فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 91 (تابستان 1394)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 91 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید یحیی صفوی صفحه 1
  • علی اکبر احمدیان صفحه 9
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی و اعلام مواضع اصولی انقلاب، و شکل گیری جبهه ی جدید حق طلبان در منطقه و جهان با محوریت تفکر جهادی مبارزه با ظالم و عدم سلطه پذیری و عدم اعمال سلطه، تهدیدی جدید و جدی از سوی مستکبران عالم به رهبری آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است. این نوع تهدید به لحاظ مبنایی به صورت جنگ هویتی میان دو طرف درگیر تعریف شده است.
    در شرایط کنونی پرسش از تهدید از مولفه های اصلی مطالعات امنیتی همه ی کشورها از جمله انقلاب اسلامی ایران می باشد و با توجه به تحولات جهانی و پیچیدگی جوامع، تعاریف جدید و متفاوتی از آن ارائه گردیده است که در این مقاله با اشاره به سیر تعریف تهدید و ابعاد آن و بیان اندیشه های امام(ره) و مقام معظم رهبری و با استفاده از روش تحلیل داده ها و منابع کتابخانه ای و تجارب فکری و مدیریتی نگارنده به تبیین مفهوم شناسی جدیدی از تهدیدات انقلاب اسلامی ایران از منظر رهبران آن مورد مداقه و پژوهش قرار گرفته و با توجه به یافته های نظری تحقیق و با نگاهی به سیر مراحل نظری تهدیدشناسی در اسلام و غرب به یک درگیری هویتی بین جبهه ی حق و باطل در همه ی حوزه های فکری و مادی با محوریت انقلاب اسلامی ایران به عنوان محور جبهه ی مقاومت و آمریکا به نمایندگی از جبهه ی باطل در جریان است و با توجه به تغییر سیر تهدیدات از سخت به نیمه سخت و نرم، بر ضرورت توجه به ابعاد جدید و تازه ی درگیری بین دو جبهه، بر اساس مولفه های جنگ نیمه سخت و نرم تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: تهدید، تهدید سخت، تهدید نیمه سخت، تهدید نرم
  • محمود غفوری، محمد داوند صفحه 41
    در آثار علمی موجود در ارتباط با تهدیدات افراط گرایی اسلامی در پاکستان علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، دو خط مشی مشخص اصلی وجود دارد: برخی با ذکر عوامل تکوین افراط گرایی اسلامی پاکستان، تهدیداتی از جنس مسائل عقیدتی را برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران برشمرده اند و از نقش انقلاب اسلامی در ارتباط با این تهدیدات دریغ ورزیده اند. بعضی دیگر تهدیدات افراطیون پاکستانی را واکنشی در مقابل ماهیت تجدید نظرطلبانه ی انقلاب اسلامی دانسته و به تبع آن، خطرات افراطیون را در چارچوب رقابت جمهوری اسلامی ایران و کشورهای محافظه کار منطقه ای و فرامنطقه ای، بررسی نموده اند و از تهدیدات ناشی از مسائل هویتی بازمانده اند. در مقابل این پژوهش ضمن بررسی ریشه ها و نفس تهدیدات هویتی، سعی در شناخت ارتباط انقلاب اسلامی با تهدیدات موجود دارد.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد گرچه مولفه های تکوین افراط گرایی اسلامی در پاکستان هم چون فقر، بی ثباتی سیاسی، مدارس دینی و حمایت عربستان از گروه های افراطی، در برانگیختن افراط گرایی اسلامی پاکستان اهمیت بسزایی دارند، اما انقلاب اسلامی این عوامل را از حالت بالقوه به بالفعل درآورده است. در مجموع، هر دو عامل تهدیدات امنیتی عدیده ای را برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آورده اند که شیعه ستیزی، تهدیدات ناشی از قاچاق مواد مخدر، تحریک گروه های تجزیه طلب و تقویت وهابیت در جنوب شرق ایران و نهایتا تهدید ناشی از امکان به قدرت رسیدن این گروه ها در پاکستان و دسترسی آنها به تسلیحات هسته ای را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: تهدیدات امنیتی، جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، افراط گرایی، انقلاب اسلامی
  • جلال روشن، علی محمدیان صفحه 73
    پس از فروپاشی حکومت طالبان در سال 2001 میلادی، دولت جدید افغانستان و ایالات متحده برای مقابله با تهدیدات مختلف نظامی- امنیتی، با هم همکاری کردند. اخیرا پیمان امنیتی کابل و واشنگتن که ادامه ی پیمان راهبردی امضا شده در سال 2012 است، توسط طرفین امضا گردید. مقاله ی پیش رو، تلاش دارد با بهره گیری از چارچوب راهبرد اتحاد و ائتلاف، پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا را به شیوه ی توصیفی– تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. سوال مقاله این است که امضای پیمان امنیتی فوق الذکر، چه آثاری بر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران به همراه خواهد داشت؟ مقاله این نتیجه می رسد که حضور آمریکا در افغانستان موجب تهدید امنیت ملی و محدودیت در بازیگری ایران در منطقه و دستیابی به منافع ملی مورد انتظار به ویژه در حوزه های اقتصادی و تجاری در افغانستان خواهد شد.
