مونث تایید نشد. میانگین دور سر پسران یک سانتی متر از میانگین دور سر دختران بیشتر بدست آمد و میانگین حجم مغز نمونه های مذکر 141.4 سانتی مترمکعب بیشتر از میانگین حجم مغز نمونه های مونث بود. اختلاف بین حجم مغز نمونه های مذکر و مونث معنی دار بود (p<0.001). میانگین ضریب هوشی در نمونه های مونث بیشتر از میانگین ضریب هوشی نمونه های مذکر در این مقطع می باشد.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه حجم مغز نمونه های مونث کمتر از حجم مغز نمونه های مذکر است، ولی ضریب هوشی نمونه های مونث کمی بیشتر از ضریب هوشی نمونه های مذکر می باشد، اما در مجموع ضریب هوشی ارتباطی با حجم مغز ندارد و احتمالا شاخص های مغزی دیگری میزان هوش فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دور سر، حجم مغز، اندازه مغز، ضریب هوشی
  • رضا یعقوبی، شیرین اسدی مقدم، مهندس سیدمحمود لطیفی صفحه 192
    سوریازیس یک بیماری پوستی شایع است که به مقیاس قابل ملاحظه ایی در ان میزان درگیری و یافته های کلینیکی ابتلا ناخن، متفاوت گزارش شده است. مطالعه حاضر با اهداف (1) تعیین فراوانی درگیری ناخن در بیماران سوریازیسی، (2) تشخیص انواع تغییرات ناخنی در بیماران سوریازیسی، (3) یافتن ارتباط بین ابتلا ناخن و برخی از پارامترهای کلینیکی و (4) مقایسه یافته های این مطالعه با مواردی از گزارشات موجود در مقالات صورت گرفته است.
    روش بررسی
    طی یک بررسی آینده نگر، مشاهده ایی، تحلیلی و مقطعی در بیمارستان امام خمینی (ره) و یک کلینیک خصوصی درماتولوژی در شهر اهواز (خوزستان)، تغییرات ناخنی بیماران سوریازیس از نظر اپیدمیولوژی و کلینیکی و از بهمن ما 1382 لغایت آبانماه 1384 مطالعه شدند. تشخیص بر مبنای نمای بالینی ضایعات سوریازیس و در مواردی با تایید یافته های هیستوپاتولوژی بوده است.
    یافته ها
    از 500 بیمار سوریازیس مطالعه شده، 296 نفر (59.2 درصد)، شامل 177 نفر مرد (59.8 درصد) و 119 نفر زن (40.2 درصد)، مبتلا به تغییرات ناخنی سوریازیس بودند. میانگین سن بیماران 35±16.95 سال و میانگین مدت بیماری آنها 6.9±6.88 سال بود. اکثریت بیماران در دهه سوم عمر بودند. شایع ترین فرم بالینی، سوریازیس ولگاریس (67.2 درصد) بود. شایع ترین تغییر ناخنی مشاهده شده هم در ناخن انگشتان دست و هم پا اونیکولیز (82.8 درصد) بود. بدنبال آن Piting (67.2 درصد)، Subungual hyperkeratosis (72 درصد)، افزایش ضخامت صفحه ناخن (37.5 درصد)، تغییر رنگ ناخن (36.5 درصد)، اونیکودیستروفی (12.8 درصد)، Oil spot (3.7 درصد)، Beau''s line (7.8 درصد)، ریزش ناخن (1 درصد) و Splinter hemorrhage (0.7 درصد) دیده شد. از 296 بیمار، 227 نفر (76.7 درصد) بدون درگیری چین اطراف ناخن و ناحیه پروگزیمال (گروه (A و 69 نفر (23.3 درصد) با ابتلا چین اطراف ناخن و ناحیه پروگزیمال (گروه (B به سوریازیس مبتلا بودند.
    نتیجه گیری
    انسدانس ابتلا ناخن در بیماران مطالعه حاضر به بیماری سوریازیس احتمالا در بسیاری موارد با آمارهای گزارش شده در مقالات و کتب رفرنس شباهت دارد. نزدیک 1 به 3 بیماران ما که دارای تغییرات ناخنی با درگیری چین اطراف ناخن و ناحیه پروگزیمال بودند، مبتلا به افزایش شدت تغییرات ناخنی نیز بودند.
