فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1389)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1389)

  • 328 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/08/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ناهید انتظاریان، رحمت الله فتاحی صفحه 9
    به موازات افزایش تعداد پایگاه های اطلاعاتی که در کشور طراحی و تولید می شود، توجه به مبانی و اصول علمی طراحی محیط رابط کاربر نیز بیش از پیش با اهمیت شمرده می شود. از همین رو، این موضوع به حوزه پژوهشی عمده ای تبدیل و نظریه های بسیاری در این رابطه مطرح شده است. طراحی محیط رابط اکنون نیازمند استفاده از یافته های علمی، نظریه ها و مدلهای متاثر از علوم گوناگون است. مقاله حاضر به توصیف پژوهشهای حوزه شناختی تعامل انسان با رایانه، معرفی مدلهای تعامل انسان با رایانه، رویکردهای تعاملی در طراحی محیط رابط پایگاه های اطلاعاتی، و نیز تشریح اصول کلی طراحی رابط کاربر می پردازد. همچنین، خصوصیات، ویژگی ها و عناصری که محیط رابط باید دارا باشد تا مطابق با درک و ویژگی کاربران باشد، بررسی شده است. مقاله نتیجه گیری می کند که شناخت این ویژگی ها و توجه به آنها از سوی طراحان پایگاه های اطلاعاتی می تواند موفقیت نظامهای اطلاعاتی را در برآورده ساختن نیازهای کاربران افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تعامل انسان با رایانه، مدلهای تعامل انسان با رایانه، پژوهش های شناختی، رابط کاربر
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی*، لاله صمدی صفحه 31
    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تطبیقی پایگاه های گزارش استنادی مجله ها در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، از نظر مطابقت با معیارهای ارزیابی مجله هاست. برای انجام این تحقیق، ابتدا معیارها و شاخصهای مورد نیاز برای ارزیابی این پایگاه ها، بر اساس مطالعه متون و همچنین از طریق مراجعه به وبگاه «موسسه اطلاعات علمی» به دست آمد و پس از کسب اطمینان از روایی و پایایی آن، مورد استفاده قرار گرفت. سپس، بخشهایی از اطلاعات، از طریق مشاهده محقق و بر اساس یک سیاهه وارسی که مشتمل بر4 معیار کلی و 22 شاخص جزئی تر بود، گردآوری شد و در مواردی که نکته مبهمی وجود داشت، اطلاعات لازم از طریق مصاحبه با بعضی از کارشناسان و مدیران هر یک از مراکز مورد مطالعه، تکمیل گردید. همچنین، در خصوص برخی از شاخصها، پرسشنامه های جداگانه طراحی شد و به این ترتیب، بخش دیگری از اطلاعات، از مجله های تحت پوشش آن پایگاه ها و بخشی دیگر، از کاربران آن پایگاه ها و همچنین از برخی پدیدآورندگان مقاله های مجله های تحت پوشش آن پایگاه ها به دست آمد. برای تحلیل نظرها و آزمون فرضیه، از آزمون T استفاده شد. به این ترتیب، این پژوهش، با استفاده از روش های کتابخانه ای و در مواردی نیز از طریق روش پیمایشی انجام گردید و برای تجزیه و تحلیل و مقایسه یافته ها، از روش تطبیقی و به منظور مقایسه مطابقت هر پایگاه با معیارها، از تکنیک ارزیابانه استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد پایگاه گزارش استنادی مجله ها در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، بسیار بیشتر از پایگاه گزارش استنادی مجله ها در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، با معیارهای ارزیابی مجله ها مطابقت داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مجله ها، گزارش استنادی مجله ها، پی جی سی آر، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
  • اعظم نجفقلی نژاد*، علی صادق زاده صفحه 59
    با توجه به گسترش روزافزون کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانها، استفاده از آن برای مدیریت دانش نیز رو به افزایش است. فناوری هایی مانند شبکه های سطح محلی (LAN)، اینترانت، اینترنت، ایمیل، پایگاه های اطلاعاتی سازمان و... همگی نقش موثری در مدیریت دانش ایفا کرده اند. از سوی دیگر، قابلیت دسترسی بیشتر، ارائه نرم افزارهای پیشرفته تر و کاهش هزینه ها و استقرار تجهیزات رایانه، نقش پشتیبان فناوری اطلاعات برای مدیریت دانش را بیش از پیش نموده و پیشرفتهای قابل توجهی در رفتار هوشمندانه و مبتنی بر دانش سازمانها و افراد آنها به وجود خواهد آورد.
