فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال یازدهم شماره 6 (پیاپی 81، بهمن و اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالحسین شکورنیا، مهری غفوریان بروجردنیا، حسین الهام پور صفحه 577
    زمینه و هدف
    موفقیت تحصیلی در دانشگاه ها مرهون تلاش موثر، مطالعه صحیح و مدیریت زمان است. شناسایی و تقویت استراتژی ها و رویکردهای مطالعه در مراکز آموزشی با تسهیل فرایند یادگیری می تواند عملکرد تحصیلی دانشجویان را بهبود بخشد. هدف این مطالعه بررسی رویکردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی بر روی 361 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1389 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد شده رویکردها و مهارت های مطالعه دانشجویان (ASSIS) بود که روایی و پایایی آن قبلا تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-15 صورت گرفت و از آزمون های آماریt مستقل، ANOVA و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    حدود دو سوم دانشجویان مورد بررسی دختر و بیش از 50 درصد در مقاطع کارشناسی و کاردانی اشتغال به تحصیل داشتند. میانگین معدل تحصیلی دانشجویان 18/16 بود. میانگین نمره رویکرد عمقی، راهبردی و سطحی مطالعه دانشجویان به ترتیب: 18/15، 48/15 و 40/13 از حداکثر 20 بود. بین میانگین نمره رویکردهای راهبردی و سطحی مطالعه دانشجویان و عملکرد تحصیلی آنها ارتباط معناداری وجود داشت (167/0 -= r و 137/0 =r). اما بین رویکردهای مطالعه دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دانشجویان از رویکرد عمقی و راهبردی مطالعه، بیشتر از رویکرد سطحی مطالعه استفاده می کنند. ارتقای کیفیت آموزش و بهبود شرایط یادگیری ایجاب می کند که در طراحی و ارائه آموزش به رویکردهای مطالعه دانشجویان توجه شود.
    کلیدواژگان: رویکردهای مطالعه و یادگیری، دانشجویان، ASSIS
  • محمد علوی، محمد مهدی خوشخوی صفحه 587
    زمینه و هدف
    پنومونی اکتسابی از جامعه (CAP) بیماری تهدیدکننده حیات در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس می باشد. دیابت ملیتوس با افزایش حساسیت به عفونت و ناتوانی و مرگ همراه است. هدف از مطالعه حاضر به دست آوردن اطلاعات در مورد ویژگی های بالینی، آزمایشگاهی و رادیولوژیک و سرانجام CAP در بیماران دیابتی و مقایسه آنها با بیماران غیردیابتی بود.
    روش بررسی
    در طی یک دوره دو ساله (1388 و 1389) در یک مطالعه ویژگی های بالینی، آزمایشگاهی، رادیولوژیک، طیف عوامل بیماری زا و نتیجه بیماری در 264 بیمار CAP مطالعه شد. داده های استخراج شده از 42 بیمار CAP مبتلا به دیابت تجزیه و تحلیل شدند و با داده های سایر بیماران مقایسه شدند.
    یافته ها
    بیماران دیابتی به طور معناداری مسن تر بودند (02/0=P) و با بیماری-های ناتوان کننده نارسایی قلبی بیشتری همراه بودند (001/0>P). تب (001/0>P) و تنگی نفس (03/0=P) در بیماران دیابتی بیشتر بود. تراکم لوبار، ارتشاح دوطرفه و پلورال افیوژن شایع ترین یافته های تصویری در کلیشه رادیوگرافی سینه بودند و در بیماران دیابتی پلورال افیوژن (002/0=P) و تراکم لوبار (02/0=P) بیشتر مشاهده شد. در مقایسه عوامل عمده بیماری زا نظیر استرپتوکوکوس پنومونیه (001/0>P) و کلبسیلا پنومونیه (001/0>P) در بیماران دیابتی با اختلاف معناداری بیشتر از سایر بیماران جدا شد. در زیر گروه بیماران دیابتی مرگ ومیر به طور معناداری از بیماران غیردیابتی بیشتر بود (01/0=P).
    نتیجه گیری
    در بیماران مبتلا به CAP دیابت ملیتوس در بعضی موارد با علایم بالینی، یافته های آزمایشگاهی و رادیولوژی متفاوت و میزان عوارض قلبی عروقی نظیر بیماری احتقانی قلب و پرفشاری خون بیشتری که باعث افزایش مرگ ومیر می شوند، همراه است.
    کلیدواژگان: پنومونی اکتسابی از جامعه، بیماری ناتوان کننده همراه، دیابت ملیتوس، پنومونی عارضه دار
  • سودابه رجااسکندری صفحه 597
    زمینه و هدف
    شیلد با ضخامت متغیر (وج فیزیکی) در پرتودرمانی برای از بین بردن نقاط داغ و ایجاد توزیع یکنواخت دوز اشعه کاربرد دارد. در این راستا تعیین فاکتور ناشی از اعمال وج برای محاسبه میزان تضعیف دوز اشعه اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه به کارگیری یک روش نیمه تجربی برای تعیین فاکتور وج و تبدیل آن به یک نرم افزار کامپیوتری جهت ارتقای نرم افزار طراحی درمان در بخش های پرتودرمانی است.
