فهرست مطالب

فصلنامه مشکوه
پیاپی 129 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، داود اسماعیلی، راضیه قناعتی صفحه 12
    از آنجا که بررسی و تحقیق در اسناد و متون ادعیه ماثوره از وظایف دانش حدیث شناسی است، این پژوهش معیارهایی از قبیل بررسی سند ادعیه و صحت انتساب آن به معصوم را بازشناسی نموده و به صورت تطبیقی متن برخی از دعاها را با توجه به نکاتی مانند سازگاری عبارات آنها با آهنگ کلی دعا وتوجه به معانی تعابیر آنها واکاویده، سپس با مقایسه برخی از آنها و بررسی مواردی همانند تقدیم و تاخیر عبارات، اسباب ورود و عدم نقل به معنا و توجه به سیاق یا سازگاری ادعیه با نص قرآن، روایات صحیح وتاریخ و کلام شیعی، به نقد آنها پرداخته است.نتیجه اینکه پس از نقل آرای گوناگون در بررسی یا عدم بررسی سند ادعیه و موضوع جواز یا عدم جواز نقل به معنا، ضرورت و اهمیت توجه به معیارهای از پیش گفته نمایان تر شده است.
    کلیدواژگان: ادعیه ماثوره، دانش حدیث، ملاک صحت سند، اخبار من بلغ، بررسی محتوایی حدیث
  • مجتبی بیگلری، الهه بانوی صفحه 34
    گروهی معتقدند که مهم ترین دستاورد اخباریان، یعنی تکیه بر روایات بدون نقد اصولی آن، در مکتب تفکیک بازسازی شده است، از این رو مکتب یادشده را نوعی اخباریگری جدید می شمرند. بررسی تطبیقی این دو دیدگاه می تواند ضمن ارائه مبانی فهم معارف هر یک، بیانگر میزان صحت و سقم این ادعا و نقاط افتراق و اشتراک آنها باشد.
    این بررسی به روش کتابخانه ای، نشانگر آن بود که اخباریان در مواجهه با ادله اربعه، به رغم تفکیکیان که برهر چهار رکن تکیه می کنند، تنها سنت را برگزیده اند. آنان معتقدند تنها معیار فهم معارف، احادیث ائمه می باشد، اما احادیث نبوی همچون قرآن، فاقد حجیت ظاهری است. آنان عقل و اجماع را ساخته اهل تسنن دانسته، به آنها تمسک نمی جویند. نقطه اشتراک این دو مکتب، در تمسک به احادیث ائمه منحصر می گردد که البته موضع-گیری متضادی که هر یک در زمینه بهره گیری از احادیث در پیش گرفته اند، انتساب تفکیکیان به اخباریگری را خدشه دار نموده است
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، اخباریگری، مبانی تفسیر قرآن، احادیث اهل البیت، حجیت ادله اربعه
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحه 50
    یکی از اصولی که می تواند سعادت و سلامت جامعه را در ابعاد گسترده آن فراهم آورد، سالم سازی جامعه از انحرافات اخلاقی می باشد. سوال اصلی دراین نوشتار پژوهشی آن است که راهکار عملی برای سالم سازی جامعه از انحرافات اخلاقی در قصص قرآن چیست؟روش تحقیق، کتابخانه ای و با بهره گیری از نتایج دستاوردهای پژوهشی و تحقیقات صورت گرفته در این موضوع می باشد. با حرکتی تدریجی و انقلابی فرهنگی و گسترش امر به معروف و نهی از منکر و مجازات منحرفان و طرد عوامل فساد و تباهی و بهره جستن از شیوه های تربیتی گوناگون می توان جامعه را از آلودگی های اخلاقی زدود.
    کلیدواژگان: قصص قرآنی، سالم سازی جامعه، انحرافات اجتماعی، آلودگی های اخلاقی
  • مهیار خانی مقدم صفحه 68
    پژوهش حاضر با روش توصیفی_ تحلیلی به واکاوی برجسته ترین دلایل، جنبه ها و نتایج تجلی آیات قرآن در خطبه های حضرت زینب(س) در شهر های کوفه و شام می پردازد و این نتایج را به دست می دهد: 1_ استفاده از نقطه مشترک برای هدایت و اتمام حجت و نفی تبلیغات دستگاه اموی پیرامون خارجی دانستن امام حسین(ع) برجسته ترین دلایل تجلی قرآن در خطبه های آن حضرت بود.2_ از جنبه های تجلی قرآن در خطبه های کوفه و شام می-توان به نکوهش عهدشکنی، نقش اعمال در تعیین سرنوشت انسان، شباهت کوفیان و یهودیان، یادآوری سنت املاء و امهال به یزید و اشاره به اصل اختیار و تکلیف مداری اشاره کرد. 3_ برجسته ترین نتایج این تجلی نیز برملا شدن چهره منافقانه یزید و اطرافیان او، یادآوری مجدد شایستگی آل پیامبر(ص) برای ولایت و حکومت و اصلاح نگرش و جهان بینی مردم بود.