    آنچه در فناوری اطلاعات مهم است «تفکر اطلاعات گرا» یا تفکری است که از مجموعه ای از اطلاعات مفید و موثق تشکیل شده است. به عبارت دیگر، آنچه اطلاعات تولید می کند، فکر انسان خردمند است نه ابزار. فناوری اطلاعات بیشترین سهم را در مدیریت دانش داشته است، به طوری که پشت همه فعالیتهای مدیریت دانش، فناوری اطلاعات نهفته است. اما فناوری اطلاعات تنها مولفه مدیریت دانش نیست، بلکه مولفه هایی نظیر تحول ساختار سازمانی و فرایند تصمیم گیری و... نیز از دیگر اجزای مدیریت دانش به شمار می روند (فرهادی، 1383، نقل شده در آخشیک، 1386).
    بیشتر تجزیه و تحلیل ها بر این است که پیدایش فناوری هایی مانند اینترنت و سیستمهای مبتنی بر دانش، توزیع دانش و اجرای مدیریت دانش را تسهیل می کنند، اما این نگرش نیز وجود دارد که فناوری های مزبور در واقع ضد دانش و مدیریت دانش هستند و فقط موجب انباشت اطلاعات می شوند نه دانش (شائمی برزکی، 1384:ص39)بنابراین، مدیریت دانش با مشکلات مبهم و غیر روشمند روبه روست که تعریف و محدوده مشخصی ندارد. هدف از مقاله حاضر، بیان نقش و کاربرد ابزارهای فناورانه نوین برای بهینه سازی مدیریت دانش از قبیل اینترانت، پایگاه های اطلاعاتی سازمان و...، ادامه نمونه هایی از به کارگیری فناوری اطلاعات در پیشبرد مدیریت دانش در ایران و کشورهای دیگر و بیان تاثیرهای مطلوب و احتمالا ناکارآمد این ابزارها در مدیریت دانش می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات
  • محمود سالاری صفحه 97
    در سالهای اخیر، کتابخانه ها برای ایجاد کتابخانه دیجیتالی با چالش های جدیدی روبه رو هستند. این چالشها در تمامی جنبه های کتابخانه های دیجیتالی از جمله حوزه نگرشی، ساخت مجموعه دیجیتالی، نیروی انسانی و حفاظت و نگهداری، به چشم می خورد. مدیران کتابخانه ها با توجه به دانش موجود و وضعیت سازمانی خود، با این چالشها مواجهند. این مقاله سعی دارد با استفاده از تجربیات سایر کتابخانه های پیشرو و نظریات محققان، به مسائل و چالش های کتابخانه ها برای گذر از کتابخانه سنتی به سوی کتابخانه دیجیتالی از دیدگاه مدیریتی بپردازد. این چالشها در پنج مقوله شامل «نگرشی، نیروی انسانی، ساخت مجموعه دیجیتالی، تجهیزات و دستگاه های دیجیتال سازی، حفاظت و نگهداری» مورد توجه قرار گرفته و در نهایت راهکارهایی برای رفع آنها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، چالش های کتابخانه دیجیتالی، مدیریت کتابخانه های مدیریتی
  • زهرا اسداللهی، محسن نوکاریزی صفحه 113
