فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 61 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره کاظمی* صفحات 5-17
    بررسی جایگاه اصل مصلحت و تاثیر آن در تشریع، به ویژه در حوزه روابط انسانی، مثل خانواده، امری است که نتیجه ارزش مندی برجای می گذارد. الگوی کلی قانونگذاری در اسلام، حرکت بر مبنای مصالح با هدف اصلاح جامعه و پیشگیری از افساد بوده است. این پژوهش درصدد است که تاثیر مصلحت اندیشی را در حضانت به عنوان یکی از مهم ترین و حساس ترین قوانین خانواده که تاثیر مستقیم در انسان سازی و پرورش نسل بشر دارد، مورد بررسی قرار دهد. بررسی مصلحت و جایگاه آن در شریعت و سپس بیان نظرات فقهی در خصوص اولویت مادر یا پدر در حضانت فرزندان (اعم از دختر و پسر) به خصوص زمانی که در این قضیه دچار اختلاف نظر شوند،نشان می دهد که مبنای روایات مورد استناد فقها، حفظ مصلحت کودک و توجه به نیازهای اوست و می توان با جمع بندی روایات، تداوم حضانت مادر را تا زمان بلوغ فرزندان در شرایط اجتماعی حاضر مشروط به صلاحیت مادر استنتاج کرد که موافق با نظر برخی از فقها در اولویت مادر در حضانت فرزند تا بلوغ است.
    کلیدواژگان: حضانت، مصلحت، نگهداری کودک، اولویت حضانت مادر، سن حضانت
  • زهرا گواهی *، نسرین هژبری صفحات 19-44
    یکی از حقوق زوجه بر عهده زوج تامین نفقه اوست که در اسلام بر عهده مرد گذاشته شده است. در این مقاله بررسی نفقه زن در حقوق ایران و میزان مطابقت آن با فقه امامی و نیز مقایسه سیستم دریافت نفقه در ایران با سیستم معاش زن در دو کشور انگلیس و امریکا مورد توجه قرار گرفته است. از آن جا که قانون باید پاسخگوی تحولات جدید زندگی انسان و اختلافات ناشی از این تحول در خانواده ها باشد، بررسی قوانین حقوقی کشورهای مختلف می تواند قانونگذار را در رفع نواقص احتمالی قوانین موجود و اجرای عدالت در جامعه یاری دهد. این بررسی از آن رو حائز اهمیت است که رویکرد نظام حقوقی کامن لا را درباره این موضوع روشن می کند. نفقه زوجه در حقوق ایران با وجود امتیازات فراوانی که نسبت به حقوق کامن لا دارد، از برخی جهات می تواند تغییرات رو به رشدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نفقه زن، تمکین، طلاق، نظام حقوقی انگلستان، نظام حقوقی امریکا، حقوق کامن لا، نفقه زوجه
  • فریده سعیدی* صفحات 45-70
    حجاب دستوری قرآنی و تکلیفی دینی است که به واسطه ماهیت اجتماعی آن، فراتر از ادای تکلیف فردی توسط دین مداران، هنجاری لازم الاجرا در جامعه دینی محسوب می شود. تتبع در منابع نشان می دهد که زنان در عموم ادوار و جوامع داشتن پوشش را رعایت می کرده اند؛ اما حجاب (به معنای پوشش زن در برابر نامحرم با ملاحظه اعلام شده آن) از احکام تاسیسی اسلام است. از این رو تبیین حدود و ثغور مفهوم حجاب تنها با تکیه بر نصوص و ادله دینی امکان پذیر است. اما شکل آن، بسته به عوامل مختلف، در هر سرزمین تفاوت می کند. این مقاله به بررسی معنای لغوی و اصطلاحی حجاب، مفهوم این واژه در قرآن، ره گیری آن در منابع فقهی، آرای فقهای امامی و اهل سنت درباره حدود حجاب و نیز عصر جدید و مسئله حجاب اسلامی پرداخته است و حدود حجاب شرعی را بیان نموده است.
