فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم خدایار صفحه 3
    در ‏چند دهه ی گذشته، دغدغه ی بسیاری از پژوهشگران مسائل فرهنگی ایران به تجربه و نقش تاریخی خط، زبان و ادب فارسی در حوزه ی ایران فرهنگی (حوزه ی تمدنی مشترک با ایران) ، و لحاظ ظرفیت‏های همگرایی و واگرایی نهفته در آن، معطوف شده است. مساله ی اصلی این نوشتار، بررسی موانع و راهکارهای گسترش خط، زبان و ادب فارسی در حوزه ی یاد شده ذیل چارچوب نظری و مفهومی مناطق موسوم به ایران فرهنگی است. روش تحقیق توصیفی و میدانی است. نتایج پژوهش در مقام سندی به ‏نسبت جامع، موانع و راهکارهای کلان و عملیاتی خرد را در حوزه ی برنامه‏ریزی، سیاستگذاری و اجرای برنامه‏های مرتبط با گسترش خط، زبان و ادب فارسی در حوزه ی تمدنی مشترک پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حوزه ی تمدنی مشترک، ایران فرهنگی، خط، زبان و ادب فارسی
  • علی امیدی، حمید احمدی نژاد صفحه 23
    در میان لایه‏های هویتی متعدد، شاهنامه فردوسی عاملی برجسته در تعریف هویت ملی ایرانیان است. در واقع به لحاظ زمانی، تداوم هویت اجتماعی مستلزم داشتن گذشته ای معنادار است و این گذشته در شاهنامه آن چنان آشکار است که گویی در زمان کنونی قرائت می‏شود. بر همین اساس شاهنامه را خودآگاه جمعی هویت ایرانی می‏نامند. این خودآگاهی به عنوان یک «ما» در مقابل «دیگری» به عنوان غیر نمود یافته است. هدف اصلی این مقاله پرداختن به نحوه ی فرآیند غیریت‏سازانه نسبت به دیگری در شاهنامه و انعکاس این فرآیند در نوع رابطه میان خود و دیگری است. یافته‏های این پژوهش براساس نظریه لاکلائو و موفه، حاکی از آن است که این غیریت‏سازی به صورت مطلق سیاه و سفید نبوده بلکه بیشتر ماهیت خاکستری دارد و در نتیجه دیگری هرگز به طور کامل در دام طرد، تقابل و تنازع قرار نمی‏گیرد.
    کلیدواژگان: هویت، شاهنامه فردوسی، غیریت‏سازی، لاکلائو و موفه
  • سعید اخوانی، فتانه محمودی صفحه 43
    آثار هنری علاوه بر ویژگی های زیباشناختی، بازتاب دهنده ی مناسبات اجتماعی فرهنگی بستر تولیدکننده ی خود هستند. یکی از مسائلی که می توان بامطالعه ی آثار هنری دوره های مختلف به آن دست یافت، مفهوم هویت است. از آنجا که در تعریف مفهوم هویت باید به حضور خود در برابر دیگری توجه داشت؛ در حوزه نشانه شناسی فرهنگی نیز برای مطالعه ی هر فرهنگ، در تقابل با فرهنگ های دیگر آن را بررسی می کنند. با توجه به این همسانی نظری در این دو حوزه، مقاله ی حاضر کوشیده است تا با استفاده از رویکرد سپهر نشانه ای مساله ی هویت آثار هنری دوره ی صفویه در تقابل با حکومت عثمانیان را بررسی کند. برای نیل به این مقصود با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و رویکردی نشانه شناختی، فضای فرهنگی سیاسی میان صفویان و عثمانیان ترسیم شده و مساله هویت در چند اثر هنری که از ایران وارد فضای نشانه ای عثمانیان شده است، به عنوان نمونه موردی تحلیل شد.
    نتایج این پژوهش نشان داد با توجه به اهمیت مفهوم دیگری در مساله هویت و تقابل مذهبی میان صفویان و عثمانیان، آثار هنری که در ایران دوره ی صفویه تولید شده و به فضای نشانه ای حکومت عثمانی وارد شده اند، چه آثاری که مورد جذب قرار گرفته و چه آثاری که طرد شده اند، همگی مولفه های هویتی را در خود بازتاب داده اند.
