فهرست مطالب

وقف میراث جاویدان - پیاپی 103 (پاییز 1397)

فصلنامه وقف میراث جاویدان
پیاپی 103 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر الهی، رضا محققیان صفحه 9
    برخی واقفان ممکن است در وقف نامه خود مقرر دارند که در صورت انقراض نسل موقوف علیهم خاص، وقف مزبور عام گردد. این مطلب بر وضعیت منافع و درآمدهای موقوفات تاثیرگذار است و باید تکلیف آن مشخص گردد. مساله مهم قابل طرح در اینجا چگونگی و نحوه اقامه دعوای انقراض موقوف علیهم و اثبات آن است. روشن شدن زوایای این امر منوط به بررسی مسائلی چون نوع دعوا و خواسته آن، تعیین خواهان و خوانده دعوا، حوزه صالح بر اقامه دعوا، مرجع صالح به رسیدگی و در نهایت تعیین ادله اثبات دعوای مزبور خواهد بود. اهم نتایج این پژوهش بدین شرح است: نیازی به طرح دعوا با خواسته انقراض موقوف علیهم خاص نیست و می توان این دعوا را با خواسته عام بودن وقف نیز مطرح نمود؛ متولی یا سازمان اوقاف به عنوان خواهان می توانند دعوای عام بودن یا انقراض موقوف علیهم را در دادگاه صالح اقامه نمایند؛ حوزه صالح بر اقامه دعوا همان مکانی است که موقوفه غیرمنقول در حوزه آن قرار دارد؛ در صورتی که مصادیق موقوف علیهم خاص مورد اختلاف نباشد نیازی به مراجعه به دادگاه نیست و مطابق قانون در موقوفات عام فاقد متولی، سازمان اوقاف متصدی امر است و در موقوفات دارای متولی باید طبق مفاد وقف نامه عمل شود اما در موارد اختلاف بهتر آن است که دعوا به طرفیت دادستان اقامه گردد؛ تنها مرجع صالح بر رسیدگی به دعوای مزبور، دادگاه حقوقی است و نکته پایانی آنکه می توان به ادله اثباتی چون شهادت و امارات قضایی و تحقیق محلی و مراجعه به ادارات ثبت احوال، بر اثبات دعوای مورد بحث، تمسک جست.
    کلیدواژگان: انقراض موقوف علیهم، حوزه و مرجع صالح به رسیدگی، ادله اثبات دعوا
  • محمدحسن امام وردی صفحه 23
    با تخریب و بازسازی اموال موقوفه در فرض واگذاری عرصه وقفی با حق تملک اعیان به مستاجرین و شمول طرح جامع شهری نسبت به آن مال موقوفه، میزان مسئولیت شهرداری در اجرای طرح مزبور نسبت به مستاجرین موقوفه از یک سو و چگونگی مسئولیت متصرفین مزبور نسبت به سازمان اوقاف از سوی دیگر مطرح می گردد که باید با بررسی قوانین و مقررات ذی ربط در حل این گونه مسائل همت گماشت. گفتنی است از آن جایی که شهرداری ها مکلف به اجرای طرح هایی هستند که از سوی مراجع عالی شهرسازی تدوین می شوند اما اجرای طرح های مزبور نباید در تقابل با حق مالکیت اشخاص قرار گیرد. از این رو بررسی قوانین موضوعه بیانگر آن است که شهرداری ها در قبال تملک اراضی موقوفه مسئولیت دارند و مکلف به پرداخت عوض به نرخ عادله روز می باشند مگر در مواردی که خود موقوفات، متقاضی ورود به حوزه خدمات شهری باشند و شهرداری ها موافقت با درخواست مزبور را منوط به تملک رایگان قسمتی از آن اراضی نمایند. در خصوص مسئولیت مستاجرین موقوفات در فرض ورود خسارت به آن موقوفات نیز باید گفت سازمان اوقاف می تواند با اثبات ارکان مسئولیت مدنی، علیه مستاجر متصرف اقدام قانونی نماید.