    کلیدواژگان: حجاب، پوشش زن، آیه حجاب، ستر، نامحرم
  • احمدرضا توحیدی*، دنیا فضلی صفحات 71-96
    گسترش جرایم جنسی عواقب ناگواری چون ازبین رفتن احساس امنیت، سستی بنیان خانواده، جریحه دار شدن احساسات عمومی، شیوع بی قانونی در جامعه و حتی سایر جرایم غیرجنسی را به دنبال خواهد داشت. راهکارهای حذف پیشگیرانه غیرکیفری که به تبع شناخت عوامل اصلی موثر بر وقوع جرایم امکان پذیر است، در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است. در پیشگیری غیرکیفری یا وضعی بر وضعیت و موقعیت، زمان ومکان وقوع جرم تاکید دارد، به گونه ای که ارتکاب جرم برای بزه کار سخت گردد، یا فرصت ارتکاب جرم از وی گرفته شود یا خطر شناسایی و دستگیری وی افزایش یابد. این مقاله نشان می دهد که اهمیت راهکارهای پیشگیری وضعی از جرایم جنسی از طریق خانواده و رسانه ها از نظر تاثیرگذاری کمتر از راهکارهای نظارتی و کنترل رسمی، یعنی از طریق دولت و پلیس نیست. تحکیم بنیان خانواده، نظارت و مراقبت والدین بر معاشرت فرزندان و استفاده آنان از وسایل ارتباط جمعی، مراقبت بر حفظ حجاب و عفاف در خانواده و اجتماع، اطلاع رسانی و آموزش رسانه ها از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از جرائم جنسی هستند که اجرای آن ها در کاهش آمار جرایم جنسی تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: جرایم جنسی، پیشگیری جرایم جنسی، روسپی گری، روش های کاستن از جرایم جنسی، پیشگیری وضعی جرایم
  • صدیقه حاتمی، عبدالعلی توجهی* صفحات 97-116
    به نظر مشهور حقوق دانان، تدلیس به طور مطلق و مستقل از عیوب منصوصه و اشتراط صفت، از موجبات فسخ نکاح است. در واقع آنان موجبات فسخ نکاح را سه مورد دانسته اند: 1 خیار عیب؛ 2 خیار تخلف از شرط صفت؛ 3 خیار تدلیس. در حالی که نظر مشهور فقها عدم استقلال تدلیس در فسخ نکاح است. این مقاله در مسیر یافتن نظریه صحیح، به بررسی دلایل هر دو گروه پرداخته و به این نتیجه رسیده است که با استناد به روایات، اصل لزوم و بنای عقلا می توان اثبات کرد که تدلیس به طور مستقل خیار فسخ ایجاد نمی کند و فقط عیوب منصوصه و تخلف از شرط صفت فسخ کننده نکاح اند. در واقع، تدلیس در صورت بازگشت به عیوب منصوصه یا تخلف از شرط صفت، موجب فسخ نکاح است، نقش تدلیس صرفا در ضمانت مدنی و کیفری فریب دهنده ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: تدلیس، خیار فسخ، عیوب منصوصه، تخلف از شرط صفت، فریب در ازدواج
  • حمیدرضا صالحی*، مائده اسماعیل پور صفحات 117-142
    این مقاله تاملی دارد بر تبیین کودک آزاری و راه های مبارزه با آن توسط قانونگذار ایران، به ویژه بر اساس قانون حمایت از کودکان و نوجوانان (مصوب 1381). مفهوم کودک آزاری رابطه تنگاتنگی با عادات و فرهنگ جوامع دارد. در تبیین دوره کودکی و زمان آغاز بزرگسالی و نیز در شناخت وجوه تمایز کودک آزاری از اعمال شیوه های تربیتی، مانند تنبیه، لازم است قانون گذار در ارتباط تنگاتنگ با نظر عرف حرکت کند. گرچه تنبیه یکی از حقوقی است که در زمینه تربیت اطفال برای والدین مقرر شدهاست، این به معنای توجیه و یکی پنداشتن آن با کودک آزاری نیست. عدم پیش بینی ضمانت اجرایی مناسب برای کودک آزاری در ماده 2 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، ایرادات اساسی به مجازات های مقرر شده در ماده 4 این قانون، عدم تطابق حکم ماده 8 این قانون با روال قانونگذار در سایر قوانین جزایی و ابهام قانونی مربوط به مفهوم «حدود متعارف تنبیه و تادیب» از جمله ایرادات قانون حمایت از کودکان و نوجوانان است. الحاق عبارت «هر گونه آزار جسمی یا روحی طفل» به موارد سلب حضانت از والدین در ماده 1173 قانون مدنی، پیش بینی ضمانت اجرا برای ماده 1178 قانون مدنی و ایجاد دفتر حمایت از کودکان در مراجع قضایی و حمایت از اطفال بزه دیده در مرحله بعد از وقوع جرم از جمله پیشنهادات این پژوهش اند.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، حقوق اطفال، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، کودک بزه دیده، حقوق کودک
  • ملیحه سادات حسینی بهارانچی، محمد صالحی مازندرانی* صفحات 143-154