    کلیدواژگان: خطبه زینب (س) و قرآن، امویان، حضرت زینب (س)، خطبه کوفه
  • نسرین احمدیان شالچی صفحه 87
    کشورهای اسلامی با تکیه بر تمدن کهن و درخشان اسلامی، برای اتحاد و ایفای نقش در تحولات جهانی، سازمان کنفرانس اسلامی را تشکیل دادند. این سازمان در راستای اهداف خود، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی کشورهای اسلامی، آیسسکو را تاسیس کرد. آیسسکو فعالیت های گوناگونی انجام می دهد که یکی از آنها انتخاب شهرهایی به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی در هر سال است. پایتخت معنوی ایران، مشهد مقدس، که رشد و توسعه خود را مدیون بارگاه امام رضا است، در سال2017م ؛ 11دی ماه 1395 تا10دی ماه 1396؛ یکی از پایتخت های فرهنگ اسلامی است.
    این مقاله دو هدف را مدنظر دارد. نخست شناخت کلی آیسسکو و دیگر بررسی میزان آمادگی شهرمشهد و مدیران آن برای پذیرش این نقش مهم. روش تحقیق توصیفی است و نشان می دهد که برای بهره وری از فرصت فراهم شده، مدیران شهری و مراکز مرتبط در فرصت کم باقی مانده باید بیشتر تلاش کنند
    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، آیسسکو، مشهد، بارگاه امام رضا، پایتخت فرهنگ اسلامی، سازمان کنفرانس اسلامی
  • احسان آریادوست، احمد هیکی صفحه 108
    شکل گیری قیام مختار ثقفی در سال 66 ق و تغییراتی که به واسطه این قیام در فضای سیاسی _ اجتماعی شهر کوفه به وجود آمده بود این فرصت را به ایرانیان مقیم شهر کوفه داد تا بتوانند برای اولین بار بعد از اسلام در حوادث سیاسی _ اجتماعی منطقه عراق حضوری چشمگیر داشته، نقش بسزایی در وقایع زمان قیام و بعد از قیام ایفا کنند. ایرانیان قبل از شکل گیری قیام مختار در شهر کوفه و دیگر مناطق اسلامی از جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار نبودند و به واسطه قیام مختار و تغییراتی که در موقعیت اجتماعی _ اقتصادی آنان به وجود آمد، واکنش اشراف و اعراب شهر کوفه را برانگیخت؛ زیرا اشراف و اعراب شهر کوفه تا این زمان از امتیازاتی بهره می بردند که بنا بر عرف جامعه آن روز، غیر عرب حق استفاده از آن را نداشت و ایرانیان در این برهه به آن امتیازات دست یافته بودند. در این مقاله برآنیم تا به بررسی علل واکنش های اشراف و اعراب شهر کوفه نسبت به حضور ایرانیان در قیام مختار و تاثیرات آن بر کامیابی یا متضرر شدن ایرانیان و مختار ثقفی بپردازیم
    کلیدواژگان: ایرانیان، مختار ثقفی، شهر کوفه، اشراف و اعراب
  • پریوش اکبری، حشمت کفیلی صفحه 129
    در عصر حاضر استفاده از منابع سندی به اعتبار مطالعات تاریخی و اجتماعی افزوده است. برخی اسناد حاوی اطلاعات منحصربه فردی هستند که در زمان خود به برگ های کتاب تاریخ زمانشان افزوده نشده اند. مطالعه این اسناد به پژوهشگران امکان تحلیل دقیق تری از وقایع را می دهند. آستان قدس رضوی اسناد کاغذی بسیار ارزشمندی مربوط به تشکیلات حرم مطهر را از عصر صفوی تا زمان حاضر در اختیار دارد. در این میان، وجود کتیبه های تاریخی بر بعضی آثار حرم مطهر در موزه و خزانه نیز به عنوان سندی برای تکمیل مطالعات تاریخی و باستان شناسی قابل توجه است. مطالعه نوشته های ثبت شده بر این آثار به پژوهشگران کمک می کند تا به تطبیق تاریخی وقایع صورت گرفته نیز بپردازند.
