فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 95، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا خیراله*، روح الله موسوی دهموردی، محمدرضا افشارمنش، صالح عیاشی صفحات 117-126
    زمینه و هدف
    بیماری سنگ کلیه یک بیماری شایع با فراگیری حدود 7- 4 درصد در جهان می باشد. شیوع آن در ایران از حداکثر جهانی بیشتر است. شکل گیری یک سنگ در ابعاد پاتولوژیکی، علاوه بر فوق اشباع شدن ادرار با مواد معدنی، نیازمند اتصال و توقف ذرات کریستالی کوچک بر روی پیش سازهای سنگ در سطح داخلی مجاری ادراری است. آگاهی از ترکیب شیمیایی یک سنگ کمک بسیاری در زمینه های پیش گیری، درمان و تشخیص می کند و به پزشکان این امکان را می دهد تا در هر یک از این زمینه ها به طور اختصاصی عمل کنند. از این رو این مطالعه با هدف تعیین ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده سنگ های مجاری ادراری انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام و 275 مورد از سنگ های مجاری ادراری از لحاظ خصوصیات ماکروسکوپی و آنالیز ترکیب شیمیایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 275 بیمار مبتلا به سنگ مجاری ادراری، تعداد 55 نفر(20%) دارای سنگ خالص از جنس کلسیم اگزالات و مابقی بیماران، 220 نفر (80%)، دارای سنگ های مخلوط بودند. ترکیب غالب در اکثر سنگ های مخلوط را نیز کلسیم اگزالات (6/ 83%) به خود اختصاص داده بود.
    نتیجه گیری
    کلسیم اگزالات فراوان ترین ترکیب شیمیایی سنگ های مجاری ادراری اعم از خالص یا مخلوط می باشد که در مردان شیوع بیشتری دارد و سنگ های استروایتی حاوی منیزیم، آمونیم، و فسفات شیوع بیشتری در زنان دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه سنگ، سنگ های مجاری ادراری، پیش سازه سنگ های مجاری ادراری
  • خدیجه حسونی زاده فلاحیه، سیما نصری، محمدکاظم غریب ناصری، علیرضا سرکاکی*، شهرام مشهدی زاده صفحات 127-139
    زمینه و هدف

    در هیپوتیروییدی تولید اکسیدان ها موجب اختلالات رفتاری می شود. میوه کیوی حاوی ویتامین های مختلف و مواد آنتی اکسیدانی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره میوه کیوی بر وزن بدن، حافظه، درد، میزان T4 و T3 سرمی در موش های صحرایی نر هیپوتیروئیدی است.

    روش بررسی

    موش های صحرایی نر ویستار (250- 200 گرم)، شامل گروه-های: 1) کنترل و 7-2) هیپوتیروئیدی که با تجویزmg/lit 500 داروی متی-مازول در آب آشامیدنی به مدت سه هفته هیپوتیروئید شده، و سپس به زیرگروه های درمان که به ترتیب: 50، 100، 150، 200، 400 mg/kg/5ml عصاره میوه کیوی و یا سالین نرمال را 14 روز و هر روز یک بار به صورت خوراکی(گاواژ) دریافت کردند. 8) کنترل مثبت که دوز mg/lit1 لوواتیروکسین دریافت کرد. هورمون های T3 و T4 تمامی حیوانات با روش رادیو ایمیواسی، درد با Tail Flick و حافظه حیوانات با شاتل باکس و وزن بدن اندازه گیری شدند. داده ها با روش آماری ANOVA یکطرفه و آزمون HSD با سطح معنا داری حداقل 0/05> P آنالیز شدند.

    یافته ها

    در موش های هیپوتیروئیدی هورمون های تیروئیدی، درد و حافظه به طور معناداری کاهش یافت(0/01> P). دوزهای 150 و 200 عصاره کیوی بدون تاثیر بر غلظت هورمون های تیروئیدی بهبودی درد و حافظه در موش های هیپوتیروئیدی را بطور معنادار بهبود داد (0/001 >P).