    فقهای امامی درباره آثار نسب پس از رجوع پدر از لعان فرزند نظرات مختلفی ابراز کرده اند. مقاله حاضر با در نظر گرفتن ماهیت حقوقی رجوع از لعان که نوعی اقرار است، به تحلیل مستندات فقهی هر یک از نظرات، از جمله روایات موجود و اصول عملیه قابل استناد، همت گمارده است و در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که آیا تمام آثار نسبی پدر و فرزند و نیز خویشاوندان پدری با فرزند پس از رجوع پدر از لعان بازمی گردد یا تنها بخشی از آثار نسبی که تکلیفی برای پدر محسوب می شوند، باز می گردند و هیچ حقی پس از بازگشت برای پدر متصور نیست. از جمع دو روایت صحیح موجود برداشت می شود که در صورت رجوع پدر از لعان در مواردی که لعان برای نفی ولد صورت گرفته باشد، فرزند به مرد در حقوقی ملحق است که بر عهده پدر است. یعنی تمامی تکالیف یک رابطه نسبی پدر و فرزندی را پس از رجوع، در قبال فرزند خواهد داشت. در مقابل برای فرزند هیچ تکلیفی متصور نیست.
    کلیدواژگان: لعان، نفی ولد، بازگشت از لعن، ملاعنه، الحاق فرزند به پدر
|
  • Zohreh Kazemi* Pages 5-17
    The study of the principle role of best interest and its impact on legislation, especially in the area of human relations, such as the family, is something which will leave behind valuable results. The general purpose of the legislation in Islam is aimed at reforming society and preventing corruption. The present research seeks to analyze the impact of best interest in custody as one of the most and sensitive rules of family law which has a direct impact on the growth and development of the human race. The analysis of the principle of "best interest" and it's role in Islamic law and the expression of theological view concerning the primacy of the mother or father in the custody of the children (either girls or boys) especially when they disagree with one another on this issue, shows the traditions cited by jurists aimed at protecting the best interest of the child and his needs. By surmising traditions, the continuation of the mother's custody of the children in the present social conditions, depends on the mother's competence which is in compliance with the views of some religious scholars concerning the mother's priority in the custody of her children until puberty.
    Keywords: Custody, Interest, Child Custody, The Care of the Child, The Preference of Maternal Custody, Age of custody
  • Zahra Govahi*, Nasrin Hozhabri Pages 19-44
    In Islam alimony is one of the wife’s rights for which the husband is responsible. In this article the wife’s alimony in Iranian law and its compliance with Imami jurisprudence and also a comparison of the Iranian system of receiving alimony with the wage systems of woman in both Britain and America are taken into consideration. While the law must be responsive to new developments and disputes arising from the changes in family life, an analysis of the laws of various countries can help the legislator in the elimination of possible drawbacks in the existing law to administer justice within the society. This study is therefore significant in that it clarifies common law approaches on this issue. In Iranian law a wife’s alimony, despite the many advantages that it has compared to common law, in some ways could witness growing changes.
    Keywords: Alimony, compliance, divorce, Britain's legal system, US legal system, common law
  • Farideh Saeedi* Pages 45-70
    Wearing hijab (modest apparel) is a Quranic and religious obligation which due to its social nature is considered to be more than just an individual responsibility. An inquiry into documents shows that women of all ages and communities compiled with the wearing of modest apparel; however modest apparel meaning women's cover with respect to the declared rules of hijab in Islam. Hence defining the limits and frontiers of the concepts of modest apparel are possible only by basing them on religious texts and reasoning. Being dependent on various factors, hijab is different in each country. In this paper the denotative and connotative meaning of "hijab" in the Quran and legal resources of shiite and sunni jurists concerning modest apparel and also the new age and the issue of Islamic modesty have been addressed and the limits of the religious modest apparel have been stated.
