فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1392)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسین دیانی صفحه 5
  • محمدرضا کیانی، محمدحسین دیانی، رحمت الله فتاحی صفحه 9
    مقدمه
    هرچند در عصر اطلاعات زندگی می کنیم، نمونه های بسیاری از استفاده نکردن از اطلاعات را پیرامون خودمان و حتی در رفتار اطلاعاتی خویش شاهد هستیم. در چنین فضایی، پرداختن به استفاده نکردن از اطلاعات در جایگاهی مستقل از مفهوم استفاده از اطلاعات و نه به معنای معکوس آن، دغدغه ای است که به نظر می رسد از اهمیت بالایی برخوردار باشد. این مفهوم اگرچه خیلی دیر و در زمان حاضر یعنی در ابتدای قرن بیست و یکم، جایگاهی مستقل یافته است، لیکن در سر آغاز راهی است که ادامه آن نیل به نظریه ای منسجم را درباره این رفتار مهم اطلاعاتی نوید می دهد.
    روش
    این مقاله دارای رویکردی مروری- تحلیلی است.
    یافته ها
    این نوشتار با معرفی دسته بندی هیوستن از شرایط منجر به استفاده نکردن اجباری از اطلاعات، با تشریح مفاهیم دسته دوم یعنی موانع شناختی منجر به این رفتار، زمینه را برای شناخت هرچه بهتر حرفه مندان و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی از این رفتار مهیا می سازد. نتیجه چنین شناختی، کمک به پیشرفت رشته در عرصه های نظری و عملکردی خواهد بود.
    نتیجه گیری
    شناخت رفتار استفاده نکردن از اطلاعات به عنوان رفتاری مستقل و تمیز دادن انواع و شرایط منجر به این رفتار اطلاعاتی که هدف اصلی این نوشته است، برای همه و بخصوص حرفه مندان و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی، ضروری است. شناسایی عوامل موثر بر این رفتار به آنان یاری می رساند تا حد امکان این رفتار را از شرایط اجبار و اجتناب ناپذیر خارج و در کاهش آن در خود و کاربران مراکز اطلاع رسانی محل اشتغال خویش، موفق تر عمل کنند.
    کلیدواژگان: استفاده از اطلاعات، استفاده نکردن از اطلاعات، استفاده نکردن اجباری، شناخت، موانع شناختی، رویکرد شناختی، آستانه کمبود دانش، کم توجهی، جذب شدگی، حواس پرتی، احساسات، پیش زمینه سازی، پالایش اطلاعات، کمترین تلاش، کمترین تضاد
  • فریبرز رحیم نیا، سید مسلم علوی، مهدی نجفی سیاهرودی صفحه 41
    هدف/
    زمینه
    امروزه وجود سیستمی ناکارآمد در تعیین نوع کتابهای چاپی، توزیع، قیمت گذاری، ترویج و شاید مهم تر از همه نبود فروشندگانی متخصص و توانمند در این حوزه، فرایند فروش کتابهای داستانی را با چالش های بی شماری روبرو نموده است. این مسئله به دلیل ضعف اطلاعاتی بسیاری از ناشران کتابهای داستانی (از مجموعه کتابهای غیردرسی) نسبت به آمیخته این گونه محصولات، شدت بیشتری نیز به خود گرفته است. با توجه به این شکاف، تحقیقاتی، در تحقیق حاضر اثر عناصر آمیخته بازاریابی بر خرید کتابهای داستانی بررسی شده است.
    روش
    برای انجام این تحقیق با رویکردی پیمایشی، نمونه ای متشکل از 420 نفر از میان خریداران کتاب داستانی در کتابفروشی های شهر شیراز و از طریق روش نمونه گیری تصادفی از نوع منطقه ای افراد نمونه، انتخاب شده اند. در روایی از روش محتوایی - ظاهری و در پایایی از روش کرونباخ (82%) و دو نیم کردن (79 %) استفاده گردید تا روایی و پایایی پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفته و تایید شود.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که عنصر «افراد» بیشترین تاثیر را در خرید کتابهای داستانی دارد و آخرین رتبه مربوط به «ترویج» است. از سوی دیگر، بوم شناسی مشتری توانسته است برخی از اثرات عناصر آمیخته بر خرید کتابهای داستانی (بویژه در رابطه میان عناصری همچون محصول، توزیع، ترفیع و فروشنده کتاب را با خرید کتاب) تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: کتاب غیردرسی، کتاب داستانی، آمیخته بازاریابی کتاب داستانی، بوم شناسی خریداران کتاب
  • سارا شمس الهی، محمدرضا اسمعیلی گیوی، اسماعیل شاه طهماسبی صفحه 71
    هدف
    در برنامه میان مدت بهبود و توسعه نهاد کتابخانه های عمومی، از ارتقای سطح مشارکتهای مردمی یاد می شود. در این تحقیق، به بررسی این رویکرد و معیار قرار دادن دو ساختار اصلی کتابخانه ای موجود کشور، یعنی کتابخانه ها نهادی و مشارکتی، پرداخته شده است.