    کلیدواژگان: راهبرد اتحاد و ائتلاف، پیمان امنیتی، تهدیدات امنیتی، منافع ملی، امنیت جمهوری اسلامی ایران، پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا
  • سیدعلی سیدنژاد، رضا سراج صفحه 97
    پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران نظام دوقطبی خداگرا- بشرگرا، موقعیت ژئوپارادایم ایران به عنوان مرکز جهان خداگرا، برای رهایی از سلطه ی بیگانگان بوده است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان تنها کشور اسلامی جهان با حاکمیت ولی فقیه شیعه، نشانگر موقعیت ژئوپلیتیک منطقه ای و شیعی در غرب آسیا می باشد. مقاله ی حاضر در پی پاسخ این سوال است که «آیا موقعیت ژئوپلیتیکی نظام جمهوری اسلامی ایران، قابلیت ارائه ی الگوی سیاسی به شیعیان جهان را دارد؟ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و نوع تحقیق توسعه ای است.
    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل ژئوپلیتیکی هم چون جمعیت شیعیان، وضعیت منطقه ای و جایگاه قدرت بر الگوی سیاسی مورد حمایت شیعیان موثر است و جمهوری اسلامی ایران با به کارگیری راهبردهای عمق بخشی شیعی، توانسته عمق راهبردی خود را در سطح جهانی گسترش دهد. نوع واکنش کشورها به انقلاب اسلامی ایران، حکایت از تغییر رفتارهای سیاسی شیعیان جهان با الگوبرداری سیاسی از نظام جمهوری اسلامی ایران داشته و ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک عامل مهم و اثرگذار قابلیت الگوسازی سیاسی برای شیعیان جهان را دارد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک شیعه، عوامل ژئوپلیتیکی، الگوی سیاسی جمهوری اسلامی ایران
  • عباس عباس پور باغابری، محمدحسن خواجویی راوری صفحه 131
    خلیج فارس با توجه به برخی ویژگی های منحصر به فرد خود، از جمله وجود ذخایر عظیم نفت و گاز، وجود قطب های تجاری و موقعیت ویژه ی آبراهی و راهبردی یکی از مناطق راهبردی و ژئوپولیتیک دنیا است. از اوایل دهه ی 1970 تاکنون علی رغم تنش ها، بحران ها و درگیری های متعدد، تحولات مثبتی نیز در جهت تفاهم و همکاری بین کشورهای منطقه ی خلیج فارس به وقوع پیوسته است. دستیابی به یک همگرایی امنیتی در این حوزه، مستلزم استفاده از فرصت های موجود و به کارگیری راه کارهای تنش زدایانه در مقابل چالش های پیش رو است. در صورت تحقق چنین اتحادی در خلیج فارس، حفظ امنیت و ثبات منطقه بر عهده ی کشورهای منطقه و بدون مداخله ی کشورهای دیگر خواهد بود. رئالیسم ساختاری به عنوان یکی از نظریه های کلان روابط بین الملل، بر عنصر ساختار و تاثیر آن در اتخاذ سیاست خارجی واحدهای سیاسی تاکید دارد. در این نگاه، ساختار و سیستم بین المللی است که به روابط سیاسی حادث میان کشورهای منطقه ی خلیج فارس شکل می دهد. روش تدوین این مقاله به روش جمع آوری کتابخانه ای - اسنادی و به صورت «توصیفی - تحلیلی» است. در این مقاله سعی بر آن است که به امکان ایجاد همگرایی امنیتی چندجانبه در حوزه ی ژئوپلیتیک خلیج فارس از منظر رئالیسم ساختاری پرداخته شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، رئالیسم ساختاری، ژئوپلیتیک، امنیت دسته جمعی، سیاست بین الملل
