فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرنگ هدایتی، دکترمهسا هدایتی، بهروز نبئی صفحه 137
    مقدمه
    هدف این مطالعه تعیین میزان سلامت و مراقبت از خود گزارش شده توسط پزشکان عضو هیات علمی بود.
    روش کار
    در این مطالعه case-study، 80 پزشک بیمارستان امام خمینی، سینا و فارابی پرسشنامه هایی را به طور محرمانه پر نمودند. سپس آنالیز توصیفی تک متغیره و دو متغیره توسط نرم افزار SPSS10 انجام شد.
    یافته ها
    60% پزشکان مرد و 6% مجرد بودند. میانگین سنی پزشکان 48 سال، میانگین تعداد فرزندان 2 نفر و BMI آنها 1/25 بود. 3/56% افراد درآمد ماهیانه 5/1 تا 5 میلیون تومان داشتند. میانگین ساعات کار روزانه 11 ساعت و40 دقیقه، میانگین استفاده از مرخصی سالیانه 25 روز، میانگین میزان ورزش 1 ساعت و 40 دقیقه در هفته، و میانگین میزان خواب در شبانه روز 6 ساعت و20 دقیقه بود. 61% افراد صبحانه و 5/37% میوه و سبزیجات کافی مصرف می نمودند. 31% از سیگار و 22% از داروهای روان گردان استفاده می کردند. 33% برنامه منظم معاینه دندان ها و 5/22% برنامه چک آپ سالیانه داشتند. پزشکان رشته های اینترونشنال نسبت به غیراینترونشنال، BMI بیشتر و کیفیت خواب شب بدتر داشتند. افزایش ساعات کار با کاهش کیفیت خواب شب و وضعیت نامناسب تر سلامت دهان و دندان مرتبط بود. همچنین تعداد روزهای مرخصی و ساعات ورزشی با کیفیت کنترل بیماری پزشکان ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    افزایش ساعات کار و عدم استفاده از مرخصی سالیانه، جنبه های مختلف حفظ سلامتی اساتید مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار داده است. عوامل دخیل در سلامت مانند میزان خواب، مصرف میوه و سبزیجات، ورزش، مراقبت از دندان ها، چک آپ سالیانه و... و همچنین نداشتن وقت کافی و انگیزه موجب عدم کنترل کامل بیماری در قشر پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: سلامتی، بیماری، پزشکان، خواب، سوءمصرف مواد
  • حسام قیاسوند، محمد هادیان، محمدرضا ملکی، حسین شعبانی نژاد صفحه 145
    مقدمه
    یکی از چالش های عمده سیاست گذاران نظام سلامت، نحوه تامین مالی خدمات سلامت می باشد. در کشور ما نیز میزان پرداخت های از جیب و مستقیم و در نتیجه احتمال بروز هزینه های کمرشکن خدمات درمانی بالاست. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مرتبط با بروز هزینه های کمرشکن خدمات درمانی در بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران است.
    روش کار
    در این پژوهش مقطعی، 400 بیمار از میان کلیه بیماران بستری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از روش نمونه گیری دو مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه و به منظور تحلیل داده ها و انجام آزمون آماری x2 از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    از بین 16 متغیر مورد نظر، تنها 8 متغیر شامل: جنسیت سرپرست خانوار، سکونت در تهران، بیماری اعضای خانوار، تعداد اعضای خانوار، تعداد دفعات بستری، سطح درآمد خانوار و مالکیت مسکن و پوشش بیمه درمان مکمل، ارتباط معناداری با احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن خدمات درمانی نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نکته قابل تامل در این مطالعه عدم تاثیر برنامه بیمه سلامت کشور در جلوگیری از مواجهه با هزینه های کمرشکن خدمات درمانی است. البته بیمه درمان مکمل به طور نسبتا ضعیف (10%=α) ارتباط معناداری با احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن خدمات درمانی نشان داد. به نظر می رسد عدم توجه دقیق مسؤولین و سیاست گذاران نظام سلامت کشور در طراحی ساز و کارهای مناسب بیمه ای، با توجه به مقتضیات کشور یعنی شرایط اقتصادی، اجتماعی، جمعیت شناختی و در نهایت الگوها و اپیدمیولوژی بیماری ها، از مهم ترین علل ناکارآمدی نظام بیمه سلامت کشور در حمایت از بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه های کمرشکن خدمات درمانی، پرداخت مستقیم از جیب، بیمه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، ایران
  • کتایون جهانگیری، سیدعلی آذین، کاظم محمد، عباس رحیمی فروشانی صفحه 155
    مقدمه

