فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 47 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • اکرم جودی نعمتی، استادیار دانشگاه امام صادق صفحه 5
  • لیلا سادات اسدی صفحه 9
    اختصاصی کردن دادگاه ها در رسیدگی به دعاوی، ضرورتی است که امروزه در جهان مورد توجه قرار گرفته است. این ضرورت گاه برخاسته از اهمیت موضوع دعوی و گاه ناشی از پیچیدگی آن است. در دعاوی خانوادگی علاوه بر علل فوق، ارتباط عملکرد دادگاه ها و نتیجه دعوی با مصالح جامعه که نتیجه غیرمستقیم آن پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی است، ایجاب می نماید که برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی، دادگاه اختصاصی در نظر گرفته شود. این مقاله در دو بخش به تحولات قانونی دادگاه ویژه خانواده، و ابزارها و نهادهای مورد نیاز این دادگاه ها می پردازد. نگارنده معتقد است که آنچه امروزه در سیستم قضایی ایران به عنوان دادگاه خانواده موجود است، صرفا دادگاه اختصاص یافته به این دعاوی است، نه دادگاه متخصص. توجه به شرایط قاضی دادگاه، شورایی بودن و تعدد قضات با ترکیبی متشکل از قضات زن و مرد، برقراری امتیازاتی برای قضات محاکم خانواده به لحاظ صعوبت کار و فراهم نمودن ابزارها و واحدهای مورد نیاز این دادگاه ها مانند واحدهای داوری و مددکاری، مرکز مشاوره تخصصی، پلیس ویژه و اجرای احکام اختصاصی، مواردی است که باید مورد توجه قانونگذار و قوه قضائیه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قانون، رویه، دادگاه خانواده، صلاحیت، مشاور قضایی، داوری، مددکاری
  • سید ابوالقاسم نقیبی صفحه 38
    خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی است که مناسبات حاکم بر آن، مبتنی بر اخلاق، ایمان و حقوق و تکالیف بین اعضای خانواده است. به رغم وجود محبت و عاطفه میان زوجین و نیز والدین و فرزندان، گاه عضوی از خانواده به جهت امتیاز و موقعیتی که حقوق حاکم بر جامعه به او بخشیده است، از موقعیت خود به ضرر دیگر اعضا بهره می جوید؛ یعنی از حق خویش سوءاستفاده می کند. بدون تردید حقوق همان گونه که حق را به جهت مصالح مهم در مناسبات خانوادگی به رسمیت می شناسد، راهی نیز برای جلوگیری از سوءاستفاده از حق ارائه می دهد. مقاله حاضر نظریه «منع سوء استفاده از حق» را در حقوق، عاملی می داند که برای کنترل کیفیت اعمال حق، پیش بینی شده است. نویسنده معتقد است که در فقه امامیه، قاعده «لاضرر و لاضرار فی الاسلام» از چنان گستره ای برخوردار است که نظریه منع سوء استفاده از حق را نیز شامل می شود. وی همچنین عقیده دارد با استقراء در آموزه های حقوقی فقه امامیه در می یابیم که این مکتب فقهی، نظریه منع سوء استفاده از حق را به روشنی و وضوح مورد شناسایی قرار داده است. حقوقی چون ریاست شوهر بر خانواده، حق ولایت، حق طلاق، حق رجوع، حق اذن در ازدواج باکره از جمله حقوقی هستند که مورد سوءاستفاده قرار می گیرند؛ در حالی که قانون اساسی و قانون مدنی منع سوءاستفاده از حق را به صراحت مورد شناسایی قرار داده اند. از جمله ضمانت های اجرایی در کنترل اعمال حق نیز می توان به مسؤولیت مدنی، ابطال عمل حقوقی ناشی از سوء استفاده از حق، محدودیت صلاحیت اعمال حق و تعزیر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: حق، سوءاستفاده، ریاست شوهر، طلاق، رجوع، ولایت، استقراء، لاضرر
  • هما داوودی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی صفحه 61
    تحولات اجتماعی، اقتصادی و صنعتی، لاجرم دگرگونی هایی را در نوع نگاه افراد به زندگی، باورهای فرهنگی، آداب و رسوم پدید می آورد. این عوامل در کنار بیداری فرهنگی و رشد علمی اشخاص، قطعا تغییراتی را در روابط مدنی ایشان در جامعه پدید می آورد و تغییر در روابط حقوقی و قوانین و مقررات را ضروری می نماید. حقوق خانواده و روابط زوجین یکی از مهم ترین حوزه های متاثر از این دگرگونی هاست که به دلیل تحول جایگاه اجتماعی زن و مرد از یک سو و پای بندی قانونگذار به حقوق سنتی خانواده از سوی دیگر، امروزه با چالش های سختی روبروست. آثار گذر از راه صعب العبور قانون که زن و شوهر، هنگام بروز اختلاف آن را طی می نمایند، نه تنها ایشان، بلکه جامعه را نیز متاثر می سازد. مطالعه جامعه شناختی نهادهای حقوق خانواده، افق دید ما را به روی آسیب های اجتماعی بازتر می کند و می تواند مقدمه ای برای کاهش آثار این آسیب ها باشد.
