فهرست مطالب

Holistic Nursing and Midwifery - Volume:26 Issue: 2, 2016

Journal of Holistic Nursing and Midwifery
Volume:26 Issue: 2, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهمن اکبری* صفحات 1-8
    مقدمه
    خانواده مقدس ترین نهاد اسلام است. از طرفی سبک های دلبستگی می تواند در تعیین کیفیت پیوندهای عاطفی و روابط زناشویی اثرگذار باشد. همچنین سرسختی روانشناختی از مولفه های مهم شخصیت و تعیین کننده آسیب پذیری در مقابل استرس و مشکلات خانوادگی است.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین ارتباط نگرش مذهبی با سبک های دلبستگی و سرسختی روانشناختی در دانشجویان متقاضی طلاق شهرستان رشت می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی – همبستگی بر روی 196 نفر (98 زوج ) از مراجعین متقاضی طلاق با مدت تاهل بین 2 تا 10 سال که حداقل یکی از آنها دانشجو بوده و طی 6 ماهه دوم سال 91 به دادگاه خانواده رشت مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس پرسشنامه های نگرش مذهبی، سبک های دلبستگی بزرگسالان و سرسختی روانشناختی توسط نمونه ها تکمیل شده و داده ها با استفاده از آزمون همبستگی رگرسیون چندگانه و رگرسیون چند متغیری (همبستگی کانونی) تحلیل شدند.
    نتایج
    تحقیق نشان داد بین نگرشهای مذهبی با سبک های دلبستگی و سرسختی روانشناختی در دانشجویان متقاضی طلاق رابطه وجود دارد (05/0p<). بعبارت دقیق تر بین کلیه ابعاد نگرشهای مذهبی و سرسختی روانشناختی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0 P<). بجز بعد مناسکی، ارتباط بین ابعاد دیگر نگرش مذهبی با سبک دلبستگی معنی دار نبود (01/0 P<675/0=r ).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر به این یافته رسیده است که نگرش مذهبی می تواند تا حدودی سبک های دلبستگی همسران را پیش بینی کند. بدین معنی که اگر همسران نگرش مذهبی خود را ارتقا دهند، بدنبال آن دلبستگی ایمن به وجود خواهد آمد. بعلاوه با بالارفتن نگرشهای مذهبی زوجین، سر سختی روانشناختی آنان کاهش می یابد
    کلیدواژگان: دین، نگرش، دلبستگی، سرسختی، طلاق
  • گلنوش بنوان، میترا صدقی ثابت *، مژگان بقایی، زهرا عطرکار روشن، آسیه صدیقی چافجیری صفحات 9-18
    مقدمه
    عوارض عروقی پس از آنژیوگرافی عروق کرونر می توانند با خطرات جدی همراه گردند. از این رو شناسایی عوامل مرتبط با این عوارض در پیشگیری از بروز آنها ضرورت دارد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط فشارخون با عوارض عروقی پس از آنژیوگرافی در بیماران بستری در یک مرکز آموزشی درمانی رشت انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی 400 بیمار بستری در بخش های آنژیوگرافی و بعد از آنژیوگرافی مر کز آموزشی درمانی دکتر حشمت رشت در سال 92-1391 با روش نمونه گیری تدریجی از نظر بروز عوارض عروقی مورد بررسی قرار داده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه سه بخشی شامل اطلاعات فردی- اجتماعی، برگه ثبت فشارخون و عوارض عروقی (هماتوم، اکیموز و خونریزی) از پایان آنژیوگرافی تا حداکثر 24 ساعت پس از خروج شیت به روش مصاحبه و مشاهده بود. داده های گردآوری شده با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی( شاخصهای پراکندگی و توزیع فراوانی) و آزمون های آمار استنباطی (مجذور کای، انالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل) تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    اکثریت نمونه ها ی مطالعه(2/56%) سابقه فشارخون بالا داشتند. میانگین و انحراف معیار فشارخون سیستولیک و دیاستولیک قبل ازآنژیوگرافی به ترتیب 63/21±46/129 و 15/1 ± 85/76 و قبل ازکشیدن شیت به ترتیب 02/18±96/132 و 02/1± 85/78 میلیمتر جیوه بود. عوارض عروقی در 24 درصد نمونه ها مشاهده شد که اکثریت از نوع اکیموز (4/71%) بود. ارتباط بین سابقه فشارخون بالا با کل عوارض عروق (005/0P=)، بروز اکیموز (006/0P=) و هماتوم (046/0P=) معنادار بود. میانگین فشارخون سیستولیک قبل از کشیدن شیت نیز با بروزکل عوارض عروقی (003/0P=) و اکیموز (004/0P=) و فشارخون دیاستولیک با فراوانی بروز اکیموز (0009/0=P) و کل عوارض (0006/0=P) ارتباط معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    موارد بالای بروز عوارض عروقی در بیماران بعد از آنژیوگرافی عروق کرونر و ارتباط مستقیم آن با سابقه فشارخون و میزان فشارخون سیستول و دیاستول قبل از کشیدن شیت نیاز به توجه خاص به این عوامل جهت تشخیص بیماران پرخطر و انجام مراقبتهای ضروری را برجسته می سازد
    کلیدواژگان: عروق کرونر، آنژیوگرافی، افزایش فشار خون
  • سارا بی شیوه مقدم، ساقی موسوی *، زهرا(رامش) مجدتیموری، عاطفه قنبری خانقاه، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 19-28
    مقدمه
