فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 29-30 (بهار و تابستان 1380)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 29-30 (بهار و تابستان 1380)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اشاره
    صفحه 3
  • سید محمد اربابی صفحات 7-31
    امنیت شغلی دارای دو بعد عینی و ذهنی است. بعد عینی به عدم وجود عوامل تهدید کننده در سازمان و بعد ذهنی به احساس و ادراک از نبودن موانعی در جهت اشتغال در حال و آینده اشاره می کند. عوامل فردی، سازمانی و محیطی در تعیین سطح امنیت شغلی موثرند. امنیت شغلی بسیار زیاد و بسیار کم منجر به عملکرد ضعیف و غیر مولد است و حدی از امنیت شغلی مولد و مناسب خواهد بود که به افزایش عملکرد کمک نماید. در این مقاله انواع راهبردها، برنامه ها و راهکارهایی ارایه می شود که بر کنترل، کاهش و حذف عوامل تهدید کننده، اصلاح نگرش ها و باورهای ذهنی؛ و افزایش توان کارکنان برای کنترل و مقابله با عوامل تهدید کننده اثراتی دارد.
    کلیدواژگان: راهبردها، برنامه ها، امنیت شغلی، نظام اداری
  • ابوالفضل کزازی صفحات 33-52
    دورنمای اصلی روش های مدیریت ژاپنی در زمینه های مختلف از جمله ارتقاء بهره وری، کنترل کیفیت جامع، تولید به هنگام و روابط انسانی، همگی را می توان در واژه کایزن خلاصه کرد. ایجاد کایزن، پیشرفت را در تمام فعالیت های کسب و کار ممکن می سازد. به همین دلیل مقاله حاضر به تشریح مفاهیمی می پردازد که اجرای موفقیت آمیز کایزن را در سازمان های مختلف تضمین می کند. در این مقاله ابتدا فضای مفهومی واژه کایزن تعریف و سپس اصول بنیادی کایزن شامل کارکرد حرفه ای کایزن، ارتباطات اثر بخش و مدیریت سه بعدی که در استقرار و اجرای موثر کایزن نقش حیاتی ایفا می کند مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. مقاله حاضر به بیان این موضوع می پردازد که در طراحی و اجرای موثر و کارامد کایزن روش PDCA یا CAPD، آموزش، انگیزش، نظام پیشنهاد دهی ، عملیات 5S، حلقه های کیفیت، مدیریت گمبا و مدیریت سه بعدی نقش مهمی داشته و عدم توجه کافی به عوامل یاد شده و نیز غفلت از سایر عوامل موجبات عدم موفقیت در استقرار نظام کایزن را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: انگیزش، حلقه کیفیت، مدیریت سه بعدی، کایزن
  • ابوالحسن فقیهی صفحات 53-70
    موضوع این مقاله نظارت بر دیوانسالاری است و می کوشد به این سوال پاسخ دهد که چگونه می توان سازمان های دولتی و کارکنان انها را که برگزیده مستقیم مردم نیستند به آنان پاسخگو کرد. مقاله با بحثی درباره مفاهیم پاسخگویی آغاز می شود و در پی آن از هدف های پاسخگویی در بخش دولتی و گونه های متفاوت آن سخن به میان می آورد. این مقاله الگویی را تدوین می کند که به عنوان چارچوبی نظری برای مقایسه تعدادی از نظام های متداول پاسخگویی در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. نویسنده با استفاده از این الگو نظام های پاسخگویی کشورهای انگلیس و امریکا را که نماینده دو نظام سیاسی متفاوتند و نیز پاکستان، بنگلادش و زامبیا را توصیف می کند. نویسنده امید دارد مطالعه نظام های پاسخگویی در جوامع یاد شده ما را با کیفیت این نظام ها و میزان اثر بخشی آنها آشنا سازد. مقاله بر آن است تا با ارایه مدلی تحلیلی، راه را برای پژوهشگران مطالعات تطبیقی ساختارها و رفتارهای اداری تا حدودی هموار سازد.