    کلیدواژگان: هویت، هویت شیعی، هنر دوره ی صفویه، سپهر نشانه ای
  • افشین ترکارانی، سیدمهدی ساداتی نژاد صفحه 61
    یکی از ویژگی ها و مسایل جوامع بشری تنوعات هویتی و نحوه سیاست گذاری و مدیریت آنها جهت دستیابی به انسجام هویتی است که تلاش های صورت گرفته در این مورد توسط نظام های سیاسی در قالب الگوهایی چون یکسان سازی و تکثرگرایی نمود یافته است. ایران نیز با این پدیده مواجه بوده و یکی از مسایل امروزه آن ضرورت ارایه الگویی بومی و مطلوب در این زمینه است. این مقاله در پی پاسخ به چیستی چنین الگویی است. به نظر می رسد با عنایت به نیازهای جدید خرده هویت ها از یک طرف و سابقه دین و مذهب در ایران از طرف دیگر، الگوی شهروندی دین پایه بهترین نمونه است که انسجام ملی و هویتی را در کشور ما تامین خواهد کرد؛ این مقاله می کوشد با استفاده از روش طراحی سیستمی چگونگی عملیاتی شدن این مدل بومی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: تنوع هویتی، شهروندی دین پایه، انسجام هویتی، ایران
  • سید ابراهیم میرشاه جعفری، لیلا حشمتی فر صفحه 83
    هدف از مطالعه حاضر تحلیل محتوای کتاب های درسی پیام های آسمانی دوره ی اول متوسطه براساس مولفه های هویت دینی است. جامعه آماری پژوهش، کتاب های پیام آسمانی دوره اول متوسطه (هفتم، هشتم و نهم) است. استفاده از فهرست وارسی تحلیل محتوا به عنوان ابزار پژوهش، 2 مولفه اصلی، 4 مولفه فرعی و 23 معرف یا شاخص دارد. تعیین روایی آن براساس نظر متخصصان تعلیم و تربیت و پایایی آن برحسب نسبت مولفه های مورد توافق به کل مولفه ها برابر 82/. به دست آمده است. اطلاعات با استفاده از روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که مولفه شناختی در هر سه پایه بیش از مولفه های دیگر هویت دینی مورد توجه است. مولفه اجتماعی، عاطفی و فرهنگی در جایگاه بعدی قرار گرفته اند. به طورکلی می توان این طور نتیجه گیری کرد که کتاب پیام های آسمانی به هویت دینی توجه کرده است. اما سهم مولفه شناختی از سایر مولفه ها بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، هویت دینی، پیام های آسمانی، دوره اول متوسطه
  • اکبر زارع شاه آبادی، قدسیه عبداللهی، زهرا فلک الدین صفحه 97
    هدف این پژوهش سنجش میزان آگاهی دانشجویان از حقوق و وظایف شهروندی و عوامل مرتبط با آن می باشد. که به روش پیمایشی و به صورت مقطعی انجام گرفته است. جامعه ی آماری دانشجویان دانشگاه یزد می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 383 نفر از آنها به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق اعتبار محتوایی و پایایی از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد. یافته ها نشان داد که میزان آگاهی دانشجویان از حقوق شهروندی کمی بالاتر از حد متوسط و میزان اگاهی آنها از وظایف شهروندی اندکی کمتر از حد متوسط است و بین متغیرهای جنسیت دانشجویان و میزان تحصیلات پدر آنها و هم چنین میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی و مشارکت سیاسی با میزان آگاهی دانشجویان از حقوق و وظایف شهروندی ارتباط معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن احساس هویت جمعی با میزان آگاهی از حقوق و وظایف شهروندی همبستگی مثبت و معناداری دارد. بنظر می رسد هرچه اگاهی در این زمینه افزایش می یابد احساس هویت جمعی نیز افزایش می یابد که این امر موجب تقویت هویت ملی، وفاداری و احساس مسوولیت اجتماعی می گردد. در مجموع، متغیرهای باقیمانده در معادله رگرسیونی، 8 درصد از تغییرات اگاهی از حقوق شهروندی و 28 درصد از تغییرات آگاهی از وظایف شهروندی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: احساس هویت جمعی، حقوق شهروندی، دانشجویان، مشارکت سیاسی، وظایف شهروندی
  • عبدالطیف کاروانی صفحه 113
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی و شناخت تاثیر فضای مجازی با تاکید بر شبکه های اجتماعی مجازی و اینترنت بر هویت ملی انجام شده است. این پژوهش با روش پیمایشی و در بین دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی انجام شده است. روایی و اعتبار به کمک آلفای کرونباخ و اعتبار صوری حاصل شد و هم چنین برای آزمون اعتبار مدل پژوهش از نرم افزار آموس استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss و Amos تجزیه و تحلیل شدند. نتایج معادلات ساختاری نشان می دهد که متغیرهای میزان استفاده از اینترنت، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و سابقه استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی تاثیر معناداری بر هویت ملی دارند، و میزان این تاثیر به ترتیب برابر با 331/0- ، 257/0- و 163/0- است؛ بر این اساس می توان گفت که تعامل در شبکه های اجتماعی مجازی تاثیر معنادار معکوسی بر هویت ملی کاربران دارد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی، دانشجویان، هویت ملی
  • نسا زاهدی، سید ابراهیم سرپرست سادات صفحه 129