    اجتماعی شدن حرفه ای فرآیندی است که طی آن افراد، ارزش ها، هنجارها، رفتارها و مهارت های اجتماعی مرتبط با یک حرفه را کسب می نمایند و حس هویت نسبت به یک رشته تخصصی را درونی می سازند. این فرآیند با ورود به برنامه آموزش پرستاری آغاز می شود و با اتمام این دوره و ورود به محیط های کاری ادامه می یابد. بدین ترتیب شکل گیری پرستاری به عنوان یک حرفه از طریق اجتماعی شدن حرفه ای صورت می گیرد.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین سطح اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی است و جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان کارشناسی پیوسته پرستاری دانشکده شهید بهشتی رشت (211 نفر) تشکیل می دادند که از طریق سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ای محقق ساخته و برگرفته از ابزار شهیم و Chao و همکاران بود که بعد از تعیین روایی و پایایی در اختیار نمونه ها قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل و همبستگی پیرسون وانالیز واریانس یک طرفه و توکی) تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در ارتباط با سطح اجتماعی شدن حرفه ای نتایج نشان داد که در بررسی کلی، 19 درصد واحدهای مورد پژوهش از سطح متوسط واکثر نمونه ها (81%) از سطح خوب اجتماعی شدن حرفه ای برخوردار بودند و اجتماعی شدن حرفه ای با عواملی از قبیل تاهل (045/0p=)، سن (151/0r=، 029/0P=)، محل سکونت خانواده (04/0P=)، تحصیلات مادر (023/0p=)، کار دانشجویی (031/0P=)، مدرسین نظری (0001/0P=)، مدرسین بالینی (032/0P=)، داشتن اطلاعات راجع به حرفه پرستاری قبل از ورود به رشته (0001/0P=)، منطبق بودن تصویر ذهنی قبلی از این حرفه با واقعیت های موجود (0001/0P=)، علاقه به رشته (0001/0P=) ارتباط آماری معنی داری داشته است.
    نتیجه گیری
    سطح اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان پرستاری قابل قبول می باشد. شناخت وضعیت اجتماعی شدن حرفه ای می تواند توجه مسئولین را، در راه نیاز به فراهم کردن امکان تجربه و استقلال بیشتر در عمل و در مجموع فراهم نمودن شرایط ارائه مراقبت پرستاری به صورت اصولی جلب نماید
    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، دانشجویان پرستاری، آموزش پرستاری
  • لیلا تسلیمی، طاهره خالقدوست محمدی*، عاطفه قنبری خانقاه، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 29-37
    مقدمه
    فشار کاف لوله تراشه باید در یک محدوده مناسب قرار گیرد تا ضمن امکان تهویه مثبت و جلوگیری از آسپیراسیون محتویات دهانی و معدی، خونرسانی مویرگ های تراشه را نیز حفظ نماید.
    هدف
    هدف از این تحقیق تعیین فشار کاف لوله تراشه و فواصل زمانی اندازه گیری آن در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد، که بر روی 61 بیمار بستری در بخش های ICU بیمارستان های آموزشی-درمانی شهر رشت در سه ماهه تابستان 1392 انجام شد. اندازه گیری با استفاده از مانومتر فشار کاف در دو نوبت و به فاصله 6 ساعت برای هر واحد پژوهش انجام گردید و متغیرهایی نظیر سن، جنس، علت پذیرش در ICU، شاخص توده بدنی و تعداد روزهای لوله گذاری بیمار مورد بررسی قرار گرفت. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و توزیع فراوانی) و استنباطی (آزمون تی، پیرسون و آنالیز واریانس) استفاده شد.
    نتایج
    این پژوهش نشان می دهد که فشار کاف در نوبت اول فقط در 4/16 درصد نمونه ها طبیعی بوده و بعد از کنترل 6 ساعته و اصلاح فشار کاف این میزان به 7/78 درصد رسیده است. ارتباط بین روزهای لوله گذاری (نوبت اول اندازه گیری، 002/0p= و نوبت دوم اندازه گیری، 01/0p=) و شاخص توده بدنی (نوبت اول اندازه گیری ، 007/0p= و نوبت دوم اندازه گیری، 03/0p=) با فشار کاف معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه علی رغم کنترل 6 ساعته، در نوبت دوم فشار کاف باز هم در 3/21 درصد موارد خارج از محدوده طبیعی بود و این موضوع می تواند این مسئله را یادآور سازد که جهت جلوگیری از عوارض ناشی از افزایش یا کاهش فشار کاف ممکن است کنترل فشار آن در فواصل زمانی کوتاه تر ضروری باشد
    کلیدواژگان: لوله گذاری نای، بیماران بستری، بخش های مراقبت ویژه
  • طاهره تقی زاده ولدی، سیده نوشاز میرحق جو*، محمدتقی مقدم نیا، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 38-48
    مقدمه
    سندرم حاد کرونری در حال حاضر یکی از شایع ترین تشخیص ها و شایع ترین علت مرگ و میر در جهان می باشد. رفتارهای درمان طلبی بیماران در زمان بروز علامت ها و مدت زمان صرف شده تا مراجعه به بیمارستان در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری اهمیت دارد بطوری که بر درمان و پیش آگهی آنان تاثیرگذار می باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین رفتارهای درمان طلبی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری مراجعه کننده به یک مرکز آموزشی – درمانی شهر رشت می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که بر روی 370 بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری بستری در بخش های اورژانس، CCU و داخلی قلب به روش در دسترس و نمونه گیری تدریجی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات فردی اجتماعی، اطلاعات مربوط به بیماری و سوالاتی جهت بررسی نوع رفتار درمان طلبی بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آمار استنباطی (آزمون مربع کای، من ویتنی، رگرسیون لجستیک) انجام گرفت.