    کلیدواژگان: سوریازیس، ناخن، اهواز
  • فرزاد کمپانی، خدامراد زندیان، محمد پدرام، حاجیه شهبازیان، نازیلا رضایی صفحه 199
    اختلال تحمل گلوکز و دیابت قندی یکی از شایعترین عوراض در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی میباشد که متعاقب تجمع آهن اضافی ایجاد می شود. هدف از این بررسی بررسی شیوع اختلال تحمل گلوکز و دیابت قندی و ارتباط آن با عوامل خطر ساز می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کلیه بیماران بالای 5 سال مبتلا به بتاتالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز تحقیقات تالاسمی اهواز از بهمن ماه سال 1382 لغایت بهمن ماه سال 1383، بطور مقطعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تشخیص دیابت و اختلال تحمل گلوکز بر اساس معیارهای تشخیص ADA و WHO پایه گذاری گردید. در این مطالعه از 195 بیمار 37 نفر (19 درصد) دچار اختلال تحمل گلوکز و 32 نفر (16.4 درصد) مبتلا به دیابت قندی بودند. 37 نفر (19 درصد) تاریخچه فامیلی مثبت از نظر ابتلا به دیابت داشتند.
    یافته ها
    در بیمارانی که فریتین سرم بالای 2000 یا کمتر از 2000 میکروگرم در لیتر بود بترتیب در 40 درصد و 20.8 درصد اختلال تحمل گلوکز یا دیابت وجود داشت. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میزان فریتین سرم، تاریخچه فامیلی ابتلا به دیابت قندی و مدت زمان تزریق خون و میزان استفاده از دسفرال از عوامل مستعد کننده جهت ابتلا به دیابت قندی و اختلال تحمل گلوکز در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور می باشند و از طرف دیگر بزرگ بودن کبد و طحال نیز با شیوع بیشتر دیلبت همراهی دارد.
    نتیجه گیری
    لذا نتیجه گرفته می شود که در صورت بالاتر بودن میزان فریتین سرم از 2000 میکروگرم در لیتر در این بیماران بخصوص در صورت بزرگ بودن اندازه کبد و طحال و سابقه فامیلی مثبت بهتر است هر چه سریعتر و بصورت جدی تری تحت آهن زدایی با دسفرال جهت پایین آوردن میزان فریتین سرم قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: اختلال تحمل گلوکز، دیابت قندی، تالاسمی، فریتین، دسفرال
  • اشرف تشکری، فریبا عربگل، لیلی پناغی صفحه 210
    اضطراب در کودکان و نوجوانان افسرده پدیده شایعی است. ربوکستین تنها معیار مهار کننده اختصاصی باز جذب نور اپی نفرین است که احتمالا در افسردگی همراه با اضطراب بزرگسالان موثر است. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ربوکستین در علایم اضطرابی کودکان و نوجوانان افسرده می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه به روش کارآزمایی باز در بیست نفر از بیماران 17-7 ساله (12.80±2.82 سال) (10 دختر و 10 پسر) دچار اختلال افسردگی اساسی یا کج خلقی به همراه علایم اضطرابی که به درمانگاه روانپزشکی اطفال بیمارستان امام حسین (ع) تهران مراجعه می کردند، صورت گرفت. نمونه گیری به روش آسان انجام شد. بیماران مدت 8 هفته تحت درمان با ربوکستین به میزان 4.36±1.20 میلی گرم در روز قرار گرفتند. برای سنجش میزان اضطراب هامیلتون استفاده شد.
    یافته ها
    پس از مصرف ربوکستین میانگین نمره مقیاس اضطراب هامیلتون و زیر مقیاس های عامل روانی و عامل جسمی به طور مشخص کاهش یافت (p<0.001). میانگین نمره مقیاس اضطراب هامیلتون در هفته اول به میزان قابل توجهی یعنی 43.22 درصد کاهش یافت که تا انتهای مطالعه این نسبت به 69.63 درصد رسید.
    نتیجه گیری
    ربوکستین نه تنها اضطراب را تشدید نمی کند بلکه علایم اضطرابی را طی هفته اول به سرعت بهبود می بخشد. و این اثر بخشی به مرور زمان افزایش پیدا می کند. مطالعات دو سوکور و مقایسه با دارونما جهت اثبات این نتایج ضروری است.
