فهرست مطالب

مجله مهندسی متالورژی
پیاپی 4 (تابستان 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • استحکام بخشی آلیاژ ZA27 با حذف فازبین دندریتی
    حسین آشوری، مهندس عباس رضوی منش، مهندس علیرضا کلاهی، مهندس مجید محی الدین صفحه 1
    از روش ذوب جزئی برای جدا نمودن دندریتها جامد از مذاب بین دندریتی استفاه گردید. با توجه به نگهداری آلیاژ در درجه حرارت بالا جهت آزمایش ذوب جزئی به مدت نسبتا طولانی، امکان عملیات حرارتی پیر سختی با رعایت سیکل حرارتی مناسب میسر است انحلال مس وروی در آلمومینیم که فازباقیمانده بر روی فیلتر است در زمان نگهداری آلیاژ در حالت مخلوط مذاب و جامد سبب اشباع آلومینیم از این دو عنصر می گردد، لذا با توجه به چگونگی تشکیل رسوب و تغییراتی در ساختار امکان بهبود خواص مکانیکی وجود دارد بدین منظور تغییرات خواص مکانیکی آلیاژ ZA27 ذوب جزئی شده همراه با یک مرحله عملیات تغییر فرم مکانیکی مورد مطالعه قرار گرفت عملیات تغییر فرم در این آزمایشات سویج انتخاب گردید. انجام گرفت. در کلیه مراحل استحکام نمونه های ذوب جزئی با نمونه های معمولی ذوب جزئی نشده مقایسه گردید. بررسی میکروسکوپ الکترونی (SEM) نیز جهت مطالعه فازها و نفوذ عناصر در حین نگهداری آلیاژ در درجه حرارت بالا در شرایط مخلوط مذاب صورت گرفت.
  • تاثیر پارامتر های پوشش دهی بر کیفیت پوشش کرومایزینگ سوپ آلیاژ IN738LC
    مهندس محمد ضرغامی، حسین عربی، محمدرضا ابوطالبی، مهندس سعید رستگاری صفحه 2
    پوششهای غنی از کرم مورد استفاده در پره های توربین گازی امروزه یکی از پیشرفته ترین سیستمهای محافظ در برابر حمله خوردگی داغ و اکسیداسیون است بویژه پوششهای نفوذی کرم ایجاد شده بوسیله تکنیکهای پودری کاربرد وسیعی پیدا کرده اند در این پژوهش تاثیر پارامتر های درجه حرارت، زمان و همچنین ترکیب پودر پوشش بر ساختار و کیفیت پوشس کرمایدی مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد برای این منظور نمونه هایی از جنس IN738LC در داخل مخلوط پودر پوشش حاوی پودر Cr خالص، پرکننده AL2O3 و فعال کننده NH4CI قرار داده شدند. مطالعه قرار گرفتند نتایج حاصل از آزمایشات متالوگرافی و بررسی های میکروسکوپ الکترونی نشان داد که در پوشش کرمایزینگ رسوبات غنی از AI و رسوبات سوزنی شکل غنی از Ti ایجاد می شوند و با افزایش غلظت کرم در پودر پوشش، ضخامت پوشش تغییر چندانی نداشته و درصد کرم سطح افزایش می یابد همچنین با افزایش زمان پوشش دادن، ضخامت پوشش افزایش یافته ولی درصد کرم سطح کاهش می یابد.
  • بررسی اثر محل اتصال سیستم راهگاهی بر محل تغذیه گذاری توسط کد شبیه سازی جریان مذاب
    مهندس سید محمدحسین میرباقری، مهندس سعید رضا زارع، مهندس مرتضی شیرین پرور، پرویز دوامی صفحه 3
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر طراحی محل اتصال سیستم راهگاهی به قالب بر محل تغذیه گذاری می باشد، لذا در ادامه تحقیقات قبلی پس از تکمیل کد شبیه سازی جریان مذاب غیر ایزوترم به روش اختلاف محدود با استفاده از کد حاضر اثر سه نوع طراحی سیستم راهگاهی جانبی میان ریز، جانبی کف ریز و کف ریز کناری بر روی یک بلوک آلومینیمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با اجرای برنامه تهیه شده روند پرشدن و توزیع حرارت حین بارریزی بلوک مذکور در لحظات مختلف تا پایان بارریزی ثبت گردید، سپس نتایج شبیه سازی بر اساس نتایج آزمایشگاهی که از تعبیه ترموکوپلهای متعدد در جداره محفظه قالب بدست آمده بود مقایسه گردید نتایج آزمایشهای متعدد نشان میدهد که بر خلاف انتظار گرمترین منطقه مذاب در مرکز بلوک نبوده و بسته به طراحی سیستم راهگاهی به سمت جداره های محفظه قالب انتقال می یابد و میزان جابجائی منطقه گرم شدیدا اغتشاشی مذاب به نواحی جداگانه تقسیم گردد.