    نتایج
    شایع ترین رفتار مطلوب در جمعیت مورد مطالعه استراحت (70%) و مراجعه به مرکز درمانی مرتبط با قلب (2/56%) و شایع ترین رفتار نامطلوب عدم تماس با شماره تلفن اورژانس 115 (9/85%)، عدم قراردادن قرص زیر زبانی (6/68%) و به تاخیر انداختن مراجعه به ساعات یا روزهای بعد (60%) بودند. جنسیت، محل سکونت، داشتن بیمه تکمیلی، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، سطح درآمد ماهانه، داشتن بیماری های همراه مزمن، نوع بیماری، شدت درد قفسه سینه، مدت زمان ابتلا به بیماری کرونری، سابقه بستری به علت دردهای آنژینی، برداشت اولیه از درد و ناراحتی قفسه صدری، روش مراجعه به مرکز درمانی و اولین مرکز مراجعه با شایع ترین رفتارهای نامطلوب ارتباط آماری معنی داری داشتند (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود رفتارهای نامطلوب و روش نامناسب انتقال در اکثریت واحدهای مورد پژوهش این مطالعه، آگاهی دادن به افراد در معرض خطر ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سندروم حاد کرونری، پذیرش مراقبت های بهداشتی از سوی بیمار، درمان شناسی
  • اصغر توان، مینومیترا چهرزاد*، احسان کاظم نژاد لیلی، نادیا سدری صفحات 49-58
    مقدمه
    هوش هیجانی شامل مهارت هایی است که توانایی فرد جهت مواجهه با فشارهای محیطی و کسب موفقیت های شغلی را افزایش می دهد و به عنوان عامل متمایز کننده عملکرد سازمانی نقش مهمی را ایفا میکند.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین ارتباط هوش هیجانی با فرسودگی شغلی پرستاران می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده بر روی 240 پرستار شاغل در مراکز آموزشی درمانی شهر رشت انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی Bar-on دارای پنج مولفه (درون فردی، بین فردی، سازگاری، کنترل استرس و خلق عمومی) و پرسشنامه فرسودگی شغلی Maslach شامل سه بعد (خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کفایت شخصی) بود. داده ها توسط آمار توصیفی واستنباطی (آزمونهای آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون لوجستیک رتبه ای) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین هوش هیجانی و خستگی هیجانی (122/0-=،r05/0>p) و مسخ شخصیت (258/0-=،r0001/0>p) پرستاران مورد پژوهش ارتباط منفی معنی دار آماری و همچنین بین هوش هیجانی و کفایت شخصی (413/0=،r0001/0>p) ارتباط مثبت معنی دار آماری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط مثبت بین هوش هیجانی و فرسودگی شغلی پرستاران و اهمیت فرسودگی شغلی در ارائه کیفیت خدمات پرستاری پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های آموزشی هوش هیجانی و ارتقا آن در پرستاران، زمینه های کاهش فرسودگی شغلی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فرسودگی شغلی، کادر پرستاری بیمارستان
  • میترا طالبی، نسرین مختاری لاکه*، پروانه رضاسلطانی، احسان کاظم نژاد لیلی، مرتضی شمسی زاده صفحات 59-68
    مقدمه
    خانواده بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه اقدامات حمایتی متعددی را برای بیمار چه در منزل و چه در مراکز سرپایی مثل بخش های دیالیز بیمارستان انجام می دهند. مراقبین این بیماران اغلب زمان زیادی را برای مراقبت از ایشان صرف می کنند و خستگی و فشار مراقبتی زیادی را تحمل می کنند. شناسایی به موقع این فشارها در مراقبین، نقش تعیین کننده ای در ارتقای سلامت روانی آنان دارد.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین میزان فشار مراقبتی و عوامل مرتبط با آن در مراقبین بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی رازی شهر رشت انجام گرفت.
    روش کار
    دراین مطالعه مقطعی، 154 مراقب بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به مرکزآموزشی درمانی رازی شهر رشت به روش نمونه گیری تدریجی انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه با تکمیل دو پرسشنامه ی «فشار مراقبتی Zarit» و «عوامل فردی- اجتماعی بیمار و مراقب» جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون دو جمله ای) تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره فشار مراقبتی در این بیماران (14 ±)75/50 و میزان فشار مراقبتی مراقبین در 7/74 درصد از موارد شدید بود. هم چنین 1/46 درصد بیماران همودیالیزی، توان خیلی کمی در انجام کارها داشته و 9/42 درصد آن ها، نیاز به مراقبت خیلی زیادی را گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نیاز بیماران دیالیزی به دریافت مراقبت از سوی خانواده توصیه می شود به مراقبین بیماران همودیالیزی توجه بیشتری از نظر بررسی فشار مراقبتی و اقدامات مورد نیاز جهت کاهش فشارها، صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مراقبان، نارسایی کلیوی، دیالیز کلیوی
  • حسین فیض الله زاده *، منصوره زاغری تفرشی، حمید مقدسی، منصوره اشقلی فراهانی، زهرا زارع، محمدرضا خلیل زاده صفحات 69-78
    مقدمه
    بیماران تحت درمان با همودیالیز برای بهبود کیفیت زندگی نیازمند آموزش موثر می باشند. آموزش به بیمار مبتنی بر کامپیوتر یکی از راهبردهای مفید و انعطاف پذیرآموزشی است.
    هدف
    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر آموزش مبتنی بر نرم افزار چند رسانه ای و شیوه سنتی بر کیفیت زندگی این بیماران بود.
