فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناهید علی زاده *، محمد تابان، علی قلی پور سلیمانی صفحات 9-37
    یکی از مولفه های رفتار سازمانی مثبت گرا، نشاط است. نشاط تا حدی اهمیت دارد که از سال 2000 به بعد، سازمان ملل آن را برای تعیین سطح توسعه یافتگی کشورها به عنوان یکی از متغیرهای اصلی وارد محاسبات شده است. هدف این پژوهش، بررسی نقش سرمایه روان شناختی در ایجاد نشاط اعضای بسیج است. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی -همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، همه کارکنان واحدهای فرهنگی ارشاد اسلامی استان ایلام به تعداد 2000 نفر است، که از میان آن ها، 322 نفر براساس جدول کرجسی و مورگان و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد-آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته نشاط کارکنان و پرسشنامه استاندارد سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران است. روایی پرسشنامه با تایید نظر خبرگان آشنا به موضوع، و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (برابر با 94/0) تایید شد. داده ها با آزمون رگرسیون تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان داد خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی اثر معناداری بر نشاط کارکنان دارند. در نتیجه، با افزایش هر یک از ابعاد سرمایه روان شناختی، نشاط سازمانی افزایش می یابد. از این میان، خوش بینی با ضریب 395/0 بیشترین تاثیر را بر نشاط سازمانی داشت. بنابراین، مدیران سازمان ها باید جو سازمانی مطلوبی برای ایجاد سلامت روحی و روان شناختی ایجاد کنند تا نشاط و شادی در کارکنان تقویت شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خودکارآمدی، خوش بینی، سرمایه روان شناختی، نشاط کارکنان
  • مستانه غنجی *، محمد چیذری، حسن صدیقی، علی ربیعی صفحات 27-78
    هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی مولفه های تشکیل دهنده صلاحیت های مدیران با تاکید بر مدیریت تغییر فرانوگرا از دیدگاه مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. تحقیق حاضر کاربردی و به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش همه مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سطوح عالی، میانی و اجرایی در سال 1393 بوده است. نمونه ای به تعداد 206 نفر براساس فرمول کوکران و با روش تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که از مبانی نظری تحقیق و مصاحبه با صاحب نظران تهیه شد و برای تعیین روایی آن نظرهای متخصصان به کار گرفته شد. قابلیت اعتماد ابزار تحقیق با محاسبه آلفای کرونباخ (برابر با 92/0) تایید شد. تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS20 برای تحلیل داده ها به کار گرفته شد. نتایج نشان داد چهار مولفه با تبیین 116/75 درصد واریانس کل، با صلاحیت های مدیران با تاکید بر مدیریت تغییر فرانوگرا ارتباط دارد. صلاحیت های مدیریتی- سازمانی (030/26 درصد)، صلاحیت های اجتماعی (192/22 درصد)، صلاحیت های اثربخشی شخصی (438/17 درصد)، و صلاحیت های محیط کاری (411/9 درصد) به ترتیب اهمیت، بیشترین نقش را در تحلیل عاملی صلاحیت های مدیران داشتند.
