فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1395)

نشریه مطالعات ملی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1395)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دولتی، فرشیده ضامنی صفحه 3

    این پژوهش با هدف تبیین رابطه ابعاد مختلف هویت ملی و پاسخ به تهاجم فرهنگی در بین دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری 800 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) و نمونه گیری به روش تصادفی ساده به تعداد260 نفر براساس جدول کرجسی و مورگان بود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده که داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره آزمون شدند. نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه بین بعد جغرافیایی هویت ملی با پاسخ به تهاجم فرهنگی دشمن است، ولی این رابطه از نوع ضعیف است و بین بعد فرهنگی تاریخی و بعد سیاسی هویت ملی و تهاجم فرهنگی رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد. هم چنین بعد فرهنگی تاریخی هویت ملی پیش بینی کننده ی قوی تری نسبت به بعد سیاسی هویت ملی در پاسخ به تهاجم فرهنگی است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، تهاجم فرهنگی
  • مجتبی مقصودی*، سیمین حاجی پور صفحه 19

    در این مطالعه تلاش شده تا توسعه سیاسی در ایران، در چارچوب و سپهر پیشران ها و ایستاهای هویتی، با استفاده از نظریه ی زمینه ای و بررسی آرا و اندیشه های دانشمندان مختلف ایرانی در قالب یک الگو به تصویر کشیده شود. در این مسیر، از مدل مفهومی هویت های چندگانه رینولدز و پوپ، که درک کامل و گویایی از فرد، اجتماع، عوامل درونی و بیرونی در تعامل با توسعه سیاسی ایجاد می کند، استفاده شد. به منظور تبیین و طراحی الگوها ابتدا مولفه های هویتی توسعه سیاسی استخراج شد. با کدبندی و طبقه بندی سه مرحله ای این مولفه ها، چیستی و هستی آنها کاملا تحدید و تعریف شد. حلقه های متقاطع هویتی توسعه سیاسی در طواف حول هسته مرکزی ترسیم شد. هسته مرکزی و حلقه های متقاطع در بافتی از عوامل متنی بازنمایی شد. در نهایت، مدل مفهومی استخراج شد که نشان می دهند چگونه ابعاد مختلف هویت که در گذر زمان و در محیط و بافت نقش می پذیرند، بر توسعه سیاسی تاثیرگذاری دارند. این مطالعه ی زمینه ای، جنبه هایی از هویت را مشخص کرد که بر توسعه سیاسی تاثیر مثبت دارند و به عنوان مزیت باید در تقویت آنها کوشید. از سوی دیگر، ابعاد منفی هویتی را، که به عنوان ایستا از توسعه سیاسی در ایران جلوگیری می کند، کشف کرد؛ کاستی هایی که باید برای اصلاح آنها تلاش کرد. به علاوه، این مدل نشان می دهد که ابعاد مختلف هویت، همگی، در توسعه سیاسی در ایران نقش دارند، اما به شیوه های مختلف تجربه شده و از اهمیت کم و بیش متفاوتی برخوردارند.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه سیاسی، هویت، پیشران های هویتی، ایستاهای هویتی
  • ابوالفضل مشکینی، اکرم قاسمی، مهدی حمزه نژاد صفحه 39

    در این مقاله، چهار اصل مسجدمحوری، محله محوری، درون گرایی و طبیعت گرایی با استفاده از تکنیک دلفی به عنوان اصول محوری شناسایی و به کار گرفته شده است. هدف ارزیابی شهرهای جدید بر مبنای اصول شهرسازی ایرانی اسلامی است. از این رو، شهر جدید هشتگرد از پررونق ترین شهرهای جدید ایران، با 22819 هزار نفر جمعیت که در نزدیکی شهر تهران و کرج قرار دارد، به عنوان نمونه، بررسی شد. نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش توصیفی تحلیلی است؛ تجزیه و تحلیل و سنجش شاخصه ها، به روش آماری مقایسه میانگین ها (آزمون T تک نمونه ای) انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، آزمون T تک نمونه ای میانگین 41/226 را برای شهر جدید هشتگرد نشان می دهد. اختلاف این میانگین با امتیاز حد متوسط 59/43 واحد بوده که با توجه به سطح معنی داری کمتر از 05/0 می توان این اختلاف را معنادار دانسته و چنین نتیجه گیری کرد که چهار اصل مسجدمحوری، محله محوری، درون گرایی و طبیعت گرایی در طراحی و برنامه ریزی شهری، شهر جدید هشتگرد مورد توجه جدی قرار نگرفته، با هویت ایرانی اسلامی فاصله دارد.

