فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان1381)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان1381)

  • آستان قدس رضوی
  • 143 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا داورپناه صفحه 1
    امروز، تامین امکانات زیر ساختی، از اقدامات اولیه و ضروری برای ورود به عصر اکترونیک است. بهره گیری از فنآوری اطلاعات فرایند پیچیده ای است که بسیار ی از عوامل فنی و غیر فنی به هم پیوسته را که برخی به کتابخانه و برخی دیگر به فنآوری اطلاعات و جامعه مربوط می شوند، را در بر می گیرد. عوامل زیر ساختی متفاوتی نظیر عوامل فنی، مدیریتی، پرسنلی، اقتصادی، اجتماعی/فرهنگی و دولتی بر بهره گیری فنآوری اطلاعات در کتابخانه ها تاثیر گذارند. در این مطالعه تاثیر این عوامل در بهره گیری موفقیت آمیز فنآوری اطلاعات در کلیه کتابخانه های مرکزی دانشگاه های پزشکی و غیر پزشکی سراسر کشور مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که فنآوری اطلاعات مواجه هستند.
  • محسن نوکاریزی، علی حسین قاسمی صفحه 25
    هدف این مقاله برزسی تعریف و اجزای دخیل در ارتباط و سیبرنتیک و ارتباط تنگاتنگ آن دو با هم و با نقشی است که کتابدار و کتابخانه باید رد اجرای وظایف خود ایفا کنند چون این دو در ارتباط مستقیم با هم هستند و حتی در تعریف سیرنتیک اشاره به علم ار تباط و کنترل می شود و کاری که امروز کتابداری انجام می دهد استفاده از فناوری های ارتباطی و سیرنتیکی برای انتقال پیام و اطلاع رسانی است این دو موضوع در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته است.
  • زهیر حیاتی، جعفر عبادالله عموقین صفحه 41
    این پژوهش به منظور بررسی نیازهای اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز و نقش کتابخانه های دانشگاه در تامین آنها انجام شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش 898 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز می باشد که از این تعداد 292 نفر (35 درصد) به صورت نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شدند.
  • علی حسین قاسمی صفحه 61
    در این مقاله پس از بررسی تاریخی مختصر جهانی شدن و اصول آن و نیز رویکردهای مختلف به این پدیده، مشخصا با رویکرد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی/ اجتماعی و اطلاعاتی به پدیده ی جهانی شدن پرداخته شده و وجود اطلاعاتی مثبت و منفی آن مورد بررسی قرار گرفته اند.
  • فضل الله فاضل نیشابوری صفحه 87
    در این نوشته با مرور نوشته های مربوط به تاریخچه و واضع خط نستعلیق نشان داده شده است که خط نستعلیق طی مرور زمان و با تغییرات اندک در خط نسخ آهسته آهسته به سوی تعلیق و نستعلیق حرکت کرد و سرانجام میر علی تبریزی به عنوان تدوین کننده خط نستعلیق را به قاعده در آورده و بشکل یک خط در کنار خطوط دیگر ارائه داده و به آن تعیین و تشخیص بخشیده و نام آن را نسخ تعلیق (نستعلیق) گذاشت.
  • فاطمه معتمدی صفحه 103
    موتورهای کاوش مهمترین ابزار جستجو و بازیابی اطلاعات در وب هستند که به دلیل تفاوتها و پیچیدگی هائی که از نظر تنوع، محتوا و راهبردهای جستجو دارند شناخت و درک خصوصیات و ارزیابی میزان کارآئی انواع آنها در تامین نیازها اطلاعاتی استفاده کنندگان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.لذا تحقیق حاضر به بررسی تطبیقی و ارزیابی قابلیتهای عمومی و امکانات ویژه تعدادی از شناخته ترین موتورهای کاوش پرداخته است.
  • ترجمه: فاطمه نبوی صفحه 127
    طیف وسیعی از انتشارات توسط موتورهای جستجوی اینترنت پوشش داده می شوند. اما هیچ موتور جستجویی نمی تواند در هر بار جستجو تمام این صفحات را بررسی کند. ابرموتورهای جستجو این مشکل را با ارسال همزمان درخواست های جستجوگران به چندین موتور و با راهنمایی وب حل می کنند.
  • صفحه 137
    با توجه به اهمیت اطلاعات و دانش در توسعه جامعه و با توجه به تاثیر کتابخانه د رفعالیتهای علمی, آموزشی و پژوهشی اعضای جامعه, آیین نامه زیر به منظور ساماندهی به امور آموزش استفاده کنندگان از کتابخانه ها و منابع اطلاعاتی تدوین شده است. سازمان کتابخانه ها, موزه ها و مرکز استان آستان قدس رضوی نظر به اهمیت آموزش استفاده کنندگان واحدی را برای این منظور تاسیس کرده تا زیر نظر شورای آموزش سازمان در چارچوب آیین نامه زیر فعالیت کند.