    تهران از مناطق با پتانسیل لرزه خیزی بالاست. با کسب آمادگی در مواجهه با زلزله می توان تا حد قابل توجهی از میزان خسارات حاصله کاست. گام نخست در این مسیر، بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم و تحلیل عوامل موثر بر آن است تا نیازها و تقاضاهای آموزشی آنها روشن شود.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و توصیفی تحلیلی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که با مراجعه به درب منازل در مناطق 22گانه شهرداری تهران در سال 1385 و توسط پرسشگران آموزش دیده برای 1211 نفر تکمیل گردید. برای متغیرهای مورد بررسی نسبت برتری محاسبه و فاصله اطمینان مشخص گردید و برای تعیین معنی داری آماری برخی داده ها، از آزمون x2 و برای تطبیق آن از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    588 نفر از شرکت کنندگان در مطالعه (6/48%) مرد بودند. طیف سنی افراد مورد مطالعه 15 تا 100سال برای مردان (4/16 ± 3/37) و 15 تا 84 سال برای زنان (6/14 ± 5/34) بود. در مجموع 4/31% از جمعیت بالای 15 سال شهر تهران دارای دانش کم، 4/31% دارای دانش متوسط و 2/37% دارای دانش قابل قبول بودند. 6/25% نگرش نامناسب، 5/32% نگرش متوسط و 9/41% نگرش مناسب داشتند. عملکرد ضعیف در 7/25%، عملکرد متوسط در 29% و عملکرد خوب در3/45% از نمونه ها مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    گروه های شغلی خانه دار، بازنشستگان و افراد بیکار؛ ساکنان غرب، مرکز و جنوب تهران؛ سالمندان؛ افراد مجرد؛ افراد بی سواد و کم سواد؛ و خانوارهای پرجمعیت؛ از آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب برخوردار نبودند و نیازمند آموزش و انجام مداخلات علمی اجرایی تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: مطالعه دانش، نگرش و عملکرد، بلایا، زلزله، آمادگی، ایران
  • فرناز عطار جان نثارنوبری، شهرام توفیقی، پیمان حافظی مقدم، محمدرضا ملکی، سلیمه گوهری نژاد صفحه 165
    مقدمه

    با توجه به طبقه بندی بخش اورژانس جزء مناطق با ریسک بالای خطاها در بیمارستان، خطاهای 6 فرآیند مشکل دار در بخش اورژانس مجتمع آموزشی- درمانی حضرت رسول اکرم (ص)، با استفاده از روش تحلیل حالات و اثرات خطا (FMEA) به عنوان یکی از تکنیک های مدیریت ریسک و به منظور افزایش ایمنی بیماران، شناسایی، ارزیابی، اولویت بندی و تحلیل شده است.

    روش کار

    پژوهش از نوع توصیفی بود که به روش کمی- کیفی، حالات و اثرات خطا را مورد تحلیل قرار داد. روش تحلیل حالات و اثرات خطا یک روش تیم محور، سیستماتیک و آینده نگر است که جهت پیشگیری از مشکلات مربوط به فرآیند تولیدی یا خدماتی قبل از وقوع آن بکار می رود. همچنین برای ریشه یابی علل خطاهای مورد تحلیل، از مدل طبقه بندی آیندهوون (ECM) استفاده گردید.