    کلیدواژگان: شهرسازی ایرانی، اسلامی، مسجدمحوری، درون گرایی، محله محوری، طبیعت گرایی، شهر جدید هشتگرد، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • محمدحسن رازنهان، محمدعلی جودکی صفحه 59

    هدف این مقاله بررسی چگونگی بازنمایی انگاره های هویت ایرانی در اندیشه ی ولی قلی شاملو در نگارش کتاب قصص الخاقانی است. عرصه ی تاریخ نگاری محمل مناسبی برای شناخت برداشت ایرانیان از هویت خود در دوره های مختلف است. شاملو روایت گر دوره ی تثبیت هویت ایرانیان در نیمه ی دوم صفویان است. مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که انگار ه های هویت ایرانی در اندیشه تاریخ نگاری شاملو چگونه بازنمایی شده اند؟ بدین منظور با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر واکاوی متن قصص الخاقانی، عناصر هویتی که بر ذهنیت شاملو در گزارش رخدادها اثر گذاشته را مورد ارزیابی قرار می دهیم. شاملو در روایت رخدادهای تاریخی زمان خود متاثر از بافت فرهنگی و گفتمان غالب دوره ی نگارش کتابش، با رجوع به حافظه ی جمعی ایرانیان به بازنمایی و ارایه ی روایت معناداری ازگزارش تاریخی اش دست زده است. حضور پررنگ عناصر هویت فرهنگی در متن رسمی قصص الخاقانی، پویایی وجوه فرهنگی هویت ایرانی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شاملو، قصص الخاقانی، تاریخ نگاری، هویت ایرانی، بازنمایی، صفوی
  • ابوذر رفیعی قهساره، مهدی محمدی عزیزآبادی صفحه 79

    ورزش حرفه ای به دلیل مخاطبان پرشمار، واکنش های گوناگونی را برمی انگیزد و دامنه ی تاثیر آن بر لایه های اجتماع، دامنگیر است. بر این اساس سوال اصلی نوشتار این است که چگونه ورزش و ورزشکاران می توانند بر هویت جمعی مردم یک کشور یا شهر نقش و تاثیر داشته باشند؟ روش تحقیق، مصاحبه با گروه های کانونی (بحث متمرکز) است. مصاحبه ها در هفت گروه صورت گرفت و نمونه آماری این پژوهش هم بدین گونه بود که در هر گروه 6 نفر براساس متغیرهای سن، جنسیت و آشنایی به ورزش های سنتی و مدرن به صورت هدفمند و غیرتصادفی انتخاب شدند. یعنی جمعا 42 نفر (24 نفر مرد و 18 نفر زن) مصاحبه شدند. سپس برای تفسیر جملات کلیدی تلخیص شده از مصاحبه ها، ابتدا از کدگذاری باز و سپس از کدگذاری محوری و گزینشی استفاده شد. نتایج مقاله نشان داد که ورزش از جمله عوامل تاثیرگذار بر هویت جمعی است؛ به طوری که موفقیت در ورزش قهرمانی (سطوح داخلی و بین المللی) می تواند باعث تقویت هویت جمعی (شهری و ملی) در شهروندان کرج شود.

    کلیدواژگان: ورزش، هویت ملی، هویت شهری، وفاق اجتماعی، شهر کرج
  • امید قادرزاده، هیرش قادرزاده، حسین حسن پناه صفحه 97

