فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 85 (بهار 1395)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 85 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر عبدالملکی، باقر ساروخانی* صفحه 9
    جامعه پذیری زیست محیطی یکی از موضوعات جدید و جذاب در حوزه مطالعات جامعه شناسی و به این معناست که نهادها و عوامل اجتماعی کردن و جامعه پذیری در جامعه، از قبیل خانواده، مدرسه، رسانه ها و... تا چه میزان می توانند بر روی نگرش، جهان بینی و در نهایت رفتار مردم تاثیر بگذارند و ارزش های محیط زیستی را درونی سازند. در این میان، تلویزیون به دلیل بهره مندی از مولفه های اثربخش تصویری و هنری و از طرفی به دلیل فراگیری آن، نقش بسیار مهمی در نهادینه کردن ارزش های زیست محیطی در بین مخاطبان بویژه کودکان و نوجوانان دارد. مقاله حاضر درصدد است جایگاه تلویزیون در جامعه پذیری زیست محیطی نوجوانان شهر تهران را بررسی کند. از این رو، با 600 نفر از نوجوانان دانش آموز در مناطق 22گانه شهر تهران به روش پیمایش و ابزار پرسشنامه مصاحبه شد. نتایج نشان می دهد، هرچند بیش از 80 درصد نوجوانان تهرانی از تلویزیون استفاده می کنند و سهم تلویزیون بیش از سایر عوامل و سازوکار های جامعه پذیری در تغییر نگرش نوجوانان است، برای تاثیرگذاری بیشتر تلویزیون در جامعه پذیری کامل تر نوجوانان باید به راهکارهای دیگری اندیشید.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، نگرش زیست محیطی، نگرش نوین زیست محیطی (NEP)، رسانه های جمعی
  • رضا واعظی* صفحه 25
    نظریه ها ارکان اساسی علوم را تشکیل می دهند؛ چراکه بیشتر تفسیرها و تحلیل ها از پدیده های طبیعی و اجتماعی، در قالب نظریه ها صورت می گیرند. پژوهش حاضر با توجه به نقش نظریه در علوم، درصدد است تا با توجه به ویژگی های انقلاب اسلامی ایران که انقلابی برگرفته از مکتب اسلام و اندیشه های دینی امام خمینی (ره) است، ضمن بیان ضرورت های نظریه پردازی بومی برای رسانه ها در جمهوری اسلامی ایران، نظریه رسانه طراز انقلاب اسلامی را پیشنهاد کند. از آنجا که نظریه فطرت، پایه و اساس مکتب اسلام، انقلاب اسلامی و اندیشه های امام خمینی (ره) است؛
    به همین دلیل در این پژوهش ابعاد نظریه فطرت برای رسانه طراز انقلاب اسلامی تبیین شده است. از این رو، با بهره گیری از دیدگاه امام خمینی (ره) در مورد فطرت، به نظریه رسانه طراز انقلاب اسلامی و در سطحی عام تر نظریه رسانه اسلامی می رسیم؛ نظریه ای که پشتوانه فلسفی آن با توجه به اندیشه های امام خمینی (ره) حکمت متعالیه، پشتوانه فقهی آن اصول فقه و هدف نهایی آن
    قرب الهی است.
