فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 84 (زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 84 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن گودرزی، یاسر اشراقی صفحات 9-31
    «ارتباطات زیست محیطی» حوزه ای پژوهشی و کاربردی در علم ارتباطات است. در ارتباطات زیست محیطی چگونگی تهیه، توزیع، دریافت، فهم و استفاده از پیام های مرتبط با محیط زیست و نحوه تعامل جامعه با آن بررسی می شود؛ بنابراین بهره گیری از رسانه به منظور آگاهی بخشی عمومی درباره محیط زیست و چالش های آن، ترویج و تبلیغ راه های حفظ و حراست از محیط زیست و موضوعات مرتبط با مدیریت رسانه، ازجمله مهم ترین موضوعات پژوهشی مطرح در ارتباطات زیست محیطی است. این مقاله به تعریف «ارتباطات زیست محیطی» و گستره نظری و پژوهشی آن می پردازد و در ادامه، نقش زیست محیطی رسانه های کشور آسیب شناسی می شود. از روش شناسی مصاحبه عمیق برای احصای نظرها و راهکارهای کارشناسان در این زمینه استفاده شده است. نبود رسانه مستقل در حوزه محیط زیست، فقدان نگاه کلان و نظام مند در میان کنشگران رسانه ای، تاکید بر برنامه های مقطعی و غفلت از نگاه راهبردی در برنامه سازی، از جمله آسیب های رسانه ها در ایفای نقش محیط زیستی آنهاست. بهره گیری از اصول بلاغت رسانه ای، تقویت ژورنالیسم زیست محیطی، اتخاذ رویکردهای حمایتی رسانه ها از کنشگران عرصه محیط زیست و راه اندازی گروه ارتباطات زیست محیطی در سازمان حفاظت محیط زیست از جمله راهکارهای رسانه ای ارائه شده در این مقاله است.
    کلیدواژگان: ارتباطات زیست محیطی، چالش زیست محیطی، رسانه های ایران
  • بتول عرب نرمی، محمود گودرزی، نصرالله سجادی، محمد خبیری صفحات 33-53
    هدف از این پژوهش، دستیابی به مدل نقش تلویزیون در توسعه ورزش قهرمانی بوده است. این مطالعه به روش کیفی و استراتژی نظریه زمینه ای انجام شده است. گردآوری داده ها از طریق بررسی اسنادی و مصاحبه صورت گرفته و پس از انجام 14 مصاحبه از متخصصان رسانه و ورزش، اشباع نظری حاصل شده و مقوله های اصلی، پس از تکمیل فرایند کدگذاری استخراج شده اند. پس از تکمیل یافته ها، مدل زمینه ای بر اساس مدل سیستماتیک استراس و کوربین (1994) طراحی شده و با شناسایی مقوله انعکاس نامطلوب و نامتوازن مسابقات ورزش قهرمانی به عنوان مقوله محوری، مقوله های اصلی بر اساس مدل پارادایمی حول آن سازماندهی شده اند. این مقولات عبارت اند از: شرایط علی، شرایط تاثیرگذار و زمینه ای، استراتژی های کنش - واکنش و پیامد ها. مهم ترین مقولات شامل، تمرکز بر مقام و مدال آوری، توجه به رشته های محدود و رده سنی محدود، ضعف سیاست ها و معیار های اولویت پخش، اجبار تطبیق با رویداد های غیرمنتظره، در نظر گرفتن غرور ملی و تعداد و ظرفیت محدود شبکه ها که پیامد های پوشش ناعادلانه مسابقات و محدودیت فرصت را برای معرفی و ایجاد اقبال عمومی به سایر رشته ها در برداشته است.
    کلیدواژگان: تلویزیون، توسعه، نظریه زمینه ای، مدل پارادایمی، ورزش قهرمانی
  • مریم حسینی انجدانی، علیرضا خوشگویان فرد صفحات 55-76
    پژوهش حاضر، به بررسی نحوه تفسیر و رمزگشایی سریال «کلاه پهلوی» در بین زنان پرداخته است. برای این منظور، ابتدا پنج گروه از زنان شهر تهران، به روش غیراحتمالی و هدفمند، به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و سپس، با استفاده از روش مصاحبه گروهی متمرکز، خوانش های آنان از این مجموعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تفاوت هایی در واکنش مخاطبان به این سریال وجود دارد و آنان دریافت کنندگان منفعل پیام های موجود در سریال نیستند. زنان بسته به ویژگی ها و شرایط زندگی خود به منابع اطلاعاتی و گفتمانی گوناگونی دسترسی دارند و به نحو متفاوتی با پیام های تلویزیونی مواجه می شوند؛ چنانکه برخی از شرکت کنندگان، گفتمان سنت گرایی را پیام مرجح سریال دانسته اند و در چارچوب آن به بحث و گفتگو پرداخته اند و تعدادی نیز بر اساس تجارب خود، بعضی از مولفه های هر دو گفتمان سنت گرایی و تجددگرایی را پذیرفته اند و برخی را مورد چالش و انتقاد قرار داده اند.
