فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 95 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 95 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهرزاد نیری *، مرجان صفاری، سارا ابوالصدق، علی شایان صفحات 9-36
    نیروهای پیشران موجود در محیط که نحوه برهم کنش عوامل تاثیرگذار در هر پدیده ای را تعیین می کنند، نقش مهمی در شکل دادن به آینده دارند. هدف از این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی نیروهای پیشران موثر بر وضعیت آینده رسانه های دیجیتال بوده است. به همین منظور، در گام نخست، برای فهم تغییراتی که در حوزه رسانه های دیجیتال در حال رخ دادن است، از تکنیک پویش محیطی استفاده شد و فهرستی از 12 نیروی موثر بر حوزه رسانه های دیجیتال؛ مشتمل بر دنیای مجازی، دنیای هوشمند، پاسخگویی آنلاین به نیازها، فناوری های سیار، ابزارهای پیشرو، امنیت اطلاعات، فناوری فلش، کلان داده، تغییرات قیمت فناوری، میزان نفوذ اینترنت، فناوری های سبز و سایر علوم احصا شد. در گام دوم، روش تحلیل اثر متقابل و الگوریتم پیج رنک برای شناسایی میزان تاثیر این پیشران ها مورد استفاده قرار گرفت و برای این منظور، پیشران های کلیدی در اختیار 14 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرائی قرار داده شد تا نظر آنان پیرامون تاثیر هر پیشران بر سایر پیشران ها احصا شود. یافته ها نشان می دهد که سه پیشران فناوری های سیار (میزان تاثیر 10/7 درصد) ، تغییرات قیمت تکنولوژی (میزان تاثیر 9/6 درصد) و میزان نفوذ اینترنت (میزان تاثیر 9/5 درصد) به ترتیب، سه پیشران موثر حوزه رسانه های دیجیتال هستند.
    کلیدواژگان: رسانه دیجیتال، نیروهای پیشران، پویش محیطی، تحلیل اثرات متقابل، الگوریتم پیج رنک
  • ایمان زکریایی کرمانی *، احمد الستی، عبدالله حمیدزاده صفحات 37-65
    روایت‏ فتح شامل فیلم های مستندی است که هشت سال پایداری نیروهای مردمی را ثبت کرده اند. اهمیت این مجموعه، گذشته از ثبت وقایع تاریخی و جنگی، در مفاهیمی نهفته که در زمان خود با اقبال فراوان همراه بوده و حتی در زمان حال نیز بارها از رسانه ملی پخش شده است. این در حالی است که فرایند خوانش مخاطب و نسل جوان از این‏گونه محصولات رسانه‏ ای می‏ تواند متفاوت باشد و گاه با کم توجهی یا تحریف نیز مواجهه شود. مسئله اصلی پژوهش، معناکاوی و امکان‏ سنجی تحلیل روایی متن فیلمیک مستند جنگی است. روش پژوهش، کیفی، با رویکرد تحلیلی بوده است. با توجه به اینکه این پژوهش کاربردی و هدف آن کشف معناهای نهفته در یک فیلم مستند جنگی بوده است، نمونه موردی فیلم «رضا» از مجموعه روایت‏ فتح که به صورت هدفمند انتخاب شده و پس از شناسایی شیوه ساخت این فیلم بر اساس نظر نیکولز، بر مبنای رمزگان پنج سطحی بارت، به تبیین و معناکاوی از لایه‎های زیرین متن فیلمیک پرداخته است. نتایج نشان می دهد، درک ناشی از مستند «رضا» به دلیل چینش دلالت کننده هایی ضمنی است که از طریق نظام کلامی و راوی درون متنی، مخاطب را به خارج از متن ارجاع می دهد و از طریق شیوه انتخاب شده صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: مستند جنگی، روایت فتح، مستند رضا، شیوه ساخت نیکولز، رمزگان پنج سطحی بارت
