فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی نداف، حسنعلی سینایی، هاجر دزفولی صفحات 9-29
    در این پژوهش چهار مفهوم رفتاری «اعتماد بیش از حد»، «تحمل ریسک»، «خودبازبینی» و «رفتار توده وار» انتخاب شده، نویسنده کوشیده است ارتباط میان این خصوصیات و رفتار سرمایه گذاران شامل حجم سهام مبادله شده و تعداد مبادلات سهام و نیز رابطه رفتار سرمایه گذاران با عملکرد سرمایه گذاری (بازده سهام) را بیازماید. جامعه آماری این تحقیق را همه سرمایه گذاران فردی بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده اند. پرسشنامه میان کسانی توزیع شده است که در طول یک سال، دست کم دو بار معامله انجام داده باشند. به وسیله تحلیل همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد میان اعتماد بیش از حد و تحمل ریسک با حجم و تعداد مبادلات، رابطه مستقیم وجود دارد؛ ولی میان خودبازبینی و رفتار توده وار با حجم سهام مبادله شده و تعداد مبادلات، ارتباط معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان می دهد رابطه میان حجم سهام و تعداد مبادلات با بازده کسب شده معنادار است.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، ویژگی های روان شناختی، رفتار سرمایه گذاران، عملکرد سرمایه گذاری
  • مهدی یزدانشناس، امیرحسین مزیدآبادی فراهانی صفحات 31-59
    تحقیق حاضر می کوشد تاثیر عوامل مطرح در رفتار سازمانی مثبت گرا در کاهش منفی گرایی کارکنان را بررسی کند. بدین منظور سعی شده است روابط میان متغیرهای سرمایه روان شناختی مثبت و رهبری تحول آفرین با بدبینی سازمانی و تمایل به ترک سازمان تجزیه و تحلیل گردد. نکته مهم اینکه در این میان، به نقش توانمندسازی روان شناختی به عنوان متغیری میانجی توجه شده است. تحقیق حاضر، پژوهشی توصیفی است که کارکنان شعبه های سازمان تامین اجتماعی استان قم، جامعه آماری آن را تشکیل داده اند و داده های مورد نیاز از راه پرسشنامه از آنها جمع آوری شده است. یافته های تحقیق، نقش مثبت سرمایه روان شناختی و رهبری تحول آفرین را در کاهش بدبینی سازمانی و تمایل به ترک سازمان نشان می دهد. همچنین نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی در رابطه میان سرمایه روان شناختی و بدبینی سازمانی و تمایل به ترک سازمان تایید شد؛ ولی این نقش در رابطه میان رهبری تحول آفرین و بدبینی سازمانی و تمایل به ترک سازمان تایید نشد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، توانمندسازی روان شناختی، رهبری تحول آفرین، بدبینی سازمانی، تمایل به ترک سازمان
  • تاثیر ویژگی های شخصیتی بر بروز «اثر من سانی» (پژوهشی در بیمارستان های استان مازندران)
    عباس نرگسیان، جبار باباشاهی، منصور رنجبر صفحات 61-85
    با توجه به ناگزیربودن مدیران در تصمیم گیری های گوناگون، می توان انتظار داشت این تصمیم ها تحت تاثیر متغیرهای بسیاری قرار گیرند و مدیران در تصمیم گیری دچار انحراف هایی شوند. یکی از عواملی که بر ادراکات مدیران در جریان تصمیم گیری تاثیر می گذارد، «اثر من سانی» است. نوشتار حاضر می کوشد ویژگی های شخصیتی موثر از جمله خودشیفتگی، کانون کنترل درونی و کانون کنترل بیرونی بر بروز «اثر من سانی» بررسی شوند. جامعه آماری شامل مدیرانی است که در بیمارستان های استان مازندران فعالیت می کنند. یافته های پژوهش بیانگر آنند که میان «اثر من سانی» و ویژگی های شخصیتی (خودشیفتگی وکانون کنترل درونی) رابطه مثبت معنادار و میان «اثر من سانی» و کانون کنترل بیرونی، رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثر من سانی، خودشیفتگی، کانون کنترل درونی، کانون کنترل بیرونی
  • محمدرضا فلاح، سیامک کورنگ بهشتی، مرضیه امیری سامانی صفحات 87-107