  • اعتباریان خوراسگانی، موسی زمان زاده دربان صفحه 165
    امروزه تلفن های همراه به بخشی اصلی در سبک زندگی افراد تبدیل شده است. در این راستا، پیشرفت فناوری منجر به تغییرات شگرفی در زندگی بشر شده است. از جمله ی این تغییرات می توان به نحوه ی دستیابی به انواع محصولات و خدمات فرهنگی به صورت دیجیتالی در بستر تلفن همراه به عنوان یک فرارسانه اشاره نمود که با توجه به ضریب نفوذ بالای آن در ایران، توجه به آن بسیار حائز اهمیت می باشد. آنچه موجبات نگرانی کنشگران و ذی نفعان این عرصه شده است، امنیت بخشی محتوا و بررسی تحولات آینده ی آن است که حیات یا بقای آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. نظر به این که امنیت رسانه ای به لحاظ نقشی که در اشاعه ی محتوا و شکل دهی به افکار عمومی و جهت گیری آن دارد، در ارتقای امنیت فرهنگی و به تبع آن امنیت ملی هر کشوری اهمیتی تاثیرگذار دارد.
    بنابراین، در این مقاله در پی آن هستیم که با استفاده روش کیفی اکتشافی از طریق به کارگیری رویکرد آینده پژوهی با تاکید بر سناریونویسی برای درک منطق تحولات آینده به ترسیم آینده های محتمل فرارسانه ی تلفن همراه و امنیت محتوای آن در جمهوری اسلامی ایران پرداخته ایم که به منظور دستیابی به سناریوهای محتمل آینده، از طریق الگوبرداری اکوسیستم ها و تحلیل محتوای اسناد فرادستی دو محور اصلی عدم قطعیت شناسایی و از طریق روش ایدون چهار سناریو (تکامل آهسته، بن بست صنعت، بازار کامل و دنیای فرصت های از دست رفته) استخراج گردید.
    کلیدواژگان: امنیت، سناریونویسی، فرارسانه ای، سناریوهای امنیت بخشی، محتواهای فرارسانه ای نوین، آینده پژوهی، عدم قطعیت های آینده
  • قدرت احمدیان، زهرا بهرامی صفحه 199
    سوریه از ژانویه ی 2011 درگیر بحران داخلی است که با مداخلات بازیگران منطقه ای و بین المللی و اعلام استفاده از تسلیحات شیمیایی تشدید شد. در پی آن آمریکا به عنوان یکی از قدرت های مداخله گر خارجی در این بحران، سوریه را تحریم و این کشور را تهدید به حمله ی نظامی محدود نمود، اما بعد از گذشت مدتی ایالات متحده، طرح روسیه برای پیوستن سوریه به کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی و نابودی تسلیحات و مواد شیمیایی را پذیرفت و در فرآیند آن نقشی اساسی ایفا نمود. بنابراین، سوال اصلی این پژوهش عبارت است از این که «عملکرد آمریکا در خلع سلاح شیمیایی سوریه چه تاثیری در درک رژیم های بین المللی به ویژه رژیم خلع سلاح شیمیایی داشته است؟» در جهت پاسخ گویی به این سوال با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، سایت ها و منابع در دسترس دیگر ضمن توضیح نظریه ی نئورئالیسم در درک این مساله، تبیین عملکرد آمریکا در فرآیند بحران سوریه و خلع سلاح شیمیایی آن و تحلیل اهداف و انگیزه های ایالات متحده از این امر پرداخته است؛ و در نهایت، به این نتیجه ختم شد که پیگیری اهداف ملی از سوی آمریکا و حمایت از رژیم صهیونیستی در بحران و خلع سلاح شیمیایی سوریه، رویکرد نئورئالیستی را از درک رژیم های بین المللی تقویت نموده است.
