فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبرز بیات، آرزو ابن احمدی، حمید صمدزاده، محمدحسین خوشنویسان* صفحات 1-14
    مقدمه

    هدف این مطالعه مقایسه سیستم مراقبت از سلامت و بیمه ملی در کشورهای منتخب جهت پیشنهاد الگوی مناسب برای ارایه خدمات پایه سلامت دهان در ایران است.

    روش کار

    این مطالعه به صورت کیفی، و به روش تطبیقی انجام شد. مرحله اول شامل مطالعه مشخصه های سیستم مراقبت از سلامت در کشورهای فنلاند، انگلیس، فرانسه، کانادا و ژاپن بود که خروجی آن جداول تطبیقی بر اساس: تامین کنندگان بودجه، محل دریافت خدمت، نوع خدمت، ارایه دهندگان و روش های بازپرداخت، و گیرندگان خدمت بود. نتایج مطالعه مرحله اول، چارچوب الگوی پیشنهادی را تعیین کرد. در مرحله دوم این چارچوب با استفاده از تکنیک دلفی به اجماع 25 نفر از صاحب نظران در مسایل سلامت دهان رسید.

    یافته ها

    مشخصه های سیستم ارایه خدمت در کشورهای منتخب و ایران مشترک است؛ اما عملکرد آن ها متفاوت می باشد. در ایران به منظور تامین نیازهای درمانی، بسته خدمتی پایه، با تاکید بر خدمات پیشگیری می بایست طراحی شود. بسته مذکور باید جزو خدمات تحت پوشش صندوق های بیمه ملی سلامت قرار گیرد. کلینیک های دندان پزشکی ویژه ای باید طراحی شوند که در آن دندان پزشک یا بهداشت کار معاینات دوره ای،خدمات پیشگیری و ارجاع را در قالب پرداخت سرانه به مراجعین ارایه نمایند. دندان پزشکان بخش خصوصی در قالب پرداخت به ازای خدمت، سایر خدمات تحت پوشش را به بیماران ارجاعی ارایه نمایند. مالیات و حق بیمه مناسب ترین روش تامین مالی سیستم است و به منظور تداوم استفاده از مزایای بیمه معاینات دوره ای می بایست اجباری گردد.

    تیجه گیری

    پوشش تمامی اقشار جامعه از طریق صندوق های بیمه ملی، تهیه بسته خدمتی هدفمند با تاکید بر مراقبت های پیشگیری، تشویق بخش خصوصی به مشارکت، تامین مالی خدمات از طریق منابع دولتی، حق بیمه و مالیات، مولفه های اساسی در طراحی الگوی مناسب سیستم مراقبت از سلامت دهان در ایران است.