    کلیدواژگان: نظریه فطرت، انقلاب اسلامی، رسانه، دیدگاه امام خمینی (ره)، صداوسیما
  • رضا خاشعی*، محمدسعید ذکایی صفحه 45
    از آنجا که بشر امروزی غرق در رسانه های جمعی است، شایسته است با در نظر گرفتن تاثیرات قدرتمند رسانه ها، دریابیم که آیا فراگیری و تراکم پیام های سلامت محور رسانه ای، می تواند بسترساز انتخاب نوعی سبک زندگی سلامت محور برای آحاد جامعه باشد؟ بدیهی است در عصر حاضر اتخاذ سبک زندگی سلامت محور به مردم این امکان را می دهد تا به عنوان اقدامی پیشگیرانه، بر سلامت خود کنترل و مراقبت بیشتری داشته باشند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوا، پیام های سلامت محور تولید شده در چهار رسانه (رادیو سلامت، تلویزیون، وب سایت سلامت نیوز و هفته نامه سلامت) به تفکیک چهار بعد سلامت (جسمانی، اجتماعی، روانی و معنوی) و با نگاهی تطبیقی بررسی و تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده در بازه زمانی مورد بررسی (در سال 1392) حاکی از آن است که در هر چهار رسانه مذکور، میزان پرداختن به بعد جسمانی سلامت در رتبه نخست قرار دارد و پس از آن ابعاد «اجتماعی»، «روانی» و در نهایت بعد «معنوی» به ترتیب بیشترین فراوانی و مدت زمان را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت، سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی
  • مهشید طالبی صومعه سرایی*، محمود شهابی، علی عنایتی شبکلایی صفحه 67
    اطلاع رسانی رسانه، از راه های تغییر رفتار زیست محیطی است که در صورت وجود تعامل مناسب میان رسانه و مخاطب، واکنش های غیرمنتظره در رفتار شهروندان را کاهش می دهد و کنشی به نسبت قابل پیش بینی را در سیاستگذاران، جامعه موجب می شود. این تعامل در مسائل غیرمتعارفی همچون استفاده از آب بازیافتی حساسیت و اهمیت بیشتری دارد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی معنایی در واکنش شهروندان نسبت به این مسئله، با روش نظریه زمینه ای انجام شده است. در روش نمونه گیری با حداکثر تنوع با 23 نفر از افراد مصاحبه شد و داده ها در قالب 107 مفهوم، 39 مقوله محوری و یک مقوله هسته کدگذاری شدند. نتایج نشان داد که افراد «بی اعتمادی نهادی» را زمینه نپذیرفتن اخبار رسانه در نظر می گرفتند و «مخاطره ادراکی» و «درک قدرت منفعت طلب» از شرایط علی مهم تلقی می شد. در این پژوهش، مقوله هسته «استحاله اعتبار خبر رسمی و پذیرش ریسک هدفمند شایعه» است.
    کلیدواژگان: آب بازیافتی، جامعه شناسی محیط زیست، رسانه ملی، اعتماد نهادی
  • محمدعلی حکیم آرا* صفحه 91
    توسعه فناوری رسانه، امکان پخش همزمان پیام های چندگانه را در قالب پیام های متنی و زیرمتنی در تلویزیون فراهم آورده است. پیام های متنی، همان برنامه های متعارفی هستند که صفحه نمایش را به خود اختصاص می دهند و پیام های نوشتاری زیرمتنی، در قالب نوار رونده در زیر صفحه نمایش از نظر می گذرند و به لحاظ موضوعی می توانند هماهنگ یا ناهماهنگ باشند. اصحاب رسانه مایل به استفاده بهینه از هر دو ظرفیت متنی و زیرمتنی هستند. با نظر به هدف های مخاطب، محدودیت پردازش اطلاعات در حافظه فعال و ملاحظات نظریه پردازش دوگانه، اینکه مغز پیام های همزمان را به گونه موثر مورد توجه و پردازش قرار دهد، محل سوال است. پژوهش حاضر، حالات مخاطب را در دو موقعیت هدفمند / غیر هدفمند در تعامل با حالات هماهنگی / ناهماهنگی موضوعی این پیام ها مورد بررسی قرار داده و تاثیر آن را بر میزان یادآوری مطالعه کرده است. برای این منظور 150 شرکت کننده در قالب پنج گروه 30 نفری، با هدف های متفاوت، در معرض ترکیب مختلفی از پیام های متنی و زیرمتنی قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد که دو عامل هدفمندی و هماهنگی می توانند در شرایطی، بر کانونی کردن پردازش و بیشینه کردن یادآوری پیام ها موثر باشند.
