فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 73 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 73 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عزیزی *، عبدالعلی پورشاسب، ناصر پورصادق صفحات 5-26
    برنامه ای جامع که تمامی جوانب آمادگی نیروهای مسلح را برای ورود به صحنه های نبرد در آینده فراهم نماید، امری است ضروری و اجتناب ناپذیر. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه الگوی ارتقاء سازمان برای رزم در جنگ های آینده است پژوهش انجام شده ازلحاظ، نوع کاربردی – توسعه ای است. و روش انجام این پژوهش موردی- زمینه ای و همبستگی است. جامعه آماری را صاحب نظران و خبرگان آشنا و اعضای هیئت علمی نظامی که دارای مقاله، تالیف یا طرح پژوهش در رابطه با موضوع تحقیق و حداقل دارای 20 سال تجربه کاری در حوزه موضوع تحقیق و حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد به تعداد120نفر تعیین گردید و در دو سطح ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان سطح استراتژیک و ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان سطح عملیاتی و در حدود 120 نفر تعیین می گردد. روش نمونه گیری در این پژوهش، قضاوتی هدفمند بوده که به صورت گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه می یابد. برای جمع آوری و تکمیل ادبیات تحقیق و ارائه مدل مفهومی تحقیق، از روش مطالعات کتابخانه ای، با استفاده از کلیه ی کتاب های علمی و تخصصی، مقالات علمی و پژوهشی، و… با فیش برداری انجام شد. جمع آوری اطلاعات از روش تحقیقات میدانی با استفاده ابزار پرسش نامه محقق ساخته و سوالات آن با استفاده از طیف لیکرت تهیه شد. ضریب روایی محتوایی شاخص ها از حداقل ضریب محتوایی (59/0) بیشتر شد، و از روایی بسنده برخوردار گردید برای پایایی از روش دونیمه کردن استفاده گردید. الگوی نهایی تحقیق با استفاده از4 بعد، 12مولفه و 39 شاخص ارائه شد.
    کلیدواژگان: سازمان برای رزم، جنگهای آینده، ارتقاء توان رزم
  • محمدرضا موحدی صفت *، محمدرضا ولوی صفحات 27-46
    فناوری اطلاعات و ارتباطات در همه ارکان سازمان ها دارای تاثیر مستقیم می باشد. شبکه های حوزه دفاعی در محیط های امن شبکه محور، یکی از نوظهورترین حوزه های فناوری می باشند که باعث شده تا اکثر سازمان های دفاعی دنیا این شبکه ها را پذیرفته یا در حال برنامه ریزی برای ایجاد و استقرار سامانه های خود در محیط آن باشند. حوزه دفاعی کشور یکی از زیرساخت های حساس و حیاتی کشور است که با استقرار آن در چنین محیطی می توان از قابلیت هایی نظیر افزایش کارایی، نوآوری و چابکی استفاده کرد. باوجود همه مزایای این شبکه، باید به مسئله امنیت به عنوان مهم ترین چالش در این محیط توجه ویژه شود.  در این تحقیق الگو معماری شبکه دفاعی امن موردنیاز سازمان های دفاعی بیان گردیده است. جامعه آماری استفاده شده در تحقیق حاضر، استادان و دانشجویان دوره های دکتری مدیریت راهبردی فضای سایبر و برخی از مدیران و کارشناسان ارشد حوزه فناوری در نیروهای مسلح می باشند. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای ارتقاء حوزه فناوری در سازمان های دفاعی باید یک الگوی معماری امنیتی به منظور پذیرش شبکه های دفاعی تدوین و مورد بهره برداری قرار گیرد. همچنین در نظر گرفتن امنیت در معماری یادشده یک الزام مهم و حیاتی است. در الگوی ارائه شده، مولفه های مختلف امنیت شبکه های دفاعی موردبررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات، شبکه های دفاعی، زیرساخت های دفاعی، رایانش ابری
  • سید علی مرتضویان فارسانی، علی اصغر اصغر آقابالازاده * صفحات 47-62
    دکترین های نظامی در سطوح مختلف (راهبرد، عملیات و تاکتیک) نقش بسیار مهمی را در توصیف و تبیین رویکرد نظامی کشورها در نحوه بسیج و پشتیبانی نیروهای درگیر، شرح و تصویرسازی از صحنه نبرد و همچنین تبیین بهترین شیوه های هدایت نیروها ایفاء می کنند. در این مقاله محقق تلاش نموده تا از منظر هستی شناختی به پدیده دکترین های کارگزارمحور و نقش عوامل ایدئولوژی و انگاره های اجتماعی و فرهنگی در جنگ های نامتقارن بپردازد.
