فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1388)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جعفر مهراد، محمدحسین دیانی صفحه 5
  • مجیده سنجی، محمدرضا داورپناه صفحه 9
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی واژه های غیرمفهومی در زبان فارسی و تهیه سیاهه ای از این واژه ها برای نمایه سازی خودکار متنهای فارسی در رشته های روانشناسی، علوم تربیتی و کتابداری و اطلاع رسانی انجام شده است. این پژوهش با روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را مقاله های مندرج در آخرین شماره منتشر شده در مجله های علمی و پژوهشی رشته های علوم تربیتی، روانشناسی و کتابداری و اطلاع رسانی در سال 1385 تشکیل می دهد. نمونه شامل 63 مقاله است. گردآوری داده ها با استفاده از تفکیک واژگان به صورت ماشینی و دستی صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد: 1- افعال (معین و همراه شونده)، قیدها، ضمایر، حروف، اصوات، اعداد و علائم سجاوندی به عنوان واژه نمایه ها ظاهر نمی شوند، بنابراین، آنها را می توان واژه های غیرمفهومی یا به اصطلاح واژه های بازدارنده تلقی کرد. 2- بدون احتساب علائم سجاوندی، در رشته علوم تربیتی 96/39%، در رشته روانشناسی 57/38% و در رشته کتابداری 12/38% از حجم متون را واژه های غیرمفهومی تشکیل می دهد. 3- واژه های بازدارنده پربسامد در هرسه حوزه تقریبا مشابه است. 4- از تعداد 248552 واژه (بدون احتساب علائم سجاوندی) که پیکره زبانی مورد مطالعه را تشکیل می داد، 97280 واژه که 94/38% کل واژه ها را شامل می شود، جزء واژه های بازدارنده هستند.5- نتیجه مقایسه فهرست فارسی حاصل از پژوهش با فهرست واژه های بازدارنده انگلیسی نشان داد بین این دو فهرست به میزان 5/28% همپوشانی وجود دارد. 6. همچنین 38/20% از واژه ها فاقد توزیع بسامدی یکسان در سه رشته مورد مطالعه می باشند.
    کلیدواژگان: واژه های غیر مفهومی، واژه های بازدارنده، نمایه سازی خودکار، ساخت واژگانی زبان فارسی
  • عبدالحسین تفضلی مقدم، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی صفحه 37
    در این پژوهش مباحث جهانی شدن، نقش آموزشهای مبتنی بر فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی و تاثیر آنها بر آموزش عالی ایران بویژه آموزش از راه دور به روش کیفی بررسی شده است. منابعی که به این بررسی یاری رسانده اند، عبارتند از: نوشته های مرتبط به سه حوزه: جهانی شدن در پرتو فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، ضرورتهای تغییر در نظامهای آموزش عالی برای دسترسی همگان به این نوع آموزش و شرایط فعلی آموزش عالی در ایران. افزون بر منابع مکتوب، دیدگاه های چندین پژوهشگر این حوزه و نیز دیدگاه های کلیه اعضای هیئت علمی شاغل در دانشگاه های پیام نور، اعضای هیئت علمی موسسه هایی که از رویکرد آموزش باز و آموزش از راه دور استفاده می کنند و نیز پژوهشگران شاغل در موسسه های تحقیقاتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این بررسی لحاظ شده است. در ادامه، چکیده مباحث که دستاوردهای کلی این پژوهش تلقی می شود، به جامعه علمی فعال در این حوزه تقدیم می شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی و جهانی شدن، جهانی شدن، فوق قلمروگرایی و آموزش و پرورش، آموزش عالی ایران، آموزش از راه دور، آموزش مجازی
  • نفیسه احمدی صفحه 53
    اینترنت با در برداشتن وب گاه های متعدد و متنوع، به عنوان یکی از مهم ترین محورهای تولید علم، بر فعالیتهای آگاهی رسانی سازمانها و مراکز اطلاع رسانی تاثیر بسیار شگرفی بر جای گذاشته است؛ به گونه ای که آنها وب گاه های خود را به عنوان راهی برای استفاده از منابع اطلاعاتی در دسترس کاربران[4] مختلف، قرار داده اند. ارزشیابی خدمات، کارها و فعالیتهای انجام شده توسط افراد، سازمانها و مراکز اطلاعاتی و خدماتی، یکی از راهکارهای موثر در ارتقا و بهبود کیفیت خدمات در هر شغل و حرفه ای محسوب شده، به تولید خدمات و محصولات برتر و با کیفیت تر منجر می گردد. از این رو، در جامعه رقابتی امروز به منظور حفظ و توسعه پایدار فرایند تولید علم به وسیله وب گاه های سازمانی، جذب مخاطبان بیشتر، و در راستای رسیدن به هدفهای عالی بسط و توسعه تولید علم، ناگزیر از سنجش کیفیت خدمات اطلاع رسانی وب گاه های سازمانها و مراکز اطلاع رسانی هستیم.
