فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 128 (پاییز 1394)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 128 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی شریعتی تبار صفحه 4
  • علی سلیمان پور، امیر اکبری صفحه 11
    مقاله حاضر تلاشی نظام مند و مبتنی بر روش شناسی علمی به منظور بازنمایی، تحلیل و تبیین برنامه «تمدن سازی اسلامی» در قرآن کریم است. نگارنده در این نوشتار سعی نموده پس از ارائه کلیاتی درباره مفاهیم و عناصر اصلی موضوع، شامل گفتمان، تمدن و تمدن سازی اسلامی با بهره گیری از تکنیک های تجربی تحلیل گفتمان «نظام تمدن سازی اسلامی» در قرآن کریم را طی مباحثی به شرح زیر مورد بررسی قرار دهد:1_ بازنمایی و تحلیل نظم گفتمان جاهلیت به عنوان بافت موقعیتی و بستر تاریخی، فرهنگی و سیاسی اجتماعی پیدایش و تکوین تمدن اسلامی؛ 2_ استخراج و شرح برخی وجوه غیریت سازی قرآن کریم نسبت به نظام جاهلی که تبعا با هدف تثبیت و توسعه نظام معنایی اسلام صورت گرفته است؛ 3_ مفصل بندی نشانه های اصلی و دال های کلیدی گفتمان های رقیب (تمدن سازی اسلامی و جاهلی) که ما را قادر به درک روشن تر و شناسایی بهتر نسبت به برخی زوایای پنهان و واقعیت های نهفته در لایه های فکری و فرهنگی «نظام تمدن سازی اسلامی» در قرآن کریم می نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، تمدن اسلامی، نظام اسلامی، تحلیل گفتمان
  • محمد باغستانی کوزه گر صفحه 31
    تاریخ تمدن اسلامی از به ثمر رسیدن دانش های گوناگون حکایت دارد که سرشتی از جنس مراحل این تمدن یافته اند.به همین اعتبار می توان از دانش های مرحله پیدایش و دوره شکوفایی و روزگار انحطاط تمدن اسلامی یاد کرد. در این میان بررسی تاریخ پیدایش دانش تمدن شناسی نشان می دهد که این دانش در مرحله انحطاط تمدن اسلامی شکل گرفته و چهارچوب های خود را شناخته است. با توجه به اینکه دوره انحطاط تمدن اسلامی را نیز می توان به مرحله های نخستین و میانه و معاصر تقسیم کرد، پیدایی نخستین متن دانش تمدن شناسی در مرحله اول دوره انحطاط و توقف این دانش در دوره میانه انحطاط و پیدایی دومین و سومین نظریه پردازی علمی در دانش تمدن شناسی در دوره معاصر انحطاط تمدن اسلامی، نکته های قابل تاملی دارد. موضوع این مقاله، بررسی پیشینه های نظری و عملی گوناگون پیدایش دانش تمدن شناسی در تمدن اسلامی و توقف شش سده ای آن پس از پیدایش، در میان دانشوران مسلمان است.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، دانش تمدن شناسی، ابن خلدون، کنستانتین زریق، مالک بن نبی
  • غلامرضا جلالی صفحه 57
    طی دوقرن گذشته ملل اسلامی کم وبیش تحت نفوذ غرب قرارداشته اند ودرنتیجه انقلاب ها و بحران های گوناگونی در کشورهای اسلامی شکل گرفت. هرچند بیشتر این حرکت ها نیز تحت تاثیر تمدن غرب بود، به همین دلیل تعداد قابل توجهی از مستشرقان این باور را ترویج کرده اند که اسلام درسراشیبی سقوط قرار گرفته است، ولی با اعلان حضور روح تجسد یافته و بازآمده تمدن اسلامی و آغاز حیات آن درجریان انقلاب اسلامی ایران، تفکر اصیل اسلامی به رغم تعدد نحله ها، اهداف جمع گرایانه ای را در سطح جهان اسلام دنبال کرده و می کوشد از تفرقه فاصله گرفته وچالش های خود را با جهان مدرن به روش منطقی حل کند و از معبر ارائه راه حل به این چالش ها، در جهت ارتقاء و به روزسازی خود درحوزه های گسترده تمدنی بهره گیرد. البته همه می دانیم این پویایی خلاهای تئوریک زیادی را در زمینه مطالعات تمدنی درجهان اسلام پدیدار کرده و سبب شده است تا اهمیت استراتژیک این نوع از مطالعات و تمدن شناسی نمود یابد.