    کلیدواژگان: بیمه، سلامت دهان، ایران
  • لیلا احمدیان، الناز قاسمی، رضا خواجویی* صفحات 15-21
    مقدمه
    پیشرفت تکنولوژی و توسعه سیستم های اطلاعات سلامت، نوید بهبود فرآیندهای مراقبتی بیماران را داده است. فرآیند درخواست و دریافت نتایج آزمایش ها از جمله این فرآیندهاست. این مقاله به مطالعه این فرآیند از دیدگاه پرستاران قبل و بعد از نصب سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. نمونه پژوهش منطبق با جامعه آن و شامل پرستاران بخش اورژانس بود که تجربه کار با سیستم دستی (کاغذی) و کامپیوتری را داشتند. گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه، در مورد فرآیند درخواست و دریافت نتایج آزمایش ها در سیستم دستی و کامپیوتری انجام شد و مزایا و معایب هر دو روش بررسی گردید. همچنین دیدگاه پرستاران نسبت به نقش HIS در بهبود این فرآیند با استفاده از یک پرسشنامه بررسی شد. روایی پرسشنامه از روش روایی محتوا به دست آمد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، نمودار فرآیند هر دو روش ترسیم و مقایسه گردید.
    یافته ها
    فرآیند کامپیوتری درخواست و دریافت آزمایش نسبت به روش دستی دارای تعداد بیشتری مرحله بود. اما پرستاران مزایای بیشتر و معایب کمتری برای این روش برشمردند. از دیدگاه پرستاران، HIS باعث کاهش بار کاری (85%)، افزایش سرعت و دقت (85%)، سهولت انجام کار (90%) و کاهش زمان کلی فرآیند درخواست و دریافت نتایج آزمایش ها (70%) می شود.
    نتیجه گیری
    اگر چه از برخی جها ت، سیستم کامپیوتری نیاز به ارتقا دارد، در مجموع، HIS باعث بهبود فرآیند درخواست و دریافت آزمایش نسبت به دوره قبل از نصب HIS شده است.
    کلیدواژگان: HIS، فرآیند، آزمایش، پرستاران، ارزیابی
  • رعنا غلامزاده نیکجو*، الهام دادگر، علی جنتی، مقصود حسینی اصل، زینب سالک صفحات 22-28
    مقدمه
    نظام گلوبال از سال 1378 در ایران به اجرا درآمد و در حال حاضر جهت پرداخت در سطح دوم و سوم خدمت بکار می رود. در این نظام بیماران بر طبق 60 مورد از اعمال جراحی شایع طبقه بندی می شوند. یکی از انواع اعمال جراحی گلوبال، عمل جراحی پیوند کلیه است.از آن جا که پس از گذشت چندین سال از اجرای این طرح و تفاوت های معنادار مبالغ گلوبال و هزینه های واقعی اعمال جراحی انجام شده در مراکز درمانی، سوالات زیادی در اذهان مسوولان شکل گرفته است، این مطالعه با هدف مقایسه هزینه پیوند کلیه گلوبال با هزینه واقعی پیوند کلیه در بیمارستان امام رضا(ع) شهر تبریز صورت پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه گذشته نگر و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات کلیه اعمال جراحی پیوند کلیه (35 مورد) که در سال های 1388 و 1389 در بیمارستان امام رضا(ع) انجام پذیرفته بود به صورت سرشماری، از محل سیستم اطلاعات بیمارستان و پرونده های بیماران گیرنده و دهنده پیوند کلیه استخراج شد. اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار SPSS نسخه 17 شد و نتایج با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری t زوجی تحلیل گردید.
    یافته ها
    با برآورد مابه التفاوت هزینه واقعی پیوند کلیه و هزینه گلوبال مشخص می شود که بیمارستان امام رضا (ع) در سال های 1388 و 1389 با انجام عمل پیوند کلیه به صورت گلوبال مبلغ 45/818665 هزار ریال زیان داشته است. میانگین، انحراف معیار هزینه ای گلوبال اعمال جراحی انجام شده 66/4040±14/3292 و میانگین انحراف معیار هزینه واقعی اعمال جراحی انجام شده 53/3± 58/56317 هزار ریال بود. بین هزینه خدمات انجام شده توسط بیمارستان مورد مطالعه برای عمل پیوند کلیه به صورت غیر گلوبال و هزینه گلوبال پرداخت شده توسط بیمه ارتباط آماری معناداری وجود داشت و هزینه های غیر گلوبال و واقعی به طور معناداری بزرگ تر از هزینه های گلوبال بودند (001/0 > p).
    نتیجه گیری
    سازمان های بیمه گر تنها متعهد به پرداخت تعرفه مصوب می باشند. تفاوت این هزینه ها بر مراکز آموزشی و درمانی تحمیل شده و موجب کاهش درآمد آن ها شده است که می تواند در درازمدت بر بازده کاری آموزشی و درمانی مراکز اثرات منفی داشته باشد. علت برخی از تفاوت ها بین هزینه های گلوبال و واقعی پیوند کلیه مربوط به مشکلات موجود در بیمارستان ها به خصوص مشکلات مدیریتی است و بقیه نیز مربوط به سازمان های بیمه گر و نحوه محاسبه هزینه گلوبال اعمال جراحی می باشد.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، هزینه، گلوبال، بیمارستان
  • سعیده آقامحمدی، الهه کاظمی، اردشیر خسروی* صفحات 29-33
    مقدمه
    اطلاعات ثبت وقایع حیاتی مهم ترین منبع داده های آمار حیاتی هستند؛ ولی این نظام ها معمولا در بسیاری از کشورهای جهان سوم ضعیف و ناکامل می باشند. هدف این مطالعه ارزیابی سریع نظام ثبت وقایع حیاتی و نظام اطلاعات حاصل از آن در خصوص تولد و مرگ در ایران بر اساس مدل پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت می باشد.
