فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 133 (زمستان 1395)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 133 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدتقی موسوی کراماتی* صفحه 12
    این نوشتار کوشیده است تا به بازشناسی رهیافت قرآن در چگونگی نام بردن از اشخاص بپردازد، مسئله ای که از رهاورد آن، عده ای به نتایج نامطلوب و نادرستی از تحریف‏پذیری قرآن رسیده اند و برخی نیز تقاضای نابجایی از همسانی حقانیت امام علی (ع) با وجود نام ایشان در قرآن نموده اند. بررسی های به عمل آمده نشان می دهد که روش قرآن در این مقوله بر مبنای اصالت صفاتی، با هدف تثبیت حضور کانونی پیامبر در قلمرو تفسیر و ایجاد پشتوانه خلافت و وصایت امام علی مهندسی شده است. نمونه های بررسی شده از اسامی فروگذاشته شده از سوی کلام الهی در زمینه نزدیکان خاص انبیای پیشین قرابتی به هم پیوسته با صفاتی دارد که در شخصیت امام علی موج می زند.
    کلیدواژگان: روش شناسی قرآن، ذکر اسامی در قرآن، اصالت صفاتی، حضور تفسیری پیامبر، نام امام علی (ع) در قرآن
  • مهیار خانی مقدم، ابراهیم ابراهیمی صفحه 34
    پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی، به بررسی جنبه هایی از داستان ملاقات حضرت موسی(ع) و خضر(ع) که مورد اختلاف مفسران قرآن قرار گرفته است، می‏پردازد. بدین رو پس از بررسی آرای چهل نفر از مفسران فریقین ذیل آیات 60 تا 82 سوره کهف، آرای مختلف در یازده عنوان برجسته مورد اختلاف شامل «موسای نبی7 یا شخصی دیگر»، «نبی الهی یا ولی الهی»، «نام اصلی آن بنده الهی»، «علت» و «مکان» ملاقات حضرت موسی(ع) و خضر (ع)»، « کیفیت ماهی و زنده شدن آن»، «عالم تر بودن موسی(ع) یا خضر (ع)»، «مکان قریه یتیمان»، «نوع گنج یتیمان»، «امکان یا عدم امکان وقوع نسیان برای پیامبران»، «حکمت کارهای حضرت خضر (ع)» بیان شده و در انتهای هر بخش، نظر برگزیده ، اعلام گردیده است. برجسته ترین نتیجه پژوهش بدین قرار است که باید از یک سو، از اهتمام به اختلاف هایی که تاثیری در هدایت افراد ندارند _ مانند اختلاف بر سر نام مکان ها _ چشم پوشید و از سوی دیگر، در اختلاف هایی که پیرامون مسائل بینشی هستند _ مانند عصمت و علم پیامبران و حکمت کارهای حضرت خضر (ع)_ بر اساس آموزه های قرآنی، روایی و عقلی، از هرگونه افراط و تفریط پرهیز کرد.
    کلیدواژگان: داستان موسی و خضر (ع)، مفسران فریقین، حکمت کارهای خضر (ع)، عصمت پیامبران
  • سعید نمازی زادگان*، سیده عذرا هاشمی نژاد، سید مرتضی موسوی گرمارودی صفحه 53
    در این پژوهش، دیدگاه های گوناگون درباره اعتبار روایات طبی و نیز معیار پذیرش و عمل به آن ها، نقد و بررسی و نظریه قابل پذیرش، تبیین شده است.
    این مطالعه با روش توصیفی، تحلیلی و کتابخانه ای رویکردهای گوناگون دانشمندان به احادیث پزشکی را آسیب شناسی کرده و مبانی و دلایل آن ها را نقد کرده است.
    باور به عصمت و وحیانی بودن علم رسول خدا(ص) و اوصیای ایشان، مستلزم پذیرفتن و عمل به سنت ایشان در هر موضوعی از جمله طب است؛ اگرچه تعالیم بیان شده در این روایات، تجربیات خود ایشان یا دیگران بوده باشد.
    گرچه برای پذیرش احادیث پزشکی چاره ای جز سنجش اعتبار سند و متن آن ها با محک قرآن، روایات معتبر دیگر، عقل و آزمایش های علمی نیست؛ اما در این میان، نقد متن و قراین و شرایط صدور روایت و بهره گیری از قواعد فقه الحدیث اهمیت بیشتری دارد و گرنه رویکرد به احادیث پزشکی دچار افراط و تفریط خواهد شد که نتیجه آن محروم‏ماندن علوم پزشکی و حوزه سلامت و بهداشت از تعالیم حق و ارزشمند روایات طبی خواهد بود.
