فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 76 (زمستان 1390)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 76 (زمستان 1390)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدیاسر ضیایی صفحه 9
    صلاحیت، یکی از عناصر ذاتی حاکمیت بر سرزمین است. توسعه ی منافع دولت ها به ورای مرزهای سرزمینی به پذیرش معیارهایی برای اعمال صلاحیت به طور فراسرزمینی منجر شده است. صلاحیت های فراسرزمینی در سه سطح قانونی، قضایی و اجرایی قابل شناسایی اند.
    میزان مشروعیت این صلاحیت ها بر حسب نگرش تاریخی، فلسفی و مفهومی به صلاحیت در حقوق بین الملل عمومی متفاوت خواهد بود. با بررسی متون حقوق بین المللی می توان نظرات موافق و مخالف مشروعیت صلاحیت های فراسرزمینی را مشاهده کرد. با این حال حتی موافقان صلاحیت فراسرزمینی، منکر تبعات نامطلوب این صلاحیت نیستند؛ از همین رو، ارائه ی راه حلی برای مساله ی صلاحیت فراسرزمینی، امری ضروری است. راه حل های پیشنهادی برای حل معضلات ناشی از این صلاحیت عبارتند از «صلاحیت فراسرزمینی بین المللی» و «صلاحیت جهانی تعدیل شده» به جای صلاحیت فراسرزمینی قضایی و «حقوق فراملی» و «دکترین تضمین قانونی متقابل» به جای صلاحیت فراسرزمینی قانونی.
    کلیدواژگان: صلاحیت، صلاحیت فراسرزمینی، حقوق بین الملل خصوصی، حقوق بین الملل عمومی، مبانی حقوق بین الملل، صلاحیت فراسرزمینی بین المللی
  • علیرضا باریکلو، سیدعلی خزایی صفحه 53
    پذیرش اصل حسن نیت در دوره ی پیش قراردادی، پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت. رعایت این اصل اقتضا می کند که طرفین در مرحله ی گفتگوهای مقدماتی برای رسیدن به هدف مشترک، در نهایت صداقت، جدیت و شفافیت با یکدیگر همکاری داشته و به ارائه ی اطلاعات بپردازند و ضمن رعایت رازداری نسبت به اطلاعات محرمانه ی طرف مقابل و عدم مذاکره ی موازی، منافع یکدیگر را محترم بشمارند. قوانین موضوعه ی ایران در پذیرش اصل مذکور به عنوان یک قاعده ی کلی تصریحی ندارد. اگرچه می توان از ملاک ماده ی 8 قانون مسئولیت مدنی و سایر مقررات موجود، لزوم رعایت حسن نیت در اجرای کلیه ی حقوق و تکالیف و در تمام حوزه ها از جمله دوره ی پیش قراردادی را به شیوه ی استقراء اثبات کرد، اما این شیوه جامعه ی حقوقی را در پذیرش این اصل به عنوان یک قاعده ی کلی مجاب نخواهد کرد. لذا با در نظر داشتن ضرورت های اجتماعی و اقتصادی، حقوق ایران باید در مسیر پذیرش صریح این اصل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، تعهد به ارائه اطلاعات، رازداری، عدم مذاکره ی موازی، جدیت و شفافیت در گفتگوهای مقدماتی
  • محمدجعفر حبیب زاده، حامد رحمانیان صفحه 89
    هرزه نگاری به معنی ارائه ی صحنه های آشکار جنسی در یک اثر ادبی یا هنری، پدیده ای است که به لحاظ پیامدهای مخرب بی شمار بر عفت و اخلاق عمومی و فردی و نیز کانون خانواده، در قوانین بسیاری از کشورها جرم انگاری شده است. در حقوق کیفری ایران نیز برخی رفتارهای مرتبط با هرزه نگاری، در صورت جمع سایر شرایط مربوط به مرتکب، بزه دیده، دریافت کننده ی آثار، موضوع جرم، وسیله ی ارتکاب و نیز در فرض وجود عنصر روانی لازم، جرم انگاری شده است؛ مشروط بر این که اعمال مذکور برای مقاصد علمی یا هر مصلحت عقلایی دیگری انجام نشده باشند. عمده مجازات هایی که برای این جرایم در نظر گرفته شده، عبارت اند از شلاق، حبس، جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی؛ اما در برخی موارد قانونگذار به قضات این اختیار را داده است که عمل مرتکب را از مصادیق افساد فی الارض تلقی کرده و حکم به اعدام صادر نمایند. این نوشتار، به منظور صیانت بیشتر جامعه از گزند هرزه نگاری از یک سو و صیانت بیشتر حقوق شهروندان و متهمان از سوی دیگر ضرورت تدوین قانون جامع هرزه نگاری و نسخ قوانین پراکنده و معارض فعلی و ابهام زدایی از آن ها را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: هرزه نگاری، مبتذل، مستهجن، افساد فی الارض، منافی عفت، صور قبیحه
