فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی کریمی، ندا پارسا صفحات 3-20

    این مقاله ی اکتشافی و نظری تحلیلی اصول سیاستگذاری هویت ملی را به منظور ارائه الگویی برای کاربست آن بر ایران بررسی می کند. برای ادراک دقیق ماهیت سیاستگذاری هویت ملی آن را در چارچوب مسائل سیاستی بدخیم، طبق دیدگاه های ریتل و وبر و از منظر روند سیاستگذاری در ذیل مدل چرخه ای سیاستگذاری مطالعه می کند. پرسش اصلی مقاله این است که هدف، اصول و بنیان های لازم برای سیاستگذاری هویت ملی و دلالت های راهبردی آن برای ایران چیست؟ نوشته حاضر هدف اصلی سیاستگذاری هویت ملی را آفرینش مای جمعی متضمن ساختار بینش، کنش و احساس در قبال عناصر هویت ملی می شناسد که ریشه در زمین، تاریخ، ارزش ها و هنجارها، نظام فکری و معرفتی جامعه دارد. مسئله های هویتی برآمده از تعامل محیط داخلی و خارجی جوامع هر دو برمی خیزند، با تکیه بر ذهنیت جمعی و مشارکت همگانی در دستور کار سیاستگذاری هویتی واقع می شود و از طریق سیاستگذاری اجتماعی دربرگیرنده، شهروند محور، عدالت پایه و مبتنی بر اصل شناسایی، فرایند اجتماعی کردن دایمی و کارکرد مطلوب ساختارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تدوین، اجرا و سپس ارزیابی می شود. دلالت راهبردی چنین سیاستگذاری برای ایران تعقیب راهبرد مشارکتی و همکارانه، لحاظ بافتار تاریخی، ساختار اجتماعی، بنیان های فرهنگی و اعتقادی جامعه و کنش گری مسئولانه ی بازیگران آگاه و ملتزم به قواعد سیاستگذاری و عناصر هویت ملی و نیز تغییر رفتار شهروندان است.  

    کلیدواژگان: هویت ملی، مسائل بدخیم، سیاستگذاری هویتی، چرخه ی سیاستگذاری، ایران
  • محسن مرسلپور صفحات 21-38

    هدف مقاله حاضر روشن کردن دو مساله مهم هویت اروپایی و اتحاد اسلام است که آن را در مقطعی از تاریخ که مقارن آغاز جنگ های صلیبی و تکوین هویت اروپایی است، بررسی کرده است، که قابل تعمیم به دوره های بعدی و امروز نیز است. این پژوهش با روش تاریخی و با تکیه بر منابع دست اول و تحقیقات جدید و با نگرش تحلیلی به نگارش درآمده است. از میان روش های تاریخی روش تطبیقی مقایسه ای انتخاب شده و عوامل مهم تکوین هویت یا عدم ایجاد آن را در اروپا و جهان اسلام بررسی کرده است. مقاله ی حاضر به این نتیجه دست یافته که اروپاییان توانسته اند با ساختن «خود» مسیحی و اروپایی توام با تصویرسازی منفی از اسلام و مسلمانان به عنوان «دیگری»، هویت واحدی بسازند، اما به دلیل اهمیت کم جنگ های صلیبی برای جهان اسلام و اختلاف و تفرقه میان مسلمانان، اتحادی علیه حملات خارجی که به جهان اسلام می شد، به وجود نیامد و «خود» و «دیگری» هر دو در جهان اسلام ساخته شدند.  