    این نوشتارضمن اشاره به تجسد تمدن نوین اسلامی در عصرحاضر و اشاره به نشانه های آن، ده حوزه مطالعاتی تمدن شناسی یعنی: مطالعات جهانی سازی، مطالعات بین المللی، مطالعات منطقه ای، مطالعات سیاسی، مطالعات فرهنگی، مطالعات اقتصادی، مطالعات زیست محیطی، مطالعات رسانه، مطالعات انتقادی و مطالعات اسلامی و ایرانی دخیل دربحث تمدن شناسی را، همراه برخی از زیرشاخه های هریک، با محوریت طبقه بندی این علوم مرتبط با تمدن شناسی، مورد کند و کاو قرار داده است.
    کلیدواژگان: تمدن، تمدن شناسی، جهان وطنی، مطالعات انتقادی، تئوری های تمدنی، مطالعات اسلامی
  • سید علیرضا واسعی صفحه 83
    تمدن نوین اسلامی یا احیای تمدنی نوین زیر چتر دیانت اسلامی، ذهن دسته بزرگی از دغدغه مندان و متفکران جهان اسلام را، به ویژه در چند دهه اخیر به خود معطوف داشته است، واقعیت آن است که تمدن نوین و موثری در پرتو آموزه های اسلامی و در جهان اسلام رو به گسترش است. اینکه چنین تمدنی با چه رویکردها و شالوده هایی صورت می پذیرد از پرسش های بنیادین است، چنان که شکوفایی پیشین آن از همین منظر قابل کاوش و الگوبرداری است. به زعم این نوشتار، تمدن نوین اسلامی، بر پایه چند اصل بنیادین در حال بازآفرینی خویش است: 1_ هدفمندی هستی در پرتو خدامحوری یکتاپرستی؛ 2_ اصل برابری همگان در پیشگاه خداوند و امکان برتری اکتسابی با پایبندی به ارزش های متعالی؛ 3_ اصل ساخت دنیا در راستای آخرت (ایجاد تعادل میان دنیا و آخرت، و مستمر دیدن حیات انسانی)؛ 4_ اصل تحقق امت اسلامی است که اساسا دیانت اسلامی موجودیت خود را با آن می نمایاند؛ 5_ اصل جهان وطنی اسلام و نیز باور به اعتلای اسلام؛ 6_ اصل علم مداری و معرفت جویی. این اصول و رویکردها، از یک سو به معنابخشی حیات (بعد حقیقی و متنی= نرم افزاری) می انجامد و آدمی را از بحران معنویت می رهاند و از دیگر سو زندگی همراه با آسایشی را (بعد ابزاری= سخت افزاری) فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: مبانی تمدن نوین اسلامی، احیای تمدن اسلامی، تمدن نوین اسلامی، اعتلای اسلام، الگوی پیشرفت
  • محمدحسن پاکدامن صفحه 100
    «تمدن» که نمایانگر مجموعه اندوخته ها و ساخته های معنوی (فرهنگ) و مادی (صنعت و تکنولوژی) جامعه انسانی است از یک سو با کنار گذاردن مقوله فردگرایی تلاش بر هویت سازی جمعی دارد و از طرفی گره خوردن هر حوزه تمدنی با علایق و زیرساخت های مولفه خود نظیر مذهب، شعر و فلسفه به نوعی یادآور مقوله فردگرایی اقوام و ملت ها می باشد.