    نتیجه گیری

    تجویز عصاره کیوی به دلیل اینکه سطوح کاهش یافته هورمون ها متعاقب هیپوتیروییدی را افزایش نداد، بنابراین تاثیری بر محور عصبی -هورمونی نداشته است. می توان این اثرات بهبودی بخش کیوی بر اختلالات رفتاری متعاقب هیپوتیروییدی را احتمالا به خاصیت آنتی کسیدانی آن در مغز نسبت داد.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی، عصاره میوه کیوی، T3، T4، وزن بدن، درد، حافظه، موش صحرایی
  • ایرج شهرامیان شهرامیان*، نور محمد نوری، عباسعلی رمضانی، صالحه دانش، الهام شرفی، علیرضا رضایی، حسین علی دانش صفحات 141-149
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه سطح سرمی لپتین در نوزادان مشکوک به کم کاری مادرزادی تیروئید با گروه کنترل و نیز بررسی ارتباط هورمون لپتین با هورمون های T4 و TSH در گروه مورد با گروه شاهد انجام گردید.
    روش بررسی
    در مطالعه مورد شاهدی حاضر، تعداد 100 نوزاد زیر 30 روز از نوزادان مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین(ع) زابل، با معاینه دقیق توسط پزشک متخصص اطفال و ارزیابی علایم کم کاری مادرزادی تیروئید، پس از همگن سازی از لحاظ سن، به دو گروه مورد و شاهد تقسیم بندی شدند. در گروه مورد، نوزادان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید و در گروه کنترل، نوزادانی قرار گرفتند که هیچکدام بیمار نبودند(سالم). سپس از هر دو گروه، با رعایت مسایل اخلاقی، نمونه خون جمع آوری و با روش الیزا، سطح سرمی لپتین، T4 و TSH اندازه گیری شد. سپس داده ها، با استفاده از نرم افزارSPSS ver. 20 و با بکارگیری ازمون تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری p<0.05 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سطح سرمی لپتین بین گروه مورد و کنترل دارای تفاوت آماری معنادار بود به طوری که میزان لپتین در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (05/ 0>= P). هم چنین در این مطالعه ارتباط معکوسی بین سطح سرمی TSH و T4 در افراد مورد مطالعه مشاهده گردید (05/ 0>= P). هم چنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان لپتین در گروه مورد با سن و وزن ارتباط معناداری نداشت (05/ 0>= P).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، در نوزادان مبتلا به هیپوتیروئیدی مادرزادی، سطح سرمی لپتین مستقل از سن و وزن افزایش می یابد. در نتیجه هورمون لپتین به عنوان معیاری برای ارزیابی کارکرد غده تیروئید مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: کم کاری تیروئید مادرزادی، لپتین، نوزادان، T4، TSH
  • علی پندونه*، سیدهمایون صدرایی، غلامرضا کاکا، غلامرضا کاکا، داوود اسماعیلی، اصغر امامقلی صفحات 151-156
    زمینه و هدف
    شیوع بیماری های التهابی در سراسر جهان رو به افزایش می باشد. تاکنون درمان های رایج نتوانسته اند در مبتلایان به بیماری های التهابی، درمان قطعی ایجاد کنند. از طرفی مطالعات اخیر اثرات ضد التهابی عصاره آبی سنجد را نشان داده اند. اینترلوکین 6 سایتوکاینی است که میزان آن در بسیاری از بیماری های التهابی افزایش می یابد و لذا به عنوان مارکری برای بیماری های التهابی شناخته می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی میوه سنجد بر غلظت سرمی (IL-6 (pg/ml در موش های دریافت کننده لیپوپلی ساکارید بروسلا آبورتوس بود.
    روش بررسی
    25 سر موش سوری به 5 گروه مساوی پنج تایی تقسیم شدند. گروه کنترل عصاره دریافت نکرد. به چهار گروه بعدی به ترتیب دوز های: 10، 20، 30 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره آبی سنجد به طریق صفاقی و به مدت چهار روز تزریق شد. هر 5 گروه از طریق تزریق داخل صفاقی 100 میکروگرم لیپوپلی ساکارید باکتری بروسلا آبورتوس در روز چهارم دریافت کردند. پس ازخون گیری از قلب موش ها سرم آنها جدا شد و بلافاصله در دمای80- درجه سانتی گراد نگهداری شده و سپس غلظت IL-6 با روش اختصاصی Elisa اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    غلظت سرمی (IL-6 (pg/mlکاهش معنا داری را در گروه های آزمون 10 میلی گرم بر کیلوگرم (005/0= P)، بیست میلی گرم بر کیلوگرم P= 0/014)، 30) میلی گرم بر کیلوگرم (0/012 = P) و 40 میلی گرم بر کیلوگرم (0/023 = P)
    نتیجه گیری
    می توان گفت یکی از اثرات ضد التهابی عصاره سنجد ایجاد کاهش در غلظت سرمی IL-6 می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره آبی سنجد، اینترلوکین 6، لیپوپلی ساکارید بروسلا آبورتوس
  • آرش دباغی، ثمره عباسی*، نسیم شمس، نغمه نیرومند، علی حبیبی کیا صفحه 157
  • آرش دباغی، ثمره عباسی*، نسیم شمس، نغمه نیرومند، علی حبیبی کیا صفحات 169-180
    زمینه و هدف
    تصور می شود که فیلترهای پردازش تصویر، می توانند عملکرد تشخیصی تصاویر دیجیتال را بهبود بخشند. از این رو هدف از مطالعه حاضر، مقایسه عملکرد رادیوگرافی دیجیتال با و بدون استفاده از فیلترهای پردازش تصویر در شناسایی ضایعات پوسیدگی پروگزیمال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، رادیوگرافی دیجیتال استاندارد شده از 100 سطح پروگزیمال به عمل آمد. تصاویر بدون فیلتر و فیلتر شده (فیلترهای Low sharpen، Intermediate sharpen،High sharpen و Inversion) در نرم افزار (Scanora® (version 4.3.1، توسط 2 مشاهده گر ارزیابی شد. جهت تعیین استاندارد طلایی، دندان ها را برش داده و سپس ازCaries detector استفاده شد.
    یافته ها
    حساسیت، اختصاصیت و صحت کلی با استفاده از آنالیز منحنی Roc ارزیابی و با استفاده از آزمون توکی و آنووا مقایسه شد. از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن برای توافق بین مشاهده گرها استفاده شد. حساسیت، اختصاصیت و صحت کلی تصاویر Original، فیلتر Low sharpen و Inversion، به طور معناداری بیشتر از فیلتر Intermediate sharpen و High sharpen بود (05/ 0>= P). تفاوت بین تصاویر بدون فیلتر، فیلتر Low sharpen و Inversion معنادار نبود (0/05 < P). فیلتر Low sharpen بیشترین میزان حساسیت و صحت کلی، و تصاویر بدون فیلتر بیشترین میزان اختصاصیت را داشت. فیلتر High sharpen کمترین میزان حساسیت و اختصاصیت و صحت کلی را داشت.
    نتیجه گیری
    فیلتر Low sharpen می تواند به عنوان یک فیلتر پردازش تصویر جهت شناسایی ضایعات پوسیدگی پروگزیمال، مورد پذیرش قرارگیرد. فیلترهای Intermediate sharpen و High sharpen جهت شناسایی ضایعات پوسیدگی پروگزیمال توصیه نمی شوند.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، تصاویر فیلتر شده، رادیوگرافی دیجیتال، رادیوگرافی بایت وینگ
  • علیرضا تیموری*، سید رضاسعیدیان، مسعود زینالی، ایمان زعیم صفحات 181-187
    زمینه و هدف
    مطالعات الکتروفیزیولوژیک نقش مهمی را در بررسی بیماران با اختلالات عصبی_عضلانی دارند. تاکنون بیشترین تست مورد استفاده برای تایید وجود رادیکولوپاتی، EMG سوزنی است. اطلاعات به دست آمده از این روش اجازه می دهند که سایر تست ها در مسیری صحیح تر و موثرتر پیش بروند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین یافته های الکتروفیزیولوژی پیش از عمل جراحی و بهبودی پس از آن در بیماران مبتلا به دردهای انتشاری ناشی از دیسک کمر انجام شد.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش بیماران دارای درد رادیکولر کمری مراجعه-کننده به درمانگاه بیمارستان گلستان بودند که دیسک مهره های L4-L5 و L5-S1 آنها توسط MRI به اثبات رسیده و بیماری همراه دیگری نداشتند. بیماران قبل و بعد از عمل به درد خود از 10-0 نمره دادند. اطلاعات حاصل از نوار عصب_عضله با تاثیر عمل جراحی مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    درد کمری در 6/ 84 درصد افراد وجود داشت و فقط 8/ 30 درصد بیماران بعد از عمل، همچنان از درد شکایت داشتند، که نشان دهنده تاثیر عمل جراحی بر کاهش درد است. میانگین امتیاز درد بیماران قبل و پس از عمل به طور چشم گیری کاهش داشت (0/003= p). میان تعداد و نوع عضلات درگیر، جنس و سن بیمار با کاهش میزان درد ارتباط معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تست های الکترودیاگنوس، علاوه بر تشخیص زودرس، جداکردن علل و بیماری های دیگر همراه و شدت رادیکولوپاتی نقش دارند، به عنوان یک تست پروگنوستیک جهت پیش بینی بهبود درد آگزیال پس از جراحی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: دیسکوپاتی، درد رادیکولر، الکترودیاگنوستیک
  • جلیل صبحی پور*، الهام حاتم زاده صفحات 189-198
    زمینه و هدف