    روش شناسی: روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی - تحلیلی بوده و 6 شاخص ورودی و 3 شاخص خروجی از مستندات و آمارهای کتابخانه ای استخراج شده است. جامعه آماری، تمامی استانهای کشور در سال 1389 و 1390 بوده است. از مدل ریاضی تحلیل پوششی داده ها برای محاسبه کارایی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان از جایگاه ثابت سیستان و بلوچستان و همدان در صدر کارایی کتابخانه های مشارکتی و یزد، آذربایجان غربی و فارس در انتهای کتابخانه های نهادی دارد. خراسان جنوبی، سیستان، ایلام و سمنان در مجموع مشارکتی و نهادی رتبه های مناسبی را به خود اختصاص داده و در مجموع کارایی خوبی داشته اند. تغییرات نشانگر نبود ساماندهی مشخص در بین کتابخانه های مشارکتی نسبت به نهادی هاست که مهم ترین علت آن را می توان در عمر کوتاهی که این کتابخانه ها تا کنون داشته اند، جستجو کرد.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت، کتابخانه های مشارکتی هنوز به مرحله ثبات ساختاری و سازماندهی نرسیده اند ولی کارایی بالاتری نسبت به نهادی ها دارند.
    کلیدواژگان: کارایی، کتابخانه های نهادی و مشارکتی، تحلیل پوششی داده ها
  • فاطمه پازوکی، محسن حاجی زین العابدینی، شعله ارسطوپور صفحه 89
    هدف
    به کارگیری آر.دی.ای. با توجه به محیط و منابع اطلاعاتی جدید، ضرورتی انکارناپذیر است. این امر در صورتی به درستی محقق خواهد شد که پیشینه های کتابشناختی کم اشکال و بستر مناسبی از نظر فنی فراهم باشد. پیشینه های کتابشناختی فارسی که سالها با استفاده از قواعد انگلوامریکن فهرست نویسی شده اند، اکنون برای رویارویی با آر.دی.ای. نیازمند بررسی هستند تا با استفاده از این شناخت، برنامه ریزی هدفمند صورت پذیرد. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی وضعیت پیشینه های کتابشناختی موجود در کتابشناسی ملی ایران، به منظور بررسی به کارگیری قواعد توصیف و دسترسی (آر.دی.ای.) است.
    روش
    روش پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی است که به صورت تطبیقی انجام شده است. به منظور ارزیابی وضعیت کنونی پیشینه های کتابشناختی موجود در کتابشناسی ملی ایران در قالب نرم افزار رسا و سنجش میزان تطبیق آنها با آر.دی.ای، از سیاهه وارسی استفاده شده است. به این منظور، در این پژوهش 1794 فیلد در قالب 111 پیشینه کتابشناختی فارسی در موضوع تاریخ ایران که در دو سال 1386 و 1390 فهرست نویسی شده اند، بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش، انطباق بیش از 88% از داده های مندرج در فیلدهای پیشینه های کتابشناختی مورد بررسی با آر.دی.ای. را نشان داد. همچنین، بیشترین اشکالهای شناسایی شده برای این پیشینه ها به اشکال انطباق نداشتن با آر.دی.ای. با 07/47% در پیشینه ها و 20/11% از فیلدها و پس از آن به ترتیب اشکال عدم ورود اطلاعات با 38/31% در پیشینه ها و 46/7% از فیلدها، درج نشدن اطلاعات در فیلدهای درست با 41/12% در پیشینه ها و 95/2% از فیلدها، اشکال فهرستنویسی با 15/5% در پیشینه ها و 22/1% از فیلدها و اشکال تایپی و املایی با 98/3% در پیشینه ها و 94/0% از فیلدها مربوط می شود. مقایسه میان اشکالهای شناسایی شده نشان داد فراوانی تمامی اشکالها به جز تفاوت با آر.دی.ای. در سال 1386 بیشتر از سال 1390 است. از دستاوردهای این پژوهش، جدول تطبیقی مارک ایران- آر.دی.ای. است که برای کنترل پیشینه های کتابشناختی از آن استفاده شد.