    یکی از روش های مناسب ارزیابی کیفی خدمات اطلاع رسانی وب گاه ها، شیوه ای است که بر اساس بازخوردها[5] یا به عبارتی، دیدگاه های کاربران و مصرف کنندگان اطلاعات[6] باشد. بنابراین، به منظور آگاهی از سطح انتظارها[7] و ادراکهای[8] آنها از کیفیت خدمات دریافتی از وب گاه ها، باید از ابزارها و مدلهای «کاربر مدار»[9] مانند ابزار وب کوال استفاده کرد. وب کوال، ابزاری است برای ارزیابی دریافتهای کاربر از کیفیت خدمات اطلاع رسانی وب گاه ها، دارای چهار بعد سودمندی[10]، سهولت استفاده[11]، جذابیت[12] و روابط دوستانه[13] دوازده سازه[14] و 35 مولفه[15]؛ که در آن کیفیت خدمات هر سازه با طرح چند سوال در یک طیف هفت گزینه ای (بسیار مخالفم[16] 7 6 5 4 3 2 1بسیار موافقم[17]) از نظر کاربران مورد ارزشیابی قرار می گیرد. در پایان، به منظور بهبود کیفیت خدمات آنها، مدل مفهومی[18] بهبود کیفیت خدمات اطلاع رسانی وب گاه های سازمانها و مراکز اطلاع رسانی، طرح و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: وب کوال، مدل مفهومی، وب گاه ها، خدمات وب گاه ها، تئوری کنش مستدل، مدل پذیرش فناوری، شکاف رضایت، شکاف ارتباطی، شکاف طراحی، شکاف اطلاعات
  • شهلا گنجی، محمدحسین دیانی، فیض الله فروغی صفحه 73
    این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی، نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی 205 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه رازی را مورد بررسی قرار می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد مهم ترین انگیزه و هدف اعضای هیئت علمی از جستجوی اطلاعات، انجام کارهای پژوهشی است. پاسخگویان از دو روش رسمی و غیر رسمی برای کسب اطلاعات مورد نیاز خود استفاده می کنند. از میان منابع رسمی کسب اطلاعات، کتاب با 1/95%، نشریه های ادواری با 7/84% به ترتیب در درجه اول اهمیت قرار دارند. از میان منابع غیر رسمی کسب اطلاعات، تجارت شخصی با 1/86% و شرکت در سمینارهای داخلی با 6/69% مهم ترین روش های کسب اطلاعات گزارش شده است.
    جامعه مورد تحقیق از میان منابع غیرچاپی، استفاده از اینترنت با 5/97% را به عنوان مهم ترین روش کسب اطلاعات انتخاب کردند. مهم ترین عوامل دسترسی دشوار به اینترنت، ترافیک شبکه و سرعت کم شبکه در انتقال داده ها گزارش شده است.
    پاسخگویان خدمات و امکانات کتابخانه را (8/66%) متوسط می دانند و از عوامل دسترسی دشوار به اطلاعات، محدود بودن امکانات برای دریافت اطلاعات از خارج از کشور (1/37%)، دسترسی نداشتن بهنگام به اطلاعات (6/36%) و موجود نبودن منابع اطلاعات مورد نیاز در کتابخانه (1/35%) عنوان کردند.