    روش کار
    ابزار مورد استفاده در این ارزیابی سریع، پرسشنامه ای مشتمل بر 25 سوال در خصوص عملکرد نظام وقایع ثبت و آمار حیاتی در 11 حیطه می باشد. برای پاسخ به هر سوال، کشورها می توانند از بین چهار سناریوی طراحی شده برای هر سوال، یکی را که با شرایط نظام ثبت وقایع حیاتی آن کشور همخوانی دارد انتخاب نمایند.
    یافته ها
    حیطه های مربوط به منبع و زیرساخت های ثبت، سازمان دهی و وظایف نظام آمار حیاتی و ذخیره سازی و انتقال داده ها با کسب 100% امتیازات، بیشترین درصد امتیازات را به خود اختصاص داد. فعالیت های مربوط به طبقه بندی بین المللی بیماری ها با کسب 33% امتیازات و مدارک و آموزش کدگذاران، کیفیت کدگذاری و فعالیت هایی که بر کیفیت داده های علت مرگ تاثیر دارد با کسب 50% امتیازات، کمترین درصد امتیازات را به خود اختصاص دادند. در مجموع، امتیاز نهایی برای وضعیت نظام ثبت وقایع حیاتی و نظام آمار حاصل از آن، 61 امتیاز معادل 33/81% امتیازات بود. این امتیاز، نشان دهنده وضعیت نامتناسب نظام ثبت و آمار وقایع حیاتی کشور می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ارزیابی، بیشترین نقاط ضعف نظام وقایع ثبت و آمار حیاتی کشورمان، در حیطه های مرتبط با کیفیت داده های مرگ و کدگذاری علت های مرگ می باشد. لازم است جهت برطرف کردن ضعف های شناخته شده در این زمینه سیاست گذاری و برنامه ریزی های لازم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: وقایع حیاتی، آمار حیاتی، ارزیابی سریع، نظام ثبت احوال
  • پرویز اولیاء*، مصطفی قانعی صفحات 34-43
    مقدمه
    الگوی رشد تولیدات علمی کشور ایران در سال های اخیر حاکی از وضعیت مناسب رشد تولیدات علمی بوده است و در حال حاضر کشور ایران در سطح بین المللی، بیشترین رشد علمی را در کلیه گرایش های علوم و علم پزشکی دارا می باشد. در این مقاله سعی بر آن است تا بر اساس اطلاعات حاصل از بررسی وضعیت جاری تولیدات علمی کشور ایران و مقایسه آن با الگوی جهانی و کشورهای برتر منطقه خاورمیانه، ضمن ارایه دستاوردهای عمده کشور در حوزه علم پزشکی، راهکارهای مناسب به منظور ارتقای آن تبیین گردد.
    روش کار
    این تحقیق در سه بخش جمع آوری اطلاعات، تحلیل داده ها به کمک شاخص های منتخب و ارایه راهکارهایی به منظور ارتقا و توسعه تولید علم و فن آوری در حوزه علم پزشکی انجام پذیرفته است. به منظور جمع آوری داده ها، از بانک های اطلاعات علم و فن آوری شامل Scopus، گزارش سالانه بانک جهانی توسعه و سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. به منظور محاسبه شاخص های ارزیابی علم و فن آوری از فرمول های استاندارد ارایه شده در سایر منابع استفاده گردید. به منظور ارایه راهکارهای عملی به منظور ارتقای تولید علم و فن آوری در کشور، به اهداف و برنامه های منعکس شده در اسناد راهبردی و بالادستی توجه ویژه شد.
    یافته ها
    در ابتدای سال 2013 میلادی، علم پزشکی با 7015 مقاله بیشترین سهم از کل تولیدات علمی کشور ایران (تقریبا 6/23%) را به خود اختصاص داده است و 25% از مقالات منطقه خاورمیانه و 27/1% از کل مقالات کشوری دنیا در علم پزشکی متعلق به کشور ایران بوده است. بررسی ها نشان داد که رتبه بین المللی کشور ایران در ابتدای سال 2012 میلادی نسبت به سال قبل، تقریبا در 81% زیرگرایش های مرتبط با علوم پزشکی ارتقا یافته است. بر اساس مطالعه آینده نگاری پیش بینی می گردد در صورت حفظ روند رشد کنونی، کشور ایران در علوم پزشکی و سلامت در سال 2015 میلادی به رتبه نخست منطقه خاورمیانه دست یابد.
    نتیجه گیری
    رشد چشمگیر و شکوفایی تولیدات علمی کشور ایران، به ویژه در حوزه های کاربردی مانند علم پزشکی، بستر مناسبی به منظور ارتقای کیفی تولیدات علمی و تبدیل آن به فن آوری فراهم آورده است. از مهم ترین راهکارهای تحقق این مهم می توان به افزایش بودجه و امکانات پژوهشی و آموزشی، سامان دهی طرح های تحقیقاتی در راستای اولویت ها و ارتقای منابع نمایه سازی تولیدات علمی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: تولید علمی، نمایه سازی، علوم پزشکی، علم سنجی، ایران
  • عزیزاله عاطفی، سعیده آقامحمدی*، عصمت جمشیدبیگی، مهرداد ضرابی، ابوالقاسم پوررضا، محمد شریعتی صفحات 44-47
    مقدمه
    یکی از چالش های اجرایی برنامه پزشک خانواده، ریزش نیروی پزشکان خانواده به ویژه در مناطق محروم است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر ترک خدمت پزشکان خانواده در مناطق روستایی استان های با ضریب محرومیت کمتر از 4/1 (برخوردار) کشور بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش نظام سلامت (Health System Research) و مطالعه ای توصیفی- تحلیلی مقطعی بود. بررسی به شیوه سرشماری و پرسشگری از تمام مراکز مجری برنامه پزشک خانواده و تمامی پزشکان شاغل و طرف قرارداد، در نیمه اول سال 1389 انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه مستقیم با واحد آماری و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شدند و با استفاده از آزمون مجذور کای و توسط نرم افزار SPSS 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پنج عامل اول موثر بر ترک خدمت پزشکان عبارت بودند از: وضعیت نامناسب پرداخت ها، وضعیت نامناسب حقوق، ساعت کار زیاد، برخورد نامناسب مردم، و بار مراجعه بالا.