  • سیاوش صلواتیان *، داتیس خواجه ئیان، محمد پورکاوه دهکردی صفحات 67-102
    نداشتن الگوی جامع و مدل کلان کسب وکار برای استفاده حداکثری از ظرفیت بستر گوشی های هوشمند همراه به منظور درآمدزایی سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، از مشکلات نوظهور اما جدی این سازمان است. هدف مقاله حاضر، طراحی یک مدل کسب وکار مبتنی بر گوشی های هوشمند همراه به منظور افزایش درآمدهای سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی بوده است. برای این منظور، بوم مدل کسب وکار استروالدر به عنوان نظریه مختار پژوهش، انتخاب و از روش دلفی کلاسیک استفاده شده است. توسعه همه جانبه زیرساخت ها و پلتفرم، جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص، ایجاد تنوع و تکثر محتوایی به منظور پوشش دادن به نیاز همه گروه های مخاطب و تولید محتوای فاخر متناسب با این بستر، همکاری با همه بازیگران عرصه تولید، توزیع و سیاستگذاری محتوایی در کنار ایجاد بازار محتوای صوت و تصویر، قرار گرفتن در جایگاه رگولاتور و استفاده از ظرفیت های خاص این سازمان (مانند آرشیو) متناسب با زیست بوم رسانه ای کشور، ازجمله دستاوردهای محوری این پژوهش بوده است. این مدل می تواند مبنایی نظری برای فعالیت سازمان های رسانه ای برودکستر بر بسترهای نوین رسانه ای مانند پلتفرم های همراه باشد.
    کلیدواژگان: کسب وکار رسانه، مدل کسب وکار، پلتفرم های همراه، درآمدزایی، صداوسیما
  • سید محمد دادگران، محمد سلطانی فر، زهرا اسحق پور * صفحات 103-130
    پژوهش حاضر با توجه به ضرورت آموزش شادکامی، بر اساس نظریه یادگیری اجتماعی مبنی بر یادگیری مشاهده ای و با هدف بررسی بازنمایی شادکامی در سریال های خانوادگی سیمای جمهوری اسلامی ایران در سال های 1370 تا 1394 انجام گرفته است. روش این پژوهش تحلیل محتوای کمی از نوع توصیفی بوده است. ابتدا مقیاس سنجش بازنمایی شادکامی، با توجه به الگوی اسلامی شادکامی، طراحی و سپس 7 سریال به صورت هدفمند با معیارهای محبوبیت و تاثیرگذاری و با توجه به ماهیت شادکامی در الگوی اسلامی، انتخاب شدند. از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 677 صحنه نیز به عنوان نمونه نهایی برگزیده شدند. واحد ثبت در این پژوهش کنش بوده است. این پژوهش دو مقوله اصلی دارد: رضامندی و نشاط. نتایج به دست آمده نشان می دهد که رضامندی، کمترین و زیرمقوله لذات مادی از مقوله نشاط، بیشترین میزان بازنمایی را در میان سریال های مورد مطالعه داشته است. همچنین کنش های منفی بیشتر از مقوله رضامندی و زیرمقوله لذات معنوی بازنمایی شده است؛ بنابراین، مطابق با الگوی اسلامی شادکامی که تحقق شادکامی را در کاهش کنش های منفی در برابر کنش های مثبت در موقعیت های خوشایند و ناخوشایند و تعادل میان بهره مندی از لذات مادی و معنوی می داند، این 7 سریال، تصویر درستی از شادکامی در اسلام بازنمایی نکرده اند.
