فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 73 (بهار 1390)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 73 (بهار 1390)

  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا یزدانیان صفحه 9
    در خصوص مبنای مسوولیت در قوانین ایران و فرانسه، به تئوری تقصیر به عنوان قاعده و تئوری خطر به عنوان استثنای این قاعده اشاره شده است. امروزه مسوولیت مدنی تابع قاعده ی واحدی نیست و مبنای مسوولیت در زمینه های متعدد به ویژه در حوزه ی حمل و نقل دارای تحولاتی بوده است؛ حوزه ی مذکور یکی از مهم ترین عرصه هایی است که زمینه ساز شروع تحولات در مبانی مسوولیت بوده است. به نحوی که برخی در زمینه ی حقوق حمل و نقل از عنوان «رژیم خاص مسوولیت مدنی» یاد نموده اند. از سوی دیگر در این که آیا مسوولیت متصدی حمل کالا، مسوولیت قراردادی است یا قهری، اختلاف است، بر حسب اتخاذ یکی از این آراء، مبنای مسوولیت متفاوت می شود؛ در این نوشتار شیوه ی تطبیقی این امر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، متصدی حمل و نقل، تقصیر، خطر، تعهد ایمنی
  • احمد رفیعی، علی یزدان شناس صفحه 37
    حکم معافیت دولت از پرداخت هزینه ی دادرسی در قوانین موضوعه ی ایران با فراز و نشیب بسیار همراه بوده است؛ به رغم تصریح به چنین معافیتی در قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1318، در قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 ذکری از آن به میان نیامده است. با وجود صدور رای وحدت رویه از سوی هیات عمومی دیوان عالی کشور و تصریح به تکلیف دولت در پرداخت هزینه ی دادرسی، وجود برخی قوانین خاص مبنی بر معافیت بعضی نهادها و سازمان ها از پرداخت این هزینه ها و درج عباراتی ابهام برانگیز در قانون بودجه ی سال 1390 مبنی بر معافیت دعاوی راجع به حفظ بیت المال از پرداخت هزینه ی مذکور بر این ابهامات افزوده است؛ امری که اتخاذ موضع صریح از سوی قانونگذار را ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: هزینه دادرسی، معافیت، سیاست تقنینی، دولت، نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی
  • حسن محسنی، امیرحسین رضایی نژاد صفحه 65
    میان اخلاق و حقوق به طور پیشینی ارتباط است. هم چنین اخلاق در دادرسی کاربرد دارد. عدم تعین سطح، مساله ی حقوقی را به مساله ی اخلاقی تعالی می بخشد؛ از این رو، اصولا میان عدم تعین ناشی از اجمال و ابهام و سکوت قواعد ماهوی و شکلی تفاوتی نیست؛ دادرس می تواند در این سطح اخلاقی ترین تفسیر را اعمال کند. در فرضی که حقوق موضوعه پیرامون اعتبار یا عدم اعتبار صدای ضبط شده ی یکی از متداعیین (بدون اخطار) که دیگری علیه وی بدان استناد می کند فاقد حکم است، دادرس باید اخلاقی ترین تفسیر را برای رعایت عدل در قضاوت برگزیند. به نظر می رسد در این فرض عامل اخلاق مانع از آن شده است که با وجود اباحه و عدم منع، رویه ی محاکم بر بی اعتباری صدای ضبط شده گرایش داشته باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق، دادرسی، عدم تعیین، تفسیر اخلاقی، اخطار، اعتبار صدای ضبط شده
  • عزیزالله فهیمی، محمدرضا زند وکیلی صفحه 83
    یکی از مسائل پیچیده در ادله ی اثبات دعوا در حقوق اسلامی و حقوق موضوعه، مساله ی تعارض اصل و ظاهر است؛ هرگاه ظاهر از ادله ی مشهور شرعیه و امارات منصوب از سوی شارع باشد، مانند خبر واحد، شهادت و اقرار، در تقدم آن بر اصل تردیدی نیست؛ اما اگر ظاهر مستفاد از قرائن، عرف و عادت، غلبه و شیوع و امثال آن باشد، میان فقها و حقوق دانان در تقدم ظاهر یا اصل اختلاف است. به نظر می رسد مشهور فقها در مقام تعارض اصل و ظاهر، ظاهر را بر اصل مقدم می دانند؛ با این وجود مصادیقی یافت می شود که در آن اصل بر ظاهر مقدم است. علت این است که بسیاری از فقها صرفا به ظاهری که مورد تایید شارع است، اعتماد می نمایند. در این نوشتار با بررسی مصادیق تعارض اصل و ظاهر، تقدم اصل بر ظاهر نتیجه می شود.