    کلیدواژگان: تغییر فرانوگرا، صلاحیت مدیران، مدیریت تغییر فرانوگرا، مدیر
  • حسن رنگریز، میکائیل پشاآبادی *، مهدی عطایی صفحات 79-107
    بقا و توسعه هر سازمانی منوط به بسترسازی مناسب برای ایجاد خلاقیت در کارکنان است. با این حال، کارکنان بعضی سازمان ها معتقدند سازمان توجه چندانی به ارتباطات درون سازمانی و به کارگیری خلاقیت و نوآوری سازمانی ندارد. از طریق سرمایه اجتماعی می توان تعهد و کارایی کارکنان را افزایش داد و آنان را به خلاقیت و نوآوری ترغیب کرد. هدف این پژوهش بررسی نقش ابعاد سرمایه اجتماعی در عوامل موثر بر خلاقیت سازمانی با تاکید بر تعهد سازمانی است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی – همبستگی اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان برق منطقه ای غرب بوده و ابزار گردآوری داده، پرسشنامه بود که روایی آن از طریق روایی محتوا و محاسبه میانگین واریانس استخراج شده، و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی بررسی شد. به منظور تحلیل داده های پرسشنامه روش مدل-سازی معادلات ساختاری اجرا شد. نتایج نشان داد از میان ابعاد سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شبکه ها و هنجارهای مشترک، همکاری متقابل، و همدلی، رابطه مثبت و معناداری با تعهد سازمانی دارند و تعهد سازمانی با دو عامل از عوامل موثر بر خلاقیت سازمانی (جو سازمانی و ساختار برای نوآوری) رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، خلاقیت سازمانی، سرمایه اجتماعی
  • علی نقی امیری * صفحات 108-132
    شکی نیست انسان نیازهای مختلف دارد و برای رفع نیازهای خود در تکاپوست، اما درباره اینکه انسان چه نیازهایی دارد یا باید داشته باشد و برای رفع آن ها، کدام را و با چه معیاری ارضا کند، و نیز رابطه نیاز و رفتار او چگونه است، توافق کلی وجود ندارد. هر یک از اندیشمندان روان شناسی، مدیریت و سایر علوم انسانی، از زاویه ای خاص به این مهم پرداخته اند. در این میان، اندیشمندان اسلامی هم، نظریه های گوناگونی را در راستای تبیین نیازها و تاثیر آن بر رفتار مطرح کرده اند. تحقیق حاضر بر آن است تا با کاوش در منابع مدیریتی و اسلامی، به پرسش های یادشده پاسخ دهد و در این راستا نظریه انگیزش و رفتار را بررسی کند. این پژوهش، مبتنی بر تحلیل محتوا و متن پژوهی است و در فرایند تحقیق، ضمن دسته بندی خاصی از رویکردهای مختلف از دیدگاه اندیشمندان اسلامی، فرایند رفتار مبتنی بر اختیار تبیین می شود که براساس آن، اختیار با حاکمیت یک نیاز محوری، حرکت انسان در دو طیف «قرب و بعد» را رقم می زند.
    کلیدواژگان: ابعاد وجودی، اختیار، انگیزه، رفتار، عوامل بیرونی، عوامل درونی، نیاز
  • احمد عطارنیا *، بهزاد شوقی، امیر نویدی صفحات 141-166
    امروزه خرد سازمانی جایگاه مهمی نزد مدیران سازمان ها برای ارتقای بهره وری یافته است که یکی از عوامل محرک در ایجاد آن هوش رقابتی است. بنابراین، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر هوش رقابتی بر خرد سازمانی صنایع فلزی شهر صنعتی کاوه انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 4700 نفر از کارکنان شاغل در صنایع فلزی شهر صنعتی کاوه در سال 1396 بود که از این میان، براساس فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 355 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش رقابتی پوردجام و همکاران (2015a) و پرسشنامه استاندارد خرد سازمانی براون و گرین (2006) بود. آلفای کرونباخ پرسشنامه ها بیش از 7/0 برای هر مولفه، و ضریب پایایی ترکیبی نیز برای هر مولفه بیش از 7/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه ها بود. روایی همگرا نیز بررسی و تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته های پژوهش تاثیر معنادار هوش رقابتی و ابعاد آن شامل آگاهی از رقبا، سبک مدیریت، سطح رقابت، آگاهی از مشتریان، اطلاع رسانی، تحقیق در رقابت، آگاهی محیط، آگاهی بازار و تبلیغات را بر خرد سازمانی صنایع فلزی شهر صنعتی کاوه تایید کرد.
