فهرست مطالب

دانش کشاورزی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1387)

فصلنامه دانش کشاورزی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1387)

  • 260 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/20
  • تعداد عناوین: 21
|
  • هادی ثانی خانی، علی حسین زاده دلیر *، داود فرسادی زاده، احمد فاخری فرد، امیرحسین ناظمی، فرزین سلطانی صفحه 1
  • وحید پریزن، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 17
    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات کاهش تعرفه بر واردات روغنهای نباتی شامل روغن سویا، روغن آفتابگردان و روغن کرچک در ایران می باشد. آمار و اطلاعات مورد نیاز طی دوره زمانی 83-1360، از سالنامه های آمار بازرگانی خارجی جمهوری اسلامی ایران طی سالهای مختلف، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مجموعه آماری PDS و مقررات صادرات و واردات و جداول ضمیمه آن بر اساس سیستم هماهنگ شده توصیف و کدگذاری کالا طی سالهای مختلف گردآوری شد. نتایج حاکی از این است که روغن کرچک بیشترین حساسیت را نسبت به تغییرات نرخ تعرفه دارد. زیرا روغن کرچک عمدتا توسط بخش خصوصی وارد می شود و یا مداخلات دولت در بازار آن کمتر است. بعلاوه نرخ تعرفه روغن کرچک، نسبتا بالا و 6 برابر نرخ تعرفه روغن سویا و آفتابگردان است. از این رو اگر در راستای آزادسازی تجاری، سیاست کاهش تعرفه ها در پیش گرفته شود، واردات روغن کرچک بیشتر از سایر روغن ها از این سیاست متاثر خواهد شد.
    کلیدواژگان: تقاضای واردات، روغنهای نباتی، کاهش تعرفه، مدل خودتوضیح با وقفه توضیعی (ARDL)
  • جواد حسین زاد، شیرکو احمد خیاط، باب الله حیاتی صفحه 29
    آب یکی از مهمترین و اصلی ترین نهاده ها در تولید محصولات کشاورزی می باشد. با توجه به محدودیت منابع آبی کشور به نظرمی رسد یکی از راهکارهای اساسی در جهت بالا بردن تولید محصولات کشاورزی افزایش آب قابل دسترس از طریق صرفه جویی و استفاده بهینه از آن باشد. از جمله مهمترین این راهکارها بکارگیری سیستم های آبیاری تحت فشار است. با توجه به روند کند توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار در خیلی از مناطق کشور در مطالعه حاضر سعی شده است تا به بررسی برخی از عوامل اقتصادی ومدیریتی موثر برتمایل کشاورزان به سرمایه گذاری در سیستمهای آبیاری بارانی در شهرستان بوکان که یکی از مناطق مستعد کشاورزی کشور است، پرداخته شود. در این مطالعه از مدل لاجیت برای تعیین اثر متغیرهای اقتصادی و مدیریتی روی تمایل کشاورزان به سرمایه گذاری در سیستمهای آبیاری بارانی استفاده شده است. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق طراحی پرسشنامه و مراجعه به کشاورزان منطقه که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، گرد آوری شده است. نتایج نشان می دهد که از بین عوامل مورد مطالعه نوع منبع آب، نوع مالکیت زمین و شرکت در جلسات توجیهی ترویجی به ترتیب با 9/9، 9/7 و 3/6 درصد، بیشترین اثرات را در تمایل به سرمایه گذاری کشاورزان در سیستم های آبیاری تحت فشار ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: آب، تمایل به سرمایه گذاری، سیستمهای آبیاری تحت فشار (بارانی)، عوامل اقتصادی و مدیریتی، کشاورزان، مدل لاجیت
  • حجت ورمزیاری، منصور غنیان، مسعود برادران صفحه 39
    توسعه آموزش عالی به عنوان یکی از زیرساختهای توسعه هر کشوری، از اهمیت فراوانی برخوردار است. آموزش عالی کشاورزی، نقش مهمی در رشد کشاورزی بر عهده دارد و دستیابی به توسعه همهجانبه و پایدار کشاورزی، در گرو توسعه نیروی انسانی آموزش دیده میباشد. با وجود تمامی توفیقات و با در نظر گرفتن شرایط کشور باید اذعان کرد که آموزش عالی کشاورزی در حال حاضر با چالشها و تنگناهای متعددی روبروست. اشتغال نامناسب دانش آموختگان، عدم گرایش افراد (بخصوص نخبگان) به رشته های کشاورزی، عدم ارتباط مؤثر بین بخشهایآموزشی با کشاورزان، روش های آموزشی نامطلوب، عدم شناخت کافی دانشجویان نسبت به اهمیت و کاربرد رشته های کشاورزی و... از جمله این تنگناها میباشد. هدف کلی مقاله، بررسی وضعیت نظام آموزش عالی کشاورزی از دیدگاه دانشجویان و شناسایی معضلات و مشکلات آن بود. روش تحقیق در این پژوهش، از نوع پیمایشی توصیفی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. جامعه آماری عبارت از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های مختلف دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، شامل 550 نفر بود. حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران، 70 نفر تعیین گردید، ولی با نظر متخصصان، به 100 نفر افزایش یافت. نمونه گیری به شیوه تصادفی ساده انجام شد. در مجموع 92 پرسشنامه به وسیله دانشجویان تکمیل گردیده و اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزارSPSSwin مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج این مطالعه میدانی نشان داد که 3/55 درصد دانشجویان رشته های کشاورزی از آگاهی کمی نسبت به رشته های خود در موقع انتخاب آنها برخوردار بوده و تنها 6/10 درصد آنان آگاهی مطلوب داشتند. همچنین، فقط 1/10 درصد از دانشجویان ابراز داشتند که نحوه گزینش دانشجو برای رشته های کشاورزی مناسب است. 8/86 درصد دانشجویان معتقد بودند که میزان ارتباط آنها با کشاورزان در سطح پایینی قرار دارد. بر اساس تحلیل واریانس یکطرفه، میانگین انگیزه افرادی که آگاهی زیادی در موقع انتخاب رشته خود داشتند، به طور معنیدار از میانگین انگیزه افرادی که از آگاهی کمی برخوردار بودند، بیشتر بود.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، تنگناهای توسعه آموزش عالی کشاورزی، نظام آموزش عالی کشاورزی
  • حسین بیرامی، محمدرضا نیشابوری، شاهین اوستان، حبیب رمضان زاده صفحه 53
    اصلاح الکتروسینتیکی خاک یکی از روش های ابتکاری جهت رفع آلودگی از خاکهای آلوده به فلزات سنگین است. در این تحقیق یک خاک رسی آلوده شده با Zn در غلظت 350 میلی گرم در کیلوگرم خاک جهت بررسی کارایی اصلاح الکتروسینتیکی در مقیاس آزمایشگاهی با چهار نوع محلول الکترولیت بعنوان تیمارهای آزمایش بکار گرفته شد. محلولهای الکترولیت شامل اسید نیتریک و اسید استیک با غلظت 1/0 مولار، EDTA با غلظت 01/0 مولار و آب مقطر (با اعمال دو شدت جریان الکتریکی اولیه 30 و mA150) بودند. در تمامی تیمارها اختلاف پتانسیل یک ولت در هر سانتی متر ستون خاک، بمدت 120 ساعت برقرار گردید. تیمار EDTA با میانگین بیش از 55 درصد حذف Zn در ستون خاک، بیشترین کارایی را در مقایسه با بقیه تیمارها داشت. بیشترین درصد حذف موضعی Zn در طول ستون در تیمار EDTA به حدود 74 درصد رسید. تیمارهای اسید استیک و اسید نیتریک نتایج تقریبا مشابهی از نظر میانگین درصد حذف Zn (حدود 15 درصد) در طول ستون داشتند. کارایی اصلاح الکتروسینتیکی با افزایش شدت جریان الکتریکی از 30 به mA 150 حدود 12 درصد بیشتر شد. همچنین تغییرات pH خاک پس از اصلاح الکتروسینتیکی در طول ستون خاک روندی افزایشی از سمت آند به سمت کاتد نشان داد.