    کلیدواژگان: مستاجر موقوفه، شهرداری، تخریب و بازسازی، تملک اراضی موقوفه
  • ابراهیم باقری صفحه 41
    یکی از مسائل مورد بحث درباره دولت های ظالم و جائر، حدود حق مالکیت آنان و متعاقبا جواز وقف آن اموال است. میان فقی هان امامیه پیرامون امکان مالکیت دولت بر اموال، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. برخی معتقدند دولت دارای مالکیت شرعی نیست و در نتیجه اموالی که در اختیار دارد، مجهول المالک محسوب می شود؛ برخی دولت جور را به سان دولت اسلامی دارای مالکیت شرعی و حقیقی می دانند و معتقدند اختیار او ناشی از ریاست بر کشور اسلامی و در راستای حفاظت از منافع مسلمانان است و برخی نیز ضمن پذیرش مالکیت دولت، آن را از نوع مالکیت جهت دانسته اند که تصرف، نیازمند إذن یا اجازه مجتهد جامع الشرایط است. بی تردید پذیرش هر یک از دیدگاه های مذکور در بررسی جواز یا عدم جواز وقف از سوی دولت های ظالم تاثیرگذار است، بدین صورت که چنانچه مالکیت دولت از اساس منکر شود نهایت باوری که می توان داشت، فضولی بودن وقف است اما چنانچه مالکیت آن مورد پذیریش قرار گیرد، این پرسش به میان می آید که آیا مالکیت دولت، همچون مالکیت افراد حقوقی است که جز در مواردی که قانون وشرع استثنا نموده اند در سایر موارد نیاز به تنفیذ ندارد یا به سان مالکیت افراد حقیقی است که بی آنکه نیازمند تنفیذ و اجازه حاکم شرع باشد، صحیح و نافذ است یا اینکه مانند مالکیت جهت، مستلزم اجازه از حاکم شرع خواهد بود؟ در پاسخ می توان گفت هرچند فقی هان درباره امکان و قلمرو مالکیت دولت، دیدگاه واحدی ندارند اما براساس دیدگاه مالکیت شرعی، دولت مزبور می تواند اعمال حقوقی مشروط به مالک بودن را انجام دهد و چنانچه ولی فقیه، اقدامات حقوقی آن را تنفیذ نماید، وقف از سوی دولت جائر نیز نافذ خواهد بود.
    کلیدواژگان: وقف دولت جائر، حق مالکیت، مالکیت شرعی، حاکم شرع
  • مرتضی فیاض صفحه 71
    یکی از چالش هایی که در خصوص مساجد و حسینیه های مخروبه مطرح می گردد، جواز یا عدم جواز واگذاری املاک آن موقوفات است. از این رو بررسی این مطلب مستلزم غور در منابع فقهی و حقوقی است تا از رهگذر بررسی اندیشه فقی هان و قوانین موضوعه تکلیف این مساله بسیار مهم روشن گردد. بررسی متون مزبور نشانگر آن است که برخی از فقی هان معتقدند تفاوتی میان مسجد و سایر موقوفات نبوده و در صورت تحقق یکی از مسوغات بیع موقوفه، عرصه مسجد قابل انتقال خواهد بود اما به اتفاق فقی هان، بیع مساجد صحیح نیست و این عدم جواز نیز مبتنی بر حقیقت وقف در رابطه با مساجد است که فک و تحریر ملک است اما وقف در حسینیه ها و نمازخانه ها، از قبیل فک و تحریر ملک نبوده بلکه از مصادیق اوقاف عام است که احکام مساجد بر آنها جاری نمی باشد. بدین ترتیب برون رفت از این معضل این خواهد بود که با تمسک به روش هایی چون اجاره عرصه مساجد و واگذاری سرقفلی آنها، بازسازی توسط اشخاص حقیقی و تدارک اعتبارات و تسهیلات بانکی بر إحیای آن موقوفات که متمرکز بر بقاء عرصه مساجد و عدم انتقال آنها باشد به جایگزینی مناسبی برای بیع مساجد و عمران و بازسازی موقوفات مزبور همت گماشت.