    کلیدواژگان: علایم اضطرابی، کودکان و نوجوانان، افسردگی، ربوکستین
  • نجمه حمید صفحه 219
    بیماری کرونری قلب یکی از شایعترین بیماری های قلبی- عروقی است که همواره افراد زیادی در اثر ابتلا به آن جان خود را از دست داده و دچار ناتوانی های مزمن می شوند. عوامل روانشناختی و ویژگی های شخصیتی تاثیر عمده ای در ابتلا افراد به این بیماری ایفا می کنند. همچنین ویژگی های شخصیتی نقش مهمی در کاهش یا افزایش اثرات منفی استرس بر عملکرد قلب و عروق دارند. یکی از مهمترین منابع مقاومت در برابر اثرات منفی استرس بر سلامت جسمانی و روانی که به عنوان سپری محافظ عمل می کند، ویژگی شخصیتی سرسختی است. بررسی رابطه میان استرس با بیماری کرونری قلب با توجه به نقش تعدیل کننده ویژگی شخصیتی سرسختی، تاثیر شگرفی در جهت پیشگیری و تامین بهداشت روانی و جسمانی جامعه خواهد داشت. لذا بدین منظور پژوهش حاضر انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت پس رویدادی بوده است که در آن ارتباط ویژگی شخصیتی سرسختی و استرس با بیماری کرونری قلب مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور تعداد 80 نفر از بیماران کرونری قلب (40 نفر زن و 40 نفر مرد) که به پزشکان متخصص قلب در اهواز مراجعت نموده اند به عنوان گروه آزمایشی شرکت جستند. همچنین تعداد 80 نفر از افراد سالم (40 نفر زن و 40 نفر مرد) که سابقه ای از بیماری جسمانی و روانی نداشته به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. هر دو گروه، مقیاس زمینه یابی دیدگاه های شخصی و مقیاس رویدادهای زندگی را پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج حاصل آشکار ساخت که بیماران کرونری قلب از نظر میزان سرسختی و استرس تفاوت معنی داری با گروه سالم دارند (p<0.01). بیماران کرونری قلب در هر دو نمونه زنان و مردان سطح استرس بالاتر و سرسختی پایین تری را نسبت به افراد سالم نشان دادند. مقایسه مردان و زنان مورد مطالعه نیز نشان داد که مردان از استرس کمتر و سرسختی بالاتری نسبت به زنان برخوردار هستند. همچنین میان استرس و سرسختی ارتباط منفی معنی داری وجود دارد (p<0.01).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که ویژگی شخصیتی سرسختی، اثرات منفی استرس بر بیماری کرونری قلب را کاهش می دهد. افرادی که از سرسختی پایین برخوردار هستند، مستعد ابتلا به بیماری کرونری قلب می باشند. بنابراین درمان های روانشناختی در جهت تقویت ویژگی شخصیتی سرسختی، خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب را در جامعه کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: استرس، سرسختی، بیماری کرونری قل
  • نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، شریف مراغی، شادی مرعشی، پریوش موید صفحه 226
    رودخانه کارون در حوضه آبریز کارون و دز به عنوان یکی از شریانهای مهم کشور از ارتفاعات زاگرس میانی سرچشمه گرفته و 900 کیلومتر از مسیر 1200 کیلومتری خود را به استان خوزستان طی نموده و در این مسیر از شهریایی چون ایذه، مسجد سلیمان، گتوند، شوشتر، اهواز، آبادان و خرمشهر عبور می نماید. هدف مورد نظر در این پژوهش، بررسی وضعیت آبگیر 6 تصفیه خانه آب شرب در محدوده شهرستان اهواز، از لحاظ باکتریایی و برخی عوامل شیمیایی و فیزیکی می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آبگیرهای مهم مناطق جنوبی کارون از نظر میکروبیولوژیکی دارای آلودگی بسیار زیادی بوده و آبگیر تصفیه خانه ویس با میانگین سالانه MPN 65712 بیشترین کلیفرم کلی و آبگیر تصفیه خانه شماره 2 اهواز با میانگین سالیانه MPN 42157 کمترین آلودگی کل کلیفرمها را داشته اند. همچنین غلظت برخی پارامترهای شیمیایی و فیزیکی مورد مطالعه از جمله سختی (کمترین مقدار بدست آمده در ایستگاه ملاثانی با 250 میلی گرم در لیتر و بیشترین مقدار 522 میلی گرم در لیتر در ایستگاه شماره 2 اهواز)، کدورت (کمترین مقدار در ایستگاه اضطراری اهواز با NTU 11 و بیشترین مقدار در همین ایستگاه با (NTU 10040، هدایت الکتریکی (کمترین مقدار در ایستگاه شماره 1 با 910 میکروزیمنس بر سانتیمتر و بیشترین آن در ایستگاه کوت امیر با 2450 میکروزیمنس بر سانتیمتر) و مواد جامد معلق (کمترین مقدار در ایستگاه ملاثانی با 146 میلی گرم در لیتر و بیشترین آن در ایستگاه کوت امیر با 6120 میلی گرم در لیتر) بیش از حد مجاز آنها در آبهای خام بدست آمده و روند تغییرات آنها از بالادست به پایین دست رودخانه (در بازه مورد مطالعه) بصورت افزایشی با مقادیر اندک اختلاف نشان داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مشخص می کند که در فصل زمستان به دلیل جاری شدن روان آبهای ناشی از بارندگی آلودگی باکتریایی بیشتر از فصل تابستان بوده و میزان آلودگی از بالادست و پایین دست به صورت افزایشی نسبی تغییر می یابد هر چند که میزان و فاصله پسابهای ورودی بالادست آبگیرها در رودخانه در آلودگی آبگیر نقش چمشگیر داشته است.