    محقق برای روشن نمودن سمت وسوی پژوهش سوالات ذیل را مطرح نموده است:- کارکرد عامل ایدئولوژی در دکترین های نظامی کارگزارمحور چگونه است؟
    - کارکرد عامل انگاره های اجتماعی- فرهنگی در دکترین های نظامی کارگزارمحور چگونه است؟
    محقق برای انجام این پژوهش به صورت ترکیبی کیفی و کمی مبتنی بر علم پدیدارشناسی، خبرگی و توزیع پرسشنامه صاحب نظران حوزه های مرتبط و پرسشنامه جهت تائید نهایی بهره برده است.
    در انتها محقق توانسته است ضمن معرفی پدیده دکترین نظامی کارگزار محور، عوامل شکل گیری راهبردهای گذار از پارادایم های موجود، بسترها، عوامل مداخله گر به پیامدهای ناشی از آن و راهکارهای ایجاد و یا خنثی سازی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: دکترین نظامی، انگاره های اجتماعی و فرهنگی، جنگ نامتقارن، ایدئولوژی و کارگزارمحور
  • پیمان خرازیان *، اردشیر محمدی صفحات 63-86
    هدف این پژوهش بررسی نقش پدافند هوایی و تاثیر آن بر استحکام قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از روش های مطالعه کتابخانه‎ای و مراجعه به اسناد و مدارک در سطح نیروهای مسلح و ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده استفاده شده است. جامعه آماری موردتحقیق صاحب‎نظران، مدیران راهبردی ستاد کل نیروهای مسلح و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران و فرماندهان نظامی با توجه به ویژگی‎هایی مانند اشراف نسبت به نقش پدافند هوایی در استحکام قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران بوده که از بین آن‎ها بر اساس روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. با نظر گروه نمونه و خبره تحقیق، عوامل کلیدی رهنامه و سازمان پدافند هوایی که در استحکام قدرت ملی از بعد پدافند هوایی در سطح راهبردی تاثیرگذار می‎باشد، انتخاب گردیدند. بدین منظور از روش تحلیل اهمیت – عملکرد استفاده شده و میزان تاثیر و اولویت هر یک از عوامل تعیین گردیدند و اهمیت و عملکرد کلی پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران در جهت استحکام قدرت ملی احصاء و ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: پدافند هوایی، قدرت ملی، IPA
  • عبدالله پیکرنگار *، علی جهانشاهی، سید حسن حسینی صفحات 87-108
    این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل فرصت‏زا و تهدیدآفرین کشور امارات در همگرایی یا واگرایی (فرصت‏ها و چالش‏ها) با جمهوری اسلامی ایران است و برای شناخت محیطی، این سوال مطرح می‏گردد که موانع و چالش‏های فراروی ایران برای رسیدن به همگرایی منطقه‏ای با کشور امارات چیست؟ و جمهوری اسلامی ایران از چه فرصت‏هایی در کشور امارات، برای تسریع در روند همگرایی و پرهیز از واگرایی منطقه‏ای، می‏تواند بهره ببرد؟ برای پاسخ به این پرسش‏ها ابتدا چارچوب نظری همگرایی و رویکردهای مختلف آن بررسی و هم چنین عوامل و چالش‏هایی که موجب واگرایی منطقه‏ای می‏گردند، تبیین ‏شد.  این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی انجام شد و این عوامل به روش کتابخانه‏ای و تحلیل اسنادی استخراج و با طراحی پرسشنامه، نظر جامعه آماری در خصوص میزان نقش و کارکرد این عوامل در همگرایی یا واگرایی کشور امارات با جمهوری اسلامی ایران، به روش پیمایشی به دست آمد. جمع‏آوری اطلاعات از روش تحقیقات میدانی با استفاده ابزار پرسش‏نامه محقق ساخته و سوالات آن با استفاده از طیف لیکرت تهیه شد. ضریب روایی محتوایی شاخص‏ها از حداقل ضریب محتوایی (0. 62) بیشتر شد، و از روایی بسنده برخوردار گردید پایایی از روش دو نیمه کردن با استفاده از آزمون گاتمن، 0. 85 به ‏دست آمد. درنهایت عواملی هم چون «وابستگی کشور امارات به تنگه هرمز» ، «شیعیان امارات» ، «فرهنگ و دین» ، «سپر دفاع موشکی» ، «پیمان‏های نظامی امارات» ، «نهایی نشدن مرز امارات با ایران» ، «همکاری با قدرت‏های جهانی» ، «سیاست‏های منطقه‏ای امارات» ازجمله عواملی هستند که در همگرایی یا واگرایی کشور امارات با جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی دارند.