    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، هویت اروپایی، اتحاد اسلام، جنگ های صلیبی
  • رضا موسی آبادی، بتول فخر اسلام صفحات 39-58

    وقایع عصر مشروطه تمامی جنبه های زندگی اجتماعی از جمله ادبیات را تحت تاثیر قرار داده بود، شاعران این دوره در نقش مصلحان اجتماعی ظاهر شدند و محتوای شعرشان را در خدمت بسط اندیشه های جدید به ویژه هویت ملی و ملی گرایی قرار دادند که در نتیجه شعر از حالت ذهنیت گرایی بیرون آمد و حالت عینیت گرا و رئالیستی یافت. در این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی عناصر و مولفه های هویت ملی در شعر شاعران برجسته ی عصر مشروطه ایران بررسی شده است و چهار مولفه مهم هویت ملی: یعنی زبان، تاریخ و فرهنگ، سرزمین و دین در شعر این شاعران مقایسه شده است. در نهایت این نتیجه به دست آمد که از میان مولفه های هویت ملی در شعر شاعران عصر مشروطه، مولفه ی توجه به سرزمین و وطن بیشترین و مولفه ی زبان، کم ترین است؛ اما دین اسلام نیز به دلیل حضور تاریخی و مبارزه با استعمار در میان شاعران عصر مشروطه به عنوان یکی از عناصر هویت ملی مورد توجه قرار گرفته است. از این روی هویت ملی و ناسیونالیسم ایرانی برخلاف نوع اروپایی نه تنها ضد دین نبوده، بلکه رنگ دینی هم داشته است.  

    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، هویت ملی، مشروطه، شعر فارسی
  • قدرت احمدیان، محمدکریم محمدی صفحات 59-78

    متعاقب فروپاشی امپراتوری عثمانی فرآیندی از بازتعریف هویت جمعی در جوامع مسلمان شروع شد که تحت تاثیرکمالیسم قرار داشت.کمالیسم با ارائه «نظریه تاریخ ترک و زبان خورشید» مدعی ارائه یک نظریه علمی است که مفصل بندی هویت مدرن ترک بر آن استوار شده است. این مقاله با طرح این پرسش که هویت کمالیستی، که در این نظریه تبلور می یابد، چگونه ایجاد شده است؟ به صورتبندی این فرضیه پرداخته است که «هویت ملی کمالیستی، نه هویتی بر مبنای واقعیات تاریخی، بلکه برساخته ای گفتمانی است که به صورت سیاسی در مواجهه با غرب ایجاد شده است. جهت آزمون این فرضیه با استفاده از نظریه گفتمان، به تبارشناسی تاریخی هویت و گفتمان کمالیسم پرداخته شده است. اهم یافته های این پژوهش نشان دادن شیوه صف آرایی زنجیره هم ارزی و مدلول سازی خاص از دال های مختلف، کثرت عوامل سیاسی و الگوبرداری از غرب در جعل تاریخ و برساخت هویت ملی مدرن کمالیستی است.  

    کلیدواژگان: گفتمان، هویت تاریخی، خلافت، مدرنیته، کمالیسم، ترکیه
  • فرود قاید گیوی، منصور حقیقتیان، شاپور بهیان صفحات 79-104

    یکی از ابعاد مهم شهروندی، فرهنگ شهروندی است. ایجاد، گسترش و تعمیق فرهنگ و اخلاقیات شهروندی می تواند گره گشای بسیاری از مسائل شهری و اجتماعی باشد که کشورهای در حال توسعه با آن مواجه اند. در این راستا هدف این پژوهش بررسی ارتباط هویت ملی و فرهنگ شهروندی است. در زمینه ی فرهنگ شهروندی، شش مولفه ی، مشارکت جویی، رفتارهای مدنی، عام گرایی، مسووولیت پذیری، نوع دوستی، گرایش به پیروی از قانون، برای سنجش این مفهوم در نظر گرفته شد. روش پژوهش به شیوه ی پیمایشی طراحی شد. از شیوه ی نمونه گیری احتمالی متناسب با حجم و نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد، که در آن 625 نفر از شهروندان بالای 18 سال کلانشهر شیراز مشارکت داشتند. در این نوشتار به دنبال ارتباط بین هویت ملی و ابعاد آن، هویت اجتماعی، هویت سیاسی، هویت فرهنگی، هویت تاریخی، هویت زبانی، هویت جغرافیایی، هویت دینی، به عنوان متغیرهای مستقل و پایبندی به فرهنگ شهروندی به عنوان متغیر وابسته پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین هویت ملی (479/0) و ابعاد آن هویت اجتماعی (409/0)، هویت سیاسی (408/0)، هویت فرهنگی (446/0)، هویت تاریخی (382/0)، هویت جغرافیایی (386/0)، هویت دینی (370/0) و هویت زبانی (257/0) با پایبندی به فرهنگ شهروندی رابطه معنادار و مثبت و مستقیم وجود دارد.  