    روش کار
    در این پژوهش نیمه تجربی تمام بیماران مراجعه کننده (62 نفر) به چهار مرکز همودیالیز شهر تبریز در نیمه نخست سال 1392 بصورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه کیفیت زندگی فرم کوتاه، قبل و سه ماه پس از آموزش تکمیل شد. گروه مداخله در حین انجام همودیالیز و با استفاده از یک لپ تاپ با نرم افزار آموزشی « همودیالیز و مراقبت های لازم» کار کردند که این نرم افزار توسط پژوهشگران تولید شده بود. گروه کنترل محتوای آموزشی معادل را به شیوه سنتی(آموزش چهره به چهره و پمفلت) دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل و زوج، مربع کای و آنالیز واریانس استفاده شد.
    نتایج
    قبل و بعد از آموزش بین دو گروه مطالعه اختلاف معنادار آماری در تفاوت میانگین های نمرات کیفیت زندگی وجود نداشت. اما در مقایسه درون گروهی، نتایج نشان داد بعد از آموزش بجز بعد درک از سلامت عمومی، میانگین نمرات تمام ابعاد کیفیت زندگی در هر دو گروه مداخله و کنترل بطور معناداری تغییر کرده است(05/0>p).
    نتیجه گیری
    آموزش مبتنی بر نرم افزار «همودیالیز و مراقبت های لازم» نیز مانند شیوه سنتی موجب بهبود کیفیت زندگی در بیماران می شود. از این نرم افزار آموزشی می توان برای تسهیل فرآیند آموزش به بیمار و بهبود کیفیت زندگی آنان استفاده کرد
    کلیدواژگان: دیالیز کلیوی، آموزش بیمار، کیفیت زندگی
  • سید حسن محققی نیادکان، محمدرضا یگانه راسته کناری*، عزت پاریاد، زهرا عطرکار روشن صفحات 79-89
    مقدمه
    آسیب مغزی ناشی از ضربه به سر یکی از مهم ترین مسائل سلامت عمومی است که افراد مبتلا به آن اغلب توانایی های عملکردی خود را از دست می دهند و زندگی وابسته ای دارند در نتیجه این بیماران جهت مراقبت و حمایت به مراقبت دهنده نیاز خواهند داشت، از این رو خانواده ها در خط مقدم چالش ها و استرس فراوان قرار می گیرند.
    هدف
    هدف مطالعه حاضر تعیین نیازهای مراقبت دهندگان افراد دچار صدمه سر پس از ترخیص و میزان برآورده شدن آنها در بیماران مراجعه کننده به یکی از مراکز آموزشی درمانی شهر رشت می باشد.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است که بر روی 51 عضو خانواده بیمار آسیب به سر که با روش نمونه گیری در دسترس در سال 1392 انجام شده است. در این مطالعه جهت دستیابی به اهداف از دو پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد نیازهای خانواده (FNQ) Family Need Questionnaireاستفاده شد. داده ها با شاخص های از آمار توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس، تی ،مربع کای و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بیشترین میزان اهمیت نیازها مربوط به زیر مقیاس اطلاعات بهداشتی و کمترین آن مربوط به درگیر شدن در مراقبت بود. بین میزان اهمیت نیازهای مراقبت کنندگان با وضعیت اشتغال آنان (046/0P<)، رده های سنی بیماران (023/0P<) و وضعیت بالینی بیماران (042/0P<) ارتباط آماری معنی داری ملاحظه شد. بیشترین میزان (56/0 ± 49/3)برآورده شدن نیازها، مربوط به زیر مقیاس شبکه حمایت اجتماعی و اطلاعات بهداشتی و کمترین (78/0 ± 965/2) آن مربوط به حمایت ابزاری بود. بین برآورده شدن نیازها در مجموع حیطه ها و وجود بیمه درمانی برای بیماران ارتباط آماری معنی داری ( 044/0P<) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مهمترین نیازهای خانواده مربوط به زیر مقیاس اطلاعات بهداشتی بود که غالبا نیز برآورده می شدند. درک نیازها و مشکلات مراقبت کنندگان می تواند به افزایش آگاهی پرستاران و دیگر متولیان امور سلامتی در مورد ضرورت کمک به مراقبت دهندگان افراد آسیب به سر مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: ضربه سر، مراقبان، خانواده
  • لادن ناصح، رحیم علی شیخی، حسین رفیعی* صفحات 90-97
    مقدمه
    سالمندان با ناتوانی ها، استرس، اضطراب و تنش های زیادی مواجه هستند که همگی کیفیت زندگی آنها را کاهش می دهند. حال آنکه خودکارآمدی می تواند فعالیت های خودمراقبتی، سازگاری با چالش ها، رضایت از زندگی و کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین خودکارآمدی عمومی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان مقیم سراهای سالمندی استان چهارمحال و بختیاری طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    این پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در آن 87 نفر از سالمندان مقیم سراهای سالمندی شبانه روزی استان چهارمحال و بختیاری با روش نمونه گیری سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها بوسیله فرم مشخصات فردی و مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE-10) جمع آوری و با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس، کروسکالوالیس و رگرسیون) تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین نمره خودکارآمدی عمومی سالمندان مورد مطالعه از 40-10 نمره قابل اکتساب؛ 02/8±95/22 بود و اکثریت آنها (69%) از خودکارآمدی پایین (نمره زیر 25) برخوردار بودند. خودکارآمدی عمومی با سن، جنس، سطح تحصیلات و رضایت از سرای سالمندی مرتبط بود (01/0>P) درحالیکه با وضعیت تاهل و مدت اقامت در سرا ارتباط نداشت. همچنین در بین متغیرهای مورد بررسی بیشترین ارتباط بین خودکارآمدی عمومی با جنس مشاهده شد (0001/0P= ، 541/0 β=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه اطلاعات ارزشمندی را درباره خودکارآمدی عمومی سالمندان مقیم سراهای سالمندی و عوامل مرتبط با آن فراهم نمود. با بهره گیری از این اطلاعات می توان مداخلات آموزشی و حمایتی مناسبی را جهت ارتقاء خودکارآمدی سالمندان طراحی و اجرا کرد.