    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، فرصت‏ها و تهدیدها، ژئوپلیتیک، امارات
  • علیرضا غدیانی قراقانی* ، مرضیه وحید دستجردی، سید عبدالله عمادی، افشار امیری، سیدرضا مجدزاده صفحات 109-132
    نقش حساس و اساسی نظام سلامت در توسعه پایدار و امنیت اجتماعی کشور و نقش حیاتی این بخش در پیشرفت کشور، باعث شده است تا دست اندرکاران کلان سیاست گذاری کشور نسبت به بخش سلامت توجه ویژه ای را اعمال نمایند. هدف از این تحقیق، دستیابی به الگویی مدون و راهبردی است که بتواند اداره امور نظام سلامت کشور را از طریق تدوین تجارب نظام جمهوری اسلامی ایران و بر اساس گفتمان ولایت فقیه و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را تامین نماید. این تحقیق که از نوع کیفی است، به دنبال آن است تا با استفاده از روش داده بنیاد به این سوال اصلی که الگوی راهبردی مدون در حوزه «اداره امور نظام سلامت» بر اساس گفتمان ولایت فقیه و قانون اساسی در جمهوری اسلامی چیست؟ پاسخ دهد. در این راستا نمونه ای متشکل از 30 نفر از خبرگان و صاحب نظران ارشد بخش نظام سلامت در انتخابی هدفمند به روش گلوله برفی انتخاب و مورد مصاحبه عمیق و پرسشنامه قرارگرفته و داده ها بر اساس نظریه داده بنیاد بعد از تبدیل به کد،مفهوم و مقولات در قالب عوامل علی، محوری، زمینه ای، واسطه ای، الزامات راهبردی و پیامدها، دسته بندی شده که با در نظر گرفتن ملاحظاتی چند به منظور کسب روایی و پایایی، با رسیدن به کفایت تئوریک ، الگوی پارادایمی پیاده سازی اداره امور نظام سلامت به دست آمد. یافته های احصاء شده از تحقیق بیانگر این است که اداره امور نظام سلامت ، بر حفظ اعتدال در دستیابی خدمات درمانی توسط مردم، باید مدنظر مسئولین کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، نظام سلامت، تجارب نظام، توسعه پایدار، الگوی
  • مهناز گودرزی* ، رضا کوچک زاده تهمتن صفحات 133-164
    بحران سوریه که از آن به عنوان یک بحران منطقه ای نام برده می شود سبب شده است تا عرصه ای برای رقابت قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای فراهم شود و بازیگران درگیر در آن، به رویارویی و بعضا تعامل با یکدیگر پرداخته و عرصه هایی از منازعه تا همکاری را رقم بزنند. یکی از این قدرت ها روسیه است. اهداف روسیه از مداخله در سوریه کمک به برقراری یک نظام چندقطبی، رشد و ارتقاء نقش بین المللی روسیه همانند یک قدرت بزرگ و یکی از مراکز جهانی، مقابله با تروریسم و افراط گرایی دینی و مقابله با هژمونی و یک جانبه گرایی آمریکا و ناتو است. لذا با توجه به اهداف فوق مقاله حاضر درصدد بررسی حضور روسیه در سوریه و تاثیر آن بر منافع ملی ایران است که پس از بسط فضای مفهومی موضوع ، از رویکردهای نظری انتخاب عقلانی در تبیین نظری موضوع استفاده خواهد کرد. مطابق با مستندات موضوعی ارائه شده در این مقاله، روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این مقاله، کتابخانه ای است. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که اولا، با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک سوریه در منطقه و اهمیت استراتژیک و راهبردی این کشور در معادلات بین المللی و سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی، بحران سوریه امنیت جمهوری اسلامی ایران را نیز مانند دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی با چالش ها و تهدیداتی جدی مواجه کرده است و ثانیا حضور روسیه در سوریه باعث خواهد شده، تا بحران سوریه در کنار ابعاد منطقه ای و داخلی، بعد بین المللی هم پیداکرده و این می تواند به نفع جمهوری اسلامی ایران باشد؛ چراکه ایران اولویت را به مبارزه با تروریسم در منطقه می دهد و این مسئله مستقیما بر منافع ملی ایران تاثیر خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: روسیه، نظریه انتخاب عقلانی، سوریه، امنیت ملی، ایران