    کلیدواژگان: آلودگی زدایی، اسید استیک، اسید نیتریک، اصلاح الکتروسینتیک، روی، EDTA
  • ولی فیضی اصل صفحه 65
    به منظور تعیین حد بحرانی و کلاس بندی مقادیر آهن قابل جذب در خاک های زیر کشت گندم دیم در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار صفر، 5، 10 و 15 کیلوگرم سکوسترین آهن در هکتار، در 3 تکرار و به مدت 4 سال زراعی (81-1377) به اجرا در آمد. نتایج این پژوهش پس از آزمون یکنواختی داده های به دست آمده از مکان های اجرای آزمایش، با استفاده از روش های تصویری کیت - نلسون، مدل های دو و سه کلاسه تجزیه واریانس کیت – نلسون، میچرلیخ، ترتیب ستونی پاسخ گیاه و مربع کای اثرات متقابل تفسیر و حد بحرانی آهن در خاک به ترتیب 2/5، 5/8، 5/9، 7/8، 5/5 و 7/4 میلی گرم در کیلوگرم تعیین گردید. با در نظر گرفتن محدودیت جذب عناصر غذایی در شرایط دیم و همچنین پاسخ معنی دار گندم دیم به کاربرد کود آهن تا محدوده 5/6 میلی گرم آهن در کیلوگرم خاک، حد بحرانی آهن در خاک از طریق میانگین گیری از مدل های دو و سه کلاسه تجزیه واریانس کیت - نلسون و میچرلیخ به میزان 9/8 میلی گرم در کیلوگرم برای گندم دیم در مناطق مورد مطالعه توصیه می شود. در مجموع می توان چنین استنباط نمود که حد بحرانی آهن در خاک تحت تاثیر روش های تفسیر نتایج آزمون خاک قرار گرفته و از بین روش های مورد استفاده در این پژوهش می توان از مدل های دو و سه کلاسه تجزیه واریانس کیت - نلسون و همچنین میچرلیخ در تفسیر نتایج آزمون آهن خاک استفاده نمود
    کلیدواژگان: آزمون خاک، آهن قابل جذب، حد بحراین، گندم دیم
  • علیرضا پیرزاد، هوشنگ آلیاری، محمدرضا شکیبا، سعید زهتاب سلماسی، سیدابوالقاسم محمدی صفحه 81
    به منظور بررسی اثرات آبیاری و تراکم بوته در واحد سطح بر کارآیی مصرف آب در تولید کاپیتول بابونه آلمانی، آزمایشی دو ساله طی سال های 1382 و 1383 در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. آبیاری در چهار سطح (آبیاری پس از 25، 50، 75 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و تراکم بوته در واحدسطح به صورت کاشت بذر بابونه رقم Bodegold در ردیف هایی به فاصله 30 سانتی متر و فاصله بین دو بوته درروی ردیف در 5 سطح (5، 10، 15، 20 و 25 سانتی متر به ترتیب برابر با 67/66، 33/33، 22/22، 67/16 و 33/13 بوته در مترمربع) اعمال گردید. ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد بابونه بالاترین تعداد کاپیتول در هر بوته را در سطح دوم آبیاری (50 میلی متر تبخیر) و فاصله کاشت 20 سانتی متر و بیشترین تعداد کاپیتول در واحدسطح را در سطح دوم آبیاری و فاصله کاشت 10 سانتی متر نشان داد. بیشترین وزن کاپیتول درآبیاری پس از 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و فاصله کاشت 10 سانتی متر بدست آمد. بیشترین عملکرد کاپیتول در واحدسطح و حداکثر کارآیی مصرف آب در سطح دوم آبیاری (50 میلی متر تبخیر) و فاصله کاشت 10 سانتی متر حاصل شد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، تراکم بوته، رژیم آبیاری، عملکرد کاپیتول، کارآیی مصرف آب
  • ام البنین جهان تیغ، خدیجه کیارستمی، زهرا ناظم بکایی صفحه 94
    کنترل علف های هرز توسط گیاهان محصول ده در سال های اخیر مورد توجه زیادی واقع شده است. غلظت مواد اللوشیمیائی و برهم کنش های اللوپاتیک تحت تاثیر شرایط تنشی محیطی قرار می گیرند. گندم دارای ترکیبات فنلی است که در اللوپاتی وارد عمل می شوند. این مطالعه به منظور بررسی اثرتنش نمک در غلظت های صفر، 50، 150، 100 و 200 میلی مولار کلرید سدیم بر ترکیبات فنلی سه رقم گندم نان (پاستور، تجن و زاگرس) ویک رقم گندم ماکارونی (آریا) صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده میزان ترکیبات فنلی برگ و ریشه گندم با افزایش غلظت نمک تا 100 میلی مولار کاهش یافت. البته رقم آریا از این قاعده مستثنی بود. با افزایش غلظت نمک به 200 میلی مولار میزان ترکیبات فنلی به جز در رقم تجن افزایش یافت. بررسی کروماتوگرام عصاره الکلی برگ و ریشه به روش کروماتوگرافی لایه نازک نشان داد با افزایش میزان ترکیبات فنلی تعداد آن ترکیبات نیز افزایش می یابد. در مجموع می توان اظهار داشت که تنش نمک کلرید سدیم با تغییردر کمیت و کیفیت ترکیبات فنلی می تواند بر خواص اللوپاتیک گندم اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، ترکیبات فنلی، تنش شوری، کروماتوگرافی لایه نازک، گندم، مواد آللوشیمیایی
  • حسین رحیم سروش، بابک ربیعی صفحه 103
    به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط وتعیین پایداری عملکرد ارقام برنج، آزمایش هایی با هشت ژنوتیپ برنج (هفت لاین امیدبخش و رقم شاهد خزر) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سه منطقه گیلان (رشت، هشتپر و رودسر) به مدت سه سال انجام شد. تجزیه واریانس ساده درسال ها و مکان های مختلف نشان داد که بین میانگین عملکرد ارقام مورد مطالعه تفاوت های قابل ملاحظه ای وجود دارد. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات ساده رقم ومکان معنی دار بودند اما اثر ساده سال و اثرات متقابل مکان × رقم و سال × رقم معنی دار نشدند. اثرات متقابل سال × مکان و سال × مکان × رقم معنی دار وحاکی از وجود اثرات متقابل بین ژنوتیپ ها و محیط های مورد آزمایش بودند. پایداری عملکرد ارقام با استفاده از نه روش مختلف شامل: اکووالانس ریک، واریانس پایداری، شیب خط رگرسیون، واریانس انحراف از خط رگرسیون، واریانس و ضریب تغییرات محیطی، واریانس و ضریب تغییرات درون مکانی و روش رتبه، تعیین شد. نتایج حاصل از این نه روش نشان داد که لاین های 829، 830، 831 و833 از پایداری برخوردار بودند. لاین 831 با داشتن کمترین واریانس انحراف از خط رگرسیون، اکووالانس، واریانس پایداری و میانگین و انحراف معیار رتبه و همچنین نزدیک ترین شیب خط به یک، پایدارترین لاین بود. لاین 830 نیز از نظر پارامتر های واریانس و ضریب تغییرات محیطی و واریانس و ضریب تغییرات درون مکانی، پایدارترین لاین شناخته شد. بعلاوه لاین های 830 و 831 با میانگین عملکرد 5 تا 5/5 تن در هکتار، یعنی بیشتر از شاهد خزر، از ارقام پرمحصول این آزمایش بودند. ارزیابی میزان عطر دانه و مقاومت به بیماری بلاست نشان داد که این لاین ها از ارقام معطر و مقاوم بودند. در نتیجه با در نظر گرفتن سایر خصوصیات زراعی و کیفیت دانه مطلوب، به عنوان ارقام جدید انتخاب شده و در دست معرفی می باشند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ x محیط، برنج، پارامترهای پایداری، عطر دانه، مقاوم به بلاست