    در این نگاه، نگارنده تلاش بر تبیین این گفتمان دارد که: تمدن جهانی در گذر و رونمایی از دینی جهانی و عکس آن قابل طرح و ایده پردازی می باشد؛ و برآیندش ظرفیت اسلام برای ایجاد تمدنی جهانی است؛ که در سه ضلع:1_ ساخته های انسانی؛2.ساخته های الهی؛ 3_ فراساخته ها، ترسیم می شود و در اوج و شکوه مندی فراساخته ها می توان بدون هیچ گونه جبر و تحمیلی مقوله «تمدن جهانی/ دین جهانی» را پذیرفت. پیش فرض این نوشتار براین استوار است که پیدایش و پویایی تمدن بشری، رشد ادیان را به دنبال داشته است و دین کامل آن دینی است که بتواند به تمام دغدغه های این پویایی و تکاپوی برآمده از تمدن بشری پاسخگو باشد.
    کلیدواژگان: دین، تمدن، ساخته های انسانی، ساخته های الهی، فراساخته ها، تمدن جهانی، دین جهانی، اسلام
  • غلامرضا خدیوی صفحه 112
    یکی از الزامات بی بدیل برای تلاش در جهت اعتلای مجدد فرهنگ و تمدن اسلامی که از سابقه درخشان و بی نظیری در تاریخ برخوردار است، رجوع به تاریخ فرهنگی واقعی همین تمدن است. مقاله حاضر بر اساس اندیشه های محقق آلمانی (توماس باور) در کتاب فرهنگ مدارا؛ روایتی دیگر از تاریخ اسلام پایه ریزی شده است. روش شناسی تحقیق در این اثر بیشتر روش مطالعات فرهنگی است؛ یعنی بررسی یک دوره از منظر شیوه عمل فرهنگی. مولف نشان می دهد که علمای طراز اول اسلامی مانند ابن جزری، ابن حجر عسقلانی، سیوطی، غزالی و طوسی در حوزه های مختلف علوم اسلامی مانند علم قرائت، تفسیر و فقه و حدیث در تلاش برای درک وحی الهی، فرهنگ بی نظیری را خلق کردند که مولف از آن با عنوان «فرهنگ چندمعنایی و مدارا»؛ در برابر «فرهنگ تک معنایی و نامداراگری مدرنیته» یاد می کند. به نظر نویسنده کتاب، مسلمانان دررویارویی با غرب در حالی که متاثر از سلطه فنی و نظامی آن بودند، به جای رجوع به سرچشمه های فرهنگ غنی خود، در دام مدرنیته گرفتار شدند و برآن شدند با تاسی به معیارهای مدرنیته؛ یعنی «فرهنگ تک معنایی و عدم مدارا»، روایتی از اسلام ارائه کنند که با مدرنیته همخوانی داشته باشد. لذا به زعم نویسنده کتاب، بسیاری از دیدگاه های امروزی از اسلام حتی آنها که توسط مسلمانان و در دفاع از اسلام ارائه می شود، دقیقا در مدرنیته ریشه دارد و نه در اسلام.