    سیل لبه ای مواد فیشورسیلانت برای موفقیت درمان بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر محلول کلرهگزیدین بر ریزنشت دو نوع ماده مورد استفاده در درمان فیشورسیلانت است.

    روش بررسی

    سطح اکلوزال 60 دندان مولر کشیده شده سالم پس از تمیز شدن، با اسیدفسفریک 38% اچ شده، شسته و خشک گردید. دندان ها به چهار گروه مساوی تقسیم شدند و هر گروه با روشی خاص سیلانت گذاری شد: گروهA: باندینگ (DenTASTIC) + کامپوزیت قابل جریان(FLOWS-RITE)، گروهB: باندینگ + فیشورسیلانت(SEAL-RITE)،گروهC: کلرهگزیدین2 %(Consepsis) + باندینگ+ کامپوزیت قابل جریان، گروهD: کلرهگزیدین 2%+ باندینگ + فیشورسیلانت. پس از سیلانت گذاری، نمونه ها تحت چرخه حرارتی قرار گرفتند و تمام قسمت های آنها توسط دو لایه لاک ناخن به گونه ای پوشیده شد که تنها یک منفذ به فاصله5/1 میلی متری از لبه ماده ترمیمی بدون پوشش باقی بماند. سپس دندان ها بهمدت 4 ساعت در محلول متیلن بلو 2% قرار داده شدند. در نهایت دندان ها در جهت باکولینگوالی برشداده شدند و ریزنشت آنها بهکمک استریومیکروسکوپ و با استفاده از یک مقیاس درجه بندی چهارگانه بررسی گردید. آنالیز داده ها توسط آزمونکروسکال والیس و مان ویتنی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    ریزنشت هیچ یک از چهار گروه مورد مطالعه، با یکدیگر اختلاف آماری نداشت (P>0/05).