    کلیدواژگان: دیدگاه تطبیقی، بخش دولتی، دیوانسالاری
  • محمدرضا تقوا صفحات 71-88
    جامعه امروز بطور گسترده ای به اطلاعات متکی است هر نوع برنامه ریزی، تصمیم و در مجموع هر نوع فعالیت حیاتی بدون استفاده از اطلاعات به موقع و سازماندهی اطلاعاتی بر مبنای تکنولوژی های جدید امری بدور از واقعیت های جامعه جهانی است. پیشرفت های بسیار و چشمگیر دهه پایانی قرن بیستم در زمینه استفاده از تکنولوژی ارتباطات و توزیع و هماهنگی اطلاعات خصوصا در امر تحقیقات، وجود سیستم های نوین ارتباطی و اطلاعاتی را امری حیاتی و ضروری ساخته است. علاوه بر آن پیشرفت های تکنولوژی سخت افزاری و نرم افزاری در سه دهه اخیر که برای انباشت، بازیافت، پردازش و جابجایی اطلاعات به خدمت گرفته شده است به حدی است که نادیده گرفتن آن در عرصه رقابت بین المللی باعث از دست رفتن بسیاری از فرصت ها می شود. مطالعات انجام شده در این تحقیق نشان دهنده آنست که رایانه و شبکه های اطلاع رسانی در ایران در میان محققین دانشگاهی بسیار ناشناخته و کم مصرف است. در تحقیق انجام شده با توجه به آمار جمع آوری شده و آزمون های آماری بکار گرفته شده به دنبال دلایل عدم استفاده از این امکانات در ایران بودیم. متوجه شدیم که توان تخصصی و عدم اطلاع از مهمترین عوامل ذکر شده هستند و با استفاده از آزمون های آماری ذکر شده می توان ذکر کرد که رابطه معنی داری با عدم استفاده محققین از شبکه ها وجود دارد. در این مقاله پیشنهادات در سه بخش مجزا یعنی پیشنهاداتی برای محققین و اعضای هیات علمی دانشگاه ها مسیولین محترم دولت، روسای دانشگاه ها و مراکز علمی-ارایه دهندگان سرویسهای شبکه های اطلاع رسانی کشور ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شبکه اطلاع رسانی، ایران، تکنولوژی
  • بهرام رضازاده صفحات 89-116
    تحقیق حاضر در پی شناسایی برخی از موانع مهم رقابت شرکت های ایرانی فعال در بازارهای خارجی است تا بتواند استراتژی های بازاریابی موثر برای موفقیت آنها در بازارهای خارجی به عنوان پیش نیاز پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی را بررسی نماید.
    روش تحقیق، بررسی دیدگاه های شرکت ها و سیاست گذاران صادرات کشور می باشد. دویست شرکت ایرانی و دویست نفر دست اندرکار، کارشناس و متخصص به عنوان نمونه های آماری جامعه اول انتخاب گردیدند. در بررسی تطبیقی یکصد شرکت خارجی حاضر در نمایشگاه بیست و چهارم بازرگانی بین المللی تهران به عنوان نمونه آماری جامعه دوم انتخاب شدند.
    یافته اصلی تحقیق وجود تفاوت بین دیدگاه های شرکت ها و سیاست گذاران در مورد موانع رقابت شرکت های ایرانی می باشد. به این جهت توصیه های تحقیق مقدمتا بر فهم مشترک مسئله و سپس ارایه راه کارهای استراتژیک برای رفع موانع رقابت شرکت های ایرانی در بازارهای خارجی متمرکز شده است. به عبارت دیگر رابطه بنگاه - دولت در زمینه رقابت شرکت های ایرانی چندان مناسب و تقویت کننده قابلیت رقابت شرکت های ایرانی نیست.
     تحقیق حاضر، پیش نیاز پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی را فهم مشترک بنگاه و سیاستگذار از موانع رقابت و سپس استراتژی های رفع موانع توسط سیاست گذاران و بنگاه ها پیشنهاد کرده است. استراتژی های موثر بازاریابی شرکت ها و استراتژی های دولت به عنوان پیش نیاز مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: استراتژی، رقابت، بنگاه-دولت
  • سید مهدی الوانی صفحات 117-142
    نظام های سیاسی بر اساس بنیانهای ارزشی، اعتقادات و ایدیولوژی و فرهنگ خاص شکل می گیرند و ساختار حکومتی مناسب و شایسته به منظور تنظیم رفتار و روابط حاکمان، گروه های مختلف جامعه و افراد جامعه را طراحی و به مورد اجرا می گذارند ساختار نظام های سیاسی نیز بر مبنای ایدیولوژی، اعتقادات و ارزش هایی که نظام پایه آن استوار است، شکل میگیرد و به تبع آن نظام خط مشی گذاری نیز تعیین می شوود محور شکل گیری ساختار در نظام های سیاسی غالبا یکی از محورهای زیر است:اصالت فرد
    اصالت جمع
    اصالت فرد و جمع
    اصالت حق
    و بسته به اینکه یک نظام سیاسی کدامیک را مبنا قرار دهد ساختار نظام و خرده نظام های آن شکل می گیرد.
    در این تحقیق هدف شناخت این مبنا در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن بر ساختار نظام حکومت و نظام خط مشی گذاری است.