  • فاطمه رمضانپور، مسعود اصفهانی، جعفر اصغری، بابک ربیعی صفحه 115
    به منظور برداشت زودتر کلزا، عدم تداخل آن با کشت برنج و همچنین جلوگیری از کاهش عملکرد قابل برداشت کلزا بر اثر ریزش دانه ها پس از رسیدگی، اثرات مصرف مواد خشکاننده پیش از برداشت بر رطوبت دانه، عملکرد دانه و درصد روغن طی یک آزمایش مزرعه ای در شرایط آب و هوایی استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در سال زراعی 1384-1383 در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت، به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار به اجرا گذاشته شد. کلزای مورد استفاده رقم هایولا 308 و سه تیمار خشکاننده هر یک در سه غلظت شامل الف) گلای فوزیت (64/1، 46/2 و 28/3 لیتر ماده موثره در هکتار)، ب) پاراکوات (4/0، 8/0 و 2/1 لیتر ماده موثره در هکتار)، و ج کلرات سدیم (4، 5 و 6 کیلوگرم در هکتار) به همراه تیمار شاهد (بدون محلول پاشی) بود. روند کاهش رطوبت، عملکرد و درصد روغن دانه های تیمارها اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر نوع مواد خشکاننده بر رطوبت دانه، عملکرد و روغن دانه معنی دار بود. غلظت های حداکثر پاراکوات و کلرات سدیم برداشت محصول را نسبت به شاهد، 11 روز تسریع کردند (برداشت 23 اردیبهشت) و دو غلظت پایین تر پاراکوات و کلرات سدیم نیز با 10 روز تسریع در برداشت (24 اردیبهشت) نسبت به شاهد، در ردیف بعدی قرار گرفتند. تیمارهای گلای فوزیت برداشت محصول کلزا را 5 تا 9 روز نسبت به شاهد تسریع کردند (29 و 25 اردیبهشت). تیمارهای پاراکوات، کلرات سدیم و گلای فوزیت با غلظت های حداقل، دارای حداکثر عملکرد (به ترتیب 7/2461، 7/2316 و 2424کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با شاهد (2094 کیلوگرم در هکتار) بودند، اما اختلاف معنی داری با آن نداشتند. در مقابل، پاراکوات با غلظت های 8/0 و 2/1 لیتر در هکتار دارای کمترین عملکرد (به ترتیب 1784 و 3/1735 کیلو گرم در هکتار) بود ولی تفاوت معنی داری با شاهد نداشتند. از نظر درصد روغن نیز گلای فوزیت در غلظت 28/3 لیتر در هکتار، با میانگین 48/40 درصد دارای بیشترین درصد روغن بود و با شاهد تفاوت معنی داری داشت. کلرات سدیم در غلظت 6 کیلوگرم در هکتار، با میانگین 3/35 درصد، دارای کمترین درصد روغن دانه بود ولی با شاهد اختلاف معنی داری نداشت. در مجموع، به نظر می رسد که همه تیمارهای مورد آزمایش (با 9 تا 11 روز تسریع در برداشت نسبت به شاهد بدون محلول پاشی)، به استثنای تیمار 64/1 لیتر در هکتار گلای فوزیت (با 5 روز تسریع در برداشت)، با توجه به این که هیچ اثر سوئی بر عملکرد دانه و درصد روغن نداشتند، می توانند در برداشت محصول دانه کلزا مفید باشند. از بین تیمارهای آزمایشی، تیمارهای 2/1 لیتر در هکتار پاراکوات و 6 کیلوگرم در هکتار کلرات سدیم به دلیل 11 روز تسریع در برداشت محصول به عنوان خشکاننده پیش از برداشت کلزا در شرایط آب و هوایی شمال ایران بهتر به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: خشکاننده های شیمیایی، زمان برداشت، عملکرد دانه و روغن، کلزا
  • فرشته سلاجقه، فرزاد آزاد شهرکی، داوود درویشی صفحه 129
    هدف از اجرای این مطالعه تعیین شرایط مناسب جهت افزایش عمر انباری سیب زمینی بذری بود. دراین تحقیق میزان ده تن از چهار رقم سیب زمینی دزیره، کوزیما، پروونتو و مارفونا که در تاریخ بین 15 شهریور تا اوایل مهر ماه سال 1382 برداشت شده بودند انتخاب گردید. پس از تفکیک مقدماتی، غده ها در جعبه های چوبی به ابعاد cm52×33×28 که در آنها عمل تهویه به خوبی صورت می گرفت قرار داده شدند و پس از التیام دهی به مدت شش ماه در سردخانه با میانگین دمای 4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد و در انبار نیمه فنی با میانگین دمای C°5/6 و رطوبت نسبی 85-80 درصد نگهداری شدند. اندازه گیری افت رطوبتی، درصد مواد جامد محلول، ضریب جذب سولانین و درصد نشاسته بر روی آنها هرماه یکبار انجام گردید. میزان ضریب جذب سولانین و درصد نشاسته در نمونه های نگهداری شده در سردخانه کمتر از نمونه های نگهداری شده در انبار نیمه فنی بود. میزان افت وزنی در سیب زمینی نگهداری شده در سردخانه کمتر از انبار نیمه فنی مشاهده گردید. درصد نشاسته در دو رقم پروونتو و مارفونا از کوزیما و دزیره بیشتر بود. میزان ضریب جذب سولانین در سردخانه در رقم کوزیما کمتر از بقیه ارقام بود. با گذشت زمان ضریب جذب سولانین در هر دو انبار افزایش پیدا کرد. ولی در سردخانه افزایش کمتری مشاهده شد. بیشترین درصد مواد جامد محلول را نمونه ها در پنج یا شش ماه بعد از نگهداری و کمترین را در ماه های اول به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: انبار نیمه فنی، سردخانه، سیب زمینی بذری، عمر انباری
  • یوسف نصیری، هوشنگ آلیاری، مصطفی ولیزاده، عادل دباغ محمدی نسب، محمدرضا شکیبا* صفحه 143