    الگوها و تجربه های فراغت در کنار آرامش بخشی و غنای شخصی، حاوی کارکردهای اجتماعی تعلق اجتماعی، همبستگی اجتماعی و درک متقابل است و می تواند به مکانیسمی در جهت جذب و ادغام اجتماعی عمل کرده و افراد را به شهروند فعال و یا منفعل بریده از اجتماع بدل کند. این مقاله، با نظر به کارکردها و دلالت های هویتی گذران فراغت در چارچوب دیدگاه کریس روجک، به واکاوی الگوهای گذران فراغت و تاثیر آن بر هویت ملی جوانان استان کردستان پرداخته است. پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه، در مورد 400 نفر نمونه از جوانان 18 تا 29 سال ساکن در شهرهای سنندج، بانه و قروه انجام گرفت که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. بر مبنای یافته های توصیفی، بیش از دو سوم جوانان مورد بررسی، نگرش مثبتی به هویت ملی دارند و میانگین ابعاد سه گانه ی هویت ملی، در سطح بالا ارزیابی می شود. هم چنین جوانان بیش از یک سوم وقت خود را صرف فراغت کرده اند. بررسی رابطه ی الگوهای فراغت با هویت ملی نشان می دهد که فراغت عادی رابطه ی مستقیمی با هویت ملی دارد؛ درحالی که رابطه ی فراغت غیرعادی با هویت ملی معکوس است. رابطه الگوهای فراغت با ابعاد هویت ملی بیانگر آن است که الگوهای فراغت عادی و غیرعادی بیش ترین تاثیر را بر بعد جذب درون گروهی هویت ملی دارد. در میان ابعاد فراغت غیرعادی، بعد نابهنجار بیش ترین اثر منفی بر بعد جذب درون گروهی و اشتراک درون گروهی دارد.

    کلیدواژگان: فراغت عادی، فراغت غیرعادی، ادغام اجتماعی، هویت ملی، جوانان
  • طاها عشایری، الهام عباسی، نرگس پیرحیاتی صفحه 117

    تصورات قالبی نوعی از عقاید و باورهای مرسوم افراد نسبت به یکدیگر است که گروه ها برحسب پیشینه و داشتن باورهای کلی، آن را به کار می برند. این نوشتار می کوشد تا عوامل موثر بر تصورات قالبی را بین دانشجویان بررسی کند. روش مورد مطالعه از نوع پیمایش (کمی) و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته و از طریق آلفای کرونباخ روایی مقیاس ها تعیین شده است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برابر 368 نفر تعیین و به صورت نمونه گیری تصادفی، پرسشنامه در بین آن ها توزیع شد. یافته های استنباطی نشان می دهد که بین متغیرهای جنس، هویت محلی، اعتماد اجتماعی، فاصله اجتماعی، پیش داوری بین قومی، پایگاه اقتصادی اجتماعی و سطح معدل با تصورات قالبی رابطه معنی داری وجود دارد و متغیرهای محل زندگی، درآمد و سن رابطه معنی داری نداشتند. یافته های رگرسیون نشان می دهد که ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 249/0 و ضریب همبستگی چندگانه برابر با 467/0 است.

    کلیدواژگان: تصورات قالبی، تبریز، محل زندگی، فاصله اجتماعی
  • مصطفی ظهیری نیا صفحه 133

    تغییر و تحولات اقتصادی و اجتماعی در چند دهه ی گذشته، موجب جذب مهاجران زیادی به شهر بندرعباس شده است. لکن در خصوص وضعیت همگرایی یا انسجام اجتماعی و تعاملات بین گروهی اطلاعات اندکی وجود دارد. این مقاله درصدد بررسی وضعیت همگرایی یا انسجام گروه های مهاجر در شهر بندرعباس برآمده است. داده های مورد نیاز این مطالعه با روش کیفی و از طریق مصاحبه با 26 نفر از اعضای گروه های فرهنگی اجتماعی که به صورت هدفمند انتخاب شده اند، گردآوری شده است. نتایج نشان می دهد، با وجود تفاوت های موجود بین گروه های مهاجر در رفتار و نگرش، مشاغل، محل سکونت در شهر و غیره، این تفاوت ها تاکنون چالشی را در تعاملات اجتماعی شهروندان ایجاد نکرده است. برقراری تعاملات اجتماعی بین گروه های مهاجر، ازدواج های بین گروهی و فعالیت های اقتصادی مشترک از جمله نشانه های بارز انسجام اجتماعی و همگرایی گروه های مهاجر ساکن در شهر بندرعباس هستند.

