فهرست مطالب

مجله مهندسی متالورژی
پیاپی 7 (تابستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احیای کربوترمیک سنگ آهن
    جلیل وحدتی خاکی، معصومه رعیت پور صفحه 1
    در چند دهه گذشته، فرآیند های احیای مستقیم روند فزاینده ای در تولید آهن در جهان داشته اند در میان روش های متعدد احیای مستقیم، روهای مبتنی بر احیا کننده های جامد در سالهای اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته اند با توجه به این که در فرآیند احیای مستقیم، عوامل متعددی موثرند، بررسی این عوامل و ارزیابی آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است در این تحقیق اثر دما بر روند احیای اکسیدهای آهن در حضور مقادیر متفاوت عامل احیا کننده بررسی شده و اثر افزودنی اکسید کلسیم به پلتهای خود احیا بر سرعت احیا مورد مطالعه قرار گرفته است. به علاوه اثر زمان مخلوط کردن مواد و اعمال کار مکانیکی روی مخلوط سنگ آهن و گرافیت بر روند احیا ء مورد تحقیق واقع شده است.
  • بررسی اثر افزودن آنتی اکسیدان AI بر مقاومت اکسیداسیونی نسوزهای منیزیا- گرافیتی
    محمد باوند وند چالی، فرهاد گلستانی فرد، علیرضا میرحبیبی، نادر خلیلی صفحه 2
    در تحقیق حاضر، جهت مطالعه نقش AIدر نسوزهای منیزیا – گرافیتی، پودر فلز AI در مقادیر مختلف تا 7 درصد وزنی در فرمولاسیون اینگونه نسوزها به کار رفته، تا اثر مقاومت در برابر اکسیداسیون و تغییر در خواص مکانیکی بررسی شود نمونه ها پس از ساخت در درجه حرارتهای مختلف 1400-600 درجه سانتیگراد در اتمسفرهای مختلف پخت شده و سپس اندازه گیری اکسیداسیون به روش تغییرات وزنی و بررسی های فازی به کمک دیفراکتومتری اشعه X یا XRD انجام شده است نتایح حاصله نشان می دهد که با افزودن پودر فلز AL، به واسطه شکل گیری فازهای کاربیدی و نیتریدی آلومینیم (AIN,AIC3)و اکسیدی اسپینل (MJO.AI2O3)که همراه با انبساط حجمی فاز جامد است، تخلخل سیستم کاهش یافته و از اکسیداسیون گرافیت کاسته می شود همچنین با تشکیل فازهای فوق استحکام نمونه ها افزایش می یابد. تشکیل فازهای کاربیدی و نیتریدی از دماهای نزدیک به 800 درجه ساتیگراد و تشکیل فاز اکسیدی از دمای 1200-1100 درجه ساتیگراد آغاز می شود.
  • تعیین شرایط بهینه تخلیص اکسید مولیبدن حاصل از تشویه مولیبدنیت مس سرچشمه کرمان به روش هیدرو متالورژی
    نادر ستوده، محمدحسین شریعت، رضاآتش دهقان صفحه 3
    تحقیق زیر با هدف تولید تری اکسید مولیبدن خالص از کنسانتره مولیبدنیت مس سرچشمه کرمان انجام شده است بعد از تشویه کنسانتره، محصول به دست آمده در آمونیاک حل شده و محلول حاصله بعد از تصفیه و خارج کردن ناخالصی ها از آن، تبدیل به بلورهای پارامولیبدیت آمونیم گردید که بعد از تکلیس در محدوده دمایی 400-300 سانتی گراد تری اکسید مولیبدن با خلوص بالاتر از 98 درصد به دست آمد شرایط بهینه برای هر مرحله تعیین گشته و نمودارهای مربوطه ترسیم شده است.