    مستندسازی یک دوستکامی مسی قلم زنی شده در موزه آستان قدس، که دارای کتیبه هایی مهم و نقوش بسیار زیباست، نشان دهنده روزشماری از تاریخ آستان قدس بر روی این اثر است. این مقاله که با استفاده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام گرفته، با برداشت کتیبه ها و جست وجو و تکمیل اطلاعات نقش شده بر آن در منابع کتابی و اسناد، اهمیت امر مستندسازی و استفاده از آن در مطالعات تاریخی را بیان می کند. همچنین به فرضیه نقش تاثیرگذار آثار تاریخی در بیان وقایع مهم در زمانی خاص قوت می بخشد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که اطلاعات ثبت شده بر این اثر چگونه به پژوهشگران کمک می کند تا از طرفی به کاربرد آن و از سوی دیگر به اهمیت اثر و اتفاق ثبت شده بر آن توجه کنند.
    کلیدواژگان: دوستکامی، اهمیت منابع سندی، حرم مطهر، شربت خانه، موزه آستان قدس
|
  • Dr. Muhammad Reza Haji IsmailĪ Dawood Ismaili, Raziya Qenaati Page 12
    Since the study and research on the chains of transmission (sanads) of the transmitted (ma’thūra) supplications are among the duties of ḥadīth studies, the present research has recognized some criteria such as the sanad examination of the supplications and the soundness of their attribution to the Infallibles and has comparatively delved into the text of some supplications with respect to some points such as the compatibility of their phrases with the overall tone of the supplication and by paying attention to the meaning of their phrases. Then, it has undertaken to critique them by comparing some of them and examining such instances as the priority and posterity of the phrases, the historical circumstances of the ḥadīth, non-paraphrasing, paying attention to the context the supplication or its conformity to the wording of the Qur’ān, the sound narrations, and the Shī‘a history and theology. The conclusion is that, after quoting various opinions on the study or lack of study of the sanad of supplications and the issue of permissibility or impermissibility of paraphrasing, the necessity and importance of paying attention to the above-mentioned criteria becomes more outstanding.
    Keywords: transmitted supplications_ḥadīth studies_soundness of the sanad of ḥadīth_hadīth-i man balagh (the ḥadīth whose origin is not clear but acting upon it is rewarding)_contextual study of a ḥadīth
  • Dr. Mujtaba Biglari, Elaheh Banavi Page 34
    Some argue that the most important achievement of traditionalism, that is, reliance on narrations without principally critiquing them, is reconstructed in separatism school; thus, this school is considered as a type of neo-traditionalism. A comparative examination of these two viewpoints can provide the principles for understanding the doctrines of each one of them and also represent the degree of the truth or falsehood of this claim and their differences and similarities.
    This study, made by library method, showed that the traditionalists have chosen just tradition in their encounter with the four proofs, despite the separatists who rely on all the four pillars. They believe that the only way to understand the doctrinal knowledge is through the aḥādīth of the Ahl al-Bayt (A.S.); however the Prophetic traditions, like the Qur’ān, lack apparent authoritativeness. They consider intellect and consensus as fabricated by the Sunnīs and thus fail to resort to them. The common ground of these two schools is limited to appealing to the aḥādīth of the Ahl al-Bayt (A.S.), as, of course, the contradictory position that each one of them have followed in adopting the aḥādīth, has tainted the attribution of the separatists to traditionalism.
    Keywords: separatism, traditionalism, principle of the Qur'ān interpretation, the aḥādīth of the Ahl al-Bayt (A.S.), authoritativeness of the four proofs
  • Dr. Muhammad Husayn Mardani Nokanda Page 50
    One of the principles that can provide health and happiness for the society in its widespread dimensions, is purging the society from moral deviations and corruptions. The main question in this research is “what are the practical approaches for purging the society from moral deviations and corruptions in the stories and anecdotes of the Qur’ān?” The research has been done by using library method and with the use of the conclusions of the research achievements and the investigations made on this topic. The main conclusion extracted from the article is that the society can be purged from the moral corruptions with a gradual and revolutionary cultural movement, expansion of commanding right and forbidding wrong, punishment of the deviant, rejection of the agents of corruption, and enjoyment of various training procedures.