    کلیدواژگان: پردازش پیام، پیام های متنی و زیرمتنی، هدفمندی مخاطب، پیام های رسانه ای
  • علی باقری دولت آبادی* صفحه 115
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر موفقیت های نظامی داعش در عراق و سوریه به منظور یافتن راهکارهای مقابله با آن است. با فرض اینکه نقش عوامل روانی در موفقیت های داعش بیش از توان نظامی است، 65 تصویر و ویدیوی بارگذاری شده در توییتر در ماه ژوئن 2014 (زمان تصرف شهر موصل عراق) انتخاب و تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه وتحلیل، از روش کیفی از نوع توصیفی تحلیلی استفاده گردید و یافته های پژوهش نشان داد، داعش در عملیات نظامی خود از تاکتیک های جنگ روانی همچون اخبار کنترل شده، محک زدن دشمن، ساختن دشمن فرضی، پاره حقیقت گویی، ادعا به جای واقعیت، اغراق، تفرقه افکنی، شایعه پراکنی، استفاده از عاطفه گیرندگان پیام، تخریب روحیه رقیب و تلطیف چهره خود استفاده می کند. در نهایت برای مقابله با این تاکتیک ها پیشنهاد هایی به مسئولان رسانه ملی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: داعش، راهبرد نظامی، جنگ روانی، رسانه، خاورمیانه
  • سعید سرابی*، هادی بهجتی فرد صفحه 133
    پژوهش حاضر در پی آن است که چارچوب سازی های رسانه ای را در خصوص اعتراضات عمومی در بحرین، در دو سایت خبری فارسی زبان شبکه های العربیه و بی بی سی مورد مقایسه قرار دهد و ضمن بررسی شباهت ها و تفاوت های انواع گفتمان در این دو سایت، به تحلیل گفتمان خبری آنها بپردازد. در این پژوهش از تحلیل گفتمان با استفاده از رویکرد گفتمان کاوی ون دایک استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی اخبار مربوط به اعتراضات عمومی بحرین در این دو سایت تشکیل می دهد، پس از بررسی جامعه آماری به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 14 خبر انتخاب شد و مورد گفتمان کاوی قرار گرفت. بر اساس یافته ها، اصلی ترین چارچوب در دستور کار قرار گرفته بی بی سی فارسی در خصوص اعتراضات عمومی در بحرین «نادیده گرفتن هویت اسلامی اعتراضات و القای تقابل و افزایش تنش بین قدرت های منطقه ای بر سر موضوع بحرین» و اصلی ترین چارچوب در دستور کار قرار گرفته سایت العربیه «حمایت از دولت بحرین، کم رنگ جلوه دادن اعتراضات مخالفان و حمایت از اقدامات عربستان در قبال بحرین» بوده است. همچنین عمده ترین گفتمان های شکل گرفته در خصوص این اعتراضات، در سایت بی بی سی فارسی، معطوف به بحران سازی، ایران هراسی و شیعه هراسی و در سایت العربیه، معطوف به ایران هراسی، شیعه هراسی، حمایت از گفتگو در عین اقتدار و آشوب سازی و توطئه چینی بوده است.
    کلیدواژگان: کشور بحرین، چارچوب سازی، تحلیل گفتمان، جنگ روان
  • صفحه 151
  • صفحه 155
|
  • Jafar Abdolmaleki, Bager Sarukhani* Page 9
    Environmental sociability is one of the new appealing subjects in sociological studies, in the sense that institutions and socialization and sociability factors in the society, such as family, school and media to what extent can affect people’s attitude, outlook, and ultimately their behaviour to intrinsic the environmental values. In this regard, the role of television due to the utilization of the components of an effective and artistic image and on the other hand, because of its universality plays an important role to institutionalization of environmental values among the audiences, especially children and adolescents. This research is to study the role of television in environmental sociability of adolescents in Tehran. Therefore, based on Cochran’s sample sizes formula, 600 adolescent students in 22 districts of Tehran have interviewed using a questionnaire-based survey. The results show that the television contribution to sociability is more than the other sociability factors and mechanisms to affect changing young people’s attitudes. However, more than 80 percent of adolescents in Tehran watching television, but for more impactful TV to integrate sociability of adolescents there need to be other strategies to operate.
    Keywords: Sociability, Environmental Attitude, New Environmental Paradigm (NEP), Mass Media
  • Reza Vaezi* Page 25
    Theories form the main pillars of sciences because most interpretations and analyses of natural and social phenomena are made through theories. The present study aims to introduce the theory of the style of Islamic Revolution based on the characteristics of Islamic Republic of Iran which stems from Islamic school of thought and Imam Khomeini’s religious ideas. This study mentions the necessities of local theorization for media in the Islamic Republic of Iran. Since the Theory of Human Innate Nature is the cornerstone of Islamic School of though and Imam Khomeini’s religious ideas, it is explained in its all dimensions. Thus, using Imam Khomeini’s viewpoint on innate nature of human being, we propose the theory of the style of Islamic Revolution and the theory of Islamic Media in general.
