فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و دوم شماره 4 (زمستان 1396)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و دوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد درزی رامندی، روح الله شهنازی، مینا ابوترابی، لیلی نیاکان، زهرا کاوسی * صفحات 1-19
    فروش خدمات غیرضروری به بیماران، فشار زیادی را به سازمان های بیمه ای وارد می آورد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزایش رقابت پزشکان و به تبع آن، افزایش تقاضای القایی بر مخارج سلامت انجام شد. این مطالعه، کاربردی و از نوع توصیفی– تحلیلی است که با استفاده از داده های پانلی در یک دوره زمانی هشت ساله (1385-1392) انجام شد. پس از انجام آزمونهای اقتصادسنجی متناسب، درنهایت مدل با استفاده از آزمون دریسکول– کارای برآورد شد. طبق نتایج، با افزایش نسبت سرانه پزشکان، مخارج بهداشت و درمان در یک معادله درجه سه افزایش یافته و در این صورت، فرضیه تقاضای القایی مبنی بر تاثیرگذاری افزایش عرضه پزشک بر مخارج سلامت در ایران طی سالهای مطالعه پذیرفته می شود. طبق این یافته با افزایش یک درصدی نسبت پزشکان به جمعیت، مخارج بهداشت و درمان به میزان 38/0 درصد افزایش می یابد. با توجه به وجود رابطه معنی دار بین سرانه پزشک به جمعیت و هزینه های سلامت و همچنین نقطه تغییر تقعر تابع به دست آمده، به نظر می رسد، تصمیم گیران در این حوزه همچون بیمه های درمان، به عنوان خریدار خدمات می بایست به کنترل این موضوع در این بیمه نامه ها توجه بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: تقاضای القایی، بیمه درمان، نسبت پزشک به جمعیت، هزینه بهداشت و درمان خانوار، داده های پانلی
  • مجتبی صالحی *، نازنین شریف، مینا خلیلی نژاد، مصطفی صفرزاده صفحات 21-42
    این مقاله یک مدل دینامیکی به منظور شناخت عوامل تاثیرگذار بر تغییر تعداد افراد بیمه شده در شرکتهای بیمه خدمات درمانی و بررسی سیاستهای مختلف برای بهبود رفتار سیستم به منظور رسیدن به اهداف مطلوب ارائه می دهد.لذا همه اجزای تشکیل دهنده یک شرکت بیمه شامل واحدهای سرمایه گذاری، واحدهای پرداخت هزینه های درمانی، واحد مربوط به سیاستهای تبلیغاتی شرکت، و سایر قسمتهایی که در کنار هم تشکیل دهنده یک مجموعه کامل از شرکت هستند، بررسی شد.با توجه به وجود رابطه بازخوردی بین این متغیرها و پیچیدگی مبحث، از رویکرد پویایی شناسی سیستمها برای مدل سازی سیستم و بررسی سیاستهای مختلف استفاده شده است. برای رسیدن به نتایج دقیق تر، به عنوان یک نمونه موردی، بیمه تامین اجتماعی ایران مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از داده های سالهای 1380-1390 در مدل، مشخص شد که برخی از پارامترها مانند تغییر در سیاستهای سرمایه گذاری و تبلیغات می تواند تاثیر زیادی در جذب افراد به شرکت بیمه داشته باشد.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستمها، بیمه تامین اجتماعی، هزینه های درمانی، سیاستهای تبلیغاتی
  • یعقوب رشنوادی *، سید امیر رضا ابطحی، علیرضا صرامی فروشانی صفحات 43-64
    بیمه های عمر در ایران در مقایسه با میانگین جهانی و در قیاس با کشورهای منطقه چشم انداز، علی رغم روند روبه رشد، کماکان سهم کوچکی از صنعت بیمه را تشکیل می دهند. هدف این مقاله، یافتن علل این مسئله با مشخص کردن سازوکارهای مربوط است. برای نیل به این هدف، از پژوهشهای پیشین و مصاحبه با خبرگان صنعت استفاده شده و با به کارگیری رویکرد پویایی شناسی سیستمها، مدل ریاضی مسئله ایجاد و شبیه سازی شده است. نتایج شبیه سازی مدل نشان می دهد که ادامه روند روبه رشد فعلی در فروش بیمه های عمر و حق بیمه تولیدی آن تا 10 سال آینده امکان پذیر است و مهم ترین عواملی که آینده صنعت بیمه را تحت تاثیر قرار می دهند عبارت اند از: میزان گسترش شبکه نمایندگان و فروش، بازده فروش نمایندگان، و مدیریت بهینه منابع مالی به منظور پاسخگویی به تعهدات ایجادشده. شواهد و تحلیلها حاکی از این است که آینده این صنعت بیش از آنکه در کنترل عوامل برون زا باشد در دست تصمیم گیران و سیاست گذاران آن است.