    یافته ها

    به کمک روش FMEA، 51 حالت خطای بالقوه در 6 فرآیند منتخب اورژانس، شناسایی و ارزیابی گردید. سپس با تعیین قابلیت اطمینان 75%، مجموعا 16 حالت خطا با 250 RPN 3 به عنوان خطاهای با ریسک غیر قابل قبول شناسایی و علل ریشه ای آنها براساس مدل ECM طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های این پژوهش، روش آینده نگر FMEA برای شناسایی و اولویت بندی نقاط قابل بهبود یک فرآیند در حال اجرا در یک بخش پرمشغله و پیچیده نظیر بخش اورژانس، از کارآیی و اثربخشی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ریسک، تحلیل حالات و اثرات خطا، فرآیند اورژانس، بخش اورژانس
  • علی مهرابی توانا صفحه 177
    مقدمه
    بیماری آنفلوآنزا که به صورت پاندمی در سال 2009 در جهان شیوع یافت، موجب گسترش بیماری در سراسر جهان و ایجاد صدمات جانی و مالی گسترده ای گردید. هدف از این مطالعه، بررسی پاندمی آنفلوآنزا نوع A (H1N1) در کشور از زمان آغاز تا خاتمه و مقایسه آن با برخی از داده های آب و هوایی و درس های برگرفته از آن می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی و گذشته نگر داده های مربوط به تعداد مبتلایان و تعداد مرگ ومیر ناشی از بیماری آنفلوآنزا در طی دوره پاندمی از تاریخ 29/4/88 لغایت 27/8/88 جمع آوری و نرم افزار Excel Version 2007 آنالیز گردید. در ضمن تطبیق موارد بیماری با وضعیت آب و هوای کشور نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که از تاریخ 29/4/88 لغایت 27/8/88، مجموعا 3672 مورد بیمار به آنفلوآنزای نوع A (H1N1) مبتلا گشتند که 140 نفر از آنها فوت نمودند. بررسی ها نشان می دهد که سه مسافر که از خارج به کشور سفر نموده بودند سبب گسترش بیماری در کشور شدند. در ضمن در دوره پاندمی در تهران میانگین دما 6/15، حداقل دما 5- و حداکثر 41 درجه سانتی گراد، میانگین رطوبت 43%، حداقل رطوبت 15% و حداکثر 91% بوده است.
    نتیجه گیری
    سیر ورود بیماری به کشور از سه بیمار وارده از خارج از کشور توسط وزارت بهداشت اعلام گردید. بیماری با اتخاذ سیاست های لازم و اقدامات گسترده انجام شده وزارت بهداشت و دیگر نهادهای مسؤول بیماری مهار گردید. برخی از درس های برگرفته از این پاندمی به صورت پیشنهاد بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: جهان گیری، آنفلوآنزای نوع A (H1N1)، ایران
  • مریم احمدی، مهدی حبیبی کولایی صفحه 185
    مقدمه
    وجود سیستم های اطلاعاتی یکی از شاخص های توسعه بهداشتی درمانی است. مدیران پرستاری برای برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی بالینی، مدیریتی و قانونی، توسعه پرونده های کامپیوتری را مورد توجه قرار داده اند. در حال حاضر، سیستم های کامپیوتری مختلفی در کشور وجود دارند که به ثبت اطلاعات مربوط به پرستاری شامل مدیریت تخت های بخش، انتقال و جابجایی بیماران، ثبت درخواست ها و نتایج پاراکلینیکی، درخواست های دارویی، تعداد ویزیت پزشکان و در برخی از سیستم ها، ثبت علایم حیاتی، گزارش پرستاری، کاردکس پرستاری، شیفت کاری پرستاران و مدیریت بخش بالینی می پردازند. این مطالعه جهت بررسی وضعیت سیستم های اطلاعات پرستاری در ایران انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه کاربردی به صورت مقطعی در سال 1389 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 9 شرکت کامپیوتری بود که از شرکت های اصلی ارایه کننده سیستم اطلاعات بیمارستانی دارای قسمت پرستاری بودند. پس از بررسی متون و منابع، با تهیه چک لیستی پایا و روا، نیازهای سیستم های اطلاعات پرستاری توسط صاحب نظران اولویت بندی شدند. در نهایت اولویت های تعیین شده با وضعیت موجود در ایران مقایسه شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در حالت کلی سیستم های اطلاعات پرستاری مورد مطالعه به میزان 7/35% (فاصله اطمینان 95%: 99/29 -41/41) نیازها را برآورده می کنند. هیچ کدام از سیستم های مورد مطالعه نیازهای مربوط به سیستم های طبقه بندی را برآورده نکردند و نیازهای مربوط به گزارشات مالی به میزان 2/85% (فاصله اطمینان 95%: 73/73 -67/96) برآورده شدند.
    نتیجه گیری
    سیستم های اطلاعات پرستاری در ایران وضعیت خوبی ندارند. بکارگیری سیستم کددهی داده های پرستاری، توجه به ثبت داده ها در کنار بالین، و مشارکت پرستاران در مراحل پیاده سازی سیستم اطلاعات پرستاری به عنوان پیشنهادات کلی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پرستاری، سیستم اطلاعاتی، ایران، سیستم اطلاعات پرستاری، سیستم های اطلاعاتی کامپیوتری
  • سید ابراهیم جعفری، شکوفه نیک نشان*، محمدرضا عابدی صفحه 192
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی وضعیت سلامت روانی کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان بوده است.