    کلیدواژگان: آبگیر تصفیه خانه، آلودگی میکروبی، کل کلیفرمها، پارامترهای شیمیایی
  • علی احمدزاده، شیده عصار صفحه 235
    معدنی شدن ناکافی استخوان های در حال رشد سبب نرمی استخوان ها با راشستیسم می شود. این بیماری ممکن است ناشی از کمبود کلسیم یا فسفر در بدن باشد. اصطلاح راشیتیسم مقاوم به ویتامین D بیانگر آن است که بیمار به دوز متوسط ویتامین D پاسخ سریع نمی دهد. راشیتیسم هیپوفسفاتمی با دفع کلیوی فسفات، هیپوفسفاتمی و نقص معدنی شدن استخوان ها مشخص می گردد. نوع فامیلی این بیماری شایع ترین نوع راشیتیسم مقاوم است. در سال های اخیر، با توجه به بهبود شرایط تغذیه و اضافه نمودن ویتامین D به شیر خشک یا تجویز قطره مولتی ویتامین به شیرخواران، از بروز راشیتیسم تغذیه ای کاسته شده و راشیتیسم غیر تغذیه ای به طور نسبی شیوع بیشتری یافته است. در اینجا سه دختر مبتلا به راشیتیسم مقاوم به ویتامین D با تغییرات اسکلتی پیشرفته معرفی می شوند که سال ها بدون تشخیص بوده اند. مورد اول دختری 10.5 ساله مبتلا به سندروم فانکونی اولیه بود که به دلیل نارسایی تنفسی ثانویه به تغییر شکل شدید قفسه سینه بستری شده بود. مورد دوم و سوم به ترتیب دختران 8 و 12 ساله ای بودند که به دلیل تغییرات پیشرفته راشی تیسمی منجمله کمانی شدن شدید پاها که دوزهای مکرر ویتامین D پاسخ نداده بود، ارجاع شده بودند. تشخیص نهایی بر اساس علایم بالینی، رادیولوژیک و آزمایشگاهی (منجمله تعیین دفع فسفات از ادرار)، پاسخ بالینی و بیوشیمیایی واضح، داده شد. به منظور درمان هیپوفسفاتمی برای سه بیمار فسفات خوراکی و ویتامین D فعال شروع گردید. در بیمار نخست برای اصلاح اسیدوز و هیپوکالمی محلول پلی سیترا نیز تجویز شد. آنها هم اکنون با مشکلات ناچیز به مدرسه می روند. نتیجه اینکه، با توجه به کاهش چشمگیر راشیتیسم تغذیه ای در سال های اخیر، باید در هر کودک مبتلا به راشیتیسم که به دوزهای معمول ویتامین D پاسخ نمی دهد و یا کودک مسن تری که تغییر شکل شدید اسکلتی دارد، راشیتیسم هیپوفسفاتمی را همواره مد نظر داشت
    کلیدواژگان: راشی تیسم، هیپوفسفاتمی، سندروم فانکونی
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 241
|
  • Nazeri Astaneh A., Khajehmougahi N., Pakseresht S., Ramezani A Page 135
    This study was conducted to assess the effect of multi-component intervention to prevent post operative delirium I patients who underwent open–heart surgery. In this clinical intervention study 32 patients (45 to 70 years of age) who underwent open–heart surgery were divided into two groups of 16 patients (case and control). Six risk factors included: cognitive, visual and auditory impairment¸ immobility, dehydration and sleep deprivation were assessed in both groups for three consecutive days starting from the second after operation. A standard protocol was used for case group. Incidence of delirium was determined by clinical interview; based on DSM-IV-TR; twice a day (morning and evening). The collected data were analyzed by t-test and S- plus statistical methods. The median of total number of risk factors and immobility in case group were significantly reduced in comparison to control group0 There was reduction in the trends related to other risk factors and incidence of delirium in the case group. The finding of this study demonstrates that primary prevention of delirium is an effective treatment strategy among post-open-heart surgery0
  • Azizi A. Lawaf Sh, Dehban Nejad B Page 143
    Fordyce’s granules present as multiple yellowish white or white papules which can be seen within oral mucosa especially buccal mucosa and upper lip. They are ectopic sebaceous gland covered by epithelium. This condition is seen in approximately 82% of the population. Fordyce’s granules can be diagnosed clinically and no biopsy is usually required. The main objective of this research was to compare blood cholesterol and triglycerides levels in subjects with Fordyce’s granules and the ones without Fordyce’s granules. In this case–control study 98 samples were allocated into two group: group A, included 50 subjects (45 males and 5 Females) with Fordyce’s granules and group B, included 48 subjects (38 males and 10 females) without Fordyce’s granules. Blood cholesterol and triglyceride levels were measured in both of groups. The results were analyzed by' t-test.The results showed that there was no significant difference in blood triglycerides and cholesterol levels in both groups.The finding of this study suggest that Fordyce’s granules are only ectopic sebaceous glands with normal anatomical variations and their presence or absence has no relationship with the diagnostic index for increased blood triglycerides and cholesterol.