    پژوهش حاضر به روش ارزیابانه انجام گرفته و هدف آن، ارزیابی ساختار و محتوای پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی «سید»، «مگ ایران» و «نمامتن» است. اطلاعات در بخش ساختار از طریق سیاهه وارسی و در بخش محتوا از طریق مشاهده و مصاحبه سازمان یافته با مدیران سه پایگاه گردآوری شد. میزان مطابقت سه پایگاه سید، مگ ایران و نمامتن با معیارهای ساختار به ترتیب 43/50%، 70/54% و 88/41% برآورد شد. نتایج حاصل از ارزیابی جامعیت، گویای آن بود که پایگاه مگ ایران بیشترین جامعیت (35/36%) را در مقایسه با مجله های کل کشور، و پایگاه سید بیشترین جامعیت (94%) را در مقایسه با مجله های علمی و پژوهشی دارند. بر اساس بررسی های صورت گرفته در پوشش موضوعی، پایگاه سید در حوزه موضوعی پزشکی و پیراپزشکی غنی تر بود، ولی پایگاه های مگ ایران و نمامتن در حوزه موضوعی علوم انسانی، مجله های بیشتری را دربرداشتند. پایگاه نمامتن بر خلاف دو پایگاه سید و مگ ایران، به دلیل استفاده از زبان نمایه سازی کنترل شده، روند مشخص و منسجمی برای نمایه سازی مجله ها داشت. پایگاه های سید و مگ ایران به دلیل روزآمدسازی روزانه، و پایگاه نمامتن به دلیل پوشش گذشته نگر وسیع تر، در شرایط بهتری قرار داشتند. نتایج حاصل از بررسی ویژگی های منحصر به فرد ساختاری و محتوایی پایگاه ها مبین آن بود که پایگاه سید از این نظر در رتبه نخست قرار دارد. یافته های حاصل از محاسبه همپوشانی سنتی نشان داد بیشترین همپوشانی بین پایگاه های مگ ایران و نمامتن (82/23%) و کمترین همپوشانی بین دو پایگاه سید و نمامتن (67/0%) بود. همپوشانی کلی بین سه پایگاه نیز 12/5% برآورد شد. محاسبه همپوشانی نسبی در پایگاه مگ ایران (47/10%) بود. به طور کلی، هر سه پایگاه می توانند با توجه بیشتر به معیارهای مطرح شده در سیاهه وارسی، بر قابلیتهای ساختاری خود بیفزایند. در بخش محتوا نیز افزایش جامعیت و توسعه پوشش موضوعی، استفاده از رویکرد ترکیبی، یعنی زبان آزاد و کنترل شده، عدم گزینش در نمایه سازی، افزایش پوشش گذشته نگر و کاهش دوره روزآمدسازی، در هر سه پایگاه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی نشریه ها، پایگاه اطلاعاتی سید، پایگاه اطلاعاتی مگ ایران، پایگاه اطلاعاتی نمامتن، نشریه های ایرانی، ساختار پایگاه های اطلاعاتی، محتوای پایگاه ها اطلاعاتی
  • سید مهدی حسینی* صفحه 141
    سیاست ملی اطلاعات، چارچوبی برای ساماندهی و دسترسی جامعه به اطلاعات است. یکی از کارکردهای مهم این چارچوب، ایجاد تعادل بین نیروهای رقیب هم است که در چرخه اطلاعات ذینفع هستند. برای تدوین چنین چارچوبی، سیاست ملی اطلاعات باید به خوبی درک شود. هدف این مقاله، بیان مفاهیم، اهمیت، حدود، موضوعات، حوزه ها، و موانع سیاست ملی اطلاعات است. نخست، تعریفها و نکات مشترک آنها مورد بحث قرار گرفته است. نقشه سیاست اطلاعاتی راولندز با توجه به فلسفه های متفاوت نگرش به اطلاعات و تعیین نوع مالکیت، تجزیه و تحلیل شده است. همچنین، سطوح و انواع سیاست اطلاعات، و مزایایی که پرداختن به سیاست ملی اطلاعات عاید کشور می کند، بحث شده است.