    با این هدف، مقاله حاضر تاثیر قوانین مرتبط با خانواده را بر آسیب های خانوادگی و مآلا اجتماعی بررسی می کند و با ترسیم چشم انداز جامعه شناختی مقررات طلاق، مهریه، ضمانت اجراهای تعهدات زوج، تامین اجتماعی زنان مطلقه و کودکان طلاق و نیز رویه قضایی موجود در این حوزه، پیشنهادهایی قانونی جهت بهبود وضع موجود و کاهش آسیب های خانوادگی ارائه می دهد. این پیشنهادها البته قابل نقد و بررسی بیشتر در حوزه فقه و حقوق است.
    کلیدواژگان: طلاق، مهریه، تخلف زوج، آسیب شناسی، تامین اجتماعی مطلقه، کودکان طلاق
  • ایراندخت نظری صفحه 76
    خانواده به لحاظ اهمیتی که در زندگی شخصی و اجتماعی انسان دارد، در تمام جوامع بشری مورد توجه خاص قانونگذار بوده، به تناسب مبانی فکری و اخلاقی آن جوامع از حمایت های قانونی برخوردار می گردد. در ایران نیز قانونگذار بر مبنای شرع مقدس اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران همواره در پی وضع قوانین بهتر در ارتباط با خانواده بوده است؛ هر چند این هدف همواره بطور کامل تحقق نیافته است.
    مقاله حاضر، نخست خانواده و ویژگی مقررات مربوط به آن را با بررسی ماهیت قوانین امری، تکمیلی و ارشادی به بحث می گذارد و ضمانت اجرای هر یک از آنها را بیان می کند و سپس به تحولات قانونگذاری در خصوص آیین دادرسی خاص مربوط به خانواده می پردازد و با ارائه نمونه هایی از تحول این قوانین و نقد حقوقی آنها نتیجه می گیرد که در تقنین قوانین مربوط به خانواده باید تمام جوانب دینی، فرهنگی، اجتماعی و روان شناسی در نظر گرفته شود و با متخصصان و خبرگان قانونگذاری مشورت گردد تا از آسیب های ناشی از ضعف قانونگذاری یا افراط و تفریط در آن پیشگیری گردد.
    کلیدواژگان: خانواده، قانون، امری، ارشادی، قانونگذاری، تحول
  • عباس جعفری صفحه 95
    داوری از شیوه های حل و فصل دعاوی در میان مردم، و نهادی قدیمی است که در ایران باستان و عربستان قبل از اسلام رواج داشت و دین اسلام هم آن را امضا کرد. اسلام برای حل اختلافات زناشویی از طریق داوری اهمیت ویژه ای قائل شده و با ذکر آیاتی در قرآن کریم، زمینه توجه بیشتر به آن را فراهم نموده است. فقهای امامیه نیز در زمینه وجوب یا استحباب داوری، ماهیت داوری و شرایط داوران در دعاوی خانوادگی بر غنای مباحث افزوده اند.