    با استفاده از نتایج این پژوهش، زمینه مناسب برای برنامه ریزی به منظور به کارگیری آر.دی.ای. فراهم می شود. انجام چنین پژوهشهایی از سوی کمیته راهبردی آر.دی.ای. توصیه شده و نتایج حاصل از آن برای همکاری های بین المللی در این زمینه سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آر، دی، ای، )، قواعد فهرست نویسی، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، مارک ایران، یونی مارک، قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن، پیشینه های کتابشناختی
  • بررسی وضعیت آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاهی مورد مطالعه: کتابخانه های دانشگاه تبریز
    یعقوب نوروزی، اسماییل جعفر پور صفحه 123
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاه تبریز از پنج بعد سازمان و مدیریت، استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات، آماده بودن اطلاعات؛ آماده بودن کارکنان و منابع انسانی، و آمادگی ارتباط با محیط و دیگر سازمانهاست.
    روش شناسی پژوهش: روش مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی - توصیفی است. همچنین، برای سنجش آمادگی الکترونیکی جامعه مورد مطالعه، از مدل مرجع IUP استفاده شد. استفاده از این مدل پس از اعمال نظر پانل دلفی و مناسب سازی آن صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نشان می دهد در میان 16 کتابخانه (شامل 15 کتابخانه دانشکده ای و یک کتابخانه مرکزی)، کتابخانه مرکزی در سه بعد سازمان و مدیریت (31/4)، اطلاعات (52/3)، فناوری اطلاعات و ارتباطات (15/4)، و با میانگین کلی 54/3 نسبت به دیگر کتابخانه ها از وضعیت مطلوب تری برخوردار است. همچنین کتابخانه دانشکده علوم طبیعی در دو بعد کارکنان (26/3)، محیط (ارتباط با دیگر سازمانها) (17/3)، و با میانگین 19/3 در رتبه دوم قرار دارد. همچنین، آمادگی الکترونیکی کتابخانه های دانشگاه تبریز با امتیاز 44/2 از حداکثر 5 امتیاز ممکن در سطح مطلوبی نیست. بیشترین ضعف در بعد محیط و ارتباط با دیگر سازمانها (31/2) است، و بعد فناوری های اطلاعات و ارتباطات (73/2)، نسبت به دیگر ابعاد در وضعیت بهتری قرار دارد. همچنین این کتابخانه ها در بعد سازمان و مدیریت، امتیاز 42/2؛ آماده بودن اطلاعات، امتیاز 4/2؛ و آماده بودن کارکنان و منابع انسانی، امتیاز 33/2 را کسب نموده اند که نشان از آمادگی نداشتن این کتابخانه هاست.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، فناوری اطلاعات، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه تبریز
  • بررسی میزان هم پوشانی و امکان جایگزینی مجله های چاپی فارسی کتابخانه های دانشگاه شهید چمران با مجله های الکترونیکی فارسی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
    غلام رضا حیدری، مهناز کمایی، ابوالفضل اسدنیا صفحه 151
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان همپوشانی و امکان جایگزینی مجله های چاپی فارسی کتابخانه های دانشگاه شهید چمران اهواز با مجله های الکترونیکی فارسی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی به انجام رسیده است. برای گردآوری داده ها از روش مشاهده استفاده شده است. ابتدا مجله های الکترونیک مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با فهرست نشریات مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1390 و پس از آن تعداد مجله های چاپی موجود در کتابخانه های دانشگاه شهید چمران اهواز با فهرست مذکور مقایسه شد. جامعه پژوهش حاضر تمامی مجله های علمی - پژوهشی موجود در کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای 1389-1382 و مجموعه مجله های الکترونیکی علمی - پژوهشی دسترس پذیر مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری است.
