فهرست مطالب

مجله فرهنگ و اندیشه ریاضی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 43، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 5
|
  • فریدون رضاخانلو ترجمه: یوسف امیرارجمند صفحه 1
    در این مقاله ابتدا مفهوم زیردنباله صعودی از یک جایگشت را تعریف کرده و با تابعی آشنا خواهیم شد که طول طولاتی ترین زیردنباله صعودی را به دست می دهد. هدف، مطالعه رفتار حدی این تابع است وقتی تعداد اعضای مجموعه زیاد می شود. همرزلی دستگاهی از ذرات را معرفی نموده است که از آن برای شناخت رفتار احتمالاتی این تابع استفاده خواهیم برد.
    کلیدواژگان: جایگشت، زیردنباله صعودی، دستگاه ذرات همرزلی، توزیع پواسن، حد هیدرودینامیکی، قضیه حد مرکزی
  • سارا ابراهیمی، علیرضا فخارزاده جهرمی صفحه 35
    مسائل برنامه ریزی خطی نیمه نامتناهی گرچه دارای خصوصیاتی شبیه مسائل متناهی هستند اما در مواردی و خصوصا در شیوه های حل با آنها تفاوت دارند. در این نوشتار نمونه هایی از برنامه ریزی خطی نیمه نامتناهی و رده های مختلف آن را معرفی و تشریح می کنیم. سپس شکاف دوگانی را برای آنها تعریف کرده بر مبنای آن به ارائه الگوریتم های حل این گونه مسائل در حالت های پیوسته و شمارا می پردازیم. همچنین روش همگرایی در خصوص یافتن جواب تقریبی مناسب و همگرا به جواب اصلی نیز، مطرح می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی متناهی، برنامه ریزی خطی نیمه نامتناهی، شکاف دوگانی، الگوریتم حل، اندازه برل منظم
  • طاهره زارع، جواد بهبودیان صفحه 57
    در این مقاله پس از معرفی تابع نمایی، ماتریس نمایی را بیان خواهیم کرد. در ادامه ضمن بیان ویژگی هایی از ماتریس نمایی، چند روش محاسبه آن را به اختصار شرح می دهیم. سپس کاربردهایی از ماتریس نمایی در فیزیک بیان می شود.
    کلیدواژگان: در این مقاله پس از معرفی تابع نمایی، ماتریس نمایی را بیان خواهیم کرد، در ادامه ضمن بیان ویژگی هایی از ماتریس نمایی، چند روش محاسبه آن را به اختصار شرح می دهیم، سپس کاربردهایی از ماتریس نمایی در فیزیک بیان می شود
  • احسان ممتحن صفحه 67
    داستان علمی - تخیلی در ریاضی
    کلیدواژگان: مجموعه کانتور، سری مثلثاتی، مجموعه رسته اول، اندازه صفر، اعداد گنگ
  • الین جکسون ترجمه: سید محمد باقر کاشانی صفحه 85
    آیا حدس پوانکاره و حدس هندسی سازی ترستن ثابت شده اند؟ از زمانی که پرلمان مقاله های خود را در پایگاه های اینترنتی قرار داده است، سه سال می گذرد. هنگامی که زمان برگزاری کنفرانس بین المللی ریاضیدانان در مادرید نزدیک می شد، حدس و گمان درباره مدالهای فیلدز اذهان را پر کرده بود. متخصصین به طور روز افزونی مطمئن می شدند که بالاخره حدس ها ثابت شده است. به ویژه برخی معتقدند که حدس پوانکاره اکنون یک قضیه اصیل است. در این مقاله تلاشهای اخیر جهت اثبات این حدسها به طور مختصر شرح داده می شود.
    کلیدواژگان: حدس پوانکاره، هندسی سازی، شار ریچی، خمیدگی، گریگوری پرلمان