    روش کار

    جامعه آماری کلیه کارکنان رسمی در سال 1387 بود. تعداد کارکنان 1191 نفر بود که از میان آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای، تعداد 212 نفر به عنوان نمونه برگزیده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) بود. برای تعیین کارکنان مشکل دار و بدون مشکل از نقطه برش 21 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس آزمون GHQ-28 حدود 20% کارکنان مشکوک به اختلالات روانی بودند. بین وضعیت سلامت عمومی با وضعیت کار تنها در حیطه اختلال عملکرد اجتماعی رابطه معنی داری وجود داشت. بین وضعیت سلامت عمومی با سن نیز تنها در حیطه افسردگی رابطه معنی دار وجود داشت. وضعیت سلامت عمومی کارکنان با پست مدیریتی، سطح تحصیلات، سابقه کار و نوع شغل ارتباط معنی داری را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    وضعیت کاری پیشگویی کننده خوبی از خطر ابتلا به اختلالات روانی کارکنان است. لذا توجه به وضعیت کاری کارکنان در پیشگیری از اختلالات روانی اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، کارکنان، GHQ، 28
  • زهره کشاورز، معصومه سیمبر*، علی رمضانخانی صفحه 199
    مقدمه

    تغذیه غلط از مهم ترین علل ایجاد بیماری های مزمن است که باعث افزایش هزینه درمان، افزایش ساعات مرخصی و در نهایت نیروی کار غیرموثر می گردد. تحقیق حاضر جهت درک عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای زنان کارگر به عنوان پایه ای برای برنامه ریزی های آموزشی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کیفی بخشی از یک پژوهش تلفیقی متوالی کیفی- کمی در زمینه عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای زنان کارگر سنین باروری بر پایه «مدل تلفیقی تئوری رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» می باشد. در این تحقیق، نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع از بین زنان کارگر شاغل در کارخانجات شهرک صنعتی عباس آباد پاکدشت صورت گرفت و 70 نفر از زنان کارگر 20 تا 45 ساله با حضور در جلسات بحث گروهی متمرکز، تجارب خود را پیرامون عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای زنان کارگر بیان نمودند. سپس تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوا به شیوه قراردادی انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که زنان کارگر نگرش نسبتا خوبی در مورد تغذیه سالم دارند. اهمیت به نظرات همسر و فرزندان از مهم ترین هنجارهای ذهنی موثر بر تغذیه آنان است. فرهنگ تغذیه ای جامعه و نقش مادر در رفتارهای تغذیه ای خانواده نیز مورد اشاره قرار گرفت. محدودیت های زمانی و مکانی از مهم ترین موانع انجام تغذیه سالم قلمداد گردید. همچنین زنان کارگر از خودکارآمدی کافی در برنامه ریزی برای تغذیه سالم برخوردار نبودند.

    نتیجه گیری

    رفتارها و عادات زنان کارگر تحت تاثیر اطلاعات، فرهنگ غذایی و محدودیت های زمانی و مکانی می باشد. از آنجا که زنان کارگر نقش مهمی در ایجاد عادات تغذیه ای خانواده دارند؛ آموزش آنان می تواند باعث ارتقاء رفتار تغذیه ای خانواده شود.