    کلیدواژگان: تجددگرایی، خوانش مرجح، رمزگذاری، سنت گرایی، گروه متمرکز، گفتمان
  • محمد سعید ذکایی، محمدحسین حسنی صفحات 77-95
    رسانه های اجتماعی، شبکه ای از کاربران فعال در بستر وب اجتماعی هستند که از طریق تولید، به اشتراک گذاری، مصرف و بازیابی انواع محتوای دیجیتال، با یکدیگر تعامل چندگانه و چندلایه دارند. رشد روزافزون رسانه های اجتماعی و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی آنها، مطالعه و شناخت تطبیقی گونه های مختلف این رسانه ها را حایز اهمیت و ضرورت خاصی کرده است. این پژوهش به روش پیمایشی، با حجم نمونه 360 نفر از دانشجویان 18 29 ساله دانشگاه تهران و با هدف مفهوم سازی و گونه شناسی رسانه های اجتماعی داخلی و خارجی انجام شد. یافته ها نشان داد که رسانه های اجتماعی خارجی؛ در پنج گونه اصلی شامل، رسانه های اجتماعی موبایلی، رسانه های اجتماعی کلاسیک، رسانه های اجتماعی متروک، سرویس های ارتباط تصویری و سرویس های اشتراک محتوا و رسانه های اجتماعی داخلی نیز، در سه گونه اصلی شامل رسانه های کلاسیک، وبلاگ ها و سرویس های اشتراک و دانلود فایل، قابل تشخیص اند. مقایسه گونه های خارجی و داخلی رسانه های اجتماعی نشان دهنده تنوع بیشتر رسانه های خارجی و توسعه نیافتگی رسانه های اجتماعی موبایلی در داخل کشور است. در این پژوهش، همچنین شواهدی بر وجود سه روند اصلی موبایلی شدن رسانه های اجتماعی، موفقیت تدریجی برخی از رسانه های اجتماعی داخلی و رواج مهاجرت رسانه ای به دست آمد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، مفهوم سازی، گونه شناسی، تحلیل عاملی، پیمایش
  • سید عیسی عماد، محمد عباس زاده صفحات 97-115
    مهارت های ارتباطی از ابزارهای مهم شغل خبرنگاری است که تاثیر مثبت آن در مدیریت ارتباطات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست. بر اساس مطالعات صورت گرفته، استرس شغلی نیز به عنوان یکی از معضل های محیط کار خبرنگاران، ضمن تهدید سلامتی افراد، منجر به کاهش بازدهی عملکرد آنان می شود. بنابراین، بررسی این موضوع که سطح مهارت های ارتباطی خبرنگاران، چه رابطه ای با استرس شغلی آنان دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است که پژوهش حاضربه آن پرداخته است؛ جامعه آماری پژوهش را خبرنگاران باشگاه خبرنگاران شهر تهران، تشکیل داد هاند که به روش پیمایشی و به طور تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. گردآوری اطلاعات به کمک پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام و پرسشنامه استرس شغلی اچ اس ای، انجام شده و یافته ها نشان داده است که ضمن بالاتر بودن میانگین مجموع نمره های استرس شغلی خبرنگاران از حد متوسط و پس از آن مهارت های ارتباطی، بین دو متغیر رابطه ای از نوع همبستگی منفی وجود دارد. در نتیجه، هر چه سطح کلی مهارت های ارتباطی خبرنگاران بیشتر باشد، استرس شغلی کمتری را تجربه می کنند و برعکس.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، باشگاه خبرنگاران، ارتباطات، رسانه، استرس شغلی
  • سعید غیاثی ندوشن، سمیه نصیرزاده صفحات 117-138
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رسانه در آموزش مهارت های کارآفرینی جوانان به روش توصیفی، از نوع زمینه یابی و همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را همه کارمندان صداوسیمای مرکز لرستان و نیز کارآفرینان نمونه استان لرستان تشکیل می دهند که تعداد آنها در مجموع 482 نفر است. از این تعداد 210 نفر به عنوان نمونه بر اساس جدول مورگان و از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص مناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه محقق ساخته «نقش رسانه در آموزش مهارت های کارآفرینی» است. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش از نظر افراد پاسخگو موید این عقیده است که رسانه (رادیو و تلویزیون) در آموزش مهارت های کارآفرینی، نقشی معنادار و مثبت دارد؛ به عبارتی می توان نتیجه گرفت که رسانه های جمعی که نماد آنها، رادیو و تلویزیون است، نقش اساسی در آموزش مهارت های کارآفرینی و ترویج کارآفرینی به عنوان راهکار اساسی در هدایت جوانان به اشتغال و تولید دارند.