  • محمد قربان جافری *، حیدر سهرابی، مهدی کامکار صفحات 165-187
    جمهوری اسلامی ایران اهمیت ویژه ای برای امور آموزشی و فرهنگی قائل بوده و اقدامات گسترده ای برای مبارزه با بی سوادی، انجام داده است. هدف تحقیق پرداختن به الگوی راهبردی اداره امور نهضت سوادآموزی بر اساس گفتمان ولایت فقیه، قانون اساسی و تجارب نظام است. در انجام این تحقیق از روش آمیخته و با غلبه رویکرد کیفی استفاده شده است. برای رسیدن به پاسخ سوالات، از روش های متنوع کیفی نظیر تحلیل محتوا، تحلیل گفتمان، تحلیل تفسیری و نظریه پردازی به روش داده بنیاد بهره گرفته شده است.  ابزارهای تحقیق مصاحبه و پرسشنامه بوده. همچنین از نرم افزارهای مختلف برای تجمیع سخنان و تحلیل محتوای متون استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ریشه کن کردن بی سوادی و مبارزه با عوامل آن، ایمان به خدا، خودباوری و جدیت، همت مضاعف، ترویج سبک زندگی اسلامی، رفع محرومیت و فقر، برنامه ریزی مناسب و عزم ملی مهم ترین اصولی هستند که در گفتمان ولایت فقیه مورد تاکید است. در قانون اساسی و اسناد بالادستی نیز ریشه کنی بی سوادی، توانمندسازی آحاد جامعه برای برخورداری از رفاه و رفع محرومیت در زمینه های مختلف و تحقق عدالت اجتماعی حقی همگانی شناخته شده است.
    کلیدواژگان: بی سوادی، نهضت سوادآموزی، گفتمان امام و رهبری، الگوی راهبردی
|
  • M Azizi *, A Poorshasb, N poorsadegh Pages 5-26
    A comprehensive plan that will provide all aspects of the armed forces' readiness to enter the battle scene in the future.
    It is necessary and inevitable. The main purpose of the present research is to present a model for promoting organization for combat in future wars The research carried out is in terms of application-developmental type. And the method of doing this case study is grounding and solidarity.
    The statistical population is composed of experts and experts in the field of military science who have an article, compilation or research project in relation to the subject of research and have at least 20 years of work experience in the field of research and at least a graduate degree is 120.
    And at two levels of the General Staff of the Armed Forces as the strategic level and the Army of the Islamic Republic of Iran and the Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) as the operational level and about 120 people. The sampling method in this research was targeted to be a snowball to saturation A commentary continues.
    To collect and complete the research literature and present the conceptual model of the research, the library study method was used, using all scientific and specialized books, scientific articles, and ... with vector scan.
    The data was collected using field research method using a researcher-made questionnaire and its questions were prepared using the Likert spectrum.
    The content validity coefficients of the indexes increased from the minimum content factor (0.59), and had a meaningful validity.
    For reliability, the semi-split method was used. The final design of the research was presented using 4 dimensions, 12 components and 39 indicators.