    در نظام قانونگذاری ایران، مقنن با الهام از فقه امامیه اهمیت خاصی به داوری در دعاوی خانوادگی داده و با تصویب مقرراتی، ارجاع به داوری در دعوی طلاق را ضروری شمرده است. در این مقاله اهمیت و نقش داوری در اسلام و مقررات موضوعه بررسی گردیده و با تحلیل رویه قضایی محاکم خانواده، مشکلات کنونی در زمینه مزبور مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین نشان داده شده که به رغم اهمیت داوری در فقه و مقررات موضوعه، رویه عملی دادگاه ها حاکی از آن است که داوری از اهمیت واقعی خود دور مانده است. نگارنده معتقد است با ایجاد مراکز تخصصی داوری در معیت محاکم خانواده، و با حضور افراد کاردان و آشنا به امور اجتماعی، از شیوه داوری استفاده مطلوب تر به عمل خواهد آمد.
    کلیدواژگان: خانواده، دعاوی، شقاق، داوری، حکم، قوانین، رویه
  • عذرا خلیلی صفحه 129
    حکمیت در قوانین موضوعه ایران به صور مختلف مثل شورای داوری، خانه انصاف و شورای حل اختلاف مد نظر قرار گرفته و به لحاظ اهمیت و جایگاه رفیع خانواده در اسلام و ضرورت تحکیم این نهاد مقدس، تعدادی از شعب شورای حل اختلاف به دعاوی خانوادگی اختصاص یافته است. لیکن به نظر می رسد برخی از قوانین مربوط به خانواده در راستای اهداف شریعت و بنابر مصلحت خانواده وضع نشده است و تشدید دعاوی خانوادگی را در پی دارد. امور مزبور و نارسایی آیین نامه اجرایی شوراهای حل اختلاف، موجب کاهش درصد موفقیت اعضای این شعب شده، ایجاب می نماید که قانونگذار در بازبینی قوانین و آیین نامه های موجود و تقنین مواد جدید، اصول راهبردی حکمیت را بیش از پیش مورد امعان نظر قرار دهد. مقاله حاضر ضمن بیان مبانی مشروعیت حکمیت، شرایط حکمین و محدوده صلاحیت ایشان در حیطه دعاوی خانوادگی و تطابق شوراهای حل اختلاف خانواده با اصول حکمیت شرعی، کارکرد این نهاد جدید را با محوریت ویژگی های دعاوی خانوادگی مورد نقد و بررسی قرار داده، راهکارهایی را در جهت توفیق بیشتر در ایجاد سازش بین زوجین و تحکیم بنیان خانواده ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: حکمیت، حکم، مشروعیت، اصلاح، مصلحت، خانواده، شورای حل اختلاف
  • نمایه موضوعی، پدیدآورندگان و عناوین از شماره 4347 (13851386)
    صفحه 148
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    زینه عرفت پور، حسین سرور صفحه 159
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    ربابه پهلوان باقری صفحه 8
|
  • Leila Sadat Asadi Page 9
    Specializing family court is among those cases which has been the center of attention throughout the world. Due to the importance of family crisis and it's complications, it is a must to have special courts to probe into family cases. In addition to the above mentioned reasons the performance of the courts and consequences of such cases in relation to the interest of the society necessary for the establishment of these special courts for family crisis, to prevent crimes and it's effects on society.The present article addresses the legal changes of family courts and the requirement of family institution and organization in two parts. The writer believes that only some specific courts are allocated to family cases, but in reality they are not specialized. The legislature and judiciary should consider establishing special consultation centers, with executive power and special police, social workers and a collective social services. On the other hand due to it's complications it is necessary to pay special attention to family court judges. To enjoy different opinions of various men and women judges, and give special privileges to the judges of family crisis.
  • Seyyed Abo Alghasem Naghibi Page 38
    The family is the most important institution in society. Morales, ethics and beliefs as well as the rights and duties of each family member are what rule over the relationship among them. Although there is love and affection between the couples, parents and children, often a member of the family due to certain conditions takes advantage of his or her situation regarding other members of the family. According to some social laws certain rights and privileges are bestowed to family members. As the rights of family members are respected according to the law there are some ways to prevent the misuse of rights by a family member.In this article the writer believes "The Prevention of Misuse of Rights" can be considered as a fact to control the misuse of rights. In accordance to a law in jurisprudence "Lazarar and La zerar", (In Islam no injury or malicious damage allowed.) In order to protect the above mentioned law, the misuse of rights by family members is prohibited.Laws such as the domination of the husband over the family and the rights of divorce, the rights of recourse, the permission of the father to give consent at the time of the daughters marriage, and the rights of guardianship are those kinds of laws which are misused.While studying the legal principle of jurisprudence it clearly indicates it's support for the prohibition of misuse of rights. The constitutional law as well as civil rights also support such rights. Civil liability, discretionary punishment and the limitations of exercising such authorities, are among those to control the misuse of rights.