    رادیکالیسم به عنوان عارضه ای در مواجهه با دستاوردهای بنیاد افکن مدرنیسم در عصر حاضر تلقی می شود که گاه منجر به پناه جستن گروه های رادیکال به شیوه های تروریستی و تلاش برای تحقق آرمانشهر برآمده از دوران سلف صالح شده است. در راستای فهم این پدیده، سوال اصلی مقاله این است آیا می توان این گروه ها را در رسته جریان های پسامدرن قرار داد یا بنا به نظرات رایج، متعلق به عصر مدرن و یا حتی برآمده از نظم سنتی هستند؟ این تحقیق با روشی توصیفی تحلیلی، در ضمن مطالعه ای اسنادی ملهم از دیدگاه های والتر لاکوئر و شانتال موفه نشان می دهد که در تبیین افراطی گری کنونی، قالب های تنگ مدرن نارسا بوده و مهم تر ازآن خود آنها برآمده از استلزامات دنیای مدرن هستند، طوری که حتی احیای خلافت در رادیکالیسم دینی از منظر مومنان بدان، وسیله ای برای هدف غایی تغییر نظم جهانی مدرن است، و از آنجا که پدیده های تندروانه فعلی پدیده هایی هویتی، دگرساز و غیریت پرور هستند که با دشمن سازی و با برداشتی دیگرگونه از هویت، در صدد تعریف و اثبات خویش از راه های خشونت آمیز برآمده اند، بنابراین تحلیل رادیکالیسم تکفیری در دامان پست مدرنیسم قابل فهم تر است.
    کلیدواژگان: رادیکالیسم، پسامدرنیسم، هویت، جهانی شدن، اسلام تکفیری
|
  • Ebrahim Khodayar Page 3
    In recent decades, the concern of many scholars of Iranian cultural issues has been the historical experience and historical role of Persian language and literature in cultural Iran (the field of common civilization with Iran), as well as the converging and diverging characteristics of this realm. The main question of this research is to study the barriers and approaches to develop the Persian writing system, language and literature in the context of the theoretical and conceptual framework of so-called cultural Iran. The research methodology of the current study is descriptive and field research. The results demonstrated comprehensive set of macro and micro barriers and approaches in the field of language planning, policy development and implementation. In this regard, some institutions have taken this responsibility.
    Keywords: Common civilization Field, Cultural Iran, Writing system, Persian language, literature
  • Ali Omidi, Hamid Ahmadinejad Page 23
    Among the multiple layers of identity, Shahnama of Ferdowsi can be deemed as the most highlighted factor in defining Iranian national identity. As a matter of fact, sustainability of social identity requires a meaningful history, which is clear and vivid in Shahnama. Accordingly, Shanama is called a collective self-awareness of Iranian identity. This self-awareness has been emerged as a "we" against "other". The main objective of this paper is to Antagonism process than others in Shahnameh and the reflection of this process is the relation between self and others. The findings of this study, based on Laclau and Mouffe's theory, indicate that this antagonism is not white or black, but of a gray nature And therefore never completely "other" into the trap of exclusion, confrontation and conflict will not be.
    Keywords: Identity, Shahnama of Ferdowsi, Antagonism, Laclauo, Mouffe
  • Saied Akhavani, Fattaneh Mahmoudi Page 43
    In addition to aesthetic features, artwork reflects the social and cultural context of their production. One of the issues that can be achieved by studying the artwork of different periods is the concept of identity. Since the notion of identity implies "otherness", Cultural semiotics for the study of each culture, it also examines it in contrast to other cultures. According to theoretical consistency in the two fields, in the present article, it has been attempted to examine the identity of Safavid period art works in contrast to the Ottoman regime by using the semiosphere approach. To achieve this purpose, using the descriptive-analytical method and the semiotic approach, the cultural-political space between the Safavids and the Ottomans is drawn and the identity issue was analyzed as a case study in several works of art that came from Iran into the Ottoman space.
    Keywords: Identity, Shiite Identity, Safavid Era Art, Semiosphere
  • Afshin Tarkarani, Seyyed Mehdi Sadatinejad Page 61
    One of the characteristics and issues of human societies is identity variations, and how they are policymaking and managing them in order to achieve identity cohesion, which efforts have been made in this regard by political systems in the form of models such as unification and pluralism. Iran is historically with This phenomenon has encountered and one of the issues today is the need to provide a native and desirable pattern in this regard. This article seeks to answer the question of what such a pattern is. On the other hand, the pattern of citizenship of the basic religion seems to be the best example of providing national and identity coherence in our country, due to the new needs of fragmented identities and the history of religion in Iran. The path that this article explores is the use of a system design to provide and how this native model operates.
