فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 76 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دانایی فرد صفحه 7
    علم پیچیدگی علم مطالعه نظام های پیچیده است. فهم و تبیین رفتارهای نظام های پیچیده اجتماعی مسلتزم طراحی معادلات غیر خطی است که پارادیم های کنونی حاکم بر علوم اجتماعی قدرت آن را ندارند. این نظام ها دارای خواصی هستند که روش شناسی های جاری نمی توانند آنها را مورد مطالعه قرار دهند. خط مشی عمومی به عنوان یک نظام پیچیده را می توان از نگاه علم پیچیدگی مورد مطالعه قرار داد. در این مقاله نویسنده تلاش دارد با تحلیل نظام های پیچیده، ضرورت شکل گیری علم پیچیدگی را توجیه، ویژگی های نظام های پیچیده را واکاوی و دلالت های ضمنی این علم برای خط مشی گذاری عمومی را تحلیل کند.
    کلیدواژگان: نظام های پیچیده، علم پیچیدگی، نظر به نظم در بی نظمی، خط مشی عمومی، دولت
  • اسفندیار غفاری نسب، محمدتقی ایمان صفحه 41
    علم نوین پیچیدگی در دهه 1970 به عنوان یک نهضت فکری ظهور کرد. هدف آن تغییر مبانی اندیشه علمی و فراتر رفتن از اندیشه تقلیل گرا و خطی بود. رهیافت پیچیدگی در پی آن است که هرگونه سیستمی را مورد تبیین قرار دهد. برتالنفی یکی از چهره های اصلی و بنیانگذار مبحث سیستم های پیچیده بود. او صورتبندی نظریه سیستم ها را تغییر داد. او معتقد بود سیستم های زنده برخلاف سیستم های مکانیکی ذاتا باز هستند.
    برتالنفی دیدگاه معرفت شناسی خود را چشم اندازگرایی می نامد؛ زیرا به نظری وی هیچ گونه شناختی نمی تواند همه واقعیت را درک نماید، بلکه تنها می تواند بخشی از واقعیت را در چارچوب مدل های کمابیش مناسب بازتاب دهد. دیدگاه برتالنفی به نوعی ضد تقلیل گرایی است که این، هم تقلیل گرایی مکانیستی و هم تقلیل گرایی حیات گرایانه را شامل می شود.
    کلیدواژگان: علم پیچیدگی، هستی شناسی، معرفت شناسی، سیستم های باز، تقلیل گرایی، رئالیسم
  • رضا محمدی چابکی صفحه 61
    «پارادایم پیچیدگی» الگوی عمومی علم در دوران معاصر تلقی می شود که در مخالفت با پارادایم مکانیکی یا نیوتنی علم در کمتر از چهار دهه اخیر پا به عرصه دانش بشری نهاده و حوزه های گوناگون آن از جمله علوم انسانی را متاثر کرده است. هدف اصلی پژوهش حاضر معرفی و توضیح مولفه های پارادایم پیچیدگی در ارکان سه گانه آن (هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی) است. در این پژوهش سعی بر آن بوده است تا با نظر به اندیشه های صاحب نظران برجسته این پارادایم به مطالعه بنیادهای نظری شکل دهنده این پارادایم پرداخته شود. در نهایت، مولفه های این پارادایم در ارکان سه گانه آن چنین استنتاج شدند: رکن هستی شناسی (واقع گرایی انتقادی پیچیده، علیت پیچیده، تعین گرایی ساختاری)؛ رکن معرفت شناسی (عدم قطعیت، بازنمایی توزیعی، نظریه صدق فازی)؛ رکن روش شناسی (کل گرایی، بیناعینیت، راهبرد).