    کلیدواژگان: خود) کارآمدی، سالمندان، خانه سالمندان
  • آسیه نمازی*، شیوا علیزاده صفحات 98-106
    مقدمه
    کم خونی یک مسئله جدی و مهم بهداشتی است و در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل تغذیه ای در سراسر جهان به شمار می رود. دانش و عملکرد زنان باردار ناشی از باورهای آنان، نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی دارد. لذا بررسی آن یک امر ضروری است.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین شیوع کم خونی در زنان باردار و دانش بهداشتی آنان در مورد این بیماری و عوارض آن در دوران بارداری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 393 زن باردار به صورت غیر احتمالی انتخاب و در نیمه اول سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات مربوط به مشخصات عمومی و ارزیابی سطوح دانش در چهار مقوله راه های پیشگیری، عوامل ایجادکننده، علائم و عوارض کم خونی در بارداری استفاده شد، ضمنا نمونه خون جهت ارزیابی سطح هموگلوبین گرفته شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آز مون های مجذور کای و تی مستقل استفاده شد.
    نتایج
    شیوع کم خونی در زنان مورد بررسی 8/28 درصد بود. نتایج نشان داد که سطح دانش زنان در مورد راه های پیشگیری، عوامل ایجاد کننده و عوارض کم خونی در حد متوسط و در مورد علائم بیماری در سطح ضعیف است و بین شیوع کم خونی و نمره دانش راه های پیشگیری، علائم بیماری و نمره کل دانش زنان باردار ارتباط معنی دار آماری وجود دارد (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق، شیوع کم خونی در زنان باردار بسیار بالا بود. لازم است که مسوولان بهداشتی در زمینه عوامل موثر بر کاهش شیوع این بیماری، مانند سطح دانش مردم، برنامه ریزی مناسبی داشته باشند
    کلیدواژگان: دانش، بهداشت و تندرستی، دانش، زن باردار، آبستنی، کم خونی
  • لیلی یکه فلاح، طاهره اشک تراب *، هومان منوچهری، حمید علوی مجد صفحات 107-117
    مقدمه
    تنیدگی اخلاقی ناشی از انجام مراقبتهای بیهوده بسیار بالاست و کاهش میزان مراقبتهای بیهوده منجر به کاهش تنیدگی و افزایش رضایت شغلی پرستاران می شود.
    هدف
    این مطالعه با هدف تبیین واکنش پرستاران بخش های مراقبت ویژه در مقابل مراقبتهای بیهوده صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کیفی از نوع پدیده شناسی تفسیری بود که در راستای درک واکنش پرستاران بخش های آی سی یو در مقابل مراقبتهای بیهوده انجام شد. در این مطالعه از مصاحبه های فردی و مشاهده استفاده شد. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس کدها و درون مایه ها با استفاده از روش تحلیل Van Manen استخراج گردید.
    نتایج
    در این پژوهش 25 پرستار شاغل در آی سی یو در مصاحبه فردی شرکت کردند. در کدگذاری اولیه ابتدا تعداد 82 کد استخراج گردید. در فرآیند تحلیل و مقایسه مداوم داده ها، تعداد کدها به 78 کد تقلیل یافت. در نهایت 6 طبقه، 17 زیر طبقه و 2 درون مایه حاصل گردید. این درون مایه ها شامل « مراقبت رباتیک »و «تعارض اخلاقی - عاطفی» می باشد.
    نتیجه گیری
    مشاهده مراقبت های بیهوده باعث بروز پاسخ های عاطفی قوی توسط پرستاران می شود. فقدان دستورالعمل برای عملکرد پرستاران در شرایط مراقبتهای بیهوده از جمله مشکلات اساسی پرستاران در انجام این مراقبتها می باشد. بنابراین برای کاهش مراقبتهای بیهوده و اثرات آن در پرستاران باید اقداماتی جهت رفع موانع موجود و ارتقای تسهیلات لازم از سوی دست اندرکاران صورت گیرد. با استفاده از تحلیل یافته های این پژوهش مدیران پرستاری می توانند راهبردهای حمایتی برای کاهش میزان مراقبتهای بیهوده و در نتیجه حل مشکلات اختصاصی پرستاران بخشهای ویژه نظیر فرسودگی شغلی- تنش اخلاقی و ترک محل خدمت اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: کادر پرستاری بیمارستان، بخش های مراقبت ویژه، مراقبت پرستاری
|
  • Bahman Akbari Pages 1-8
    Introduction
    Family is the most important establishment according Islamic religion. On the other hand, life attachment styles could effect on quality of family establishment and marriage. Psychological hardiness is a critical component and could regulate helplessness of stress and family problems.
    Objective
    The purpose of this study was to determine relationship between religious attitude and psychological hardiness attachment styles among students who signed for divorce in Rasht.
    Methods
    This descriptive- correlational study was conducted on 196 (98 couples) individual who married at least for 2 - 10 years (one of them was student), and during the second half of the year 91 (last 6 months of the year) they referred to family court in Rasht. The samples were selected by simple random sampling. Then questionnaires about Religious Attitude Adult Attachment Styles and Psychological hardiness were completed by individuals. Data were analyzed using multiple regression correlation and multiple regressions (canonical correlation).