  • Noroozinejad Gh, Radan K., Hosseinipour M Page 147
    Knowledge of prevalence of psychiatric disorders in any society is important for proper planning of service strategies. Chronic debilitating diseases requiring dialysis are proven to cause cognitive–emotional disorders. The aim of this study was to evaluate the prevalence and severity of depression among dialysis patients Sixty patients with chronic renal failure who were under routine dialysis were the subjects of this study which was carried out over 4 weeks period. The data collected using two types of questionnaires. The first was on the social status and other was Beck depression inventory for scoring depression symptoms. The data were analyzed using SPSS and Chi square taking p<0.05 as significant. Among the 60 patients studied (23 females and 37 male), 5 patients (8.3%) had a Beck score<10 and were not depressed. Fifty five patients (91.7%) had a Beck score 11-40. The data showed that the prevalence of depression was 5-6 times higher than the general population. Our results emphasize previous works that depression has a negative impact on quality of life in patients with chronic physical illnesses. We suggest that psychiatrist, psychologists and social workers should be involved in dialysis management teams. Having a consultation-liaison-psychiatry in a hospital is an unavoidable necessity.
  • Gharizadeh N., Zahery T., Haghighizadeh Mh Page 153
    Problems such as recurrent caries, pulp reaction and marginal micro leakage occur in posterior resin composite restorations because of insufficient micro hardness of resin composite. The purpose of this in-vitro study is comparing microhardness of light-cured composites in class 2 cavities by four restoration curing techniques. Standardized class II cavities in mesial was made in forty non carious, upper human premolars. Each tooth was mounted with artificial teeth in acrylic resin and divided randomly into four treatment groups. Group 1: Metal matrix with wooden wedge and irradiation from occlusal and after that removing matrix and irradiation from bucal and lingual. Group 2: Transparent matrix with reflective wedge and irradiation from bucal and lingual. Group 3: Metal matrix with wooden wedge and irradiation from occlusal using light tip which was connected to tip of light–cure unit. Group 4: Metal matrix with wooden wedge and irradiation from occlusal using narrow cylindrical Bio-glass for light transmitting from occlusal to gingival. The teeth were sectioned mesio-distally through the center of the restoration with diamond disk. The samples were embedded in epoxy resin. Vickers hardness was assessed in nine point 100, 500, 2500 microns from gingival and as far as 100, 750, 1300 microns from axial wall. The data was statistically analyzed by ANOVA. Mann- Whitney test was performed to compare the groups with each other at < 0.05 significance level. Group 2 showed the most hardness which was significantly different from other groups. Group 1 showed the least hardness. The results obtained in this study indicated that using metal matrix with wooden wedge is not suitable compared with transparent matrix with reflective wedge. But because of limitations of transparent matrices and wedges such as stiffness and overhang formation, using light conducting instruments with metal matrix and wooden wedge results in more composite hardness.
  • Ai J., Nekoian Aa, Shojaei J Page 159
    Testosterone enanthate (TE), due to its anabolic effects, is widely used by youths and athletes as a stimulating drug on the increasing weight and muscle strength. Previous studies showed that the high doses of TE may have some effects on the various tissues, especially on heart muscle. The aim of this study to evaluate the effects of high doses of TE on the histological changes of cardiac muscle, creatine-kinase (CK-BM)enzyme and glycogen storage of heart muscle in rats. For this purpose, 120 male Charles River rats were divided to five groups: group I was used as control non-treated group, in group II rats were gonadectomized and received TE (5mg/100g of BW as I.P. injection), in Group III rats were gonadectomized and receiving vehicle (olive oil). Group IV were sham-operated non gonadectomized rats receiving the same does of TE as group I, group V were sham–operated non gonadectomized rats receiving vehicle. In each group, blood samples were taken after 60 days and the left ventricles of the cardiac muscle were removed and prepared for histological and histochemical studies. The serum levels testosterone and CK-MB enzyme measured by ELIZA technique. This research shows that myocardial cells and nuclei diameter, density of glycogen in cardiac cells and CK-MB enzyme were increase in rats that received (TE) significantly (p<0.05) and p<.0001 (for hormone and enzyme measurements). This research shows that use of TE as high doses can be very dangerous in youths and athletes because increasing of CK-MB and glycogen storage are signs of infarcts and storage glycogen diseases respectively.