    کلیدواژگان: احادیث پزشکی، احادیث اهل بیت (ع)، اعتبار حدیث، فهم حدیث
  • علی محمد میرجلیلی، محمد عظیمی ده علی* صفحه 73
    این پژوهش که به روش توصیفی _ تحلیلی و براساس مطالعات کتابخانه ای مهیا شده، هدفش معناشناسی اقسام «خطوات الشیطان» در قرآن کریم است. با توجه به آیات قرآن، خطوات الشیطان اجمالا می تواند همان گمراه شدن انسان توسط شیطان تعریف شود که در یک سیر تدریجی و دقیق اتفاق می افتد. در این نوشتار چند مدل از اقسام خطوات الشیطان معرفی شده است که هریک با اسلوبی منظم مورد بررسی معناشناسانه قرار گرفته، مصادیقی از آن ها در قرآن ذکر می شود. الگوها عبارت اند از: 1. سیر شیطان به صورت مارپیچ حول صراط مستقیم، 2. حرکات انحرافی _ دورانی شیطان حول صراط مستقیم، 3. حرکات انحرافی _ انتقالی شیطان در خط یکنواخت، 4. حرکت انحرافی _ انتقالی شیطان، در خط منحنی، 5. انحراف از صراط مستقیم در خط پنهان حرکت شیطان و برخی مصادیق عبارت اند از: گسترش تدریجی دامنه گناهان، حرکت آهسته و با زاویه انحراف اندک، بدعت گذاری و مصلحت اندیشی، جنون ناشی از تماس با شیطان، عدم دشمن شناسی، ایجاد ترس و... .
    کلیدواژگان: خطوات در قرآن و روایات، معناشناسی خطوات، اقسام خطوات الشیطان، اقدامات درونی شیطان، حرکات بیرونی شیطان
  • مصطفی رفسنجانی مقدم، علی محمدیان* صفحه 91
    دین توسط انبیای الهی، برای پاسخ به دغدغه رسیدن به کمال و خوشبختی، این گرایش ذاتی و فطری انسان، به کمک انسان ها شتافته و برنامه ای را با هدف تربیت انسان برای رسیدن به کمال حقیقی و واقعی ارائه نموده است. این برنامه مشتمل بر سه شاخه مهم عقاید، اخلاق و فقه می باشد. فقه اسلامی، عهده دار اصلاح رفتارهای بشری و تربیت انسان متعالی در حوزه رفتارهاست و فقه قرآنی، نمونه بارز این نگرش است. هدف این تحقیق، تبیین الگوی ارائه شده قرآنی(فقه تربیتی)، و اثبات وجود چنین نگاهی با روش کشف و استخراج و بیان نمونه هایی از فقه القرآن با صبغه تربیتی همچون آیاتی است که به تشویق و تنبیه مکلف(متربی)، یا به اصل توانایی مکلف توجه نموده است.
    کلیدواژگان: فقه القرآن، آیات الاحکام، فقه تربیتی
  • سعیده جلالیان* صفحه 109
    ضریح، نمادی مذهبی و هنری است که برای رعایت احترام و حفظ قداست مدفن پیشوایان دین و شخصیت های برجسته، ساخته و بر مزار آن ها نصب می شود. شرافت و قداست این سازه در مکان های مقدس و زیارتی، سبب شده امر غبارروبی و تنظیف آن به مرور تبدیل به مراسم و آیینی خاص شده، برای آن وسایل و ابزارهای ویژه ای پدید آید. در پژوهش حاضر با استفاده از شیوه توصیفی _ تحلیلی و استناد به منابع آرشیوی و اشیای موزه ای تلاش شده، ضمن بیان تاریخچه ساخت و اهدای هریک از این ابزار در بارگاه رضوی، به کاربرد آن ها و وصف خصوصیاتشان پرداخته شود. در طی این مطالعه مشخص شد پیشینه ساخت و کاربرد این وسایل به عصر صفویه باز می گردد و وقف و نذر جایگاه ویژه ای در پدید آمدن آن ها داشته است. بخشی از این وسایل و ملزومات خاصه در مراسم غبارروبی ضریح، بعضی در مراسم خدمت فوق ضریح و پاره‏ای به صورت مشترک در هر دو مراسم، کاربرد داشته است.
    کلیدواژگان: ضریح امام رضا (ع)، مراسم غبارروبی، وسایل غبارروبی، خدمت فوق ضریح
  • سید حسن احمدی*، امیرحسین چیت سازیان صفحه 135
    فرش ها با توجه به مشخصه های ظاهری شان همواره موضوع مباحث زیبایی شناسی بوده اند و کارشناسان شاخص‏ها و متغیرهای متعددی را به عنوان اصول زیبایی شناسی در فرش یاد کرده اند.