    Keywords: Qur'ānic stories, purging the society, deviations, moral
  • Mahyar Khani Muqaddam Page 68
    With a descriptive-analysis method, the present research explores into the most eminent reasons, aspects, and outcomes of the manifestation of the Qur’ānic verses in Ḥaḍrat Zaynab’s (S.A.) Sermons in Shām and Kūfa and provides the following
    Results
    1. Using a common ground for guidance, giving an ultimatum, and refuting the Ummayid rule’s propaganda about Imam al-Ḥusayn (A.S.) as the Khārijite were the most outstanding of the manifestation of the Qur’ān in the sermons of her holiness. 2. Among the aspects of the Qur’ān’s manifestation in the Kūfa and Shām sermons we can point out the reproaching of perfidy, the role of actions in determining man’s destiny, similarity between the Kūfīs and the Jews, reminding the sunna of dictation and respite (imlā’ wa imhāl) to Yazīd, and reference to the principle of free will and task-orientedness. 3. The most outstanding outcomes of this manifestation are the exposure of the hypocritical face of Yazīd and his cronies, reminding the competence of the household of the Prophet (S.A.W.) for guardianship, rulership, and correction of the people’s worldview.
    Keywords: Zaynab's (S.A.) Sermons, the Qur'ān, the Ummayds, Ḥaḍrat Zaynab (S.A.), the Kūfa sermon
  • Dr. Nasrin Ahmadian Shalchi Page 87
    Relying on the great Islamic civilization, Islamic countries formed the Islamic Conference Organization for unity and playing a role in the world developments. In conformity with its objectives, this organization established the educational, scientific, and cultural organization of the Islamic countries, ICESCO. This organization involves in various activities, one of which is deciding on some cities as the Islamic Culture Capital every year. With the blessing of the Threshold of Imam al-Riḍā (A.S.) in Mashhad and the annual visitation of millions of pilgrims from all over the world, this holy city will be one of the Islamic Culture Capitals in 2017 (from 11th of Dey 1395 to 10th of Dey 1396).
    This article is pursuing two goals. First, a general introduction of ICESCO, and second, a survey of the degree of preparedness of the city of Mashhad and its managers for welcoming this significant function. The research method is descriptive, showing that in order to benefit from the provided opportunity the urban managers executives of the related centers should increase their efforts in the little time left.
    Keywords: Islamic countries, ICESCO, Mashhad, Threshold of Imam al-Riḍā (A.S.), Islamic Culture Capital, Islamic Conference organization
  • Ehsan Ariyadoust, Ahmad Hiki Page 108
    The inception of the uprising of Mukhtār Thaqafī in 66/685 and the changes that took place in the socio-political climate of Kūfa due to this uprising, gave the opportunity to Iranians residing in Kūfa to be able for the first time after the advent of Islam to hold a considerable presence and play a substantial role in the socio-political events during and after the uprising in the Iraq region. Before the inception of the uprising of Mukhtār in Kūfa and other Islamic regions, the Iranians did not enjoy a suitable social status and due to uprising of Mukhtār and the changes that took place in their socio-economic situation, the nobles and Arabs of Kūfa were prompted to react. That was because up to that time the nobles and Arabs of Kūfa enjoyed certain privileges that, as it was customary in the then society, the non-Arabs were not entitled to use, and that the Iranians had achieved those privileges in that period of time. In this article, we intend to address the reasons for the reactions of the nobles and Arabs of Kūfa towards the Iranians in the uprising of Mukhtār and its impacts on the Persians and Mukhtār Thaqafī’s achieving prosperity or sustaining loss.
    Keywords: Iranians, Mukhtār Thaqafī, Kūfa city, nobles, Arabs
  • Parivash Akbari, Heshmat Kafili Page 129
    Some documents contain unique information that have not been added to the leaves of history of their own time. Study of these documents provides the students with the possibility of a better analysis of the events. Astan Quds Razavi has in its disposal many valuable paper documents about the Holy Shrine establishments from the Safavid period up to the present era. Meanwhile, the existence of some historical inscriptions on some antique works of the Holy Shrine preserved in the museum and treasury are considerable as an evidence to supplement the historical and archeological studies. Studying the inscriptions recorded on these works would help researchers to undertake a historical comparison of the events, as well.
    Documentation of a tool-worked copper dūstkāmī (a kind of water drinking container) in the Astan Quds Museum, which has significant inscriptions and very beautiful images, provides a day-by-day account of the history of Astan Quds on this work. This article, which is carried out through performing field and library studies and by implication of the inscriptions and searching and completing the information inscribed on them in written and document sources, shows the importance of documentation and its application in historical studies. It also reinforces the hypothesis of the impressive role that the historical works play on explaining important incidents in a certain period. The findings of this research show how the information recorded on this work helps the researchers notice its function on one hand and the importance of the work and the incident recorded on it on the other.
    Keywords: dūstkāmī, the importance of document sources, sharbat khāna (a repository of medicines), Astan Quds Museum