    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه رازی
  • وحید خطیبی، رستم مظفری، حمید کشاورز صفحه 97
    پژوهش حاضر با هدف شناخت چگونگی فرایند جستجوی اطلاعات از اینترنت توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بردسیر انجام پذیرفته است. با توزیع پرسشنامه بین 31 عضو هیئت علمی، ویژگی های جمعیت شناختی، میزان دانش جستجو و زمینه های مورد علاقه آنها در اینترنت مشخص گردید. بر پایه یافته های پرسشنامه، چهار سناریوی جستجو در زمینه های علمی و پژوهشی، اخبار و سرگرمی طراحی و در اختیار آنها قرار گرفت. با استفاده از بسته نرم افزاری Track4Win تمامی رفتارهای جستجوی اعضای هیئت علمی در محیط Microsoft Access در قالب گزارش ثبت و ضبط شد و در پایان جستجوها، از همه جستجوگران مصاحبه ای با چهار پرسش (سه پرسش بسته و یک سوال پرسش باز) به عمل آمد. با کاربرد روش تحلیل گزارش و بستر قرار دادن مدلی برگرفته از مدل فرایند اطلاع جویی مارکیونینی، مشخص شد دانشجویان در فرایند اعضای هیئت علمی، در فرایند جستجوی خود به ترتیب در مراحل ارزیابی نتایج با 1/35%، فرموله بندی و اجرای پرسش با 9/29%، گزینش منبع با 7/15%، استخراج اطلاعات با1/15%، دریافت مسئله با 2/2% و توقف/تامل با 9/1% در حال تردد و توقف بوده اند. بر پایه گزارشهای به دست آمده، رفتار کاربران به لحاظ تعداد رکورد، زمان، سناریو، ضریب موفقیت، مدرک، نوع سایتهای مورد بازدید، تکرار استفاده از اینترنت، سایت و یا سایتهایی خاص، راهبرد کاوش، نوع و میزان خطا و کلیدواژه ها، مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اطلاع جویی، اینترنت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بردسیر، اعضای هیئت علمی
  • رضا بصیریان جهرمی، سمانه نادری جلودار صفحه 123
    پژوهش حاضر به بررسی نقش و جایگاه بازاریابی در کتابخانه ها و همچنین اهمیت و ضرورت وجود یک طرح بازاریابی منسجم برای رسیدن به هدفها و مقاصد از پیش تعیین شده می پردازد. در این پژوهش سعی شده تا با الگوبرداری از ساختار کلی طرح بازاریابی برای سازمان های غیرانتفاعی، چارچوبی کلی برای کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی طراحی گردد. در همین راستا، اصول، تاکتیکها و راهبردهای بازاریابی بررسی و بر اساس آن، چارچوب نهایی طرح در قالب چهار مرحله تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، طرح بازاریابی، کتابخانه ها
  • سیدمهدی طاهری، نجلا حریری، رحمت الله فتاحی صفحه 141
    پژوهش حاضر با هدف تبیین کیفیت نمایه سازی و رتبه بندی اشیای محتوایی حاوی عناصر فراداده ای هسته دوبلین و مارک 21 مبتنی بر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML) توسط موتورهای کاوش عمومی، و مقایسه آنها با یکدیگر به روش تجربی انجام شد. جامعه پژوهش را صد شیء محتوایی مبتنی بر XML در قالب دو گروه تشکیل می داد؛ گروه اول حاوی پیشینه های فراداده ای هسته دوبلین، و گروه دوم حاوی پیشینه های فراداده ای مارک 21 که بر روی دو حوزه فرعی http://www.dcmixml.islamicdoc.com و http://www.marcxml.islamicdoc.com انتشار یافته بود. حوزه های فرعی مورد مطالعه به دو موتور کاوش گوگل و یاهو معرفی شدند. کیفیت نمایه سازی پیشینه های فراداده ای درج شده در اشیای محتوایی و تفاوت نمایه سازی و رتبه بندی آنها بررسی گردید. تمامی عناصر پیشینه های فراداده ای مورد مطالعه توسط موتورهای کاوش گوگل و یاهو نمایه سازی شدند. بر اساس نتایج آزمون غیر پارامتری یومان ویتنی، تفاوتی میان کیفیت نمایه سازی پیشینه های فراداده ای هسته دوبلین و مارک 21 مبتنی بر XML توسط موتورهای کاوش گوگل و یاهو مشاهده نگردید. میزان معناداری تفاوت رتبه بندی اشیای محتوایی حاوی عناصر فراداده ای هسته دوبلین و مارک 21 در دو موتور کاوش گوگل و یاهو نیز با استفاده از آزمون «یومان ویتنی» محاسبه گردید. بین رتبه بندی اشیای محتوایی حاوی دو طرح فراداده ای در موتور کاوش گوگل تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما وضعیت رتبه بندی اشیای محتوایی حاوی دو طرح فراداده ای در موتور کاوش یاهو، تفاوت معناداری داشت. یافته های پژوهش نشان داد هیچ یک از دو طرح فراداده ای هسته دوبلین و مارک 21 مبتنی بر XML، از لحاظ دسترس پذیری توسط موتورهای کاوش عمومی، نسبت به یکدیگر برتری ندارند.