    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، تعارض، تعارض اصل و ظاهر، فقه، حقوق
  • روح حقوق رقابت / مطالعه تطبیقی در اهداف حقوق رقابت
    محمدحسن صادقی مقدم، بهنام غفاری فارسانی صفحه 113
    از حقوق رقابت به عنوان یکی از ضروریات و عوامل موثر در توفیق نظام های اقتصاد بازار آزاد یاد می شود. تصور بر این است که اگر در میان فعالان عرصه ی تولید و توزیع، رقابت سالم حاکم باشد، کارایی اقتصادی به بار آمده و رفاه عمومی افزایش می یابد. در حالی که این شاخه ی نوین حقوقی، مدت ها است که مباحث بین رشته ای جذاب و پردامنه ای را میان حقوق و اقتصاددانان برانگیخته، اما نظام حقوقی ایران به تازگی گام های نخستین را در این عرصه برداشته است؛ از این رو تدارک مقدمات و تدوین قواعد بنیادین این حوزه امری ضروری است.
    یکی از مهم ترین و مبنایی ترین پرسش ها در خصوص هر قانون که نقشی تعیین کننده در تفسیر مقررات آن دارد، این است که آن قانون برای نیل به چه اهدافی وضع شده است در مورد اهداف حقوق رقابت میان صاحب نظران و نظام های حقوقی اتفاق نظر وجود ندارد؛ این مساله از پرمناقشه ترین مباحث در این علم به شمار می رود. به طور کلی، اهداف متعددی برای مقررات مزبور قابل تصور است که در مرحله ی اجرا، گاه در تعارض با یکدیگر قرار می گیرند. این نوشتار به دنبال تبیین اهداف حقوق رقابت با تکیه بر نظام حقوقی ایران است.
    کلیدواژگان: رقابت، کارایی اقتصادی، مصرف کننده، اهداف حقوق رقابت، حقوق ایران
  • مرتضی شهبازی نیا، فاطمه الهلویی زارع صفحه 147
    اعتبارات اسنادی به دلیل ویژگی های خاص خود، یکی از متداول ترین روش های پرداخت در معاملات بین المللی است. اتاق بازرگانی بین المللی برای یکنواخت کردن قواعد حاکم بر اعتبار اسنادی از سال 1933 تلاش نموده با تدوین مجموعه ی عرف ها و رویه های متحدالشکل اعتبار اسنادی، صدور اسناد مرتبط با اعتبار اسنادی را استاندارد کرده و ابهامات موجود در این روش پرداخت را از میان بردارد، تا طرف های درگیر در این روش پرداخت با مشکلات کمتری مواجه شوند. اما با وجود تدوین مقررات مذکور، هنوز هم ابهامات بسیاری در این روش پرداخت وجود دارد و بانک ها به عنوان اصلی ترین رکن این روش پرداخت، در بررسی اسناد ارائه شده از سوی ذینفع، با مشکلات متعددی مواجه می باشند. این امر بیانگر آن است که قواعد حاکم بر اصل انطباق دقیق اسناد، به اندازه ی کافی روشن نیست. در این نوشتار تلاش می شود تفاسیر متناقض اصل انطباق دقیق اسناد حل شود تا کارایی اعتبارات اسنادی افزایش یابد. این بررسی تمام طرف های درگیر در عملیات اعتبار اسنادی را شامل می شود؛ و به طور ویژه به مساله ی اصل انطباق دقیق در سیاهه ی تجاری می پردازد.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، اصل انطباق دقیق، متقاضی، ذی نفع، سیاهه ی تجاری
  • ربیعا اسکینی، دل افروز بهنام فرید صفحه 173
    قرارداد حق العمل کاری به اعتقاد اکثریت قریب به اتفاق حقوقدانان ماهیت نمایندگی و وکالت را دارد. اما نظر به تفاوت آشکاری که میان این قرارداد و عقد وکالت وجود دارد، توصیف این نهاد در پرتو عقد وکالت صحیح نمی باشد. از این رو باید با توجه به اوصاف و عناصر وجودی قرارداد مذکور، ماهیت مناسب آن تعیین شود. این ماهیت مناسب، عقد اجاره ی اشخاص است که به لحاظ تحلیلی و عملی آثار مفیدی را از خود بر جای گذاشته و این قرارداد را با نظام حقوقی ایران منطبق می نماید.
    کلیدواژگان: حق العمل کار، آمر، شخص ثالث، عقد وکالت، عقد اجاره ی اشخاص
|
  • Page 9
    In connection with foundation of civil liability in the Iranian and French law, the theory of fault as the rule and theory of risk as the exception has been pointed. Nowadays, the civil liability is not subjected to a uniform rule and the basis of the civil liability in the various domains, specially in transportation, has been changed. The said domain is one of the most important areas for the commencement of the developments in the fundamentals of the liability, so that some jurists say that there is a “Special Regime of Civil Liability” in transport law. In other hand, there is dispute whether the liability of the carrier is a contractual liability or a natural liability. In terms of taking one of these decisions, the foundation of liability is differed. In this article, the comparative method of this subject has been studied.