    روش بررسی
    دوزیمتری نسبی سیستم شتاب دهنده پریموس پلاس بخش پرتو درمانی بیمارستان گلستان اهواز برای میدان های وج دار و بدون وج در عمق مرجع cm10، توسط اتاقک های یونیزان) 6187 و6186SN- / 13 (CC کالیبره شده در مرکز SSDL سازمان انرژی اتمی ایران انجام شد و فاکتور وج برای میدان های وجدار مربعی با زوایای 45،30،15 و60 محاسبه گردید. در نهایت یک رابطه تحلیلی برای فاکتور وج تعریف شد که به وسیله آن ضریب تضعیف اشعه توسط وج تعیین می گردد. با این نتایج فاکتور وج در تمام اعماق فانتوم، برای هر میدان درمانی و برای فوتون های با انرژی MV 6 و MV 18 محاسبه و سپس توسط نرم افزارهای TBL Curve ver5 و MATLAB به یک نرم افزار کامپیوتری تبدیل گردید.
    یافته ها
    توسط نرم افزار TBL curve ver5یک رابطه تحلیلی برای اعماق مختلف میدان های وجدار در انرژی های MV6 و MV 18 با دقت (995 /0)< r2 به دست آمد که می تواند فاکتور وج را با دقت کمتر از 5 درصد نسبت به اندازه گیری تجربی تعیین کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه، امکان دقیق اندازه گیری فاکتور وج برای هر عمق، انرژی، وج و اندازه میدان ممکن می گردد، امکانی که در اندازه گیری مستقیم این فاکتور وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شتاب دهنده خطی، فاکتور وج، وج فیزیکی، رادیوتراپی، سیستم طراحی درمان
  • اردشیر ارضی، علی اصغر همتی صفحه 609
    زمینه و هدف
    به دلیل نقش فزاینده گیاهان دارویی در درمان بیماری ها، هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه اثر ضد درد عصاره هیدروالکلی دانه Vitis vinifera با مرفین و آسپیرین به عنوان ضد دردهای متداول، می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، عصاره هیدروالکلی دانه انگور از طریق خیساندن تهیه شد. موش های صحرایی نر از نژاد ویستار در 7 گروه 9 تایی دسته بندی شدند. گروه کنترل منفی(سرم فیزیولوژی ml/kg 5)، دو گروه کنترل مثبت (یک گروه مرفین mg/kg 5/2 و دیگری آسپیرین mg/kg 300) و 4 گروه درمانی دوزهای 100، 200، 400 و mg/kg800 از عصاره هیدروالکلی دانه انگور از طریق صفاقی به صورت تک دوز دریافت نمودند. اثر عصاره بر روی فاز 1 و 2 درد با استفاده از روش فرمالین مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج دلالت بر این داشتند که اثر ضد درد عصاره (mg/kg 400) بر روی فاز اول درد، بیشتر از آسپیرین و کمتر از مورفین بود. اثر ضد درد مزمن آن در فاز دوم درد، کمتر از مورفین و با آسپیرین اختلاف معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی دانه انگور روی هر دو فاز حاد و مزمن درد موثر می باشد. همچنین با توجه به اینکه نالوکسان اثر ضد درد عصاره را در هیچکدام از دو فاز درد کاهش نداد، می توان نتیجه گرفت که اثر ضد دردی عصاره از طریق گیرنده های اپیوئیدی صورت نمی-پذیرد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی دانه انگور، آسپیرین، مورفین، نالوکسان، فرمالین، درد حاد، درد مزمن، موش صحرایی
  • محمد جواد طهماسبی بیرگانی، محمد علی بهروز، محمد حسینی، فاطمه قهرمانی، فاطمه سیف صفحه 619
    زمینه و هدف
    در پرتودرمانی با فوتون های اشعه ایکس، فاکتور پراکندگی کولیماتور (Sc) میزان فوتون های پراکنده از کولیماتور را تعیین می کند. این پراکندگی ناشی از کولیماتورهای متحرک تعیین کننده ابعاد میدان درمانی می باشد که به واسطه ضخامت بالا (cm 8/7) در فاصله یکسانی از سطح بدن بیمار قرار ندارند. در نتیجه پرتوهای پراکنده ناشی از آنها که به ناحیه درمانی می رسد، یکسان نیست. این امر باعث می شود که میدان های درمانی نسبت به تعویض کولیماتورها در راستای X و Yتقارن نداشته باشند. بنابراین فرمول استرلینگ که بدون در نظرگیری تاثیر این اختلاف در نحوه پرتوهای پراکنده رسیده به میدان درمانی برای میدان های معادل استفاده می شود، باید تصحیح گردد. این تصحیح برای دستگاه های پرتودهی (کبالت-60 و شتاب دهنده های خطی الکترون) با اعمال فاکتوری به نام ضریب واداش در فرمول استرلینگ صورت می گیرد و در طراحی نقشه درمانی بیمار و تخمین درست توزیع دوز از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش بررسی
    با اندازه گیری مقدار Sc برای میدان های مربعی، نمودار تغییرات Sc برحسب ضلع مربع میدان رسم و رابطه بین آنها توسط نرم افزار اکسل تعیین شد. به کمک این رابطه مربع معادل میدان های مستطیلی تعیین شد و برای آنها یک ضریب واداش میانگین() محاسبه شد. با انتخاب مقادیر مختلف A حول این میانگین، برای هر انرژی (6MV و 18MV) یک مقدار به عنوان ضریب واداش Aتعیین گردید، به طوری که واریانس کل آنها نسبت به میانگین حداقل باشد.