    کلیدواژگان: طرح فراداده ای هسته دوبلین، قالب فراداده ای مارک 21، موتورهای کاوش عمومی، کیفیت نمایه سازی عناصر فراداده ای، رتبه بندی نتایج کاوش، زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML)
  • فهیمه باب الحوایجی، اکرم عینی صفحه 163
    شناسایی میزان به کارگیری استانداردهای سواد اطلاعاتی در سند ملی آموزش و پرورش می تواند بیانگر برنامه ریزی های آتی در این زمینه باشد. در پژوهش حاضر با تکیه بر روش های کتابخانه ای و تحلیل محتوا و با استفاده از یافته های تحقیقات مرتبط و همچنین با انجام مطالعه بر روی سند ملی چشم انداز آموزش و پرورش، میزان به کارگیری استانداردهای سواد اطلاعاتی در دو ساحت علمی فناوری و فرهنگی هنری تا پایان دی ماه 1386 مطالعه شده است. برای جمع آوری داده ها از سیاهه وارسی و برای تجزیه و تحلیل یافته های کمی تحقیق، از آزمون تحلیل «تی استیودنت» استفاده شده است. نتایج نشان می دهد میزان به کارگیری استانداردهای سواد اطلاعاتی در ساحت علمی فناوری سند ملی نسبتا زیاد و در ساحت فرهنگی هنری سند پایین تر از متوسط است و تعداد مقوله های مرتبط با استانداردها در سند ملی به میزان پایین تر از متوسط است. گنجاندن سواد اطلاعاتی برای آموزش مادام العمر و در سیاستهای کلان آموزش و پرورش و سند ملی و توجه به سواد اطلاعاتی به عنوان عنصر کلیدی برای توسعه توانمندی های عمومی مورد نیاز برای اعتبارگذاری به همه برنامه های مهارت آموزی و آموزشی، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سواد، سواد اطلاعاتی، استاندارد سواد اطلاعاتی، سند ملی چشم انداز آموزش و پرورش
  • David Bawden ترجمه: رضا مختار پور صفحه 185
    نوشته حاضر بر آن است تا به روش توصیفی، ضمن بررسی مقاله ویلسون (1981) با عنوان «مطالعات کاربرمدار و نیازهای اطلاعاتی»، موضوعات و مطالب مورد بحث در این مقاله را با توجه به تحولات ایجاد شده در سه دهه گذشته، ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: مطالعات کاربرمدار، علم اطلاعات، پژوهشهای اطلاعاتی
  • هاجر ستوده، فاطمه رزمجو، لیلا زارع صفحه 205
    اعمال استانداردهای بین المللی، در تعیین کیفیت تولیدات علمی و کمک به آنها در پیوستن به جریان اصلی دانش نقشی بسزا دارد. علاوه بر این، مخاطبان باید به خوبی از سطح کیفیت به دست آمده آگاه شوند. این مقاله با هدف ارزیابی چگونگی معرفی مجله های علمی پژوهشی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت و آموزش پزشکی ایران در اینترنت انجام شده و 27 معیار کیفیت در سطح مجله ها را بررسی می کند. یافته های پژوهش نشان از آن دارد که استانداردهای کیفیت مجله های علمی پژوهشی ایران به خوبی در اینترنت به نمایش درآمده اند؛ به نحوی که دست کم نیمی از این معیارها در اکثر مجله های مورد بررسی، معرفی شده است. با این حال، بررسی داده ها نشان از آن دارد برخی از معیارها که در جلب اعتماد مخاطب نسبت به اعتبار مجله تاثیری ویژه دارند، به طور گسترده ای نادیده گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: نمایانی مجله های علمی، مجله های علمی، پژوهشی، تولیدات علمی، استاندارد کیفیت مجله های علمی
  • فیروزان زهادی صفحه 229