    Results
    The study showed correlation between religious attitudes and psychological hardiness attachment styles of divorcing couples (P
    Conclusion
    The findings of this study have shown that, the religious attitude attachment styles among spouses could be predicted. This means that if spouses improve their religious attitude, it may improve secure attachment in between. On the other hands empowerment of religious attitudes among couples decreases their psychological hardiness.
    Keywords: Religion, Attitude, Interest, Obstinacy, Divorce
  • Golnoosh Benvan, Mitra Sedghisabet*, Mojgan Baghaei, Zahra Atrkar, E. Roshan, Asieh Sedighi Pages 9-18
    Introduction
    Post-coronary angiography vascular complications (PCAVC) may cause serious life threats, thus recognition of related factorse is needed to prevente complication
    Objective
    This study was conducted to determine correlation between hypertension and vascular complications after coronary artery angiograph among hospitalized patients therapeutic- educational center in Rasht
    Methods
    This descriptive analytical correlational study was performed on 400 patients admitted in angiography wards at Dr Heshmat therapeutic- educational centers by sequential sampling method in 2013. Data were gathered by a 3-part tool including; demographic information questionnaire, blood pressure recording forms and PCAVC occurance (Hematoma, ecchymosis and bleeding) during 24h after angiography until heet removal through interview and observation methods. Data were analyzed by using descriptive and analytic (X2, independent T and ANOVA) statistics tests
    Results
    Majority of samples (56.2%) had history of Hypertension. Mean of pre-angiographic systolic and diastolic blood pressure were 129.46±21.63 and 76.85± 1.15 and pre-sheat extraction were 132.96±18.02 and 78.85±1.02mmHg. Vascular complications were observed in 24 percents of samples that majority of them were ecchymosis (71.4%). A significant relationship was seen between history of HTN and overall PCAVC (p
    Conclusion
    Screen of high occurance of PCAVC among patients after angiography with history of hypertension and systolic and diastolic BP before sheet removal is required to diagnose high risk patients who need special and highy quality of care
    Keywords: Vessels, Angiography, Hypertension
  • Sara Bishive Moghaddam, Saghi Mousavi *, Zahara(Ramesh) Majde Teimouri, Atefeh Ghanbari Khanghah, E. Kazemnezhad Leili Pages 19-28
    Introduction
    The professional socialization is the process of which the individual gain values ​​, norms, behaviors and social skills relevant to a profession and internalize a sense of identity to a specialized field. Therefore, the process begins at the first step of the nursing education program and continues with completion of nursing education till entering into the work place. Thus, the formation of nursing as a occupation takes place through professional socialization of individuals
    Objective
    This study is done with the aim of assessment of professional socialization level among nursing students at Guilan University of Medical Sciences.
    Methods
    A cross sectional descriptive analytical approach was adopted. Participants were all nursing students at the faculty of Shahid Beheshti in Rasht. In total 211 students were chosen. Sampling was conducted with census. The instrument used was a Researcher made questionnaire that from the statements contained in the instruments by Shahim, and some of the items offered by Chao et al were given to samples. The data was analyzed with descriptive and inferential statistics (Independent T test, correlation Pearson coefficient, one way ANOVA, post Hoc Tukey)
    Results
    The finding of the study showed weak level (0%) and 40 students (19%) were in moderate level and most of the samples (81%) were in good level of professional socialization. In general, professional socialization had a statistically significant relationship with factors such as marital status (p=0.045), age (p=0.029,r=0.151), family residence (p=0.04), maternal education (p=0.023), student work (p=0.031), theoretical instructor (p=0.0001), clinical lecturer (p=0.032), having information about the nursing profession before entering the field (p=0.0001),compliance between previous image and existing realities (p=0.0001 ), interest in the course (p=0.0001).
    Conclusion
    From the research findings, the level of professional socialization of nursing students is acceptable. Recognition of the professional status can drew authorities’ attention to provide opportunities for greater autonomy in practice and systematic holistic nursing care situations
    Keywords: Socialization, Nursing Students, Nursing Education
  • Leila Taslimi, Tahere L., Khaleghdoost Mohammadi *, Atefeh Ghanbari, Ehsan Kazemnezhad Leili Pages 29-37
    Introduction
    The pressure in the endotracheal tube cuff must be kept within an optimal range, to make sure tracheal capillaries circulation still stable during positive ventilation. This is essential to avoid oral and gastric stuffing aspiration
    Objective
    The objective of this study was to assess the endotracheal tube cuff pressure and time intervals measurements among intensive care units patients
    Methods
    This study was cross sectional designed to perform on 61 patients with oral intubation in the intensive care units, Rasht educational therapeutic centers, during the summer of 2013 for three months. A manometer was used to measure the cuff pressure twice every 6 hours interval. Different variables like age, sex, diagnosis, Body Mass Index and days intubated also were measured. All data obtained were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation distribution) and inferential statistics (T test, Pearson, ANOVA)
    Results
    This study indicated that the cuff pressure was normal in 16.4% cases at the first step and after 6 hours, cuff pressure adjustment increased by 78.7%. The results show that correlation between days intubated and cuff pressure (in first evaluation P= 0.002, in second evaluation P=0.01) and BMI (in first evaluation P= 0.007, in second evaluation P=0.03 were significant
    Conclusion
    This study showed that despite of 6 hours cuff pressure control, the range of miss regulation was 21.3%. This issue highlights that to prevent complication due to over and under inflation of cuff, a fewer intervals between cuff pressure control is required
    Keywords: Intratracheal Intubation, Inpatients, Intensive Care Units
  • Tahere Taghizadeh, Valdi, Seyedeh Noshaz T., Mirhaghjou *, Mohammad Taghi .N., Moghadamnia, Ehs, Kazemnezhad Leili Pages 38-48
    Introduction
    Acute Coronary syndrome is one of the most diagnosed and causes of death in the world, and treatment seeking behavior at the time of onset of symptoms and time spend on arriving to hospital is important for these patients, as it effects treatment and prognosis
    Objective
    The aim of this study was to determine treatment seeking behavior and related factors in patients with acute coronary syndrome referring to Heshmat Educational-Therapeutic center in Rasht city.
    Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 370 patients with acute coronary syndrome, who were admitted to emergency, CCU and cardiac units chosen by sequential sampling method. The instrument was a 3-part questionnaire consisting of demographic and social information, disease information and questions to determine treatment seeking behaviors. Data were analyzed using descriptive analytical statistics such as Chi-square, Man-Whitney and logistic regression
    Results
    The most common appropriate treatment seeking behaviors in the study population were rest (70%) and referring to heart related center (56.2%) and the most common inappropriate behaviors were not calling emergency medical services (85.9), not using sublingual TNG (68.6%) and delay for hours or days (60%). There was a significant correlation between the most common inappropriate behaviors and sex, place of living, complete insurance, education level, job status, monthly income level, comorbidity chronic disease, kind of disease, severity of pain, length of morbidity, and hospitalization for angina pain, first impression of chest pain, method of referring to medical center and first referred center
    Conclusion
    In attention to inappropriate behaviors and transfer methods in majority of research samples in this study, educating high risk people is necessary
    Keywords: Acute Coronary Syndrome, Patient Acceptance of Health Care, Therapeutics
  • Asghar Tavan, Minoomitra Chehrzad *, Ehsan Kazemnejad Leili, Nadia Sedri Pages 49-58
    Introduction
    Emotional intelligence is a group of skills that enhances individual's ability to succeed encounter environmental pressures and improve occupational achievement.
    Objective
    The aim of study is to determine relationship between occupational exhaustion and emotional intelligence among nurses.
    Methods
    This correlative descriptive study was done on 240 nurses from educational medical centers in Rasht who were selected by randomized stratified sampling method. The tools of study were Bar-on Emotional Intelligence Questionnaire with 5 subscales (Intrapersonal, adaptation, stress-management and general-mood) and Maslach Burnout Inventory consist of 3 general scales (emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment). Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Spirman correlation and ordinal logistic regression tests)
    Results
    There was a significant inverse relationship between emotional intelligence and emotional exhaustion (p=0.05, r=−0.122) and between emotional intelligence and depersonalization (p
    Conclusion
    Considering the results of our research, having emotional intelligence can lead to decreased occupational burnout; therefore, it is imperative to establish emotional intelligence training courses in order to reduce nurse's occupational burnout
    Keywords: Emotional Intelligence, Professional Burnout, Hospital Nursing Staff
  • Mitra Talebi, Nasrin Mokhtari Lakeh*, Parvaneh Rezasoltani, Ehsan Kazemnejad Leili, Morteza Shamsizadeh Pages 59-68
    Introduction
    Family of chronic renal disease patients conducts various supportive interventions for their patients at home and outpatient centers such as dialysis ward in hospitals. Caregivers of these patients often spend a lot of time caring for them and withstand fatigue and burden. Timely recognition of these burdens in the caregivers, have played a decisive role in promoting mental healt
    Objective
    This study aimed to determine the level of caregiver burden and its related factors in caregivers of hemodialysis patients referring to Razi hospital in Rasht city.
    Methods
    In this cross-sectional study, 154 hemodialysis patients referred to the Razi Hospital in Rasht who was chosen by Sequential sampling method. Data were collected through interview by completing two questionnaire of Zarit caregiver burden and socio-demographic of patients and caregivers. Data were analyzed by using descriptive (mean and standard deviation) and inferential tests (binomial test)
    Results
    Mean and standard deviation deviation of caregiver burden was 50.75±14 and 74.7 % of the caregivers had severe caregiver burden. In addition, 46.1% of hemodialysis patients had very little vigor to doing things and 42.9% of them required a lot of care as reported.
    Conclusion
    In attention to the need of hemodialysis patients to receive care from family, it is recommended to pay more attention to these caregivers regarding assessment of their burden and taking actions to reduce burden
    Keywords: Caregivers, Renal Insufficiency, Renal Dialysis
  • Hossein Feizalahzadeh*, Mansoureh Zagheri Tafreshi, Hamid Moghaddasi, Mansoureh Ashghali Farahani, Zahra Zareh, Mohammadreza Khalilzadeh Pages 69-78
    Introduction
    Hemodialysis patients require effective education to improve their quality of life. Flexible educational strategy via internet (computer) is essential
    Objective
    The aim of this study was to compare the effects of multimedia based education and traditional methods on life quality of hemodialysis patients
    Methods
    In this quasi- experimental study, all of the patients (n=62) who referred to four hemodialysis centers in Tabriz City from May to Sept 2013 were divided randomly in tow groups, intervention and control. Quality of short life questionnaire (Sf-36) were completed before and three months after the educational program. The intervention group navigated their way through the Research Development Hemodialysis and Essentials Care Application using laptop during their hemodialysis. The control group received the same content in the traditional way (face to face education & pamphlet). Data were analyzed by conducting the independent- and the paired samples t, the Chi-square, and ANOVA tests
    Results
    There were no statistically significant difference between the study groups in pre- and post-education life quality mean scores, but inter group comparison findings showed that all post-education quality of life scales mean scores had changed statistically in both the intervention and control groups except Apperception general health scale (p>0/05)
    Conclusion
    The Hemodialysis and Essentials Care application based education can improve patients’ life quality as well as traditional method. This application could be used to facilitate the patient education process to improve their life style
    Keywords: Renal Dialysis, Patient Education, Quality of Life
  • Seyed Hassan Mohagheghi Niadekan, Mohammadreza Yegane Rastekenari *, Ezat Paryad, Z. Atrkar, E. Roshan Pages 79-89
    Introduction
    Traumatic Brain Injury (TBI) is one of the most important matters of public health in which people affected often lose their functional abilities and have dependent life and in result these patients a caregiver for care and support. Thus families are at front line of challenges and great stresses.
