فهرست مطالب

مجله فرهنگ و اندیشه ریاضی
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سخن سردبیر
    بهمن طباطبایی صفحه 0
  • ماری دزیاردینز ترجمه: علیرضا غفاری حدیقه صفحه 1
    در این مقاله برخی از مسائل و مشکلاتی که ممکن است برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایجاد شود، مطرح و راه حل هایی برای آنها ارائه می شود. همچنین اساتید راهنمایی که می خواهند در موفقیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی خودشان سهیم باشند، مخاطب قرار گرفته اند. هدف نویسنده آگاه ساختن خواننده از رابطه استاد - دانشجو، انتظاراتی که از این رابطه وجود دارد و بایدها و نبایدهای آن است.
    کلیدواژگان: کارشناسی ارشد، دکتری، استاد راهنما، پایان نامه، پژوهش، مقاله، شبکه علمی
  • گرو فریسک، جان کریستف ورشتد ترجمه: سید محمد طباطبایی صفحه 31
    در این مقاله برهانی مقدماتی برای فرمول مشهوری که نشان می دهد مقدار سری همساز متناوب برابر با log2 است، ارائه می شود. اثبات بر مبنای مفاهیم ساده حساب دیفرانسیل و انتگرال است.
    کلیدواژگان: در این مقاله برهانی مقدماتی برای فرمول مشهوری که نشان می دهد مقدار سری همساز متناوب برابر با log2 است، ارائه می شود، اثبات بر مبنای مفاهیم ساده حساب دیفرانسیل و انتگرال است
  • محمدرضا میری، غلامرضا محتشمی برزادران، حسین حسینی گیو صفحه 37
    هدف این مقاله، معرفی اجمالی نامساوی برون - مینکوفسکی از طریق بحث تاریخی است. برای نیل به این مقصود& به مرور برخی نامساوی های تحلیلی وابسته و توسیع ها و گونه های دیگر این نامساوی خواهیم پرداخت. ذکر دو مورد از کاربردهای نامساوی عام برون - مینکوفسکی که مهمترین توسیع نامساوی بالا است، پایان بخش مطالب این مقاله خواهد بود.
  • بهناز کوچک شوشتری صفحه 55
    در بررسی مسائل شمارشی با دنباله های نامتناهی از اعداد صحیح مثبت سروکار داریم. از جمله این دنباله ها که در زمینه های متعدد دیده می شود، دنباله اعداد کاتالان است. در این نوشته کوشش می شود ویژگی های این دنباله از اعداد بررسی و اثبات شود و همچنین مثالهای مختلفی از کاربردهای آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اعداد کاتالان، ترکیبیات، درخت دودویی، مثلث بندی، تابع مولد، مثلث پاسکال
  • محمدرضا رزوان، سمیه یاسمن صفحه 71
    مطالعه نورورن به عنوان یکی از مهمترین انواع سلولهای بدن هر موجود زنده همواره مورد توجه دانشمندان بوده است. در بین همه رویکردهایی که در این راستا وجود دارد، برخی از ریاضیدانان، نورون را به عنوان یک سیستم دینامیک غیرخطی در نظر می گیرند و با استفاده از ابزار سیستم های دینامیکی مثل انشعاب و فرآیندهای تصادفی، تلاش می کنند رفتارهای متفاوت مشاهده شده از نورورن را در آزمایشگاه توجیه کنند. یکی از مقبول ترین الگوهای نورونی الگوی Hodgkin- Huxley است. در ایم مقاله ابتدا این الگو را معرفی می کنیم و سپس تعریف ریاضی دقیقی از تحریک پذیری ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: سلول عصبی، انشعاب، تحریک پذیری، شکفتن