    کلیدواژگان: عملکرد آمریکا، خلع سلاح شیمیایی سوریه، رویکرد نئورئالیستی، رژیم های بین المللی خلع سلاح، رژیم صهیونیستی، بازدارندگی
|
  • Mirnaghi Moosavi, Seyedeh Maryam Hosseini, Nasser Shoeibi, Mohammad, Reza Ansari, Astaneh Page 1
  • Ali Akbar Ahmadian Page 9
    After the victory of the Islamic Revolution, the establishment of the Revolution’s Fundamental principles, the formation of a new front for those who seek justice with the centrality of the Jihadist thought of fighting oppression, and avoiding dominating and being dominated, a new serious threat has been created by the arrogant powers led by the United States against the Islamic Republic of Iran. This kind of threat is basically defined as an identity warfare fought between the two sides. Under the present circumstances, asking questions about threats is a basic element of the security studies conducted in any country including the Islamic Republic of Iran. New and different definitions have been proposed with a regard to the developments in the world and the complexity of the communities. This article sets out to explain the threats posed to the Islamic Revolution of Iran as viewed by its leaders by referring to the evolution of defining threat, its dimensions, and the ideas and thoughts expressed by both Imam Khomeini and the Supreme Leader, using data analysis method, library resources, and managerial and intellectual experiences. Considering the theoretical findings of the research and the theoretical stages of understanding threats in Islam and the West, there is an identity conflict between the righteous and the wicked in all intellectual and material areas with the centrality of Iran as the center of the resistance front and the wicked front represented by the United States. Further, it emphasizes the necessity of considering the new dimensions of the conflict between the two fronts based on the components of soft and semi-hard warfare by viewing the shift that has occurred in the direction of the threats from hard to semi-hard and soft threats.
    Keywords: threat, hard threat, semihard threat, soft threat
  • Mahmood Ghafoori, Mohammad Davand Page 41
    There are two guidelines specified in the scientific works available in relation to the extremist Islamic threats in Pakistan posed to the IRI’s national security: Some have enumerated threats associated with ideological issues against the national security of the Islamic Republic of Iran by pointing to the factors that contribute to the growth of the Islamic extremism in Pakistan, ignoring the role of the Islamic Revolution with regard to such threats. Some others have considered the threats posed by the Pakistani extremists as a response against the revisionist character of the Islamic Revolution, thereby using the competition between the Islamic Republic of Iran and the conservative regional and trans-regional countries as a frame of reference for judging the threats posed by the extremists, which has caused them to fail to observe the threats originating from identity-based problems. Examining the roots and the identity threats themselves, this research then tries to understand how the Islamic Revolution is associated with the ongoing threats. The findings of this research show although factors like poverty, political instability, and Saudi Arabia’s support to extremist groups play an increasingly important role in provoking Islamic extremism in Pakistan, but the Islamic Revolution itself has managed to convert these potential factors to actual ones. In brief, both factors have brought various security threats to bear on the Islamic Republic of Iran, which include Anti-Shiism, threats originating from drug trafficking, the provoked separatist groups and the strengthened Wahhabism in the Southeast of Iran, and finally the threat stemming from the probable coming to power of such groups in Pakistan, and their access to nuclear weapons.
    Keywords: security threats, Islamic Republic of Iran, Pakistan, extremism, Islamic Revolution
  • Jalal Roushan, Ali Mohammadian Page 73
    After the collapse of Taliban government, in 2001bc, the new Afghani government and the United States began to cooperate to counter various security-military threats. Kabul Washington Security treaty, which is an extension of the strategic treaty signed in 2012, was signed recently by the two parties. The present article tries to study the security treaty between Afghanistan The question of this article is "What implications does the signing of the above-said security treaty will have for the national security of the Islamic Republic of Iran?". The article concludes that the presence of the United States of America in Afghanistan will lead to a threatened national security for Iran, a limited scope for it to act in the region, and a limited access to the intended national interests especially in economic and commercial areas in Afghanistan.