    یافته ها
    مقادیر ضریب واداش برای انرژی 6MV و18MV دستگاه شتاب دهنده Varian 2100-CD به ترتیب برابر14/2 و 29/2 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم تقارن ناشی از جابه جایی کولیماتورها، فرمول استرلینگ نیاز به تصحیح دارد، این تصحیح با به کارگیری تحلیل فیزیکی Sc در انرژی های مختلف قابل استخراج است.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، ضلع مربع معادل، پراکندگی نایکسان کولیماتورها، نقشه درمان، فاکتور واداش
  • امیر سیاهپوش، سوگل سوهانگیر صفحه 625
    زمینه و هدف
    موسیر از گیاهان خانوادهLiliaceae و اندمیک ایران می باشد. در طب سنتی برای آن اثرات درمانی مختلف مانند ضد روماتیسم، هضم کننده غذا، اشتهاآور، مقوی معده، ضد کرم و انگل و مقوی قوای جنسی ذکر نموده-اند و اثرات ضداسپاسم، تحریک کنندگی سیستم ایمنی بدن، ضد تومور و ضد تریکوموناسی آن ثابت شده است.
    روش بررسی
    پیاز موسیر از نواحی الیگودرز واقع در استان لرستان جمع آوری و عصاره متانولی به روش ماسراسیون تهیه گردید. اثرات آنتی اکسیدانتی چهار تست آنتی اکسیدانتی FRAP، DPPH، TEAC و مهارکنندگی رادیکال هیدروکسیل بررسی گردید. در ادامه مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوییدها و پروآنتوسیانیدین های الیگومریک و میزان شلات کنندگی آهن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که موسیر در تست های DPPH (IC50، 59/0میلیگرم بر میلی لیتر)، TEAC (عدد TEAC،71/2 میلی مول ترولوکس بر 100 گرم وزن خشک گیاه در دقیقه 6)، FRAP (EC1، 11/0 میلیگرم بر میلی لیتر)، دزوکسی ریبوز (IC50، 125/0 میلیگرم بر میلی لیتر) موثر بوده و میزان ترکیبات پلی فنلی (66/78 بر حسب میلیگرم معادل تانیک اسید بر گرم عصاره خشک)، فلاونوییدی (65/2بر حسب میلی گرم معادل روتین بر گرم عصاره خشک)، پروآنتوسیانیدین های الیگومریک (861/0 بر حسب میلی گرم معادل سیانیدین کلراید بر گرم عصاره خشک) در یک گرم عصاره خشک به دست آمد و میزان شلات کنندگی آهن (IC50، 62/0 میلی گرم بر میلی لیتر) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره متانولی موسیر دارای اثرات آنتی اکسیدانتی خوبی بوده و می تواند در درمان بیماری های وابسته به رادیکال های آزاد و یا به عنوان افزودنی های خوراکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: موسیر (Allium hirtifolium)، آنتی اکسیدانت، FRAP، TEAC، DPPH، هیدروکسیل، پلی فنل
  • سهیلا بیاتی، آرش دباغی، ساناز شریفی، مهدی پورمهدی صفحه 635
    زمینه و هدف
    نقش توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی در تصویربرداری ناحیه دهان و فک و صورت به خوبی شناخته شده است و کاربردها و امکاناتش در حال افزایش است. یکی از مشکلات اصلی که به صورت حل نشده باقی مانده است، حرکات ناخواسته بیمار، حین تصویربرداری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر حرکت مندیبل خشک انسان براندازه گیری های خطی و کیفیت با توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی می باشد. اگرچه آرتیفکت های حرکتی یک مشکل شایع در بررسی روتین خصوصا در تشخیص بیماران اطفال می باشد ولی تنها مطالعات کمی در این موضوع در بین مقالات یافت می شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی آزمایشگاهی، از 10 مندیبل خشک بدون دندان انسان بالغ استفاده شد. ارتفاع، عرض و کیفیت تصاویر در 3 ناحیه (میدلاین، خلف راست و خلف چپ) بر روی هر مندیبل ارزیابی شد. از سه نفر رادیولوژیست فک و صورت، به صورت مستقل از یکدیگر جهت ارزیابی و نمره دادن به تصاویر توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی استفاده شد. آنالیز با اندازه گیری های تکراری واریانس، تست LSD و paired samples t.test انجام شد.