    نتیجه گیری
    ریزش پزشکان در این مناطق روند افزایشی دارد که البته نسبت به مناطق محروم کمتر است. افزایش مجوز استخدام در این مناطق، اصلاح شیوه مدیریت مالی و پرداخت های به موقع و افزایش حقوق، ایجاد تخصص پزشک خانواده و اولویت ورود به آن برای پزشکان فعال در این برنامه از جمله اقدامات لازم جهت کاهش ریزش پزشکان است.
    کلیدواژگان: عوامل، پزشک خانواده، ترک خدمت، ضریب محرومیت
  • حمید سوری*، محمدعلی بیگدلی، محمد شهباز صفحات 48-56
    مقدمه
    تحقیق یکی از اصلی ترین عناصر هر نظام توسعه می باشد. امروزه تحقیق و توسعه چگونگی تخصیص بودجه و مسایل مالی را تعیین می کند. شکاف علمی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه نیز بر اساس سهم تحقیق و توسعه در فعالیت های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن ها سنجیده می شود.اما از آن جا که برای توسعه یافتگی، انتهایی نمی توان متصور بود، کشورهای در حال توسعه سعی می کنند کشورهای توسعه یافته تر را الگوی خود قرار داده و خود را به آن ها نزدیک کنند؛ اما اندازه گیری این که چقدر به اهداف خود دست یافته اند نیازمند ابزارهایی است. محققان و سازمان های متعددی مانند بانک جهانی و دفتر برنامه های توسعه سازمان ملل سعی در ارایه شاخص هایی برای این منظور کرده و اطلاعات کشورهای مختلف را همه ساله در سایت ها و انتشارات خود منتشر می کنند. هدف از اجرای این تحقیق، بررسی برخی شاخص های مهم تحقیق و روند آن در کشور، برگرفته از شاخص های سایت بانک جهانی، موسسه آمار سازمان یونسکو و سایر منابع می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی با استفاده آخرین اطلاعات موجود در جداول سری های زمانی سایت بانک جهانی، موسسه آمار سازمان یونسکو و تعدادی از منابع داخلی، شاخص های اصلی توسعه و تحقیق شامل: سهم اعتبارات تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی، شاخص منابع انسانی، تعداد مقالات چاپ شده و سهم بخش های مختلف در اعتبارات تحقیق و توسعه را مورد پژوهش قرار دادیم و موقعیت کشورمان در منطقه و در جهان در خصوص شاخص های فوق را ارزیابی کردیم.
    یافته ها
    از نظرشاخص های توسعه و تحقیق، رتبه کشورمان در سهم اعتبارات تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی بین کشورهای منطقه خاورمیانه، رتبه اول را دارد. میزان شاخص یاد شده از 34/0% در سال 1349 به 8/0 درسال 1387 رسیده است. میزان شاخص تعداد محققان در یک میلیون نفر جمعیت در طی سال های 2001 تا 2008 بیش از دو برابر رشد داشته است. در سال 2001 این شاخص 335 و در سال 2008 به 747 محقق در یک میلیون نفر رسیده است. رشد مقالات علمی چاپ شده در کشورمان در سال 2009 نسبت به سال 2001 رشد 6 برابری داشته است. در سال 2009، کشورمان با تولید 6313 مقاله در رتبه 21 جهان قرار داشته است. 6/61% هزینه های تحقیق و توسعه در کشورمان توسط بخش دولتی تامین می شود.
    نتیجه گیری
    ایران از نظر اغلب شاخص های تحقیق و توسعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت چشمگیری داشته است. با این وجود در کشور ما بخش اعظم اعتبارات تحقیق از طریق بودجه عمومی دولت تامین و پرداخت می شود. از طرفی سیاست گذاری ها و تصمیم گیری ها بر مبنای تحقیق انجام نمی شود.
    کلیدواژگان: پژوهش، توسعه، شاخص های تحقیق و توسعه، محقق، اعتبارات تحقیقاتی
  • سعید کریمی نیا، لیلا محمدی نیا*، مریم مفید، شیدا صراف زاده صفحات 57-66
    مقدمه
    در صورتی که بهره وری با فرهنگ و جامعه سازمانی هم راستا باشد، گوهر سازمانی است که می تواند پایداری و بقای سازمان ها را تضمین کند و مکانیزمی برای کسب مزیت رقابتی باشد. از طرفی مساله جامعه پذیری و تاثیر آن بر بهره وری درمقایسه با مفاهیم فرهنگ عمومی و فرهنگ سازمانی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله رابطه این دو متغیر را در بین دو گروه از کارکنان در بیمارستان های منتخب استان اصفهان سنجیده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی/ همبستگی است. جامعه مورد مطالعه، پرستاران و کارکنان پشتیبانی بودند که به صورت تصادفی ساده از بین بیمارستان های دولتی آموزشی کاشانی، دولتی غیرآموزشی عیسی بن مریم، خیریه حجتیه و خصوصی سعدی در استان اصفهان انتخاب شدند. برای تعیین میزان جامعه پذیری، از پرسشنامه بیگلیاردی و برای سنجش بهره وری کارکنان از پرسشنامه بهره وری بر اساس مدل گلد اسمیت استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها توسط صاحب نظران و آلفای کرونباخ (85%) مورد تایید قرار گرفت و تعداد افراد مورد مطالعه بر اساس فرمول نمونه گیری، 250 نفر محاسبه گردید.