    کلیدواژگان: سیاست های اطلاعات
  • مهدی شقاقی*، عباس حری صفحه 167
    هدف از پژوهش حاضر، کشف رابطه میان مآخذ و متون پایان نامه های نگاشته شده در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی است. رویکردهای تحلیل افقی در تحلیلهای استنادی، بیانگر این مطلب است متونی که مآخذ مشترک دارند، در حوزه ها و موضوعات مشابهی نگاشته شده اند. این پژوهش قصد دارد آشکار سازد در پایان نامه هایی که موضوع مشابه دارند، چقدر اشتراک مآخذ وجود دارد و آیا درجه اشتراک مآخذ بر درجه شباهت موضوعی صحه می گذارد؟ بدین منظور، از دسته بندی موضوعی چکیده پایان نامه های کتابداری و اطلاع رسانی استفاده و دسته موضوعی خاصی از پایان نامه های نگاشته شده در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی به عنوان جامعه پژوهش، انتخاب شد. درجه شباهت موضوعی در پایان نامه های مورد بررسی، از روی شباهت کلیدواژه های عنوان و شباهتهای استنادی این پایان نامه ها از طریق میزان اشتراک آنها در مآخذشان سنجیده شده است. بررسی های انجام شده در این تحقیق نشان داد پایان نامه هایی که در مآخذ بیشتری با هم مشترک بودند، شباهتهای موضوعی کمتری از خود نشان می دادند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، شباهتهای موضوعی، شباهتهای استنادی، تحلیل افقی، اشتراک در ماخذ
  • مرضیه گل تاجی*، سعیده بذرگر صفحه 191
    این پژوهش به بررسی مسائلی پرداخته است که پایگاه های مقاله های فارسی در جستجوی ریختهای مختلف یک کلمه با آن روبرو هستند. برای پاسخگویی به سوالهای پژوهش، از روش پیمایش مقایسه ای استفاده شده است. جامعه پژوهش عبارت است از سه پایگاه مقاله های فارسی «مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری»، «جهاد دانشگاهی»، و «پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران». محققان سیاهه ای شامل 17 کلیدواژه را با دقت در متون فارسی انتخاب نموده اند که هرکدام از آنها نمایانگر یک مورد از چالش های زبان فارسی در برخورد با فناوری نوین هستند. سپس کلیدواژه ها در جعبه جستجوی پایگاه های مذکور وارد و نتایج هر کدام نیز ثبت گردید. این بررسی نشان داد چالش های ریختی شناخته شده زبان فارسی، تاثیر زیادی بر بازیابی اطلاعات در هر یک از سه پایگاه مورد نظر دارد. همچنین، هیچ کدام از این سه پایگاه به شیوه ای جامع و قابل ملاحظه به حل مسائل ریخت شناسی واژگان فارسی نپرداخته اند و هر پایگاه به صورت جداگانه از میان 17 چالش پیش رو تنها به رفع تعداد محدودی از آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: بازاریابی اطلاعات، ریخت شناسی، پایگاه مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، پایگاه پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران، پایگاه جهاد دانشگاهی، زبان فارسی
  • محمدرضا کیانی* صفحه 215
    تلفن همراه به عنوان انقلاب ارتباطی و مخابراتی سالهای اخیر، تاثیرهای بسیار زیادی برحیات فردی و جمعی جوامعی داشته است. این ابزار توانمند ارتباطی، تاثیری انکارناپذیر بر همه شئون زندگی، اعم از اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و... گذاشته است، به طوری که نادیده گرفتن آن در طراحی، پیاده سازی و اجرای هیچ سیستمی خردمندانه نیست. بنابراین، در این مقاله سعی شده است با معرفی ظرفیتهای این ابزار ارتباطی در راستای بهره گیری در خدمات کتابخانه، زمینه برای استفاده گسترده از این قابلیتها در کتابخانه ها، به جامعه کتابداری کشورمان شناسانده شود.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، کتابخانه ها، خدمات، مجموعه، فهرست پیوسته، مرجع، امانت، گردش مواد، زیر ساختها