  • عبدالله خدابخشی صفحه 123
    به هنگام ورود قرارداد به حقوق کیفری، قواعد هر دو، دچار تردید می شود؛ گویی که برای پیوند، هم کفو نیستند و نمی توانند در کنار یکدیگر زندگی نمایند. حقوقدان جزایی، ایراد می کند که تحلیل های مدنی را بی سبب نباید وارد حوزه ی جزایی نمود و حقوقدان مدنی معتقد است که قرارداد، پایه ی روابط است و اگر حق و تعهدی مورد حمایت نباشد، زمینه برای دخالت حقوق کیفری نیز فراهم نخواهد شد. برای از بین بردن این شقاق، می توان حکمی را برگزید و به رای او تسلیم شد. این حکم، «اصل استقلال حقوق کیفری» است که جاذبه و دافعه ی همزمان دارد. اصلی که توسعه ی بی رویه ی حقوق کیفری از یک سو و توسل بی رویه به اصل برائت را از سوی دیگر، ممنوع می سازد. شاید بتوان گفت که قواعد قراردادی، در حقوق کیفری، حتی به عنوان اصل نیز رعایت نخواهند شد و تنها باید با توجه به اهداف، خصایص و مبانی ویژه ی حقوق کیفری تفسیر شوند. این نوشتار برخی از نتایج پیوند قرارداد و حقوق کیفری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، حقوق مدنی، قرارداد، جرم، استقلال حقوق کیفری
  • مهدی حسن زاده، محمدرضا صفرنیا شهری صفحه 157
    با اصلاح ماده ی 3 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، دادسراهای عمومی و انقلاب به عنوان بخشی از نظام قضایی ایران بازسازی شدند. با این وجود تلاش در گنجاندن تشکیلات این نهاد در قالب یک ماده، موجب بروز ابهاماتی گردید. در این میان، تعیین جایگاه دادیار بیش از مسایل دیگر بحث برانگیز شده است. قانون گذار در بیان اختیارات و وظایف دادیار، نحوه ی تحقیقات، اظهارنظر و ارتباط وی با سایر مقام های دادسرا به وضع یک بند و یک تبصره بسنده نموده و مقرر داشته است که تمام قرارهای دادیار باید با موافقت دادستان باشد، در فرض بروز اختلاف، نظر دادستان متبع خواهد بود. دامنه ی شمول این حکم بر انواع مختلف قرارهای صادره از سوی دادیار و نیز نحوه ی ادامه ی تحقیق در فرض مخالفت دادستان با قرار دادیار، محل پرسش و ابهام است. ارائه ی پاسخی مناسب، مستلزم تبیین ارتباط میان دادیار و دادستان بر اساس جایگاه هر یک در نهاد دادسرا است. در این صورت است که آن قسم از قرارهای دادیار که بیانگر نظر وی راجع به امکان تعقیب موضوع در دادسرا است، در صورت مخالفت دادستان اجرا نمی گردد و دادیار مکلف به پذیرش نظر دادستان است؛ اما اگر دادیار در ماهیت موضوع به مجرمیت یا منع تعقیب معتقد باشد، دادستان نمی تواند وی را ملزم به تغییر نظرش نماید؛ در چنین فرضی، نظر دادستان از طریق یکی دیگر از قضات دادسرا اعمال خواهد شد.
    کلیدواژگان: دادسرا، دادستان، دادیار، قرار، اظهارنظر
  • مجید اکبرپور، ابوالفضل محبی، خدیجه نظری صفحه 185
    یکی از انواع تعهدات که در خصوص مبنا و ماهیت آن، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد، تعهدات طبیعی است؛ تعهداتی که برای متعهدله، قانونا حق مطالبه نمی باشد، اما اگر متعهد به میل و اراده ی خود، این تعهد را ایفا نماید، دعوای استرداد او مسموع نخواهد بود. موضوع این نوشتار، ماهیت حقوقی و مصادیق تعهدات طبیعی است. هم چنین می خواهیم بدانیم در خصوص این گونه تعهدات، کدام قاعده ی حقوقی از نظر اصول اقتصادی کارآتر و مطلوب تر است؟
    با استفاده از مبانی فقهی، حقوقی و اقتصادی، می توان گفت قاعده ی منع دارا شدن بلاجهت یا منع اکل مال به باطل، بهترین تاسیس حقوقی است که مبنا و ماهیت تعهدات طبیعی را تبیین می نماید؛ افزون بر این، دیون مشمول مرور زمان و قرارداد ارفاقی، دین انکار شده با سوگند، دین مشمول اعتبار قضیه ی محکوم بها و نفقه ی گذشته ی اقارب را می توان به عنوان مصادیق عمده ی تعهدات طبیعی برشمرد؛ هم چنین با لحاظ مقوله ی هزینه های اجتماعی، مقررات ماده ی 266 قانون مدنی مبنی بر فقدان قابلیت استماع دعوای استرداد مدیونی که دین واقعی را پرداخت نموده است، به عنوان منبع قانونی تعهدات طبیعی از حیث اقتصادی نیز کارآمد می باشد.