    نتیجهگیری

    کامپوزیت قابل جریان سیل لبه ای مشابهی با فیشورسیلانت معمول دارد. هم چنین کاربرد کلرهگزیدین قبل از سیلانت گذاری، تاثیر مخربی روی میزان ریزنشت مواد سیلانت ندارد. مطالعات آزمایشگاهی و بالینی با تعداد نمونه بیشتر در این زمینه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ر، رسیلانت، زن، کلرهگزیدین
  • محمد جواد طهماسبی بیرگانی، منصور ذبیح زاده، زینب عسگریان دهکردی*، هادی رضایی، ساسان رزمجو، فریبا عینی، راحله طبری جویباری صفحات 199-208
    زمینه و هدف
    باریکه های الکترونی به دلیل افت سریع دوز به طور وسیعی، برای درمان تومورهای سطحی به کار می روند. دست یابی به یک طرح درمان بهینه در الکترون تراپی تومورهای کوچک مستلزم استفاده از میدان های کوچک است. اما نبود تعادل پراکندگی جانبی کامل مانع مهمی در اندازه گیری فاکتور خروجی است. هدف از این پژوهش به دست آوردن یک رابطه تحلیلی جهت تعیین فاکتور خروجی برای میدان ها و انرژی های الکترونی مختلف شتاب دهنده Varian2100CD می-باشد.
    روش بررسی
    از شتابدهنده Varian2100CD و دزیمتر صفحات موازی جاگذاری شده در عمق مرجع هر انرژی در داخل فانتوم آب برای اندازه گیری دز استفاده شد. با استفاده از اپلیکاتورهای موجود و بلوک ای سروبندی قرار داده شده در انتهای اپلیکاتور cm210×10، میدان های الکترونی 2×2 تا 〖cm〗^220×20 ساخته شدند. فاکتور خروجی برای انرژی های 4، 6، 9، 12 و 15 مگاالکنرون ولت اندازه گیری شد و معادلات مربوط استخراج شدند.
    یافته ها
    بهترین توابع توانی برازش شده بر روی فاکتورهای خروجی اندازه گیری شده، استخراج شدند. برای پرتوهای الکترونی با انرژی کم (MeV4) و بالا (MeV15)، فاکتور خروجی از رابطه (3.143L-2.51+1.031 (R=0.97- و (2.165L-2.02+1008 (R=0.98- پیروی می کند. فاکتورهای خروجی در ابتدا با افزایش اندازه میدان تا cm2 6 × 6 افزایش می یابند و سپس در حدود cm2 15 ×15 به یک حالت اشباع می رسند.
    نتیجه گیری
    روابط تحلیلی به دست آمده می توانند برای محاسبه فاکتورهای خروجی لازم برای تمام اندازه میدان های کاربردی و انرژی های باریکه الکترونی استفاده شوند.
    کلیدواژگان: درمان با باریکه الکترون، دوزیمتری میدان های درمانی، فاکتور خروجی
  • احمد فرج زاده شیخ، سیده زهره مومنی*، سجاد اصلانی حسین آباد، نبی جمعه زاده صفحات 209-211
    زمینه و هدف
    متالوبتالاکتامازها (MBLs) یکی از آنزیم های هیدرولیز کننده پنی سیلین ها، سفالوسپورین ها وکارباپنم ها می باشد. امروزه کلبسیلا پنومونیه مقاوم به کارباپنم ها یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی محسوب شده و مشکلات درمانی در دنیا ایجاد نموده اند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی کلبسیلا پنومونیه تولید کننده متالوبتالاکتاماز و ژن blakpc در نمونه های بالینی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی آبادان در سال 93- 92 می باشد.
    روش بررسی
    ابتدا مقاومت کلنی های کلبسیلا پنومونیه در برابر نه آنتی بیوتیک رایج از طریق دیسک دیفیوژن و بر اساس پروتکل CLSI اقدام گردید. سپس تشخیص تولید متالوبتالاکتاماز (MBLs) با روش فنوتیپی دیسک ترکیبیIPM-EDTA مورد شناسایی قرار گرفتند. در نهایت حضور ژن blakpc تولید شده توسط سویه های جدا شده با استفاده از پرایمرهای اختصاصی به روش PCR شناسایی گردید.
    یافته ها
    از 144 مورد نمونه باکتری کلبسیلای جدا شده، بیشتری ن و کمترین فراوانی مقاومت کلبسیلا پنومونیه به ترتیب مربوط به آنتی بیوتیک آموکسی سیلین (88/1%) 127 مورد و آمیکایسین (9/ 2%)13 مورد می باشد. نتایج حاصل از روش دیسک ترکیبی نشان داد که تعداد (18/ 75%) 27 ایزوله از کل نمونه ها واجد متالو بتالاکتاماز می باشند، که از این تعداد (51/ 8%) 14 نمونه با روش PCR ژن blakpc را نشان دادند، که اغلب این ایزوله ها از نمونه های ادرار بیماران بستری در ICU و بخش اورولوژی جدا سازی شده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیدایش متالوبتا لاکتامازها و با توجه به وجود ژن blakpc در کلبسیلا پنومونیه ضروری است تا ضمن تغییر در الگوی مصرف آنتی بیوتیک ها از گسترش چنین عفونت هایی در بیمارستان ها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، کارباپنم، متالوبتالاکتاماز، روش دیسک ترکیبی Imipenem، EDTA، blakpc
  • شمس الدین طرفی عمید پور*، یوسف علی عطاری، نجمه حمید صفحات 223-229
    زمینه و هدف