    نوشتار حاضر با هدف بررسی تاثیر هوش هیجانی بر عملکرد کارکنان شرکت نگین گلفام نقش جهان، بر اساس مدل گلمن انجام گرفته است. چهارچوب نظری این پژوهش بر اساس مدل گلمن ارائه شده است و در این تحقیق با استفاده از پرسش نامه ای، به بررسی یک نمونه پنجاه تایی از مدیران و کارکنان شرکت نگین گلفام پرداخته شده است. روش این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی از شاخه میدانی است. روش گردآوری مباحث نظری آن کتابخانه ای است. داده های مربوط به هوش هیجانی کارکنان از پرسش نامه استاندارد جمع آوری شده است. در این تحقیق، از آزمون های فریدمن، تحلیل واریانس و میانگین جامعه برای بررسی فرضیه ها استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش، بیانگر آن است که هوش هیجانی به طور کلی بر عملکرد کارکنان سازمان تاثیر دارد و برای بهبود عملکرد کارکنان سازمان باید همه ابعاد هوش هیجانی را در کارکنان بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، عملکرد، شرکت نگین گلفام نقش جهان
  • ولی الله نقی پورفر، بهزاد محمدیان صفحات 109-133
    پژوهش حاضر می کوشد به بررسی جایگاه ابعاد سرمایه روان شناختی در مدیریت بحران، با توجه به سیره امام حسین? بپردازد. نوع پژوهش حاضر کیفی است که با تکنیک تحلیل محتوا صورت پذیرفته است. داده های پژوهش، از اسناد و مدارک گردآوری شده و به همین منظور از متون تاریخی با محوریت کتاب موسوعهالحسین? بهره گرفته شده است. تحلیل های صورت گرفته با توجه به الگوی فرایندی مدیریت بحران انجام پذیرفت که دارای چهار بخش «پیش بینی بحران»، «تدوین برنامه مدیریت بحران»، «سازماندهی نیروها» و «اجرای برنامه مدیریت بحران» است. در نهایت این گونه نتیجه گیری شد که در مرحله پیش بینی بحران، امام معصوم? با توجه به مسائل موجود در اجتماع، به این آگاهی رسید که بحران، جامعه را تهدید می کند و نیازمند اقدامات اصلاحی ضروری است؛ بدین منظور، به برنامه ریزی دست زد و مقدمات پایش و کنترل بحران را فراهم آورد. امام? پس از تفکر، تدبر و سنجش ابعاد گوناگون، طرح خود را عملیاتی کرد و در این باره به جذب و تصفیه نیرو اقدام کرد و تیم مدیریت بحران خود را متشکل از یاران تشکیل داد که سرانجام در روز عاشورا، برنامه نهایی خود را اجرا کرد و جامعه را از خطر رهاند. ابعاد سرمایه روان شناختی در همه بخش های این مدیریت، قابل استنتاج می باشد و مصداق هایی چون صبر، عزم راسخ، ایمان به خدا و شاکربودن از مصداق های آن در سیره امام حسین(ع) است.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، عاشورا، سرمایه روان شناختی، بحران، الگوی فرایندی مدیریت بحران
  • جبار باباشاهی، محمود محمدی، رضا قرایی پور، بقراط رشوند صفحات 135-157
    یکی از دغدغه های اصلی سازمان های صنعتی کشور، حفظ ارزش های اسلامی و توسعه معنویت در سطح سازمان است که از رهگذر تقویت اقداماتی اعتمادساز همچون رعایت عدالت در پرداخت ها و رفتار های مدیریتی، گزینش نیرو های کارآمد، پاسداشت تلاش های نیرو های مجرب و حفظ آنها، حاکم کردن الگوی مناسب جانشین پروری، پیشگیری از تبعیض میان مدیران و کارکنان، و استفاده از مدل مناسب ارزیابی عملکرد حاصل می شوند. پژوهش حاضر، تقویت فرهنگ سازمانی را از منظر اعتمادسازی و با نگاهی به ابتکار های مدیریت منابع انسانی در یکی از سازمان های صنعتی بزرگ کشور بررسی می کند. روش انجام پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و علی است. ابزار انجام پژوهش، پرسشنامه و نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که میان اعتماد و فرهنگ سازمانی، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین انجام اقدامات سازنده مدیریت منابع انسانی همچون ایجاد سیستم جبران خدمات مبتنی بر عملکرد، جذب و ارتقای شایسته محور، مدیریت عملکرد نتیجه محور، توانمندسازی کارکنان، تدوین شرح شغل و بهره گیری از سازوکار های جدید طراحی شغل و نظام مدیریت مسیر شغلی شایسته محور، به جلب اعتماد کارکنان منجر می شود.