    یافته ها
    مقایسه مجله های چاپی دانشگاه شهید چمران با مجله های علمی- پژوهشی مصوب وزارت علوم نشان داد این دانشگاه تنها 28٪ از مجله های مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را به صورت چاپی مشترک است. مقایسه مجله های الکترونیکی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری نشان داد که این مرکز 44٪ از مجله های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را مشترک است. تعیین میزان همپوشانی عنوانی میان مجله های مورد اشتراک میان دو مرکز مورد بررسی نشان داد همپوشانی عنوانی میان این دو مرکز 98/17٪ است. در نتیجه، می توان بیان کرد که مجله های الکترونیکی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری را می توان به عنوان مکمل مجله های دانشگاه شهید چمران مشترک شد.
    اصالت/ ارزش: تاکنون پژوهشی به صورت متمرکز نشریه های علمی - پژوهشی فارسی موجود در دانشگاه شهید چمران اهواز را بررسی نکرده و این پژوهش از این لحاظ منحصر به فرد است.
    کلیدواژگان: مجله های چاپی، مجله های الکترونیک، دانشگاه شهید چمران اهواز، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، همپوشانی مجله ها
  • تحلیل طرح معماری کتابخانه ملی ایران از نقطه نظر مسیر حرکتی کاربران
    باوند بهپور، مرضیه سیامک صفحه 167
    این مقاله به نقد چگونگی طراحی مسیرهای حرکتی کاربران در کتابخانه ملی ایران می پردازد و نشان می دهد سازماندهی فضاهای معماری در یک کتابخانه، چگونه می تواند بر سهولت دسترسی به فضاهای مختلف و زمان صرف شده برای دسترسی به آنها این کار موثر باشد. نتایج این مطالعه می تواند کارایی کتابخانه ملی را از این نظر تعیین و اثرات آن را نشان دهد. هدف اصلی این پژوهش، ارائه نمونه ای الگووار برای سنجش ارزیابی طراحی بناهای ساخته شده و آشکارسازی نکاتی است در مورد طراحی معماری بناهایی که طول مسیر دسترسی در آنها اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری کاربران کتابخانه ملی ایران در دو دوره متفاوت تابستان و پاییز انجام شده است. پس از تعیین مسیرها توسط پرسش از مراجعان و انتقال آنها به روی نقشه رایانه ای بنا، فاصله های طی شده میان مراکز حرکتی، تعیین و پس از تحلیل، یافته ها به صورت جدولها و نمودارهایی ارائه شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش آماری (توصیفی و استنباطی) استفاده شده است. نتیجه کلی اینکه باید میان تعداد دفعات مراجعه و طول مسیر رابطه ای معنادار وجود داشته باشد. بررسی حاضر نشان می دهد کتابخانه ملی از این وضعیت ایده آل اندکی فاصله دارد
    کلیدواژگان: معماری، کتابخانه ملی، مسیر حرکتی، روابط فضایی
  • فرامرز سهیلی، فریده عصاره، عبدالحسین فرج پهلو صفحه 188
    مقدمه
    هدف از انجام این پژوهش، تحلیل ساختار شبکه های اجتماعی هم نویسندگی پژوهشگران علم اطلاعات و نیز سنجش و شناسایی روابط، تعاملات و راهبردهای هم نویسندگی میان این نویسندگان از طریق بروندادهای علمی آنان است.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر، تحلیل شبکه اجتماعی است. جامعه پژوهش حاضر تمامی پژوهشگرانی است که دست کم مدرک در یکی از 20 مجله علم اطلاعات را که حداقل دارای ضریب تاثیر 635/0 بوده و در دوره زمانی 15 ساله منتشر شده اند، شامل می شود.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد بین محدودیت، کارآمدی، اندازه شبکه و بهره وری، رابطه ای معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد بین پژوهشگران مرد و زن از نظر بهره وری، اندازه شبکه، کارآمدی و محدودیت، تفاوت وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد بین گروه های مختلف راهبرد هم نویسندگی در پژوهشگران علم اطلاعات تفاوت وجود دارد. نتایج در ارتباط با تاثیر انتخاب راهبرد های هم نویسندگی در بهره وری افراد نشان داد راهبردهای هم نویسندگی، بر میزان بهره وری تاثیرگذار می باشند و استفاده کنندگان راهبرد منسجم، بالاترین میزان بهره وری را به خود اختصاص داده اند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد حدود 52% واریانس متغیر بهره وری پژوهشگران به وسیله متغیرهای محدودیت، کارآمدی و اندازه شبکه و جنسیت، تبیین می شود.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، هم نویسندگی، شبکه هم نویسندگی، شبکه اجتماعی، بهره وری، سرمایه اجتماعی