  • Roghani M., Baluchnejadmojarad T., Khalili M., Mahdavi Salimi Page 168
    Hyperalgesia is considered as one of the marked signs of subchronic diabetes mellitus that could affect the life style of the patients. Considering the anti-diabetic potential effect of the medicinal plant Withania somnifera (WS) (Ashwagandha), this study was designed to investigate the analgesic effect of WS on formalin-induced nociceptive responses in diabetic rats. Rats were divided into six groups: non-treated control, WS-treated control, streptozocin (STZ)-induced diabetic, sodium salicylate (SS)-treated control, diabetic and WS-treated diabetic groups. For induction of diabetes, STZ (60 mg/Kg, i.p.) was administered as a single dose. The treatment groups received orally Withania somnifera -mixed rat pellet (6.25%) for two months. The results showed that diabetic rats exhibited a higher score of pain at both phases of the formalin test and WS-treated diabetic rats exhibited a lower nociceptive score at both phases of the test (p<0.05). While, SS administration significantly reduced pain score only at chronic phase of the test in the diabetic group (p<0.01). Taken together, these results indicate that two-month administration of Withania somnifera could attenuate nociception in an experimental model of diabetes mellitus and this may be considered as a treatment for painful diabetic neuropathy.
  • Shahbazian H., Neisi H Page 175
    Hypertension is one of the common complications after kidney transplantation that arises from various etiologies. Hypertension causes an accelerated atherosclerosis after transplantation and is a major factor for cardiovascular morbidity and mortality and chronic allograft failure. The aim of this study was to evaluate the prevalence and the role of common risk factors before and after transplantation on post transplant hypertension. All of the patients were visited monthly or every other month during the first year after transplantation. History and physical examination and necessary laboratory measurements were done (with special emphasis on blood pressure levels). Patients with blood pressure above 140/90 were diagnosed as hypertensive for whom antihypertensive agents were prescribed. Correlation was carried out between risk factors with development of hypertension which included age and gender of donor and recipient, recipient weight, hypertriglyceridemia, hypercholestremia, diabetes and cigarette smoking before and after transplantation. Past history of hypertension and allograft function with hypertension were also studied. Two hundred and seven (70.5 % males) patients were recruited in this study. Hypertension was cumulatively detected in 73.4, 76.5 and 84.5 % of cases after three, six and 12 months of transplantation. In all time intervals studied, no significant statistical correlation was found between age and gender of donors and recipients, recipient weight, history of diabetes, hypertriglyceridemia and cigarette smoking before and after transplantation. However, there was a significant correlation between development of post-transplantation hypertension with hypercholesterolemia after 6 and 12 months of transplantation (p<0.039 and <0.004), history of hypertension before transplantation after 12 months (p<0.043) as well as with function of allograft (p<0.04).This study revealed that hypertension after transplantation has a high prevalence and history of hypertension, function of allograft and hypercholesteremia after transplantation are risk factors. In addition, due to the high risk for cardiovascular morbidity and mortality associated with hypertension in these patients, it is advised that blood pressure must be measured routinely during the follow up periods and where possible the underlying cause be managed and hypertension should be aggressively managed by non-pharmacologic measures, minimization of doses of steroids and cyclosporine and pharmacologic therapy.
  • Shahbazian N., Falahat F Page 181
    Menstrual disorders in adolescents, in particular in the first two years after commencement of menstruation, are common. During this period most of the cycles are unovulatory. The aim of this descriptive study was to report the prevalence of this disorder among school girls in mid school. The data were collected using randomized block sampling method by completing a questionnaire regarding personal and familial details, menstruation status, presence of concomitant conditions and important evidences in physical examination. Data were evaluated by variance and correlation tests. A total of 244 girls in their mid school level were enrolled in this study. Mean age and mean age of menarche were 13.6 ± 0.72 and 12.3 ± 1.22 years respectively. Prevalence of menstrual disorders was 45.9 %. Oligomenorhea was most common, while menometrorhagia was the rarest type of disorder. Most of the menstrual disorders were experienced at thirteen years of age and during the first year after menarche. There was a significant correlation between the age at menarche and menstrual disorders (younger age correlated favorable with fewer menstrual disorders) (p <0.05). Similarly there was a significant correlation between the age at menarche and BMI (younger age correlated favorable with higher BMI) (p <0.05). No significant correlations between menstrual disorders and BM, nor between economic status and menarche as well as with menstrual disorders. Only five cases suffering from menstrual disorders had concurrently other symptoms and signs including acne, hirsutism and history of chronic diseases.The findings of this study suggest that menstrual disorders in adolescent are common and the majority of these symptoms are due to unovulatory nature of these cycles. However, should these disorders continue beyond two years after menarche, other significant etiological factors need to be considered and diagnostic evaluation and appropriate treatment plans need to be carried out.