    Objective
    The aim of this study was to determine needs of caregivers of patients with head trauma after discharge and level of its fulfillment in patients referring to one of educational- therapeutic center in Rasht city
    Methods
    This is a cross-sectional descriptive-analytical study conducted on 51 family members of patients with head injury who were selected by census method from available samples in 2013. In this study two questionnaires of demographics and Standard Family Need Questionnaire (FNQ) were used for data collection and analyzed by descriptive statistics and Chi square, independent T Test, ANOVA and Exact Fischer tests
    Results
    The most important need was related to subscale of health information and the least related to getting involved with caring. There was a significant relationship between level of caregivers’ needs and their occupational status (P
    Conclusion
    The most important family need was related to subscales of health information that were often met. Apprehension of needs and difficulties of caregivers lead to increase of awareness of nurses and other custodians of healthcare about the necessity of helping caregivers of patients with Traumatic Brain Injury
    Keywords: Craniocerebral Trauma, Caregivers, Family
  • Ladan Naseh, Rahimali Shaikhy, Hossein Rafiei* Pages 90-97
    Introduction
    Elderly people encounter with multiple disabilities, stress, anxiety and challenges, which effect on their quality of life. Self-efficacy may encourage them to improve self-care activities, challenges, life satisfaction and quality of their life.
    Objective
    The aim of this study was to investigate general self-efficacy and the related factors among elderly in residential home
    Methods
    It was a descriptive cross-sectional study. A total of 87 elderly who lives in Charmahal o Bakhtiyari rest-home nursing were recruited by census. The data were collected with General Self-Efficacy Scale (GSE-10) and then analyzed using independent t-test, ANOVA and regression test.
    Results
    The mean score of the general self-efficacy was 22.95±8.02 (from 10 - 40 score) indicating that most of the participants (69%) had low level of self-efficacy (under 25 score). General self-efficacy was associated with age, gender, educational level and satisfaction of rest-home nursing (P0.05). Moreover, general self- efficacy was mostly related with sex (β=-0.541, P=0.0001)
    Conclusion
    The present study provided useful information about self-efficacy and its related factors among elderly living residential home. This information can be used for designing and performing appropriate nursing interventions to promote elderly general self-efficacy
    Keywords: Self Efficacy, Aged, Homes for the Aged
  • A. Namazi *, Shiva Alizadeh Pages 98-106
    Introduction
    Anemia is a serious issue of health care and is one of the most important nutritional problems in the world. Knowledge and practices of pregnant women based on their beliefs play an important role in anemia prevention therefore its assessment is necessary
    Objective
    The purpose of study was to determine the prevalence of anemia in pregnant women and their health knowledge and its complication in pregnancy
    Methods
    In this cross-sectional study, 393 pregnant women were selected with nonprobability sampling method and the study was carried out in the first half of year 2013. Questionnaire was used to collect general information and knowledge level assessment regarding four domains of preventive measures, methods, inducing factors, disease symptoms and anemia complication in pregnancy. Blood samples were collected for hemoglobin estimation. Descriptive, Chi-square and t- student test were used for statistical analysis
    Results
    Overall prevalence of anemia among the women was found to be 28.8%. The results have shown relatively moderate levels on prevention methods scores and knowledge of anemia factors, low level knowledge on disease symptoms and moderate level of knowledge on complications. Also there were a statistically significant relationship between the prevalence of anemia and knowledge score on prevention methods, disease symptoms and total knowledge score in pregnant women(p
    Conclusion
    According to the finding of this study, prevalence of anemia was very high. It is necessary for health system to properly plan for effective factors to decrease this disease such as people’s awareness
    Keywords: Knowledge, Health, Awareness, Pregnant Women, Pregnancy, Anemia
  • Leili Yekefallah, Tahereh Ashktorab *, Hooman Manoochehri, Hamid Alavi Majd Pages 107-117
    Introduction
    Emotional stress due to futile care is very high and decreasing level of futile care can result in decrease of stress and increase nurses’ job satisfaction.
    Objective
    This study aimed to determine intensive care nurses’ reaction to futile cares.
    Methods
    In this qualitative study, a phenomenological approach was used. This study was conducted to understand ICU nurses’ reaction to futile cares. Personal interview and observation was used for data collection.All interviews were recorded and coded and analyzed by Van Manen analytical method.
    Results
    In this study 25 ICU nurses participated in personal interview. In primary coding 82 codes were extracted. In process of analysis and constant comparison of data, codes decreased to 78. Finally six categories, 17 subcategories and 2 themes emerged. These themes included robotic care and ethic-emotional conflict.
    Conclusion
    Futile care causes the emotional exhaustion and moral distress for intensive care unit nurses. Lack of guidelines for nurses’ practice futile care situation is among essential nursing care problems. Therefore in order to decrease futile care and its effects in nurses, health palnners should develop appropriate interventions to overcome existant barriers.
    Keywords: Hospital Nursing Staff, Intensive Care Units, Nursing Care