  • ارزیابی مقایسه های ویژگی های روان شناختی موثر بر نگرش های کارآفرینانه دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور
    پریسا ملک احمدی، بهار پوربهرام صفحه 209
    مقدمه
    بیکاری به عنوان یک معضل اساسی در جامعه، بویژه در میان دانش آموختگان نظام آموزشی عالی کشور، شناخته شده است. دانش آموختگان رشته کتابداری و اطلاع رسانی نیز از این قاعده مستثنا نیستند، بویژه که به دلیل نداشتن شناخت صحیح از این رشته و بی توجهی های صورت گرفته، با مشکلات بیشتری در این زمینه نیز مواجه هستند. به همین دلیل، توسعه توانایی و قابلیتهای کارآفرینی دانش آموختگان رشته کتابداری و اطلاع رسانی، عاملی مهم برای سازماندهی اشتغال آنان در آینده خواهد بود. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی مقایسه ای ویژگی های روان شناختی موثر بر نگرشهای کارآفرینانه در میان دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
    روش ها
    روش پژوهش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مشتمل بر دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهیدبهشتی، اصفهان، کرمان و بوشهر و شامل 86 نفر دانشجوست که تمامی این تعداد بررسی شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط استادان حوزه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و کارآفرینی تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 95/0 محاسبه شده است.
    یافته ها
    در میان ویژگی های روان شناختی کارآفرینی، دو ویژگی خلاقیت و ریسک پذیری دانشجویان زن بالاتر از دانشجویان مرد بود. همچنین تفاوت معناداری میان دانشجویان بر اساس دانشگاه های مختلف در ویژگی های روان شناختی کارآفرینی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    توسعه مهارتهای کسب و کار و ارائه دوره های آموزش کارآفرینی به منظور تقویت قابلیتهای کارآفرینی در دانشجویان و غنی سازی محتوای این دوره ها با نیازهای رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و نیازهای حوزه بهداشت و درمان از طریق تاسیس مراکز کارآفرینی، از پیشنهادهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگیهای روان شناختی، دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
  • بررسی و تحلیل دیدگاه اعضای تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی درباره ارائه خدمات مشاوره پژوهشی به آنان
    سید عباس مرجانی صفحه 225
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان آشنایی و استقبال اعضای تالار محققان کتابخانه آستان قدس رضوی از «طرح ارائه خدمات مشاوره پژوهشی به محققان» است.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع پژوهشهای کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را 172 نفر از اعضای فعال تالار محققان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی تشکیل می دهند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد مهم ترین دلایل و انگیزه(های) محققان از حضور در تالار محققان، تدوین پایان نامه و تالیف مقاله است. بیشتر پاسخ دهندگان با برگزاری دوره های آموزشی و تقویت مهارت پژوهشی کاملا موافق و موافق بودند. پاسخ دهندگان، مهم ترین نیازهای محققان در طرح تقویت مهارت پژوهشی را آشنایی با روش های جستجو و استفاده از پایگاه های اطلاعاتی و آشنایی با پایگاه ها و منابع اطلاعاتی الکترونیکی عنوان نمودند. و در نهایت، مناسب ترین روش برای برقراری ارتباط با مشاوران پژوهشی، روش تهیه جزوه و بروشورهای آموزشی است. محققان تقاضا داشتند که دعوت از مشاوران متخصص در علوم انسانی و اسلامی در اولویت قرار گیرد. همچنین، از نظر آنان بهترین زمان برای استفاده از مشاوران پژوهشی و برگزاری دوره های آموزشی، شیفت عصر است.
    کلیدواژگان: کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، تالار محققان، مشاوره پژوهشی، خدمات پژوهشی
|
  • Dr. Mohammad Reza Kiani, Dr. Mohammad Hosein Dayani, Dr. Rahmatollah Fattahi Page 9
    Purpose
    Many examples of the non-use of information can be seen among the different classes of people and even in our own profession. Thus the study of non-use of information and independent of use of information is very important. The aim of this paper is to introduce this type of information behavior.