    در پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی به شیوه شناختی رفتاری بر نقش صمیمیت زناشویی زوجین مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری این پژوهش 20 زوج شهر اهواز می باشند که مدت دو سال از ازدواج آنها گذشته باشد و به فراخوان محقق برای شرکت در دوره های آموزشی پاسخ داده اند. نمونه انتخاب شده با استفاده از روش انتخساب تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه تعارضات زناشویی (MCQ) و پرسش نامه صمیمیت در ازدواج (MIQ) بود. طرح پژوهشی، طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیری و چند متغیری نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی باعث افزایش صمیمیت و کاهش تعارضات زناشویی و مولفه های آن شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج اثربخشی مهارت های ارتباطی بر نقش صمیمیت زناشویی زوجین به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، شناختی رفتاری، صمیمیت زناشویی، تعارضات زناشویی، زوجین
  • لیلا فارسی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد صفحات 231-243
    زمینه و هدف
    رودخانه کارون، منبع اصلی تامین آب شرب شهر اهواز است. فلوراید از جمله یونهای محلول در آب است که در مقادیر کم و زیاد، سلامتی انسان و دیگر موجودات زنده را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله که حاصل یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است، میزان فلوراید در آبهای ورودی به تصفیه خانه های آب شماره 1 و2 شهر اهواز و خروجی آنها پس از فرآیند تصفیه آب بررسی شد.
    روش بررسی
    بدین منظور، تعداد 60 نمونه از هر یک از آب های ورودی و خروجی تصفیه خانه های آب شماره 1و2، از فروردین تا آذر 89 به مدت 9 ماه به صورت ماهیانه در ظروف پلی اتیلن به حجم تقریبی یک لیتر جمع آوری شد. میزان فلوراید به روش SPADNSبا دستگاه اسپکتروفتومتردر طول موج -nm 580 اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    غلظت میانگین فلوراید در آب های ورودی به تصفیه خانه آب شماره 2 (g∕lm 0/33) بیشتر از آب های ورودی به تصفیه خانه آب شماره 1 (g∕lm 0/31) می باشد. میانگین فلوراید در آب های خروجی از تصفیه خانه آب شماره 1و 2 یکسان و برابر با g∕lm 0/26 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میانگین غلظت فلوراید در آب های خروجی تصفیه خانه آب شماره 1 و 2 (g∕lm 0/26) از مقدار پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی، ایالات متحده، اتحادیه اروپایی و استاندارد 1053 ایران در دمای 5/ 32-5/ 26 درجه سانتی گراد کمتر است. هم چنین نتایج حاکی ازین است که مقدار فلوراید آب آشامیدنی شهر اهواز نسبت به مقدار فلوراید آب رودخانه کارون روند کاهشی داشته است. به نظر می رسد که استفاده از ماده منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید در فرآیند تصفیه آب آشامیدنی در کاهش فلوراید نقش داشته است.
    کلیدواژگان: رودخانه کارون، آب آشامیدنی، فلوراید، تصفیه آب، شهر اهواز
|
  • Alireza Kheirollah, Rohollah Mousavidehmordi, Mohammad Reza Afsharmanesh, Saleh Aiiashi Pages 117-126
    Background And Objectives
    Kidney stone is a very common disease with the prevalence of 4-7% in the world. The rate of this disease in Iran is higher than the global maximum. So it is important to analysis the composition of renal stone in different nations to prevent the formation of stone or to stop its enlargement. Also, the first choice for diagnosing renal stone is the most sensitive method; so knowing about the kind of prevalent stones will help to save time and costs. Hence, this study was conducted to determine the chemical constituents of urinary tract stones and aimed to find relative abundance of urinary calculi by considering their composition. Subjects and
    Methods
    In this descriptive-analytic study which was conducted in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, 275 renal calcuili from patients, 201 male and 74 female, referred to medical laboratories in Khuzestan province were collected and after microscopically characterization, their chemical components were analyzed by using the standard methods of clinical laboratory.
    Results
    Finding show that the stone of 55 patients (20%) of total patients had pure chemical component of calcium oxalate and 220 urinary stones from patient (80%) had a mixed type. Also, calcium oxalate was the commonest component of the mixed stones (83.6%).
    Conclusion
    Our study indicated that the calcium oxalate stones are the most abundant chemical composition of either pure or mixed urinary calculi in Khuzestan areas, which are more common in men and Struvite stones contain magnesium, ammonium, and phosphate is more common in women.
    Keywords: Analysis of calculi, Urinary Calculi, Stone former
  • Khadijeh Hasoonizadeh Fallahieh, Sima Nasri, Mohammad Kazem Gharib Naseri, Alireza Sarkaki, Shahram Mashhadizadeh Pages 127-139
    Background And Objectives