    کلیدواژگان: گروه های مهاجر، همگرایی، واگرایی، انسجام اجتماعی
|
  • Hasan Dolati, Farshideh Zameni * Page 3

    This research aims to examine different aspect of the relationship between national identity and reacting to cultural invasion of enemy naval Sciences of in Nowshahr university. This research regarding its goal is applied and regarding gathering it's data is descriptive and correlation one. Statistical population are 800 students of Sciences Nowshahr university of naval, volume of sample is determined on the basis of Krejcie and Morgan and is 260 people. Sampling was done randomly. Tools of gathering data is questionary. Data was analyzed through Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis. Findings show that there is a relationship between geographical national identity and reacting to cultural invasion of enemy but this relationship is weak. But there is a meaningful relationship between cultural national identity and political national identity and cultural invasion. Findings of regression analysis show that cultural national identity variable is a powerful predictor than political national identity regarding to reacting the cultural invasion of enemy.

    Keywords: National Identity, Cultural – Historical Invasion, Geographical Invasion, Political Invasion, Cultural Invasion
  • Mojtaba Maghsoudi *, Simin Hajipour Page 19

    The purpose of this paper is to bring together various elements that portray the complex conceptuality of Iranian Identity facilitating or suppressing political development. The model evolved from a grounded theory study of 15 Iranian scholars ranging in ideology and diverse in background. It engages the conceptual model of multiple dimensions of identity (Reynolds and Pope – 1991) which depicts a core sense of self, society, inner and outer elements in connection with the political development in Iran. To sketch out the models, firstly we determined the factors and elements that portray the complex conceptuality of identity influencing political development in Iran. To fully delimit and define these elements, we put into force three stages of coding and classification. In this way, we established the Iranian positive facilitator identity elements and negative suppressor identity constituent factors of Iranians playing a role on political development. This study embodies intersecting circles surrounding the core identity representing significant identity dimensions and contextual influences that may possess the potential to transform political development. At the end, the researchers presented two models of multiple dimensions of Iranian identity affecting political development, one as facilitators and the other as suppressors.

    Keywords: Development, Political Development, Identity, Identity Facilitators, Identity Suppressors
  • Abolfazl Meshkini, Akram Ghasemi *, Mahdi Hamzehnejad Page 39

    New towns are deemed to be the settlements where all stages of design, formation, and construction are accomplished following a certain schedule; in view of that, if all the Islamic principles and values are judiciously applied during those stages, an archetype of an Iranian Islamic city can be realized; in order to manifest the Islamic values in the city construction, the identification and exploration of the values that can and should demonstrate and assure the Iranian Islamic identity in an Islamic complex are absolutely required; Although numerous effective principles and values are at work, this study singled out three indicators Using Delphi as the fundamental principles as follows: Mosque- based, Introspection, Neighborhood-based and Naturalism. The reason commissioned us to set forth this study is to Evaluation new town base on Iranian Islamic urbanism indicators. With the aim of that, Hashtgerd New Town located near Tehran and Karaj and regarded as one of the most popular city among new towns with a population of around 22819, was explored as the case of this study. This is an applied research and a descriptive-analytical approach was utilized. For data collection, methods of library and field research were adopted. For data analysis, Frequency, Mean, and Standard Deviation were estimated and a One-sample T-test was conducted via SPSS software. The results revealed that the index of Mosque- based, Introspection, Neighborhood-based and naturalism in line with the unique criteria of Iranian Islamic urban construction has been overlooked by the urban designers and constructors of Hashtgerd New Town.

    Keywords: Iranian Islamic indicators, Mosque-based, Introspection, Neighborhood-based, Naturalism, Hashtgerd New Town, Islamic-Iranian Model of Progress
  • MohammadHasan Raznahan, MohammadAli Judaki * Page 59

    The purpose of this article is to examine the representation of the notions of Iranian identity in ValiGholi Shamlu’s thought in the book of Ghesas al Khaghani. The field of historiography is a proper context for Iranian to recognize their identity in different periods. Shamlu is the narrator of consolidation period of Iranian identity in the second half of the Safavids. The central question this article seeks to answer is how Iranian identity notions of Shamlu’s historiography thought represented? For this purpose, by using descriptive and analytical method, based on text analysis of Ghesas al Khaghani, identity elements which affected Shamlu’s mind in event report are evaluated. In the narrative of historical events of his time, influenced by the cultural context and the dominant discourse of writing his book; Shamlu represents and provides a meaningful narration of his historical report. The effective presence of cultural identity elements in the official text of Ghesas al Khaghani shows the dynamic aspects of Iranian culture.

