فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 105 (زمستان 1388)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 105 (زمستان 1388)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یادداشت
    صفحه 8
  • جواد ایروانی صفحه 10
    کالاهای مصرفی و دگرگونی شرایط و گونه گون بودن فرهنگ ها، شرایط جغرافیایی و ویژگی های فردی، امکان ارائه مصادیق خاص مصرفی برای همه افراد را ناممکن می سازد بنابراین، آن چه ممکن، مفید و تغییر و تحول پیوسته در نوع مطلوب می باشد، ارائه اصول و چارچوبی کلی است که رعایت آن ها، مصرف صحیح و کارآمد را موجب گردد. آن چه در پی می آید، اصول و شاخصه-های مصرف صحیح و کارآمد برگرفته از آموزه های دینی است که با تحلیل نسبتا جامع آیات و روایات مربوط و جمع گزاره های ناسازگارنما به طور فشرده ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، اقتصاد اسلامی، الگوی مصرف
  • مهدی سبحانی نژاد، محمد نوروزی صفحه 30
    در پژوهش حاضر وضع علمی جهان و به ویژه جهان اسلام در دوره امام رضا، عمده ترین وجوه علمی امام رضا، حرکت های علمی شاخص امام رضا به منظور ساخت دهی و زمینه سازی شکوفایی علمی جامعه عصر خود و در نهایت برخی از مهم ترین مصادیق عینی جلوه و تاثیرات علمی امام رضا در عصر خود بررسی شده است. روش انجام پژوهش تحلیل اسنادی بوده، به منظور گردآوری داده های لازم برای پاسخگویی به سؤال های پژوهش، کلیه اسناد و مدارک موجود و مرتبط با موضوع حاضر با استفاده از فرم گردآوری داده ها جمع آوری و با شیوه کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. توجه و اهتمام به توسعه علوم مختلف، ایجاد فضای علمی برای طرح اندیشه های مخالف، ترویج روش منطقی و عقلانی بحث و مناظره، تاسیس حوزه های علمی در بغداد، مدینه و کوفه و تالیفات متعدد در حوزه های گوناگون از مهم ترین راهبردهای علمی امام رضا بوده است.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، علوم، شکوفاسازی، سیره عملی، ساخت دهی، مامون
  • سهراب مروتی، فرحناز وحیدنیا صفحه 53
    توسعه و پیشرفت، یکی از آرمان های والای جوامع بشری است. ارائه الگوی مطلوب برای تحقق این ایده از ضرورت های اجتناب ناپذیری است که در تمامی مکتب های بشری و الهی بدان پرداخته شده است.
    پژوهش حاضر درپی آن است تا مبانی نظری اصلاح الگوی مصرف را به عنوان پیش درآمد ارائه الگوی آرمانی، به رشته تحریر درآورد. در همین راستا مبانی یاد شده در لابه لای آیات قرآن کریم و سخن معصومین، درحوزه های خداشناسی، خودشناسی و جامعه شناسی با ذکر مؤلفه هایی بررسی گردیده، تا آگاهی و شناخت لازم برای تشخیص الگوی صحیح مصرف به دست آید.
    کلیدواژگان: مبانی نظری الگوها، اصلاح الگوی مصرف، الگوی آرمانی، قرآن
  • علی جلاییان اکبرنیا صفحه 73
    زمینه های فکری و اعتقادی در شکل گیری شخصیت انسان نقش بسیار دارند. مصرف نیز از این اصل مستثنی نشده و چگونگی آن وابسته به بسترها و زمینه هایی است که برای مصرف کننده حاصل آمده است. امانتداری و مسئولیت پذیری دو اصل اساسی در این زمینه است که انسان را به استفاده صحیح فرا می خواند. نظم و برنامه ریزی، فرهنگ سازی و آموزش نیز از اصول لازم و انگیزش زا در این مسئله هستند که در مقاله حاضر به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مصرف، رفتار، زمینه ها، الگوی مصرف
  • محسن حاجی میرزایی، حسین طاهری وحدتی صفحه 82
    میان دو مفهوم بهره وری و اصلاح الگوی مصرف یک ارتباط منطقی وجود دارد در حقیقت دستیابی به الگوی مصرف درست، در گرو بهره وری مناسب و بهینه از منابع جامعه است. هر چه میزان این استفاده بهتر و بالاتر باشد، مدیریت روش مصرف درست، به سامان تر خواهد شد. در این نوشتار، هدف اصلی بحث، اصلاح مدیریت منابع بیان شده و در میان اقسام سه گانه منابع، از سرمایه انسانی، به عنوان مهمترین منبع اصلاح و رشد بهره وری یاد شده است و در واقع در برابر این سؤال که: مشکل اساسی و راه حل در موضوع مصرف کدام است؟ این گونه پاسخ داده شده: تنها راه حل مسئله، مدیریت درست منابع و درک یکسان از مفهوم بهره وری در جامعه است تا این که ضمن بهره وری مناسب، از منابع از خطر اسراف گرایی نیز جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: بهره وری، مصرف، منابع، مدیریت، اسراف