    کلیدواژگان: رفتار، تغذیه، زنان کارگر، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خودکارآمدی
|
  • Hedaiati M., Hedaiati M., Nabaii B Page 137
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate self reported health, illness and self care among the physicians of Tehran University of Medical Sciences’ hospitals, to prepare efficient programs for promotion of physicians’ health.
    Methods
    This was a case study with 80 specialists working in Imam Khomeini, Sina and Farabi hospitals. The data was collected through questionnaires filled by the physicians and was analyzed with software SPSS 10.
    Results
    Among the mentioned specialists, 60% were male and 6% were single. Their mean age was 48.5 year, their mean number of children was 2, and their mean BMI was 25.1 kg/m2. The mean number of working and sleep hours were 11:40 and 6:20 hours per day, respectively; the quality of sleep among interventionist was worse than non-interventionist. They spent only 1:40 hours per week on exercise, and 25 days off –work yearly. The monthly income of most physician (56.3%) was about 15-50 million Rials. 37.5% had enough fruit and vegetable in their diet and 61% eat breakfast. 22.5% had regular annual check-up program and 33% had regular dentist visiting. 22% used psychotherapeutic drugs and 31% were cigarette smokers. As they spent more hours working, the quality of their sleep and tooth health became worse.
    Conclusion
    Increase in working hours and decrease of vacations, affects different aspects of health in physicians. Factors that affect health such as diet, exercise and regular check up is not satisfying among physicians. Not having enough spare time and motivation causes poor control of their diseases.
  • Ghiasvand H., Hadian M., Maleki Mr, Shabaninejad H Page 145
    Introduction
    The prevalence of catastrophic medical payments is one of the most important concerns in most of low income and developing countries. Iran is one of the countries that Out-of-pocket payment is a major method to provide health system finances which may result in catastrophic health payments. In this study we try to identify factors that influence catastrophic health payments in patients of teaching hospitals affiliated to Iran University of Medical Science in 2009.
    Methods
    In this cross-sectional study, 400 patients were selected among patients hospitalized in hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences. The information was collected by a questionnaire, and the SPSS software was used to analyze the data and accomplish x2 test.
    Results
    We found that 8 variables including gender of the household’s head, health status of the member of household, the size of household, residency in Tehran city, number of previous hospitalization, having a house, the level of income and finally complementary health insurance coverage, were influential factors on exposure to catastrophic medical payments.
    Conclusion
    The inefficiency of current health insurance scheme to protect patients against catastrophic medical payment was the most important result in this paper; however, the complementary health insurance had a weak statistical relation with occurrence of catastrophic medical payment. It seems that health policy makers in Iran had poorly considered the economic, social, cultural, demographic and epidemiological factors while designing health insurance schemes.
  • Jahangiri K., Azin Sa, Mohammad K., Rahimi Forushani A Page 155
    Introduction

    Tehran has been built over the Earth's crust. Research has shown that preparedness in dealing with disasters can minimize loss of life and property. This study was performed to measure residents of Tehran’s knowledge, attitude and practice regarding earthquake preparedness.

    Methods

    This descriptive/ analytical study was carried out using cross-sectional design. A questionnaire was used for a door-to-door survey of the 22 municipal districts in Tehran which involved 1211 subjects aged 15 and above. Odds ratio and confidence interval of factors of variables were determined. Statistical significance was analyzed using χ2 test and Data adjustment was undertaken by logistic regression model.

    Results

    588 of subjects (48.6%) were male. Minimum and maximum limits of age were 15 to 100 years for men (mean± SD: 37.3±16.4) and 15 to 84 years for women (mean± SD: 34.5±14.6). 31.4% of Tehran residents had poor knowledge of disaster preparedness. For 31.4% the knowledge was at a "moderate" level, and the remaining 37.2% had a level of knowledge judged to be "acceptable". The relative frequencies of people with poor, moderate and acceptable attitude were 25.6%, 32.5% and 41.9%, respectively. Poor, moderate and acceptable practice was seen in 25.7%, 29% and 45.3%, respectively.

    Conclusion

    The housewives, jobless and retired people, residents of western, central and southern districts, senior citizens, pensioners, single people, poorly educated people, and people living in crowded families are high risk groups and need education

  • Jannesar Nobari F., Tofighi Sh, Hafezimoghadam P., Maleki Mr, Goharinezhad Page 165
    Introduction

    According to classification of the Emergency Department (ED) as a high-risk area in a hospital, failures of six problematic emergency processes in Rasoule Akram Emergency Department were identified, assessed, prioritized, and analyzed in order to improve patient's safety. The Failure Mode and Effects Analysis (FMEA), as one of the risk management techniques, was used for the analysis.

    Methods

    This was a descriptive research that quantitatively and qualitatively analyzed some failure modes and effects. FMEA is a team-based, systematic, proactive technique that is used to prevent process and product problems before they occur. For identification of root causes of the analyzed failures, Eindhoven Classification Model (ECM) was used.

    Results

    By FMEA, 51 failure modes in the 6 selected emergency processes were identified and assessed. With the 75% reliability, 16 failure modes (with RPN ³ 250) were identified and entitled as "failures with non-acceptable risk", and then root causes of them were classified by ECM.