    در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل محتوا، تمام سرعنوانهای فارسی موجود در بانک مستند موضوعی کتابخانه ملی که به موضوع مورد نظر از منظر اسلام نگاه کلی داشته اند و نه از دیدگاه فلسفه اسلامی، اصول فقه، و سایر موارد مشابه، مورد بررسی قرار گرفته و از طریق معادل لاتین آنها مقایسه ای با سرعنوانهای موضوعی کنگره صورت گرفته است تا معلوم شود که آیا در کاربرد آنها به لحاظ فرم و محتوا یکدستی وقانونمندی لازم رعایت شده است یا نه.
    کلیدواژگان: سرعنوانهای موضوعی فارسی، اسلام، تقسیمهای فرعی موضوعی، کتابخانه ملی، سرعنوانهای موضوعی کنگره، جنبه های مذهبی
  • فاطمه زندیان، ناهید بیات بداقی، فرهنگ فرخی صفحه 249
    بیش از نیم میلیارد از جمعیت در سراسر جهان و 1577646 نفر در ایران (سال 1385) به علت نارسایی های ذهنی، جسمی و حسی، معلول به شمار می روند. این نارسایی ها و برخی موانع فیزیکی و اجتماعی، آنان را همواره از اجتماعاتی مانند کتابخانه ها دور نگه داشته است. حال آنکه این قشر از جامعه برای گذراندن اوقات فراغت خود و تعامل با سایر شهروندان در جامعه نیازمند امکانات کتابخانه ای در سطح استاندارد می باشند. در این مقاله، تلاش شده مشکلات و موانع ساختمان و تجهیزات کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر زنجان از دیدگاه کارشناس معمار و مسئولان کتابخانه (کتابداران مشغول به فعالیت در کتابخانه های مورد پژوهش) مورد بررسی قرار گیرد و بین دیدگاه آنان ارزیابی به عمل آید.
    کلیدواژگان: ساختمان و تجهیزات کتابخانه، مراکز اطلاع رسانی، کتابخانه عمومی، کتابخانه دانشگاهی، استانداردهای بین المللی، معلولان جسمی حرکتی، مسئولان کتابخانه ها، کارشناس معماری
|
  • M. Sanji, Dr. M. R. Davapanah Page 9
    The Aim of this study was to identify nonconceptual or stop words in Persian Language and to develop a list of these words for automatic indexing of Persian texts in the fields of Psychology, Educational Sciences and Library and Information Science. The research was done based on content analysis method. The research population consisted the articles in the latest issues of the scientific journals of psychology, Education and Library and Information Science published in 1385. Findings showed that: 1- Copula and auxiliary verbs, Adverbs, Pronouns, Characters (Prepositions, Conjunctions and Interjection), Sounds, numbers and Punctuation marks are among non-conceptual or stop words in the Persian language. 2- Without including Punctuation marks, 39/96 percent of educational sciences, 38/57 percent of psychology and 38/12 percent of library and information science texts are constructed of non-conceptual words. 3- High frequency stopwords in these fields are approximately the same. 4- 38/94 percent of the text analyzed words are stop words. 5- Comparing Persian list with the stopword list of Fox in English language showed that there is 28/5% overlap between these two lists. The result of this survey showed that about 40% of the words in Persian language texts can be ignored in text analysis and automatic indexing.