    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت منابع انسانی، اعتماد، فرهنگ سازمانی
  • رحمت الله قلی پور، حسین صمدی میارکلایی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 159-189
    امروزه سازمان ها برای پیشرفت و اثربخشی، نیازمند کارکنان کارآمد و متعهدند تا در جهت رشد و تعالی به اهداف خود برسند. تعهد سازمانی، عاملی تاثیرگذار بر رفتار کارکنان در سازمان است. رفتار شهروندی سازمانی مجموعه رفتارهای خودجوش کاری است که خارج از محدوده رفتارهای الزامی افراد در محیط کار محسوب می شود و تعهد سازمانی در بهبود آن نقش اساسی دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان صنایع نساجی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری این تحقیق، 180 نفر از کارکنان صنایع نساجی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران اند که 106 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد استفاده شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. یافته ها نشان می دهند که رابطه میان تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی، مثبت و معنادار است. همچنین این ارتباط مثبت و معنادار میان ابعاد تعهد سازمانی (به جز تعهد عاطفی) و رفتار شهروندی سازمانی نیز یافت شد. در مدل مورد بررسی، مقادیر شاخص های برازش (RMSEA=0/79، NFI=0/90 و GFI=0/93)، نشان دهنده مناسب بودن مدل اند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، صنایع نساجی هلال احمر
|
  • M. Nadaf, Ha Sinaei, H. Dezfoli Pages 9-29
    This study attempts to examine the relationship between some behavioral characteristics (overcon?dence¡ risk tolerance¡ self-monitoring and herd behavior) and investors’ behavior (Stock volume and Frequency of stock transaction) and also to study the relationship between investors’ behavior and investment performance (Stock returns). Statistical population contains all individual investors of Tehran stock exchange. The questionnaires were distributed to individuals who make stock transactions and had at least two transactions in past year. Pearson correlation coefficient tests were used to analyze the data. The finding of the research shows that there is a meaningful and positive connection between overcon?dence and risk tolerance with stock volume and stock frequency. But self-monitoring and herd behavior have not meaningful relationships with stock volume and stock frequency. Also the finding indicates that there is a significance relationship between Stock volume and Frequency of stock transaction with Stock returns.
  • M. Yazdanshenas, Ah Mazidabadi Pages 31-59
    This study tries to investigate the effects of positive organizational behavior in reducing employees` negativity. In this regard¡ different relationships between positive psychological capital and transformational leadership with organizational cynicism and employees` intention to quit have been analyzed within the conceptual framework. An important idea is that the psychological empowerment as a mediating factor can affect these relationships which should be carefully considered. This research is a descriptive one which its statistical population consists of employees of Social Security Organization in Qom province and required data were collected through questionnaire. Results show the positive role of psychological capital and transformational leadership in reducing organizational cynicism and intention to quit. Also¡ analyses supported the mediating role of psychological capital in relations among psychological capital¡ organizational cynicism¡ and intention to quit¡ but this role was not confirmed in relations among transformational leadership¡ organizational cynicism¡ and intention to quit.
    Keywords: Psychological capital, Psychological empowerment, Organizational cynicism, Intention to quit
  • The Impact of personality characteristics on the similar to me effect: A research in Mazandaran Province Hospitals
    A. Nargesiyan, J. Babashahi, M. Ranjbar Pages 61-85
    As managers are obliged to make various and diverse decisions¡ we can expect that these decisions are influenced by various variables and the managers deviate in decision making. One of the factors that affects manager’s perceptions during decision making process is “similar to me” factor. In this paper¡ we try to explain influential personality characteristics (such as narcissism¡ internal locus control and external locus control) on occurrence of “similar to me” effect. Research findings show that there is a meaningful positive relationship between “similar to me” effect and personality characteristic (narcissism and internal locus control) and meaningful negative relationship between “similar to me” effect and external locus control. Statistical population includes managers that work in hospitals of Mazandaran province.