    کلیدواژگان: تعهدات طبیعی، تعهدات اخلاقی، کارآیی اقتصادی، قاعده ی دارا شدن بلاجهت، ایقاع
  • جواد طهماسبی صفحه 209
    قوه قضاییه مکلف است تحقق دادرسی عادلانه را به نحوی تضمین نماید که همگان به نحو برابر از استقلال، بی طرفی، سلامت و شایستگی در دادرسی ها بهره مند شده و وجود آن را احساس نمایند. این هدف تنها با به کار بستن قوانین عادلانه و قضات شایسته قابل دسترس نیست، بلکه نظارت صحیح نیز لازمه ی تحقق آن است. در آخرین اراده ی قانونگذار برای اعمال چنین نظارتی، با عنوان قانون نظارت بر رفتار قضات، اهدافی چون تنوع پاسخ های انتظامی، رعایت حریم خصوصی، یکسان سازی آیین های رسیدگی به تخلفات، انتظام دهی به مساله ی تعلیق انتظامی قضات و ارتقاء شغلی آنان، مدنظر قرار گرفته است. در این نوشتار با بررسی مقررات این قانون، میزان تحقق اهداف مذکور بررسی می شود.
    کلیدواژگان: قاضی، نظارت، رفتار قضایی، تعقیب انتظامی
|
  • Page 9
    Jurisdiction is one of the inherent features of sovereignty. Extension of sovereign interests over the territorial borders has rendered to emergence of some criteria for extraterritorial application of jurisdiction. Extraterritorial jurisdictions can be recognized in three aspects: Legislative (prescriptive), judicial) adjudicative) and executive. Legitimacy of these jurisdictions depends on historical, philosophical and conceptual view to jurisdiction in public international law. We can gather pro and anti views to the legitimacy of extraterritorial jurisdiction in academic legal texts. However advocates of extraterritorial jurisdiction don’t deny the undesired consequences of this jurisdiction. So it is important that we find a proper solution for problems of extraterritorial jurisdiction. It is suggested that ‘Extraterritorial international jurisdiction’ and ‘modified universal jurisdiction’ can play a role instead of extraterritorial legislative jurisdiction and ‘transnational law’ and ‘mutual legal guarantee’ can play a role instead of extraterritorial judicial jurisdiction.
    Keywords: Jurisdiction, Extraterritorial Jurisdiction, Private International Law, Public International Law, International Law Bases, International Extraterritorial Jurisdiction
  • Page 53
    Governing the good faith principle in the pre- contractual period, would lead to important consequences. This principle requires that the parties cooperate with full sincerity and effort transparency and transfer information in the preliminary stage of negotiation for reaching to the joint goal, and also preserve the confidential information confidentiality and not doing parallel negotiations, so they meet the interest of each other. The Iranian positive law has not any specified Act in the acceptation of the said principle as a general rule. Although, it is possible to use the criteria of Article 8 of civil liability law and other provisions, to proof the binding of observance the good faith in the execution of all rights and obligations in all stages including pre -contractual stage, but this manner is not satisfying the legal community in accepting this principle as a general rule. By considering the social and economic necessities therefore the Iranian law should accept this principle clearly.
    Keywords: Good faith Principle, Obligation to Provide Information, Confidentiality, Non parallel Negotiation, Seriousness, Transparency in the Preliminary Negotiation
  • Page 157
    When contract entering into criminal law, both rules are skeptical. To say that they are not linked and unable to live together. criminal lawyer objected that civil analysis should not be enter the field criminal and civil lawyer believes that the contract is the basic relation, and when not supporting the right and obligation, criminal law also will not interfere. To eliminate this dispute, it will be accepted the arbitrator and accept his award. This arbitrator is the “principle of criminal law independence” and his attraction and repulsion. the principle that on the one hand, prohibits excessive development of criminal law and on the other hand, to invoke the presumption of innocence irregulary. Perhaps, it will be say that the rules of contract will not follow in criminal law, even as the principle and only should be interpreted with regard to the objectives, features and special foundations of criminal law. This paper shows some results about relation between contract and criminal law.
    Keywords: Criminal Law, Civil Law, Contract, Crime, Criminal Law Independence
  • Page 185
    Natural obligations is one of various kinds of obligations that there are diferent viewpoints on its basis and nature. these are obligations in which, the obligee has no claim right but if the obligor voluntarily fulfilled the obligation, his/her claim for restitution will not be admissible. the question here is: what is the legal nature of natural obligation? what are its instances? And which legal rule) from economic principles) is more efficient and desirable about such obligations? Using the jurisprudence juridical and economic principles, can said that, prohibition of unlawful possession or prohibition of unlawful utilization of a property is the best legal establishment that illustrates basis and nature of natural obligations. Moreover, time lapse debts, leniency contracts debts, denied by oath, debts related to credibility of judgment and kinfolks (relatives) past alimony can be counted as instances of natural obligations. Also observing social costs, provisions of article 266 of civil code on inadmissibility of claim for restitution of debtor who has paid the real debt, as a legal source in natural obligations is efficient
    Keywords: Natural Obligations, Moral Obligations, Economic Efficiency, Unlawful Possession Rule, Unilateral Obligation