فهرست مطالب

مهندسی متالورژی - پیاپی 11 (زمستان 1380)

مجله مهندسی متالورژی
پیاپی 11 (زمستان 1380)

  • 56 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بررسی میزان تاثیر عناصر آلیاژی و اعمال پتانسیل آندی بر نرخ خوردگی و خواص مکانیکی الکترودهای آند سربی در فرایند الکترومتالورژی مس
    مهندس محمود پارسا، سعید رضا الله کرم صفحه 5
    در این تحقیق میزان تاثیر عناصر آلیاژی قلع و کلسیم بر نرخ خوردگی و استحکام تسلیم آلیاژ دو تایی Pb-Ca و سه تایی Pb-Sn-Ca مورد بررسی قرار گرفته و نیز نقش اعمال پتانسیل آندی روی رفتار خوردگی الکترود آند Pb-2Sn-0/08Ca با استفاده از تکنیک اندازه گیری میزان کاهش وزن (Weight Loss Measument) تعیین گردید. نتایج نشان می دهد که اضافه کردن کلسیم به فلز سرب تا حدود 08/0 درصد وزنی با عث افزایش میزان استحکام تسلیم و تشدید نرخ خوردگی الکترود سرب – کلسیم می گردد. بطوریکه در غلظتهای بیشتر از 08/0 درصد وزنی کلسیم روند افزایش نرخ خوردگی از شدت بیشتری برخودار بوده و استحکام تسلیم آلیاژ مذکور افت می نماید. اضافه کردن قلع به آلیاژCa 0/08 -Pb تا حدود دو درصد وزنی باعث بهبود مقاومت در برابر خوردگی و نیز افزایش استحکام تسلیم آلیاژ سه تایی سرب – قلع – کلسیم می گردد. همچنین اعمال پتانسیل آندی به الکترود آند سربی در مقادیر کمتر از حد تشکیل و پایداری فیلم محافظ PbO2 باعث افزایش نرخ خوردگی می شود ولی با تشکیل لایه اکسید سرب IV بر روی سطح الکترود سربی نرخ خوردگی به مقدار مینیمم تقلیل می یابد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که ترکیب آلیاژی Pb-2Sn-08/0 Caیک ترکیب بهینه از آلیاژ سه تایی سرب – قلع – کلسیم برای ساخت الکترودهای آند سربی در فرایند الکترووینینگ مس مس باشد.
    کلیدواژگان: خوردگی، الکترووینیگ مس، آلیاژ سرب، پتانسیل آندی، استحکام تسلیم
  • احیای مستقیم غیر هم دمای پلت کامپوزیتی سنگ آهن
    منصور سلطانیه، جلیل وحدتی خاکی، مهندس حسن زمانی، مهندس سیدمحمود محمدی صفحه 11
    در این تحقیق احیای پاتهای کامپوزیتی ساخته شده از سنگ آهن گل گهر و زغال سنگ شاهرود در شرایط غیر هم دما بررسی شده است. تاثیر عواملی مانند آهکهای مختلف حرارت دادن معادل 1، 5 و 10 درجه سانتیگراد بر دقیقه، نسبتهای کربن به اکسیژن معادل 1، 25/1، 5/1 برابر نسبت استوکیومتری و افزایش 5 درصد کربنات کلسیم مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان داد که افزایش آهنگ حرارت دادن اثر معکوس بر روند احیا داشته، در حالی که افزایش نسبت کربن به سنگ آهن بیش از مقدار استوکیومتری میزان احیا را افزایش می دهد. نهایتا وجود 5 درصد کربنات کلسیم دردرجه حرارتهای بالا به علت تسریع واکنش بوده و سبب احیا بهتر سنگ آهن می شود.