    Oxidative stress due to hypothyroidism causes behavioral deficits. Kiwifruit contains various vitamins and antioxidants. In this study the effect of kiwifruit extract on body weight, memory, pain and serum T4 and T3 in hypothyroidism male rats was evaluated. Subjects and

    Methods

    Wistar male rats (200-250g) were divided into 8 groups (n=8) randomely as following: 1) Control, the remaining groups were hypothyroidism that received methimazole (500mg/L in drinking water) for 3 weeks. 2-7) Treated groups received orally either different doses of Kiwifruit extract (50,100,150, 200, 400 mg/kg/5ml or the same volume of normal saline for 14 days. 8) Positive control group receiving 1 mg/L of levothyroxine in drinking water. Serum thyroid hormones (with radioimmunoassay), body weight, pain (by tail-flick test), and memory (by shutle box) were measured for all groups. Data were analyzed with one-way ANOVA followed by Tukey’s post hoc and P<0.05 was assigned as least significant difference.

    Results

    Serum T4 and T3, body weight and memory and pain reflex latency were decreased significantly after induction of hypothyroidism (P<0.01). Treatment with 150 and 200 mg/kg doses, without affecting the thyroid hormone serum level, improved memory and pain significantly (P<0.001) Higher doses of extract had no effect on above parameters.

    Conclusion

    Treatment with kiwifruit extract didn’t change thyroid hormones; therefore, had no effect on hypothalamus-pituitary-thyroid axis. Improving effects of Kiwifruit extract on behavioral deficits following hypothyroidism might be related to its antioxidant property in brain.

    Keywords: Hypothyroidism, Kiwifruit extract, T3, T4, Pain, Memory, Rat
  • Iraj Shahramian, Noor Mohammad Noori, Abbas Ali Ramezani, Salehe Danesh, Elham Sharafi, Alireza Rezaei, Hossein Ali Danesh Pages 141-149
    Background And Objectives
    This study aimed to compare the serum leptin levels in infants suspected of congenital hypothyroidism. In addition to investigate the relationship between serum levels of leptin with T4 and TSH. Subjects and
    Methods
    In the present case-control study, 100 neonates under 30 days of age were selected randomly from those who had been hospitalized in Zabol Amir-Almomenin hospital between years 2012 to 2013. Thorough clinical examination by a pediatrician and evaluation for possible congenital hypothyroidism, the subjects were divided into two groups (case and control) homogenized in terms of age and gender. Case group consisted of neonates with suspected congenital hypothyroidism, and controls without. Blood sampling was taken from each neonate after obtaining a written consent form from parents Serum leptin, T4 and TSH were measured by ELISA method. The data were analyzed using software SPSS ver. 20 using of independent t-test and Pearson correlation by considering the level of 0.05 error.
    Results
    The serum leptin level was significantly higher among the suspected hypothyroidism than controls (P ≤ 0.05). In addition, there was an inverse relationship between TSH and T4 levels (r=-0.512, P ≤ 0.05). There were no significant relationships between the serum leptin level in regards to age and weight (P ≥ 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, in infants with congenital hypothyroidism, serum leptin increases independently of age and weight. Therefore, leptin serum level may be considered as a criteria for assessment of thyroid gland function.
    Keywords: congenital hypothyroidism, leptin, babies, T4, TSH
  • Ali Pandooneh, Seyed Homayoon Sadraie, Gholamreza Kaka, Mahmoud Mofid, Davoud Esmaeili, Asgar Emamghli Pages 151-156
    Background And Objectives
    The incidence of inflammatory disease is increasing around the world. Conventional therapies in patients with inflammatory diseases unable to cure completely. However, recent studies have shown anti-inflammatory effects of angustifolia aqueous extract. The IL-6 cytokine level is increased in many inflammatory diseases and is recognized as a marker for inflammatory diseases. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of angustifolia aqueous extract on IL-6 serum levels in mice receiving lipopolysaccharide of Brucella abortus. Subjects and
    Methods
    Twenty five mice were divided into five equal groups. The control group did not receive the extract. The four next groups intraperitoneally received the different dose of 10, 20, 30 and 40 mg/kg of angustifolia aqueous extract daily for four days. All groups intraperitoneally received 100 g of lipopolysaccharide of Brucella abortus on the fourth day. Blood samples were collected by cardiac puncture. The sera were separated and kept frozen at −80°C and thawed shortly before determination of IL-6 levels by the ELISA kit.
    Results
    Our results showed that serum concentrations of IL -6 (pg/ml) in groups receiving angustifolia aqueous extract at dose of 10 mg/kg (P<0.05), 20 mg/kg (P = 0.o14), 30 mg/kg (P =0.012) and 40 mg/kg (P=0.023) significantly decreased when compared to control group (p <0.05). Keywords: Angustifolia aqueous extract, IL-6, Lipopolysaccharide of Brucella abortus.
    Keywords: Angustifolia aqueAngustifolia aqueous extract, IL, 6, Lipopolysaccharide of Brucella abortusous extract, IL, 6, Lipopolysaccharide of Brucella abortus
  • Arash Dabaghi, Ali Habibikia, Samareh Abasi, Naghmeh Niroomand, Seyed Arman Mohagheghi, Sanaz Sharifi Page 157
  • Arash Dabbaghi, Samareh Abbasi*, Nasim Shams, Naghmeh Niroomand, Ali Habibikia Pages 169-180
    Background And Objectives
    Image processing filters are supposed to improve the diagnostic performance of digital images. Thus, the aim of present study was to compare the performance of digital radiography with and without image processing filters in the detection of proximal caries lesions. Subjects and
    Methods
    In this in vitro study standardized digital radiographs of 100 approximal surfaces were acquired. Unfiltered and filtered images (low sharpen, intermediate sharpen, high sharpen and inversion filters) on the Scanora® (version 4.3.1) software were assessed by 2 observers. The teeth were sectioned and the caries detector used subsequently to determine the gold standard.
    Results
    Sensitivity, specificity and overall accuracy evaluated with sub curve analysis of ROC (Az) and compared using ANOVA/Tukey test. The Spearman test was used for intra-observers agreement. The sensitivity, specificity and overall accuracy of the low sharpen, inversion and unfiltered images were significantly higher than the intermediate sharpen and high sharpen filter images (P<0.05). The difference between unfiltered images, the low sharpen and inversion filter images were not significant (P˃0.05). The low sharpen filter images had the highest sensitivity and overall accuracy, and unfiltered images had the highest specificity. The high sharpen filter images had the lowest sensitivity, specificity and overall accuracy.
    Conclusion
    The low sharpen filter may be an acceptable processing filter for detection of the caries lesions; because it showed the highest sensitivity and overall accuracy. The intermediate sharpen and high sharpen filters are not recommended for detection of the caries lesions.
    Keywords: Dental Caries, Filtered Images, Digital Radiography, Bitewing Radiography
  • Alireza Teimouri, Seyed Reza Saeidian, Masoud Zeinali, Iman Zaeim Pages 181-187
    Background And Objectives
    Electrophysiological studies play an important role in patients with neuro-muscular disorders. EMG needle test is by far the most used test to confirm the presence radiculopathy. Information obtained from these methods will allow other tests to effectively move in the right direction. This study was conducted to evaluate the correlation between preoperative electrophysiologic (EMG-NCV) finding and postoperative outcomes in the patients with radicular pain of lumbar disk herniation. Subjects and
    Methods
    The study sample consisted patients with lumbar radicular pain who were referred to Golestan Hospital with MRI-proven vertebrae L4-L5 and L5-S1 disc involvement and without any other associated diseases. The preoperative and postoperative pain scores were scaled 0-10. Data from tape nerve-muscle and corelation with surgery were analyzed.
    Results
    84.6% of patients had back pain, and only 30.8% of patients still complained of pain after surgery. The mean preoperative and postoperative pain scores were significantly reduced (P= 0.003). Postoperative results showed no change in H-reflex. The number and type of muscles involved, sex and age had no significant relationship with pain improvement.
    Conclusion
    The results showed that electrodiagnostic testing not only is a diagnostic aid in conjunction with other tests to confirm the involved nerve, but also a prognostic test in surgical treatment of radicular pain of lumbar disk herniation.
    Keywords: Discopathy, Radicular pain, Electrodiagnostic
  • Jalil Sobhi Poor, Elham Hatam Zadeh Pages 189-198
    Background And Objectives