  • رضا وطن دوست صفحه 102
    به همان اندازه که مصرف ناصحیح امری ناپسند و مذموم است، مصرف صحیح، امری مقدس و پسندیده است؛ قرآن مصرف درست را همراه مفاهیمی مانند: پارسایی، نیک رفتاری، سپاسگزاری، حق محوری و پرهیز از افراط و تفریط یاد می کند. این پژوهش می کوشد تا پس از اشاره به مباحثی مقدماتی، به بیان مهم ترین آثار اقتصادی مصرف صحیح بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، اسراف، تبذیر، مصرف، الگوی مصرف، آثار و پیامدها
  • حسین لطیفی صفحه 118
    اصلاح الگوی مصرف به معنای نهادینه کردن بهره برداری معقول از منابع و امکانات موجود است. نویسنده نخست به تفاوت رویکرد فلسفی و دینی اعتدال اشاره می کند و پس از آن، اعتدال در مصرف را از نگاه امام رضا به همراه شاخص ها و مصادیق آن بررسی می نماید. وی عقیده دارد در منظر امام اعتدال مبتنی بر مناسبات عقلانی و وحیانی است. از این رو ابعادی فراخ تر از رویکرد فلسفی دارد و از جزئی ترین تا مهم ترین موضوعات زندگی انسانی را در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: اسراف، میانه روی، اعتدال فلسفی، اعتدال دینی، امام رضا(ع)
  • محمد امامی صفحه 135
    رعایت حقوق دیگران مبتنی بر شناخت درست حقوق رهبری و مردم بوده و از جمله عواملی است که در اعتدال جامعه و اصلاح الگوی مصرف، تاثیر بسزایی دارد. نویسنده در این مقاله با استناد به پاره ای از آیات قرآن و روایات معصومین آثار فردی، اجتماعی و اقتصادی این مقوله را بررسی کرده و نتیجه گرفته که بی توجهی به آن می تواند ثبات و انسجام جامعه را تهدید کند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، اعتدال، رعایت حقوق، انگیزه الهی، اقتصادی
  • داود حیدری صفحه 147
    بشر امروز به شکل فزاینده ای در حال مصرف همه چیز حتی مصرف خود برای دستیابی به لذت های خیالی است. این سبک زندگی که محصول نگرش غیر دینی به انسان و کمال اوست بحرانهای زیستی، معرفتی و اخلاقی در پی داشته و او را از حقیقت خویش دور ساخته است. اصلاح سبک زندگی انسان و جلوگیری از مصرف افسار گسیخته، نیازمند رجوع به دین و تطبیق الگوهای رفتاری با آموزه های دینی است. در این مقاله به مهم ترین باورهای دینی تاثیرگذار در رفتار انسان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مصرف، دین، نگرش توحیدی، دنیا، آخرت
  • محمدحسین مردانی، قاسم علی کابلی صفحه 161
    امروزه یکی از مشکلات جوامع، نادیده گرفتن اقتصاد و میانه روی در مصرف مال و عدم توازن هزینه و درآمد است. این نوشتار تحلیلی است بر ترویج فرهنگ ساده زیستی از نگاه آموزه های دینی که نتیجه آن اصلاح الگوی مصرف در جامعه می باشد.
    این مقاله براساس تحقیق و جست وجوی کتابخانه ای از منابعی همچون قرآن کریم، نهج البلاغه، بحارالانوار و اصول کافی بوده، که با نگاهی تحلیلی به موضوع پرداخته شده است.
    مصرف درست و ساده زیستی، یک نوع سرمایه است. با توجه به زندگی محدود و نیازهای گوناگون بشر باید انسان برای نیازهای ماندگار خود سرمایه گذاری کند. آرامش، سبکبالی و تکامل از مهم ترین دستاوردهای فرهنگ ساده زیستی است.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، ساده زیستی، اعتدال و آرامش
  • علی اسکندری صفحه 182
    برای یافتن راه درست زندگی کردن و چگونه هزینه نمودن طبق تعلیمات پیشوایان سعی می کنیم تا الگوی مصرف از منظر امام رضا را در محورهای زیر با تطبیق برخی آیات مورد بررسی قرار دهیم: شناخت شناسی الگوی مصرف؛ بهره بردن از نعمت ها؛ رعایت میانه روی و اعتدال در زندگی؛ نشانه های انسان پرهیزگار؛ حرمت اسراف و تبذیر و مسئله مالکیت.