  • مجتبی سوختانلو *، حمید موحد محمدی، احمد رضوانفر صفحه 233
    هدف اصلی پژوهش، بررسی نقش منابع انسانی و ویژگی های روانشناسی بر رفتار اطلاع یابی در دانشجویان ترویج و آموزش کشاورزی ایران بود. پژوهش از نوع کاربردی، روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن شامل تمام دانشجویان ترویج و آموزش کشاورزی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های تهران، شیراز، رازی کرمانشاه و رامین ملاثانی اهواز بود. نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان به تعداد 290 نفر (230 نفر مقطع کارشناسی و 60 نفر مقطع کارشناسی ارشد) تعیین گردید. در این تحقیق، از روش های ضریب تغییرات، آزمون t و F، آزمون توکی (Tukey)، تکنیک رفع اختلاف مقیاسها (Scale Free)، تکنیک تحلیل مولفه های اصلی و ضریب همبستگی پیرسون به منظور تحلیل داده استفاده شد. یافته ها نشان داد دانشجویان با سالهای تحصیلی بالاتر در هر دو مقطع تحصیلی، اولویت اول را برای رجوع در کسب اطلاعات داشتند؛ این در حالی است که اعضای هیئت علمی، اولویت اول از لحاظ درجه اهمیت منابع انسانی در کسب اطلاعات دانشجویان را داشته اند. گرایش به وظیفه مداری در جنسیت زن و در بین دانشجویان مقطع کارشناسی بیشتر بوده، ولی گرایش به برون گرایی در جنسیت مرد و در بین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: رفتار جستجوی اطلاعات، منابع انسانی، برون گرایی، وظیفه مداری
  • سید محمد زنجیرچی*، سید حسن حاتمی نسب، نعیمه ده زرشکی صفحه 257
    چابکی به عنوان پارادایم انکارناپذیر و غالب کسب و کار در هزاره سوم و به مثابه تنها گزینه بقا برای سازمانها، امروزه مورد توجه عموم سازمان های تولیدی وخدماتی قرار گرفته است. به تبع این توجه، تلاشهای بی شماری نیز در راستای دستیابی به سطح مطلوب و متناسبی از آن در این سازمانها جریان یافته است. اما بسیاری از این تلاشها به جهت بی توجهی به عناصر اساسی رقابت و مسیرهای نادرست حرکت، محکوم به فنا شده اند. کیفیت به عنوان عصاره خواست مشتری و اساسی ترین عنصر رقابت پذیری بنگاه ها - بویژه بنگاه های ارائه دهنده خدمات- با آغاز انقلاب کیفیت در اواخر قرن پیش، به جزئی جدایی ناپذیر از رقابت بدل گشته است. در این تحقیق، با نگاهی توامان به این دو مقوله مهم، تلاش شده است تا مسیر تعالی چابکی سازمانی در بستر کیفیت در پوشش مدیریت کیفیت فراگیر تبیین شود.
    بدین منظور، با منظور نمودن چابکی به عنوان متغیر وابسته، به کمک تحلیلهای چندسطحی رگرسیون، مولفه های توجیه کننده تغییرات چابکی تبیین و سپس با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس، رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد وضع هدفهای کمی و شفاف توسط مدیریت و پایبندی به آنها، به روز رسانی اطلاعات کارکنان کتابخانه و تفویض اختیار مناسب به آنها، به ترتیب مهم ترین مولفه های کیفی تاثیرگذار بر چابکی و به عبارتی مسیر چابک سازی کتابخانه ها می باشند.