    کلیدواژگان: مدرنیته، فرهنگ تک معنایی، فرهنگ چندمعنایی (مدارا)، فرهنگ اسلام، توماس باور
  • عمار خسروجردی صفحه 130
    در این نوشتار تلاش بر این است که با توجه به تاکیدات جدی مقام معظم رهبری بر مباحث اقتصادی در سال های اخیر به خصوص بر حل مشکلات اقتصادی جامعه در قالب الگوی اقتصاد اسلامی، به این مهم بپردازیم و با توجه به بیانات خود ایشان، نگاه نظری و رویکردها و راهبردهای مد نظر ایشان در مباحث اقتصاد اسلامی به عنوان یک نگاه نظری اسلامی و بومی در ایجاد تمدن اسلامی و حل معضلات اقتصادی به صورتی جامع مورد تحلیل قرار بگیرد. این روش روشی نزدیک به تحلیل محتوا همراه با جامع نگری است. تا حدی از روش تفسیر متن به متن نیز استفاده شده است. جمع بندی نهایی این نوشتار این است که معظم له الگوی اقتصاد اسلامی را به عنوان یکی از چهارچوب های حرکت کشور در مسیر تمدن سازی اسلامی مد نظر دارند و حرکت در چهارچوب اقتصاد اسلامی، یکی از زمینه های ایجاد تمدن اسلامی و همچنین بستر ساز حل مشکلات اقتصادی کشور در نگاهی خدامحور است و حل معضلات اقتصادی کشور در این چهارچوب به پایداری نظام جمهوری اسلامی می انجامد.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، اقتصاد اسلامی، شکوفایی اقتصادی، الگوی مصرف
|
  • Dr. Ali Sulaymanpour, Dr. Amir Akbari Page 11
    The present article is a systematic attempt based on a scientific methodology to represent, analyze, and elucidate the “Islamic civilization-making” planning in the Qur’ān. After presenting some generalities concerning the major concepts and elements of the subject including discourse, civilization, and Islamic civilization-making, the writer has tried in this writing to study the “Islamic civilization-making system” in the Qur’ān by employing the experimental techniques of discourse analysis through the following discourses: 1. Representing and analyzing the order of Paganism discourse as situational, historical, cultural, political, and social context for the appearance and development of Islamic civilization; 2. Extracting and explaining some aspects of the Holy Qur’ān’s alienation of the Paganism system, which naturally took place with the purpose of establishing and developing Islam’s spiritual system; 3. Articulation of the main signs of the key designators of the rival’s discourses (Islamic and Pagan civilization-making), which will enable us to more clearly understand and better identify some of the hidden aspects and the realities concealed in the intellectual and cultural layers of the “Islamic civilization-making system” in the Qur’ān.
    Keywords: the Qur'ān, Islam, Islamic civilization, discourse analysis
  • Dr. Muhammad Baghestani Kuzehgar Page 31
    The history of Islamic civilization shows the flourishing of various branches of knowledge that have become of the same nature as this civilization. Accordingly, we can mention the branches of knowledge relating to the stage of appearance and prosperity of Islamic civilization and the period of its decline. Meanwhile, a study of the history of the appearance of civilization studies shows that this knowledge has been formed at the stage of the decline of Islamic civilization and recognized its own frameworks. Given the fact that this period of the decline of Islamic civilization can be divided into the primary, middle, and contemporary stages, the appearance of the early text of Islamic civilization studies in the first period of decline and the halt of this knowledge in the middle period of decline and the appearance of the second and third scholarly theorizations on civilization studies in the contemporary period of decline of Islamic civilization have remarkable points to ponder on. This study tries to examine the theoretical and practical antecedents of the appearance of civilization studies in Islamic civilization and the causes and elements of its failure to achieve completion and its six-century stoppage among the Muslim scholars.
    Keywords: Islamic civilization, civilization studies, Ibn Khaldūn, Constantin Zureiq, Mālik b. Nabī
  • Ghulam Reza Jalali Page 57
    During the two past centuries, the Islamic nations have more or less been under the influence of the West and consequently, various revolutions and crises have occurred in the Islamic countries. However, most of these movements were influenced by the Western civilization; for this reason, a considerable number of the orientalists have propagated the belief that Islam is on the brink of collapse; but in the course of the Islamic Revolution of Iran, the genuine Islamic thinking, despite its various schools, has pursued collective goals in the world of Islam and tries to distance from disunity, resolve its challenges with the modern world in a logical manner, and employ it for upgrading itself in widespread civilization fields. Touching upon the materialization of the new Islamic civilization in the present era and pointing out its signs, this writing is intended to explore into ten fields of civilization studies, that is: globalization studies, international studies, regional studies, political studies, cultural studies, environmental studies, media studies, critical studies, and Islamic-Iranian studies involved in civilization studies, along with the subdivisions of any of them pivoted on the classification of these sciences in relation to civilization studies.