    کلیدواژگان: پلت کامپوزیتی، سنگ آهن گل گهر، احیاء مستقیم
  • سینتیک تشکیل ترکیبات بین فلزی در آلیاژهای آلومینیم
    سعید شبستری صفحه 15
    فلزات واسط نظیر آهن، منگنز و کروم در اکثر آلیاژهای تجاری آلومینیم یافت می گردند. این عناصر بصورت ناخالصی و یا بطور عمدی به آلیاژ ها افزوده می شوند و در اثر واکنش با یکدیگر، فازهای اولیه و یا ترکیبات بین فلزی پیچیده ای تشکیل می دهند. اینگونه فاز ها دارای نقطه ذوب بالا و وزن مخصوص زیاد هستند و باعث رسوب در زیر مذاب می شوند. اینچنین ترکیبات بین فلزی بصورت سخت ریزه عمل نموده و اثرات تخریبی شدیدی بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی قطعات ریختگی دارند. مشکل ترکیبات بین فلزی عمدتا د رصنعت ریخته گری تزریقی (دای کست) که درجه حرارت ریخته گری و نگهداری مذاب کم است بروز می کند. این مسئله در استفاده مجدد از آلیاژ های آلومینیم (بازیابی) برای سایر کاربردها نیز دیده شده است. در این مقاله درجه حرارت تشکیل ترکیبات فلزی در آلیاژAl-12/5 Si%l که حاوی %Mn0/3و Cr1/0% میباشد همراه با سه ترکیب درصد مختلف آهن 0/4، 0/8و Fe %1/2 ا زطریق آزمایشات شوکه کردن مذاب در محیطهای سرد کننده اندازه گیری شد. فرمول شیمیایی مورفولوژی های گوناگون اینگونه ترکیبات از روش های EDS - SEM و EPMA تعیین گردید. سینتیک تشکیل ترکیبات بین فلزی درمذاب آلومینیم بر حسب درجه حرارت نگهداری، زمان نگهداری و محتوی آهن مطالعه شد. بررسی و ارزیابی متالوگرافی کمی (Quantitative Metallugraphy) اندازه وتعیین ترکیبات بین فلزی مشخص نمود که تغییرات کسر حجمی اینگونه ترکیبات درمذاب آلومینیم توسط عمل جوانه زنی (nucleation) کنترل می شود. بنابراین میانگین اندازه ترکیبات بطور محسوس بازمان نگهداری مذاب تغییر نیافته بلکه تعداد ترکیبات بین فلزی تابعی از زمان نگهداری مذاب می باشد.
    کلیدواژگان: بین فلزی آهن، جوانه زنی، رشد، ترکیبات بین فلزی، مورفولوژی
  • رفتار خوردگی بیولوژیکی تیتانیم با پوشش هیدرواکسی آپاتیت پاشش پلاسمایی شده
    محمدحسین فتحی، مهدی صالحی، احمد ساعتچی، وجیه سادات مرتضوی صفحه 23
    پوشش های هیدروکسی آپاتیت به منظور ترویج رشد استخوان و ایجاد پیوند مناسب بین کاشتنی بدن و استخوان مورد توجه بوده است اما تاثیر آن بر آهنگ خوردگی و آزاد شدن یون ها نیز می تواند اهمیت داشته باشد. در پژوهش حاضر، پوششهای هیدروکسی آپاتیت بر رفتار خوردگی تیتانیم خالص تجارتی بررسی شد. نمونه هایی از تیتانیم خالص تجارتی تهیه گردید و پس از آماده سازی سطحی، به کمک تکنیک پاشش پلاسمایی با بیو سرامیک هیدرواکسی آپاتیت پوشش داده شد. ارزیابی و مشخصه یابی پوشش با تکنیکهای پراش پرتوایکس، میکروسکوپ الکترونی و طیف سنجی توزیع انرژی صورت پذیرفت و سپس آزمونهای الکتروشیمیایی پولاریزاسیون پتانسیو دینامیکی بر روی تیتانیم با پوشش و بدون پوشش درمحلولهای فیزیولوژیکی به اجرا درآمد. نتایج نشانگر تاثیر مثبت پوشش هیدروکسی آپاتیت بر رفتار و آهنگ خوردگی فلز بود.