    کلیدواژگان: رسانه، مهارت های کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، لرستان
  • حجت اسماعیلی، اکبر نصراللهی صفحات 139-156
    هدف مقاله حاضر، بررسی نقش شبکه های فارسی زبان ماهواره ای بر فرهنگ سیاسی جوانان شهر تهران بوده است. این مطالعه به روش پژوهش پیمایشی، با جمعیت نمونه 417 نفری از جوانان مناطق 1 تا 5 شهر تهران و در اردیبهشت سال 1394 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، بین تماشای شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و فرهنگ سیاسی جوانان همبستگی معکوس وجود دارد؛ به بیان دیگر، جوانانی که شبکه های ماهواره ای فارسی زبان را تماشا می کنند، فرهنگ سیاسی منفعلانه ای دارند. همچنین با افزایش تماشای شبکه های ماهواره ای فارسی زبان از میزان اعتماد سیاسی جوانان (اعتماد به نهادهای مختلف جامعه) کاسته می شود.
    باز شدن فضای نقد و بررسی عملکرد قوای سه گانه و سایر نهادهای دولتی در رسانه ملی به منظور تعامل با مردم و مسئولان، یکی از گام هایی اساسی است که می تواند در راه مقابله با برنامه های خبری شبکه های ماهواره ای فارسی زبان برداشته شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، آگاهی سیاسی، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، جوانان
|
  • Mohsen Goudarzi, Yaser Eshraghi Pages 9-31
    Environmental Communications is a research and applied branch of study within the broader field of Communications. Environmental communications deals with the manner of producing, distributing, receiving, understanding and using environment-related messages as well as the way society interact with it. Thus, employing media in order to public awareness on environment and its related challenges, promoting and encouraging methods of preserving and protecting environment and media management-related issues are among the most important research areas within the branch of environmental communications. This article provides a definition for environmental communications and reviews its related literature, and then examines the environmental role of our media. Deep interview is used for collecting experts’ views and solutions in this regard. Lack of exclusive media for the field of environment, lack of macro and systematic look among media actors, focus on temporary programs and ignoring strategic programming are among the issues afflicting media in playing their role with regard to environment. Employing media discourse, reinforcing environmental journalism, media adoption of a supportive approach towards environmental activists as well as launching environmental communications group in Iran Environmental Protection Organization are a number of solutions introduced in the article.
    Keywords: Environmental Communications, Environmental Challenge, Iranian Media
  • Batoul Arab Narmi, Mahmood Goudarzi, Seyyed Nasrollah Sajjadi, Mohammad Khabiri Pages 33-53
    The present paper aims to introduce a model defining the role of television in promoting championship. This qualitative study has been carried out based on grounded theory, and the data were collected through documentary approach as well as interview with 14 experts on media and sport. Following coding process, a grounded model based on Strauss and Corbin (1994) systematic model was designed and thereof, unbalanced and unpleasant factor affecting championship competitions was identified as the key factor, and other factors were organized based on the paradigm model. These factors are as follows: causal conditions, ground and influential conditions, action-reaction strategies and consequences. The most significant factors include focus on position and clinching medal, focusing on a few types of sports and certain ages, weak policies and criteria for broadcasting, a force for comparing with unique events, considering national proud, number and capacity of TV channels which brings about unbalanced and unfair coverage of games and limited chance of introducing individuals and hence sparking their popularity.