    به منظور ارزیابی اثرات کمبود آب بعد از گرده افشانی و کود نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و پروتئین دانه جو والفجر آزمایشی در سال 1384 بصورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه تبریز به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه چهار سطح آبیاری (1- آبیاری هفتگی بعد از گرده افشانی، به عنوان شاهد(I1)، 2- یک نوبت آبیاری 10 روز بعد از گرده افشانی (I2)، 3- یک نوبت آبیاری 20 روز بعد از گرده افشانی (I3) و 4- عدم آبیاری بعد از گرده افشانی (I4)، و چهار سطح نیتروژن از منبع کود اوره (صفرN1=، 40N2=، 80N3= و 120 N4= کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بودند. نیتروژن مصرفی پیش از گرده افشانی در مراحل پنجه زنی، طویل شدن ساقه و سنبله دهی به نسبت مساوی مصرف شد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش مصرف نیتروژن، عملکرد دانه، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین دانه افزایش یافت. با افزایش فاصله آبیاری پس از گرده افشانی عملکرد دانه کاهش یافت ولی درصد پروتئین دانه افزایش پیدا کرد و عملکرد پروتئین دانه بدون تغییر باقی ماند. سطوح نیتروژن بر تعداد دانه در سنبله ساقه اصلی، تعداد سنبله در بوته، تعداد سنبله در مترمربع و طول سنبله ساقه اصلی بطور معنی دار اثر گذاشت. اثر تنش کم آبی بر تعداد دانه در سنبله ساقه اصلی، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه معنی دار گردید. اثر متقابل نیتروژن × آبیاری برای هیچیک از صفات مورد مطالعه در این آزمایش معنی دار نشد. از آنجایی که تفاوت معنی داری بین مصرف 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در اکثر صفات مورد مطالعه به غیر از درصد و عملکرد پروتئین دانه مشاهده نشد لذا مصرف80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای عملکرد مطلوب در شرایط این آزمایش مناسب بنظر میرسد. همچنین بعلت عدم وجود اختلاف معنی دار در سطوح اول و دوم آبیاری در صفات مورد بررسی، یک نوبت آبیاری در اوایل مرحله گرده افشانی کفایت خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آبیاری، اجزای عملکرد، پروتئین دانه، جو، عملکرد دانه، نیتروژن
  • ناهید عسکری، محمدرضا محمدآبادی، محمدتقی بیگی نصیری، امین باقی زاده، جمال فیاضی صفحه 155
    هدف این مطالعه بررسی چند شکلی در جمعیت بز کرکی با استفاده از هشت نشانگر ریز ماهواره بود. جداسازی و تخلیص DNA از 120 نمونه خون که به صورت تصادفی از دو جنس نر و ماده گرفته شده بود با روش بهینه شده استخراج نمکی انجام گرفت. نتایج حاکی از وجود چند شکلی بالایی در تمامی هشت جایگاه مورد مطالعه بود و تعداد آللها برای جایگاه های مورد مطالعه بین 12-6 عدد به دست آمد. با بررسی تعادل هاردی-واینبرگ در این جمعیت، پنج جایگاهLSCV11، OraFCB20، ILSTS034، IL2RA و ILSTS059 انحراف معنی داری را از تعادل هاردی واینبرگ نشان دادند (05/0P<). دامنه هتروزیگوسیتی برای این جایگاه ها، بین 7607/0 برای جایگاه IL2RA تا 8766/0 برای جایگاه OraFCB20 متغیر بود. بر اساس شاخص شانون و معیار PIC جایگاه IL2RA کمترین تنوع و جایگاه OraFCB20 دارای بیشترین تنوع در بین جایگاه های مورد مطالعه بود. میانگین هتروزیگوسیتی برای این جمعیت 80/0 برآورد گردید. نتایج نشان می دهد که جمعیت بز کرکی رائینی از تنوع ژنتیکی نسبتا بالایی برای جایگاه های بررسی شده برخوردار است.
    کلیدواژگان: بزکرکی رائینی، چند شکلی، ریزماهواره، هتروزیگوسیتی
  • آیدین مهدوی ممقانی، جلیل شجاع، نصرالله پیرانی، محمدرضا شیخلو صفحه 163
    به منظور بررسی چندشکلی ژن کالپاستاتین و ارتباط آن با میانگین افزایش وزن روزانه از تعداد 200 راس گوسفند نر و ماده قزل ایستگاه اصلاح نژاد میاندواب به طور تصادفی خونگیری شد. پس از استخراج DNA به روش نمکی، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) برای تکثیر قطعه 622 جفت بازی از اگزون 1 ژن کالپاستاتین با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی انجام گرفت. برای مشاهده ژنوتیپ ها برای ژن کالپاستاتین از تکنیک چند شکلی فضایی تک رشته ای (PCR-SSCP) بر روی ژل آکریلامید و رنگ آمیزی نیترات نقره استفاده گردید. در گوسفندان قزل 3 آلل a ٬b و c به ترتیب با فراوانی 62/0، 35/0 و03/0 مشاهده گردید. نتایج حاکی از عدم وجود تعادل هاردی– واینبرگ در جمعیت مورد مطالعه بود. متوسط هتروزیگوسی برای گوسفندان قزل 37% به دست آمد. ارتباط بین ژنوتیپ ها و صفات مربوط به رشد بره ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که چند شکلی ژنتیکی در جایگاه ژنی کالپاستاتین وجود دارد و اثر ژنوتیپ بر افزایش وزن بره ها از تولد تا 6 ماهگی معنی دار می باشد (05/0≥P). بنابراین چند شکلی ژنتیکی می تواند به عنوان یک ابزار مفید در برنامه های انتخاب بر اساس مارکرها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: افزایش وزن روزانه، چندشکلی، کالپاستاتین، گوسفند قزل، PCR، SSCP
  • بهزاد حبیب پور، محمد سعید مصدق، سعید محرمی پور، محمدرضا فتحی عمادآباد صفحه 171
    موریانه Microcerotermes diversus (Silvestri) به علت تغذیه از کلیه مواد حاوی سلولز، بیشترین زیان اقتصادی را در اماکن مسکونی شهرستان اهواز وارد می کند. یک تاکتیک برای کنترل موریانه های زیرزمینی استفاده از مواد سمی کند اثر در طعمه می باشد. بدین منظور سمیت تاخیری بوراکس (دی سدیم تترابورات دکاهیدرات) در آزمایشگاه نسبت به موریانه تحت شرایط تغذیه ای انتخابی و غیرانتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش پروبیت، نشان داد که سطح مرگ و میر و سرعت تلفات با غلظت سم بستگی دارد. هنگامی که غلظت بوراکس افزایش یافت، زمان مرگ و میر (LT50 و LT90) کاهش پیدا کرد. اگر چه مصرف کاغذ صافی توسط موریانه بعد از قرار گرفتن در معرض دامنه ای از غلظت های بوراکس (2/0 تا 2 درصد) بطور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود ولی ممانعت تغذیه ای مشاهده نشد. طبق سنجش های آزمایشگاهی، غلظت 8/1درصد بوراکس می تواند جهت استفاده در فرمولاسیون طعمه پیشنهاد شود. یک بستر غذایی جدید متشکل از مواد نیتروژن دار و مواد مغذی، پذیرش (مصرف) بوراکس را افزایش داد و در نتیجه LT90 به 14 روز کاهش یافت. طعمه آغشته به بوراکس LT50 پایین تری نسبت به تیمار بوراکس عاری از مواد مغذی نشان داد که این کاهش زمان مرگ و میر برای افزایش کارآیی روش طعمه گذاری در شرایط صحرایی ضروری است. به طور کلی نتایج نشان داد که طمعه بوراکس در کنترل موریانه M. diversus مؤثر است وتاکتیک طعمه گذاری با استفاده از بوراکس راه حل مناسبی برای حفاظت ساختمان ها از حمله موریانه در اهوازمی باشد.