    Keywords: organization for combat, future wars, combat power upgrade
  • M Movahedisefat *, M.R Valavi Pages 27-46
    Information and communication technology has a direct impact on all levels of any organization. Network-centric defense in a safe environment is one of the recent technology which makes up the majority of defense organizations to accept these networks or to deploy their systems in these environments. Defense is one of the nation's critical infrastructure and by deploying it in network-centric environment, the terms such as efficiency, innovation and agility should be increased.Despite all the benefits, the issue of security as the most important challenge in this environment is necessary. This study evaluated a secure central network architecture requirement for defense organizations.
    The population used in this study consist of professors and students of PhD in the field of cyberspace security, cyber strategic management and technology experts were in the arm forces.The results show that for upgrade defense technology in organizations, a model of security architecture for accommodate defense and exploited networks should be developed.Also security in the architecture is a critical requirement.In the architecture provided, the different components of network security defense is examined.
    Keywords: ICT, ICT security, Defensive network, Defensive infrastructures, Cloud computing
  • S.A Motazaviyan Farsani, A.a Aghabalazadeh * Pages 47-62
    Military doctrine play a crucial role at various levels (strategic, operational, and tactical) to describe and explain military approach of states such as how to mobilize and support involved forces, describe and illustrate the campaign, explain the best approaches to drive forces. Military doctrine with an agent centrality and approach is considered as the main core of forming practices of military operations on asymmetric warfare.
    In this research, tried to have an antological approaching to agent-centered military doctrines phenomen and the functions of idealogy and social cultural context in it, on asymmetric warfare.
    In this case two main questions are defined to initiate the research: a- What is the function of ideology factor in agen centered warfare?
    b- What is the function of social cultural context factor in agent centered warfare?
    According to phenomenology science and using mix method (qualitively & quantitively) employed professional’s opinion in final agreement.
    Finally researcher introduce agent centered military doctrine as a phenomen, its main factors and transition journey strategies from ordinary paradigms, context, intrupter factors, to achieve desire outcome or to neutralizing it.
    Keywords: Military Doctrine, Social, Cultural Ideas, Asymmetric Warfare, ideology
  • p Kharaziyan*, A Mohammadi Pages 63-86
    The purpose of this paper is investigating the air defense role and its affect on national power stability in I.R.I.
    This research is applied type and it is one of the library studies and references to the documents and deeds at the level of armed forces and the staff of army and questionnaire toll has been used for gathering data.
    The statistical societies of the research are scholars, strategic managers in chief staff of armed forced and staff of army and the other commanders that master in air defense role in stability of national power of I.R.I.
    Based on purposeful sampling, 30 people were selected as sample volume.
    Key factor of Doctrine air defense organization which affect the stability of national power from air defense aspect in strategic level are selected with consideration of scholar’s ideas.
    For this reason we use important performance Analysis (I.P.A) to determine the extent of affects and ranking the priorities of each factor. On this basis the importance and total performance of air defense in stability of national power was founded and presented.
    Keywords: air defense, national power, I.P.A
  • A Peikarnegar *, A Jahanshahi, S.H Hosseini Pages 87-108
    This research seeks to identify the opportunistic and threatening factors of the UAE in convergence or divergence (opportunities and challenges) with the Islamic Republic of Iran, and to understand the environment, the question arises that the obstacles and challenges facing Iran What is the achievement of regional integration with the UAE?And how can the Islamic Republic of Iran benefit from the opportunities in the UAE to accelerate the process of convergence and avoid regional divergence?To answer these questions the theoretical framework and the convergence of different approaches were studied, as well as regional factors and challenges that led to them, was determined.his research was done by descriptive-analytical method and these factors were extracted by library method and documentary analysis. By designing a questionnaire, the statistical society regarding the role and function of these factors in the convergence or divergence of the UAE with the Islamic Republic of Iran through a survey method Obtained.Collecting information from field research method by means of a questionnaire and its questions were prepared using a Likert scale. The content validity coefficients of the indexes increased from the minimum content factor (0.62), and had a meaningful validity.The reliability of the two-step method was 0.85 using the Gutman test.Finally, there are factors such as the "dependence of the UAE to the Strait of Hormuz", "UAE Shiites", "Culture and Religion", "Missile Defense Shields", "Emirati Military Contracts", "Unfinished Emirates Boundaries with Iran", "Cooperation" With global powers "," regional policies of the UAE "are among the factors that play an important role in the convergence or divergence of the UAE with the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Convergence, Divergence, Opportunities, Threats, Geopolitics, UAE