    کلیدواژگان: چابکی کتابخانه، مدیریت کیفیت فراگیر کتابخانه، تحلیل رگرسیون چند متغیری، رتبه بندی، تاپسیس
  • حسن اشرفی ریزی*، زهرا کاظم پور، احمد پاپی صفحه 295
    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان انتشارات ناشران تخصصی غیر دولتی در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی در سالهای 1387-1380 است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی است. جامعه آماری شامل 222 عنوان کتاب منتشر شده توسط چهار ناشر تخصصی غیر دولتی در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی می باشد. یافته ها نشان می دهد بیشترین تعداد کتابها در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی توسط نشر چاپار انتشار یافته است و کمترین تعداد به انتشارات کتابخانه رایانه ای تعلق دارد. سال 1386 بیشترین و سال 1380 کمترین آثار تالیفی منتشر شده است. بیشترین کتاب ترجمه در سال 1384 و کمترین مربوط به سال 1380 است. همچنین، نسبت کتابهای تالیفی بیشتر از کتابهای ترجمه شده است. محمدحسین دیانی پرکارترین پدیدآور انتشارات کتابخانه رایانه ای، علیرضا رستمی گومه و حسن اشرفی ریزی پرکارترین پدیدآور نشر چاپار، حمید محسنی پرکارترین پدیدآور نشر کتابدار، و محمدرضا داورپناه و سعید غفاری پرکارترین پدیدآور انتشارات دبیزش هستند. در مجموع، محمدحسین دیانی پرکارترین پدیدآور در بین چهار ناشر می باشد. ناشران در موضوع سازماندهی بیشترین و در موضوع افراد کمترین کتاب را منتشر کرده اند.
    کلیدواژگان: انتشارات، ناشران تخصصی غیر دولتی، کتابداری و اطلاع رسانی
|
  • Nahid Entezarian, Dr. Rahmatollah Fattahi Page 9
    Human-computer interaction (HCI) is an important research area. Designing user interface is an integral part of HCI. This paper describes the approaches and the factors which are important in the designing of database interface. The models and approaches and also the designing principles are discussed. Regarding this the paper talks about the cognitive elements and the behaviors which influence the human computer interaction when searching a database. It concludes with some guidelines and suggestions for interface designers of information systems.
    Keywords: Human, Computer Interaction, Models of human, computer interaction, Cognitive Research, User Interface
  • Dr. Abdolreza Noroozi Chakoli*, Laleh Samadi Page 31
    This research is a comparative evaluation of PJCR and SID from the viewpoint of journal selection criteria. At first, for accomplishing this study, some criteria which are needed for evaluating PJCR and SID were extracted from the texts and ISI database, then they were used after testing their validity. Some information is gained from the observation and the other are gathered from a checklist which includes 4 general criteria and 22 sub-criteria. In some cases, necessary information was completed via interview with some experts and managers in their databases. Also, for some criteria, separate questionnaires are designed, and other information is extracted from some journals that are indexed in their databases and other information is gained from the users and article's authors.This study was carried out using different methods, the library method and in some cases the survey method and for analyzing and comparative the results. We also used the evaluation technique. The results show that PJCR is more in concordance with journal selection criteria than the SID.
    Keywords: Journal evaluation, PJCR, SID, Regional Information Center for Science, Technology (RICeST), ISC
  • Azam Najafgholinezhad*, Ali Sadeghzadeh Page 59
    With the development of IT in organizations‚ using of it is increasing in KM too. Using LAN‚ Intranet‚ email and databases have an effective role in KM. What in IT is important is the information-base thought or thought that is composed of a collection of productive and reliable information. It has the most contribution in km in a way that it is hidden behind all KM activities but it is not the only element of KM. Other elements such as the changing organization structure and process of decision making as well are important in KM components.Most analysis show that the emergence of technologies facilitates the distribution and performance of KM but there is this view that these technologies sometimes are anti-knowledge and anti-KM and only store information not knowledge..The aim of this article is to show the role of modern technological tools for improving KM‚ for example Intranet‚ databases of organization and the use of IT in the improvement of KM in Iran and in other countries. The paper also describes the advantages and probable disadvantages of these tools in KM.