    کلیدواژگان: سیره، امام رضا(ع)، مصرف، اعتدال
|
  • Dr. Javad Iirvani Page 10
    Constant development in consuming goods and variety of cultures, geographical conditions, and individual characteristics would render impossible presenting specific consumption referents. Therefore, what is desirable is to put forward general principles and frameworks, which once observed, correct and efficient consumption would ensue. In this article the principles of this kind of consumption with reference to the Quranic verses and traditions are succinctly set forth.
  • Dr. Mahdi Subhaninizhad, Muhammad Nowruzi Page 30
    In the present research the scientific situation of the Muslim world in the era of Imam al-Riḍā (A.S.), outstanding scientific movements for structuring and preparing the ground for comprehensive scientific flourishing, and finally, some of the most important objective evidences of the scientific influences of Imam al-Riḍā (A.S.) is reviewed. The method used in this research is document analysis, in which the writer has compiled all the existing documents relevant to the present issue using data gathering forms, and analyzed them in a qualitative procedure.
  • Dr. Suhrab Muruwwati, Farahnaz Wahidniya Page 53
    The present article addresses the theoretical principles of correcting consumption patterns as a prelude to an ideal pattern. The writer regards the acceptance of divine guardianship, belief in social equality, controlling carnal pleasures, and being content1 as among the theoretical principles of correcting consumption patterns, which are touched upon with reference to the Quran and tradition.
  • Ali Jalaiyan Akbarniya Page 73
    Intellectual and ideological backgrounds have a significant role in the formation of human characters. Consumption is not apart from this principle and the way it occurs is dependent upon the backgrounds having been created for the consumers. Trustworthiness and acceptance of responsibility are two important principles in this respect. Orderliness and planning, culture-building, and education are among the required motivating principles concerning this issue, which are dealt with in this article.
  • Mohsen Hajimirzaei Page 82
    There is a logical relationship between the two concepts of Exploitation and correction of consumption pattern. As a matter of fact, achieving a correct consumption pattern is dependent upon appropriate and optimal exploitation of a society's resources. The better and higher is the degree of this exploitation, the better and more organized will the management of consumption method become. This article is mainly addressing the correction of resources management and from among three types of resources the human resource is regarded as the most important source of correction and development of exploitation; in fact, the question: "What is the basic problem and the solution for consumption problem?" is answered as follows: the only solution to this problem is the correct management of resources and equal understanding of the concept of exploitation in society so as to avoid the risks of extravagance through appropriate exploitation.
  • Reza Natandost Page 102
    As incorrect consumption is undesirable and indecent, correct consumption is sacred and praiseworthy. The Quran mentions correct consumption along with such concepts as piety, good behavior, thankfulness, truth-orientation, and the avoidance of going to extremes. In this article, the writer making reference to the Quran, analyzes the impacts and outcomes of the correct and incorrect consumption from the economical point of view.
  • Husayn Latifi Page 118
    Correction of consumption pattern means to institutionalize logical exploitation of the existing resources and means. In this article, first, the writer points out the philosophical and religious difference of moderation, then, goes on to address moderation in consumption from the viewpoint of Imam al-Riḍā (A.S.) along with its indices and referents. He believes that in the Imam (A.S.)'s view moderation is based on rational and revelation relations and therefore, it has wider dimensions than the philosophical approach, encompassing the least as well as the most important aspects of human life.
  • Dr. Muhammad Imami Page 135
    Fulfilling the rights of others is based upon the proper recognition of the rights of the leadership and the people and is among the factors which have significant impact on moderation of society and correction of consumption patterns. Referring to some verses of the Quran and traditions, the writer of the present article has studied the individual, social, and economical impacts of this issue concluding that failing to pay attention to this can be a threat to the stability and solidarity of society.
  • Davod Heydari Page 147
    Development of consumerist lifestyle of modern man is the byproduct of a secular approach to human being and his perfection, which has been followed by biological, epistemological, and ethical crises, distancing him from his true nature. Correction of lifestyle and prevention from unbridled consumption require turning to religiosity and conforming behavioral patterns to religious doctrines.In the end, the writer has stated the correct ideological principles with regard to the Quran.
  • Muhammad Husayn Mardani Nokanda, Dr. Qasim Ali Kabuli Page 161
    One of the problems of communities today is the negligence of thrift and moderation in using properties and failing to balance income and expenses. This article is an analysis of the promotion of simple lifestyle as viewed by the religious doctrines. Correct consumption and simple lifestyle is a kind of investment. The writer regards investment, power, and magnanymity as the outcomes of simple lifestyle culture, and corruption and ethical downfall as a result of luxurious lifestyle.
  • Ali Sikandari Page 182
    ‘The lifestyle of any of the Infallible Imams (A.S.) is an example of a sound and rational life whose modeling can provide happiness for human society. This research is a brief analysis the lifestyle and viewpoint of Imam al-Riḍā (A.S.) concerning consumption and exploitation of God's bounties in light of which the individual and social relationships may approach a desirable moderation, particularly in using basic commodities.
  • Abstracts
    Ahmad rezvani Pages 2-7