  • Safikhani Z., Ghavamizadeh B., Neamatpoor. Ra Page 187
    Anthropology is a branch of biological sciences that estimates the quantitative measurement of different parts of the body. Cephalometry, which is part of anthropology concern with the anatomical index of head and neck. The human brain develops mostly in embryonic period with high speeding 6 years of life. Due to the complication of nervous system, there are some questions: What is the intelligence? Whether high intelligent people have larger brain? In this study we tried to fine out the correlation between head size, brain volume and head circumference. in this study 560males and 497 females at the age 9-11 years in Ahwaz city were examined. Selection of people was randomly with convenient sampling. The length, wide, height, and circumference of the head were measured with the cephalometric equipments. From length, wide and height of head, the brain volume was calculated. For determination of intelligence Raven Children Test (Psychometric Test No.1) was used. SPSS for windows, T test, Mann-Whitney and Pearson method were used for analyzing the data.in this study it was found the relationship between head circumference and intelligence was not significant especially in females (P>0.05) Pearson method analysis showed weak correlation between brain volume and intelligence in male but this result was not confirmed for females. The mean of head circumference was 1 cm longer than females. The mean of brain volume was 141.4 cm3 in males. The difference between the brain volume in females and males was significant (P<0.001). The mean of intelligence in females was higher than males.According to our finding the brain volume in males was greater than females; the intelligence in females was slightly more than males. It seems that the intelligence had no correlation with brain volume and head circumference. It seems that other factors may affect the intelligence.
  • Yaghoobi R., Asadi Mooghadam Sh, Latifi Sm Page 192
    Psoriasis is a common skin disease in which occurrence rates of clinical features of nail psoriasis vary considerably in the literature. The present study was undertaken to evaluate the frequency of nail involvement in psoriatic patients, to assess the types of nail changes in psoriasis, furthermore to find eventual relationships between nail involvement and some clinical parameters, and finally compare our clinical findings with the few reports available in the literature. From January 2003 to October 2005, patients suffering from psoriasis with nail involvement, attending at a private dermatology clinic, and at the outpatient Clinic of Dermatology in Imam Khoumeini Hospital, Ahwaz, southwest of Iran, were included in the study. The diagnosis was made clinically and in some cases based on histopathological studies.In our study, 500 patients were studied and 296 (59.2%) patients, 177 males (59.8%) and 119 women (40.2%), had nail changes. The mean age of patients was 35±16.95 years and the mean duration of the nail involvement was 6.9±6.88 years. Men involvement percent was a little more than women (59.8% vs 40.2%). The most common clinical type of psoriasis was plaque type psoriasis (67.2%). The most common nail abnormality observed on both finger nails and toe nails was onycholysis (82.8%), followed by pitting (72.6%), subungual hyperkeratosis (72%), nail thickening (37.5%), discoloration of the nail (36.5%), onychodystrophy (12.8%), oil spot (3.7%), Beau’s line (7.8%), nail loss (1%), and splinter hemorrhage (0.7%). Of the 296 patients, 227 patients (76.7%) had not involvement of the proximal and lateral nail folds, and 69 (23.7%) had involvement of the proximal and lateral nail folds. The frequency of nail involvement and nail changes in our patients is nearly similar to those in textbooks of dermatology and literatures. About, a third our patients with nail changes, had nail fold involvement, resulting in increased severity of nail changes in these patients.
  • Company F., Zandian Kh, Pedram M., Shahbazian H., Rezaei N Page 199
    Impaired glucose tolerance (IGT) and diabetes mellitus (DM) is a frequent complication in patient with  thalassemia. It is believed to be a consequence of damage inflicted by iron overload. The aim of this study was to evaluate the prevalence of diabetes mellitus and glucose intolerance and its relation to predisposing factors. A total of 195 transfusion dependent β thalassemia patients > 5 years of age referring to Ahwaz Thalassemia Research Center were prospectively interviewed. For diagnosis of DM and IGT the ADA and WHO criteria was used. The prevalence of impaired glucose tolerance was19% (37 of 195) and that of diabetes was 16/4% (32 of 195). 37 patients (19%) had positive family history of diabetes.In patient with serum ferritin above or under 2000 μg/l diabetes or impaired glucose tolerance were found in 49% and 20.8%. We found that in patients with large liver and spleen size prone to glucose intolerance.The finding from this study showed that early and regular use of deferoxamine in β thalassemia patients with serum ferritin level above 2000 μg/l, liver and spleen enlargement and positive family history of diabetes, reduces the body iron burden and can help protect against diabetes mellitus.