    Keywords: Knowledge management, Information Technology, Factors
  • Mahmood Salari Page 97
    While, there have been many efforts in research & practice about digital libraries, library managers encounter whit new challenges for developing digital libraries. These challenges include "domain attitude", "building digital collection", "staff" & "preservation". This paper discusses the issues & challenges of digital libraries from the viewpoint of management using other libraries` experiences and research results and give solutions to these challenges. The challenges may be grouped under the following five broad categories: attitude, staff, building digital collection, digitizing tools and preservation.
    Keywords: Digital Libraries, Challenges in Digital Libraries, Digital Libraries Management
  • Zahra Asadollahi, Dr. Mohsen Nookarizi Page 113
    This research was conducted to evaluate the structure and content of electronic databases of Iranian journals. The population included Sid, Magiran and Namamatn databases. To review the structure of the target databases, data were gathered by a checklist and to review the content of them, the database managers were interviewed and some aspects of the databases were observed. The compatibility rate of Sid, Magiran, and Namamatn with the structure criteria were 50.43%, 54.70%, 41.88%. respectively. Findings showed that the coverage of Magiran, in comparison with all the Iranian journals, and the Sid, in comparison with scientific and research journals, were more comprehensive (36.35%, and 94% respectively). The databases subject coverage was reviewed and it was revealed that Sid database was rich in medical and paramedical subjects but Magiran and Namamatn databases included more journals in human sciences. Contrary to Sid and Magiran, and because of using a controlled indexing language, Namamatn database had a more clear and consistent procedure for indexing. The traditional overlap of the databases was calculated. The most overlap was observed between Magiran and Sid databases (with 23.82%) and the least one was between Sid and Namamatn databases (with 0.67%). Overall overlap of the three databases was calculated 5.12%. Relative overlap was also measured and findings showed that the most overlap was in Sid (45.15%), and the least one was in Magiran (10.47%).
    Keywords: Electronic periodical databases, SID database, Magiran database, Namamatn database, Iranian periodicals, database content, database structure
  • S. M. Hosseini* Page 141
    National Information Policy is a framework for information organization and access for the Society. One of the most important function of such a framework is to provide a balance among competitors interested in the information cycle. To formulate such framework, we should understand the national information policy. The aim of the present paper is to address the concept, significance, scope and constraints of the national information policy. First, the definitions and the common elements of them one discussed. Then the national information policy map introduced by Rowland is analyzed with reference to different perspectives and types of information. Also the different levels and the advantages of addressing such a concepts for Iran are discussed.
    Keywords: National Information Policy, Information Policy
  • Mehdi Shaghaghi, Dr. Abbas Horri Page 167
    The aim of this research is to discover the relation between citations of documents and subject related dissertations in library and information science. In this study citations are used as content descriptors of documents. A comparison has been made between subject related and citation related documents to explore the degree of capability of citations to bring together subject related documents. A measure of relatedness was computed between each pair of dissertations based on number of overlapping citations. For this aim, we used library and information science dissertation abstracts subject categorization as a base for categorization of studied dissertations. Degree of subject similarity was measured by title keywords and degree of citation similarity was measured by overlapping citations among them. It is shown that the dissertations which have more overlapping citations, have less subject similarity. Therefore, there is a weak correlation between the two types of subject grouping and citation grouping of documents.
    Keywords: Citation analysis, Subject similarity, Citation similarity, Bibliographic coupling
  • Marzieh Goltaji, Saeedeh Bazrgar Page 191
    Using a comparative survey method, this study has explored the problems which Persian articles databases in searching different morphologies of a word are encountered with. The population of the research covers three Persian articles databases including the Regional Information Center for Science and Technology, the Scientific Information Database, and the Iranian Information and Documentation Center. A checklist of 17 keywords were carefully chosen from the Persian texts which represent a challenge of persian language facing the new technology. Then the keywords were searched in the mentioned databases and the results recorded. The study indicated that the recognized morphological challenges in the Persian language had a high impact on information retrieval in each database and no databases have considered words morphological problems in a comprehensive and considerable way, just each one has tried to solve a small number of mentioned challenges separately.
