فهرست مطالب

روش شناسی علوم انسانی - پیاپی 66 (بهار 1390)

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 66 (بهار 1390)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد اعرابی، نبی الله دهقان صفحه 7
    تحقیق حاضر با هدف تبیین و ارائه روش شناسی مناسب مطالعات کنترل استراتژیک صورت گرفته است. مورد مطالعه در این تحقیق، تحقیقات انجام شده در حوزه کنترل استراتژیک سطح کلان کشور می باشد. این تحقیق برحسب دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع توسعه ای ‐ کاربردی و از لحاظ هدف تحقیق از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده، یک تحقیق کیفی است. روش این تحقیق از نوع تحقیقات موردی است، لذا فرضیه های تحقیق با استفاده از این متدولوژی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    ابزار جمع آوری داده ها، اسناد و مدارک می باشد که با استفاده از منابع مختلف، داده های لازم، جمع آوری و از طریق روش تحلیل مقایسه الگوها، داده ها تحلیل شده اند. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده های جمع آوری شده نشان می دهد که از بین انواع روش شناسی های تحقیق، روش تحقیق قوم نگاری، روشی مناسب جهت تحقیقات کنترل استراتژیک می باشد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، کنترل استراتژیک، قوم نگاری
  • حسن دانایی فرد، لیلا مرتضوی صفحه 27
    تکنیک «شبکه خزانه» از جمله روش های مورد استفاده در پارادایم تفسیری است. این تکنیک به اقتباس از «نظریه سازه شخصی» جورج کلی، بر آن است تا با به حداقل رساندن مداخلات و سوگیری های احتمالی محقق، به احصای سازه های ایجادشده نسبت به یک موضوع تحقیقاتی از سوی مشارکت کنندگان نائل گردد. کاربرد ویژه این روش آن است که میتوان به درک پدیده ها آنچنان که دیگران به آنها معنا میبخشند، دست یافت. مقاله حاضر به ارائه خاستگاه، مفروضات زیربنایی، عوامل تشکیل دهنده، روش های تحلیل، برخی ویژگی های روششناسانه تکنیک شبکه خزانه و نمایش یک نمونه تجربی جهت درک بهتر کاربرد این تکنیک پرداخته و بر آن بوده است تا نظر محققان مدیریت را به کاربرد این تکنیک ترکیبی در تحقیقات مدیریتی جلب کند.
    کلیدواژگان: شبکه خزانه، پارادایم تفسیری، نظریه سازه شخصی، سازه ها، عناصر
  • حسن عابدی جعفری، محمد ابویی اردکانی، فتاح آقازاده ده ده، فاطمه دلبری راغب صفحه 53
    روش شناسی را میتوان راهبردهای استفاده از روش های گوناگون گردآوری داده ها همراه با حفظ حد مطلوب اعتبار و پایایی دانست. هدف از نگارش این مقاله، آشنایی با روش شناسی ترسیم نقشه های علم است. در این مقاله ابتدا جایگاه نقشه های علم و کاربرد روش تحلیل استنادی در حوزه علم سنجی و سپس با بررسی پیشینه ترسیم نقشه های علم و نقشه های موضوعی علوم در ایران و جهان ضمن تشریح فرایند و گامهای ترسیم نقشه های علوم، نقشه اداره امور عمومی (علم مدیریت دولتی) به عنوان یک مطالعه موردی بیان شده است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، نقشه علم، روش تحلیل استنادی، اداره امور عمومی (مدیریت دولتی)
  • ابوالفضل گایینی صفحه 71
    مطالعات سازمان و مدیریت نشان داده است که تحت تاثیر رویکردهای متعدد و گاه متضاد دستخوش تحولات عمدهای قرار گرفته است و دلیل آن، تحول در منابع و روش های معرفتی است که همواره به عنوان عوامل ناپایدار در محیط پیرامون مطالعات سازمان و مدیریت اتفاق افتاده است. از رویکرد مکانیکی و آشوب تا رویکرد اثباتی و معنایی که تحول اساسی در حوزه های معرفتشناسی، هستیشناسی، روش شناسی و... را در پی داشت؛ همگی بیانگر تاثیرپذیری مطالعات سازمان و مدیریت از این تحولات است. در این مقاله سعی شده است بخشی از تحولات روشی و معرفتی در مطالعات سازمان از دریچه رویکرد معناگرایی بررسی شود. این تحولات زمانی آغاز شد که عنصر معنا در فهم و تفسیر رفتار عاملان اجتماعی جایگاه ویژه ای پیدا کرد. اینکه این تحولات چگونه مطالعات سازمان و مدیریت را تحت تاثیر قرار داد، سوال مهمی است که مقاله به دنبال بررسی و پاسخ به آن است. بررسی به روش توصیفی ‐ تحلیلی و با مراجعه به منابع اصلی انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماعی، سازمان، رویکرد معناگرا، دیدگاه تفسیری، دیدگاه هرمنوتیک
  • محمد مهدی شاه آبادی، حسن عابدی جعفری صفحه 97