    Keywords: Identity Diversity, Religion-Based Citizenship, Identity cohesion, Iran
  • Seyyed Ebrahim Mirshah Jafari, Leila Heshmatifar Page 83
    The purpose of the present study is to analyze the content of school books named "Payamhaye- Asemani" of the first period of high school based on the religious components. The study’s sample is "Payamhaye-Asemani" books of the first period of high school (seventh, eighth, and ninth). A content analysis checklist was used as the research instrument, containing 2 main components, 4 subcomponents, and 23 indicators. Its validity was determined by the education specialists and its reliability was 82% based on the ratio of the agreed components to all components. The data was analyzed based on the content analysis method. The findings showed that the most popular component in the contents and titles has been the verses and religious narratives. In fact, the cognitive component in all the three grades has received more attention than other components of the religious identity. social, emotional, and cultural components, stood in a second place, respectively. Generally, it can be concluded that "Payamhaye-Asemani" books have paid attention to the religious identity, but the contribution of cognitive components has been more than the religious identity.
    Keywords: Content Analysis, Religious Identity, Payamhaye-Asemani, The First Period of High School.
  • Akbar Zare Shahabadi, Qodsiyeh Abdollahi, Zahra Falakodini Page 97
    The purpose of this study is to measure students' awareness about the rights and duties of citizenship and its related factors. The survey method is cross-sectional. Statistical population of Yazd University students is 383 of them using of Cochran formula. Stratified sampling method is selected as sample size. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose validity was assessed through content validity and reliability by calculating the Cronbach's alpha coefficient.The findings showed that students' awareness of citizenship rights is slightly higher than average and their awareness of citizenship duties is slightly lower than average, and between gender variables of students and their father's education, as well as the use of mass media and political participation with the amount Students' awareness of the rights and duties of citizenship is significant. In addition, there is a significant positive correlation between the sense of collective identity and the rate of awareness of the rights and duties of citizenship. As awareness grows, the sense of collective identity seems to increase, which will strengthen national identity, loyalty and social responsibility. In sum, the residual variables in the regression equation explain 8% of changes in awareness of citizenship rights and 28% of changes in awareness of citizenship duties.
    Keywords: Sense of Collective Identity, Citizen's Rights, Students, Political Participation, Citizenship Duties
  • Abdollatif Karevani Page 113
    This study is done to investigate the relationship between Cyberspace with an emphasis on internet and virtual social network on national identity and their dimensions. This research survey was conducted among students at the University of Sistan and Baluchestan and has been conducted stratified sampling. reliability and validity were obtained through Cronbach's alpha and formal credibility, As well as research model was used to test the validity of Amos software data were analyzed with software Spss and Amos. Structural equation modeling results show that the variables Internet usage, the use of virtual social networks, the historical use of virtual social networks have a direct impact on national identity and the impact of, respectively are, -0/331, -0/257 and -0/163. Accordingly, it can be said that interaction in virtual social networks has a significant reversal effect on the national identity of users.
    Keywords: Cyberspace, Virtual Social Network, National Identity
  • Nesa Zahedi, Seyed Ebrahim Sarparast Sadat Page 129
    A complication in the face of the achievements of the founder of modernism, which has sometimes led to the recapture of radical groups by terrorist and Mujahdat methods for realizing the utopia of the era of righteous predecessor. Understanding radical groups, their tools and their implications require a multidisciplinary, networked, comprehensive, and a comprehensive set of studies. To this end, the answer to the question of what is the ratio of current religious radicalism to postmodern flows. Can these groups be placed in the postmodernist streams or, according to current views, belong to the modern age, or even derived from the traditional order? This research by a descriptive and analytical method, while studying documents inspired by Lacquer and Shental Mouffe, showed that, in explaining the current extremes, modern tight molds are inadequate and, more importantly, they are inspired by the imperatives of the modern world, Even the revival of the caliphate in religious radicalism from the perspective of the believers is a means to the ultimate goal of changing the modern world order, and since the current extreme phenomena are phenomena of identity, oppression, and oppression, which, with antagonism and with a different conception of Identity also seeks to define and prove itself in violent ways, so the analysis of radicalism the present is more comprehensible in the post-modern era of postmodernism.
    Keywords: Radicalism, Postmodernism, Identity, Globalization, Takfiri Radicalism