    یافته ها
    بین جامعه پذیری و بهره وری ارتباط معناداری (05/0 > p) وجود داشت که این ارتباط به طور میانگین به صورت مستقیم (65/0) بود. از طرفی عواملی چون سن، جنس، پست سازمانی، سابقه استخدام و نوع استخدام، به استثنای بیمارستان سعدی، بر جامعه پذیری و بهره وری کارکنان تاثیر معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بهره وری کارکنان در میزان دستیابی بیمارستان به اهداف تاثیرگذار است، نمی توان از عواملی که در افزایش یا کاهش آن نقش مهمی ایفا می کنند چشم پوشی کرد. از جمله این عوامل، جامعه پذیری سازمانی کارکنان می باشد که در این مطالعه تاثیر آن بر بهره وری تایید شده است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، بهره وری، بیمارستان، کارکنان بیمارستان
  • رقیه خبیری، اردشیر خسروی، الهام الهی، الهام خدایاری معز، آرش رشیدیان* صفحات 67-77
    مقدمه
    با توجه به اهمیت پایش وضعیت ارایه خدمات مادران در کشور، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت استفاده از خدمات سلامت مادران با استفاده از داده های مطالعه شاخص های چندگانه سلامت و جمعیت در جمهوری اسلامی ایران به تفکیک استان های کشور انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی با استفاده از داده های پیمایش شاخص های چندگانه سلامت و جمعیت ایران در سال 1389 انجام شد. جهت بررسی خدمات سلامت مادران شاخص های محل زایمان، نوع زایمان (طبیعی یا سزارین)، وجود مراقبت های بعد از زایمان، وجود فرد مناسب برای کمک به زایمان و تعداد مراقبت های دوران بارداری با استفاده از داده های مربوط به 3974 نفر از زنان 54-15 سال که طی دو سال قبل از مطالعه زایمان کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج مطالعه سال 1389 با نتایج به دست آمده از مطالعه سلامت و جمعیت سال 1379 مقایسه شدند.
    یافته ها
    به جز شاخص زایمان به روش سزارین، کلیه شاخص های مورد مطالعه خدمات سلامت مادران در 10 سال اخیر بهبود یافته اند. درصد زایمان با سزارین از 35% به 46% افزایش یافته که نگران کننده است. بیشترین زایمان انجام شده در بین راه متعلق به استان تهران بوده است (33/5%). بیشترین درصد زایمان در منزل در استان های سیستان و بلوچستان و کهگیلویه و بویراحمد دیده می شود. کمترین میزان بهره مندی از مراقبت های پس از زایمان متعلق به استان های ایلام و کرمان با پوشش های به ترتیب 7/45% و 9/55% بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به بهبود ملاحظه شده در شاخص های مورد بررسی در زنان 54-15 سال، نابرابری بین نقاط کشور در بهره مندی از خدمات در ده سال اخیر به وضوح کمتر شده است. شناسایی مداخلاتی که به طور موثر سزارین را کاهش دهند ضرورت دارد و لازم است به مراقبت بعد از زایمان در برنامه های کشوری اهمیت بیشتری داده شود.
    کلیدواژگان: خدمات سلامت مادران، پیمایش شاخص های چندگانه سلامت و جمعیت، ایران
  • مهدی رافعی بروجنی*، لیلی پناغی، بهروز عبدلی، رضا محمدکاظمی، سمیه احمدآبادی صفحات 78-87
    مقدمه
    شواهد روزافزونی نشان می دهند که فعالیت بدنی منظم منجر به منافع فیزیولوژیک و روانی زیادی می شود. هدف از تحقیق حاضر، مطالعه تاثیر شرکت در ایستگاه های تندرستی شهرداری تهران بر سلامت عمومی، ترکیب بدنی، قند و فشار خون شهروندان مشارکت کننده بود.
    روش کار
    470 نفر از شهروندان، 197 زن و 273 مرد (میانگین سنی 8/12 ± 9/51 سال)، به صورت خوشه ایتصادفی از ایستگاه های تندرستی مناطق 22گانه انتخاب شدند. سلامت عمومی با استفاده از پرسشنامه 28 گزینه ای سلامت عمومی، چربی بدن، شاخص توده بدن، نسبت محیط شکم به لگن، قند و فشار خون در پیش آزمون، و بعد از هشت هفته شرکت در این ایستگاه ها در پس آزمون اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که فاکتورهای ترکیب بدن، فشار (پیش آزمون: ماکزیمم 7/4± 9/129 و مینیمم 7/3± 7/79؛ پس آزمون: ماکزیمم 2/4 ± 124 و مینیمم 1/4± 75 میلی متر جیوه) و قند خون (پیش آزمون: 64/35 ± 45/129؛ و پس آزمون: 12/15± 85/127 میلی گرم بر دسی لیتر) در بعضی از مناطق تغییر معناداری پیدا کرد (05/0 p <). بهبود معنادار در شاخص های سلامت عمومی در مناطق مختلف مشاهده شد (05/0 p <).
    نتیجه گیری
    شرکت در ایستگاه های تندرستی به علت افزایش هزینه انرژی، حساسیت به انسولین، افزایش تحمل گلوکز و دلایل فیزیولوژیک دیگر، بر فاکتورهای ترکیب بدن، فشار و قند خون تاثیر گذاشت. دلایل روانی و بیولوژیک حاصل از فعالیت بدنی منظم باعث تغییر در اجزای سلامت عمومی شهروندان مشارکت کننده شد. به طور کلی شرکت در ایستگاه های تندرستی شهرداری تهران برای بهبود سطح سلامت شهروندان مشارکت کننده سودمند است.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدن، نسبت محیط شکم به لگن، سلامت جسمانی، اضطراب، عملکرد اجتماعی، افسردگی
|
  • Bayat F, Ebnahmady A, Samadzadeh H, Khoshnevisan Mh* Pages 1-14
    Introduction