    در این مقاله تلاش شده تا روش شناسی مطالعه «تاثیر آموزه های دینی بر علم مدیریت» تنقیح شود. لذا ابتدا به گام های کلی استفاده از آموزه های دینی در علوم مختلف اشاره شده و آنگاه این گام بندی در حوزه علم مدیریت ذکر گردیده است. بعد از آن به پیادهسازی این گام بندی در روش مطالعه فرهنگ سازمانی ‐ به عنوان یکی از اجزای مهم علم مدیریت و سازمان پرداخته شده است. به عنوان یک نمونه عملی نیز کوشیده شده تا قدم های اولیه در جهت پیمودن این گام ها در حوزه «فرهنگ سازمانی» برداشته و به سوی یافتن نگاه دین و قرآن کریم به فرهنگ سازمانی حرکت شود. به این منظور، بررسی مفهوم فرهنگ و جایگاه آن در علم مدیریت مورد توجه قرار گرفته و سپس با برشمردن ابعاد فرهنگی جامعه اسلامی، تفاوت های جامعه و سازمان بیان گردیده و درنهایت با تعدیلات لازم بر روی ابعاد فرهنگی جامعه اسلامی، ابعاد فرهنگ سازمانی از نگاه قرآن کریم فهرست شده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، مدیریت اسلامی، فرهنگ، فرهنگ سازمانی، قرآن کریم
  • مهدی محمدی نسب صفحه 117
    روش تحقیق تاریخی یکی از راهبردهای تحقیق است که نسبت به دیگر روش های تحقیق به خصوص در قلمرو تحقیقات مدیریتی کمتر مورد استفاده بوده و جای استفاده از این روش برای تحقیقات مدیریت در کشور تقریبا خالی است، اما با توجه به اهمیت استفاده از روش های تحقیق زمینه ای در هنگامی که مباحث پسانوین گرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است، بهرهگیری از روش تحقیق مورد بحث، مهمتر از هر زمان دیگر جلوه میکند. این مقاله ضمن معرفی روش تحقیق تاریخی و چگونگی سود جستن از آن در قلمرو مطالعات مدیریت، این روش را در مورد تصمیم گیری راهبردی با رویکرد اسلامی مورد استفاده قرار می دهد. برای این منظور، شش تصمیم راهبردی نمونه از سه شخصیت الگوی اسلامی مورد تحلیل قرار می گیرد. از دستاوردهای این مقاله، ارائه روش تحقیق تاریخی منسجم هشت مرحلهای است که می توان از آن برای ارائه یا آزمون الگوهای اسلامی یا بومی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش تحقیق، تحقیق تاریخی، مدیریت، کاربرد
  • سید محمد حسین هاشمیان صفحه 141
    دانش سیاستگذاری، به عنوان حوزه ای معرفتی، ذیل علوم اجتماعی طبقه بندی شده است. این دانش از ناحیه مبانی و مبادی به شدت تحت تاثیر نظریات کارکردگرایانه قرار دارد که نقشی عظیم در نهادینه سازی ارکان فرهنگ و تمدن مدرن داشته است. بر این اساس باید گفت آموزه های مدرنیسم نظیر عینیت، عقلانیت و توسعه، نظریات اجرا و ارزیابی دانش سیاستگذاری را صورت بندی کرده است. این مقاله ضمن ساخت شکنی نظریات اجرا و ارزیابی خط مشی در پارادایم مدرنیسم، به طرح بحث از این نظریات در بستر پست مدرنیسم می پردازد.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، مدرنیسم، اجرا، ارزیابی سیاست ها، عینیت، عقلانیت، توسعه، انسان و قدرت
  • حسین خنیفر، محمد مهدی علی شیری صفحه 161
    تاریخ علم همواره شاهد مطرح شدن نظریات جدید و به حاشیه رفتن نظریات گذشتگان بوده است. یکی از اثرگذارترین حوزه های علمی که در بروز تحولات علمی نقش گستردهای داشته است، حوزه روش شناسی تحقیق است. از قدیمیترین بحثها در این حوزه که اثرگذاری فراوانی بر علوم اجتماعی، از جمله مدیریت داشته، اختلاف میان دو رویکرد کمی و کیفی است. امروزه رویکرد کمیگرا غلبه گستردهای بر ادبیات دانش مدیریت یافته و موجب انتقادات فراوانی شده است. درک صحیح از رویکرد کمیگرا در روش تحقیق مدیریت، نیازمند شناخت صحیح از ریشه های فلسفی این رویکرد و انتقادهای واردشده بر آن است. در این نوشتار تلاش شده است تا ضمن معرفی ریشه های فلسفی کمیگرایی در مدیریت، انتقادهای واردشده بر این رویکرد نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کمی گرایی، علوم اجتماعی، پوزیتیویسم منطقی، فلسفه سنجش، دانش مدیریت
  • خیل زامل عطشان صفحه 181
|
  • Seyyed Mohammad Aarabi, Nabi Allah Dehghan Page 7
    The present research was to explain and present a suitable methodology for strategic control studies. It studies the researches being performed on the macro-structures of strategic control. Based on the outcomes of research, it is a developed- applied type, based on the objectives of research, it is exploratory and based on the types of data, used in this research, and it is a qualitative research. The method being used here is a case study, so that research hypothesizes have analyzed via this method. For gathering the required data of research, documents from different resources were used (the research findings that published in the field of strategic control), and analyzed through models benchmarking method. Results show that the ethnographic research method, among other research methods, is more suitable for strategic control studies.