    کلیدواژگان: پارادایم پیچیدگی، علیت پیچیده، تعین گرایی ساختاری، بازنمایی توزیعی، بیناعینیت
  • هادی موسوی صفحه 91
    شناخت هویت امور پیچیده اولین قدم برای ساخت و مطالعه علوم پیچیده است. در هر دوی علوم طبیعی و اجتماعی عموما از عناصر گوناگونی برای معرفی امور پیچیده نام برده می شود. طبق یکی از رایج ترین نظریات، عناصر «نوخاستگی»، «کل گرایی» و «تکاملی بودن» به عنوان سه عنصر برای هستی شناسی سیستم های پیچیده معرفی می شود. این در حالی است که کل گرایی و تکاملی بودن را می توان با تبیین و تحلیل های فلسفی داخل در عنصر نوخاستگی تصویر کرد. این فرایند از طریق توضیح و تفکیک ویژگی های نوخاسته از یک سو و تبیین کل گرایی و تکاملی بودن به عنوان نظریاتی بر آمده از مبنای فلسفی نوخاسته گرایی، از سوی دیگر میسر می شود. در این صورت کل گرایی و تکاملی بودن، عناصری هستی شناختی نبوده بلکه نظریاتی هستند که بر اساس نوخاسته گرایی قابل طرح هستند.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، پیچیدگی، آشوب، هستی شناسی پیچیدگی، نوخاستگی پیچیدگی، کل گرایی پیچیدگی
  • امیرحسین خالقی، یحیی پروندی صفحه 113
    علوم پیچیدگی با مفاهیمی همچون نوپدیدی، لبه آشوب و سازش پذیری نگاهی تازه به پدیده های اجتماعی و انسانی را پیش نهاده و تببینی متفاوت را فراهم آورده است. بسیاری سیستم های پیچیده ی اجتماعی- فنی رفتارهایی را نشان می دهند که توصیف و فهم دقیق آنها جز با بهره گیری از دیدگاه های علوم پیچیدگی شدنی نیست.
    نوشتار پیش رو به این پرسش می پردازد که تفاوت های اساسی میان نگرش سیستمی و اندیشه ی پیچیدگی چیست و تمایز رویکرد تبیینی در آن دو کدام است. در این راستا با تاکید بر فرجام شناسی شاخه های گوناگون آن دو و بررسی تطبیقی- نقادانه برخی نوشته های نظری تلاش می شود پاسخی برای این پرسش پژوهشی فراهم آید.
    نشان داده می شود که تفاوت های رویکرد سیستمی و پیچیدگی را می توان در هشت حوزه ی کلی مشخص کرد که تصویری کلان از قلمرو آنها را فرارو می نهد و مرزهای کاربست و محدودیت های این دو رویکرد تحلیلی را می نمایاند، تصویری که برای شناخت بهتر توان تحلیلی رویکرد سیستمی و پیچیدگی و به کارگیری درست آنها اهمیت بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، اندیشه ی سیستمی، نظریه آشوب، مقایسه ی تطبیقی
  • پروانه نجاریان، علیرضا محمودنیا، سعید ضرغامی، محمد یمنی صفحه 131
    این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به خاستگاه نظریه پیچیدگی و تاثیر آن در مدیریت سازمان های آموزشی اشاره می کند. متفکران نظریه پیچیدگی معتقدند سازمان های آموزشی، سیستم هایی خود سازمان، پیچیده و غیرخطی هستند، بنابراین تغییرات آنها را نمی توان با اصول مدیریت سنتی توجیه نمود و مدیریت آنها می بایست مدیریتی خلاق، انعطاف پذیرنسبت به تغییر، بی ثباتی و تنوع، تدوین برنامه های کوتاه مدت، بازدارنده نسبت به تمرکز قدرت و سلسله مراتب و کنترل از بالا به پایین، مبتنی بر اعتماد و احترام متقابل، و به صورت گروهی و اشتراکی باشد. در مقاله دلالت های ارزشمند این نظریه تحسین می گردند، اما به دلیل ماهیت نسبی گرای مدیریت پیچیده و چگونگی تطبیق سیستم خود سازمان با مدیریت و نحوه عملی مدیریت گروهی، بر رعایت احتیاط در کاربرد عملی آن تاکید می شود. در نهایت نتیجه گیری می شود که مدیریت پیچیدگی مبتنی بر ارتباط مفاهیم مکملی چون نظم/ بی نظمی می تواند مبنای مناسبی برای مدیریت سازمان های آموزشی محسوب شود.