    کلیدواژگان: شادکامی، رضامندی، نشاط، بازنمایی، تحلیل محتوا
  • محسن نیازی، هادی رازقی مله *، محمد عقیقی، محمد سلیمان نژاد صفحات 131-162
    مجموعه عوامل گسترده ای بر انتخاب نوع رسانه های مورد استفاده از سوی مخاطبان تاثیر گذارند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه تطبیقی دلایل ترجیح رسانه ها در تلویزیون داخلی و خارجی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) بوده است. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مقایسه های زوجی از نمونه ای متشکل از 26 کارشناس در حوزه رسانه و 105 نفر از ساکنان شهر تهران در سال 1396 جمع آوری شده است. به منظور مقایسه، ابتدا ماتریس 7×7 تشکیل و سپس، با تخصیص مقادیر جدول ساعتی، معیارهای مختلف دوتایی باهم مقایسه شده اند. در نهایت یافته های پژوهش نشان داده است که بیشترین تاثیر بر ترجیح تلویزیون داخلی و خارجی از سوی مخاطبان، متعلق به معیار اعتماد به رسانه است. پس از اعتماد به رسانه، معیار های رضایت مندی، تنوع برنامه ها، سرگرمی و رفع بی حوصلگی، پاسخگویی به نیاز ها و انگیزه آموزشی در رتبه های بعدی عوامل موثر بر ترجیح رسانه تلویزیون داخلی و خارجی از سوی مخاطبان قرار دارند. همچنین شایان ذکر است که معیار هزینه دسترسی، در رتبه بندی یاد شده، در جایگاه آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: مصرف رسانه ای، اعتماد به رسانه، تلویزیون داخلی، تلویزیون ماهواره ای، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)
  • حسین خواجه جعفری *، علی اکبر فرهنگی، باقر ساروخانی صفحات 163-189
    در بسیاری از پیام هایی که هر لحظه در رسانه های ارتباط جمعی تولید و منتشر می شوند، ستارگان عرصه های مختلف، حضوری غیرقابل انکار دارند. این حضور یا در اخباری است که به ابعاد مختلف فعالیت های ستارگان می پردازند، یا در پیام هایی است که ستارگان را برای تبلیغات بازرگانی، سیاسی و عقیدتی به کار می گیرند. در این مقاله تلاش شده است با مطالعه ای جامع، به بررسی و تبیین نقش ستارگان در فرایند ارتباطی پیام های ارتباط جمعی پرداخته شود. برای رسیدن به این هدف، روش تحلیل محتوا انتخاب شده است. در ابتدا مصاحبه هایی با استادان حوزه ارتباطات در دانشگاه های تهران طراحی و اجرا شده است و سپس بر پایه مصاحبه های انجام شده و مطالعه اسنادی، نامه ای الکترونیکی حاوی 5 پرسش کلی، تنظیم و برای 177 استاد حوزه های ارتباط جمعی، پژوهشگران رسانه ای و خبرگان حوزه ستارگان و مشاهیر در امریکا، انگلیس، استرالیا، هلند و ایران ارسال شده است. از میان پاسخ های دریافت شده، 20 پاسخ به همراه 2 مصاحبه برای تحلیل مناسب تشخیص داده شده و مصاحبه ها و پاسخ های منتخب، کدگذاری، تحلیل و نتایج آنها در قالب مدل ارائه شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، ستاره ها در فرایندی مشخص، بر اثر تکرار نام، چهره و اخبار در رسانه ها خلق می شوند و از جذابیت آنها برای جلب توجه مخاطبان به پیام های رسانه ای در نقش حامل با نفوذ پیام استفاده می شود.
    کلیدواژگان: ستارگان، رسانه، پیام های ارتباط جمعی، حامل پیام، فرایند ارتباطی
  • محمدباقر سپهری * صفحات 191-220
    فعالیت های هسته ای ایران ازجمله موضوعاتی است که طی دهه اخیر، در صدر اخبار رسانه ها، به ویژه شبکه های امریکا انعکاس می یابد. هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به نحوه بازنمایی سی ان ان و ان بی سی از مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در وین، با روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین بوده است. جامعه آماری 52 خبر و حجم نمونه 12 خبر سی ان ا ن و ان بی سی را طی تیرماه 1395 در برمی گیرد. بررسی ها نشان می دهد که این شبکه ها، با برجسته کردن نقش امریکا به عنوان ناجی دنیا و ارائه چهره ای منفی از ایران در چارچوب دستیابی به بمب اتمی، دخالت در منطقه و حمایت از تروریسم، سعی در ایجاد ایران هراسی دارند. سی ان ا ن از تفاهم با امریکا، ایران را به توافق اجباری متهم می کند اما ان بی سی توافق را عامل قدرتمند شدن ایران و خطری برای امنیت اسراییل و عربستان می داند و مدعی است که توافق هسته ای می تواند صلح جهانی را به خطر بیندازد و خاورمیانه را با بدترین تنش ها مواجه سازد.