    Conclusion

    According to these result, Proactive FMEA was an efficient and effective method for identifying and prioritizing the improvable points of a running process in a crowded and complex hospital ward, such as an ED.

  • Mehrabi Tavana A. Page 177
    Introduction
    Influenza A (H1N1) has occurred as pandemic form in 2009. The disease spread very quickly and caused a lot of mortality and morbidity. The aim of this study was to determine the pandemic situation in Iran and lessens learned from this matter.
    Methods
    In this cross-sectional study, data related to mortality and morbidity of this disease during pandemic duration in Iran (23.06.2009 to 18.11.2009) was collected and analyzed by excel 2007. In addition the climate data for the same duration was assessed.
    Results
    The result of this study indicated 3672 cases of the disease with 140 reported death in Iran during the study period. It has to be said that the disease started with 3 patients who were travelers from abroad. During the same period the mean temperature in Tehran was 15.6 degrees centigrade (lowest and highest were -5 and 41, respectively) and the mean humidity was 43% (lowest and highest were 15% and 91%, respectively).
    Conclusion
    The disease was controlled by Iran’s ministry of health and other organizations which were involved during the pandemic. Some of the lessons learnt from this pandemic are discussed in this article.
  • Ahmadi M., Habibi Koolaee M. Page 185
    Introduction
    Use of information system is an index of development in healthcare. An information system captures healthcare data and processes it to create useful information. Nursing leaders are interested in developing computerized records. In Iran, there are some computerized systems for documentation of nursing data; some functions of these systems are: bed management, Lab, X-ray and drug requests, vital signs, nursing report, Caredex and ward management. This research was done with the objective of assessing nursing information systems (NIS) in Iran.
    Methods
    Current computer companies in Iran which have nursing modules (9 companies) were assessed in this cross sectional study in 2010. First, literature was reviewed and a valid and reliable questionnaire was developed. Then experts prioritized NIS needs. Finally, Iran’s NISs were assessed using the identified priorities.
    Results
    Result showed that our NISs comply only 35.7 % (95% CI: 29.99-41.41) of the identified priorities. None of the NISs comply nursing classification systems’ needs. 85.2 % of financial reports’ needs (95% CI: 73.73-96.67) were complied in our NISs.
    Conclusion
    T he result showed that NISs in Iran are not very good. Using nursing data coding systems, paying attention to bedside data capturing and active participation of nurses are recommended.
  • Jafari E., Nikneshan Sh, Abedi Mr Page 192
    Introduction

    The purpose of this research was to study mental health status of Isfahan Oil Refining Company staff.

    Methods

    The Study population consisted of all 1191 official Personnel in the Isfahan Oil Refining Company in 2008-9. Using stratified random sampling, 212 people were selected. The instrument was the General Health Questionnaire (GHQ-28) with cut off point of 21.

    Results

    This study showed that 20% of employees are suspected to have psychological disorders. There was significant correlation between job status and social dysfunction. Also, Age of employees was related to depression. But there was no significant relationship between mental health status of employees and management position, education status, job experience and job type.

    Conclusion

    J ob status is a good predictor of psychological disorders among personnel, so paying attention to work status of personnel is very important.

  • Keshavarz Z., Simbar M., Ramezankhani A Page 199
    Introduction

    Poor Nutrition is a risk factor of chronic diseases which result in increasing the cost of treatments, increasing employee’s leave of absence and finally an ineffective labor. This research was designed to understand the effective factors on nutritional behavior of female workers as a base for further trainings.

    Methods

    This research is a part of a sequential mixed method designed research. 70 women aged 20-45 years who work in industrial factories were chosen by purposeful sampling with maximum diversity and participated in focus group discussions. Data was analyzed using content analysis method.

    Results

    Results show that female workers had relatively good knowledge and attitude about healthy nutrition. Paying attention to taste of spouse and children was the most important subjective norm of women. Imitation of mother’s habit and the effect of mother in taste making in family is another subjective norm in female workers. Women also mentioned the impact of socio-cultural factors such as body image and community norms as a subjective norm that affects nutrition behaviors. Limited time and place were the most important barriers of healthy nutrition. Results showed insufficient self-efficacy and limited power of planning in female workers; in addition few women intended to have a healthy nutrition behavior.

    Conclusion

    Nutritional habits of female workers are affected by nutritional information, access to food, preference and socio-cultural believes prevailing in the community. Educating female workers about nutritional facts can upgrade nutritional behavior of the whole family.