    Keywords: Hijab (modest apparel), Women's cover, The Quran verse about modest apparel, Setter (covering, veil) not intimate
  • Ahmadreza Tohidi*, Donya Fazli Pages 71-96
    The escalation of sexual abuse has negative consequences such as the lack of a sense of security, the weakening of family foundation, hurting public feelings, prevalence of lawlessness in society and will even be followed by other non-sexual crimes. Recognition of basic factors of crime violence which help preventing crime offences are the issues considered in this paper. This paper places emphasis on the situation, position, time and place in which crimes take place in such a way that committing crime will become difficult and there will be no opportunity for committing crime offence and culprit will be aware of consequences of penalty. This paper demonstrates that situational prevention of sexual abuse through the family and mass media in terms of effectiveness is of prime importance and it can be more effective than enforcement of law and order by the government and police. Consolidation of family foundations, supervision and care of the parents over children's relationship, and the use of mass media, observing hijab and chastity in the family and society, informing and educating children on how to use the media are the most important strategies for the prevention of sexual offences, the implementation of which is more effective in reducing the number of sexual offences.
    Keywords: Sexual offence, Prevention of sexual crimes, Prostitution, Situational strategies to decrease sexual offences, Situational prevention of crimes
  • Abdolali Tavajohi*, Seddigheh Hatami Pages 97-116
    In view of renowned jurists, concealing defects are considered as the only reason which permits marriage dissolution. In fact they have recognized the following three stipulations: option of defect, unfulfilled condition and concealing defects (deceit) for the termination of the marriage contract. While jurisprudents believe the concealing defect is not the only condition for marriage desolation. Upon searching for the right theory for marriage dissolution the writer while reviewing the view of both groups by citing tradition and logical principle has come to a conclusion that concealing defect alone cant be the mere reason for the annulment of marriage contract and it is solely the explicit defect cited in tradition and unfulfilled conditions that may lead to the nullification of marriage contract. In case of concealing defect if the deceiver is accused of fraudulence and deceit, he/she has to face penalty and civil punishment.
    Keywords: Concealing Defects, Option of Marriage Dissolution, Defect Cited in Tradition, Breach of Stipulation, Deception in Marriage
  • Hamidreza Salehi*, Maedeh Esmaeelpour Pages 117-142
    Determining the end of childhood and ways to combat child abuse by Iranian legislators, especially according to the Children Protection Act (enacted in 1381) and the differences between child abuse and educational methods- such as punishment- which is considered to be one of the parental rights are the concerns of this study. Of the drawbacks of the laws protecting children and adolescents are lack of proper executive enforcement anticipated for child abuse in Article 2, problems of the penalties provided in Article 4, the discrepancy of decrees in Article 8 with the legislative procedure in other criminal laws and ambiguity in the limit of traditional punishment and discipline. Adjunction of clause: "any physical or mental abuse of a child" to deprive the child of parents in Article 1173 of the Civil Code, the prediction of the guarantee of the enforcement of Article 1178 of the Civil Code and establishment of offices responsible for the judicial protection of children as well as victimized children after the occurrence of a crime are examples proposed in this scientific research.
    Keywords: Child abuse, children's rights, child, juvenile protection laws, victimized child, the rights of the child
  • Mohammad Salehi Mazanderani*, Maliheh Sadat Hosseini Baharanchi Pages 143-154
    There are different opinions among shiite Jurists regarding the consequence of solemn malediction after the negation of the father's solemn malediction denying the child. In this article while considering the legal nature of the father's denial which is a kind of confession and analysis of each and every Judicial documents as well as the present traditions and reliable practical principles, it has been attempted to answer the question as to whether the child enjoys the parental relation and continues its relation with the father's relatives or only one side of the relationships remains which includes the parental duties of the father, leaving him with no rights toward the child after its denial. It can be deduced from both correct versions available that if the father returns to the family and negates the solemn malediction, all duties of parental relation remain, but the child has no responsibility toward its fathers.
    Keywords: Solemn malediction, denial of child, negation of solemn malediction, attachment of child to father