    Marginal seal of the materials is extremely important in sealant therapy. The aim of this study was to compare the effect of chlorhexidine onmicroleak age of two materials used as pit-and-fissure sealants. Subjects and

    Methods

    The occlusal surface of sixty extracted non-carious molars were cleaned, etched with 38% phosphoric acid, rinsed and dried. The teeth were randomly divided in 4 groups, Group A: Bonding agent (DenTASTIC UNO™)+flowable composite (FLOWS-RITE™), Group B: Bonding agent + fissure sealant (SEAL-RITE™), Group C: chlorhexidine 2% (Consepsis®) + bonding agent + Flowable composite, Group D: Chlorhexidine 2% + bonding agent + fissure sealant. Following sealant placement, the teeth were thermocycled,then coated with two layers of nail lac, leaving exposed a 1.5-mm window around the sealant margins. Finally the specimens were immersed in 2% buffered methylene blue for 4 hours, sectioned longitudinally in a buccolingual direction and analyzed for leakage using a stereomicroscope. A 4-criteria ranked scale was used to score dye penetration and data were analyzed statistically using the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.

    Results

    All materials exhibited dye penetration to some extension and no statistically significant difference was observed among the groups (P>0.05).

    Conclusion

    The findings of this study showed that flowable composite resin had similar marginal seal as the conventional sealant. In addition, using chlorhexidine 2% prior to sealant placement seems to have no adverse effect on sealing ability of pits and fissure materials; however, further in vitro and in vivo studies are necessary.