    کلیدواژگان: زمان کشندگی، سمیت تاخیری، طعمه بوراکس، کنتر موریانه های زیر زمینی، Microcerotermes diversus
  • غلامرضا نیکنام، حبیبه جباری، علی چناری، شفیقه اسکندری، مجید پدرام صفحه 187
    از خاک های جمع آوری شده از مزارع یونجه استان آذربایجان شرقی در طی سال های 85 – 83، نه گونه نماتد از خانواده Belonolaimidae جداسازی و شناسایی گردیدند. این گونه ها شامل (Goodey، 1932) Siddiqi، 1976 Amplimerlinius macrurus،Geocenamus brevidense (Allen، 1955) Brzeski، 1991، G. nanus (Allen، 1955) Brzeski، 1991، G. pseudobavaricus (Saltukoglu، Geraert & Coomans، 1976) Brzeski، 1991، G. rugosus (Siddiqi، 1963) Brzeski، 1991، Tylenchorhynchus brevilineatus Williams، 1960، T. hordei Khan، 1972، T. maximus Allen، 1955 و Khruma & Mahajan، 1987 T. usmanensis می باشند. گونه های G. pseudobavaricus، T. brevilineatus،T. hordei و T. usmanensis برای فون نماتدهای ایران جدید هستند که توصیف می شوند.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، نماتد، یونجه و belonolaimidae
  • محسن یزدانیان، رضا فرشباف پورآباد، محمدرضا رشیدی، مصطفی ولیزاده، نادره رشتچی زاده، امیر منصور وطنخواه، علی اصغر حمیدی صفحه 199
    بررسی های قبلی نشان داده است که اتانول 75 درجه بر روی فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز بزاقی سن Graphosoma lineatum (L.) اثر مهارکنندگی بسیار قابل توجهی دارد. لذا برای روشن تر شدن موضوع، اثر احتمالی مهارکنندگی اتانول های مطلق، 96، 85، 75، 50 و 25 درجه طی 90 دقیقه انکوباسیون بر روی فعالیت این آنزیم به صورت جامع تری مورد بررسی قرار گرفت. آب مقطر نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. اثر مدت زمان انکوباسیون بر روی فعالیت آنزیم در تمام موارد به جز اتانول 25 درجه و آب مقطر در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نکته ی جالب تر این بود که افزایش فعالیت آنزیم در اتانول های مطلق، 96 و 85 درجه پس از 10 دقیقه انکوباسیون (به ترتیب 04/102، 33/96 و 51/100 واحد بر میلی گرم پروتئین) در مقایسه با تیمار شاهد (77 واحد بر میلی گرم پروتئین) بود که این امر در مورد اتانول مطلق تا دقیقه ی 30 نیز روندی افزایشی را نشان داد (34/117 واحد بر میلی گرم پروتئین). فعالیت آنزیم در اتانول های مطلق، 96 و 85 درجه به ترتیب 40، 30 و 20 دقیقه پس از انکوباسیون، از مقدار آن در شاهد کم تر شد و در پایان 90 دقیقه انکوباسیون، در اتانول های مطلق و 96 درجه تقریبا به یک پنجم و در اتانول 85 درجه به یک دهم مقدار اولیه ی آن ها کاهش یافت. اتانول 75 درجه بیش ترین میزان مهارکنندگی را نشان داد به طوری که فعالیت آنزیم در همان ابتدای آزمایش تقریبا نصف فعالیت آن در شاهد بود (50 درصد مهارکنندگی) و در نهایت، در پایان 90 دقیقه انکوباسیون به کم ترین میزان خود (04/2 واحد بر میلی گرم پروتئین) در کل آزمایش رسید (تقریبا 97 درصد مهارکنندگی). فعالیت آنزیم در اتانول 50 درجه از همان ابتدا (82/65 واحد بر میلی گرم پروتئین) به طور معنی داری کم تر از شاهد بود اما در انتهای دوره ی انکوباسیون (22/36 واحد بر میلی گرم پروتئین) در مقایسه با اتانول های مطلق، 96، 85 و 75 درجه (به ترتیب 37/18، 35/17، 67/8 و 04/2 واحد بر میلی گرم پروتئین) به طور قابل توجهی بیش تر و با آن ها دارای اختلاف معنی دار بود. فعالیت آنزیم در اتانول 25 درجه (73 واحد بر میلی گرم پروتئین) کم تر از شاهد بود اما در طول 90 دقیقه انکوباسیون، ثابت باقی ماند و با آن اختلاف معنی داری نداشت. فعالیت آنزیم در شاهد نیز در طول دوره ی انکوباسیون ثابت بود.
    کلیدواژگان: آلفا، آمیلاز بزاقی، اتانول، فعالیت، Graphosoma lineatum
  • ابراهیم احمدی، گودرز احمدوند، مجتبی جابری معز صفحه 211
    کاشت مکانیزه گام مهمی در امر مکانیزه کردن مراحل مختلف کشت و فرآوری محصولات کشاورزیمی باشد. این تحقیق به منظور ارزیابی پارامترهای کاری کارنده های مختلف برای کشت مکانیزه کلزا اجرا گردید. تیمارهای مورد آزمایش در این طرح عبارت بودند از: روش کشت با ماشین بذرکار علف، روش کشت خطی با ماشین خطی کار بدون پوشاننده، روش کشت خطی با ماشین خطی کار با پوشاننده، روش کشت ردیفی با ماشین ردیف کار نیوماتیکی با چرخ فشار مخصوص و روش کشت ردیفی با ماشین ردیف کار نیوماتیکی با چرخ فشار مورب. آزمونهای کارگاهی برای موزع های ماشین خطی کار و ماشین ردیف کار در چهار سرعت پیشروی انجام گرفت و نتایج نشان داد که موزع های هر دو ماشین مستقل از سرعت عمل نمی کنند. آزمونهای مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس طرح نشان داد که شاخص تعداد بوته در واحد سطح، برای هر پنج تیمار و شاخص عمق کاشت برای تیمارهای ماشین خطی کار و ماشین ردیف کار، به طور معنی داری تحت تاثیر روش کاشت قرار گرفتند. توزیع یکنواخت و بدون پراکنش بذرها در تیمارهای ماشین ردیف کار مشاهده شد و عمق کاشت مطلوب مربوط به تیمار ماشین خطی کاری بدون پوشاننده بود که می تواند جایگزین مناسبی در صورت عدم امکان استفاده از ردیف کار نیوماتیک باشد.
