فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال یکم شماره 1 (بهار 1376)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1376/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آلن تورن جامعه شناس نومارکسیستی: جامعه برنامه ریزی شده و جنبشهای اجتماعی
    حبیب احمدی صفحه 1
    آلن تورن یکی از چهره های مشهور فرانسوی در جامعه شناسی نومارکسیستی اخیر است که تعدادی از کتابها و مقالاتش به انگلیسی ترجمه شده است. یکی از مقالات بحث برانگیز او به نام «آیا جامعه شناسی هنوز به مطالعه جامعه می پردازد» می باشد که در سال 1989 منتشر شده است. او در امعه برنامه ریزی شده یا فراصنعتی تخاصم اجتماعی جدیدی یافته که در آن فن سالاری و مدیریت در تخاصم با گروه های وسیعی از جامعه مانند کارگران قرار گرفته اند. عقاید تورن از بعضی جهات با نومارکسیستهای دیگر نظیر سی رایت میلز و دارندورف تفاوت دارد. او با این نظر سی رایت میلز که قدرت در دست گروه کوچکی از نخبگان است موافق نبوده و معتقد است که دولت بخشهای بزرگ اقتصادی را اداره می کند و نمی تواند به عنوان ابزار سلطه نخبگان مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد.همچنین برخلاف دارندورف تغییرات اجتماعی را براساس طبقه و اقتدار تحلیل نمی کند.
  • زمینه های فلسفی فلسفه کانت
    محمدعلی ترابی صفحه 12
    در زمینه نظریه شناسایی، در میان متقدمان بلافصل کانت، لایب نیتس و هیوم به مساله «عینیت» پاسخهایی هرچند متفاوت داده بودند که در شکل گیری نظرات فلسفی بعدی، سخت موثر افتادند.
    کانت با این نظر که هر دو فلسفه عقلگرایی و تجربه گرایی در نتیجه گیری های کلی و فلسفی خود بر خطا هستند؛ سعی داشت تبیینی از روش فلسفی ارائه دهد که در ضمن اینکه شامل حقایق صحیح هر دو جریان فکری باشد؛ در عین حال از خطاهای آن دو نیز دور باشد.
  • بررسی اجمالی زمینه ها و عوامل موثر بر روان پریشی: طرح دیدگاه های اسلامی
    سیدعلی اکبر حسینی صفحه 26
    هدف از این مقاله بررسی زمینه ها و عوامل موثر بر روان پریشی، به عنوان یکی از حادترین اختلال های روانی - شخصیتی، بوده است. پس از بحث از مشکل تعریف به ویژگی های اختلال اشاره شده و از وجود رفتارهای ضد اجتماعی و فقدان مهر و عاطفه انسانی به صورت دو نشانه مهم و اساسی آن نام برده شده است.
  • انواع علائق در دوره نوجوانی
    سید داود حسینی نسب صفحه 41
    برای دوره نوجوانی عنوانهای مختلفی مانند: «طوفان و اضطراب»، «تضاد»، «هویت یابی»، «بحران»، «برزخ»، «بیگانگی» و دوره «ایده آلها» ذکر کرده اند. همه این عنوانها از فرهنگی تا فرهنگ دیگر و از جامعه ای تا جامعه دیگر متفاوت می باشند. اما آنچه در همه جا اهمیت دارد؛ این است که نوجوانی گذر از کودکی و ورود به دنیای بزرگسالی است.
  • باستان نامه
    عباس سلمی صفحه 57
    عبدالحسین خان کرمانی، معروف به میرزاآقاخان کرمانی ادیب، ریاضیدان و آشنا به علوم طبیعی و حکمت الهی، آثار متعددی دارد، از جمله تاریخ منظومی به نام «باستان نامه» که بخش اول «سالارنامه» را شامل می شود و بر وزن شاهانامه سروده شده است. گوینده باستان نامه قلمرو ایران و کشورگشایی های شاهان ایران را که فردوسی بیان کرده است؛ صد یک واقعیتهایی می داند که مورخان اروپایی از اقتدار و بزرگی آنها سخن به میان آورده اند و به نظر او فردوسی با آن که داد دانش و مردانگی را داده است، همه آنچه را باید بگوید نگفته است.