    Keywords: Methodology, Strategic Control, Ethnographic Research
  • Hassan Danaeefard, Leila Mortazavi Page 27
    "Repertory grid" technique is a new method for drawing personal constructs that its philosophical paradigm is interpretive. This technique derived from George Kelly`s "personal construction theory" and its purpose is making constructs in regard to research topics by participants with minimizing possible interferences and biases of researcher. This paper, we will present origin, basic assumptions, constitutive elements, methods of analysis, and some methodological characteristics of repertory grid technique and has displayed an experimental example for better understanding of implementation of this technique and has intended to attract management researchers to application of this combined technique in managerial investigations.
    Keywords: Repertory Grid, Interpretive Paradigm, Personal Construction Theory, Constructs, Elements
  • Hassan Abedi Jafari, Mohammad Abooyee Ardakan, Fattah Aghazadeh, Fatemeh Delbari Ragheb Page 53
    Methodology is the study of how one can reach the truth. In fact, the English word method is derived from the Greek word Meta (following) and Hodos (the way). Thus, the implication of "method" is that in order to attain some purpose, one should follow a certain way. So Methodology can be defined as the strategies of using different ways to gather data and analyze them with the best measures of validity and reliability. This article is an introduction to methodology of drawing science map. In this Article, first we describe the relationship between Science map and Scientometrics (the science of measuring and analyzing science) and then with an outlook to the background of this field, its logical process will be reviewed and Map of Public Administration as a case study shall be presented.
    Keywords: Scientometrics, Map of science, Citation Analysis, Public Administration
  • Abolfazl Gaeeni Page 71
    Being affected by various and sometimes paradoxical approaches, organizational and management studies has underwent serious changes that mostly is due to the changes in resources and the method of obtaining knowledge which are considered as unstable factors happening beside management and organizational studies. From mechanical and chaos approaches to positivistic and hermeneutics ones which caused basic changes in epistemology, ontology and methodology, all confirms that organizational and management studies are affected by changes mentioned above. The changes began when meaning found an especial position in inferring and interpreting social factor's behaviors. How these changes affect organizational and management studies is the question that this research was to find an answer for it. The research method is descriptive - analytic and used from first hand references.
    Keywords: Social Behaviors, Organization, Meaning Based Approach, Interpretive Approach, Hermeneutics
  • Mohammad Mahdi Shahabadi, Hassan Abedi Jafari Page 97
    This article is an introduction to the study of "influence of religious teachings on management". We address general levels of application of religious teachings in the various sciences and knowledge, then these steps deployed in the management areas. The focus was on "Organizational Culture" -as an important element in management- and applied these levels on it. For this, it was necessary to understand "culture" and its position in management as well as meaning of "organization" in light of Quran. Finally Islamic community dimensions were expressed and according to Quran, we listed Organizational culture dimensions.
    Keywords: methodology, Islamic management, culture, Organizational culture, Holy Quran
  • Mahdi Mohammadi Nasab Page 117
    Historical research method is one of the research strategies that has rarely used in management studies in regards to other research methods. Increasing attention to postmodern issues and contextual research methods, make this methodology more important to take advantage than other times. This article introduces this research methodology and shows that how to take advantage of that method in management studies. Then this method is used in strategic decision making with an Islamic approach case. In this case six strategic decisions of three great Islamic persons were analyzed. This article offers an eight steps integrated historical research method that can be used in proposing or testing Islamic or local models.
    Keywords: Research Method, historical research, Management, application
  • Seyyed Mohammad Hashemian Page 141
    Policy making as a field of knowledge is a sub-category in social sciences. Its functional theories with their major role in institutionalizing the bases of modern culture and civilization, is affected seriously by theorie's origins and principles. Hence we should say modernist learning's such as objectivity, rationality and development have formalized the implementation and assessment of policies. The present article besides deconstructing policy's implementation and assessment theories in modernist paradigm is to discuss these theories in a postmodern context.
    Keywords: Postmodernism, Modernism, Policy Implementation, Assessment of Policies, Objectivity, Rationality, Development, Human, Power
  • Hossein Khanifar, Mohammad Mahdi Alishiri Page 161
    The history of science witnesses the emergence of new theories and past theories lost their strengths and impacts. One of the most effective scientific fields that have had a major role in scientific developments is research methodology. From the oldest debates in this area that have had great influence on social sciences, including management, has been the differences between the quantitative and qualitative approaches to research method. Nowadays, the quantitative approach has a great prevalence on the literature of contemporary studies of management and this has made widespread criticisms. Understanding quantitative approach in management's research methods requires the inference of philosophical foundations of the approach and the criticisms around it. Through this research paper, it is tried to introduce philosophical origins of quantitative approach to research method in management and criticisms around it are considered too.
    Keywords: Quantitative Approach, Social Sciences, Logical Positivism, the Philosophy of Assessment, Management Knowledge