    کلیدواژگان: شهروندی فرهنگ شهروندی، هویت ملی، کلان شهر شیراز
  • مریم اسکندری، لیلا بلیلان اصل، داریوش ستارزاده صفحات 105-125

    امروزه نگرش کمی به مقوله ی مسکن، سبب ایجاد بناهایی فاقد هویت و کیفیت مطلوب شده است. از طرفی به رغم تناقضات گوناگون در رابطه با کاربرد مفهوم هویت در حوزه معماری، اغلب نظریه پردازان، تعریف آن را به عنوان معنا یا سطحی از معنا پذیرفته اند، این معنا در کنش متقابل میان انسان و محیط قابل تعریف است. در این نوشتار با هدف بازخوانی هویت ملی، به روش تحلیل محتوا و با تکنیک کتابخانه ای و با استعانت از روش پدیدارشناسی که داعیه ی آن «بازگشت به خود چیزها و اشیاء است» و با حرکت از مفهوم به مصداق به کمک دستگاه فکری فلسفی ملاصدرا (حکمت متعالیه) به عنوان راه فهم وجوهی از روابط متقابل انسان و محیط به خوانش لایه های معنایی در فضای ورودی مسکن می پردازیم و ویژگی های فضای ورودی در سه لایه ی آشنایی، عملکردی تماسی و دسترسی بصری، بر مبنای علل چهارگانه تاثیرگذار در شکل گیری هر لایه، طبقه بندی شده است. نتایج بیانگر آن است که مکان از جنس وجود و رفتار به عنوان ماهیتی ظاهرکننده ی مکان به حدود و عوارض است، و می توان گفت تقدم اصالت وجود بر ماهیت در کنش متقابل بیرون و درون در فضای ورودی تجلی یافته است. بنابراین فضای ورودی در مسکن ایرانی نمونه ی بارز از مکانی با هویت ملی است.    

    کلیدواژگان: معناشناسی، فضای ورودی، هویت ملی، مسکن
  • مهدی نجف زاده، جواد جمالی صفحات 127-144

    عملیات انتحاری کشتار گسترده‏ای را در جهان اسلام حدود سه دهه به راه انداخته است. امروز عملیات انتحاری به یکی از تاکتیک‏های رایج و خشونت‏بار در رویارویی مذهبی به ویژه از سوی تکفیری‏ها تبدیل شده و مرگ ناشی از عملیات انتحاری، شکلی سیاسی معطوف به قدرت یافته است. در مطالعه موردی داعش در عراق که در این پژوهش بررسی شده عوامل انتحاری رابطه‏ی جدیدی با مرگ به تصویر کشیده‏ و با اشتیاق، مرگ را به تعجیل می‏اندازند. مقاله حاضر، با هدف رمزگشایی حملات انتحاری در گروه‏های تکفیری، برای پاسخ به این سوال که مرگ‏خواهی عناصر داعش که در حملات انتحاری متبلور می‏شود، «نشانه‏» چیست؟ با تکیه بر «نشانه‏شناسی تصویری» و با تحلیل تصاویر منتشره از عاملان انتحاری داعش، به این نتایج رسیده که میل به مرگ، نشانه‏ی «هویت‏جویی» عناصر داعش از طریق «جاودانگی» ناشی از مرگ اختیاری و انکار هویت‏های رقیب است.    