    یافته ها
    هیچ تفاوت آماری معناداری بین سه مشاهده گر در بررسی ابعاد فک (ارتفاع و عرض) در وضعیت بدون حرکت و با حرکت دیده نشد. ولی در بررسی پارامترهای مربوط به کیفیت بین سه مشاهده گر تفاوت معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، نتیجه می گیریم که هیچ تفاوت آماری معناداری بین سه مشاهده گر در بررسی ابعاد فک (ارتفاع و عرض) مشاهده نشد، همچنین هیچ تفاوت آماری معناداری در بررسی ابعاد فک بین حالت با حرکت و بدون حرکت مشاهده نشد؛ ولی نظر فرد مشاهده گر در بررسی کیفیت، تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی، مندیبل، آرتیفکت حرکتی
  • نسرین سعادتی، احمد قربانی، نسرین ایار صفحه 645
    زمینه و هدف
    اجرای مفاد منشور حقوق و جلب رضایت بیمار یکی از اصول اخلاق پزشکی است. بیمارستان، جزء لاینفک تشکیلات پزشکی اجتماعی برای تامین سلامت کامل آحاد مردم است. همچنین بیمارستان های آموزشی، مرکزی برای آموزش و تجربه دانشجویان است. رعایت موازین اخلاق پزشکی و منشور حقوق بیماران جهت تامین کیفیت خدمات و مراقبت بهداشتی-درمانی اجتناب ناپذیر است. پی گیری غیرمستمر مراجع نظارتی در ارزشیابی-های سالیانه ارائه کنندگان خدمات بهداشتی، ضرورت انجام این مطالعه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی با هدف بررسی آگاهی بیماران، کارورزان و دستیاران پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از مفاد منشور حقوق بیماران طی تابستان و پاییز 1389 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای منطبق بر مبنای بندهای منشور حقوق بیماران بود، نمونه گیری به صورت تصادفی و حجم نمونه بر اساس حداکثر میزان برآورد حجم نمونه 433 نفر شد.
    یافته ها
    از کل 433 نفر مورد مطالعه (261 نفر بیمار، 103 دستیار و 69 کارورز)، 181 نفر(8/48درصد) مرد بودند. به طور میانگین 5/25 درصد از بیماران و 45/14درصد از پزشکان هیچ گونه اطلاعی از بندهای منشور حقوق بیماران نداشتند و در مقابل به طور میانگین 8/29درصد از بیماران و 7/61درصد از پزشکان به طور کامل آگاه بودند.
    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن این موضوع که دانشگاه علوم پزشکی جندی-شاپور اهواز یکی از دانشگاه های نوع یک می باشد و شهر اهواز نیز کلان شهری رو به پیشرفت است، نتایج حاصله می تواند نشان دهنده کمرنگ بودن اطلاع-رسانی یا دلایل متفاوت باشد که قابل پیشنهاد برای تحقیقات دیگری است
    کلیدواژگان: آگاهی، حقوق بیمار، دستیار، کارورز، بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
  • حسن خرمشاهی، سارا حیدری، شاهین گوهرپی، سمیرا خلیفه لو صفحه 657
    زمینه و هدف
    هدف از انجام این پژوهش، مطالعه آشفتگی فرکانس، بلندی و نسبتS/Z در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) و مقایسه با افراد نرمال است.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است و روی 60 نفر انجام شده است (30نفر مذکر، نفر30 مونث). هر دو گروه مورد آزمایش 15 نفر مذکر و 15 نفر مونث و از سن 21 تا 51 بود. معیارهای خروج از مطالعه شامل: اختلال حنجره ای قبلی، هر جراحی حنجره ای، تراکئوستومی، تومور، سرطان حنجره و ریه، بیماری تنفسی و سایر بیماری های مرتبط بود و ارتباطات توسط آزمون T مستقل بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس مطالعه حاضر هیچ ارتباط معناداری بین MS و آشفتگی فرکانس(25/0= p) و آشفتگی بلندی (34/0= p) وجود نداشت. ارتباط معناداری بین MS و نسبت S/Z پیدا شد. نسبت S/Z در افراد نرمال بالاتر از بیماران MS بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که MSبر روی نسبتS/Z، ارزیابی و درمان بیماران MSمورد بررسی تاثیر می گذارد، بنابراین آسیب شناس گفتار و زبان باید نسبت به تغییرات اکوستیکی صدا در بیماران MS آگاه باشد.
    کلیدواژگان: MS، آشفتگی فرکانس، آشفتگی بلندی، نسبت S، Z
  • نیلوفر خواجه الدین، سکینه ایزدی صفحه 665
    زمینه و هدف
    با توجه به روند رو به افزایش جراحی های زیبایی، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین تصویر بدنی و درخواست و تمایل به انجام رینوپلاستی در دانشجویان دختر انجام گرفت.
    روش بررسی
    نمونه مورد پژوهش متشکل از 111 دانشجوی دختر است که از این تعداد 26 نفر دانشجویانی بودند که رینوپلاستی انجام داده اند، 34 نفر دانشجویانی که جراحی نشده اند، ولی تمایل به انجام آن دارند، 27 نفر که جراحی نشده اند و تمایلی به انجام آن ندارند و 24 نفر مراجعه کننده به کلینیک جهت انجام رینوپلاستی. جهت سنجش تصویر تن از پرسش نامه BICI استفاده گردید. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دانشجویانی که جراحی نشده اند و تمایلی به انجام عمل جراحی ندارند، از نظر تصویر تن تفاوت معناداری با دو گروه افرادی که جراحی انجام نداده اند اما تمایل به این کار دارند و افراد مراجعه کننده جهت جراحی زیبایی، دارند.