    با توجه به اینکه بخش زیادی از فرش های موجود در موزه فرش آستان قدس رضوی، وقفی و اهدایی است، به لحاظ زیبایی شناسی مستقیما تحت تاثیر باورهای بافندگان و تولیدکنندگانشان قرار دارند. بر این اساس در مقاله حاضر به بررسی اصول زیبایی شناسی قالیچه های محرابی موزه آستان قدس رضوی پرداخته شده، که از اهداف آن می توان به شناسایی عناصر زیبایی‏شناسی بر اساس اعتقادات و فرهنگ بافندگان و تولیدکنندگان مناطق مختلف فرش بافی و همچنین تاثیر کاربرد این مجموعه قالیچه در حرم مطهر اشاره کرد. بدین منظور ابتدا اصول و شاخص های زیبایی شناسی در هنر اسلامی مانند اصل نمادگرایی، اصل توحید، مرکزگرایی، تقارن، تعادل شناسانده شده، سپس بر اساس شاخص های یاد شده به بررسی زیبایی شناسی مجموعه مورد مطالعه در راستای دستیابی به اهداف موردنظر می پردازیم. این مقاله در زیرمجموعه مقالات توصیفی _ تحلیلی قرار دارد و گردآوری اطلاعات آن به دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، اصول زیبایی شناسی فرش، قالیچه های محرابی، موزه فرش آستان قدس رضوی
|
  • Sayyid Muhammad Musavi Karamati* Page 12
    This writing has tried to reexamine the Qur’ān’s approach in the way it mentions the name of people, an issue by whose approach some have achieved undesirable and incorrect conclusions as of the Qur’ān’s distortability and some have also made the claim of Imam ‘Alī’s rightfulness on the condition of the existence of his name in the Qur’ān. The studies carried out indicate that the Qur’ān’s method in this subject is engineered according to the attribute originality with the aim of establishing their focal presence of the Prophet in the realm of exegesis and the executorship (wiṣāya) of Imam ‘Alī. The examples examined about the names unmentioned in the Qur’ān concerning the close relatives of the previous Prophets have consistent similarity with the attributes that are so evident in Imam ‘Alī.
    Keywords: methodology of the Qur'ān, mentioning names in the Qur'ān, attribute originality, exegetical presence of the Prophet (S.A.W.), Imam Alī's (A.S.) name in the Qur'ān
  • Mahyar Khani Muqaddam, Dr. Ebrahim Ebrahimi Page 34
    The present research uses the descriptive-analytical method to examine some aspects of the story of Prophet Moses (A.S.) meeting with Khiḍr (A.S.) that have been disagreed by the interpreters of the Qur’ān. Thus, after examining the opinions of forty interpreters from among the two major sects (farīqayn = Sunnīs and Shī‘as) under the verses 60 to 82 of Sūrat al-Kahf, various opinions under the following eleven controversial headings are stated and the selected view is announced at the end of every section: “Prophet Moses (A.S.) or someone else”, “Prophet of Allah or Friend of Allah”, “the quality of the fish and its coming back to life”, “Prophet Moses (A.S.) being more learned or Khiḍr”, “the place of the orphans’ village”, “the kind of the orphans’ treasure”, “possibility or impossibility of occurring oblivion for the Prophets”, and “the wisdom behind Khiḍr’s actions”. The most eminent conclusion of the research is that, according to the Qur’ānic and narrative doctrines, one should, on one hand, forgo insisting on disagreements that have no impact on people’s guidance – like disagreement on the names of places – and on the other hand, avoid going to extremes in disagreements concerning intuitive issues – such as the Infallibility and knowledge of the Prophets and the wisdom behind Khiḍr’s actions.
    Keywords: the story of Prophet Moses, Khiḍr (A.S.), the meeting of Prophet Moses, Khiḍr (A.S.), interpreters of the two major sects, wise reasons behind Khiḍr's actions, the infallibility of the Prophets
  • Dr. Saeed Namazizadegan*, Sayyideh Ozra Hasheminezhad, Dr. Sayyid Mortaza Musavi Garmarudi Page 53
    In this research, various viewpoints on the validity of the medical traditions as well as the criterion for accepting and practicing them are critiqued and the acceptable theory is elucidated.
    This research uses the descriptive-analytical and library method to pathologically study the various approaches of the scientists to the medical aḥādīth and to critique their principles and reasons.
    Belief in the knowledge of the Apostle of Allah (S.A.W.) and his spiritual heirs (awṣiyā) as being infallible and Revelational, requires accepting and practicing their traditions on any subject, including medicine; even though the teachings expressed in these traditions are from their own experiences or those of others.
    Although for accepting medical aḥādīth there is no options other than assessment of the validity of their sanad and texts with the touchstone of the Qur’ān, other valid traditions, reasons, and scientific experiments; critiquing the text and evidences, the conditions of issuance of the ḥadīth, and employment of rules on ḥadīth appreciation (fiqh al-ḥadīth) are more important, otherwise the approach to medical aḥādīth would go to extremes, resulting in the medical sciences and the health and sanitation fields being deprived of the true and precious teachings of the medical traditions.