    Methodology
    This paper is a conceptul research based on an analytical-critical approach.
    Findings
    Presents and discusses Houston's taxonomy of conditions leading to compelled non-us of information (CNI). It also explains the cognitive barriers leading to this behavior, and helps to IS professionals for better understand of it. Thereby, contributes to the development of theoretical and practical aspects of the discipline.
    Conclusion
    Understanding of CNI as an independent behavior and identifying the type of it and conditions that leading to it is necessary for all especially for IS professionals. It is also necessary to identify factors that influence this behavior, helping them as much as possible to drive this behavior out of compulsion ad unavoiadable conditions, and reduce it in themselves and their users.
    Keywords: Non use of information, Compelled non, use of information, Cognitive barriers, Cognitive approach, Threshold knowledge shortfall, Attention shortfall, Information filtering, Least effort, Least conflict
  • Dr. Fariborz Rahimnia, Moslem Alavi, Mahdi Najafi Siahroodi Page 41
    Purpose/context: Nowadays having an ineffective system in determining the kind of published books, distribution, pricing, promotion and probably more important, the lack of expert and skilled sellers in this business has confronted the selling process of story books to numerous challenges. This problem is exacerbated since many publishers of non-educational books have poor information of story book marketing mix. Regarding to this gap, the purpose of this research is to study the effect of marketing mix elements on story book buying.
    Methodology
    To conduct this survey, a sample encompassing 420 individuals among story book buyers at book stores in shiraz using regional method are selected randomly. Facevalidity approach and two reliability approaches including cronbach's alpha (0.82) and split half (0.79) are used to test and confirm questionnaire validity and reliability.
    Findings
    Findings show that the people element among marketing mix elements has the highest effect on story book buying and the lowest effect belongs to the promotion. On the other hand customer demography could have moderated the effect of some marketing mix elements including product, promotion and people on story book buying.
    Keywords: Non, educational books, Story books, Story book marketing mix, Book buyer demography
  • Sarah Shamsollahi, Mohammad Reza Esmaili Givi, Esmaeil Shahtahmasbi Page 71
    Purpose
    In the medium-term plan of improvement and development of public library, one of the key roles is the promotion of public participation's level. With this approach, this paper attemps to compare the relative performance of institutional and participatory public libraries.
    Methodology
    The method of this study is a descriptive- analytical method. Six input and three output indexes are extracted from statistical documentat. The statistical population is all provinces of Iran in 1389 and 1390. In addition, data envelopment analysis model is used for calculating of performance.
    Findings
    The results show fixed position of Sistan Baloochestan and Hamedan in the top of performance province's list in participatory libraries and fixed position of Yazd, Azarbayjan Gharbi and Fars at the bottom of performance province's list in institutional libraries. Khorasan Jonoobi, Sistan-O- Baloochestan, Ilam and semnan have appropriate rank in overall. The changes are a sign of good management's deficiency in participatory libraries. The main reason of this result can be the yongness of these libraries.
    Conclusion
    In general, it can be said that the participatory libraries are not stable structurally and organizationally yet; however, they are more efficient than institutional libraries.
    Keywords: Efficiency, Institutional Public libraries in Iran, Participatory public libreries
  • Fatemeh Pazooki, Dr. Mohsen Haji Zeinolabedini, Dr. Sholeh Arastoopoor Page 89
    Purpose
    The goal of this research is to Investigate the status of Bibliographic Records In Iranian National Library`s OPAC in order to RDA Rules.
    Methodology
    This research is done through a survey method and with descriptive -analytical approach. The sample of this research is 1794 fields existed in 111 bibliographic records on Iranian history subject that cataloged in two years (1386, 1390).
    Findings
    Findings show that there is existing coincidence between 88% fields of bibliographic records with RDA rules. The most bugs that are recognized are non- coincidence between 47.07% records and 11.20% fields with RDA, non- entering correct information in 31.38% records and 7.46% fields, non- entering information in correct fields in 12.41% records and 2/95% fields, cataloging errors in 5/15% records and 1.22% fields and type errors in 3.98% records and 0.94% fields. The most bugs except non-coincidence with RDA rules are more in 1386 than 1390. other one out put of this research is Mapping Table of Iran Mark- RDA that used for bibliographic records control.