    نتیجه گیری
    لازم است که متقاضیان رینوپلاستی قبل از انجام مداخله زیبایی مورد ارزیابی روان شناختی به خصوص از نظر تصویر بدنی قرار گیرند تا در صورت لزوم، مداخلات روان شناسی و روان پزشکی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تصویرتن، پرسش نامه ترس از تصویر بدنی، جراحی زیبایی، رینوپلاستی، تمایل و درخواست رینوپلاستی
  • حمیده یزدی زاده، پروین عابدی*، شهناز نجار صفحه 675
    زمینه و هدف

    حاملگی پس از موعد از اندیکاسیون های شایع القای لیبر است. یافته های متعدد نشان داده است که داروهای آزادکننده اکسید نیتریک سبب آمادگی سرویکس می شوند. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر تجویز واژینال قرص ایزوسورباید منونیترات بر آمادگی سرویکس در زنان نخست زا با سن حاملگی 42-40 هفته بود.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی دوسوکور در بیمارستان سینا اهواز در سال 1389 بر روی 80 خانم باردار نخست زا با حاملگی نرمال و با نمره بیشاب 4 یا کمتر انجام شد. در گروه مداخله، ایزوسورباید منونیترات (20× 2میلی گرم) و در گروه کنترل، دارونما در دو دوز، 24 ساعت قبل از شروع اینداکشن با اکسی توسین به صورت واژینال تجویز شد. تغییر نمره بیشاب بعد از 24 ساعت، فاصله شروع اینداکشن با اکسی توسین تا فاز فعال و طول فاز فعال زایمان بین دو گروه مقایسه گردید. داده ها با t-test، chi square، Survival Analize(Kaplan Mayer) and Repeated measure و با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل و سطح کمتر از 05/0، معنادار بود.

    یافته ها

    در گروه مداخله پس از 24 ساعت مداخله، میانگین افزایش نمره بیشاب نسبت به گروه کنترل بیشتر بود (008/0=p). فاصله زمانی اینداکشن با اکسی توسین تا فاز فعال زایمان در گروه مداخله کوتاه تر بود (03/0=p). میانگین طول فاز فعال زایمان در دو گروه تفاوت نداشت (78/0=p). عارضه جانبی مادری و جنینی به جز بروز سردرد در گروه مداخله که نسبت به گروه دارونما بیشتر بود (0001/0>p)، مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تجویز واژینال قرص ایزوسورباید منونیترات در آماده شدن سرویکس موثر است.

    کلیدواژگان: ایزوسورباید منونیترات، آمادگی سرویکس، حاملگی پس از موعد، القای زایمان
  • فرزانه هومن، نیلوفر خواجه الدین صفحه 685
    زمینه و هدف
    نگرش در زمینه خودکشی و پیش گیری از آن در نحوه ارتباط پزشک با بیمار تاثیر به سزایی دارد. هدف این پژوهش مقایسه نگرش نسبت به خودکشی، قبل و بعد از دوره کارآموزی در دانشجویان پزشکی، بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق 94 دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز که 44 نفر قبل و 50 نفر بعد از اتمام دوره کارآموزی، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای ارزیابی نگرش افراد نسبت به خودکشی از پرسش نامه ATTS استفاده شد. گویه های این پرسش نامه: نگرش، باور فرد نسبت به خودکشی و پیش گیری از خودکشی را نشان می دهد. همچنین این مقیاس شامل شش مولفه: آسان گیری، قابلیت پیش گیری، غیرقابل فهم بودن، اجتناب از صحبت کردن، غیرقابل پیش بینی بودن و تنهایی و التماس می باشد.
    یافته ها
    دانشجویان رشته پزشکی که دوره کارآموزی را گذرانده بودند در مقایسه با دانشجویانی که این دوره را نگذرانده بودند در مولفه های آسان گیری، و قابلیت پیش گیری تفاوت معناداری دارند، اما در مولفه های غیرقابل فهم بودن، اجتناب از صحبت کردن، غیر قابل پیش بینی بودن و تنهایی و التماس تفاوت معنا دار نشد. با بررسی تک تک سوالات مشخص شد که دانشجویان در اکثر پرسش ها تفاوت معناداری با یک دیگر نداشتند. تنها در 8 سوال تفاوت معنادار شد.
    نتیجه گیری
    دیدگاه کل دانشجویان نسبت به پیش گیری از خودکشی و برقراری روابط با بیماران دارای افکار خودکشی مثبت است. دیدگاه دانشجویانی که این دوره را گذرانده بودند، نسبت به گروه دیگر منفی تر است. بنابراین ممکن است این آموزش در نگرش دانشجویانی که دوره کارآموزی را گذرانده اند، تاثیر مثبتی نداشته است.
|
  • Abdolhossein Shakournia, Mehri Ghafourian Borojernia, Hossein Elhampour Page 577
    Background And Objective
    Academic success in universities requires effective effort, valid study and proper time management. Identification and strengthening the strategies and study approaches in the educational centers to facilitate the learning process, can improve student academic performance. This study was performed to investigate approaches and study skills of students in Ahvaz JundiShapur University of Medical Sciences (AJUMS). Subjects and
    Methods
    This descriptive study was conducted on 361 students of AJUMS in 2010. Data collected by standardized questionnaires of Approached and Study Skills Inventory for Students (ASSIS). Data were analyzed by statistical tests included t-test, ANOVA and Pearson correlation through SPSS-15 software.