    Keywords: medical aḥādīth, Ahl al-Bayt's (A.S.) aḥādīth, validity of ḥadīth, understanding ḥadīth
  • Dr. Ali Muhammad Mirjalili, Muhammad Azimi Deh Ali* Page 73
    Having been prepared with descriptive-analytical method and based on library studies, this research is intended to touch upon the semantics of types of “Satan’s steps” (khuṭuwāt al-Shayṭān) in the Holy Qur’ān. With regard to the verses of the Qur’an, the Satan’s steps can be briefly defined as man’s being misguided by the Satan, which takes place in a gradual and accurate course of time. In this writing, several models of different Satan’s steps are introduced that each has been semantically studied in a methodical manner and some of their instances in the Qur’ān are mentioned. The models are as follows: 1. Winding movement of the Satan around the Straight Path, 2. The deviated-circular movement of the Satan around the Straight Path, 3. The deviated-transferring movement of the Satan on a steady line, 4. The deviated-transferring movement of the Satan on a curved line, 5. Deviation from the Straight Path on a hidden line. The Satan’s movement and some of its instances are: the gradual expansion of the sins’ scope; slow movement with slight angle of deviation; innovation and expediency; insanity resulting from contact with the Satan, non-recognition of the Satan, creating fear, etc.
    Keywords: khuṭuwāt in the Qur'ān, traditions, semantics of khuṭuwāt, types of Satan's steps, internal actions of the Satan, external actions of the Satan
  • Mostafa Rafsenjani Moqaddam, Ali Muhammadian* Page 91
    Religion, through Divine Prophets, has come to the help of human beings to answer human concern for achieving perfection and happiness and has presented a program targeted at training man for achieving true and real perfection. This program consists of three important branches of ideas, ethics, and jurisprudence. Islamic jurisprudence undertakes correcting human behavior and training transcendent human beings in behavioral fields; and the Qur’ānic jurisprudence is an obvious instance of this perspective. The purpose of this research is to elucidate the provided Qur’ānic pattern (educational jurisprudence) and to prove the existence of such a perspective by means of exploring, extracting, and explaining some examples of fiqh al-Qur’ān with an educational tone, like the verses concerning encouragement and discouragement of the mukallif (religiously accountable) (trainee), or the verses that have paid attention to the very potential of the mukallif.
    Keywords: jurisprudence of the Qur'ān, verses of ordinances (āyāt al-aḥkām), educational jurisprudence
  • Saeedeh Jalaliyan* Page 109
    The dignity and sacredness of holy places and pilgrimage sanctuaries has gradually turned their dusting and cleaning into special ceremonies and rituals, for which specific equipment and tools have been developed. In the present research, by using the descriptive-analytical method and referring to the archive sources and museum objects, it is attempted first to give a brief history of the manufacture and donation of each of these tools to the Raḍawī Threshold and then explain their application and describe their specifications. It was clarified during this study that the manufacture and application of these tools date back to the Safavid period; and endowments and donations have had special position in their appearance. A part of these tools and supplies have been used in special dusting ceremonies of the ḍarīḥ (burial chamber), some have been utilized in over-ḍarīḥ service ceremonies, and some others have been used jointly in both ceremonies.
    Keywords: Imam Riḍā's (A.S.) burial chamber, dusting ceremonies, dusting tools, over-ḍarīḥ service
  • Sayyid Hasan Ahmadi*, Dr. Amir Husayn Chitsazian Page 135
    Given their apparent features, carpets have always been subjects to aesthetic discussion and the experts have mentioned numerous indices and variables as aesthetic principles in carpets.
    With respect to the fact that a great part of the carpets preserved in Āstān Quds Raḍawī Carpet Museum are endowed or donated, they have been directly influenced by the beliefs of their weavers and producers from the aesthetic point of view. Accordingly, in the present article, the aesthetic principles of the prayer-niche rugs of Āstān Quds Raḍawī Carpet Museum are studied and, among their objectives, one can point out the recognition of aesthetic principles based on the beliefs and culture of the weavers and producers of different carpet-weaving regions as well as the impact of using this collection of rugs in the Holy Shrine. To this end, first the principles and branches of aesthetics in Islamic art, such as symbolism, principle of Unity, centrism, symmetry, and balance are identified. Then, according to the above-mentioned indices, the aesthetics of the collection under study are studied in line with achieving the objectives in question. This article is a subsection of descriptive-analytical articles and the gathering of information has taken place with the library and fieldwork method.
    Keywords: aesthetics, aesthetic principles of carpets, prayer-niche rugs, Āstān Quds Raḍawī Carpet Museum