  • Tashakory A., Arabgol F., Panaghy L Page 210
    Anxiety is common in depressed children and adolescents. Reboxetine is only norepinephrine reuptake inhibitor that may be useful for depressed adults with co-morbid anxiety. Thus this study is carried out to assess effect of reboxetine on anxiety symptoms of depressed children and adolescents. This open trial is performed in twenty, outpatients with major depressive or dysthymic disorder with anxiety symptoms. Easy sampling was used. Dose of reboxetine was 4.36±1.20 mg/day. Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS) was used to assess anxiety.The 20 patients selected in studies (7-17 years old, mean 12.80 ± 2.82 years) (female=10, male=10). Following reboxetine administration, HARS score and its somatic and psychic factors were significantly reduced (p<0.001). In addition, anxiety symptoms were reduced about 43.22% during first week and 69.63% after 8 weeks of treatment. Reboxetine does not exacerbate anxiety symptoms but quickly improves them during first week of administration. The effectiveness increases with prolonged use. Double blind -placebo controlled studies are needed to establish this conclusion.
  • Hamid N Page 219
    Coronary heart disease is one of the most common heart diseases which leads to many people to disability or death. Psychological factors have an important role in this field. Daily stressors gradually will decrease the immune system and mental health. Also some personal and psychological factors have known as resistance resources against stress. One of the important moderating factors of stress is hardiness. The aim of this research is study the relationship between stress, hardiness, and coronary heart disease. For this purpose, 80 coronary heart patients (40 males and 40 females) and 80 healthy subjects (40 males and 40 Females) completed the Personal Views Survey and Life Event Scale. Analysis of data showed that coronary heart patients and normal group were significantly different in the personality types. The patients with coronary heart disease had higher scores in stress. Also, there were significant differences between patients and normal group. The patients with coronary heart disease experienced more stress than normal group, but normal group had higher scores in hardiness. The relationship between stress and hardiness was significantly negative. These results showed that coronary heart disease patients experienced stress more than normal group. Hardiness is a resistance resource and a moderating factor against stress.
  • Jafarzadeh Haghighifard N., Maraghi Sh, Maraashi Sh, Moubed P Page 226
    Karoun river catchment area is the most important hydrological system of Iran, which originates from intermediate mountains of Zagross, and passes 900 of its 1200 kilometers length through Khuzestan province in the south west of Iran. In this path, river pass through some cities such as Izzeh, Masjed Soleiman, Gotvand, Shoushtar, Ahwaz, Abadan and Khorramshahr and then finally discharges in Persian Golf via Arvandrood and Bahmanshir rivers. This river is the main irrigation, industrial and municipal water supply in Khuzestan province. The aim of this study was to analyze both bacterial contaminations as well as the physiochemical parameters. In this research, bacterial, chemical and physical parameters in the 6 intake parts of Ahwaz water treatment plants were investigated by laboratory methods over a year.The results showed the southern areas of Karoun basin have a mass microbiological pollution and the Veiss water treatment plant intakes have the most total coliform with the annual average of 65712 MPN and Ahwaz number 2 water treatment plants intakes with annual average of 42157 MPN have the pollution of total coliform.. In addition, the concentration of some chemical and physical parameters in row water is beyond the limit at the process of lower part of the river are shown increasingly with less amount of different.
  • Ahmadzadeh A., Assar S Page 235
    A lack of adequate mineralization of growing bones results in rickets. Rickets may result from the deficiency of either calcium or phosphorus. The term vitamin D-resistant or refractory rickets excludes patients in whom rickets rapidly responds to moderate amount of vitamin D. Hypophosphatemic rickets (HPR) is characterized by renal phosphate wasting, hypophosphatemia and defective bone mineralization. Familial HPR is the most common form of refractory rickets. In recent years, though the overall incidence of rickets registered has a declined trend; the incidence of non-nutritional rickets has surpassed nutritional rickets. In this report three cases of vitamin D resistant rickets with advanced skeletal changes that were left undiagnosed for many years are presented. The first case was a 10.5 year-old girl, admitted owing to respiratory failure secondary to severe chest deformity. The second and third cases were 8 and 12 year-old girls with HPR who had been referred with advanced rachitic changes including severe bowlegs unresponsive to multiple doses of vitamin D. The final diagnosis was made on the clinical basis, X-ray and laboratory findings including renal phosphate wasting. These cases were confirmed by a dramatic clinical and biochemical response to therapeutic intervention which included oral phosphate, active form of vitamin D and polycitrate to correct metabolic acidosis and hypokalemia in the first case. Presently, all the patients returned to school with minimal problems. The finding of this study suggests that HPR should be considered in any child with rachitic changes particularly in those who do not respond to usual doses of vitamin D and in any older child with severe skeletal deformities.