    Keywords: Similar to me effect, narcissism, internal locus control, external locus control
  • Pages 87-107
    The aim of this research is studying Emotional Intelligence (EI) effect on employees’ performance of Negin Golfaam Naghsh-e-Jahan Company. The theoretical framework was provided based on Golman’s model. In this study the data was collected by giving a questionnaire to sample of 50 managers and personnel in Negin Golfaam Naghsh-e-Jahan Company. The method of this study is applied research from the point of view of purpose and descriptive survey method of field research. Compilation method of theoretical data is library method. The data of employees EIs was collected by the standard questionnaire. In this research we used Friedman tests¡ variance analysis and population average to examine assumptions. Conclusions showed that EI is totally effective on employees’ performance and organizations must promote all aspects of employees EI to improve their performance.
    Keywords: Intelligence, Emotional Intelligence, Performance, Negin Golfaam Naghsh, e, Jahan Company
  • V. Naghipuorfar, B. Mohamadiyan Pages 109-133
    This study aimed to investigate the role of psychological capital in crisis management¡ according to the tradition of Imam Hossein (AS). The type of research is qualitative that performed by content analysis technique. Data were collected from documents and historical texts. For this purpose our research was performed based on the Mosueh Al-Hossein (AS) book. Analysis was carried out according to the process model of crisis management¡ with four stages as anticipating a crisis¡ crisis management plan¡ organizing and implementing crisis management plan. Finally¡ it was concluded that¡ in the pre-crisis stage¡ Imam (AS) due to issues in the community had come to the awareness that the crisis threatens community and the need for corrective action is necessary in order to achieve the same result as the planning and controlling arrangements for the crisis and its final implementation freed the society from danger. Psychological aspects in all parts of the capital management is deduced and it has some examples such as patience¡ determination¡ faith in God and being thankful.
    Keywords: Imam Hossein (AS), Ashura, Crisis, Psychological Capital
  • J. Babashahi, M. Mohamadi, R. Gharaeipuor, B. Rashvand Pages 135-157
    One of the main challenges of industrial organizations is retaining Islamic values and developing spirituality that is achieved by increasing trust-building practices such as following justice in payments and managerial behaviors¡ selecting efficient resources¡ associate and maintain expert personnel¡ implementing suitable substitution model¡ preventing from discrimination between employees and management and application of efficient performance appraisal system. So¡ the objective of this research is to strengthen culture in light of trust building mechanism such as HR practices in one of industrial organizations. Research methodology includes both descriptive and correlation analysis based on regression. Data was collected by means of designed questionnaire and data samples were selected in probable form. Research results indicated that there is a meaningful relationship between trust and culture. As well as doing constructive HR practices such as performance based compensation system¡ competence oriented recruitment¡ result oriented performance management¡ empowerment¡ writing job description¡ using new mechanism of job design and competence based career path management system will result in employees trust.
    Keywords: Human Resource Practices, Trust, Culture
  • R. Gholipuor, H. Samadimiyarkalaei, H. Samadi Miyarkalaei Pages 159-189
    Nowadays¡ for progression and effectiveness¡ organizations need effective and committed employees that go beyond their duties and achieve growth and maturity. Organizational citizenship behaviors (OCB)¡ which are job behaviors that exist outside of the technical core of the job and some factor such as organizational commitment¡ have a key role in its improvement. The purpose of present paper is the investigation of relationship between organizational commitment and employee’s organizational citizenship behavior in Red Crescent Society’s Textile Industries of Islamic Republic of Iran. Statistical population of present study includes 180 employees of Red Crescent Society’s Textile Industries of Islamic Republic of Iran and its equal sample includes 106 employees. Data is collected by using standard questionnaires and analyzed by SPSS and LISREL. Results show that the relationship between employee’s organizational citizenship behavior and organizational commitment is positive and significant. This positive and significant relationship is found between organizational citizenship behavior dimensions (except of Affirmative Commitment)¡ and organizational commitment dimensions. In the studied model¡ the value of indexes of fit (GFI = 0.93¡ NFI = 0.90 and RMSEA =0.079) demonstrated the suitability of the model.
    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Efficiency, Red Crescent Society's Textile Industries