    Keywords: the strategy of unity, alliance, security treaty, security threats, national interests, the security of the Islamic Republic of Iran, Afghanistan, the United States of America security treaty
  • Seyyed Ali Seyyednejad, Reza Seraj Page 97
    When the Islamic Revolution take place, the bipolar system of theoism and humanism and Iran’s situation as a geo paradigm began serving as the center of a theoist (God-centered) world to let peoples free from the aliens’ effort to dominate them. The Islamic Republic of Iran is the only Islamic country in the world with a sovereignty system based on Wilayat al Faqih (Guardianship of the Jurist or Providence of the Jurist), which represents a geopolitical and Shiite location in the West of Asia. The present article plans to answer this question “Does Iran’s geopolitical location has the capability of providing the Shiites of the world with a political model?”. The method used in this research is descriptive-analytical with a developmental type. The findings of the research showed that the geopolitical factors like the Shiite population, the regional conditions and the status of power has an impact on the political model advocated by the Shiites, where the Islamic Republic of Iran has managed to expand its strategic depth worldwide by employing the strategies used in giving depth to Shiites. The type of the response to the Islamic Revolution of Iran shown by countries indicate a change in the Shiites’ behavior in the world where they have accepted the Islamic revolutionary regime as a political model, and that the geopolitics of the Islamic Republic of Iran is an influential and important factor that is capable of being copied as a political model by the Shiites of the world.
    Keywords: geopolitics of Shia, geopolitical factors, the political model of the Islamic Republic of Iran
  • Abbas Abbaspoor Baghabari, Mohammad Hasan Khajouei Ravari Page 131
    The Persian Gulf is one of the strategic and geopolitical regions in the world due to a few of its unique characteristics, including huge reserves of gas and oil, the existing commercial poles, the strategic and special waterway conditions. From the early 1970s so far, positive developments have taken place in developing the understanding and cooperation between the countries in the Persian Gulf region. To achieve a security convergence in this area, it is necessary to optimize the existing opportunities and employ détente means to counter the forthcoming challenges. In the event that such alliance takes place in the Persian Gulf, it will be up to the countries in the region, without interference from other countries, to preserve security and stability in the region. As one of the macro theories of international relations, structural realism emphasizes the element of structure and its impact in formulating the foreign policy on the part of political entities. In other words, it is the international system and structure that shapes the political relations occurring between the countries in the region of the Persian Gulf. The method used for writing this article is library-documentary data collection method in the descriptive-analytical form. This article tries to address the feasibility of creating multi-lateral security convergence from the perspective of structural realism.
    Keywords: the Persian Gulf, structural realism, geopolitics, collective security, international policy
  • Etebariyan Khurasgani, Musa Zamanzadeh Darban Page 165
    Today, mobiles have become a parcel of people’s style of life. As a part of this process, technological advances have caused remarkable changes in human lives. These changes include the digital access to cultural products and services through the use of a mobile as a meta-media, which is of increasing importance due to the high rate of its use in Iran. What has made the activists and interest groups concerned in this case is the way contents provide security, and the developments it creates in the future that affects their life and survival. Since media security plays a great role in developing the contents and forming the public opinion and directing it, it plays also an effective role in improving the cultural security, and consequently the national security of any country. It follows that this article seeks to depict the probable futures of mobile as a meta-media and the importance of its contents in the Islamic Republic of Iran by using a qualitative method of exploration through employing the approach of futurology with emphasis on scenario writing in order to understand the logic of the future developments. In order to determine the future probable scenarios, two main axes of uncertainty were identified through analyzing the higher level documents, and four other scenarios were extracted using Idon method.
    Keywords: security, writing scenarios, meta, media, security scenarios, modern meta, media contents, futurology, future uncertainty
  • Ghodrat Ahmadian, Zahra Bahrami Page 199
    From 2011, Syria has become engaged in a civil crisis, which was compounded by interventions from regional and international actors, and the White House's announcement that Syria has used chemical weapons. It was then that the United States, as one of the intervening foreign powers, sanctioned Syria, and threatened to launch a military offensive against Syria. However, after a while the United States agreed with Russia’s plan providing for Syria to join the Convention on the Prohibition of Chemical Weapons and on their Destruction, during the process of which it played a fundamental role. Therefore, the main question of this research is “What effect has America’s performance in chemical disarming of Syria had on the understanding of the international regimes especially the chemical disarming regimes?” To answer this question, while explaining the theory of Neorealism, this article begins to explain how the United States acted in the Syrian crisis and the chemical disarming of Syria by using analytical-descriptive method and library sources, sites and other available sources as well as to analyze the United States’ objectives and intentions. Finally, it concludes that America’s effort to pursue the national objectives and support the Zionist regime in the crisis and the chemical disarming of Syria has improved the Neorealist approach to understanding the international regimes.
    Keywords: America's performance, the chemical disarming of Syria, Neorealist approach, international disarmament regimes, the Zionist regime, deterrence