    کلیدواژگان: مذاکرات هسته ای، کشورهای 1+5 و ایران، توافقنامه وین، ایران هراسی، تروریسم
|
  • Shahrzad Nayyeri*, Marjan Saffari, Sara Abossedgh, Ali Shayan Pages 9-36
    The driver forces in environment that determine how interacting factors affect each phenomenon, have an important role in shaping the future. The aim of this paper was Identification and ranking of driver forces affecting the future status of digital media. To this end, in the first step, the environmental scanning technique was used to understand the changes taking place in the digital media field. A list of 12 effective forces on the digital media field was prapered: Virtual world, smart world, online responsiveness to needs, mobile technologies, driver’s tools, information security, flash technology, big data, technology price changes, Internet penetration, green technologies and other sciences. In the second step, the interaction analysis method and Page Rank algorithm were used to determine the effect of these drivers’ effects. For this purpose, key drivers were given to fourteen academic and executive experts in order to assess their impact on each other. The findings showed that mobile technologies (with impact of 10.7%), technological price changes (with impact of 9.6%) and Internet penetration (with impact of 9.5%) are three effective drivers on digital media, respectively.
    Keywords: Digital Media, Driver Forces, Environmental Scanning, Cross-Impact Analysis, Page Rank Algorithm
  • Iman Zakariaee Kermani*, Ahmad Alasti, Abdollah Hamidzadeh Pages 37-65
    Revayate Fath includes documentary films that recorded eight years of resistance of the popular forces. The significance of this series lies not only in recording the military and historical events, but also in the concepts which was accompanied by great pleasure at the time, and even now it has been widely distributed from national media. This is while the audience reading process among the younger generation of such media products can be different and sometimes is distorted or lack of attention. The main goal of the research is meaning analysis and feasibility of narrative analysis of the war documentary film. The research method is qualitative, with an analytical approach. This research was applied and aimed at discovering the implied meanings in a war documentary film, then case “Reza” selected purposefully from Revayate Fath series. After identifying the production method of the film, the explanation and meaning analysis of the underlying concepts was discussed according to Nichols mode and Barthes' five-level codes. The perception of the documentary "Reza" is due to the arrangement of implicit signifiers that through the verbal system and the Intra-text narrator refers the audience to the outside of the text and takes place through the chosen method.
    Keywords: War Documentary, Revayate Fath, Documentary Reza, Nichols production Mode, Barthes' five-level codes
  • Siavash Salavatian *, Datis Khajeheian, Mohammad Porkaveh Dehkordi Pages 67-102
    Lack of a comprehensive business model for maximizing the use of capacity of mobile smartphones to generate revenue in IRIB is a serious emerging problem. The purpose of the article was a suggesting mobile smartphone-based business model to increase the revenue of IRIB recruiting mobile smartphones. For this purpose, the customized Strooleder business model was used as the theoretical framework, and the Delphi method was used for data analysis. The main findings of the study were infrastructure and platform development, recruing and maintening expert human resources, producing with regard to diversity and plurality to satisfied the needs of all audience groups so producing suitable exellent content, cooperate with all actors in the production arena, distributing and policy making of content alongside creating a content marketplace for audio and video production, taking a role of regulator and using specific capacities of the organization (such as archive) in line with the national media ecosystem. This model could be a theoritical basis for media activities of broadcasting organizations on the new media such as mobile platforms.