    Keywords: Theory of Human Innate Nature, Islamic Revolution, Media, Khomeini's ideas, IRIB
  • Reza Khashei, Mohammad S. Zokaei* Page 45
    Since today’s man is immersed with mass media and given the powerful effect of media, it is necessary to find whether the ubiquity and density of media health-related messages could provide a ground for choosing a health-centered lifestyle or not? Needless to say, in the current era, adopting a health-centered lifestyle could give the people the option to take care of the health before-hand as a preventive measure. In this article, content analysis is used to analyze the health-centered messages produced Four Media (Health Radio, Television, Salamat-News Website, Health Weekly Magazine in terms of such health-related dimensions as physical, social, mental and spiritual. The findings indicate that in the selected period, (1392 Iranian calendar), in all the selected media outlets, the physical aspect is prioritized. Social aspect, mental aspect and finally spiritual aspect are orderly the other priorities.
    Keywords: Health Lifestyle, Physical Health, Mental Health, Social Health
  • Mahshid Talebi Someesarayee*, Mahmood Shahabi, Ali Anayati Shabklayee Page 67
    Giving information to public through media is a way of changing people’s environmental behavior, which if there should be interaction between media and audience, decreases unexpected reactions in citizens’ behavior and brings about a relatively predictable action within the society. This interaction in such an unusual field as using recycled water is more sensitive and significant. Using ground theory, the researchers interviewed 23 individuals and the data were collected within 107 concepts of which 39 key category and one core category were coded. The findings indicate that the subjects introduced institutional distrust as the reason for rejecting media news; perceptional risk and understanding the power of opportunist are considered as important causal conditions. In this study the core category is transformation of the validity of informal news and accepting purposeful risk of rumor.
    Keywords: Recycled Water, Environmental Sociology, IRIB, Institutional Trust
  • Mohammad Ali Hakimara* Page 91
    Development of media technology allows providing simultaneous playback of multiple messages in the forms of text and subtext messages on television. Textual Messages are the same conventional programs that accounted the screen, and sub textual messages viewed below the screen in the form of scrollable bar, and thematically can be coordinated or uncoordinated with each other. Media officials tend to make optimum use of both the text and subtext to their capacity. Regarding proposes of the audience, information processing limitations of active memory and dual process theory considerations, the brain's consideration and processing of the messages effectively at the same time is the question. Current study, investigates the respondent’s target states in two, determined/undetermined conditions with interaction to accordance/ discordance of the messages. In addition, has studied its influences on the anamnesis level. For this purpose, 150 participants in 30 groups of five people with different proposes have exposed to different combinations of text and subtext messages. Results indicate that two determined and consonance factors under some circumstances can be effective to focusing the process and maximize the anamnesis level of messages.
    Keywords: Processing of messages, text, subtext messages, determined audience, media messages
  • Ali Bagheri Dowlatabadi* Page 115
    This study aimed to identify factors affecting Isis military success in Iraq and Syria to find confronting approaches with it. With assumption that the role of psychological factors in success of ISIS is more than the military power, 65 images, and videos that uploaded in twitter in June 2014 (at time of invading the Mosul, Iraq) have selected. In addition, in order to analyze them, we used the analytical-descriptive sort of qualitative approach. And our research findings indicate that they are using mental warfare such as controlled news release, test the enemy, the enemy, tear truth telling, pretense instead of the truth, exaggeration, divisiveness, gossip, use of sentimentality of audience, demoralize the opponent and shows a wolf in sheep’s clothing. This study, therefore, offer recommendations to IRIB’s officials to confronting the tactics.
    Keywords: ISIS, military strategy, psychological warfare, media, Middle East
  • Saeed Sarabi*, Hadi Behjati Fard Page 133
    The present research aims to compare media framing in Al-Arabiyeh and BBC Persian-Language Websites with regard to public protests in Bahrain; it also seeks to discover the similarities and differences of the websites’ news discourses and hence, carries out a discourse analysis of their news. In this study, VanDyke Framework of discourse analysis is employed. The research population consists of all news related to Bahrain public protests covered in these two websites; 14 pieces of news were selected as samples and then analyzed based on the research framework. According to the findings, the main frame used in Persian-language BBC website is “ignoring Islamic nature of the protests and suggestion of conflict and increased tensions between regional powers over Bahrain issue” and the basic frame for Al-Arabiyeh website was “to support Bahrain government, downplaying the public protests as well as supporting Saudi Arabia’s actions towards Bahrain.” The findings also show that the major shaped discourses around these protests in Persian-language BBC website focused on creating crisis, Iranophobia as well as Shiite-phobia; the major formed discourses for Al-Arabiyeh website focused on Iranophobia, Shiite-phobia as well as supporting dialogue amid chaos, plotting etc.
    Keywords: Bahrain, Framing, Discourse Analysis, Psychological Warfare