    Keywords: Persian stop words, Non, conceptual words, Automatic indexing, Persian language processing
  • Abdol Hossain Tafazoli, Dr. I. Ebrahimzadeh, Dr. M. Sarmadi, Dr. Mohammad Hossain Dayani Page 37
    Globalization and its influence on higher education system of Iran is the main focus of this study. The role of electronic facilities and worldwide networks on education is considered. Imbalance in opportunities, increasing demand for entrance to higher education and shortcomings of Iranian educational system for admission, insufficiency of educational facilities for teaching and learning at the national scale, disability of our current educational system in training citizens that can act effectively in a global society are discussed. The notions from the literarure review as well the the anaylsis of educators resposes to questionnaire in Payam Noor Univdrsity indicated that modern educational systems like virtual university and open & distance educational systems, if adequately used, can help solve current problems in higher education of Iran.
    Keywords: Globalization, Open, distance educations, Higher education challenges, National development, Iranian higher education, virtual university
  • Nafiseh Ahmadi Page 53
    In our competitive society of today and in order to keep sustainable development through the information centers and companies’ websites and more audience satisfaction as well, we have to assess the quality of the websites’ information services from the perspective of the users. In order to understand users’ expectations and perceptions about web sites’ information quality services, one of the suitable methods is based on the users’ feedbacks named WebQUAL. It is an instrument for assessing the quality of websites’ information services from the users’ point of view, include for dimensions- Usefulness, Ease of use, Entertainment, Complimentary Relationship- 12 constructions and 35 items in which every construct was evaluated at the 7 level score from strongly disagree to the strongly agree. A conceptual model for the improvement of the quality of information services in websites is developed.
    Keywords: Information production, Quality of information services, conceptual model, WebQUAL, Web sites
  • Shahla Ganji, Feizollah Foroughi Page 73
    This paper reports the results of survey conducted at Razi University faculty members on needs of information and seeking behavior. Findings show that most Important aims of these members for information were for research activities. The population use both formal and informal channels for information retrieval. The most formal channels were books (95.1%), journals (84.7%) and most informal channels were personal practice and contribution meetings (69.6%). Results also show that among the most important non-printed sources used is the Internet (97.5%) and the most important problem in accessing to the Internet are low networks speed and Internet traffic. The Major obstacles in access to formation are: lack of necessary materials in the library recourses limited for supply information from foreign country, lack of real-time access to information.
    Keywords: Information needs, Information Seeking behavior, Faculty members, Internet, Razi University of Kermanshah
  • Vahid Khatibi, Rostam Mozafari, Hamid Keshavarz Page 97
    The present study was conducted with the aim of understanding the online Information Seeking Process (ISP) among faculty members of Islamic Azad University Branch of Bardsir. 31 faculty member's demographic information, preliminary knowledge and field of interests in web searching were identified through a questionnaire. Based on the obtained results, 4 search scenarios in scientific, news and entertainment areas were designed and submitted to faculty members. At the end of their search process, the participants were interviewed and asked 4 questions (3 close–ended and one open–ended). Using Track4Win software package, all search actions of the participants were recorded in Microsoft Access database. Using a Log Analysis method, and adopting Marchionini's ISP model, it was revealed that the participants went through the following stages during their information seeking process: 35.1 percent examining the results, 29.9 percent formulating and executing queries, 15.7 percent selecting sources, 15.1 percent extracting information, 2.2 percent defining problem and 1.9 percent stopping/thinlcing. Additional results were obtained based on logs, including records, time, scenarios, retrieved documents, first visited websites, most frequently used websites, search strategies, errors and keywords.
    Keywords: Information Seeking Process (ISP), online searching, Internet, faculty members, Islamic Azad University, Bardsir
  • Reza Basirian Jahromi, Samaneh Naderi Jolodar Page 123
    The present study investigative the role of marketing in libraries and the importance and necessity of a cohesive marketing plan to reach predetermined goals and objectives. In this research, according to main structure of marketing plan for non-profit organizations, general framework is designed for libraries and information centers. Also, this study investigates marketing principles, tactics, and strategies. On the basis of these, the final marketing plan for libraries and information centers is designed in four steps.