    Keywords: Media Business, Business Model, Mobile Platforms, Generate Revenue, IRIB
  • Seyyed Mohammad Dadgaran, Mohammad Soltanifar, Zahra Eshaghpoor * Pages 103-130
    The research was conducted with the aim of studying representation of happiness in family series of IRIB TV during 1991 to 2015 Based on the social learning theory in the observational learning point of view. The research method was quantitative analysis using descriptive techniques. At first, the scale of the representation of happiness was designed, based on the Islamic model of happiness, then seven series were selected purposefully with popularity and impact criteria, and according to the nature of happiness in the Islamic pattern. Then 677 scenes were selected as the final samples, using random stratified sampling. The registration unit was acting. The research had two main categories: Satisfaction and Vitality. The results showed that satisfaction had the lowest and the subcategory of worldly pleasures of the category of vitality, had the highest representation. Negative actions were also presented in the category of satisfaction and the category of spiritual pleasures, then these 7 series did not represent the true image of happiness in Islam, according to the Islamic model of happiness, which seeks to achieve happiness in reducing negative actions against positive actions in pleasant and unpleasant situations, and the balance between enjoyment of worldly and spiritual pleasures.
    Keywords: Happiness, Satisfaction, Vitality, Representation, Content Analysis
  • Mohsen Niazi, Hadi Razeghi Maleh *, Mohammad Aghighi, Mohammad Soleyman‌nezhad Pages 131-162
    A wide range of factors affect media choice by audiences. The main goal of this research was comparative study of reasons for media preference of local and foreign television channels using Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP). Data were collected using a researcher-made questionnaire based on pairwise comparison from a sample of 26 media experts and 105 citizens of Tehran in 1396. First, a 7 × 7 matrix was created and then, different dual criteriacriteria were compared assigning the hourly table values. Finally, the research findings showed that the greatest influence on media preference of local and foreign television channels is associated to the criterion of trusty. After that the criteria of satisfying, variety of programs, entertaining and taking out of grumpy mood, meeting the needs and educational motivations are the next factors influencing respectively. It is also worth noting that the access cost criterion was at the least rank.
    Keywords: Media Consumption, Media Trust, Local TV, Satellite Television, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP)
  • Hossein K. Jafari*, Ali Akbar Farhangi, Bagher Sarokhani Pages 163-189
    Celebrities in different arenas have significant presence in many of the messages that are produced and published every moment in mass media. Celebrities presence either in news, that deal with the various dimensions of their activities, or in messages that use them for commercial, political, and ideological contents. In this paper, we studied and explained comprehensively the role of Celebrities in the communication process of mass communication. The research method was content analysis. First, interviews with the professors in the field of communication were designed and implemented at the universities in Tehran. Then based on the interviews and documentary study, an e-mail contains 5 general questions sent to 177 professors in the field of media, experts in the field of stars and celebrities, and media researchers in America, Britain, Australia, Netherlands and Iran. Twenty responses and 2 interviews out of received responses were identified suitable to analysis, then coded, analized, and the results presented in the form of model. According to the results of the study, Celebrities were created in a certain process due to the repetition of name, face, and news in the media and their attractiveness was used as an influencing carrier to get attention of audience to media messages.
    Keywords: Celebrities, Media, Mass Communication, Carrier, Communication Process
  • Mohammadbagher Sepehri * Pages 191-220
    Iran's nuclear activities have been highlighted in the media news over the past decade, especially in the US TV channels. The purpose of this study was how CNN and NBC News represents Iran's Nuclear negotiations with Iran and P5+1 in Vienna, using Fairclough critical discourse analysis at three levels of description, interpretation and explanation. The statistical population included 52 news of CNN and NBC channels from which 12 news released in July 1395 were selected as a sample. The findings showed that these channels by representing the US as savior of the world and a negative image of Iran because of achieving atomic bombs, interfering in the region, and supporting terrorism, tried to make Iran fearful. CNN accused Iran of compulsory concurrence, but NBC represented the concurrence as a powerful factor for Iran and a threat to the security of Israel and Saudi Arabia and struggled that nuclear deal could endanger world peace and put the Middle East at the worst tensions.
    Keywords: Nuclear Negotiations, Iran, P5+1, Vienna Agreement, Iran fearful, Terrorism