  • A.R Ghadyani Ghraghani *, M VahidiDastjerdi, S.A Emadi., A Amiri, S.R Majdzadeh Pages 109-132
    Critical and essential role in sustainable development and social security and health systems play a vital role in the development of this part of the country, Has led those involved in macro policy-makers apply special attention to the health sector. The aim of this study was to achieve a model that could systematic and strategic management of the health system through the development experiences of the Islamic Republic of Iran The discourse of velayat-e faqih and the Constitution of the Islamic Republic of Iran to provide. The study is qualitative, followed up by a written grounded into question the strategic model in the field of "health system governance" based on the discourse of velayat-e faqih and the constitution of the Islamic Republic? Answer. In this regard, a sample of 30 experts and senior experts in the health system targeted selection of in-depth interviews and questionnaires were selected by snowball and Data based on grounded theory after the code, concepts and categories in terms of causal factors, ventilators, areas, interfaces, strategic implications and consequences, categorized By taking into account several considerations to achieve the reliability and validity, with the Adequacy theoretical, paradigmatic model, administration of the health system was implemented. Recognized findings from the study indicate that administration of the health system, the moderation in the pursuit of health services by public authorities should be considered.
    Keywords: Strategic Model, health systems, military expertise, sustainable development, social security
  • M goodarzi *, R Kouchakzadeh Pages 133-164
    Syrian conflict that is called a regional conflict has created a playground for the competition of regional and trans-regional powers and the players involved in the conflict oscillate between cooperation and encounter. Russia is one of the parties to the conflict. Establishing a multipolar system, enhancing Russia’s international position and role similar to great powers, encountering terrorism and religious radicalism, and containing United States’ regional hegemony and unilateralism are the primary goals of Russia’s presence in the war-torn country. The present paper considering Russia’s presence goals in Syria will analyze the different dimensions of this presence and its implications for the national security of Islamic Republic of Iran. In doing so, after explaining the conceptual framework of the study, rational choice theory is used to theoretically analyze the issue. Descriptive – analytical methodology is used and required sources are gathered from library based approach. Research findings show that Syria’s geopolitical situation in the region ant its strategic significance in international politics, the current conflict in the country has implications for the national security of Iran just like any other country in the region and Russia’s intervention in the country has added international dimensions to it more than its already regional and local outreach. This will in turn will benefit IR Iran, because Iran has always played a major role combating terrorism in the region and will directly affect its National interest
    Keywords: Russia, Rational Choice Theory, Syria, National interest, Iran
  • Gh Jafari.M *, .H Sohrabi, M Kamkar Pages 165-187
    Islamic Republic of Iran attaches special importance to educational and cultural affairs by following the revelation teachings of Islam and has taken extensive measures to fighting illiteracy. The main issue of this research is recognition of strategic model for managing the literacy movement through experiences codification, Imam and Leadership’s statements and constitution which the researcher has talked about the manner of Imam Khomeini and Imam Khamenei’s statements, axes and approaches of constitution, Islamic Republic’s experiences, and dimensions, components and indicators of strategic model for managing the literacy movement based on Velayat-e-Faghih’s statements, constitution and experiences of the regime.
    In this research, the mixed method has been used and the qualitative approach has been overcome. Different qualitative methods such as content analysis, discourse analysis, interpretative analysis and theorizing in foundation data has been used to get the answers of the questions of this research. The tool for this research was interview and questionnaire. In addition to that, a variety of software was used to composition of speeches and content analysis of texts.
    The result of the research illustrates that eradication of illiteracy and fighting with its factors, believing in God, self-esteem and seriousness, double efforts, promoting Islamic culture and lifestyle, elimination of deprivation and poverty, proper planning and national determination are the most important principles in the Velayat-e-Faghih’s statements. Eradication of illiteracy, empowering the community for prosperity and elimination of deprivation in different areas and substantiation of social justice are known as a public right by the constitution and upper documents.
    Keywords: illiteracy, the literacy movement, Imam, Leadership’s statements, Strategic Model