    Keywords: Resource Description, Access (RDA), Cataloging Rules, Iranian National Library, UNIMARC, Anglo, American Rules Mapping Table of Iran Mark, RDA
  • Survey of the E-readiness in university libraries: the case of Tabriz university libraries
    Yaghoub Norouzi, Ismaiel Jafarpour Page 123
    Purpose
    The aim of this research is to evaluate the e-readiness of Tabriz university libraries. So this study aims to investigate the level of e-readiness of Tabriz University Libraries in five dimensions: organization and management, human resources, information, ICT, and Communication with the external environment (other organizations).
    Methodology
    The method applied in this research is survey method with a descriptive approach, and the gathering data tool is questionnaire. To do the research, a model for measuring the e-readiness of academic libraries was developed based on IUP, which has been designed to measure the e-readiness of organizations dealing with information.
    Finding
    The analysis of collected data from 16 libraries (15 faculty libraries and 1 central library), show that the central library in three dimensions, i.e., organization and management (4.31), information (3.52), and ICT (4.15), and with overall average (3.54 compared with other libraries has the best status. The library of the Faculty of the Natural sSciences has a better situation in two dimension, i.e., human resources (3.26), and external environment (3.17), and its overall average is 3.19. Also the University of Tabriz libraries had an overall e-readiness with 2.44 points from maximum possible 5 points which is not desirable. In this view, the external environment dimension (2.31) has the greatest weakness, and the ICT dimension (2.73) has the best situation.
    Keywords: E, readiness, ICT, Academic libraries, University of Tabriz
  • An Evaluation of the overlap and possible replacement of printed Persian journals in Shahid Chamran University Libraries with electronic Persian journals available through Regional Information Center for Science and Technology
    Gholamreza Heidari, G. Dr, Mahnaz Kamaei, Abolfazl Asadnia Page 151
    Objective
    This study examined the overlap and possible replacement of printed Persian journals in Shahid Chamran University (SCU) Libraries with electronic Persian journals available through the Regional Information Center for Science and Technology.
    Methods
    A survey method was applied. The electronic journals of the Regional Information Center for Science and Technology listed by the Ministry of Science, Research and Technology in 1390 and subsequent comparison with the print journals of SCU Libraries were matched against one another. The research population in this study consisted of all journals held in the college libraries of SCU University in the years 1389-1382 and also the available electronic journals in Regional Information Center for Science and Technology.
    Results
    The comparison of SCU print journals revealed that SCU subscribed only 28% of these journals in printed form. The collection of electronic journals at the Regional Information Center for Science and Technology showed that 44% of the journals qualified by the Ministry of Science, Research and Technology are shared. The extent of the overlap between the journals held by the two centers was 17.95 percent.Originality /value: research has focused on the study of Persian scientific journals conducted at SCU not be paid, and this is unique in this respect.
    Keywords: Printed journals, Electronic journals, Shahid Chamran University (SCU), Regional Information Center for Science, Technology, journal overlap
  • Circulation Path Analysis in National library of Iran
    Bavand Behpoor, Marzieh Siamak Page 167
    Purpose
    The article analyzes the architectural design of National Library of Iran with respect to its circulation paths in order to determine how the organization of circulation can affect the time needed for reching different parts of a library.Methdology: The findings are generated mostly through field study relying on methods of information gathering classified by Roger G. Hershberger as Diagnostic Observation, Walk-Through, Space Inventory, Trace Observation, Behavioral Mapping and Systematic Observation. Part of the data extracted from architectural maps using AutoCAD program and mathematically analyzed using excel software. The final data is presented in form of charts and tables. Statistical population consists of an equal number of users of the library in each sex group and the data is gathered at two different times of the year (summer and autumn).
    Findings
    The main circulation centers of the library were identified. The interviewees were asked after their visit to describe their path within the building and how they had moved between such centers. The number of times each path was used was thus determined. Using the architectural plan of the building the distances between different circulation centers and hence, the time spent for such movement, were calculated. The variation of the final data determines whether there is a meaningful relation between the architecrural design and the actual circulation.
    Conclusion
    In an ideal architectural design, particularly in the case of buildings with important functions, an inflexible architecture and a great number of users, there must be a meaningful relationship between the number of visits and the length of a circulation path. The method proposed in this article might help evaluate such a relationship. The Nationa Library of Iran seems to be far from such a standard.Orginality / value: The results of the study not only can help evaluate the efficiency of the architectural design of the National Library, rather suggest a method for evaluating the architectural design of existing buildings proposing a ciriterion for design of buildings where circulation is a major concern.