    کلیدواژگان: بیمه عمر، سهم بازار، پویایی شناسی سیستمها، مدل سازی پویا، شبیه سازی رایانه ای
  • منصورعلی رحیمی باغ ابریشمی، اسفندیار ملکیان *، یحیی کامیابی، امیرمنصور طهرانچیان صفحات 65-84
    شناخت دقیق روابط نمایندگی و حقوق وعلایق ذی نفعان صنعت بیمه از ملزومات اساسی برای تدوین دقیق و منصفانه مقررات و استانداردهای حسابداری است. براین اساس مراجع تدوین استانداردهای حسابداری ملی و بین المللی تلاش کرده اند، با شناخت و ترسیم دقیق روابط بین فعالان صنعت بیمه، الزامات و استانداردهای مناسب برای گزارشگری مالی این بخش مهم را تدوین و ارائه کنند. کمیته تدوین استانداردهای ایران نیز در سال1385 استاندارد حسابداری شماره 28 را برای فعالیتهای بیمه عمومی منتشر کرده است. در این پژوهش، کفایت الزامات استاندارد حسابداری با ارزیابی تاثیر نحوه محاسبه عناصر مالی بر دو شاخص «سود» و«توانگری مالی» که به ترتیب بیانگر علایق و منافع بیمه گران و بیمه گذاران به عنوان ذی نفعان اصلی صنعت بیمه است، مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که استاندارد حسابداری شماره 28 تحت عنوان فعالیتهای بیمه عمومی از کفایت لازم برای رعایت و همسوکردن حقوق ذی نفعان (بیمه گران و بیمه گذاران) برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: استاندارد حسابداری شماره 28، حقوق ذی نفعان بیمه، توانگری مالی، سود، ذخایر فنی
  • عبدالله خدابخشی * صفحات 85-104
    داوری یکی از شیوه های بارز حل اختلاف در تجارت و صنعت است. اهمیت و نقش داوری، علاوه بر کاهش دعاوی در دادگاه، تسریع در تسویه خسارت، رضایتمندی و کاهش آسیبهای دیگر در صنعت بیمه است. با این حال، صنعت بیمه چندان استفاده ای از این راهکار ندارد و در آخرین تحول، به شرح قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (20/2/1395) که فرصت مناسبی برای ظهور بهتر داوری بود، از این امکان استفاده نشد. هرچند ممکن است مراجع مقرر در مواد 29 و 39 آن، با داوری منطبق باشند اما دقت بیشتر، خلاف این امر را نشان می دهد زیرا ارزیاب خسارت (موضوع تبصره ماده 39) با کارشناسی و هیئت (موضوع ماده 29) با نهاد قانونی مستقل، انطباق دارد و بنابراین مشمول قواعد داوری نمی شود. مقاله حاضر، علاوه بر بررسی مفاهیم مرتبط داوری به تحلیل این مواد می پردازد.