    کلیدواژگان: نشانه‏ شناسی تصویری، الگوی پیرس، عراق، عملیات انتحاری و داعش
  • مژده کیایی، خدیجه صالحی صفحات 145-160

    هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر سبک زندگی جانبازان شهر نجف آباد با روش پیمایشی است و در آن دیدگاه نظری گیدنز، سوبل و چینی استفاده شد. جامعه ی آماری کلیه ی جانبازان شهر نجف آباد در سال 1395 است که براساس آمار بنیاد شهید نجف آباد 3000 نفر است.حجم نمونه 400 نفر از جانبازان است که به روش تصادفی و طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سرمایه فرهنگی بوردیو و پرسشنامه محقق ساخته سبک زندگی است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون تک متغیره بیان کننده ی این است که سرمایه فرهنگی بر سبک زندگی جانبازان تاثیر دارد. ویژگی های فردی (وضعیت تاهل، محل تولد و سن) بر سبک زندگی جانبازان تاثیر دارد. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون چند متغیره بیان کننده ی این است که در مجموع متغیرهای مستقل، 75 درصد از تغییرات سبک زندگی جانبازان را تبیین می کنند.    

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سرمایه فرهنگی، جانبازان جنگ تحمیلی
|
  • Pages 3-20

    This exploratory-</span>analytical article aims at the study of national identity policy- making process. To understand its nature precisely, the article studies the subject according to the tenets of theory of wicked problems as described by Rittle and Weber and also according to the cyclic model of policy making. The article focuses on the main question: what are the fundamental principles concerning national identity policy making and what are its strategic implications for contemporary Iran?" The present article supposes that the basic goal of the national identity policy making is creation and preservation of collective national "we" consisted of structure of knowledge and vision, structure of action and structure of sentiments and emotions and sense of belongings toward components of national identity. Identity problems rise from the interaction of internal and external environments, is put on the agenda-setting process and the related policies is adopted based on the collective thinking and public participation of all citizens and stakeholders with serious concerning of citizen-oriented, justice-based and recognition centered policy making in addition to timeless socialization process and the effective and efficient functions of political, social, economic and cultural structures. The strategic implication of this statement for Iran is the pursuit of collaborative strategy in national identity policy- making process and regarding the historical background, social structure, cultural and ideological foundations of society in one hand and the responsible and wise behavior of committed actors in the other hand.

  • Pages 21-38

    The purpose of this article is to clarify two important issues of European identity and the unity of Islam, which is to study it in a period from the beginning of the Crusades and the emergence of European identity that can be generalized to subsequent and future periods. This article is based on a historical approach based on main resources and new research with an analytical approach.</span>Among the historical methods has been selected the comparative method and world have been studied the important factors of identity or lack of identityin Europe and the Islamic World. The present article concludes that Europeans were able to create a unified identity by building "self" with title "Christian" and European and Muslims as "other" with a negative image of Islam, but, due to the low importance of the Crusades for the Muslim world and the discord of Muslims, against foreign attacks carried out in the Muslim world did not arise, and "self" and "the other" were created within the Muslim world.

  • Pages 39-58

    Although the events of the Constitutional Revolution affected all aspects of social life, so the poets of this era appeared as social reformers and put their poetry content to serve the development of new ideas, especially national identity and nationalism, which converted poetry from subjectivist to realistic mode. In this study, we used the descriptive-analytical method and national identity components in the poetry of the prominent poets of the Constituent of Iran has been studied and compared and four important components of national identity such as language, history and culture, land and religion in the poetry of these poets is being examinedwith the aim of providing a relatively comprehensive view. Finally, it was concluded that among the components of national identity in the poetry of the Constitutionalist poets, the most component observed in the poetry, attention to the land and the homeland, and the smallest component of the national identity, is language, but o due to the presence History and struggle against colonialism among constitutionalist poets, the religion of Islam was have been considered as one of the elements of national identity; hence, national identity and Iranian nationalism, contrary to the European type, were not only anti-religious, but also religious.