    کلیدواژگان: خرد سازمانی، خودشناسی، سطح رقابت، مدیریت هیجانات، هوش رقابتی
  • بهروز رضایی منش، علیرضا محمدی *، ارشیا خدایی صفحات 167-195
    سکوت سازمانی به معنای خودداری کارکنان از بیان نظرهای و مشارکت فعال و موثر در رفع مشکلات سازمان، پدیده ای مخرب و منفی در عملکرد کارکنان و کاهش بهره وری است که سازمان باید با اتخاذ راهکارها و اقدامات مناسب مانع از بروز آن شود. هدف این مقاله بیان راهکارهای مناسب برای پیشگیری از سکوت سازمانی با به کارگیری تعالیم و آموزه های نهج البلاغه است. این مقاله از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، آمیخته است که در دو مرحله کیفی و کمی انجام گرفته است. براساس نتایج بخش کیفی، سه عامل ویژگی های نامناسب مدیریتی، باورهای منفی کارکنان نسبت به مافوق، و بروز اختلال در تعاملات سازمانی، شناسایی، و مولفه های هر یک نیز استخراج شد. سپس، نامه 53 حضرت امیر (ع) در نهج البلاغه خطاب به مالک اشتر با روش تحلیل مضمون از نوع تحلیل قالب مضامین بررسی و تحلیل شد. در نتیجه، آموزه های مربوطه در قالب 45 کد و 3 مضمون اصلی استخراج شد. در مرحله کمی، به منظور شناسایی موثرترین آموزه ها و پالایش آن ها، 45 آموزه به دست آمده با به کارگیری نظرات خبرگان و انجام دادن آزمون دوجمله ای به 25 آموزه کاهش یافت و در نهایت، وزن هر یک از آموزه ها نیز با به کارگیری روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی بررسی و رتبه بندی شد.
    کلیدواژگان: اختلال در تعاملات سازمانی، باورهای منفی کارکنان به مافوق، سکوت سازمانی
|
  • N.Alizadeh *, M.Taban, A.Gholipour Pages 9-37
    One of the components of positivist organizational behavior is vigor. Vigor is important to the extent that since 2000, the United Nations has calculated it to determine the level of development of countries as one of the main variables. The purpose of this study is to investigate the role of psychological capital in creating the vigor of the Basij members. This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection method, descriptive - correlation. The statistical population of this study is the total number of employees of the cultural units of Islamic Guidance in Ilam province of 2000 people, among them, 322 people were selected by random sampling based on Krejcie and Morgan tables. Data gathering tool in this research was a researcher-made questionnaire by vigor staff and a standard questionnaire of psychological capital of Luthans et al. The vigor of the questionnaire was confirmed by the opinion of the experts familiar with the subject, and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (94.0%). Data were analyzed by regression test. The findings showed that self-efficacy, hope, resiliency and optimism have a significant effect on the vigor of the staff. As a result, with increasing of each dimension of psychological capital, organizational vigor increases. Among them, optimism with a score of 0.339 was the most influential on organizational vigor. Therefore, managers of organizations must create a favorable organizational climate for mental and psychological well-being in order to enhance the vigor and happiness of the employees.
    Keywords: Optimism, Psychological capital, Resiliency, Self, efficacy, Vigor staff
  • M.Ghanji *, M. Chizari, H.Sedighi, A.Rabiei Pages 27-78
    The main purpose of the present research is to identify the components of the competencies of managers with the emphasis on the postmodern change management of the view of the managers of the Ministry of Cooperation, Work and Social Welfare. The present research is applied research and has been used with use of descriptive-survey method. The statistical population of the study was all managers of the Ministry of Cooperation, Work and Social Welfare at higher, intermediate and executive levels in 2014. A sample of 206 people was selected based on the Cochran formula and classified by stratified random sampling method. The research instrument was a researcher- made questionnaire, which was based on theoretical foundations of research and interviews with experts. The expert’s opinions were used to determine their validity. Reliability of the research tool was confirmed by calculating Cronbach's alpha (equal to 0.92). The exploratory factor analysis technique was used in SPSS20 software for data analysis. The results showed that the four components with the explanation of 75.116% of the total variance are related to the managerial competencies with emphasis on the postmodern change management. Management- Organizational competencies (26.030%), social competencies (22.29%), personal effectiveness competencies (17.438%), and work environment competencies (9.411%), respectively, have had the greatest role in factor analysis of Managers competency.
    Keywords: Postmodern change, Managers competency, Postmodern change management, Manager
  • H.Rangriz, M. Pasha Abadi *, M.Ataei Pages 79-107
    Survival and development of any organization depends on good infrastructure for to create creativity in employees. However, in some organizations, employees believe their organization paid little attention to communication within the organization, use of creativity and organizational innovation. Through social capital can increase the commitment and efficiency of our employees and encourage them to creative and innovate. The aim of this study is to investigate the role of social capital dimensions in factors of affecting organizational creativity with emphasis on organizational commitment. This is an applied research and descriptive-correlation method has been implemented. The population of the study is to include all employees of the West Regional Electricity. Data was collected by questionnaires that its validity was confirmed by professors and experts and average variance extracted. To investigate the reliability Cronbach's alpha and composite reliability was used. In order to analyze the questionnaire data using structural equation modeling was performed. The results show that the dimensions of social capital, Social trust, networks and shared norms, mutual cooperation and harmony, had a significant positive relationship with organizational commitment and organizational commitment with two dimensions of factors of affecting organizational creativity (organizational climate and structure for innovation) had a significant positive relationship.