    کلیدواژگان: بیمه، داوری، هیئت، ارزیاب خسارت، حل اختلاف
  • عالمه کیخا *، مهدیه سارانی صفحات 105-123
    گسترش بیمه از جمله راهکارهای دولتها به ویژه دولتهای مردم سالار و مردم محور برای نیل به جامعه ای سالم با سلامت پایدار است. به طوری که با گسترش و تعمیم بیمه ها، تمام ابعاد زندگی فرد در جامعه، تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و اولویت بندی موانع پیاده سازی نظام بیمه سلامت بر اساس مدل سه شاخگی در سه بعد ساختاری، زمینه ای، و رفتاری است. روش تحقیق پژوهش حاضر، ترکیبی (کیفی– کمی) با رویکرد اکتشافی است. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل 30 نفر از خبرگان تامین اجتماعی زاهدان است که با استفاده از مصاحبه، اطلاعات مربوط جمع آوری شد. در این بخش پس از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل تم به تحلیل محتوای مصاحبه پرداخته شد و زیربعدهای موانع سه گانه شناسایی و پس از شناسایی موانع با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert choice،رتبه بندی شاخصها انجام شد. نتایج تحلیل سلسله مراتبی در این بخش نشان داد که نرخ ناسازگاری این آزمون مقدار 03/0 است و چون کمتر از معیار 1/0 است، بنابراین پایایی ابزار تحقیق تایید می شود. همچنین نتایج تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که ابعاد زمینه ای با وزن 582/0 بیشترین اولویت را به خود اختصاص داده است و ابعاد ساختاری و رفتاری به ترتیب وزنهای 279/0 و 139/0 را داشته اند. در بخش کمی نیز تعداد250 پرسشنامه بین کارکنان سازمان تامین اجتماعی زاهدان به صورت تصادفی توزیع شد. نتایج آزمون میانگین یک جامعه نشان داد که همه ابعاد موانع رفتاری، زمینه ای، و ساختاری از دیدگاه پاسخگویان در پیاده سازی نظام بیمه سلامت تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: موانع ساختاری، موانع رفتاری، موانع زمینه ای، نظام بیمه سلامت
|
  • Sajad Darzi Ramandi, Rohalah Shahnazi, Mina Aboutorabi, Leili Niakan, Zahra Kavosi * Pages 1-19
    Selling unnecessary health care services to patients brings a lot of pressure to insurance companies. This study wants to investigate the effect of increasing competition among doctors which is regarded as increased induced demand, on health expenditures. This is a practical, descriptive - analytic research which is held using panel data in an eight-year period (from 2006 to 2013). After using suitable econometrics tests, we use a Driscoll - kraay test for final estimation of the model. According to the results, by increasing the physician density, health expenditures will increase at a cubic equation and in this case, the induced demand hypothesis based on the effect of the increase in physician density on health expenditure in Iran will not be rejected. According to the findings, with one percent increase in the physician density, health expenditures will increase by 0.38 percent. By taking into account the significant relationship between physician density and health care costs, as well as changing the concavity of the obtained function, it seems like decision-makers of this area, such as health insurers( as the buyers of services) must pay more attention to control these challenges in policies.
    Keywords: Induced Demand, Health Insurance, Physician Density, Health Care Costs, Panel Data
  • Mojtaba Salehi *, Nazanin Sharif, Mostafa Safarzade, Mina Khalilinejad Pages 21-42
    This paper presents a dynamic model to determine the effective factors which are responsible for making changes to the number of insured persons in health insurance companies and to study different policies for improving the system behavior toward its desired goals. For this purpose, all components of an insurance company including investment units, payment of medical expenses units, units which are related to the advertisement policies of the company and all other components that together will result in a complete collection of the company have been studied. According to the feedback relationships between these variables and the complexity of the issues, we use system dynamics approach for modeling and analyzing the effect of different policies. Given the goal of achieving the detailed results, Iranian Social Security Insurance is used as a case study. By taking into consideration this organization data from 2001 to 2011 in the proposed model, the results show that some parameters such as changes in investment policies and advertisement are effective factors, as far as the attraction of insurance company for people is concerned.
    Keywords: Systems Dynamics, Social Security Insurance, Medical Expenses, Advertisement Polices
  • Yaghoub Rashnavadi *, Sayyed Amir Reza Abtahi, Alireza Sarrami Foroushani Pages 43-64
    Life insurances in Iran, despite following a growing trend, still constitute an insignificant part of insurance industry compared to that of the global average, or the industry vision's targeted countries. The purpose of this article is to find the roots of this problem and to determine the related dynamic mechanisms. Previous studies and interviews with experts are used as the framework to establish and simulate a system dynamics model for the problem. Analysis of the simulation results show that not only is it possible to maintain the current growing trend in the industry for the next 10 years, but also the most important factors which will have effects on the future of life insurance industry are: scale of sales network and agents, measures which affect their sales productivity, and careful management of financial resources to fulfill the generated commitments, to name but a few. According to the analyses, the future of life insurance is in the hands of its policy and decision makers rather than being controlled by exogenous variables.