    Results
    About two thirds of students were female and over 50 percent in bachelor and associate with the Grade Point Average (GPA) was 16.18. The average scores of deep approach, students study and strategic level, were, 15.18, 15.48 and 13.40 of the maximum 20, respectively. Between the average scores of students study approaches and educational performance in some areas, there was a significant relationship (r= - 0.167, r=0.137). No significant difference was observed between male and female students studying approaches.
    Conclusion
    Students used deep study and strategic approach more than surface study approach in their studying. Promotion of quality education and improving learning conditions will require the design and provide training to students studying approaches to consider.
    Keywords: approaches to study, learning, ASSIS, students
  • Mohammad Alavi, Mohammadmehdi Khoshkhoy Page 587
    Background And Objective
    community-acquired pneumonia (CAP) is a life-threatening disease in patients with diabetes mellitus (DM). DM is associated with an increased susceptibility to infection and increased morbidity and mortality. The aim of the present study was to provide information on clinical, laboratory and radiological characteristics and the outcome of CAP in patients with DM. Subjects and
    Methods
    During a two years period (2009-2010), we studied the clinical, laboratory and radiological characteristics, the spectrum of causative agents and the outcomes of 264 cases of CAP. Data derived from 42 patients with DM were analyzed and compared with data obtained from the remaining CAP patients.
    Results
    Patients with DM were significantly older (P=0.02) and were more frequently associated with other co morbid conditions such as cardiac failure and hypertension (P<0.0001). Fever (P<0.0001) and dyspnea (P=0.03) were more frequent in DM patients. Lobar consolidation, bilateral infiltration and plural effusion were the most common imaging findings in chest radiography. Pleural effusion (P=0.002) and lobar consolidation ((P=0.02) were more frequently found in DM patients. By contrast, the incidence of the main etiologic agents such as S.pneumoniae (P<0.0001`) and K. pneumoniae (P=0.001) among DM patients showed significant differences in relation to the remaining patients. In the subgroup of patients with DM, mortality was significantly higher than no-diabetics (P=0.03).
    Conclusions
    In patients with CAP, DM is associated with a different clinical, laboratory and radiological characteristics, and with higher rate of cardiovascular complication such as congestive heart failure and hypertension, increasing the rate of mortality
    Keywords: community, acquired pneumonia, co morbid condition, diabetes mellitus, complicated pneumonia
  • Soudabeh Reja Eskandari Page 597
    Background And Objectives
    Shields with variable thickness (physical wedge) is used in radiotherapy for eliminating hot spots and create a uniform dose distribution beam. In this regard, determining a factor for calculating the attenuation of beam by using the wedge is important in order to compensate for the dose of the treatment. This study aims to use a semi-experimental method and convert it to computer software for determining the wedge factor and enlarging treatment planning system (TPS) in radiotherapy department. Subjects and
    Methods
    Relative dosimetry of accelerator Primus plus of Ahvaz Golestan hospital radiotherapy department was performed for with wedge and without wedge fields at the reference depth (10 cm), by ionization chambers (CC13/SN-6186 & 6187) that was calibrated in atomic energy organization of Iran (SSDL center). The wedge factors were calculated for square fields with wedge angles 15,30,45 and 60. Finally, an analytical equation for wedge factor is defined. By this equation the attenuation coefficient of wedge can be obtained. With these results the wedge factor in all depths¬ of phantom, therapeutic fields and photon energy (6 and 18 MV) is determined. Therefore, using TBL Curve ver5 and MATLAB they were converted in to a computer software.
    Results
    By using TBL Curve ver5 software an analytical equation for different depths of wedged fields in photon energies 6 and 18 MV with accuracy (r2› 0/995) is obtained, that can determine the wedge factor with accuracy less than 5% compared to measurement.
    Conclusion
    Based on this research determination of wedge factor for all field size at any depth, energy and for each physical wedge is available even for any case which the measuring of wedge factor is not possible. Linear accelerator, wedge factor, physical wedge, radiotherapy, treatment planning system
    Keywords: Linear accelerator, wedge factor, physical wedge, radiotherapy, treatment planning system
  • Ardeshir Arzi, Ali Asghar Hemati Page 609
    Background And Objective
    Due to the increased role of medicinal plants in therapy, the aim of this research was to study and compare the analgesic effect of hydroalcoholic extract of the seeds of Vitis vinifera with morphine and aspirin as a common analgesic. Subjects and
    Methods
    In this study, the hydroalcoholic extract of Vitis vinifera seed was prepared by maceration method. This study was done on male Wistar rat species. The animals were divided into 7 groups (n= 9): Negative control group received a single dose of (5mg/kg of serum physiology), two positive control groups (one group 2.5mg/kg of morphine and another 300mg/kg of aspirin), 4 treatment groups (100,200,400and 800 mg/kg) of hydroalcoholic extract of the seeds of Vitis vinifera via intraperitoneally. In this study the analgesic effect was investigated by using formalin test.
    Results
    The results indicated that the analgesic effect of 400mg/kg of extract on the phase 1 of pain was more than the aspirin and less than the morphine. Its chronic analgesic effect on phase 2 of pain was less than morphine but there werent any significant differences with those of the aspirin.