    کلیدواژگان: اصالت حق، اصالت فرد، اصالت جمع، الگوی بهینه
  • سعید صادقی بروجردی صفحات 143-153
    در مقاله ذیل سخن در مورد نیروهایی است که در امور ورزش و تربیت بدنی کشور فعالیت دارند. به دلیل کمبود مطالب در این زمینه، این نوشته می تواند باب بحثی پایه ای در راستای پیشبرد اهداف تربیت بدنی و ورزش کشور باشد. دلیل این امر پراکندگی نیروهای موجود در بسیاری از سازمان های دولتی و حتی غیر دولتی است که باعث شده اطلاعات علمی چندان دقیقی از میزان اثر بخشی آنها در دسترس نباشد. از سوی دیگر می دانیم که برای تعیین اثر بخشی این نیروها، نیاز به شناسایی استعداد و توانایی آنان یعنی کمیت و کیفیت کاری که انجام می دهند می باشیم. برای شناسایی و قضاوت نمودن در مورد این نیروها ابتدا نیاز به شناسایی استعداد و توانایی آنان یعنی کمیت و کیفیت کاری که انجام می دهند می  باشیم. برای شناسایی و قضاوت نمودن در مورد این نیروها ابتدا نیاز به شناسایی و تعریف دقیق آنان است. بدیهی است که پس از شناسایی و تعریف دقیق می توان به تجزیه و تحلیل امور مربوط به آنان پرداخت. برای شناسایی اولین گام تقسیم بندی این نیروها، بر اساس توانایی ها به گروه های مشخص و معین است که موجب می شود پایگاه زیر بنایی تفکرات و عملیات آنها شود. زیرا فقط در صورت سازماندهی مناسب نیروهای انسانی است که می توان واگذاری صحیح مسئولیت های کاری را مشخص نمود همچنین از بروز مشکلات در یک مجموعه که سبب افول و پس روی می شود جلوگیری کرد. در اینجا نیز سعی بر شناسایی مجموعه نیروهای موجود در هر پایگاه و روش و راه حل های مناسب برای نزدیک تر کردن این نیروها به یکدیگر می باشد. ضمن اینکه این ارایه طریق به کمک دیگر متخصصین علم تربیت بدنی می تواند جامع و کامل گردد و نقاط ضعف موجود مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: تربیت بدنی، نیرو، اثر بخشی
  • مهدی فهیمی صفحات 155-166
    مقاله حاضر به نقش و جایگاه فناوری اطلاعات در ظهور و رشد پدیده تجارت الکترونیکی می پردازد. مطالب ارایه شده به دو بخش اصلی تقسیم شده اند. بخش اول به کاربردهای کنونی فناوری اطلاعات در تجارت الکترونیکی پرداخته و به عنوان نمونه به مثال های  بازار روز الکترونیکی، مدیریت دانش، داده کاوی، آموزش های فناوری محور و تحول در نظام های تعمیرات و نگهداری بسنده می کند.
    بخش دوم به برخی از تحقیقات پیشرفته و کاربردهای آینده آن در زمینه تجارت الکترونیکی می پردازد. از جمله این زمینه های تحقیقاتی عبارتند از: آثار اقتصادی، حقوقی و اجتماعی فناوری اطلاعات، اینترنت نسل دوم، نرم افزارهای خودکار، مدیریت اطلاعات، مدیریت اطلاعات چند زبانه و ترجمه همزمان مکالمات تلفنی.
    کلیدواژگان: آثار اجتماعی اینترنت، اقتصاد دیجیتالی، انبار داده ها، اینترنت، نسل دوم، تجارت الکترونیکی، تحقیقات پیشرفته، داده کاوی، نرم افزارهای خودکار
  • میرعلی سیدنقوی صفحات 167-189
    تعبیر مدرن و پست - مدرن وارد رشته های مختلف علمی نظیر هنر، ادبیات، اقتصاد، علوم اجتماعی و... شده است به نحوی که تیوری های قبلی را تحت تاثیر قرار داده و آنها را ناکافی می داند. بنابراین طبیعی است که این تعابیر وارد عرصه مدیریت و سازمان شود چرا که رشته مدیریت ترکیبی از رشته های علوم انسانی و بخصوص رشته علوم اجتماعی است. تیوریهای مدرن سازمان مبتنی بر سه تفکر بوروکراسی ایده آل ، تقسیم و ساده نمودن کار، و یافتن بهترین طریق انجام کار است در حالی که تیوریهای پست - مدرن بر کاهش بوروکراسی، عدم تفکیک کار و یکپارچگی تاکید دارد.
    تیوریهای مدرن مدیریت و رهبری نیز بر شیوه عقلایی تجزیه و تحلیل، عدم مشارکت زیردستان در تصمیم گیری، رعایت استقلال در تحلیلگری، جستجوی علت یا مدل واحد در بررسی پدیده ها، تفکر تحلیلی و مطالعه پدیده های قابل مشاهده استوارند در حالی که تیوریهای پست - مدرن بر شیوه های شهودی و غیر عقلی، مشارکت زیردستان در تصمیم گیری، تفکر ترکیبی و مطالعه پدیده های نمادین در کنار پدیده های قابل مشاهده تاکید دارند.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، پسامدرنیسم، سازمان
  • معرفی کتاب: بازاندیشی اصل پنجم
    صفحه 191
  • معرفی کتاب: تئوری های سازمان دولتی
    صفحه 197
  • معرفی کتاب: تحقیق در عملیات
    صفحه 201
|