    کلیدواژگان: مسجد و حسینیه مخروبه، واگذاری موقوفه، اجاره موقوفه، عمران و بازسازی
  • حسین فرهودی صفحه 89
    یکی از اختلافاتی که میان انجمن کلیمیان و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور وجود دارد مساله ثبت اسناد کنیسه های کلیمیان به نفع سازمان اوقاف است. این اختلاف نشات گرفته از باور پیروان آیین یهود است چراکه آنان معتقدند در شریعت شان نهادی تحت عنوان «وقف» وجود ندارد و در نتیجه کنیسه های مزبور را متعلق به جامعه کلیمیان می دانند. از این رو حل این اختلاف در گرو بررسی مسائلی چون وجود یا عدم وجود نهاد «وقف» در آیین یهود و نیز وظیفه اهل کتاب در غیر احوال شخصیه است. براساس آنچه در این نوشتار تبیین می گردد روشن خواهد شد که اولا؛ نهاد وقف از اختصاصات شریعت اسلام نیست و میان سایر ادیان الهی و حتی کسانی که پیرو هیچ آیین و مذهبی نبوده اند نیز امری رایج و شناخته شده است و ادعای نبود وقف در آیین یهود، نه تنها ادعایی بدون پشتوانه و عاری از هر گونه حقیقت است بلکه وقف میان قوم یهود و طرفداران این مکتب امری رایج و متداول بوده است، ثانیا؛ اهل کتاب مقیم ایران در غیر احوال شخصیه، تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران هستند نه تابع مذهب خود، بنابراین از آن جایی که وقف و هر آنچه که در حکم وقف قلمداد می شود در زمره احوال شخصیه نیست در نتیجه آنان مطیع قوانین ایران می باشند. از این رو اگر موقوفه بودن کنیسه مورد اختلاف، به اشتهار محلی یا سند قطعی دیگر، معلوم و محرز باشد، از مصادیق قطعی اوقاف عام است و در غیر این صورت از امور عام المنفعه محسوب می شود که این امور نیز در حکم وقف هستند.  
    کلیدواژگان: کنیسه کلیمیان، ثبت اسناد و املاک، آیین یهود، نهاد وقف، احوال شخصیه
  • سید محمود موسوی، سید حامد موسوی صفحه 103
    طراحی و احیای تمدن نوین اسلامی مبتنی بر مبانی ارزشی و اصول اساسی اسلام، که به صورت جامع و جهانی ارائه شود و متناسب و پاسخگوی همه شئون، نیازها و ظرفیت های بشر باشد، از اهداف والای نظام جمهوری اسلامی ایران است. بی تردید یکی از مهم ترین راه های رسیدن به جایگاه مطلوب تمدن اسلامی، تجلی روحیه انفاق، ایثار، فداکاری و نیکوکاری در قالب سنت حسنه وقف است. نهاد وقف راه و درب تمدن اسلامی است و حکمت تشریع وقف و علت غایی آن دسترسی به تمدنی جامع و پایدار است که بدون آن احیای این تمدن ممکن نخواهد بود. ایده اصلی این مقاله آن است که با توجه به اینکه وقف سرمایه گذاری برای رفع نیازهای پایدار عام المنفعه است، هویت اجتماعی دارد و با ایجاد ساختارها و تشکیلات بر اساس نیازهای جامعه و تبدیل مالکیت خصوصی به مالکیت جمعی و عمومی، یک نهاد کلان اجتماعی است که در همه شئون جامعه ازجمله فرهنگ، اقتصاد، سیاست، تعلیم و تربیت، امنیت و... موثر است، از این رو می توان گفت وقف نظام اجتماعی اسلام را رقم می زند که نظام سیاسی بر آن نظام اجتماعی استوار می شود و پایداری تمدن و نظام سیاسی، مدیون پایداری نهاد وقف است. در مقاله حاضر ضمن بررسی مبانی حاکم بر تمدن اسلامی، به نقش و رسالت وقف و موقوفات در این مبانی پرداخته می شود.  