    Keywords: TV, Development, Grounded Theory, Paradigm Model, Championship
  • Maryam Hosseini, Alireza Khoshgooyanfard Pages 55-76
    Using focus group method, the present research examines the way the soap opera “Pahlavi Hat” is interpreted and decoded by women. First, five groups of women were chosen purposively to conduct focus group discussion.Each group consisted of people with different cultural background. The findings indicate that there are differences in the audience’s reading of the soap opera, and they are not passive against series’ messages. Depending on their characteristics and lifestyle, women have access to various sources of information and discourses and hence, receive TV messages accordingly and differently. Some participants read the series according to traditional discourse while others, based on their own experiences, have received components messages related to both traditionalism and modernism.
    Keywords: Modernism, Preferred Reading, Coding, Traditionalism, Focus Group, Discourse
  • Mohammad, S. Zokaei, Mohammad, H. Hasani Pages 77-95
    Social media are a network of active users in the context of social Web, who have multi-layer and complicated interaction with each other through producing, sharing, consuming and retaining various kinds of digital material. Increasing growth of social media and their cultural and social impacts has made necessary the comparative study of and learning about these different types of media. This survey-based research, bearing a sample of 360 students between 18 and 29 years of age from Tehran University, aims to conceptualize such media and provide a thorough typology of both Iran-based and foreign-based social media. Findings indicate that foreign-based social media within five main categories, including mobile-based social media, classic social media, abandoned social media, video-based communication services as well as content sharing services, and domestic social media in three main types, i.e. classic media, blogs and file-sharing and file-downloading services are identifiable. Comparing domestic-based and foreign-based social media are indicative of more diversity in foreign media and lack of development in domestic mobile-based social media. In this research, evidence for three main trends was discovered, i.e. of mobile-ization of social media, gradual success of certain internal social media as well as an increasing stream of media migration.
    Keywords: Social Media, Conceptualization, Typology, Causal Analysis, Survey
  • Seyyed Eisa Emad, Mohammad Abbaszadeh Pages 97-115
    Communicative skills are among important tools in journalism profession, having a positive effect on managing social communication. According to various studies, job stress is a grave issue in journalists’ work place, threatening individuals’ health and impacting their productivity and performance. Therefore, it is important to examine the relationship between communicative skills and work-related stress among journalists, which is the main objective of the present study. Journalists working in Tehran press Club form the population in this research; they were studied through a survey based on Queendom communication skills questionnaire as well as H.S.A Work-related Stress Questionnaire. Findings show that there is a negative correlation between the two variables, i.e. the more the general communications skills of the journalists, the less their work-related stress, and vice versa.
    Keywords: Communicative Skills, Press Club, Communications, Media, Work, Related Stress
  • Saeed Ghiyasi Nadooshan, Somayyeh Nasirzadeh Pages 117-138
    The present article aims to examine the role of media in training entrepreneurship skills for young people. A descriptive methodology was carried out based on a survey. The population consists of all staff working in IRIB Lorestan Center as well as successful entrepreneurs in the province, making up of a total of 482 individuals of which 210 individuals were chosen through Stratified Random Sampling as sample of the research based on Morgan Table. A research-made questionnaire with the title “Role of Media in Training Entrepreneurship Skills” was used in the study, and to test the research hypotheses descriptive and inferential statistics was employed. The research findings confirms that media (radio and TV) play a positive and significant role in educating people on entrepreneurship skills, so far so that one could conclude that mass media, radio television in particular, play the primary role in such education.
    Keywords: Media, Entrepreneurship Skills, Education on Entrepreneurship, Lorestan
  • Hojjat Esmaeeli, Akbar Nasrollahi Pages 139-156
    The present article aims to study the role of Persian language satellite TV channels in the political culture of youths residing in Tehran. This is a survey-based research carried out in the current year with 417 samples from Districts 1 to 5. The findings indicate that there is a reverse correlation between watching Persian language satellite TV channels and youth's political culture; in other words, those young people who watch Persian language satellite TV channels have a passive political culture. Furthermore, as the level of exposure increases, the youth's political trust (in society institutions) decreases. Opening review and criticizing of Legislative assembly,Judiciary and Executive and other state institutions performance in the IRIB to engage people to interaction with officials is one of the steps that can be the way to confronting with Persian-language satellite network news programs.
    Keywords: Political Culture, Political Participation, Political Trust, Political Awareness, Persian Language Satellite TV Channels