    Keywords: Information retrieval, morphology, Iranian Research Institute for Scientific Information, Documentation Database (IRANDOC, Regional Information Center for Science, Technology Database (RICeST), Scientific Information Database, Persian language
  • M.R. Kiani* Page 215
    Mobile phones have revolutionized telecommunications and communications and have had a massive impact on our private and social life. Mobile phones have had an undeniable impact on all aspects of our social, economic, cultural and scientific lives in a way that it would not be wise to ignore them in designing and implementing any information system. This article aims to introduce and discuss the capacities of mobile phone technology as a communication tool for library services, with an emphasis on its application in Iranian library and information centers.
    Keywords: Mobile, based services, Library services, Information centers
  • Mojtaba Sookhtanlo *, Hamid Movahed Mohammadi, Ahmad Rezvanfar Page 233
    The main purpose of this study was to investigate the role of information resources and psychological characteristics on the information seeking behavior among Iranian agricultural extension and education students. This research was a survey and the statistical society of the study consisted of all B.Sc and M.Sc students of agricultural extension and education from 4 universities in Tehran, Shiraz, Ramin-Mollasani and Kermanshah. By using stratified proportional random sampling, 290 students (230 B.Sc & 60 M.Sc students) were selected by Morgan table. Statistical methods of C.V, F& t-test, Tukey test, Scale free technique, principal components analysis technique and Pierson correlation were used for data analysis. The findings revealed that although faculty members are first priority for taking information by students, but at both educational levels of B.Sc & M.Sc, the major human information resource related to the student educational activities had been senior students. Psychological capability of conscientiousness was at a high level in female students and among of B.Sc students, but psychological capability of Extraversion was high in male students and among of M.Sc.
    Keywords: Information seeking behavior, Library, Internet, Agricultural extension, education students
  • Sayyed Mohammad Zanjirchi, Hasan Hataminasab, Naiemeh Darehzereshki Page 257
    Agility as the irrecusably and dominant paradigm of business in the third millennium is just the option that organizations should accept for their survival. Consequently, there have been lots of research in obtaining a proper level of agility in organizations. But lack of attention to basic elements of competition has made many of these effort inefficient. Quality as the most important customer need forms an integral part of competition by the end of the last century. In this research with considering these two significant concepts, agility path was defined through quality coverage. The agility -as the dependent variable- was described through multi-level regression. The agility describer elements were determined and finally ranked by multi criteria decision making techniques. Results showed that setting clear and quantitative goals by the manager and committing to them, updating library employers` information and proper delegating of authority are the most effective quality components which affect library agility.
    Keywords: Library Agility, Library Total Quality Management, Multivariable Regression Analysis, Ranking, TOPSIS, Agility
  • Dr. Hsan Ashrafi Rizi *, Zahra Kazempour, Ahmad Papi Page 295
    The purpose of this research is to survey the publications of Non-Government, Special Publishers in Library and Information Science (The Electronic Library, Chapar, Ketabdar, and Dabizesh Publishing companies) in 1380-1387 in order to study these publishers performance, identify book publishing rate, active authors, poor subject fields and the years they have the most number of publications. 222 books published by mentioned publishers are studied in this research. Findings show that Chapar Publications has the most publications and the Electronic Library Publication has the least ones. The publishers published the most authored books and in 1386 the least ones in 1380. The publishers published the most translated books and in 1384 the least ones in 1380. Also, the authored books are more than the translated books. Mohammad Hossein Dayyani at the Electronic Library Publication, Ali Reza Rostami Gomeh and Hassan Ashrafi Rizi (together) at Chapar Publications, Hamid Mohseni at Ketabdar Publications and Mohammad Reza Davarpanah and Saeed Ghafari at Dabizesh Publications are the most productive authors. In general, Mohammad Hossein Dayani is the most active author among these publishers. The most books are published in the subject field of "organization" and the least books in biography.
    Keywords: Publications, Non Government, Special Publishers, Library, Information science