  • اهمیت حمایت و مدیریت حقوق مالکیت صنعتی درکشورهای در حال توسعه (گسترش فعالیتهای مرتبط با اختراع و نوآوری و تجاری کردن آنها)
    آقای Qiao dexi ترجمه: آقای Qiao dexi صفحه 4
    متن ارائه شده، ترجمه سخنرانی آقای Qiao dexi مدیر کل بخش همکاری های بین المللی اداره مالکیت معنوی کشور چین در همایش منطقه ای مالکیت معنوی که در آذرماه 1377 در تهران برگزار گردیده می باشد که توسط وزارت صنایع معاونت پژوهش و فن آوری تهیه شده است.
  • اثر گاز خنثی برسرعت تبخیر روی و کادمیم
    رضا قاسم زاده صفحه 5
    تجربیاتی چند به منظور بررسی تاثیر آرگون و هلیوم بر سرعت تبخیر روی و کادمیم تحت فشار یک اتمسفر و در محدوده دمای 500تا850 درجه سانتیگراد انجام شده است. نتایج تجربی با بیشتری سرعت حاصل از فرمول نفوذ و نیز با مقادیر بدست آمده از دو نوع متفاوت معادلات مبتنی بر پایه تئوری نفوذ در داده های تجربی مقایسه شده است. این معادلات برای محاسبه سرعت تبخیر روی و کادمیم در آرگون و هلیوم به صورت تابعی از دمای روی و کادمیم مذاب بدست آمده است. نتیجه حاصل این است که سرعتهای تبخیر روی و کادمیم در هلیوم بیشتر از آرگون بوده و با افزایش اختلاف دما افزایش می یابد همچنین مشخص شده که نتایج تجربی بدست آمده در آرگون با مقادیر محاسبه شده در مقایسه با آنهائی که در مورد هلیوم بدست آمده موافق تر است.
  • تحقیق در بهسازی آلیاژ یوتکتیک AI-Si
    مهندس شهروز نفیسی_مهندس علی کریمی_مهندس حمیدرضا برهان_جلا ل حجازی صفحه 6
    در این پژوهش بهسازی ساختار آلیاژی های آلومینیم – سیلیسیم با ترکیب یوتکتیک 13-11 Si با افزودن تدریجی استرانسیم به شکل آمیژان آلومینیم – استرانسیم (10%استرانسیم) مورد بررسی قرار گرفت با متالوگرافی و تعیین الگوهای بهسازی مشخص گردید که 05/0 تا75/0درصد استرانسیم منجر به بهسازی ساختار شده و سیلیسیم یوتکتیک به صورت کاملا رشته ای در می آید.
  • سرامیک و صنعت خودرو
    مهندس رامین رئیس زاده صفحه 7
    امروزه استفاده از سرامیکهای مهندسی یا ساختاری در موتور اتومبیل مورد توجه قرار گرفته اس مواد سرامیکی در مقایسه با فلزات دارای وزن مخصوص کمتر و مقاومت بیشتر در مقابل حرارت و سایش بوده که این خواص عامل مهمی برای گسترش کاربرد آنها به عنوان جایگزین قطعات فلزی در موتعور و بدنه اتومبیل میباشند قطعات سرامیکی نسبت به قطعات فلزی دارای محاسن و معایبی هستند که باید قبل از جایگزینی یک قطعه فلزی توسط سرامیک با دقت بسیار مورد مطالعه قرار گیرند. در این مقاله ابتدا انواع سرامیکها به طور بسیار خلاصه معرفی می شوند و سپس مزایا و معایب قطعات سرامیکی در مقایسه با قطعات فلزی مطرح خواهد شد و در پایان وضعیت فلی استفاده از سرامیک در صنعت خودرو مورد بررسی قرار خواهد گرفت.