    Keywords: Organizational commitment, Organizational creativity, Social capital
  • Ali Naghi Amiri * Pages 108-132
    There is no doubt that human beings have different needs, and tries to meet their needs; But there is no general agreement as to what needs to have or must have, and which criteria to meet, as well as the relationship between its needs and its behavior, to resolve them. Each of the thinkers of psychology, management, and other humanities has been focusing on this issue from a specific angle. Meanwhile, Islamic scholars have put forward a variety of theories to explain the needs and their impact on behavior. The present research seeks to answer the above questions by exploring Islamic and management resources and, in this regard, investigates the theory of motivation and behavior. This research is based on the analysis of content and text-based research, and in the research process, while the specific categorization of different approaches from the viewpoint of Islamic thinkers, the process of behavior-based discretion is explained. According to that, the authority with the sovereignty of a pivotal need examines the human movement in the two spectra, "Approaching Allah and Getting away from Allah".
    Keywords: Existential dimensions, Free will, Motivation, behavior, External factors, Internal factors, Need
  • A. Attarniya *, B. Shoghi, A. Navidi Pages 141-166
    day, organizational wisdom has been a very important role that has been taken by managers of organizations to improve productivity and one of the drivers of creating that competitive intelligence, Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effect of competitive intelligence on the microorganism of the metal industry of Kaveh industrial city. The research method was applied in terms of purpose and the method of data collection was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of 4,700 employees of Kaveh Industrial Metal Industries in 1396, using the Cochran formula and 355 random sampling methods as sample size. . The data collection method was based on Purdagh et al. (1995) and Standard and Organizational Wise Questionnaire Brown and Green (2006). The technical characteristics of the questionnaire include reliability such as Cronbach's alpha (higher than 0.7 for each component) and combined reliability coefficient (higher than 0.7 for each component), convergent validity (AVE> 0.5) and divergent validity (factor load factors and significance of each indicator) confirmed. After collecting questionnaires, information and testing of the hypotheses were done using structural equation modeling method with the help of Smart PLS 2 software. The findings of the research confirmed the significant effect of competitive intelligence and its dimensions including knowledge of competitors, management style, and level of competition, customer awareness, information, competition research, environmental awareness, market awareness and advertising on the micro enterprise of Kaveh industrial city.
    Keywords: Organizational wisdom, Self-knowledge, Competitive level, Emotion management, Competitive intelligence
  • B. Rezaei Manesh, A. Mohammadi *, A. Khodaei Pages 167-195
    Organizational silence is meaning employee’s refusal to express their ideas and to participate actively and effectively in solving organizational problems which can be resulted in destructive and negative effect on employee performance and reducing productivity. Therefore, the organization needs to adopt appropriate strategies and take effective actions to prevent it. The purpose of this paper is to employ appropriate approaches to prevent organizational silence according to the teachings of Nahjul Balagha. For this purpose, at first, the roots of formation of silence in the organization were extracted from the literature. Based on the results of this phase, three items of poor management, negative beliefs of employees towards superiors and ultimately disruption to organizational interaction were identified as major factors and the components of each were extracted. Then, the letter 53 of Hazrat Ali to Malek in Nahjul Balagha was analyzed and thematic analysis of the type of template themes was used underlying the main research question in this way: "What lessons are effective in prevention of organizational silence?". As a result of this step, the relevant teachings were derived in the form of 45 Codes 3 main themes. Then, in order to identify the most effective lessons, 45 lessons were reduced to 25 lessons by employing the expert’s opinions and applied statistical analysis binomial test. Finally, the weight of each teaching was also evaluated and ranked using AHP method.
    Keywords: Disruption to organizational interaction, Negative beliefs of employees towards superiors, Organizational silence