    کلیدواژگان: آزمون و ارزیابی، بذر کار علف، خطی کار، ردیف کار نیوماتیک، کلزا
  • عباس اکبرنیا، سیداحمد طباطبایی فر، سعید مینایی، جمال الدین شریفی صفحه 223
    دروگرهای موجود در ایران جوابگوی نیاز کشتزارهای دیم، شیبدار و آبی کوچک نیستند و کمباین های موجود نیز ضمن مناسب بودن برای استفاده در مناطق نسبتا مسطح و اراضی یکپارچه از کمبود قابل ملاحظه ای برخوردار هستند. لذا با توجه به اهمیت تامین ماشین برداشت به ویژه برای اراضی دیم نسبت به بهینه سازی و توسعه ماشین درو- ردیف کن جلوتراکتوری غلات اقدام شد. ظرفیت مزرعه ای ماشین درو- ردیف کن جلوتراکتوری با دستگاه درو- بافه بند BCS در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون کارگاهی حاکی از کارآیی مطلوب واحد های محرک ماشین درو- ردیف کن جلوتراکتوری بود. آزمون مزرعه ای استان خوزستان و لرستان بین دروگر جلوتراکتوری و درو- بافه بند BCSانجام گرفت. ظرفیت مزرعه ای دستگاه دروگر جلوتراکتوری بیش از 7/1 برابر دستگاه درو- بافه بند BCS بود. به طور کلی دستگاه درو- ردیف کن جلوتراکتوری برای برداشت محصول در زمین های شیبدار، اراضی کوچک، دیمزارها و مناطقی که شرایط کار برای کمباین فراهم نمی باشد یا اقتصادی نیست، می تواند بکار گرفته و توصیه شود.
    کلیدواژگان: اراضی دیم، اراضی شیبدار، جلو سوار شونده، درو، بافه بند، درو، ردیف کن
  • راضیه پوردربانی، حمیدرضا قاسم زاده *، علی آقا گل زاده، حسین بهفر صفحه 247

    گرفتن تصویر با کیفیت بالا، اولین و مهمترین گام در کاربردهای بینایی ماشین است که نه تنها تابعی از ویژگی های طیفی سطح شی است بلکه تابع توزیع طیفی نورپردازی و پاسخ طیفی دوربین عکسبرداری می باشد. از طرفی، نورپردازی ضعیف می تواند اثر تصنعی ایجاد کند، مثل سایه هایی که در تصویر بوجود می آید و باعث بوجود آمدن خطا در پردازش تصویر می شود. نورپردازی یکنواخت برای ایجاد تباین بین زمینه و موضوع حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، مقایسه منابع نور هالوژن، فلورسنت، LED و تابان، از لحاظ حساسیت به تغییرات ولتاژ و یکنواختی میدان دید دوربین بود. بهترین ولتاژ که در آن، تغییرات مقادیر RGB دارای کمترین تغییرات می باشند، در مورد هر چهار منبع با استفاده از روش آماری دانکن تعیین شد که برای منبع LED ولتاژ 10 ولت و برای سه منبع دیگر ولتاژ 130 ولت بدست آمد. سپس با استفاده از آزمون t، منابع LED و فلورسنت از نظر یکنواختی میدان دید دوربین با هم مقایسه شدند. ار آنجایی که منبع نور LED مقادیر واریانس کمتری نسبت به منبع فلورسنت دارا بود بنابراین در نهایت با توجه به تجزیه و تحلیل های آماری منبع نور LEDانتخاب شد.

    کلیدواژگان: بینایی ماشین، پاسخ طیفی، پردازش تصویری، نورپردازی
|
  • H. Siuikhanil, A. Hosseinzadedha Lir, D. Farsadizadeha F., Akheril, Aii Nazemiazn Df Salmasi Page 1

    Every year due to river floods a geat number of river structues such as bridge piers are collapsed. The mosti mportantr easonfo t failure of bridgep iersi s the occunenceo f scourp henomenoant the bottomo f theses tructuresO. ne methodo f scourc ountermeasuirse to set a protectived evice(ie. coliar) around bridge pier. collars protect efficiently the riverbed against vortices system around pier and reduces couring.I.n this researcht,h e performanceo f serieso f rectangulacr ollarsw ith differents izer atio (i.e. WD =1.5,2,2.5) which seatedh orizontallyin differente levations(y "/D: - 0.2, 0, 0.2) in respectt o bed level were investigatedE. xperimentsc arriedo ut under clear-waterconditiona ndt he resultsw erec omparedw ith pier withoutc ollar andp ier with circularc ollar' 'Ihe esults showed that the collar resting on and below the bed level have better effrciency compared with the collar restinga bovet he bed level. As the width of collar increasedt,h e performanceo f collar as a scourc ountermeasuraels o increasedC. ollarsw ith size ratio (WD) of l'5,2 and2'5 reduceds couring 14,29a nd4 9 percentr espectivelyT. he resultsa lsoi ndicatedt hat performance of rectangulacr ollar in reducings courd eptha nd increasinge quilibfiumt ime is bettert han circular one.

  • V. Parizanl, A. Llsmaeili Page 17
    The aim of this study was investigate the effects of tariff reduction on vegetable oils such as soybean, sunflower and castor oils. The data was collected from foreign tradestatistics ycar book of Islamic Republic of Iran, cenffal Bank of Islamic Republic of Iran, PDSstatistical collection and export and import regulations and its appendix tables during different years.
  • J. Hosseinzadsr.H. A Hmadk Havat_B. Havatir Page 29
    Wateri s oneo f the mosti mportanta ndl imited inputsi n agriculturasl ectori n Iran. The scarcityo f water in our country requires farmers to use water more efficiently. For this purpose, one of the possiblea pproacheiss to use water savings ystemsli ke sprinklers ystemsir rigation.T he various climatic and structural conditions in different areas of our country have led to the execution, investmenat nd developmenot f water savings ystemsw hich dependo n different economica nd manageriafal ctorsT. hereforet,h e aim of presenst tudyw ast o investigates omei mportante conomic and managemenfta ctorsw hich have influenceo n willing to investmento n sprinkleri nigation systemsb y farmersi n Bukan Iran. To studyt he impacto f economica nd managemenvta riables (such as farm size, farmer's income, number of land plots, water source type, crop gpe, farmersage,e ducationp, articipationin extensionc oursesa nd numbero f farmersh ouseholdm embersth at do agricultureo perationsi)n willing to investmenot n sprinkleri rrigations ystemst,h e.l ogit model was used.A fter model estimationt,h e marginale ffecto f independenvta riablesw as calculatedA. portiono f requiredd ataf or calculationa ndm odele stimationw erec ollectedf rom somed ocuments andr eportso f relatedo rganizationws hile the otheri nformationg atheredb y filling questionnairesby farmers. Overall results showed that type of watet source, ownership of land t)?e andparticipationin extensionc oursesh ad the highestm arginale ffecto n independenvta riablesb y 9.9, 7.9,6. 3p ercenct hangein the probabilityo f willing to investmentr,e spectively.