    Keywords: Microleakage, Fissure sealant, Flowable composite, Chlorhexidine
  • Mohammad Javad Tahmasebi Birgan, Mansoor Zabihzadeh, Zeinab Asgarian Dehkordi, Hadi Rezaei, Sasan Razmjoo, Fariba Eini, Rahele Tabari Jouybari Pages 199-208
    Background And Objectives
    Electron beams, due to its fast reduction in dose, are widely used for the treatment of superficial tumors. The small fields are needed in order to achieve the optimal plan of treatment during electron therapy of small tumors. But lack of full lateral scattering equilibrium is a crucial obstacle during measuring of the output factor.The aim of this study is to find an analytical equation for the output factors of Varian2100 CD accelerator for different fields and energies. Subjects and
    Methods
    Varian2100 CD accelerator and 0.6 cc Farmer dosimeter located in reference depth inside the water phantom were used, to dose measurement. Using present applicators and shielding blocks inserted at the end scraper of 10  10 cm2 applicator, electron fields size range from 2  2 cm2 to 20  20 cm2 were established. Output factors for energies of 4, 6, 9, 12 and 15 MeV were measured and related equations were extracted.
    Results
    The best fit polynomial functions on the measured output factors were extracted. Low (4 MeV) and high (15 MeV) electron beams followed - 3.143 L-2.51+1.031 (R=0.97) and -2.165L-2.02+1008(R=0.98) equations respectively. Output factors increase initially with increased field size up to 6×6 cm2 and then reach to the plateau around 15×5 cm2.
    Conclusion
    The obtained analytical equations can be used to calculate the needed output factors for all the field sizes and electron beams energies.
    Keywords: Electron Beam Therapy, Treatment Field Dosimetry, Output Factor
  • Ahmad Farajzadeh Sheikh, Seyede Zohreh Momeni, Sajad Aslani Hosseinabad, Nabi Jomeh Zadeh Pages 209-211
    Background And Objectives
    Metallo-beta-lactamases (MBLs), are enzymes that hydrolyze penicillins, cephalosporins and carbapenems. Nowadays, the carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae is considered as one of the most important causes of nosocomial infections and has created various health problems in the world. The purpose of this study was to determine the prevalence of MBL producing Klebsiella pneumoniae and blakpc gene in clinical samples taken from patients referred to Taleghani hospital of Abadan in the period 2014-2015. Subjects and
    Methods
    Detection of Klebsiella pneumoniae colonies resistance to the common nine-antibiotics was performed by disk diffusion test, according to CLSI protocols. Identification of MBL was carried out using IPM- EDTA combined disk method. Finally, the blakpc gene produced by the isolated strains was identified using PCR method and specific primers.
    Results
    Among 144 cases of isolated Klebsiella bacteria, the highest and lowest frequencies of resistance in Klebsiella pneumoniae are related to antibiotic amoxicillin (127 cases, 88.1%) and amikacin (13 cases, 9.2%) respectively. The results of the combined disk method showed that 27 isolates (18.75%) of all samples are MBL producing, from which 14 cases (51.8%) showed the presence of blakpc gene. Most of the isolates were separated from urine samples of patients admitted to ICU and urology department.
    Conclusion
    The results of this study demonstrated that the emergence of MBLs and detection of the responsible gene in Klebsiella pneumoniae isolates among our patients is a warning finding and warrants to change the pattern of use of antibiotics in order to prevent the spread of such infections in hospitalized patients.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Carbapenem, Metallo, beta, lactamase, IPM, EDTA Combined disk method, lakpc
  • Shamsodin Torfi, Yousef Ali Attari, Najmeh Hamid Pages 223-229
    Background And Objectives
    In this study, The effectiveness of common, captive skills training based on behavioral-cognitive approach was investigated to find real effective way to improve couples relationships. Subjects and
    Methods
    The subjects of this research included 20 couples from Ahvaz, who were married 2 years ago and voluntarily participated in this study. The subjects were randomly assigned to receiving a communication training course. Intimacy Naire MIQ question and marital conflicts question Naire MCQ were used in this study. Research project was based on pretest–post test project with control group.
    Results
    The results of hypotheses analysis using statistical approach of single variable and multivariable covariance analysis showed that training of communicative skills leads to increasing intimacy level and deceasing marital conflicts and its components.
    Conclusion
    The results of this study showed the effect of communicative skills effectiveness in promoting intimacy level among couple. marital condition was discussed in detail.
    Keywords: Communicative skills, Behavioral–cognitive approach, Intimacy
  • Leila Farsi, Neamatollah Jafarzadeh Haghighifard Pages 231-243
    Background And Objectives
    The river is Karoon is the main resource of drinking water in Ahwaz. Fluoride is one of the water soluble ions, both low and high concentrations of which can cause adverse effects on human health and the other animals In this descriptive and analytical study, fluoride ion level water of input and output in the water from water treatment plants no 1 & 2 of Ahvaz were measured. Subjects and
    Methods
    Monthly, for 9 months, from March to November 2010, 60 samples from input pretreatment and output post-treatment water from water treatment plants no 1 & 2 of Ahvaz were collected in 1 liter polyethylene bottles. Fluoride concentration in water samples was determined by the SPANDS method, using a Spectrophotometer at 580 nm. Descriptive analysis on the data was carried by using SPSS-19 software.
    Results
    Mean fluoride concentration in input for water treatment plants no2 was 0.33 mg/L which as higher than input for plant No 1 (0.31mg/L). On the other hand, fluoride concentration in the output water of from both plants was equal (0.26 mg/L).
    Conclusion
    The results showed that the mean fluoride concentration in output water of both water treatment plant was lower than is lower than the WHO, EPA, EU and Iran standards. Results also showed that the mean fluoride concentration in drinking water was reduced compared with the mean fluoride concentration in Karoon river. It seems that the precipitating agent, polyaluminum chloride, used in the path of water treatment, may be responsible for reduction of fluoride concentration.
    Keywords: Fluoride, Karoon river, Drinking water, Water treatment, Ahwaz