    کلیدواژگان: نظریه پیچیدگی، مدیریت آموزشی، خود، سازمان، رهبری
  • فرزاد سلطانیه، بیژن عبداللهی صفحه 153
    امروزه با پیچیده شدن سازمان ها و بروز عدم قطعیت در تصمیمات و وابستگی بیش از پیش سازمان ها به یکدیگر، شبکه های میان سازمانی در حمایت سازمان ها در دستیابی به اهداف خود مقبولیت بالایی به دست آورده اند. مفاهیم یادگیری فردی، گروهی و سازمانی مدت هاست که به وجود آمده اند. در این مقاله نخست به نظریه آشوب و پیچیدگی خواهیم پرداخت و در ادامه نگاهی به تفکر جدید و نحوه تاثیر آن بر سازمان خواهیم انداخت. همچنین یادگیری را به عنوان راهکار تبدیل چالش پیش رو به فرصت تبیین خواهیم نمود. سرانجام یادگیری شبکه ای را به عنوان پاسخی به تلاطم محیط ارائه می نماییم.
    کلیدواژگان: نظریه آشوب، یادگیری سازمانی، یادگیری شبکه ای
  • عبدالهادی مطهری، علی نجات بخش اصفهانی صفحه 171

    پارادایم پیچیدگی، چارچوب مفهومی با ارزشی را با توجه به کارایی بلند مدت و کوتاه مدت و روابط اولیه نشان می دهد. این پارادایم به دنبال نظریه آشوب شکل گرفته و توضیح رفتارهای پیچیده در تمام سامانه ها را مدنظر قرار می دهد. هدف مقاله توضیح دلالت های تئوری پیچیدگی در دانش و مهارت های مدیریت است. برای این منظور با مطالعه مبانی نظری: مفاهیم، اصول و قوانین نظریه پیچیدگی شناسایی و تفسیر آن در اصول مدیریت تبیین شد. این پژوهش از بعد روش شناسی تحقیق، توصیفی تحلیلی، از منظر هدف، نظری و از منظر پارادایم زیربنایی، از نوع کیفی است. این مطالعه نتایج نشان داد پارادایم پیچیدگی در مهارت های مدیریت از جمله: برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و نظارت، هدایت و رهبری، و تصمیم گیری از قابلیت های تحلیلی برخوردار است. ارزش پارادایم پیچیدگی، تبیین زندگی سازمانی در چشم اندازی نوین است که عدم قطعیت، استقبال از تغییر و خودسازمانی انطباقی از خصوصیات اصلی این چشم انداز است.

    کلیدواژگان: پاردایم، تئوری پیچیدگی، نظریه آشوب، اصول مدیریت، دانش مدیریت
|
  • Hassan Danaeefard ٭ Page 7
    Complexity theory refers to study of adaptive complex systems. We cannot explain and understanding of theses system by contemporary paradigms that based on linear equations. The current methods in social science have not power of researching any kind of these systems. We can study public policy as a complexes system for complexity science. in this paper, we exploring adaptive complex systems, their characteristics and justify implications of these systems for public policy making.
    Keywords: complex system, complexity science, chaos theory, public policy, government
  • Esfandiar Ghafarinasab, Mohammad Taghi Iman Page 41
    The new science ofcomplexity has emerged as a intellectual movement in 1970sth.the aim of that was changing the basis of scientific thought and going beyond the reductionist and linear thought.complexity approach seek to explain the any kind of systems. Bertalanffy was on of the prominent figures of complex systems. He changed the way of formulation of systems theory. He believes that living systems in contrast to mechanical systems are open systems.Bertalanffy named his epistemological viewpoints as perspectivism. Because he believed that no any kind of knowledge can comprehend the the whole of reality.but it can only represent a part of reality in the wake of framework of relatively proper models. Bertalanffy's view in a part is a anti- reductionist that it included mechanistic and vital reductionism.
    Keywords: complex science, ontological, epistemological, open systems, reductionist, realism
  • Reza Mohammadi Chaboki Page 61
    Complexity paradigm is viewed as public pattern of science in modern times which against mechanical or Newtonian paradigm, in less than four decades, has stepped into the realm of human knowledge and has affected different areas including the humanities. The main objective of this study was to introduce and explain the components of the paradigm of complexity in its three-fold basis (ontology, epistemology, methodology). In this study, with a view to the ideas of leading scholars of this paradigm, it has been attempted to study the theoretical foundations of this paradigm. Finally, the components of this paradigm are concluded in its three-fold basis: Ontology (complex critical realism, complex causation, structural determinism); Epistemology (uncertainty, distributed representation, theory of fuzzy truth); Methodology (holism, interobjectivity, strategy).