    This study aimed to determine and compare health care systems'' components and national health insurance in selected countries and to present a suitable model for providing primary oral health care in Iran.

    Methods

    It was a two-staged qualitative، comparative، cross-sectional study. Finland، UK، France، Canada، and Japan were selected as sample countries. The first phase، a review study to compare dental health systems of the countries، resulted in drawing tables including five characteristics: financing methods، setting، types of services، practitioners and reimbursement methods، and recipients of services. The tables determined the framework of the proposed model. In the second phase، to develop consensuses for the framework suitable for health care system in Iran، the Delphi consensus technique was used. Each Delphi round comprised a questionnaire، analysis، and a feedback report. A total of 25 senior oral and health experts agreed to participate and completed all questionnaires.

    Results

    With considering dental treatment needs among Iranians، a basic package of services including primary care with emphasis on preventive services should be defined. To affordability of the services، the mentioned package should be covered by public health insurance for all Iranians. To accessibility and availability of the service at the first contact with dental hygienist or dentist، who provide regular check-ups and preventive services، defined clinics should be established. Reimbursement to practitioner could be arranged via capitation. If patients need more services، clinics will be responsible for the referral affairs to the private practitioners، through a fee-for-service contract with insurance companies. Tax and premium is the best way to financing the system. To continue health benefits، obligatory regular check-ups are required.

    Conclusion

    Attempting to universal health insurance coverage; preparing a targeted dental service package with focus on preventive care; encouraging private practitioners to participate in public health insurance plan; financing services through government revenues، premium، and health taxes are essential components to establish a suitable model on oral health care delivery system in Iran.