    Keywords: Civil Liability, Carrier, Fault, Risk, Obligation of Safety
  • Page 37
    The decree of state exemption from the payment of court costs in Iranian statute law has been accompanied with the abundant up and down. Although such an exemption had been specified in the civil procedural code, 1939, it has not been indicated in the civil procedural code of the public and revolutionary courts in civil affairs, 2000. In spite of passing the judicial precedent by General Board of the Supreme Court and prescription of the duty of the government in payment of court costs, the existence of some special laws indicating the exemption of some institutions and organizations from payment of these costs and insertion of uncertain words in the Budget Act, 2011 specifying the exemption of “Lawsuits on Preservation of Public Treasury’ from the payment of the said costs, has been increased to these ambiguities, the subject which is required the adoption of the strict position by legislator.
    Keywords: Court Costs, Exemption, Legislative Policy, Government, Non, Governmental Public Institutions, Organizations
  • Page 65
    Relationship between morality and law is a priori. Ethics also applies in to adjudication. Non-determination raise legal question to moral one so there is no difference between substantial and formal rules in regard of incertitude. Judge should find the most moralist interpretation in case of without notice recorded voice’s credibility; A decision that can preserve its justifiability and his judgment’s equitability. In our opinion, it is the force of morality that requires moral decision; a force in nature of moral element that direct judicial review to it.
    Keywords: Ethics, Law, Justice, Non, determinism, Moral Interpretation, Equitability of Adjudication
  • Page 83
    One of the complex issues in prove claims of evidences to Islamic law and statute law is in principle conflict or appearance and this complexity, Has various causes that one of those is differences in Examples of principle conflict with appearance or appearance with conflict. If appearance of the evidence known and appointed census being from lawgiver, there is no doubt in priority of appearance with principle, such as Unit News, confession and testified and like these. But there is some disagreement between jurists and lawyers in principle priority or appearance, if the appearance is understood through indications, customs and habit, dominance and prevalence and the like. Most jurists in conflict of principle and appearance, believe that the appearance is prior to the principle. Notwithstanding, the examples can be found that principle is prior to appearance. The cause is that many jurists merely rely on the appearance attested by the legislator. In this paper, the priority of the principle with the appearance is resulted, while studying the examples of the principle and appearance conflict.
    Keywords: Principle, Appearance, Conflict, Conflict of the Principle, Appearance, Religious Jurisprudence)Figh), Law
  • Page 113
    Competition law is conceived as one of the most important factors in the success of free market economic systems. The idea is that if free competition exists among activists at production and distribution of goods and services, economic efficiency and ultimately total welfare will increase. While this new branch of law has long provoked fascinating interdisciplinary discussions among economists and lawyers, the legal system of Iran has recently taken the first step in this field. So it is required that from now that the underlying premises and principles of this area of law are properly discussed and examined to pave the way for deeper future researches. Certainly one of the most important and basic questions about any new regulations which it is of a determinant role in interpreting their provisions, is goals which those regulations seek to achieve. Lawyers and legal systems have no consensus on objectives of competition law. Generally, multiple goals for the said regulations are conceivable that sometimes run at odds with each in execution stage. The following article, relying on Iran legal system is to explain the objectives of competition law. It shows that the “Soul” of competition law is the preservation of competition to promote efficiencies for consumers.
    Keywords: competition, Economic Efficiency, Consumer, Objectives of Competition Law, Iranian Law
  • Page 147
    Letter of credit(LC')due to its special characteristics, is one of the most prevalent methods for payment in international transactions. By establishing the Uniform Customs and Practice for Documentary Credits (since) 1933, in order to unification of the rules governing letters of credit, International Chamber of Commerce) ICC) has tried to clarify this method of payment. ICC has standardized issuing of the documents related to letter of credit, so as to declining problems which are come across with engaged parties due to this method of payment. However, despite these efforts, still numerous ambiguities surround this method of payment, especially banks are challenging with several problems in connection with the documents presented by the beneficiaries. This shows that prevailing rules on the principle of strict compliance of documents are not clear enough. In order to enhance the letters of credit’s efficiency, this paper will try to review the contrast interpretations regarding the concept of the principle and provide solutions for the above problems. This study includes all engaged parties in)LC)’s operations and specially will examine Doctrine of Strict Compliance in Commercial Invoices.
    Keywords: Letter of Credit, Doctrine of Strict Compliance, Applicant, Beneficiary, Commercial Invoice
  • Page 173
    Vast majority of lawyers believes that commission agreement has the legal nature of an agency. Notwithstanding, in view of the obvious differences between the said agreement and the agency contract, it is incorrect to describe commission in the light of agency contract. Therefore, the legal nature of the said agreement must be determined properly with respect to the essential attributes and elements of the said agreement. Contract of hire of persons, that has been fruitful in analysis and practice, may properly describe the nature of the said agreement, and make it compatible with the Iranian legal system.
    Keywords: Commission Agent, Principal, Third Party, Agency Contract, Contract of Hire of Persons