    Keywords: National Library circulation path analysis, Architectural programming, Architecture, systematic observation, Diagnostic observation
  • Dr. Faramarz Soheili, Dr. Farideh Osarh, Dr. Abdolhosin Farajpahloo Page 188
    Purpose
    This research aims to analyze the effect of co-authorship strategies on productivity of information science researchers and to determine the relationship between co-authorship social networks structure and productivity of Information Science researcheres.
    Methodology
    Social network analysis is used as the research method. The research population includes all those researchers who have published at least one record in one of the twenty journals of information science which has an impact factor of 0.635 as a minimum from the years 1996 to 2010.
    Results
    The One-Way ANOVA results showed that co-authorship strategies differed between different groups of researchers in information science discipline. As the findings indicated co-authorship strategies affected on factors productivity as those researchers who used cohesion strategy had the highest productivity.
    Findings
    The Results from variance regression analysis revealed that about 52% of researchers’ productivity variable variance was determined by factors such as constraint, efficiency network size and gender. Generally, it can be concluded that the variables such as network size, constraint, efficacy and gender simultaneously have a significant predictive power. Therefore, the values of researchers’ productivity variable can be calculated based on four variables of network size, constraint, efficiency and gender. The higher coefficient factor of network size shows the more importance of this particular variable in predicting the criterion variables.
    Keywords: Scientific Collaboration, Co, authorship, Co, authorship strategy, Productivity
  • A comparative assessment of psychological characteristics that influence the cognitive entrepreneurial attitude in medical library and information sciences students in University of Medical Sciences
    Parisa Malekahmadi, Bahar Poorbahram Page 209
    Purpose
    Unemployment as a fundamental problem in society, particularly among graduates of higher education system in our country has known. Library and Information Science graduates also because of lack of proper understanding and neglects which had been occurred faced with much of job less problems than the other graduates. Thus, the development of their entrepreneurial knowledge and ability is an important factor to organize their employment in the future. The main purpose of this research is a A comparative assessment of psychological characteristics that influence the cognitive entrepreneurial attitude in medical library and information sciences students in Medical University of Sciences
    Methodology
    This is a Descriptive – survey research. Ihe statistical society is the Master of Science students of medical library and information sciences in Tehran, Shahid Beheshti, Isfahan, Kerman, and Booshehr Universities of Medical Sciences, which are about 86 students and all of them were surveyed. The research tool was a questionnaire that its validity confirmed by Medical Library and Information Sciences and Entrepreneurship teachers and its reliability calculated with Cronbach’s alpha in 0.95.
    Findings
    Among the psychological characteristics, creativity and risking in females were higher than males. Also, it was revealed that there wwas no significant differences between students based on the different universities in characteristics of cognitive psychology of entrepreneurship did not exist.
    Conclusion
    This research suggests the development of business skills and holding Entrepreneurship training in order to strengthening Entrepreneurship abilities in students and enrichment these courses with Medical Library and Information Sciences and health needs by Establishing entrepreneurship centers are the suggestions of this research
    Keywords: Entrepreneurship, Psychological characteristics, Medical Library, Information Sciences Students, Universities of Medical Sciences
  • A survey of the Astan Quds Razavi library members regarding their point of views about the consulting services
    Seyed Abbas Marjani Page 225
    Purpose
    The aim of this research is to evaluate of the acquaintance and acceptance level of the members of the research hall in Astan Quds Razavi regarding the “project "consulting research services to researchers”. Methodolgy: This research is a survey with an applied approach.
    Findings
    Results showed that the most important reason and motivation of researchers for using the researcher’s hall was to do their proposed theses. Most respondents completely agreed with the library training courses for the improvement of searching skills among the members. Also, learning research methods and use of online and offline databases as well as electronic information resources were identified as the most challenging topics.
    Conclusions
    Regarding to researcher's opinion, the best method to make a mutual relation between researchers and the counselors is to develop brochures and leaflets. Researchers also asked for inviting counselors from the Humanities and Islamic studies. From their point of views, the best time for using of research counselors and for organizing training courses is during afternoons.
    Keywords: Central library of Astan Quds Razavi, Researchers hall, Research consulting, Research service, Reference counsultation