    کلیدواژگان: وقف، تمدن اسلامی، مبانی تمدن اسلامی، تمدن نوین اسلامی
  • علی قنبریان صفحه 125
    یکی از بناهای تاریخی شهر تهران مسجد و حوزه علمیه شیخ عبدالحسین است که از زمان تاسیس تاکنون همواره ملجا اهل علم بوده است و تاثیر آن در هر یک از مقاطع حساس تاریخ ایران از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی مردم ایران قابل لمس است. از نشست های مشورتی علما و شخصیت ها گرفته تا خطابه های آتشین افراد انقلابی که هرکدام به نوبه خود نقش تعیین کننده ای در روند پیروزی انقلاب داشته اند. با سپری شدن حدود 150 سال از تاریخ ساخت این دو بنا، هنوز هم از آن استفاده های موثری می شود. نوشتار حاضر در تلاش است تا مسجد و حوزه شیخ عبدالحسین مشهور به شیخ العراقین را از جهت موسس، معماری، موقوفات، تاریخ احداث، استادان و... مورد بررسی قرار دهد. امیرکبیر به جهت علاقه فراوانی که به شیخ العراقین داشت وی را وصی خود قرار داد و از ایشان خواست تا از ثلث دارایی هایش مسجد و مدرسه ای بسازد تا باقیات الصالحاتی برای وی به حساب آید. شیخ عبدالحسین با جدیت به وصیت امیرکبیر عمل کرد و مسجد و مدرسه ای را در بازار تهران احداث نمود، اما به واسطه غضب خاندان ناصرالدین شاه قاجار نسبت به امیرکبیر و عدم قبول نام گذاری آن به اسم امیرکبیر، این مدرسه به نام شیخ عبدالحسین مشهور شد و مسجد نیز به مسجد آذربایجانی ها و مسجد ترک ها شهرت دارد.  
    کلیدواژگان: شیخ العراقین، مسجد شیخ عبدالحسین، مدرسه شیخ عبدالحسین، موقوفات امیرکبیر، موقوفات دوره قاجاریه
|
  • Jafar Elahi, Reza Mohaqeqian Page 9
    Some of the benefactor may determine in their deed of endowment that in the event of the extinction of particular bendficiaries of an endowment, that endowment, become an endowment to the public. This affects the status of the benefits and revenues of the endowments and the task should be specified. The most important issue to be discussed here is how and method to bring an action about the extinction of bendficiaries of an endowment and prove it. Identify the points of this article depends on consideration of issues such as the nature of claim and relief or remedy sought, determination of the plaintiff and the defendant, the competent venue on litigation, the competent judicial authority to investigate, and ultimately determine the evidences of proof of the aforementioned dispute. The main results of this research are as follows : there is no need to bring lawsuit with the relief sought of the extinction of particular bendficiaries of an endowment and it is possible to raise this dispute by the relief sought of endowment to the public, Administrator of an endowed property and Endowments Organization can as a plaintiff to bring an action of the public an endowment or the extinction of bendficiaries of an endowment in competent court, the competent venue on litigation is the place where the immoveable endowed property is located, there is no need to go to court if there are no disagreements between the particular bendficiaries of an endowment and according to the law, the organization of the endowment is in charge in the endowments to the public of no trustee and in the endowments of the trustee, it must be done according to the terms of the deed of endowment but in the cases of dispute, it is better to bring the lawsuits to the prosecutor's opposition, the only competent authority to investigate of the above disputes is civil court and the final point is that can resort to the evidences of proofing, such as witness and judicial circumstantial evidence and local investigation and refer to Real Estate Registration Offices in order to prove the discussed dispute.