  • نگرشی بر حادثه شهریور ماه 1320 خورشیدی و علل وقوع آن
    سید محمد طیبی صفحه 69
    در این جستار در بخش نخست نگارنده به کنش و واکنش حاکمیت استبدادی ایران و قدرتهای نزاعگر و متخاصم در جنگ دوم جهانی و سرانجام تصمیم دولتهای متفق به اشتغال ایران در شهریور ماه 1320 خورشیدی پرداخته است.
    در بخش دوم بگونه ای تحلیلی، علل و عوامل وقوع حادثه مذکور در زمینه ها و عرصه های سیاسی، اقتصادی و نظامی مورد تبیین و بررسی قرار گرفته و در پایان مقاله با معرفی یادداشتها و کتابشناسی پایان یافته است.
  • نخستین سخنور پارسی گوی منسوب به شبه قاره
    محمود مدبری صفحه 87
    از اوایل قرن پجم هجری، با گسترش قلمرو غزنویان و فتوحات سلطان یمین الدوله محمود غزنوی در هندوستان، بتدریج زبان و شعر و ادب فارسی به آن مناطق هم نفوذ یافت و با مرکزیت شهرهایی چون غزنین در جنوب شرقی خراسان و لاهور در شبه قاره، زمینه های نفوذ بیشتر آن در بلاد شمالی هند و سپس سایر مناطق فراهم گردید.
  • سهم زبان فارسی و فارسی زبانان در تمدن جهانی
    رضا مصطفوی سبزواری صفحه 95
    فلات ایران از دیرباز پلی ارتباطی میان شرق و غرب جهان بود و گذرگاهی معتبر برای رفت و آمد و یا هجوم ساکنان دو سوی جهان به سوی یکدیگر محسوب می گشت و همین موقعیت جغرافیایی خاص سبب گردیده بود تا ایرانیان با اقوام دیگر جهان در ارتباط دائم باشند و این اختلاط با مسافران یا مهاجمان، سبب تبادل افکار و اندیشه ها و هنرها و فرهنگ آنان با اقوام مذکور گردد.
  • مفاهیم اجتماعی در قابوسنامه
    محمدحسن مقدس جعفری، سعیده گروسی صفحه 114
    علی رغم توسعه چشمگیر دانش جامعه شناسی در جهان امروز، متاسفانه اندیشه های اجتماعی متفکران و صاحبنظران مسلمان تا به حال در حدی که شایسته است مورد بررسی و مطالعه واقع نشده است. بسیاری از این اندیشه های اجتماعی را می توان از لابلای آثار ادبی، سفرنامه ها، دیوانهای شعر، کتب تاریخی و جغرافیایی، تذکره ها، نصیحت نامه ها و... که در طول چهارده قرن به وسیله متفکران مسلمان ایرانی نوشته شده اند، دریافت نموده و مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد.
  • بررسی مقابله ای ارجاع صریح و ضمنی در متون انگلیسی و فارسی: گزارش پیشرفت تحقیق از نیمه راه
    لطف الله یارمحمدی صفحه 128
    ارجاع در این تحقیق اصطلاحا به ارتباط بین تعبیری اسمی یا شیئی یا شخصی در عالم خارج اطلاق می شود، چه این مصداق واقعی باشد چه تخیلی.
    ارجاع در گفتمان، معمولا توسط سه مقوله از تعبیرات اسمی صورت می گیرد. این تعبیرات عبارتند از: 1- اسامی خاص، 2- عبارات اسمی، 3- ضمایر. هر کدام از این مقوله ها می توانند زیر مقوله ای داشته باشند.
  • خلاصه مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 147