  • Homma Davoodi Page 61
    Social, conomic and industrial revolution have influenced people's view about life, their religious beliefs and traditions These factors along with cultural awareness and man's scientific advancement have caused some changes in people's civil relationship in society. It is therefore necessary to institute some changes in laws and legal relations. n the one hand family law and especially the relationship between the couples or spouse is among those which have been affected by revolutionary changes in men and women's status in society and on the other hand the legislative bounds to traditional family law has created some problems. The hardship that a spouse has to go through during a case involving matrimonial disputes is a matter of concern for the families and socities. he sociological study of institutions of family law provides us with more insight in relation to family crisis in society.In this article keeping in mind the complications of family law in relation to family and social crisis are addressed. While the sociological outlook of divorce law, marriage portion and judiciary procedure, some legal recommendations are offered to modify the present laws in order to decrease family crisis and to provide social welfare for divorced women and children. In fact these suggestions can be analysed and criticized from a legal and jurisprudential point of view.
  • Dr. Irandokht Zazari Page 76
    The family, due to it's significance in private and social life, has been important for the legistlators in all kinds of societies and communities. In accordance with the principles of thoughts and ethics of those communities, it has enjoyed legal support. Legislators in Iran have been trying to legislate better laws in relation to the family based upon Islamic principles and the constitutional law of the Islamic Republic of Iran but it has not succeeded. The writer while studying the family and it's particular rules and regulations the writer tries to analyse the nature of mandatory, optional and conditional laws, what guarentee is there that they will be implemented. The legistlative changes regarding procedural law in respect to family is also studied. While presenting some of the new changes in law and it's legal criticism, we draw the conclusion that all religious cultural, social and it's psychological aspects should be taken into consideration and having consulted with experts and legistlators are also adviced in order to prevent the legistlative weak points and stop going to extreme lengths.
  • Abbas Jafari Page 95
    Arbitration is a way of resolving the problems of old institutions in ancient Iran and pre-Islamic Arab countries which is approved by Islam.Islam gives special priority to arbitration to resolve matrimonial disputes. With reference to some verses in the Holy Quran regarding arbitration, special attention has been paid to arbitration. Talking about the necessity of arbitration or the intrinsic values of arbitrators, the jurisprudence, shows it's concern about arbitration in family crisis. Being inspired by the jurisprudents, the legislators have given special importance to arbitration in family crisis and by ratifying some laws, it is necessary to consult with the arbitrators in divorce cases.In this article the role and the significance of arbitration in Islam is studied.By analyzing the judiciary procedure of family court, the present related problems are studied and surveyed.Inspite of giving too much consideration to arbitration in jurisprudence, the study indicates that actually the arbitration is not practiced in a legal manner in the courts procedures. The writer believes that by establishing special arbitrary centers for family courts and with the presence of qualified people, familiar with social affairs and the procedure of arbitration, better results can be achived.
  • Azra Khalili Page 129
    Arbitration is considered diverse in Iranian statute. Many arbitaratory organizations or institutions, such as the council of arbitration regarding the importance of family in Islam and the necessity of strengthening this holy family foundation have been established. Some councils are established to resolve family cases, but it seems some family laws, due to religious discrepancy over the divine law and the welfare of the family are not enacted, and has led to the intensification of family crisis. In addition to the above mentioned factors and the executive incompetency of such laws these councils have not been successful. Therefore it is necessary to review the present rules and regulations and legislate new laws in order to provide practical principles of arbitration.The present article, while stating the legal principle of arbitration, the characteristics of arbitrators, and the extent of their jurisdiction in resolving family crisis addresses the performance of the arbitratory council to see whether it is doing it's duty according to the principle of arbitration. Finally it offers some suggestions for improving the relationship between couples so that they will have a successful marriage and to strenghthen the foundation of the family.