  • Pages 59-78

    Following the collapse of Ottoman empire, there started a process of redefining collective identity under the influence of Kemalism among the Muslems. Through relying on two theories of Turk’s history and Red language policies, Kemalism claimed to be a scientific theoretical base for articulating national identity of modern Turkey. The present article presents the fundamental question of: how was Kemalism created? through formulating this hypothesis that Kemalistic national identity is not based on historical facts but on a discourse construction dependent on two approaches of Turk’s history and Red language politically created in confrontation with the West. To test this hypothesis, the current article utilizes discourse theory through focusing on historical genealogy of Turkish modern national identity and discourse. Most significant findings of this article involves alignment methods in the balanced chain and specific signified-making of various signifiers, variation of political factors, modeling west in fabricating history and constructing Kemalism modern national identity.

  • Pages 79-104

    An important aspect of citizenship is its own respective norms. Creating, expanding and deepening the culture and ethics of citizenship can solve many urban and social issues with which developing countries face. In this regard, the purpose of this research is to investigate the relationship between national identity and citizenship culture. In the field of citizenship culture, six components of participation, civil behaviors, generalization, accountability, altruism, and tendency to follow the law were considered to measure this concept. Research method was designed in a survey method. A randomized sampling method was used in which, 625 citizens of the metropolitan city of Shiraz who were over 18 years old, participated. In this research, following the relationship between national identity and its dimensions, social, political, cultural, historical, linguistic, geographical and religious identities were considered as independent variables and adherence to the culture of citizenship was addressed as dependent variable. The results of this study indicate that there is a meaningful, positive and direct relation between national identity (0.479) and its dimensions, social identity (0.409), political identity (0.408), cultural identity (0.446), historical identity (0.382) geographical identity (0.386), religious identity (0.370) and linguistic identity (0.258) with adherence to the culture of citizenship.

  • Pages 105-125

    Nowadays, the quantitative approach to the housing, causes creation of buildings without identity and good quality. On the other hand, in spite of different paradoxes about applying identity concept in architecture, most of the theorists, have accepted its definition as meaning or a level of meaning; this meaning is definable by interactions between human and the environment. </span>In this paper, the goal is rereading the national identity using content analyses method and library techniques and using the phenomenological method that claims "return to things itself and essence of the things". Moving from concept to meaning, Using philosophical thinking machine of Molla Sadra (Hekmat-e- Motaaliyeh) as a way to understand aspects of interaction between human and environment, the meaning layers of entrance space of houses have been studied and specification of this place in three layers: acquaintance, contact-functional, visual access, have been classified based on four effective reasons of formation of each layer. The results show that place made of existence and behavior acts as an essence that makes the place being appeared inside the limits and conditions. In other words, reality is prior to essence and interaction between interior and exterior is manifested in entrance space of a house. Therefore, entrance space of an Iranian houses is an obvious example of a place with national identity.

  • Pages 127-144

    In Suicide operation, suicide bombers sacrifiy their life to kill others. This operation has killed many people in the Muslim countries for three decades. These days, takfiris have made suicide operation as a common and violent tactic in sectarian conflicts and the death arising from suicide operation has become a political form related to power. In Iraqi ISIL, which has been studied in this article, suicide bombers have chosen a new approach to death by accelerating death with eagerness. In order to  decoding the meaning of suicide attacks in extremist groups and answering to this question that what does the suicide attack of ISIL mean?, based on the "visual semiotics" and by analyzing the images of ISIL suicide bombers in Iraq, This article has found </span>that "Desire to death marks the "identity seeking" of ISIL elements through "immortality" Arising from arbitrary death and denying of rivals identities.

  • Pages 145-160

    The aim of this study is to investigate the social factors affecting life style of Veterans in Najafabad. The theory of Anthony Giddens، Mitchell and Sobel and Chinese was used. The method was used survey. The statistical population of all veterans of Najaf Abad in 2016 is 3,000 according to the statistics of the Najaf Abad martyr Foundation is 3000 people. The Sample size of 400 veterans was selected randomly and categorically. The instrument used in this research is the Bourdieu Cultural Capital Questionnaire and the researcher-made life style questionnaire. The results of single-variable regression analysis indicate that cultural capital affects veterans' lifestyle. Individual characteristics (marital status, place of birth and age) affect veterans' lifestyle. The results of multivariate regression analysis indicate that the independent variables explain (75) percent of veteran’s lifestyle changes.