    کلیدواژگان: تیتانیم، پوشش هیدرواکسی آپاتیت، رفتار خوردگی
  • بررسی تحولات فازی و ریزساختاری نسوزهای مینزیا - تیتانیا تهیه شده از منیزیت ایرانی
    محمدحسن امین ابراهیم آبادی، فرهاد گلستانی فرد، فتح الله مضطرزاده صفحه 29
    جهت بهبود خواص آجرهای منیزیتی مورد استفاده در کوره های سیمان و فولاد، به نمونه منیزیت ایرانی تهیه شده از منطقه بیرجند، مقادیر مختلف اکسید تیتانیم تجارتی افزوده شده و از آنها نمونه های پرس شده تهیه شد. نمونه های ساخته شده در دمای 1700 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت پخت شدند. نمونه های پخت شده بوسیله XRD، میکروسکوپ الکترونی (SEM) و میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. مطالعات نشان داد که حضور مقادیر کم اکسید تیتانیم باعث رشد دانه های پریکلاس و همچنین حذف فازهای سیلیکاتی مضر در نمونه می شود.
    کلیدواژگان: دیر گداز، نسوز، منیزیت، اکسید تیتانیم، تیتانیا و منیزیا
  • استخراج حلالی روی از محیط آبی حاوی ساید سولفوریک توسط حلالهای اورگانوفسفریک
    اسکندر کشاورز علمداری، خطیب الاسلام صدرنژاد، مهندس مهدی سلیمی، مهندس زهرا مصحفی شبستری، مهندس مریم اکبری صفحه 34
    تاثیر پارمترهای PH تعادلی، غلظت حلال آلی D2EHPA و درجه حرارت بر روی میزان استخراج و ضریب توزیع روی از محیط آبی حاوی سولفات روی و اسید سولفوریک بررسی شده است. نتایج بدست آمده بیانگر مکانیزم واکنش استخراج، ضرایب معادله پیشنهادی برای واکنش میان فلز و پلیمر آلی و آنتالپی استاندارد ظاهری واکنش می باشد. افزایش دما بر روی میزان استخراج اثر مثبت دارد بنابراین، این واکنش استخراج توسط D2EHPA در حلالی آلی بر روی میزان استخراج اثر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: استخراج حلالی، روی، اسید سولفوریک، درجه حرارت، D2EHPA
  • تاثیر ضخامت نیتروره شده بر حد خستگی فولاد AISI 4140
    علی اکبر اکرامی، مهندس حسین لولاگری صفحه 38
    در این پژوهش، با روش نیتروراسیون گازی در زمانهای مختلف، ضخامت های سخت شده درسطح نمونه های خستگی فولادی از جنس 4140 AISI ایجاد گردید. ضخامت استفاده شده با میکروسکوپ نوری و ریز سختی سنجی نعیین گردید. آزمایش خستگی از نوع چرخشی – خمشی بر روی نمونه های نیتروره شده انجام شد. نتیج بدست آمده نشان داد که فرایند نیتروراسیون منجر به افزایش استحکام خستگی می گردد و با افزایش ضخامت سخت شده استحکام خستگی افزایش می یابد ولی افزایش بیش از حد ضخامت سخت شده استحکام خستگی را کاهش می دهد. نسبت بهینه ضخامت سخت شده به شعاع نمونه تقریبا 18/0می باشد.
    کلیدواژگان: خستگی، حد خستگی، نیتروراسیون، ضخامت بهینه، زمان نیتروراسیون، استحکام خستگی
  • کاربرد بتون های دیرگداز در صنعت آلومینیم
    مهندس علیرضا سوری، مهندس حسین لولاگری صفحه 43
    در این مقاله با توجه به گسترش رو به افزون کاربرد بتون های دیر گداز در صنعت آلومینیم، پارامترهای فرسایش دیر گدازها در کوره های ذوب و نگهداری آلومینیم مورد بررسی قرار گرفته و سپس پیشنهادهایی برای نسوز کاری قسمتهای مختلف کوره های ذوب و نگهداری آلومینیم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بتون های دیر گداز، آلومینا، غیر تر شونده، کوژه ذوب و نگهداری آلومینیم
  • گزارش برگزاری پنجمین کنگره سالانه انجمن مهندسین متالورژی ایران / دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشکده مهندسی معدن، متالورژی و نفت
    صفحه 47
  • همایش های علمی - پژوهشی و صنعتی داخلی و خارجی
    صفحه 55