  • H. Varmaryaril M., Ghaniana, M. Baradaran Page 39
    Higher educationp rogressh as an importantr ole in developmentA. griculturale ducationh asv ery significanrt ole in agriculturagl rowtha nda lso,a chievementot holistica nds ustainabldee velopmentdependso n existenceo f enoughe ducatedm anpower.l n spite of reaching achievementsa nd with payinga ttentiont o countryss ituation,i t shouldc onfessth at agdcultual higher educations ystem has beenf acing many challengesa nd dilemmasi n Iransp resents ituationi ncluding: $aduate's unemploymenlta, ck enougha warenesosf studentsa bouta griculturaal cademicm ajorsi mportance and function, lack of effective interaction between educational departments and farmers and low qualityo f instructionaml ethodsl,a ck of studentste ndencye speciallyth e elites,t owarda griculturalrnajorsa nd so on. The main purposeo f this study was the investigationo f agriculturalh igher educations ystem's ituationa ndi dentificationo f its mainp roblemsa ndc hallengefsr om view point of studentsT. he studyu seda descriptives urveym ethodT. he statisticapl opulationw as5 50 students who were at bachelor level in different agdculture majors at Ramin Agriculture and Natural ResourcesU niversity.T his study was carriedo ut thrcughr andoms amplingm ethoda nd at first samples izew asd etermineda s 70 respondentuss ingC ockansf ormulaa ndt heni t wasi ncreasetdo 100 due to specialistsa dvicei n this regard.T otally,9 2 questionnairefsil led by studentsa nd for analyzingd ata,S PSSwins oftwarew as used.D ata analysisr evealedth at 55'3 percento f students hadi nadequatien formationa boutt heir majorsw hent heyh ad chosenth ema ndo nly 10.6p ercenot fstudentsh ad enoughi nformationi n this regard.A lso, only 10.1p ercento f them believedt hat the agriculturals tudentss elections ystemi s appropriateA. ccordingt o the findings, 86.8 percento f studentsb elievedth at their contactw ith farmersw asl ow. On the baiso f analysiso f variancet,h ere was significantd ifferenceb etweens tudentsw ho had high awarenesosf their majorsa nd students who hadt he low awarenesisn tennso f their motivationw hent heyh adc hosenth eir majors'.
  • Li Bcyramil._M. R Neyshabouris O._Ustana_I. I Ramazanzadchl Page 53
    Illectrokinetics oil remcdiationis an innovativem ethodf or decontaminatioonf heavym etalsf rom polluteds oils.I n tliis researcha clayeys oil spikedw ith Zn at the conccntrationo f 350 rng/kgu sed to invcstigalecl cctrokinetrice rnediatioant pilofscalew ith differenttr eatmentNs.i tric acid(0.1M), acetic acid (0. I M), EDIA (0.01 M) and deionized water (at the two different applied inirial electricalc umentd ensities.3 0 and 150 mA) were used as the experimentedtr eatmentsA. ll trcatmentsw erei mposcdw ith a constanvt oltageg radiento f 1 V/cm for 120 hours.A mong these treatnentsE, D'[A showedt he highestZ n removale fficiency(moret han 557o);m axirnump ercent of localZ n removala longt hc columnr eachedto 74%.N itric acid anda cetica cid produceds irnilar rcsults;m eanZ n rcmovalp ercentageb ecamea bout 15%.E fficienoyo f electrokineticle mediationincreaseda bout1 2%aon dr eachedto 20%b y increasingc uffentd ensityf rom 30 to i 50 [rA. Irurthcr, the changesin pll along the soil columnsa fter the experimentr un (120 hours), showcd an increasingtr endf rom anodet o cathode.
  • V. Feiziasl Page 65
    In ordert o determineth e Fe critical valuei n soilso f WestA zarbaijanE, astA zarbaijanK, urdestan and Kemanshahd ry land areas,t his studyw as conductedin randomizedc ompleteb lock design with four treatmenrs(0,5, 10 and 15 kg.ha-t from iron chelate(1{aFeEDDHA))w ith three replicationsfo r four years(1998-2002)T. hen,t he cropa nds oil datau niformityt estw erec ompleted for experimentasl ites.T he resultso f the experimentsw ere interpretatedb y different soil testing interpretationm ethodsa s Cate-N elson graphical,C ate-N elson two and three classesA NOVA models,M itcherliche quation,p lant responsec olumno rder procedurea nd interactionc hi-square methodsT. he resultss howedt hat Fe criticalv alueb y the abovem entionedm ethodsw ere5. 2, 8.5,9.5, 8.7 5.5 and 4.7 mg.kg-rr espectivelyR. egardingn utrientsa bsorbtioni imitation in dryland condition.a nds ignificantp lant responsefo r Fe fertilizera pplicationo f 6.5 mg Fe.kg-rin soil. final critical value by averaging of Cate-Nelson two and three classes ANOVA models and Mitshcherliche quationd efined 8.9 mg.kg-lf or drylandw heati n North West of Iran. It can be concludedth at soil testingi nterpratationm ethodsc oulda ffectt he Fe critical value.T hereforef,r om differents oil testingi nterpratationm ehtods,C ate-Nelsontw o and three classesA NOVA models, and Mitshcherliche quationc anb e recommendefdo r determinatioonf Fe critical valuef or dryland wheat in North West of lran.
  • Ar Pirzadl'_H. Aliyari_M. R Shakibas_Z. Ehtab-Salmasain Ds A. Mohammadiz Page 81
  • O. Jahatighr_K. H Kiarostami-Z_Nazemb Okair Page 94
    Crops that control weeds by allelochemicalsa re receiving increaseda ttention.A llelochemical ooncentrationa nd allelopathici nteractionsa re affectedb y invironmentals tressc onditions.I t has been demonstratedth at phenolic compoundsa re involved in wheat allelopathicp otential. The presents tudy was conducted to investigated the effect of salt stress (0, 50,150 and 200mM NaCl) on phenolic compounds of three cultivars of Triticum aestivum (Pastor, Tagan and Zagros) and T. durum (cAria). Ther esultsin dicatedth at phenolicc ompoundsra tei n botho f rootsa nd leavesd ecreaseads t heconcentratioonf salt increasedto 100 mM with the exceptiono f Arya cv. and therew as increased phenolic compounds level up to 200 mM NaCl except of Tagan cv. Leaf and root alcoholic extracts analyzed by TLC. TLC chromatogram showed the number of phenolic compounds increased with tncreasinpgh enolicc ompoundsI.n generasl alts tressc hangep henolicq ualitya nd quantitya ndm ay be increasael lelopathipc otentiaol f wheat.
  • Page 129
    This experimenwt asc onductetdo determineth e mosts uitablec onditionf or increasintgh e storageli fe of seedp otato.I n this experiment1, 0 tonsf rom four potatoc ultivars(Kozima,D ezira,P erventoa nd Marfonah) arvesteind Sep.2 003w erep lacedin 28x33x 52c m woodyb oxesA. fterc uringt,h eyw ere storedi n a cold room(4"Ca nd 85-90%R H) anda lsoi n a semi-technicarol om(4'C and8 5-90%R H) for six monthsA. ll experimentfso r measurinwg eightl oss,t otal sdubles olids(TSS),s olanina bsorption ands tarchp ercenwt erec aried out threet imese veryo nem onth.S olanina bsorptiona nds tarchp ercentwerel essi n coldr oomt hans emi-technicraol om.T hel osso f weighti n semi-technicraol omw ash igher than the cold room.T he percentagoef starchi n Perventoa nd Marfonaw as highert han otherp otato cultivarsI.n the cold room,t he lowests olanina bsorptiobne longedto Koziomac ultivar.S olanin absorptionin creaseddu rings toragem orei n coldr oomt hant he semi-technicarol om.T heh ighesTt SS waso bservemd ainlyi n sampleas fterf ive of six montheso f storage.