    Keywords: The extinction of bendficiaries of an endowment, The competent venue, court to investigate, The proof evidences of dispute
  • Mohammad Hassan Imamverdi Page 23
    With the destruction and reconstruction of the endowed properties in the assumption of the assignment of an endowment surface with the right of possession of the substances to the tenants and inclusion of the comprehensive urban plan for that endowed property, the extent of municipal responsibility for implementing the above plan towards the tenants of the endowment on the one hand and how the responsibility of those possessors towards the organization of endowments on the other hand is raised which should be done for solving such issues by studying the relevant laws and regulations. It should be noted that municipalities are obliged to implement plans drawn up by urban supreme authorities but the implementation of these plans should not be in conflict with the right of ownership of individuals. Therefore, the review of the statutes states that the municipalities are responsible for taking possession of the lands of the endowment and are obliged to pay the price to the day's justly value except in cases where the endowments are applying for entrance into the area of municipal services and the municipalities subordinate agreeing with this request to free acquire part of that lands. Regarding the responsibility of tenants of endowments in the assumption of damages to those endowments can also be said that the organization of endowments can take legal action against a tenant who has occupied with the proving of civil liability.
    Keywords: Tenant of endowment, Municipality, Destruction, reconstruction, take possession of the lands of the endowment
  • Ibrahim Baqeri Page 41
    One of the issues that is being discussed about the oppressor governments is the scope of their ownership right and consequently, the permission to dedicate the property. There are different views among the jurisprudents about the possibility of ownership of the property by the state. Some believe that the state does not have religious ownership and consequently the property that is in possession, is considered of unknown ownership. Some of the jurisprudents believe that the oppressor government like the Islamic state has Lawful and rightful ownership and his authority is based on presiding over the Islamic country and in protecting the interests of Muslims and some of the jurisprudents while accepting state ownership, it is considered to be type ownership and believe that the possession needs to permission or premission of fully qualified religious law expert. Undoubtedly, the acceptance of each of these views is effective in examining the permission or lack of permission of the endowment from the oppressor government, in such a way, if state ownership is fundamentally denied the ultimate belief that we can, is the unauthorized endowment but if its ownership is accepted this question suggests that is ownership of the state, as well as the ownership of legal persons, which, except in cases where the law and religions law have made exceptions, does not need to authorization in other cases or is it the ownership of the natural persons which is correct and operative without requiring to authorization and premission of the religious judge or like the ownership of the direction, would require the premission of the religious judge? In response, it can be said that although the jurisprudents do not have a single view on the possibility and the domain of government ownership but based on the view of religious ownership, the government can carry out the legal acts conditional on being the owner and if the religious guardian jurisprudent authorize its Legal measures the endowment will also be validated by the oppressor government.
    Keywords: Endowment of the oppressor government, Ownership right, Religious ownership, Religious judge
  • Morteza Fayaz Page 71
    One of the challenges that is raised about the ruined Mosques and Hosseinieh is permission or lack of permission for the assignment of the estate of that endowment. Therefore, the review of this subject requires to contemplation in the legal and juridical sources to clarify this important issue by reviewing the thought of the jurisprudents and the statute. The review of these texts indicates that some jurisprudents believe that there is no difference between the mosque and other endowments and with the proving of one of the authorization of the sale of endowed property, mosque surface will be transferable but with the consensus of the jurisprudents are not correct the sale of mosques and this lack of permission is also based on the truth of endowment in relation to mosques which is separation of estate but the endowment of Hosseinieh and prayer rooms are not the separation of estate and it is an example of the endowments to the public and the regulation of mosques do not govern them. Thus, exiting this dilemma is that by resorting to methods such as renting mosques surface and the assignment of their key-money, reconstruction by natural persons and providing Banking Loans and Facilities to revive or reanimate of that endowments and focus on the survival of mosques surface and their lack of transfer take efforts in order to replacing the sale of mosque and the construction and reconstruction of these endowments.