    Keywords: Islamic civilization, civilization studies, cosmopolitanism, critical studies, civilization theories, Islamic studies
  • Dr. Sayyid Ali Reza Wasei Page 83
    The new Islamic civilization or the revival of a new civilization under the auspice of Islamic religiosity has preoccupied many of those concerned with Islamic problems and the thinkers of the Islamic world, especially in the past several centuries. The truth is that a new and influential civilization is developing in light of the Islamic doctrines in the Islamic world. The fundamental question is that in what approaches and on what foundations such a civilization is taking place; as its previous flourishing is also likely to be explored and emulated from this same perspective. In the writer’s opinion, the new Islamic civilization is being recreated on the basis of several fundamental principles: 1. Principle of the purposefulness of existence in light of theocentricism and Monotheism; 2. Principle of the equality of all people before God and the possibility of acquired superiority through abiding by transcendental values; 3. Principle of building the world in line with the Hereafter (creating balance between the world and the Hereafter and seeing the human life as continuous); 4. Principle of the actualization of Islamic community, by which the Islamic religiosity basically represent its entity; 5. Principle of Islamic cosmopolitanism and belief in sublime Islam; 6. Principle of science-orientedness and knowledge-seeking. These principles and approaches would on one hand lead to giving meaning to life (the real and textual dimension = software) and freeing mankind from spiritual crisis, and on the other, would provide a convenient life (instrumental dimension = hardware).
    Keywords: principles of new Islamic civilization, revival of Islamic civilization, sublime Islam, development pattern
  • Dr. Ghulam Reza Khadivi Page 112
    One of the matchless obligations for making attempts toward re-sublimation of Islamic civilization and culture, which enjoys a bright and unequalled background in history, is reference to the real cultural history of this very civilization. The present article has been founded on the basis of the ideas of the German researcher (Thomas Bauer) in his The Culture of Ambiguity: Another Side of Islam. The research methodology in this work is mainly cultural studies; that is, study of a certain period from the perspective of cultural procedure. The writer shows that the eminent Muslim scholars in various fields of Islamic sciences such as science of recitation, interpretation, jurisprudence, and ḥadīth, have, in their attempts for understanding Divine Revelation, created an unparalleled culture, which the writer mentions as “the multi-meaning culture and tolerance” versus “single-meaning and non-tolerant culture of modernity”. According to the writer, the Muslims influenced by the technical and military dominance have entrapped in modernity instead of referring to the fountainheads of their own rich culture for confronting this invasion and decided to present a version of Islam by following its standards that conforms to modernity. Therefore, despite the view of the writer of the book, many of today’s viewpoints about Islam, even those presented by Muslims in defense of Islam, are exactly rooted in modernity.
    Keywords: modernity, single-meaning culture, multi-meaning culture (tolerance), Islam's culture, Thomas Bauer
  • Ammar Khosrowjerdi Page 130
    In respect to the highly serious emphasis of the Supreme Leader on economic discourses in recent years and especially his emphasis on solving the society’s economic problems in the form of the Islamic economy model, it is tried in this writing to analyze in a comprehensive way the theoretical view and the approaches and strategies delineated by him in the Islamic economy discourses as an Islamic theoretical and domestic view in creating Islamic civilization and solving economic problems. This is a method close to content analysis along with a comprehensive look, along which the cross-textual interpretation method has to some extent been also used. The conclusion made in this article is that the leader has considered the Islamic economy model as one of the frameworks of the grounds for creating Islamic civilization and the foundation for solving Islamic economic problems with a theocentric outlook. In this framework, solving the economic problems of the country will lead to the stability of the order of Islamic Republic.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Islamic civilization, Islamic economy, economic prosperity, consumption model