    Keywords: o ral health, insurance, Iran
  • Ahmadian L., Ghasemi E., Khajouei R. * Pages 15-21
    Introduction
    The advancement of technology and development of health information systems have promised to improve patient care processes including the process of requesting and collecting laboratory test results. This study assessed the viewpoint of nurses concerning this process، before and after implementation of Hospital Information System (HIS).
    Methods
    This was a descriptive-cross sectional study. The study sample was composed of emergency department nurses who experienced both paper-based and computerized systems. The data were gathered through interviews concerning the process of requesting and collecting laboratory test results and studying the advantages and disadvantages of both methods. Moreover، the viewpoints of the nurses concerning the role of HIS in the improvement of this process were studied using a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed through content validity.
    Results
    The computerized process of requesting and collecting test results consisted of more stages than the paper-based process. Whereas، nurses enumerated more advantages and less disadvantages for the computerized process. From the nurses’ viewpoint، HIS can result in reducing workloads (85%)، increasing the speed and preciseness (85%)، facilitating activities (90%) and reducing the required time for the whole process of requesting and collecting laboratory test results (70%).
    Conclusion
    A lthough in some aspects، the computerized system needs to be improved; generally HIS has improved the process of requesting and collecting laboratory test results compared to the pre-HIS implementation period.
    Keywords: HIS, process, laboratory test, nurses, evaluation
  • Gholamzadeh Nikjoo R. *, Dadgar E., Jannati A., Hosseini Asl M., Salek Z. Pages 22-28
    Introduction
    Global system was implemented in Iran in 1999. This system is currently used to pay for the second and third level health services. In the global system، patients are classified according to the 60 cases of common surgical procedures including kidney transplantation. Several years after implementing this system، the differences between actual costs and global costs of the operations raised many questions. This study aimed to compare actual cost and global cost of kidney transplantation in Imam Reza hospital in Tabriz.
    Methods
    In this cross-sectional study، data on kidney transplant surgery were gathered via hospital HIS and all patients'' medical records undergoing kidney transplantation during 2009-2010 (35 patients). Data were analyzed using descriptive statistics and paired T-test in the SPSS-17.
    Results
    The findings of the study showed that there was a loss of 818،665. 45 thousand Rials in the hospital in 2009-2010 due to implementing global costs system. The mean and standard deviation of global costs was 32927. 14±4040. 66 thousand Rials; and mean and standard deviation of actual costs was 56317. 58±3. 53 thousand Rials. There was a statistically significant relationship between the actual and global costs of kidney transplantation. The real cost (non-global) was significantly larger than the global costs (P <0. 001).
    Conclusion
    Insurance companies are only obligated to pay the approved Tariff. The difference between the costs and the income has been reduced in recent years، which may have a negative impact on efficiency of hospitals. The differences between the global and actual costs of kidney transplantation are due to management issues and insurance organizations performance.
    Keywords: kidney transplant, cost, global, hospital
  • Aghamohammadi S., Kazemi E., Khosravi A. * Pages 29-33
    Introduction
    Civil registration records are the best sources of vital statistics; however، such systems are often weak or incomplete in developing countries. The aim of this study was to assess the registration situation using rapid assessment of national civil registration and vital statistics systems (death and birth) in Iran based on the WHO Framework.
    Methods
    The rapid assessment tool consists of 25 questions about function of the civil registration and vital statistics systems. The questions are grouped into 11 areas. Each question allows countries to select one of four scenarios describing a typical range of hypothetical situations.
    Results
    Registration infrastructure and resources، organization and functioning of the vital statistics system، storage and transmission had the highest score (100%). The score of the ICD coding practices was 33%. The coder qualification and training، quality of coding and practices affecting the quality of cause-of-death data had the lowest score (50%). The total score was 61; equivalent to 83% of scores. This meant that، although registration and vital statistics systems in Iran are functional، it seems to be inadequate.
    Conclusion
    According to the assessment results، most weaknesses were attributed to the quality of death and cause of death coding. It is necessary to design appropriate policies and planning to resolve the weaknesses.
    Keywords: Vvtal statistics, Rapid Assessment, National Civil Registration
  • Owlia P. *, Ghanei M. Pages 34-43
    Introduction
    In recent years، Iran''s scientific production growth pattern indicates a constant increase. Currently، Iran possesses the fastest growing trends in all fields of science including medical sciences in the world. This study aimed to present main achievements of Iran in the field of medical sciences، and based upon information obtained، compare the situation with high-ranked countries in the Middle Eastern and global patterns; and determine appropriate strategies to promote it.
    Methods
    This study was conducted in three phases: data collection، data analysis based on selected indicators، and presentation of appropriate strategies to promote science and technology production in the field of medical sciences. To collect necessary information، we used science and technology databases including Scopus، the World Bank annual report and World Health Organization (WHO). To calculate evaluation indexes of science and technology، we used the standard formulas provided by other sources. In order to provide practical solutions to improve the science and technology production in the country، we devoted special attention to strategic document''s goals and plans.
    Results
    At the beginning of 2013، medicine allocated the largest share of the total science production of Iran with 7015 articles (nearly 23. 6%). It was approximately 22. 66 percent of Middle East and 1. 06 percent of world''s articles published in medicine field. Studies showed that Iran''s international rank at the beginning of 2012 compared to the previous year، had growth in more than 81 percent of medicine-related sub-majors and nearly 22. 15% of country''s science production related directly to major health problems and burden of disease in the community. Based on the foresight studies، we can predict that in case of maintaining current growth rate، Iran will achieve first place of medical sciences and health publications in the Middle East.
    Conclusion
    Iran''s remarkable growth in scientific productions، particularly in the applicable areas such as medicine، has created an appropriate ground in order to improve the quality of scientific productions and convert them to technology. Increasing research and educational budget and facilities، organizing research projects in line with the priorities and improving scientific productions indexing resources، are the most notable strategies for doing so.
    Keywords: i ndexing, Iran, medicine, scientific production, scientometry
  • Atefi A., Aghamohamadi S. *, Jamshidbeygi E., Zarabi M., Poor Reza A., Shariati M. Pages 44-47
    Introduction
    One of the challenging issues in family physicians program is dropping out of physicians from the program. The aim of this study was to determine factors influencing desertion of family physicians in rural areas with deprivation index less than 1. 4 (Prosperous) in 2010.
    Methods
    This health system research was a cross-sectional study. The study covered all healthcare centers implementing family physician program as well as the physicians working within the family physician program on contracting based throughout the first half of 2010. Data were collected through directed interviews and questionnaires. Data were analyzed using the Chi-squared test in the SPSS-15.