    Keywords: Ruined Mosque, Hosseinieh, To transfer of endowed property, To lease or rent of endowed property, Construction, reconstruction
  • Hossein Farhoodi Page 89
    One of the disputes that exists between the Jewish Committee and the Real Estate Registration Organization is registration of the documents of Jewish synagogues in favor of the endowments organization. This disputes comes from the belief of followers of the Jewish religion because they believe that there is no institution called "waqf" (Endowment) in their religion and consequently, the above synagogues belong to the community of the Jewish. Accordingly, resolving this disputes depends on examining such issues the existence or absence of the "waqf" institution in the Jewish religion as well as the duty of the people of the book (Non-Muslims who follow a revealed book) in non-personal status. Based on what is explained in this paper, it will be clear that firstly, the waqf identity is not specific to the Islam religion and it is current and well known among other divine religions and even those who have not followed any creed and religion and the claim of the loss of waqf in the Jewish religion not only is the claim without any backing and free of any truth but the endowment has been current and common between the Jewish people and the followers of this religion, Secondly, the people of the book residing in Iran, in non-personal status are under the laws of the Islamic Republic of Iran, not following to their religion, therefore, since the endowment and whatever is considered as an endowment is not among the personal status, consequently, they are obedient to the laws of Iran. Hence, if the endowment of the disputed synagogue is known to the local reputation or other definite document, it is a definitive example of the endowments to the public and otherwise, it is considered a matter of public affairs, which are also endowments.
    Keywords: Jewish synagogue, Registration of documents, lands, Jewish religion, Waqf institution (Endowment), Personal status
  • Seyed Mahmoud Mousavi, Seyed hamed Mousavi Page 103
    Designing and reviving the modern Islamic civilization based on the valuable foundations and Basic Principles of Islam that are presented comprehensively and globally and beings appropriate and responsive to all aspects, needs and capacities of mankind is one of the highest goals of the Islamic Republic of Iran. Undoubtedly, one of the most important ways to achieve the ideal position of Islamic civilization is the manifestation of the spirit of charity and sacrifice in the form of an endowment good tradition. The institution of endowment is the road and door of Islamic civilization and the philosophy of canonization of endowment and its ultimate cause is the achievement of a comprehensive and permanent civilization that reviving of this civilization will not be possible without it. The main idea of this article is considering that the endowment is an investment to removing charitable permanent needs, has social identity and by creating structures and organization based on the needs of community and transforming private ownership into communal and public ownership, is a large social institution Which is effective in all aspects of society, including culture, economics, politics, education and security. That's why it can be said that the endowment determines the social system of Islam in which the political system is based on that social system and the sustainability of civilization and political system is due to the sustainability of the endowment entity. In this paper, while studying the foundations governing on Islamic civilization, are also examined the role and mission of endowment and pious foundation in these foundations.
    Keywords: Endowment, Islamic civilization, Foundations of Islamic civilization, Islamic modern civilization
  • Ali Ghanbarian Page 125
    One of the historical monuments of Tehran city is the mosque and the seminary of Sheikh Abdul Hussein, who has always been a shelter from science since its inception so far and its impact on any sensitive periods of time of Iran's history from the Constitutional Revolution to the Islamic Revolution of the Iranian people is perceptible. From the deliberative meetings of scholars and personalities to the fiery sermons of revolutionary people, each of which has in turn played a decisive role in the process of the victory of the revolution. About 150 years after the construction of these two buildings still becomes effective uses of them. The present paper is trying to peruse the mosque and the Sheikh Abdul Hussein's seminary known as Sheikh al-Araqein for the founder, architecture, pious foundation, date of construction, professors, and so on. Because of the great interest to Sheikh al-Araqein , Amir Kabir placed him on his executor and asked him to make a mosque and school of one-third of his assets in order to the remainder of the good deed will be considered for him. Sheikh Abdul Hussein acted to Amir Kabir's will with diligence and built a mosque and school in the Tehran market, but because of the wrath of the family of Naser-al-Din Shah Qajar to Amir Kabir and refuse to name it Amir Kabir, this school was named Sheikh Abdul Hussein. This school became famous with the name of Sheikh Abdul Hussein and the mosque is also known as the Azerbaijani mosque and the Turkish mosque.
    Keywords: Sheikh al-Araqein, The mosque of Sheikh Abdul Hussein, The seminary of Sheikh Abdul Hussein, Amir Kabir's pious foundation, Pious foundation of Qajar period