    Keywords: Shamlu, Ghesas al Khaghani, Historiography, Iranian Identity, Representation, Safavid
  • Abouzar Rafiei Ghahsareh, Mehdi Mohammadi aziz abadi * Page 79

    Professional sports because of their wide audiences create different reactions and have great impacts on different layers of society. The main question of this research is how sports and athletes can affect collective identity of people of a country or city. Method of this research is interviews with focus group. Interviews done in seven groups and in each group six people were selected as sample in a targeted and non-random way and on the basis of age, gender and their familiarity with Traditional and modern sports. In total, 42 people (24 men and 18 women) were interviewed. Then For interpretation of key Sentences of Interviews, we first used open coding, then axial coding, and selective coding. Findings of this research show that Professional sport is one of the main factors that affect collective identity. This research also shows that success in sports (in national and international levels) can consolidate collective identity of residents of Karaj city.

    Keywords: Sport, National Identity, Urban Identity, Social Consensus, Karaj City
  • Omid Ghaderzadeh *, Hersh Ghaderzadeh, Hossein Hasanpanahi Page 97

    The patterns and experiences of leisure time, coupled with personal enrichment and pacifism, are associated such social functions as social belonging, social solidarity and mutual understanding and may constitute a mechanism for social inclusion and solidification, and therefor renders a citizen active or passive socially. Therefore, given the identification functions and significations of leisure, within the framework of Chris Rojk, the present study attempts to investigate the patterns of leisure time and it’s effects on the national identity of youth. The current research is survey employing questionnaire about 400 samples of young 18 to 29 years old in Sanandaj, Baneh and Qorveh (Kurdistan Province) who have been selected according to multistage cluster sampling. The description findings suggest that more than two sample population adopt a positive attitude toward national identity and average rate of dimensions of national identity is high. It is also observed that one third of the total time of the population is devoted to leisure. Investigation of the relation between leisure patterns and national identity shows that usual leisure has a direct bearing of national identity; This is while the relationship between unusual leisure time and national identity is inverse. The relationship of leisure patterns with national identity suggests that usual and unusual patterns of leisure have by far the most drastic effect on the in-group association with national identity. Of the unusual leisure patterns, the abnormal dimension has by far the most negative effect on the in-group solidarity and unification. The findings of the multi-variable Regression suggests that leisure patterns, in addition to the variables of age and education justify 39/1percent of the variations of national identity.

    Keywords: Usual Leisure, Unusual Leisure, Social Inclusion, National Identity, Youth
  • Taha Ashayeri *, Elham Abbasi, Narges Pirhayati _ Page 117

    Stereotype is a typical of conventional beliefs of individuals to each other that the groups in terms of history and the general belief apply it. Accordingly, the present study aimed to examine the factors influencing stereotypes among students. Survey study method was conducted by questionnaire and validity was determined by Cronbach's alpha. A sample of 368 people determined through Cochran formula and random sampling questionnaires were distributed among them. Analytical findings show that between gender, ethnic identity, social trust, social distance, inter-ethnic prejudice, economic –social state, the level of average has significant relationship with stereotypes and the place of life; income and age were not significant. Regression results show that the adjusted coefficient of determination is equal to 249/0 and multiple correlation coefficients equal to 467/0 respectively.

    Keywords: Stereotypes, Ethnic Identity, Place of Residence, Social Distance
  • Mostafa Zahirinia Page 133

    Economic and social changes in the past decade attract many immigrants to Bandar Abbas city. But there is very little information about convergence, social cohesion and interaction between identity groups. This article reviews the state of convergence and social cohesion between identity groups in the city of Bandar Abbas. A qualitative study was conducted. Data for this study was drawn from twenty six in-depth and semi- structured interviews, using the purposive sampling. The results show that, despite the differences in behavior and attitudes between different identity groups, these differences have not created a major challenge to the social interactions of citizens. Social interaction and marriages between identity groups, and joint ventures, are signs of social cohesion and convergence of identity groups in the city of Bandar Abbas.

    Keywords: Groups of immigrants, Convergence, Divergence, Social Cohesion