    Conclusion
    The results indicated that the hydroalcoholic extract of Vitis vinefera seed contains analgesic effect in both acute and chronic phases of pain. This can probably be due to the influence of the antioxidants of this extract.
    Keywords: hydroalcoholilc extract, vitisvinifera, Morphine, Aspirin, Naloxone, pain, formalin, rat
  • Mohammad Javad Tahmasebi, Mohammad Ali Behroz, Mohamas Hosseini, Fateme Ghahramani, Fateme Seyf Page 619
    Background And Objective
    For high energy x-ray beams used in radiation therapy the head-scatter factor (Sc) account for the variation in scattered radiation with collimator setting of the incident beam that reaches the point of measurement on the central axis. The scattered radiation from the jaws that determine dimensions of treatmet field, is due to high thickness of jaws that are not located at the same level of the patient's body. Therefore scattered of them on the treatment area is not the same. This makes the replace of treatment field Beacuase of are not symmetric. the Sterlling's formula for the equivalent fields must be corrected.The correction of each system takes place by applying the coefficient in Sterlling's formula that iscalled the Vadash̒s factor which is important in the treatment planing of patients. Subjects and
    Method
    By measuring the amount of Sc for square fields,the variation of Sc in terms of square field size was plotted, the relationship between Sc and field size was determined by Exel software.By this relation, the equivalent square fields for rectangular fields attained and average Vadash's factor) was calculated for them.A selection of different values around this average, for every energy (6MV and 18MV) the value of A were determined, finally A that total variance around the average was minimum is desirable for Vadash,s factor.
    Results
    Vadash's factor for energy 6MV and 18MV Linac Varian 2100 CD are obtained 2.14 and 2.29 respectively.
    Conclusion
    According to the collimator exchange effect, the Sterlling's formula needs a correction by applying the physical analysis of Sc for various energy, this correction is extractable.
    Keywords: radiation therapy, side equivalent square, collimator scattering, treatment planning, Vadash's Factor
  • Amir Siahpoosh, Sogol Sohangir Page 625
    Objective
    Moosir is an endemic plant from Liliaceae that’s growth in iran. Its medicinal effects that are noted in traditional medicine antirhomatism, appetizer, stomachic, digestive, anti-worm and parasite and anti-impotency. Subjects and
    Methods
    Moosir bulbs were collected from Aligoodarz in Lorestan. Methanolic extracts was prepared from bulbs by maceration method. Antioxidant activity of extract was evaluated by five antioxidant assays: FRAP, DPPH, TEAC, Radical hydroxyl scavenging activity and Iron chelating capacity. Total phenolic content, flavonoids and oligomeric proanthocyanidins of two extracts were also determined.
    Results
    Results obtained in the present study revealed that moosir was effective in DPPH (IC50: 0.59 mg/ml), TEAC (TEAC Value: 2.71 mMol Trolox/100 g DW, 6 min), FRAP (EC1: 0.11 mg/ml), deoxyribose (IC50: 0.125 mg/ml), Total polyphenol, flavonoids and oligomeric proanthocyanidin contents and iron chelating IC50 were 78.66 mg Tannic Acid equivalents/g DE, 2.65 mg Rutin equivalents/g DE, 0.861 mg cyanidin equivalents/g DE and 0.62 mg/ml.
    Conclusion
    The results obtained in the present study demonstrated that methanolic extract of moosir have good antioxidnat effects and it can be used for the treatment of diseases related to radicals or as food additives.
    Keywords: Moosir (Allium hitifolium), antioxidant, FRAP, DPPH, TEAC, hydroxyl Radical, polyphenols
  • Siheila Bayati, Arash Dabaghy, Sanaz Sharifi, Mehdi Pormehdi Page 635
    Background And Objective
    the role of cone beam CT in imaging of the oral and maxillofacial region is well known and its indications and possibilities are still increasing. one of the major problems remaining to be solved is the unwanted movements of the patient during the scanning procedure. The purpose of this study is to evaluate effects of human dry mandible motion on linear measurements and quality assessment via Cone Beam Computed Tomography. Although motion artifact is a common problem in daily pediatric diagnostic procedures, there are only few studies in the literatures on this topic. Subjects and
    Methods
    l0 dry adult human edentulous mandibles were used in this invitro analytical study. Height, width and quality measured for three areas (midline, right posterior and left posterior) on each mandible. Three oral radiologists independently used a subjective rating score to evaluate the CBCT images. Obtained data analyzed via repeated measurements of variance LSD test and paired samples t test.
    Results
    No significant statistical difference was observed in the assessment of jaw dimensions (height and width) with and without motion for three observers. But values were significant in the assessment of parameters due to quality between them.
    Conclusion
    According to the data obtained from this study, we conclude that there is no significant statistical difference in assessment of jaw dimensions (height and width) between three observers. Also, there is no significant statistical difference in the assessment of jaw dimension with and without motion, but observer's idea affects the quality of assessment.