    Keywords: Life Insurance, Market Share, System Dynamics, Dynamic Modeling, Computer Simulation
  • Mansour Ali Rahimibaghabrishami, Esfandyar Malekian *, Yahya Kamyabi, Amir Mansour Tehranchian Pages 65-84
    In order to set precise, as well as fair standards and regulations, it is necessary to recognize agency relationships, and insurance industry stakeholders’ rights, in conjunction with their interests. In this respect, authorities in charge of the compilation of international and national accounting standards are trying to provide appropriate standards, combined with their requirements for financial reports by precisely recognizing and sketching the relationships among insurance industry stakeholders. Iran's Standard Committee has introduced "Accounting Standard No. 28" in the year 2006 for general insurance activities. The present paper studies the adequacy of accounting standard requirements by assessing the influence of the calculation methods of financial factors on two indicators of "benefit" and "solvency" which stand for the stakeholders’ interests and profits, respectively. According to the results, "Accounting Standard No. 28" is not adequate enough to unite the rights of the stakeholders (insurer & insured), as far as general insurance activities are concerned.
    Keywords: Accounting Standard No. 28, Insurance Industry Stakeholder's Rights, Solvency, Benefit, Technical Reserves
  • Abdollah Khodabakhshi * Pages 85-104
    Arbitration is one of the prominent dispute resolutions in business and industry. The important role of the arbitration, not only reduces lawsuits in courts but also accelerates the compensation and satisfaction. In addition, it could reduce other possible harms in the insurance industry. However, the insurance industry does not use this approach and even in its latest policy change, as follows: compulsory insurance law of damages incurred by third parties as a result of vehicles’ accidents (9 May 2016) in which there was a good opportunity for the better appearance of arbitration, there is no evidence of benefiting from this potential chance. Although the authorities stipulated in articles 29 and 39 may comply with the arbitration, looking more accurately will lead to resulting otherwise; because damage assessment agent (mentioned in article 39) does not match the appraisal expert and the council (mentioned in article 29) does not match the independent legal entity. Therefore, they are not subject to arbitration rules. This paper analyses these articles, in addition to the concepts which are related to arbitration.
    Keywords: insurance, Arbitration, Council, Damage Assessment Agent, Dispute Resolution
  • Aleme Keikha *, Mahdiyeh Sarani Pages 105-123
    Insurance development is regarded as one of the states’ solutions, in particular, democratic and public-oriented states, to attain a sustained healthy community so that all individual’s life dimensions in the community would be sheltered by insurance generalization and development. The purpose of the present research is to identify and prioritize barriers to health insurance system implementation based on a three-branch model in three structural, contextual, and behavioral dimensions. The present research methodology is an exploratory-based qualitative-quantitative approach. Research qualitative statistical population includes 30 experts of social security insurance of Zahedan, by interviewing with whom research data was collected. Then, using theme analysis method, interview contents were analyzed, in which three barriers’ sub-dimensions were identified; and then, factors were ranked using analytical hierarchy process (AHP) through Expert choice software. AHP results show that the test inconsistency rate is 0.03, which is less than 0.1 and leads to the reliability of research instrument. In addition, analytical hierarchy process results also demonstrate that the contextual dimensions with the weight of 0.582 are assigned the maximum prioritization followed by structural and behavioral aspects with weights of 0.279 and 0.139, respectively. For quantitative study, 250 questionnaires were randomly distributed among social security insurance staff in Zahedan. Research sample mean test results reveal that from responders’ perspectives all dimensions of behavioral, contextual, and structural barriers influence the health insurance system implementation.
    Keywords: Structural Barriers, Behavioral Barriers, Contextual Barriers, Health Insurance System