  • پیش بینی ساختار میکروسکوپی حاصل ازسرد شدن پیوسته فولادAISI 1025 با استفاده از شبیه سازی کامپیوتری
    امیر عطارچی، رضا بابایی، فرهاد فرهادی، ناصر ورهرام، پرویز دوامی صفحه 4
    چکیده: هدف از پژوهش حاضر شبیه سازی دگرگونی های فازی نفوذی آستنیت به فریت وآستنیت به پرلیت در حین سرد شدن پیوسته فولاد ساده کربنی AISI 1025 می باشد. در این راستا یک برنامه کامپیوتری تدوین شد که در آن ابتدا توزیع دما در هر نقطه از قطعه و در هر لحظه با حل معادله انتقال حرارات توسط روش اختلاف محدود (FDM) دو بعدی بدست آمده و با داشتن دمای لحظه ای، دمای شروع دگرگونی فاز در سرد شدن پیوسته و معادله سینیتیکی دگردگونی های فازی ایزوترم و با فرض برقراری قانون جمع پذیری، دگرگونی های غیر ایزوترم به تعداد زیادی دگرگونی ایزو ترم در گام های زمانی ایزو ترم بسیار کوچک تقریب زده شده و فرض می شود که معادله سینیتیکی JMA در هر یک از این گامهای زمانی ایزوترم برقرار است. سپس کسر حجمی فاز تشکیل شده در هریک از این گام های زمانی محاسبه شده و در نهایت میزان فازهای فریت و پرلیت د رهر منطقه از قطعه پیش بینی می شود. جهت بررسی صحت و دقت برنامه کامپیوتری یک سری آزمایش تجربی بر روی فولاد مورد تحقیق صورت گرفت که مقایسه نتایج این آزمایش هابا نتایج شبیه سازی شده بیانگر صحت و دقت نسبتا بالای برنامه کامپیوتری است.
  • پوشش پودر ی پلی اتیلن با مقاومت مکانیکی و شیمیائی بالا روی فولاد کربنی با روش بستر سیال
    مصطفی اغتصامی، روح الله باقری، محمد علی گلعذار صفحه 5
    سطح ورقه های فولاد ساده کربنی پس از آماده سازی مکانیکی و شیمیایی، با پلی اتیلن به روش بستر سیال پوشش داده شد. کیفیت پوشش و ساختار شیمیایی آن به ترتیب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی SEM و طیف سنجی IR مورد بررسی قرار گرفت و همچنینی میزان چسبندگی پوش پلیمری نمونه ها و مقاومت آنها در برابر مواد شیمیایی خورنده، از طریق تستهای استاندارد اندازه گیری شد. اثر زیر لایه های وینیل تری متوکسی سیلان ورزل و فسفات روی، دمای پیش گرم و مقدار پایدار کننده حرارتی (ایرگانگس 1010) بر چسپندگی پوشش بررسی گردید. با افزایش غلظت زیر لایه های رزل و وینیل تری متوکسی سیلان چسپندگی پوشش از یک ماکزیمم عبور می کنند. علاوه براین با افزایش دمای پیش گرم، چسپندگی نمونه های دارای زیر لایه رزل و سیلان افزایش می یابد ولی د رچسپندگی نمونه های دارای زیرلایه معدنی فسفات روی تغییری حاصل نمی شود. افزودن پایدار کننده حرارتی به پود رپلیمری باعث افزایش چسبندگی پوشش روی سطح بدون زیر لایه می شود. ماکزیمم چسبندگی با استفاده از1/0 در صد وزنی پایدار کننده بوجود می اید. تستهای خوردگی نشان می دهند که نمونه های پوشش داده شده از مقاومت خوبی د رمحیطهای خورنده برخوردارند. سرد کردن سریع نمونه ها پس از پخت (در مخلوط آب و یخ) موجب کاهش مقاومت آنها در برابر خوردگی مخصوصا در محیط های قلیایی می شود.