    Results
    The first five reasons to giving up the program in this group of physicians included: improper payments، insufficient salary، excessive working hours، misbehaving of patients، and high patient visit loads.
    Conclusion
    There was an increasing trend on dropping out of family physician program. To seize this trend، some actions could be done، including: to promote authorization for hiring family physicians، to reform the amount of payments، to ensure timely payments، to develop residency program on family physicians and dedicate an admission priority to active family physicians to enroll in the program، and finally to set a higher salary for family physicians practicing in rural areas.
    Keywords: factors, family physician, desertion, Deprivation Index
  • Soori H. *, Bigdeli Ma, Shahbaz M. Pages 48-56
    Introduction
    Research is a major element for development of countries. Nowadays، budgets and financial allocations are directed by research and development (R&D) issues. Investment in research and development units is considered as a competitive advantage. Scientific gap between developed and developing countries is measured based on the contribution of research and development activities in various economic، social and political issues. As there is no limitation for development، many developing countries try to follow developed countries and employ some indicators and instruments to measure the goals. The purpose of this study was to assess some important indicators of research and their trends through websites of the World Bank، UNESCO Institute for Statistics and other sources websites.
    Methods
    In this study، using the latest available data in time series charts of the websites of the World Bank، UNESCO Institute for Statistics and a number of internal resources، the main indicators of research and development، including the research and development gross domestic product share of credits index، human resources index، and the number of published articles were considered. Moreover، contribution of various sectors in research and development funding was assessed.
    Results
    Iran is in the first place among the Middle Eastern countries، regarding the share of research and development funds from GDP. The index has been increased from 0. 34 in 1970 to 0. 8 in 2008. The number of researchers per million individuals has been increased more than twice from 2001 (335 researchers per million) to 2008 (747 researchers per million). The growth of scientific articles published in Iran has been increased six times from 2001 to 2009. In 2009، the country produced 6313 articles and has been ranked in the 21st place in the world. Overall، 61. 6% of the research and development costs are funded by public sector.
    Conclusion
    The majority of the research and development indices have remarkable progress after the Islamic Revolution; however، the bulk of research budgets are funded by public sector. Moreover، policies and decisions are not made based on research results.
    Keywords: re search, development, research, development indicators, researcher, research funds
  • Karimi S. , Mohammadinia L., * Student), Mofid M. Student), Sarafzadeh Sh Pages 57-66
    Introduction
    Productivity in concordance with culture and socialization can ensure stableness and survival of organizations; and would be a mechanism for taking the competitive advantages. This study aimed to assess the relationship between organizational socialization and staff productivity among two groups of employees in selected hospitals in Isfahan.
    Methods
    This was a descriptive-analytical/correlation study. The study participants (n=250) were selected through systematic random sampling from three hospitals including an educational public hospital، two private hospitals، and a charity hospital. Data were collected using Biligard''s socialization questionnaire and Gold Smith''s employee productivity questionnaire. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed using experts opinion and the Alpha Cronbach (85%).
    Results
    There was a significant direct relationship between the organizational socialization and staff productivity (p<0. 01). Age، gender، work position، and duration and type of employment had no significant relationship with socialization and productivity in all hospitals except for the private hospital.
    Conclusion
    Considering the effect of staff productivity on goal achievements in hospitals، influencing factors on productivity should carefully be considered. The organizational socialization is among those factors that our study showed its effect on productivity.
    Keywords: organizational socialization, productivity, hospital, hospital employee
  • Khabiri R., Khosravi A., Elahi E., Khodayari Moez E., Rashidian A. * Pages 67-77
    Introduction
    Given the importance of monitoring the status of maternal health provision in the country، this study aimed to evaluate the utilization of maternal health services by province using data from Multiple Indicators Demographic and Health Survey in I. R Iran.
    Methods
    This study used data Multiple Indicators Demographic and Health Survey conducted in 2010 in I. R. Iran. Indicators of maternal health services including place of delivery، type of delivery (vaginal or Cesarean section)، postnatal care (at least one visit)، antenatal care coverage، and births attended by skilled health personnel were calculated using data on 3974 women aged 15-54 with a live birth in the two years preceding the survey. Findings of the study were compared with the results reported from Demographic and Health Survey conducted in 2000.
    Results
    All indicators of maternal health services except Cesarean section have been improved in the past 10 years. The Cesarean section rate has been increased from 35% to 46% with a rising trend، becoming a countrywide phenomenon. The highest rates of delivery in en route belonged to Tehran province (5. 33%). Highest rates of delivery in home were observed in Sistan and Baluchestan، and Kohgilouyeh and Boyer Ahmad provinces. The lowest rate of postnatal care belonged to Ilam (45. 7%) and Kerman (55. 9%) provinces.
    Conclusion
    Regarding improvements in the surveyed indicators in women aged 15-54، inequalities in provinces of the country have clearly been decreased during the past decade. Appropriate intervention programs should be developed to address local needs and reduce Cesarean section rate effectively. Postnatal care needs to be at high priority among national programs. Appropriate intervention programs should be developed to address local needs and reduce Cesarean section rate effectively. Postnatal care needs to be at high priority among national programs.
    Keywords: maternal health services, Multiple Indicators Demographic, Health Survey, Iran
  • Rafei Boroujeni M. *, Panaghi L., Abdoli B., Mohammad Kazemi R., Ahmadabadi S. Pages 78-87
    Introduction
    A growing body of evidence confirms that regular physical activity leads to multiple physiological and psychological benefits. The purpose of present study was to assess the effect of participating in health stations of Tehran municipality on general health، body composition، blood sugar and pressure of participant citizens.
    Methods
    A total of 470 individuals including 197 women and 273 men (mean age 51. 9±12. 8 years) were selected using random cluster sampling from 22 regions of Tehran’s health stations. General Health (General Health Questionnaire (GHQ-28))، Body fat، body mass index (BMI)، waist to hip ratio (WHR)، blood glucose and blood pressure were measured at baseline and eight weeks later.
    Results
    Findings showed that body composition factors، blood glucose (pretest: 129. 45±35. 64 and posttest: 127. 85±15. 12 mg/dl) and blood pressure (pretest: max 129. 9±4. 7; min 79. 7±3. 7، posttest: max 124±4. 2; min 75±4. 1 mmHg) were significantly decreased in some regions of Tehran municipality (p<0. 05). There were significant improvements in all subtests and general health in municipality regions (p< 0. 05).
    Conclusion
    Participating in exercise stations affected body composition factors، blood sugar and pressure. In general، participation in exercise stations is effective in improving health level of participant citizens.
    Keywords: BMI, WHR, physical health, anxiety, social function, depression