  • N. Askarir-_M. R Mohammada Brdi_M. T Baigin Assirisa_Baghizadeaha Nd J. Fayazia Page 155
    A studyw as caniedo ut to determinet he geneticd iversityo f Raeini Cashmereg oat,u sing eight micro satellitem arkersA. numbero f wholeb lood samplesw erer andomlyc ollectedf rom 120i ndividual goats (male and female). Genomic DNA was isolated using a salting-out method with some modificationsA. ll of the loci concemeda ndt heys howedp olymorphismb etween6 - 12 allelesF. ive studiedlo ci (l.SCVll. OraFCB20,I LSTS059,I L2RA, ILSTS034)w ere at Hardy-Weinberg disequilibrium(P <0.05)H. eterozygosivtya riedf rom 0.7607fo r IL2RA to 0.8766f or OraFCB20lo cus. Within eightp olymorphiclo ci, theset wo loci hadt he lowesta ndt he highestd iversity,r espectively. The studyo f Shannonin dex andP IC (PolymorphicIn formationC ontent)a lsoi ndicatedth e lowest andt he highestd iversityf or IL2RA andO raFCB2Olo ci, respectivelyA. verageh eterozygositwy as estimateda s 0.80 for this population.I t could be concludedth at Raeini Cashmereg oat has high geneticd iversity.
  • A. Mahdavi Mamaghanit, .I. Shodjaz, N. Piranit, Mr Sheikhloor Page 163
    Polyrnorphisrno f CAST scne was investigatedw ith 200 purebredG hezel sheepw hich were randomlyc ollectedfi 'ornG hczelb reedings tationo f MyandoabA. fter extractingo f genomicD NA, exon I o1'calpastatignc new ith 622 bp was amplifiedw ith specificp rimerc.T he SSCPt echnique wasu sedl br deleclingth e PCI{productsu singp olyacrilamidg el ands ilver stainingm ethod.I n this researchth reea llelesw ere observedh avingt he frequencieso f 0.62, 0.35 and 0.03,r espectively. Comparisono f allele frequenciesin dicatedt hat Ghezelp opulationw as not in Hardy-Weinberg equilibrinm.A verageh eterozygosityfo r Ghezels heepw as 37%. The result also indicatedt hat genotypch ada signilicante llecto n daily gainf rornb irth to six monthsw eight(P<0.05)T. herefore,the rcsultsc onlilmcd that polymorphisma t this genec an be a useful tool for selectionp rograms basedo nn arkcr-assistesde lection.
  • B. Habibpourr.M., S Mossadeghs M., Oharrarnipouran Dm Fathia Page 171
  • G. Niknamr', H. Jabbarig, Chenaris, He Skandarian Il M. Pedram' Page 187
    Nine specieso f the family Belonolaimidawe erei solateda ndi dentifiedf rom collected soil samples of lucernef arms in East-Azarbaijanp rovinced uring 2004-2006T' he speciesw ere including Amplimerliniusm oturus (Goodey,1 932) Siddiqi, 19':16G, eocenamubsr evidense (Allen, 1955) Brzeski,| gg1,G. nanus(A|!en,1955)B rzeski,| ggl, G.p seudobavaricus (SaltukogluG, eraer&t Coomans,1976)Brzeski,|g9|,G.rzgoszs(Siddiqi,1963)Brzeski,799|,Tylenchorhynchus brevilineatusw illiams, 1960,T. hordei Y.han1 972,T. maximusA llen, 1955 and T usmanensis Klrruma& Mahajan,1 987.T he specieso f G. pseudobavaric,u Tsy lenchorhynchus brevilineatusT' ' hordei andT. usmanensisa le new lecordsf or nematodefa unao f lran. Hereint he latters pecies are described.
  • M. Yazdanianir_Farshbafpoura Bm_R. Rashidirm_Varizadehan_Rashtchzi Arlchsa_Mansour Valankhaha_N. D Aa Hamidit Page 199
  • E. Ahmadir.G., Ahamadvenadnd M. Jaberimoazr Page 211
    Mechanizedp lanting is the first step in mechanizationo f different stageso f agriculturalc rops plantinga ndp rocessingI.n ordert o evaluationd ifferentp lanterp arameterfso r mechanizedC anola planting,t his projectw as conductedE. xperimentatle atmentsc onsistedo fi Plantingm ethodw ith grasss eederp, ianting methodw ith seedd rill without cover, planting with ordinary seedd rill, pneumatic planter with special press wheel, pneumatic planter with oblique press wheel. The workshopte stsw erec onductedu pont he meterings ystemo fthe pneumaticp lantera s well as seed drill at four different forward speeds.T he resultsi ndicatedt hat meterings ystemso f the two machinesw ered ependenotn forwards peedF. ieldt estsw erec onductedu singr andomizedc ompleteblockd esignT. hen umbero fplantsp er unit areaf or flve treatmentas ndp lantingd epthf or seedd rill treatmentasn dp neumaticp lantert reatmentsw, eres ignificantlya ffectedb y plantingm ethodsF. ield testo bservatioinn dicaiedth e equidistandt istributiono fseedsw ith thep neumaticn lantert reatments ando ptimizedp lantingd epthw ith the seedd rill withoutc overingm echanism.
  • A. Akbarniar-S. At Abatabaeefars M. Inaei A. Ndj Sharifia Page 223
    The existingm owersa re not suitablef or dryiands,s teepa nd small scalei nigated farmlandsT. he numberso f existingc ombinesin the Iranianm arketa ren ot enoughto fulfrll the demandsH. owever, rhey could work satisfactoryin the flat areas.T herefore,f or supplyingt he need for harvesting machinee, speciallym owerf or dry lands,o nem ustt hink of its improvinga nd developinga s well. As the result, front mounted mower-swather was improved and modified. Two important factors forward velocity and feed rate in the front mounted mower-swather and BCS mower binder were evaluatedin a factorial experimentb asedo n a randomizedc ompleteb lock designw ith three replicationsw. orking-places howedt he appropriatenesosf driving system,r otatingp arts,c ontrolsystemo f flotationa ndh eighta djustmenot fthe front mountedm ower-swathepre rformanceF. ieldtest, f ront mountedm ower-swathearn d BCS mowerb inderi n Khozestana nd Lorestanp rovinces. Field capacityi n front mountedm ower-swathewr as 1.7t he timesm ore than BCS mowerb inder. The front mountedm ower-swathepre rformedw ell in slope,s tonya nd drylandsa nd small fields. This devicew as more economicatlh an combinea nd can be recommendefdo r small size drvland fields.
  • H. Behfarl-, S. Ha Bdollahpourar Nds Behfar Page 235
    Apple pomace is a by product that is annually produced in fruit juice production units in large quantity. If it is dried, it can be used for different products such as pectin. A prototype rotary dryer with a capacityo f 10 Kg per hour was constructeda nd evaluatedB. asedo n heatt ransferm odels, the dimensionso f dryer, ie. the diametero f 0.325 m and the length of 4.5m, were calculated.
  • R. Pordarbanirh, R. Gasemzadehaa-, Golzadehh, Behfar Page 247