    Keywords: complexity paradigm, complex causation, structural determinism, distributed representation, interobjectivity
  • Hadi Mousavi Page 91
    Knowing the essence of complex affairs is the first step toward construction and study of complex sciences. For introducing complex affairs, in both natural and social sciences, generally, count various elements. According to one of the current theories, emergent, holism and evolutionary are three elements that count as ontological elements of complex systems. While by philosophical elaboration and analyzing, holism and evolutionary can be substitute under the element of emergent. This process in the one hand is attainable by explanation and disjunction of emergent properties and in the other hand by elaborating holism and evolutionary as the theories which arise from philosophical foundation of emergentism. Consequently holism and evolutionary are not ontological elements but they are theories that can be lay out by emergentism.
    Keywords: Complexity, Complexity, chaos, ontology of complexity, emergence of complexity, holism of Complexity, evolution of Complexity
  • Amir Hossein Khaleqi, Yahya Parvandi Page 113
    Advancing concepts such as emergence, edge of chaos and adaptation, Complexity science provide new perspective on human and social phenomena and put forward novel accounts. Describing and justifying behaviors of many socio- technical systems are somehow impossible without applying complexity insights.The main focus of the paper is differences between system thinking and complexity science. A critical- Comparative approach would be adopted. Following the approach, some relevant theoretical texts on system thinking and complexity are critically examined particularly from teleological point of view.It is maintained that fundamental aspects of difference come down to eight dimensions. These areas could show potentials and limitations of two approaches and provide big pictures of both.
    Keywords: Complexity, system thinking, chaos theory, comparative study
  • Parvaneh Najarian, Alireza Mahmmudnia, Saeid Zarghami, Mohammad Yamani Page 131
    This article refers to the origin of complexity theory and also its impact on the management of educational organizations, by using the analytical method. The thinkers of complexity theory believe that educational organizations are self-organization, complex and nonlinear systems, so their changes could not be justified by traditional management principles and their management must be creative, flexible to change, inconstancy and diversity, preventing the concentration of power and hierarchy, based on mutual trust and respect, in the form of a sharing team. This article admits the valuable implications of this theory, but due to relative nature oriented in complexity management or the way they adjust their systems organization to practical grouping management, should be cautious in practicing this theory. Finally, it can be concluded that if complexity management is based on relation of complementary concepts including order/disorder, it can be a proper basis for management of educational organizations.
    Keywords: Complexity theory, educational management, self, organization, leadership
  • Farzad Soltanieh, Bijan Abdollahi Page 153
    Nowadays, along with the complicating organizations and emergence of uncertainty in decisions, organizations have been more than ever related to each other and therefore, inter-organizational networks have been adapted to support organizations to achieve their goals. Concepts such as individual learning, group learning, and organizational learning have long been created. In this paper, we will first cope with chaos theory and complexity. Then we will take a look at the new thinking and the way it affects organization. We will also propose learning as the way out from the challenge of complexity. Finally, network learning will be proposed as a response to the turbulence of the environment
    Keywords: Organizational learning, Network Learning, Chaos theory
  • Abdolhadi Motahari, Ali Nejatbakhsh Esfahani Page 171

    The paradigm of complexity shows the conceptual framework with respect to the performance worth the long-term and short-term with the primary relationships. This paradigm formed seeks chaos theory and complex behavior explain in all systems will be considered. This article describes the implications of complexity theory in knowledge of management skills. For this purpose, studies of the theoretical foundations, concepts, principles and rules for the identification and interpretation of complexity theory in management principles. The research methodology of the study is descriptive in terms of purpose, theoretical perspectives and paradigms underlying qualitative type. The study results showed the complexity paradigm is capabilities analytical and management skills such as planning, organizing, controlling and monitoring, guidance and leadership, and decision making are. Value paradigm of complexity, defining a new vision in the organizational life that uncertainty, embracing change and adaptive self – organization, main features of the landscape.

    Keywords: Paradigm, complexity theory, chaos theory, principles of management, knowledge management