  • اثر مشترک فسفر- استرانسیم بر ساختار آلیاژهای هیپریوتکتیک AI-SI
    شهروز نفیسی، محمد علی بوترابی، جلال حجازی صفحه 6
    در این پژوهش اصلاح ساختار آلیاژهای هیپر یوتکتیک Al-Si تجاری (Si%17-19) نظر ساختاری و مکانیسم انجماد فاز های اولیه و ثانویه تفاوت بارزی نشان می دهند، با افزودن مواد حاوی فسفر و استرانسیم مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت و به منظور بررسی عملکرد استرانسیم از رسم نمودارهای سرد شدن بوسیله تکنیک انالیز حرارتی همراه با آزمایش های متالوگرافی استفاده به عمل آمد. نتیجه شد با افزودن استرانسیم به آلیاز هیپریوتکتیک و با توجه به فسفر موجود در آلیاژ، دانه های سیلیسیم اولیه درشت و دارای توزیع غیر یکنواخت شده و با افزایش استرانسیم تغییر در مورفولوژی و دندریتی شدن سیلیسیم اولیه محرز است. همچنین با افزودن استرانسیم، از هسته های اولیه سیلیسیم کاسته شده و این امر موجب کاهش درجه حرارت جوانه زنی و منحنی مایع غیر تعادلی می شود.
  • ایجاد پوشش اکسید روتنیم (RuO2) روی تیتانیم خالص به روش نفوذی
    مرد علی یوسف پور، عبدالله افشار، محمد قربانی صفحه 7
    پوشش دی اکسید روتنیم (RUO2) همراه با یک و یا چندین فلز نجیب بر روی فلز پایه تیتانیم خالص تجارتی به دلیل پایداری، قابلیت هدایت الکترونیکی بالا، ولتاژ اضافی پایین و مقاومت الکتریکی مشابه فلزات خالص حایز اهمیت بوده و در فرآیندهای الکترولیز مثل فرآیند کلر سازی مورد استفاده قرار می گیرد در این تحقیق چگونگی ایجاد پوششها فوق الذکر به روش تجزیه حرارتی بر روی تیتانیم خالص توسط عمل (Brushing) مطالعه شده است اعمال پوشش در یک دو چهار شش هشت مرجله صورت گرفته و سپس نمونه ها در 180 درجه به مدت 20 دقیقه خشک گردیده و آنگاه در 450 درجه به مدت 20 دقیقه حرارت داده شده اند و در انتها نمونه ها در دماهای 450، 650، 850 درجه سانتیگراد به مدت 20و50 ساعت عملیات حرارتی شده اند اثر پارامترهای آماده سازی سطح، درجه حرارت و زمان عملیات حرارتی ف تعداد لایه ها و ترکیب شیمیایی بر مورفولوژی و ساختار بررسی گردیده است.
  • صنعت فرو آلیاژ سازی در ایران و روند رشد و توسعه آن
    عبدالوحید فتی، سعید حشمتی منش، ابوالقاسم عطایی صفحه 8
    در این مقاله وضعیت فروآلیاژ سازی در کشور، تولید انواع فروآلیاژ، کیفیت مواد اولیه در دسترس و انرژی مورد نیاز تولید ف و روند رشد و توسعه این صنعت مورد بررسی قرار گرفته است همچنین آمار تولید، مصرف، واردات و صادرات فرو آلیاژ مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است پتانسیله های موجود در کشور از نظر منابع معدنی و متخصصان کارآمد و با تجربه جذابیت خوبی را از نظر سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در صنعت فرو آلیاژ سازی به وجود آورده است به علاوه پیش بینی رشد سریع صنایع تولید آهن و فولاد طی برنامه سوم توسعه اقتصادی کشور و تامین نیاز داخلی برای فرو آلیاژ ها از یک سو و امکانت حرکت در جهت صادرات بیشتر انواع فرو آلیاژ از سوی دیگر توسعه بیش از پیش این صنعت را ضروری می سازد.