    Keywords: Marketing, Marketing plan, Libraries
  • Mehdi Taheri, Dr. Najla Hariri, Dr. Rahmatollah Fattahi Page 141
    The aim of this research was to examine the indexing quality and ranking of XML content objects containing MARC21 and Dublin Core metadata elements by major search engines, and comparing them together in an experimental study. 100 XML content objects in two groups were analyzed: those with MARCXML elements and those with DCXML ones published in two websites (www.dcmixml.islamicdoc.com & www.marcxml.islamicdoc.com). The websites introduced to the selected search engines, Google and Yahoo. The indexing quality of metadata records embedded in content objects using descriptive statistics, and the difference between indexing and ranking of them using nonparametric mann-whitney U test were examined. Findings show that the visibility of content objects was possible by all their metadata elements. There was no significant difference between the two group's indexing quality but observed in case of ranking.
    Keywords: Dublin Core in XML (DCXML), MARCXML, The indexing quality of metadata elements, Ranking, Search engines, Extensible Mark, up Language (XML)
  • Dr. Fahimeh Babalhavaegi, Dr. Akram Eini Page 163
    The aim of this study was a content analysis of information literacy standards applied in the Strategic National Educational Documentaton Plan for 1404 (education document section for science and technology cultural and artistic document). Target population was a Draft volume of the strategic National Educational Documention prospectus (1386 the end of January). The information collection instrument was a checklist. The results showed that the extent of Information literacy standards being applied in science and technology document is in large scale and in the cultural document is below the average. Other categories related to standards in the national document were below the average.
    Keywords: Information literacy, Educational Strategic National Educational Documentation Plan, Information literacy, Undergraduate schools, Iran
  • David Bawden, Translated By: Reza Mokhtarpour Page 185
    The purpose of this paper is to review Wilson’s (1981) seminal article, "On user studies and information neds" by adapting a literature-based conceptual analysis, taking Wilson’s paper as the starting point, and evaluating the significance of, and later developments in, the issues dealt with in that article.
    Keywords: User studies, Information science, Information research
  • Hajar Sotodeh, Fatemeh Razmjo, Laila Zare Page 205
    The use of international standards is necessary to guarantee the quality of journals and to help them join the mainstream of knowledge. It is also essential to inform readers about the quality level achieved by the journals. Aiming to study how Iranian scholarly journals are represented on the Internet, the present communication evaluates 233 scholarly journals, accredited by the Iranian Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health and Medical Education in terms of their presentation of 27 quality standards on their websites or at Magiran, a Web-based directory dedicated to Iranian journals. The findings reveal that the journals are appropriately represented in terms of the studied standards, so that a majority of them displays at least half of the standards. However, the findings show that they largely overlook certain criteria that may have a more effective role in ensuring readers about the validity of the journals.
    Keywords: Iranian Scholarly Journals, Scholarly Journals, Visibility Study
  • Firozan Zohadi Page 229
    Using content analysis method, this study aimed at determining whether or not consistency and lawfulness regarding the form, structure and concept in the Persian Subject Headings of NLAIR authorities dealing with concept from the Islamic point of view in general (otherwise than Islamic philosophy, Islamic legal theory and likewise). The above-mentioned subjects are compared with their equivalents in LCSH as viewed in the Library of Congress subject. Authority database. Some suggestions are made at the end of the essay for change and promotion in the Persian Subject Haedings.
    Keywords: Persian Subject Headings, Islam Topical Subdivisions, LCSH, Religious aspects, NLAIR subject authorities
  • Fatemeh Zandian, Nahid Bayat Bodaghi, Farhang Farrokhi Page 249
    More than 50 Milions of people in the world are mentally and physically handicaped. About 1577646 of these are Iranian. These problems beside some social and physical obstacles usually prevent them to go to public places such as libraries, while this group of people for their leisure time and to communicate with people need to have equal facility and standard library equipments. In This paper we analyse the problems and obstacles of the buildings and equipments of public and university libraries from the architecture and librarians points view.
    Keywords: Library equipments, Building, Information Center, Public Libraries, University Library, International Standards, Physical Handicaps, Librarians, Architecture