    Keywords: Cone Beam computed Tomography(CBCT), mandible, motion artifact
  • Nasrin Saadati, Ahmad Ghorbani, Nasrin Ayazi Page 645
    Background And Objective
    Provisions of law and medical ethics is one of the principles of patient satisfaction. The hospitals are inseparable units of social medicine which provide services for all the people in the community. In addition, educational hospitals are centers for education and the students acquire experience their. Obeying the laws of community medicine and patient's right charter are unavoidable to provide high quality services, health care and treatment. As follow-up regulatory bodies scattered in the annual evaluation of health service providers, this study was necessary. Subjects and
    Methods
    This cross-sectional study has been done in order to assess patient & interns & resident’s awareness in 2010. The data collection instrument was a questionnaire based on patient's rights provisions. Sampling has been done randomly based on maximum amount of 433 people.
    Results
    Among 433 people, there were 261 visitors, 103 residents, 69 interns, 181 males (% 48.8). The result show that in average %25.5 of visitors and %14.45 of physicians knew nothing about patients right contents, meanwhile %29.8 of visitors and %61.7 of physicians completely knew it.
    Conclusion
    Considering, Ahvaz Jundishapur educational medical university is one of the first rate universities and Ahvaz is one of the developing mega cities; results could be clear lack of good transferring of information or some other reasons which could be suggestible for other studies.
    Keywords: knowledge, Patient, interns, residents, Ahvaz Jundishapur educational hospitals
  • Hassan Khoramshahi, Sara Heydari, Shahin Goharpey, Samira Khalifeh Page 657
    Background And Objective
    The aim of this article is to compare, jitter, and shimmer and s/z ratio in multiple sclerosis (MS) patients with normal individuals in same age. Subjects and
    Methods
    The methodology of this study was controlled cross-sectional that was carried out with 60 individuals (30 MS, 30 Normal). Both groups were 15 males and 15 females from 21 to 51 years. Exclusion criteria were prior laryngeal disorder, any larynx surgery, tracheotomy, tumors, larynx, and lung cancer, respiratory disease, and other associated diseases. Associations were assessed by using T-test.
    Results
    There was no association between MS and jitter (p=0/25), and shimmer (p=0/34) as well. However, association was found between MS and s/z ratio (p=0.00). The s/z ratio was higher in normal individuals than in MS patients.
    Conclusion
    Results indicate that MS can affect s/z ratio as well as assessment and treatment of MS patient. Therefore, speech patholologist should be aware of voice Acoustic parameters variations in these patients.
    Keywords: MS, jitter, shimmer, s, z ratio
  • Hamideh Yazdi Zadeh, Parvin Abedi, Shahnaz Najar Page 675
    Background And Objective

    Several findings have shown that Nitric oxide donors can be effective for cervical ripening. The aim of this study was to determine whether Isosorbide mononitrate (IMN) administrated vaginally is effective for cervical ripening and induction of labor in nullipare women at 40 – 42 weeks gestation. Subjects and

    Methods

    A double blind, placebo – controlled, randomized clinical trial was carried out at the Sina hospital in Ahvaz in 2010. Eighty nulliparous women with uncomplicated pregnancy, Cephalic singleton fetus at 40 – 42 weeks of gestation and Bishop score≤ 4 were allocated randomly to receive either Isosorbide mononitrate (2×20 mg) or placebo(2 tablets) vaginally for two doses at least 24 hours before induction of labor with oxytocin. Modified Bishop Score after 24 hours, induction to active phase interval and duration of active phase were evaluated in each group. The data were analyzed using t-test, chi square, Survival Analize(Kaplan Mayer) and Repeated measure in Spss ver 16.0. P- value less than 0.05 were considered as statistically significant.

    Results

    In the IMN group, there was a significant increase in the mean modified Bishop score (p=0/008). Mean duration between induction to active phase of labor was shorter in the intervention group than the control (p= 0/03). Mean duration of active phase was not different in the two groups (p>0/05). No maternal or fetal side effects were registered (p>0/05) expect headache in case group (p<0/001).

    Conclusion

    Vaginal administration Isosorbide mononitrate is probable effective for cervical ripening.

    Keywords: Post term pregnancy, Induction of labor, Cervical ripening, Isosorbide mononitrate
  • Farzaneh Homan, Nilofar Khajedin Page 685
    Background And Objective
    Doctor patient relationship is directly overshadowed by physician’s attitude toward suicide. This study was aimed to compare the attitudes towards suicide and its prevention in medical students before and after the apprenticeship course. Subjects and
    Methods
    In this study 96 medical students participate (44 before and 50 after apprenticeship course (were selected using the available sampling in University of medical sciences of Ahvaz. A questionnaire on attitudes towards suicide ATTS (Attitudes towards Suicide) was used to measure suicide related attitudes and thoughts. The ATTS items address attitudes, knowledge, and personal beliefs toward suicide and suicide prevention. Also, this questionnaire includes six subscales. Permissiveness, preventability, incomprehensibility, avoidance of talking, unpredictability and loneliness& appeal.
    Results
    The results showed that medical students who had passed the training course in comparision with students who had not passed; there were no significant difference in subscales of incomprehensibility, avoidance of talking, unpredictability and loneliness& appeal. But there were significant difference in subscales of permissiveness and preventability.
    Conclusion
    Results showed that the total student views towards prevention of suicide and the relationship with these patients is positive. The views of students who had passed the course is more negative than other groups. Therefore, perhaps, the training in the attitude of students who have passed the course has not a positive effect.
    Keywords: Attitude toward suicide, Apprenticeship, Medical student